Samsung julkaisi uudet Isocell Fast 2L9- ja Slim 2X7 -kamerasensorit

11.10.2017 - 19:40 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (3)

Isocell Slim 2X9 on maailman ensimmäinen alle mikrometrin pikseleitä käyttävä mobiilikamerasensori.

Samsung on julkaissut markkinoille kaksi uutta Isocell-kamerasensoria. Isocell Fast 2L9 ja Slim 2X7 ovat kumpikin tarkoitettu yhden takakameran puhelimiin. Isocell-kameroita on uusien Fast- ja Slim-tyyppisten lisäksi hämäräkuvaukseen suunnattu Bright ja kaksoiskameraratkaisuihin sopiva Dual.

Isocell Fast 2L9 on Dual Pixel -teknologialla varustettu 12 megapikselin kamerasensori. Dual Pixel -sensoreissa kussakin pikselissä on kaksi fotodiodia, mikä mahdollistaa paitsi yhden kameran Bokeh-syvyysefektit, myös erittäin nopean kuvan tarkennuksen. Fast 2L9:n pikselikokoa on kutistettu edellisten Dual Pixel -sensoreiden 1,4 µm:stä 1,28 µm:iin. Samsungin mukaan sensori on niin pieni, ettei sitä käyttävissä puhelimissa pitäisi olla lainkaan kamerakyhmyä.

Isocell Slim 2X7 on Samsungin mukaan 0,9 µm:n pikselikoollaan maailman ensimmäinen mobiilikamerasensori alle yhden mikrometrin pikseleillä. Pienen pikselikoon myötä sensoriin on mahdutettu peräti 24 megapikseliä, joiden luvataan tarjoavan pienestä koostaan huolimatta erittäin hyvää väritarkkuutta Isocellin DTI-teknologian (Deep trench isolation) avulla.

Slim 2X7:stä löytyy myös mielenkiintoinen Tetracell-teknologia hämäräkuvaukseen. Samsungin mukaan Slim 2X7 yhdistää pikselit tarvittaessa nelikkoihin, mikä mahdollistaa selvästi kirkkaammat ja häiriöttömämmät kuvat heikoissa valaistusolosuhteissa. Välttääkseen kuvan tarkkuuden pienenemisen neljännekseen Samsung käyttää kuvan muodostamisessa re-mosaic-algoritmia, joka auttaa täyden resoluution kuvan muodostamisessa. Isocell Slim 2X7 on tarkoitettu etenkin laadukkaaksi etukameraksi selfiekäyttöön.

Lähde: Samsung

Huawei esitteli Honor 7X -älypuhelimen 18:9-kuvasuhteen näytöllä

11.10.2017 - 14:56 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (10)

Honor 7X -mallin myötä Huawei laajentaa 18:9 kuvasuhteen näytöllä varustettujen älypuhelimiensa valikoimaa.

Huawei on esitellyt Kiinassa uuden Honor 7X -älypuhelimen, joka on seuraaja vuosi sitten julkaistulle Honor 6X -mallille. Teknisesti laite tulee olemaan hyvin lähellä ensi viikolla julkaistavaa Huawei Mate 10 Lite -mallia, joka on jo julkaistu Kiinassa Maimang 6 -mallinimellä.

Alumiinikuorinen uutuus lukeutuu Huawein ensimmäisen aallon malleihin, jotka käyttävät laajakuvaisempaa 18:9-kuvasuhteen näyttöä. Honor 7X:ssä se on läpimitaltaan 5,93 tuumaa ja tarkkuudeltaan 1080 x 2160 pikseliä. Puhelimen pituus on kasvanut edeltäjästä, mutta vastaavasti leveys on kutistunut hieman. Rautapuolelta löytyy Kirin 659 -järjestelmäpiiri, neljä gigatavua RAM-muistia ja kolme eri tallennustilavaihtoehtoa. Takakuoren ylänurkassa sijaitseva kaksoiskamera käyttää 16 ja 2 megapikselin kamerasensoreita.

Tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 156,5 x 75,3 x 7,6 mm
  • Paino: 165 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 77,0 %
  • 5,93″ näyttö, 1080 x 2160 pikseliä, 407 PPI
  • HiSilicon Kirin 659 -järjestelmäpiiri (4 x 2,36 GHz Cortex-A53-ydintä, 4 x 1,7 GHz Cortex-A53-ydintä, Mali-T830 MP2 GPU)
  • 4 Gt RAM-muistia
  • 32/64/128 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka
  • LTE-tuki, dual-SIM, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, NFC, GPS, Glonass
  • 16 + 2 megapikselin kaksoistakakamera, 16 megapikselin kenno 1/2,9 tuumaa, 1,25 um pikselikoko, PDAF
  • 8 megapikselin etukamera, 1080p videokuvaus
  • 3340 Ah akku, micro-USB 2.0
  • Android 7.0 Nougat & EMUI 5.1

Honor 7X tulee Kiinassa myyntiin 17. lokakuuta ja sen hinnat alkavat 32 Gt:n version 1300 yuanista (170 euroa). 64 Gt:n versio maksaa 1700 yuania (220 euroa) ja 128 Gt:n versio 2000 yuania (260 euroa). Edeltäjämalli on saatavilla Suomen markkinoilla, joten on hyvin mahdollista, että myös Honor 7X rantautuu Suomeen jossain vaiheessa. Hinta tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan jotain aivan muuta kuin mitä se on Kiinan mantereella.

Lähde: Huawei

OnePlussan on havaittu keräävän puhelimistaan tarkkoja käyttäjätietoja

11.10.2017 - 11:52 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (28)

OnePlussan on havaittu keräävän laajasti käyttäjätietoja puhelimistaan, joka on herättänyt kohua käyttäjien keskuudessa.

Redgatella ohjelmistoinsinöörinä työskentelevä Chris Moore on tehnyt OnePlus 2 -älypuhelimensa dataliikenteestä mielenkiintoisia löytöjä, jotka ovat viime päivinä saaneet aikaan keskustelua OnePlus-käyttäjäyhteisössä. Moore teki havaintonsa jo alkuvuodesta, mutta ne nousivat vasta nyt median kautta laajempaan tietoisuuteen. Havainnot koskevat tiettävästi kaikkia OnePlussan OxygenOS-käyttöjärjestelmällisiä puhelimia.

Mooren havaintojen mukaan puhelin lähettää salattuja tietoja HTTPS:n yli open.oneplus.net-domainiin Yhdysvalloissa sijaitsevalle Amazon Web Services -serverille. Mooren keräämien lokien mukaan puhelimen lähettämiin tietoihin sisältyy ainakin aikaleimat uudelleenkäynnistyksistä, lataamisesta, näytön sammumisista ja käynnistymisistä, laitteen firmwaretiedot, puhelinnumero, sarjanumero, IMEI ja MAC-osoite, langattomien verkkojen SSID-tietoja sekä tiedot käytetyistä sovelluksista aikaleimoineen. Tietojen avulla jopa käyttäjän identiteetti on varsin helppo selvittää.

OnePlus on kommentoinut noussutta kohua myöntämällä siirtävänsä turvallisesti analytiikkatietoja kahdessa eri lähetysvirrassa HTTPS:n yli Amazonin servereille. Ensimmäinen datavirta sisältää käyttöanalytiikkaa, joita OnePlus kerää ohjelmistonsa hienosäätämiseen käyttäjien käyttötottumusten pohjalta. Toinen datavirta sisältää laiteinformaatiota, jota yritys käyttää tarjotakseen parempaa tuotetukea asiakkailleen.

OnePlussan mukaan käyttöanalytiikat voi kytkeä pois päältä asetusvalikon ”Lisäasetukset”-alavalikosta ”Liity käyttäjäkokemusohjelmaan” -alakohdasta, mutta käyttäjäraporttien mukaan se ei vaikuttaisi tietojen keräämiseen. Sen sijaan tietojen keräämisestä vastaavan OnePlus System Service -prosessin sammuttaminen onnistuu tiettävästi ”pm uninstall -k --user 0 net.oneplus.odm” -komennolla. Kikan käyttämiseen tarvitaan yhteys tietokoneeseen ADB:n (Android Debug Bridge) ja komentokehotteen kautta.

OnePlussan ohella myös monet muut puhelinvalmistajat keräävät käyttäjädataa eri muodoissa tuotteidensa ja palveluidensa kehittämiseen, eli datan kerääminen itsessään ei ole yllättävää. Asian keskiössä on se, miten tietoja käsitellään ja mitä ne tarkalleen ottaen sisältävät. Käyttäjätietojen käsittelyn pitäisi tapahtua mahdollisimman anonyymisti ja läpinäkyvästi, mutta OnePlus ei ole noudattanut näistä kumpaakaan.

