Apple pyysi anteeksi iPhone-puhelimien hidastamista

29.12.2017 - 11:30 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (54)

Apple on kirjoittanut kotisivuilleen viestin asiakkailleen, jossa se pyytää anteeksi ja kertoo tarkemmin iPhone-puhelimien hidastamisen taustoista.

Ongelmien taustalla on älypuhelimissa yleisesti käytettyjen litiumionakkujen ikääntyminen, jonka myötä sen kyky ylläpitää varausta ja kyky tarjota äkillisesti runsaasti virtaa erityisesti alhaisessa varaustasossa heikentyvät. Tämän seurauksena iPhone-puhelimet saattoivat sammua äkillisesti suorituskykyä vaativissa tilanteissa, vaikka varausta saattoi olla vielä jonkin verran jäljellä.

Apple on noussut otsikoihin tämän syksyn aikana, kun sen toimenpiteet iPhone-puhelimien äkillisten sammumisten välttämiseksi selvisivät. Noin vuosi sitten julkaistussa iOS 10.2.1 -käyttöjärjestelmässä on ominaisuus, joka laskee akun tilan heikentyessä dynaamisesti iPhone 6-, 6S- ja SE-mallien prosessorin kellotaajuutta sammumisen välttämiseksi. iOS 11.2 -versio lisäsi saman toiminallisuuden myös iPhone 7- ja 7 Plus -malleihin. Ominaisuuden seurauksena laitteen suorituskyky saattoi tuntua hidastuneen joissain tilanteissa ja tulokset huononivat suorituskykytesteissä.

Apple painottaa viestissään, että se ei ole missään nimessä tarkoituksellisesti yrittänyt lyhentää tuotteidensa elinkaarta tai heikentää käyttökokemusta. Asiakkailtaan saamansa palautteen pohjalta yritys kuitenkin pahoittelee käyttämäänsä menetelmää ja kommunikointiaan asiassa.

Samassa yhteydessä Apple ilmoittaa laskevansa iPhone 6- ja uudempien mallien akunvaihdon hinnan 79 dollarista 29 dollariin ja tuleva iOS-versio tulee tarjoamaan käyttäjälle yksityiskohtaisempaa tietoa akun tilasta.

Applea vastaan nostettiin aiemmin joulukuussa joukkokanne, jonka perusteluina on muun muassa häiriintynyt iPhone-puhelimen käyttö hitauttamisesta johtuen, josta on seurannut taloudellista haittaa ja muita ongelmia, jotka oikeuttavat korvaukseen.

Lähde: Apple Kuva: iFixit

Välipäivien kovimmat tekniikkatarjoukset

Poimimme muutamia välipäiväalen mielenkiintoisimpia tarjoustuotteita, jos jotain jäi puuttumaan joululahjojen joukosta.

Marraskuun loppuun sijoittuva Black Friday -perjantai käynnistää vuodenvaihteen tarjousrumban ja ostohuumaa vauhdittaa joulukuun alussa suomalaisten tileille saapuvat veronpalautukset. Kun joululahjat on saatu ostettua pukin konttiin, vuorossa on välipäivien alennukset, jotka ovat usein jopa paremmat kuin joulun alla.

Keväällä julkaistun Samsung Galaxy S8 -lippulaivapuhelimen suositushinta Suomessa oli 829 euroa, mutta nyt hinta on tippunut alle 500 euroon eli käytännössä Oneplus 5T:n ja Nokia 8:n tasolle.

Galaxy S8 tarjoaa valtaosan etupuolesta peittävän 5,8-tuumaisen Infinity Display –näytön 1440×2960-resoluutiolla, suorituskykyisen Exynos 8895 –järjestelmäpiirin, hyvälaatuisen kameran ja joukon muita tärkeitä ominaisuuksia, kuten IP68-suojauksen, langattoman latauksen ja laadukkaat AKG:n kuulokkeet.

