Lenovo esittelee MWC 2024 -messuilla kannettavan läpinäkyvällä näytöllä ja joukon päivitysmalleja

Läpinäkyvällä näytöllä varustetussa ThinkBookissa on käytetty muutoinkin runsaasti lasia, eikä esimerkiksi fyysistä näppäimistöä näytä olevan lainkaan.

Vaikka tulevat MWC- eli Mobile World Congress -messut ovat nimensä mukaisesti ensisijaisesti mobiililaitteille tarkoitettu, esitellään tapahtumassa usein myös muita uutuustuotteita. Lenovo on tuomassa tapahtumaan joukon uuden sukupolven kannettavia. MWC-messut pidetään 26.-29. päivä kuluvaa kuuta.

Silmiinpistävin Lenovon uutuuksista on vielä toistaiseksi nimetön ThinkBook-kannettava, jossa tylsät muovit ja metallit on korvattu monilta osin lasilla tai ainakin läpinäkyvillä materiaaleilla. Kannettavan näyttö on läpinäkyvä OLED-paneeli, jossa ei ole havaittavia reunoja, mutta oletettavasti kuva ei aivan kulmasta kulmaan tule yltämään.

Kannettavan näppäimistö tulee taatusti jakamaan mielipiteitä, sillä näytön tapaan koko kannettavan rungon kansi on lasia, näppäimistö mukaan lukien. Näppäinten merkinnät ja äärirajat näkyvät näppäimistöllä, mutta mikäli mukana ei ole erittäin kehittynyttä haptista palautetta, tuntuma tuskin voi kovin erikoinen olla. Näppäimistön läpi näkee alla oleviin komponentteihin, mutta mm. akun sisältävä alaosa kannesta on piilotettu.

Niin ikään MWC-uutuuksiin lukeutuva on kosketusnäytöllä ja 360°-saranalla varustettu ThinkBook 14 G4, jonka webbikamera on sijoitettu näytön päältä ulkonevaan saarekkeeseen. Näytön päältä ulkoneva kamerasaareke tulee löytymään myös uusista ThinkPad T14(S) Gen 5- ja T16 Gen 3 -malleista. ThinkPad x12 Gen 2 tuo käytännössä vain uutta rautaa vanhoihin kuoriin, kun ThinkVision M14T Gen 2 päivittää samalla liitäntävalikoimaansa ja näyttöpaneelin uuteen.

Lähde: WindowsReport

Cooler Masterin suosittu NR200P-kotelo päivittyy uuteen versioon

Mini-ITX-kokoluokkaa edustava NR200P V2 tarjoaa muun muassa laajan jäähdytystuen ja PCIe 4.0 -riser-kaapelin näytönohjaimelle.

Laitevalmistaja Cooler Masterin kehuttu mini-ITX-kotelo NR200P päivittyy versioon NR200P V2, jonka mukana toimitetaan esimerkiksi PCIe 4.0 -mallinen riser-kaapeli näytönohjaimen pystyasennukseen. Kotelolle luvataan edeltäjänsä lailla monipuolisia jäähdytysmahdollisuuksia ja tehokasta ilmavirtausta. Alla olevalla videolla PCWorld esittelee koteloa CES 2024 -messuilla.

18,25-litrainen kotelo koostuu nastoilla kiinnittyvistä paneeleista, jotka irtoavat ilman työkaluja kasauskokemuksen helpottamiseksi. Teräspaneelit ovat verkkorakenteisia ilmankierron parantamiseksi ja sivupaneeli on vaihdettavissa karkaistuun lasiin. Kotelo tukee 240 tai 280 millimetrin jäähdyttimen asennusta ja pohjassa on esiasennettuna 120 mm:n tuuletin puhaltamassa ilmaa näytönohjaimelle, joka voi olla maksimissaan 356 mm:n pituinen. Kotelon I/O-paneeli on saanut USB Gen 3.2 2×2 Type C -liitännän, jota ensimmäisessä versiossa ei ollut. Liitännän tiedonsiirtonopeus on jopa 20 Gbps.

Värivaihtoehdot kotelolle ovat musta ja valkoinen. Saatavuudesta ei vielä ole tarkkaa tietoa, mutta Hinta.fi-sivuston mukaan NR200P V2 on jo listattuna Suomessa noin 140 euron hintaan.

Lähde: TechPowerUp, PCWorldin Youtube-kanava, Hinta.fi

Reuters: NVIDIA on perustanut kustomoiduille asiakaspiireille pyhitetyn yksikön

Reutersin mukaan yksikön ensisijaisia asiakkaita olisivat tekoälypiirejä tarvitsevat yritykset, mutta myös auto-, tele- ja pelimarkkinat ovat potentiaalisia kohteita kustomoiduille piireille.

NVIDIA on perustanut uuden kustomoituihin piireihin keskittyvän yksikön, raportoi Reuters. NVIDIA ei luonnollisesti ole suostunut kommentoimaan huhuja. Yhtiöllä ei tällä hetkellä ole virallisesti vastaavaa yksikköä olemassa, mutta se on aiemmin kertonut asiaa osittain sivuten olevansa avoin ainakin joidenkin IP:nsä lisensointiin muiden valmistajien piireihin.

Reutersin raportin mukaan NVIDIA olisi nimennyt aiemmin AMD:lla ja Marvellilla työskennelleen Dina McKinneyn johtamaan uutta yksikköä ja kutsunut ainakin Amazonin, Metan, Microsoftin, Googlen ja OpenAI:n pöytään keskustelemaan näiden mahdollisista piiritarpeista. Tällä hetkellä ei ole selvää, tarjoaako NVIDIA yhtiöiden tarpeisiin räätälöityjä omia piirejään, vai olisiko niissä tarkoitus olla myös asiakkaiden omaa IP:tä.

Raportin mukaan NVIDIA on datakeskusasiakkaiden lisäksi lähestynyt asian tiimoilta potentiaalisia asiakkaita myös teleliikenteen, automarkkinoiden ja pelimarkkinoiden puolilta. Tällä hetkellä yhtiön Tegra X1 -piirejä käytetään Nintendon Switch -konsolissa ja huhujen mukaan myös sen seuraajan sisältä tulisi löytymään NVIDIAn Tegran sukuinen piiri. Ei ole kuitenkaan varmaa, onko sen kohdalla kyse varsinaisesta Nintendolle räätälöidystä piiristä, vai Switchin tapaan ns. hyllytavarasta. Läsnäolon vahvistaminen pelikonsolimarkkinoilla Nintendoa laajemmalle saattaisi olla haastavaa, sillä Microsoftin tiedetään olevan jo pitkällä suunnitelmissaan AMD:n kanssa eikä Sonynkaan odoteta vaihtavan leiriä.

Suuri osa Reutersin tiedoista perustuu tiettävästi McKinneyn LinkedIn-profiiliin, jossa oli hetkellisesti näkyvillä tiedot NVIDIAn kustompiiriyksikön johtajuudesta ja tavoitteista asiakkaiden suhteen. Profiili on luonnollisesti jo siivottu näistä tiedoista. Nykyisen profiilinsa mukaan hän työskentelee Silicon Engineering -osaston johtotehtävissä.

Lähde: Reuters

Uusi artikkeli: Testissä AMD Ryzen 7 8700G

Testissä Zen 4 -ytimillä, RDNA 3 -arkkitehtuuriin perustuvalla grafiikkaohjaimella ja XDNA-tekoälyprosessilla varustettu Ryzen 7 8700G -työpöytäprosessori.

AMD:n uudet Ryzen 5 8600G- ja Ryzen 7 8700G -prosessorit perustuvat kannettavien tietokoneiden Ryzen 7040- ja 8040 -sarjoista tuttuun Phoenix-koodinimelliseen piiriin, mutta ne on paketoitu AM5-kantaiseksi työpöytäprosessoriksi. Prosessorit rakentuvat Zen 4 -prosessoriytimistä, RDNA 3 -arkkitehtuuriin pohjautuvasta grafiikkaohjaimesta ja XDNA-tekoälyprosessorista.

Tutustumme artikkelissa suorituskykyisimpään Suomessa noin 370 euron hintaisen Ryzen 7 8700G -mallin suorituskykyyn prosessoriytimien ja integroidun Radeon 780M -grafiikkaohjaimen osalta. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset.

Lue artikkeli: Testissä AMD Ryzen 7 8700G

Microsoft vahvisti seuraavan ominaisuuspäivityksen olevan Windows 11 24H2

Sitkeistä Windows 12 -huhuista huolimatta Redmondin tekoälypläjäys tullaan lanseeraamaan Windows 11:n päivityksenä.

Microsoftin on huhuttu jo pidempään valmistelevan tekoälyyn vahvasti panostavaa uutta Windows 12 -versiota. Nyt huhut Windows 11:n kuolemasta ja Windows 12:n syntymästä voidaan haudata ennenaikaisina.

Microsoft on varmistanut, että sen seuraava merkittävä Windows-päivitys tulee tottelemaan nimeä Windows 11 24H2, mikä samalla tarkoittaa huhujen Windows 12 -käyttöjärjestelmästä olleen ainakin tällä haavaa pötyä. Päivitys on kuitenkin juuri sitä, mitä Windows 12:n oletettiin olevan: vahvasti tekoälyyn panostava ominaisuuspäivitys. Samalla päivittyy Windowsin koontiversiointi nykyisestä 23000:sta 26000:aan.

Tällä hetkellä tiedetään, että tekoäly on kaiken keskellä, mutta oikeastaan kaikki tarkempi tieto on vielä enemmän tai vähemmän arvailun varassa. Mukana ovat kuitenkin esimerkiksi jo aiemmin tietoon tulleet tuet TAR- ja 7-zip-pakkausformaateille suoraan File Explorer -tiedostoselaimessa ja QR-koodit Wi-Fi-tunnusten jakamiseen. Komentokehotteelle on puolestaan tulossa Linuxista tuttu Sudo-ominaisuus, jota voi käyttää samaan tapaan prosessien käynnistämiseen korkeammilla oikeuksilla.

Nykyiset koontiversiot eivät sovi vielä pelaajille, sillä Microsoft varoittaa useiden pelien yksinkertaisesti kieltäytyvän käynnistymästä niillä tällä hetkellä. Kun valmista tulee, on luvassa kuitenkin herkkua myös pelaajille, sillä Windowsin sisäänrakennettuihin näytönohjainominaisuuksiin on tulossa AutoHDR:n rinnalle Automatic super resolution -ominaisuus, joka hyödyntää tekoälyä kuvan skaalaamiseen matalammalta lähtöresoluutiolta näytön natiiviresoluutiolle DLSS:n, FSR:n ja XeSS:n tapaan. Grafiikkapuoleen liittyy myös väriprofiilien hallinta, joka siirtyy modernin Settings-sovelluksen alle uudella toteutuksella.

Lähde: Microsoft, TechSpot

Googlen toisen sukupolven Pixel Fold vuotokuvassa

13.2.2024 - 02:13 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (1)

Mikäli prototyyppi on muodoiltaan lopullista vastaava, tulee Pixel Fold luopumaan koko takakannen levyisestä kamerasaarekkeesta perinteisemmän mallin tieltä.

Google julkaisi ensimmäisen taittuvanäyttöisen Pixel Fold -puhelimensa viime vuonna. Tänä vuonna on luvassa lisää ja nyt nettiin on vuotanut ensimmäinen kuva tulevasta puhelimesta.

Nettiin vuotanut kuva Googlen tulevasta toisen sukupolven Pixel Fold -puhelimesta on vielä suojattu kuorin, jotka peittävät osan puhelimen yksityiskohdista. Siitä riippumatta jo nyt voidaan todeta puhelimen tulevan uudistumaan merkittävästi, olettaen tietenkin, että prototyyppiversio on likimainkaan lähellä lopullista.

Vuotaneessa kuvassa huomioi kiinnittyy ensimmäisenä puhelimen takapuoleen, josta on sensuroitu erinäisiä tunnistemerkintöjä. Huomiota ei kiinnitä kuitenkaan merkinnät, vaan radikaalisti uudistuva kamerasaareke. Siinä missä aiemmissa Pixel-puhelimissa on ollut käytännössä koko takakuoren levyinen kamerasaareke, on tulevassa Foldissa prototyypin perusteella perinteisemmän mallinen kamerasaareke, jossa sensorit ovat kahdessa kerroksessa. Toinen muutos on etunäyttö, joka ainakin kuvan perusteella tulee omaamaan kapeamman kuvasuhteen, kuin alkuperäisen Pixel Foldin 17,4:9.

Viimeisimpien huhujen mukaan Pixel Fold 2 tulee myös hyppäämään yli Pixel 8 -sukupolvessa käytetyn Tensor G3 -järjestelmäpiirin ja käyttämään sen sijasta tulevan sukupolven G4-versiota. Tämän odotetaan samalla merkitsevän, että toisen sukupolven Fold julkaistaisiin vasta lokakuussa yhdessä Pixel 9 -sukupolven kanssa.

Lähde: Android Authority

Uusi artikkeli: Testissä OnePlus 12R

Testasimme OnePlussan uuden 699 euron hintaisen 12R-älypuhelimen.

OnePlussan uudet 12- ja 12R-mallit saapuivat Suomessa kauppoihin tällä viikolla ja kalliimmasta 949 euron hintaisesta 12-mallista nähtiin testiartikkeli jo runsas viikko sitten. Nyt testivuorossa on edullisempi 12R-malli, jonka suositushinta on 250 euroa alhaisempi, eli 699 euroa. Valmistaja mainostaa R-mallia lippulaivatuotteena ja suorituskykyä korostaen – otamme artikkelissa selvää onko mainoslauseille katetta ja mistä OnePlussan ”edullisemmassa huippupuhelimessa” on karsittu.

Lue artikkeli: Testissä OnePlus 12R

Live: io-techin Tekniikkapodcast (6/2024)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 9. helmikuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Asus ja MSI parantavat OLED-näyttöjensä takuuta

Valmistajien usko OLED-tekniikkaan ja kuvan palamisongelmien ehkäisyyn on noussut jo sille tasolle, ettei kolmenkaan vuoden takuu ole enää yhden tai kahden valmistajan erikoisuus.

Vaikka ylivoimaisesti suurin osa näytöistä perustuu edelleen erilaisiin LCD-tekniikoihin, myös OLED-näytöt ovat yleistymässä kovaa vauhtia tietokonepöydillä. Keskusteluissa nousee kuitenkin edelleen esiin niiden potentiaaliset ongelmat pidempiaikaisessa käytössä.

OLED-tekniikka tarjoaa monin tavoin parasta kuvanlaatua, mitä näyttömarkkinoilla on tällä hetkellä saatavilla. Negatiivisena puolena niissä on kuitenkin ns. burn-in eli ”kuvan palaminen kiinni”, jossa paneeliin voi jäädä erilaisia haamukuvia tai muita vastaavia ongelmia pikseleiden tasalaatuisuuden suhteen. Erityisen herkkinä näyttöjä pidetään staattisille kuville, jotka rasittavat samoja pikseleitä jatkuvasti.

Lääkkeeksi tähän on kuitenkin olemassa Pixel Shift -teknologia, joka siirtää kuvaa aavistuksen jatkuvasti, jolloin rasitus jakautuu eri pikseleille tasaisemmin. Toinen teholääke on Pixel Cleaning, joka analysoi pikseleiden kirkkautta suhteessa ympäröiviin ja säätää niitä sen mukaan. Lisäksi kirkkaita alueita, kuten TV-puolelta tuttuja kanavien logoja, osataan himmentää automaattisesti, mikä ehkäisee niiden ”tarttumista” ruutuun.

Kehittynyt OLED-teknologia ja palamisongelmia ehkäisevät ominaisuudet ovat kuitenkin tekemässä näistä pikkuhiljaa entisiä ongelmia. Esimerkiksi Asus on kasvattanut kaikkien OLED-näyttöjensä takuun, mukaan lukien kuvan palamisen, hiljattain kahteen vuoteen, vaikkei se siitä erillistä tiedotetta olekaan julkaissut. Lisäksi yhtiön uudessa ROG Swift OLED PG32UCDM:ssä takuu on nostettu jo kolmeen vuoteen.

MSI on puolestaan uuden OLED Care 2.0 -teknologiansa myötä rohkaistunut nostamaan useiden näyttöjensä takuun kolmeen vuoteen. Kolmen vuoden takuun myös kuvan palamista vastaan tarjoavat nyt MAG-sarjan 271QPX, 321UPX ja 341CQP, MPG-sarjan 271QRX, 321URX ja 491CQP sekä MEG-sarjan 342C. Takuu luonnollisesti vaatii, ettei OLED Care -ominaisuutta ole kytketty pois päältä.

Markkinoilla olevista näyttövalmistajista entuudestaan kolmen vuoden takuuta palamisen suhteen ovat tarjonneet Dell Alienware-brändeineen sekä Corsair. Hieman erikoisesti OLED-näytöissä käytettäviä paneeleita valmistavat LG ja Samsung tarjoavat kumpikin virallisesti vain kahden vuoden takuuta omia paneeleita käyttäville näytöilleen, joskin Samsungin kohdalla ainakin osa jälleenmyyjistä lupaa joillekin OLED-pelinäytöille myös kolmen vuoden takuuta.

Lähteet: TFTCentral, MSI, Asus

Minisforum julkisti ensimmäisen 3-in-1-taulutietokoneen

Minisforum V3 on muutoin varsin perinteinen 2-in-1-taulutietokone, mutta se muuttuu 3-in-1:ksi kiitos DisplayPort-sisääntulon, joka mahdollistaa taulutietokoneen käytön myös näyttönä toiselle kuvalähteelle.

Pienikokoisiin tietokoneisiin erikoistunut Minisforum on esitellyt yhtiön 3. sukupolven AMD-kannettavan. Yhtiön uusi V3 on sen mukaan maailman ensimmäinen suorituskykyinen AMD AI 3-in-1-taulutietokone.

Minisforum V3 ei ensi silmäyksellä eroa juurikaan markkinoilta jo löytyvistä 2-in-1-taulutietokoneista, mutta yksi seikka erottaa sen massasta ja nostaa sen yhtiön mukaan 3-in-1-luokkaan. Yksi V3:n USB-C-liittimistä tottelee nimittäin nimeä VLink, joka tukee DisplayPort-sisääntuloa. Tämän avulla tablettiosaa voi käyttää myös toisen tietokoneen näyttönä.

V3 rakentuu 14” 2560×1600-resoluution ja 16:10-kuvasuhteen näytön ympärille. Näyttö päivittyy 165 hertsin virkistystaajuudella ja tarjoaa 500 nitin maksimikirkkauden sekä toistaa 100 % DCI-P3-väriavaruudesta. Se tukee myös kosketusta ja 4096 painetasoa tunnistavaa stylusta (MPA 2.6 SLA).

Tietokoneen sisällä sykkii AMD:n Ryzen 7 8840U -järjestelmäpiiri 8 Zen 4 -ytimellä (16 säiettä), 12 Compute Unit -yksikön Radeon 780M RDNA3-grafiikkaohjaimella ja XDNA-tekoälyprosessorilla. Järjestelmäpiirin TDP on asetettu maksimissaan 28 wattiin, mutta se tukee myös 15 watin ja 18-22 watin tiloja. Järjestelmäpiirin tukena on maksimissaan 32 Gt LPDDR5-6400 muistia ja parhaimmillaan 2 teratavun PCIe M.2 SSD.

Liitinpuolella on tarjolla kaksi USB4-liitäntää, yksi tarkemmin määrittelemätön USB-C VLink DisplayPort-sisääntulolla sekä SD-kortinlukija ja 3,5 mm:n kuulokeliitin. Langattomista yhteyksistä on tuettuna Wi-Fi 6E ja Bluetooth 5.3.

Tunnistautumiseen uusi V3 tukee sekä virtapainikkeeseen integroitua sormenjälkilukijaa että etukameran kautta tuettua Windows Helloa ja Face ID:tä. Mistään ei tosin ilmene, onko kyse Applen Face ID:stä vai mistä. Ääntä toistetaan yhteensä neljällä kaiuttimella, jotka yhtiön mukaan riittävät Dolby-sertifiointiin, mutta tarkemmasta Dolbyn standardista ei ole mitään mainintaa.

Minisforum V3:n strategiset mitat ovat 318×213,8×9,8 mm ja 946 grammaa, johon on mahdutettu myös 50,82 wattitunnin akku. V3:n varsinaisen julkaisun ja myyntiintulon odotetaan tapahtuvan maaliskuun lopulla, jolloin paljastuu myös hintataso.

Lähteet: Minisforum, VideoCardz