Lähteet: Chris Moore, OnePlus Forums, Reddit, Android Central, xda-developers

Kuva: Chris Moore

EKWB:ltä uusia, ohuita jäähdyttimiä kompaktien kokoonpanojen ystäville

EKWB:n uudet CoolStream SE -sarjan jäähdyttimet ovat paitsi ohuempia kuin tyypilliset jäähdyttimet, myös kapeampia tasan 140 millimetrin leveydellään.

Slovenialainen nestejäähdytykseen erikoistunut EK Water Blocks on julkaissut uusia jäähdyttimiä. EKWB:n uudet CoolStream Slim -sarjan jäähdyttimet ovat nimensä mukaisesti normaalia kompaktimpia paketteja.

CoolStream Slim -sarjan uutuudet EK-CoolStream SE 140 ja SE 280 ovat mielenkiintoisia uutuuksia etenkin pienikokoisten kokoonpanojen ystäville. Kompaktien jäähdytinten strategiset mitat ovat 180 x 140 x 28 ja 320 x 140 x 28 millimetriä, eli ne ovat leveytensä puolesta identtisiä standardien 140 millimetrin tuuletinten kanssa, kun tyypilliset jäähdyttimet ovat muutamia millimetrejä leveämpiä.

EKWB:n valikoimissa on ennestään ohuita jäähdyttimiä vain 120 millimetrin tuuletinten kaveriksi, mutta 140 millimetrin tuulettimien yleisyyden vuoksi uudet mallit jättävät moniin koteloihin vähemmän hukkatilaa. Ohuempi jäähdytin heikentää luonnollisesti nestekierron jäähdytystehoa, mutta monelle se voi olla hyväksyttävä uhraus ja vaihtoehtojen olemassaolo on aina positiivista.

Mattamustaksi värjättyjen jäähdyttimien rivasto on valmistettu kuparista ja sen putkien luvataan olevan 90 prosenttista kuparia. Nestekammiot on valmistettu messingistä ja itse runko teräksestä sekä alumiinista. Kuparirivastossa on 22 ripaa tuumaa kohden ja jäähdyttimen sisään- ja ulostulot käyttävät standardeja G1/4-liittimiä.

EK-CoolStream SE 140 ja SE 280 ovat välittömästi saatavilla EKWB:n verkkokaupasta 49,95 ja 69,95 euron hintaan.

Lähde: EKWB

AMD julkaisi Radeon Software 17.10.1 -ajurit näytönohjaimilleen

AMD:n uudet ajurit tuovat mukanaan viralliset tuet The Evil Within 2- ja Middle-Earth: Shadow of War -peleille.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.10.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia.

Radeon Software 17.10.1 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat viralliset tuet The Evil Within 2 ja Middle-Earth: Shadow of War -peleille. Kummallekin pelille on tarjolla lisäksi uudet Radeon Chill -profiilit, jotka optimoivat näytönohjaimen tehonkulutusta pelin aikana rajoittamalla dynaamisesti ruudunpäivitysnopeutta pelitapahtumien mukaan.

Ajurit korjaavat tuttuun tapaan vanhoja bugeja ja sisältävät joukon tiedossa olevia ongelmia, kuten ajureiden päivitysongelman Windows 7 -käyttöjärjestelmällä jos käytössä on useamman Radeon RX Vega -näytönohjaimen kokoonpano. RX Vega MultiGPU -kokoonpanoilla ajurit tulee toistaiseksi asentaa Windows 7 -käyttöjärjestelmälle puhtaana asennuksena. Voit tutustua tarkkaan listaan korjatuista ja tunnetuista bugeista ajureiden julkaisutiedotteesta, kunhan AMD korjaa ne takaisin sivuilleen.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Uusi artikkeli: Testissä Intel Core i3-8350K

io-techin testissä Intelin 8. Core-sukupolven neliytiminen Core i3-8350K -prosessori.

Viime viikolla io-techissä testattiin heti tuoreeltaan myyntiin saapuneet Intelin Coffee Lake -koodinimelliset 6-ytimiset Core i7-8700K- ja Core i5-8600K. Nyt vuorossa on katsaus edullisempaan neliytimiseen Core i3-8350K -malliin.

Tutustumme artikkelissa 8350K-mallin ominaisuuksiin ja suorituskykytesteissä ensisijaisena vertailukohtana on edellisen Kaby Lake -sukupolven kaksiytiminen ja Hyper-Threading-ominaisuudella varustettu Core i3-7350K -malli. Myös vertailu neliytimiseen 7600K-malliin on erittäin mielenkiintoinen, sillä 8350K on käytännössä sen korvaaja ja maksaa noin 30 euroa vähemmän.