Maininnan arvoinen tarjous on myös keväällä julkaistu suorituskykyinen Oneplus 5, joka irtoaa nyt 399 eurolla.

 

OLED-televisiot tekevät tuloaan ja hiljattain Kuluttaja-lehden kattavassa testissä parhaaksi valitun LG:n 55-tuumaisen OLED55B7V:n hinta on laskenut joulun jälkeen alle 1500 euroon. Maaliskuussa televisio saapui myyntiin 3999 euron hintalapulla varustettuna, joten hinnanpudotus on tämän vuoden aikana ollut melkoinen.

 

PC-komponenttien saralla katteet ovat hyvin pienet, joten yleensä tarjoukset ovat myös varsin maltillisia. Poikkeuksen tekee 199 euroon laskenut Asuksen kolmen gigatavun näyttömuistilla varustettu Dual GeForce GTX 1060 -näytönohjain. Hintahistoriaa tarkastelemalla voidaan kuitenkin todeta, että näytönohjaimien hinnat nousivat viime kesänä selvästi johtuen muun muassa kiinnostuksesta virtuaalivaluuttojen louhintaan ja dollarin kurssimuutoksista.

Prosessoripuolella Intelin tuore Coffee Lake -koodinimellinen 6-ytiminen Core i7-8700K -lippulaivamalli irtoaa 367 euroon.

 

io-techin kanssa yhteistyössä toimiva Hinta.fi-hintavertailu listaa uudella Tarjoukset-sivulla joulun ja välipäivien parhaat tekniikkatuotteiden tarjoukset palvelussa mukana olevista verkkokaupoista. Sivulta löytyy kaikki tuotteet, joiden hinta on laskenut viimeisen viikon aikana yli 5 %.

Applen Lisa julkaistaan avoimena lähdekoodina

Lisaa voidaan pitää ensimmäisenä merkittävänä kaupallisena tietokoneena, jota käytettiin graafisen käyttöliittymän avulla.

Applen Lisa on kenties yhtiön suurin floppi sen historian aikana, vaikka matkalla mahtuu muitakin epäonnistumisia. Nyt Steve Jobsin lempilapsena vuonna 1983 syntynyt Lisa on palaamassa parrasvaloihin, kun se julkaistaan avoimena lähdekoodina.

Computer History Museum tulee julkaisemaan Lisa-käyttöjärjestelmän ja sovellukset avoimena lähdekoodina vuoden 2018 aikana. Suunnitelmasta Googlen keskusteluryhmässä kertonut Al Kossown mukaan ainoa hidastetöyssy matkalla avoimeen julkaisuun on Apple, joka tarkistaa parhaillaan koodia ja merkkaa punakynällä ne osat, joita ei saa julkaista avoimena lähdekoodina. Kossown mukaan hänen nähdäkseen ainut osa, jota ei tultaisi välttämättä julkaisemaan avoimena lähdekoodina, on American Heritagen sanakirja LisaWriten oikeinkirjoituksen tarkistukselle.

Lisa oli Applelle kallis projekti, sillä sen kehittämisen arvioidaan maksaneen noin 150 miljoonaa dollaria, kun itse tietokoneita saatiin myytyä 10 000 dollarin jälleenmyyntihintaan vain noin 10 000 kappaletta. Business Insiderin mukaan nykyrahaan käännettynä 10 000 silloista dollaria vastaa noin 24 000 dollaria.

Vaikka Steve Jobs kammettiin aikoinaan pois Lisa-projektista, voidaan koko sitä pitää hänen lempilapsenaan, josta alkaneet riidat johtivat lopulta Jobsin eroon Applesta ja NeXT Computerin perustamiseen. Jobs on jopa kertonut tietokoneen olleen nimetty hänen tyttärensä mukaan, vaikka alun perin sen kerrottiin olleen lyhennelmä Local Integrated System Architecturesta.

Lisan käyttöjärjestelmää pidetään yleisesti ensimmäisenä merkittävänä graafisella käyttöliittymällä varustettuna käyttöjärjestelmänä, vaikka moni sen idea perustuukin vahvasti Xeroxin PARCiin. Virallisesti ensimmäinen kaupallinen graafisella käyttöliittymällä varustettu tietokone oli vuonna 1981 julkaistu Xeroxin Star.

Lähteet: Google Groups, Business Insider

HWiNFOn päivitys paljasti Whiskey Lake -alustan ja muita uutuuksia

HWiNFOn tuorein päivitys lisäsi myös tuen AMD:n Pinnacle Ridge -prosessoreille ja 400-sarjan piirisarjoille ja auttoi löytämään uutta tietoa Intelin Ice Lakesta.

Tietokoneen osista ja niiden toiminnasta tietoa antavat sovellukset ovat osoittautuneet kerta toisensa jälkeen hyviksi lähteiksi vielä julkaisemattoman raudan osalta. Tällä kertaa tietolähteenä on HWiNFO, jonka viimeisin päivitys paljasti muun muassa uuden Intelin arkkitehtuurin.

HWiNFOn uusin versio kertoo muun muassa parantavansa ohjelmasta jo ennakkoon löytynyttä alustavaa tukea Intelin Ice Lake -arkkitehtuurille. Lisäksi muutoslistauksesta löytyy alustava tuki entuudestaan huomaamatta jääneelle Whiskey Lake -alustalle, sekä AMD:n 400-sarjan piirisarjoille ja Pinnacle Ridge -prosessoreille.

Tom’s Hardware on lisäksi huomannut, että Intel on päivittänyt Ice Lakelle pyhitetyn sivun tuotekatalogissaan. Aiemmin Ice Laken on oletettu olevan esimerkiksi työpöytäversio Cannonlakesta, mutta Intelin päivitetyt verkkosivut paljastavat, että markkinoille aiotaan tuoda ensimmäisinä mobiilikäyttöön suunnatut U- ja Y-sarjojen prosessorit. Intelin koodinimilistauksesta löytyy kuitenkin myös tulevat H- ja S-sarjojen Ice Laket, eli pelkästä mobiiliprosessorista ei ole kyse. Saman koodinimilistauksen Whiskey Lake on  toistaiseksi tarkemmin määrittelemätön ”Client Notebook Platform”, samaan tapaan kuten esimerkiksi tuleva Tiger Lake.

AMD:n 400-sarjan piirisarja on ehtinyt ilmestyä jo PCI SIG:n listauksiinkin ja piirisarjoista tiedetään tällä hetkellä vain, että ne kuuluvat 300-sarjan tavoin Promontory-perheeseen ja että piirisarjan PCI Express 2.0 -väylät on päivitetty 3.0-väyliksi. Pinnacle Ridge on puolestaan koodinimi AMD:n tuleville toisen sukupolven Ryzen-prosessoreille. Prosessorit perustuvat edelleen ensimmäisen sukupolven Zen-arkkitehtuuriin, mutta uutta on ainakin 12LP:ksi päivittynyt valmistusprosessi.

Lähteet: Tom’s Hardware, HWiNFO, Intel (1), (2)

Piparkakkutalokisan äänestys käynnissä

io-techin järjestämässä piparkakkutalokilpailussa äänestetään nyt voittajaa.

Kilpailuun osallistui yhteensä 23 TechBBS-foorumin käyttäjää ATK-aiheisilla piparkakkutaloilla, jotka ovat toinen toistaan mielikuvituksellisempia taideteoksia.

Äänestysaika on 31.12. klo 23:59 asti ja voit antaa äänen kolmelle mielestäsi hienoimmalle talolle.

Äänestä vuoden 2017 hienointa piparkakkutaloa

Opera 50 tekee lopun verkkosivustojen luvattomasta kryptovaluutan louhinnasta

Useat verkkosivustot louhivat kryptovaluuttoja vierailijan prosessorilla kysymättä lupia koneen käyttäjältä.

Yhä useampi verkkosivu on jäänyt viime aikoina ”kiinni” kryptovaluuttojen louhinnasta sivustolla vierailevien prosessoreilla. Pahimmissa tapauksissa valuuttaa louhitaan senkin jälkeen, kun vierailu itse sivustolla on jo päättynyt ja selain suljettu.

Opera on kertonut blogissaan, että yhtiön selaimen 50. versio tulee sisältämään teknologian, joka estää verkkosivustojen luvattoman louhintaoperaation käyttäjän koneella. Yhtiön blogin mukaan esto perustuu selaimen päivitettyyn, sisäänrakennettuun mainosblokkeriin. Yhtiö ei kerro tarkemmin miten esto on toteutettu, vaan tyytyy vain toteamaan sen perustuvan päivitettyihin mainosblokkaussääntöihin.

Opera 50 on saatavilla tällä hetkellä beetaversioksi laskettavana Release Candidate -versiona. Opera 50 RC perustuu Chromiumin versioon 63.0.3239.84.

Lähde: Opera Blogs

Video paljastaa lisätietoja Intelin ja AMD:n MCM-prosessorista

MCM-prosessori yhdistää samalle alustalle Intelin Core-prosessorin ja AMD:n Radeon Vega -grafiikkaohjaimen.

Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi sen omaan prosessoriin ja AMD:n grafiikkapiiriin perustuvaa MCM-prosessoria (Multi-Chip Module). MCM-prosessori tullaan julkaisemaan osaksi 8. sukupolven Core-sarjaa.

Thaimaalainen vloggaaja Tum Apisak on julkaissut videon, joka paljastaa uutta tietoa tulevasta Core i7-8709G -nimellä tunnistuvasta MCM-prosessorista. Futuremarkin 3DMark-testiohjelmien SystemInfo-työkalun kautta saatujen tietojen mukaan 4-ytimisen ja kahdeksaa säiettä HyperThreading-teknologian avulla tukevan prosessorin perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 3,1 ja 3,9 GHz. Prosessori perustuu Kaby Lake -arkkitehtuuriin.

Grafiikkapiiri on saman tietolähteen mukaan toistaiseksi nimeltään AMD Radeon Vega M Graphics. Grafiikkapiirin kellotaajuus on 1,19 GHz ja sen rinnalta 1024-bittisen muistiväylän jatkeena on 4 Gt 800 MHz:n HBM2-muistia. Valitettavasti työkalu ei paljasta esimerkiksi Compute Unit -yksiköiden määrää.

Lähde: TechPowerUp

AMD julkaisi avoimen lähdekoodin Vulkan-ajurin Linux-käyttöjärjestelmille

Avoimen lähdekoodin Vulkan-ajuri on tarkoitettu käytettäväksi sekä suljettujen että avointen kuluttaja- ja ammattilaisajureiden kanssa.

AMD kertoi Radeon Software Adrenalin Edition -ajureiden julkaisun yhteydessä tuovansa Linux-puolelle avoimeen lähdekoodiin perustuvan Vulkan-ajurin. Nyt lupaus on täytetty, sillä ajurin ensimmäinen versio on julkaistu GitHubissa.

AMD:n mukaan sen avoimeen lähdekoodiin perustuva ajuri tukee virallisesti kaikkia GCN-arkkitehtuureihin perustuvia Radeon-, FirePro Workstation Wx000-, Radeon Pro WWX x100- ja Radeon Pro 400/500 -näytönohjaimia. Ajuria voidaan hyödyntää osana sekä kuluttaja- että ammattilaiskäyttöön suunnattuja ajureita. Virallisesti ajuri tukee 64-bittisiä Ubuntu 16.04.3- ja RedHat 7.4 -distroja.

Vaikka Vega-sarja on tuettu, ei ajureiden LLPC  (LLVM-Based Pipeline Compiler) tue vielä geometria- ja tesselaatiovarjostimia normaalisti kyseisen sarjan näytönohjaimilla. Lisäksi APU-piirien grafiikkaohjainten tuki on vielä vaiheessa. Kummatkin rajoitukset pyritään korjaamaan tulevissa  versioissa mahdollisimman pian.

Ajurin ensimmäinen versio tukee Vulkan-rajapinnan 1.0-versiota 30 laajennoksen kera ja Radeon GPUProfiler -ohjelmaa. Tuettuina ovat myös Radeon GPUProfiler -ohjelma sekä mid-command buffer preemption -ominaisuus ja SR-IOV-virtualisointituki. Tuleviin versioihin luvataan tässä vaiheessa tuki Vulkanin uusille versioille, rautapohjaisten suorituskykylaskureiden tuki RenderDocille, LLPC:n optimointi kääntöaikojen optimoimiseksi ja GPU-rajoitteisen suorituskyvyn parantamiseksi sekä erilaiset suorituskykyoptimoinnit prosessorirajoitteisiin tilanteisiin.

Lähde: GitHub / AMDVLK

Osallistu Cooler Masterin & Jimm’sin käyttäjäkyselyyn

Koteloaiheisiin kysymyksiin vastanneiden kesken arvotaan Cooler Master -tuotteita.

Cooler Master on kiinnostunut kuulemaan suomalaisten tehokäyttäjien ja io-techin lukijoiden mielipiteitä liittyen PC-koteloihin ja trendeihin. Yhteistyössä Jimm’sin kanssa toteutettavassa kyselyssä aiheet käsittelevät muun muassa kotelon kokoa, ominaisuuksia ja RGB-valaistusta.

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan 250 € ja 500 € arvosta omavalintaisia Cooler Master -tuotteita. Vastausaikaa on 2.1.2018 klo 12 asti, arvonnan voittajat julkistetaan Jimm’sin TechBBS-viestiketjussa ja heihin otetaan foorumilla yhteyttä henkilökohtaisesti yksityisviestillä.

Osallistu kyselyyn

Onnea arvontaan!

OnePlus 5 sai jouluksi Android Oreoon perustuvan OxygenOS 5.0 -päivityksen

25.12.2017 - 14:10 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (6)

Android Oreo on nyt saatavilla OnePlus 5 -puhelimiin.

OnePlus on julkaissut ”joululahjana” OnePlus 5 -käyttäjille OxygenOS 5.0 -päivityksen. Marraskuun lopulla yritys päivitti vanhemmat OnePlus 3- ja 3T -puhelimet samaiseen OxygenOS:n 5.0-versioon. Samalla käyttöjärjestelmä päivittyy odotettuun Android 8.0 Oreo -versioon ja päivityspakettiin sisältyy myös Androidin joulukuun tietoturvapäivitykset.

Android Oreo ja OxygenOS-käyttöliittymän uusi 5.0-versio tuovat mukanaan mm. uudistetun kamerakäyttöliittymän, kaunistusefektin Portrait-kuvaustilaan, Places-välilehden galleriasovellukseen, Notification dots -ilmoitustäplät, Autofill-ominaisuuden, optimointeja Shelf-näkymään, kuvien latausmahdollisuuden Shot on OnePlus -palveluun, historiatoiminnon laskimeen, hälytyskalenteri-toiminnon kelloon, rinnakkaissovellukset-ominaisuuden, uuden pika-asetusten ja Lift-up-näytön ulkoasun ja uuden Adaptive-tilan näytön asetuksiin.

OnePlus aloitti päivityksen syöttämisen perjantaina ja se saapuu puhelimiin vaiheittain muutaman päivän kuluessa. Päivityksen koko on runsaat 1,5 gigatavua, joten WiFi-yhteyden käyttö on suositeltavaa. Koska kyseessä on Androidin suurempi versiopäivitys, kannattaa varmuuskopiointia ja puhelimen nollausta harkita mahdollisten ongelmien ilmetessä.

Lähde: OnePlus