Mukana on suorituskykytestien lisäksi tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä ylikellotustestit Noctuan NH-D15 -coolerilla.

Lue artikkeli: Testissä Intel Core i3-8350K

Uusi artikkeli: Testissä Samsung Galaxy J5 (2017)

10.10.2017 - 16:34 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (28)

io-tech testasi Samsungin edullisen Galaxy J5 (2017) -älypuhelimen.

io-techin lokakuun ensimmäisessä puhelinartikkelissa tutustutaan Samsungin malliston edullisempaan päähän sijoittuvaan Galaxy J5 (2017) -malliin, jonka yritys julkisti kesän alussa. Edullisimmillaan vajaan 250 euron hintainen puhelin on varustettu metallikuorilla, 5,2-tuumaisella Super AMOLED -näytöllä, Exynos 7870 -järjestelmäpiirillä, 13 megapikselin etu- ja takakameralla sekä 3000 mAh akulla.

Perehdymme artikkelissa runsaan viikon käyttökokemusten pohjalta puhelimen rakenteeseen, ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon sekä suorituskykyyn.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy J5 (2017)

Cooler Master julkaisi tehokkaasti jäähtyvän MasterCase H500P -täystornikotelon

Cooler Masterin uudesta MasterCase H500P -kotelosta löytyy yhteensä neljä paikkaa 200 mm tuulettimille.

Cooler Master on lanseerannut uuden MasterCase H500P -täystornikotelon, joka oli esitteillä jo Computex-messuilla kesän alussa. Uutuusmalliin on otettu vaikutteita yrityksen aiemmista High AirFlow -sarjan (HAF) koteloista, eli ilmankierron pitäisi olla kunnossa. Kotelon verkkoetupaneelin taakse on sijoitettu kaksi 200 mm tuuletinta, jotka ovat RGB-valaistu. Kattopaneeliin on mahdollista asentaa toiset kaksi 200 mm tuuletinta. Lisäksi takapaneelissa on esiasennettuna yksi 140 mm tuuletin.

Teräsrunkoisen kotelon vasen kylkipaneeli on karkaistua lasia ja muut ulkopaneelit muovia. H500P:n sisätilat on varustettu alaosan virtalähdekammiolla sekä modulaarisilla levypaikoilla. Näytönohjaimen maksimipituudeksi ilmoitetaan varmasti riittävä 412 mm ja halutessaan käyttäjä voi asentaa näytönohjaimen myös pystyasentoon takapaneelin kahden lisäkorttipaikan avulla (vaatii erillisen riser-kaapelin).

Cooler Master MasterCase H500P tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 544 x 242 x 542 mm (S x L x K)
  • Materiaali: Teräs, karkaistu lasi, muovi
  • Yhteensopivat emolevyt: E-ATX, ATX, micro-ATX, mini-ITX
  • Etupaneeli: 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, mikrofoni, kuuloke, 2-asentoinen tuuletinsäädin, RGB-valaistussäädin
  • 5,25 tuuman ulkoiset asemapaikat: 0 kpl (lisävarusteena myytävällä kelkalla 2 kpl)
  • 2,5/3,5 tuuman levypaikat: 2 kpl
  • 2,5 tuuman levypaikat: 2 kpl
  • Laajennuskorttipaikat: 7 + 2 kpl
  • Lisäkorttien maksimipituus: 412 mm
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 190 mm
  • Tuuletinpaikat:  Edessä ja katossa 3 x 120/140 mm tai 2 x 200 mm, 1 x 120/140 mm takana
  • Tuulettimet: 2 x 200 mm edessä, 1 x 140 mm takana
  • Jäähdytinyhteensopivuus: jopa 280/360 mm edessä, 140 mm takana, jopa 280/360 mm katossa (maksimipaksuus 55 mm)

Cooler Master MasterCase H500P tulee myyntiin välittömästi 149,99 euron suositushintaan.

Lähde: Cooler Master

Asukselta erikoinen, referenssiä heikompi Radeon RX 560 Evo

Asuksen ROG Strix RX 560 Evo on referenssiin nähden karsittu malli, mutta bonuksena se toimii ilman PCI Express -lisävirtaliitintä.

AMD julkaisi Radeon RX 500 -perheen näytönohjaimet viime keväänä. Viime vuonna julkaistujen Polaris-grafiikkapiirien uudistetut versiot eivät tarjonneet juuri yllätyksiä, vaan merkittävin muutos oli kenties täyden Polaris 21 -grafiikkapiirin käyttö RX 560 -mallissa, kun viime sukupolven vastaavan RX 460:n Polaris 11 -grafiikkapiirin yksiköistä oli kytketty osa pois käytöstä.

Asus on nyt julkaissut mielenkiintoisen lisän omaan Radeon-mallistoonsa ROG Strix RX 560 Evon muodossa. Normaalista RX 560:sta poiketen Evo-mallissa on käytössä vain 896 Stream-prosessoria, eli grafiikkapiirin 16 CU:sta on poistettu kaksi käytöstä samaan tapaan kuin RX 460:ssa ja vain Kiinan markkinoille julkaistussa RX 560D:ssä.

Referenssimallia heikommaksi jätetyt ominaisuudet eivät rajoitu vain stream-prosessoreihin, vaan se pätee myös vakiokellotaajuuteen ja muistinopeuteen. RX 560 Evon peruskellotaajuus on 1149 MHz, kun referenssissä se on 1175 MHz (Boost 1275 MHz). Erillisissä Gaming- ja OC-tiloissa grafiikkapiirin kellotaajuus nousee 1187 ja 1197 MHz:iin. Asus ei kerro näytönohjaimensa Boost-kellotaajuuksia. GDDR5-muistia RX 560 Evossa on 4 Gt, kuten normaalistikin, mutta referenssin 7 Gbps:n sijasta ne toimivat vain 6 Gbps:n nopeudella.

Asuksen ROG Strix RX 560 Evon kohdalla tehdyt uhraukset kuulostavat ainakin allekirjoittaneen korvaan varsin korkeilta, ottaen huomioon että ainut niistä saatu selkeä hyöty on TDP:n lasku tasolle, joka ei vaadi PCI Express -lisävirtaliitintä.

Lähteet: TechPowerUp, Asus

NVIDIA julkaisi GeForce 387.92 -ajurit näytönohjaimilleen

NVIDIAn uudet GeForce 387.92 -ajurit tuovat mukanaan pitkästä aikaa uusien pelien tuen lisäksi joukon täysin uusia ominaisuuksia.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 387.92 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat GeForce 400 -sarjaa ja sitä uudempia yhtiön näytönohjaimia.

GeForce 387.92 -ajureiden merkittävimmät uudistukset keskittyvät pitkästä aikaa uusiin ominaisuuksiin. Ajureissa on nyt tuki OpenGL 4.6 -rajapinnalle, HDR-tuki NVIDIA GameStream-ominaisuudelle Windows 10 -käyttöjärjestelmällä, Fast Sync -tuki SLI-kokoonpanoille ja tuen DirectX Intermediate Languagelle (DXIL). Ajurit parantavat lisäksi Vulkan-sovellusten toimintaa esimerkiksi alt-tabatessa 32-bittisillä Windows-käyttöjärjestelmillä.

Fast Sync tuki toimii Maxwelliin tai sitä uudempiin arkkitehtuureihin perustuvilla näytönohjaimilla. Maxwell-näytönohjaimilla ominaisuus toimii 4K:ta pienemmillä resoluutioilla ja uudemmilla kaikilla resoluutioilla. DXIL puolestaan vaatii Kepleriin tai uudempaan arkkitehtuuriin perustuvan näytönohjaimen ja se sisältää tuen DirectX 12 -rajapinnan Shader Model 6.0:lle sitä tukevilla näytönohjaimilla.

Ajureissa on mukana myös Game Ready -leimat Middle-Earth: Shadow of War-, The Evil Within 2- ja Forza Motorsport 7 -peleille sekä Game Ready VR -leima Arktika.1-pelille. Uusia tai päivitettyjä SLI-profiileita on puolestaan tarjolla Earthfallille, Lawbreakersille, Middle-Earth: Shadow of Warille, Nex Machinalle, ReCorelle, RiME:lle, Snake Passille, Tekken 7:lle, The Evil Within 2:lle ja We Happy Few:lle. Middle-Earth: Shadow of War sai myös uuden 3D Vision -profiilin (Not recommended), jonka lisäksi ajureissa on joukko 3D Compatibility Mode -profiileita.

NVIDIAn omien testien mukaan ainakin Forza Motorsport 7 lienee ansainnut Game Ready -leimansa, sillä ajureiden kerrotaan parantavan suorituskykyä pelissä jopa 15 – 25 prosenttia.

Voit tutustua ajureiden korjattuihin bugeihin ja tiedossa oleviin ongelmiin niiden julkaisutiedotteesta (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä