Razer laajentaa tuulettimiin, virtalähteisiin ja AIO-coolereihin

RazerCon 2021 -tapahtumassa esiteltiin Kunai-sarjan tuulettimet, Hanbo-AIO-coolerit ja Katana-virtalähteet sekä PWM-tuuletinohjain.

Hiirivalmistajasta oheislaite- ja tietokonevalmistajaksi laajentanut Razer on levittänyt lonkeroitaan jälleen uusille aloille RazerCon 2021 -tapahtuman yhteydessä. Tällä kertaa uudet aluevaltaukset sijoittuvat kotelon sisäpuolelle esimerkiksi tuuletinten ja virtalähteen muodossa.

Ensimmäiset Razerin uutuuksista ovat Kunai-sarjan tuulettimet, jotka tulevat saataville sekä 120 että 140 mm:n kokoluokissa. Razerin tuulettimet on nestelaakeroituja ja varustettu 18 (120 mm) tai 22 (140 mm) erikseen osoitettavalla LED-valolla, jotka luovat valoa hajoittavan kannen avulla tasaisen valaistuskehän itse tuulettimen ympärille. Minimalistisesti muotoillut tuulettimet ovat PWM-ohjattuja ja voit tutustua niiden tarkempiin ominaisuuksiin niiden tuotesivuilta: Kunai Chroma 120 mm, Kunai Chroma 140 mm. Lisäksi yhtiö tuo saataville PWM-tuuletinkontrollerin maksimissaan kahdeksalle tuulettimelle.

Razer Hanbo on puolestaan yhtiön näkemys AIO-nestecoolerista. Hanbot tulevat saataville 240 ja 360 mm:n versioina ja ne hyödyntävät Kunai-sarjan 120 mm:n tuulettimia. Valitettavasti yhtiön verkkosivut eivät paljasta AIO:n todellista valmistajaa, mutta näkyvillä olevien elementtien perusteella on mahdollista, että myös Hanbo luottaa Asetekin pumppublokkiin.

Virtalähdemarkkinoille Razer lähtee Katanaksi ristityllä mallistollaan. Toistaiseksi virtalähteiden yksityiskohdat ovat Hanbon tapaan edelleen hämärän peitossa, mutta niitä tulee saataville 750-1200 watin kapasiteeteissa 80+ Platinum -sertifioituina. Lisäksi luvassa on 1600 watin 80+ Titanium -sertifioitu lippulaivamalli.

Razerin uutuustuulettimet tulevat välittömästi myyntiin Yhdysvalloissa, mutta niiden pitäisi löytyä vielä kuluvan vuoden puolella myös muualta maailmasta. Razer Kunai-sarjan tuulettimet on hinnoiteltu yksittäin 120 mm:n koossa 49,99 euroon ja 140 mm:n koossa 54,99 euroon. Kolmen tuulettimen paketeissa hinnat ovat 139,99 ja 159,99 euroa. PWM-tuuletinohjaimen hinta on puolestaan 54,99 euroa.

Muita uutuuksia joudutaan odottamaan markkinoille hieman pidempään. AIO-cooleri Razer Hanbojen pitäisi saapua markkinoille marraskuussa ja Katana-virtalähteiden vuoden 2022 alkumetreillä. Niiden hinnoittelu paljastetaan vasta myöhemmin.

Lähde: Razer

Uusi artikkeli: Kokeilussa Xiaomi 11T

22.10.2021 - 15:01 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (1)

Otimme selvää Xiaomin edullisemman 11T-mallin eroista Pro-versioon nähden.

io-techin testipenkissä kävi jo aiemmin kiinalaisen Xiaomin tuore 11T Pro -lippualaivamalli ja nyt testattavaksi on päätynyt myös yhtä aikaa julkaistuperusmallin Xiaomi 11T. Xiaomi 11T:n suositushinta on 599 euroa, eli sata euroa Pro-mallia vähemmän ja puhelin jakaa kalliimman sisaruksensa kanssa identtisen rungon, kamerajärjestelmän ja näytön. Siitä huolimatta laitteissa on myös eroja, eikä ainoastaan niissä ominaisuuksissa, jotka teknisten tietojen mukaan erottuvat.

Xiaomi 11T:n sisällä sykkii Qualcommin lippulaivapiirin sijaan MediaTekin Dimensity 1200 Ultra -järjestelmäpiiri, jonka parina on 8 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa. Virtaa piirille syöttää Pro-mallista tuttu 5000 mAh:n akku, joka ei kuitenkaan lataudu aivan yhtä nopeasti, vaan 120 watin sijaan pikalatausteho on rajoitettu 67 wattiin. Myös näytöissä on pieniä eroja, sillä 11T:n näyttö ei tue Pro-mallin tapaan Dolby Visionia, minkä lisäksi stereokaiuttimista puuttuu Pro-mallissa mainostettu Harman Kardonin taajuuskorjaus.

Xiaomi 11T kävi testissämme selvästi tavanomaista lyhyemmin ja tuoreessa artikkelissa puhelimeen tutustutaankin lähinnä sen kautta, miten se eroaa Pro-mallista.

Lue artikkeli: Kokeiltua: Xiaomi 11T

Corsair julkaisi uuden sukupolven prosessoriblokit Alder Lake -tuella

Uudet XC RGB Pro -sarjan prosessoriblokit on tarkoitettu custom loop -nestekiertoihin ja niiden luvataan mahdollistavan jopa 4° edeltävää sukupolvea matalammat lämmöt.

Tietotekniikkajätti Corsair julkaisi hiljattain uusia AIO-nestecoolereita Alder Lake -tuella. Nyt yhtiö on päivittänyt myös custom-loop nestejäähdytykseen tarkoitettua prosessoriblokkivalikoimaansa uutuuksilla.

Corsairin uudet prosessoriblokit tottelevat nimeä XC5 RGB Pro ja XC7 RGB Pro. Molemmissa on käytössä yli 110 mikroevällä varustettu kylmälevy ja neljään osaan suunnattu nestekierto blokin sisällä. Uuden blokkiyksikön luvataankin mahdollistavan 4° matalammat lämpötilat, kuin yhtiön edeltävän sukupolven blokeilla.

XC5 RGB Pro on varustettu 16 RGB LEDillä, jotka on jaettu kahdeksaan erikseen ohjattavaan alueeseen. Blokin kansi on suurimmaksi osaksi musta, mutta valaistus pääsee hohtamaan sen reunoilta sekä blokin sivuilta.

XC7 RGB Pro on muutoin identtinen pikkuveljensä kanssa, mutta sen tapauksessa jokainen 16 RGB LEDistä on erikseen ohjattavissa ja koko nestekammiosta on tehty läpinäkyvä. Läpinäkyvän kannen myötä RGB-valaistus pääsee paremmin oikeuksiinsa ja avaa näkymän nestevirtaukseen blokin sisällä.

Sekä XC5 että XC7 RGB Pro tukevat AMD:n AM4- ja Intelin LGA115x-, LGA1200- ja LGA1700 -prosessorikantoja. Prosessoriblokit tulevat saataville välittömästi ja ne on hinnoiteltu yhtiön omassa verkkokaupassa 69,90 (XC5) ja 89,90 (XC7) euroon.

Lähde: Corsair

Live: io-techin Tekniikkapodcast (42/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 22. lokakuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

AOC-jalusta
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

AMD ja Microsoft julkaisivat päivitykset korjaamaan Ryzenin suorituskykyongelmat Windows 11:llä

Ryzen-prosessorit kärsivät kasvaneista L3-viiveistä ja ”suositeltu ydin” -järjestelmän toimimattomuudesta uudella käyttöjärjestelmällä, mitkä heikensivät joidenkin pelien suorituskykyä jopa 15 %.

Uutisoimme pian Windows 11:n julkaisun jälkeen AMD:n Ryzen-prosessoreiden suorituskykyongelmista uudella käyttöjärjestelmällä. Sittemmin ongelmien on kerrottu jopa pahentuneen Windowsin päivityksistä.

Nyt AMD on tiedottanut ongelmien olevan korjattuja. Ensimmäinen ongelmista, eli L3-välimuistien kasvaneet viiveet Ryzeneillä, korjaantuvat Microsoftin Windows 11 -päivityksellä KB5006746. Päivityksen pitäisi tulla automaattisesti Windows Updaten kautta, mutta sen voi ladata myös erikseen Windows Update Catalog -sivustolta. Samaan päivitykseen kuuluu myös pitkä liuta muita korjauksia käyttöjärjestelmään.

Toinen ongelmista, eli UEFI CPPC2:ta eli ”suositeltu ydin” -järjestelmän toimimattomuus korjaantuu puolestaan AMD:n uusilla piirisarja-ajureilla. Ongelman korjaavat piirisarja-ajurit ovat versiota 3.10.08.506 ja ne ovat ladattavissa yhtiön tukisivuilta.

AMD:n testien mukaan molemmat päivitykset asennettuina prosessorit toimivat normaalisti ja niiden suorituskyky vastaa odotuksia.

Lähde: AMD

Uusi artikkeli: Testissä Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition

Testissä Asuksen ja Noctuan yhteistyössä kehittämä GeForce RTX 3070 -näytönohjain.

Asuksen ja Noctuan yhteistyössä suunnittelema GeForce RTX 3070 -näytönohjain julkaistiin lokakuun alussa reilun 800 euron suositushinnalla ja saimme sen heti tuoreeltaan io-techin testiin. Tutustumme artikkelissa jättiläismäisen kahdella Noctuan 120 millimetrin NF-A12x25-tuulettimella ja optimoidulla jäähdystysrivastolla varustetun näytönohjaimen ominaisuuksiin, lämpötilaan ja melutasoon sekä ylikellotuspotentiaaliin.

Lue artikkeli: Testissä Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition

 

AOC-jalusta

SK Hynix kehitti ensimmäisenä toimivat HBM3-muistit

Yksi HBM3-muistipino voi tarjota jopa 24 Gt muistia ja 819 Gt/s muistikaistaa.

Tehokkaimmissa näytönohjaimissa ja tekoälypuolellakin käytetään perinteisten muistien sijasta erittäin leveää väylää ja useasta muistisirusta rakentuvia HBM-muisteja. High Bandwidth Memory -muistit saapuivat kuluttajien nähtäville alun perin vuonna 2015 AMD:n Radeon R9 Fury -sarjan näytönohjaimissa ja nyt mennään HBM2E:ksi ristityssä kolmannessa HBM-sukupolvessa.

SK Hynix on nyt ilmoittanut kehittäneensä ensimmäisenä valmistajana toimivan HBM3-muistin. Yhtiö oli asialla ensimmäisenä myös ensimmäisen sukupolven HBM-muisteissa. 4. sukupolven HBM-muistit noudattavat tuttua kaavaa pinottuine muistisiruineen ja leveine väylineen, mutta nostavat sekä kapasiteetin että kaistan uusille luvuille.

SK Hynixin HBM3-muisteissa käytetään enimmillään 12-kerroksisia muistipinoja. Yhtiö kehuu insinööriensä hioneen muistisirut vaivaisen 30 µm:n paksuisiksi, eli kolmannekseen normaalin paperiarkin paksuudesta. 8 tai 12 muistipiiriä pinotaan yhteen ja yhdistetään TSV-läpivienneillä (Through Silicon Via).

Yksi HBM3-muistipino tuottaa parhaimmillaan 819 Gt/s muistikaistaa, eli jopa 78 % enemmän kuin HBM2E-muistit. Muistipinojen maksimikapasiteetti on kasvanut 24 gigatavuun kiitos enimmillään 12-kerroksisen rakenteen, kun aiemmat HBM-versiot ovat olleet korkeimmillaan 8-kerroksisia.

Yhtiö uskoo HBM3-muistien tulevan käyttöön pääasiassa HPC-datakeskuksissa (High Performance Computing), koneoppimisalustoilla sekä supertietokoneissa.

Lähde: SK Hynix

Alder Lake toistaa Rocket Laken kaavaa: Prosessoreita toimitettu kuluttajille ennen aikojaan

Rocket Laken kohdalla ennakkoon prosessoreita toimitti saksalainen Mindfactory, mutta tällä kertaa kyse on ilmeisesti yhdysvaltalaiskaupasta.

Intelin viime kevään Rocket Lake -julkaisussa nähtiin mielenkiintoinen episodi, kun saksalainen Mindfactory alkoi toimittamaan vielä julkaisemattomia prosessoreita viikkoja ennen julkaisua. Nyt samainen skenaario on toistumassa astetta lievempänä Alder Laken kohdalla.

VideoCardz on bongannut Redditistä ketjun, jossa käyttäjä Seby9123 kertoo onnistuneensa ostamaan ja saamaan käsiinsä kaksi jälleenmyyntiversiota Core i9-12900K -prosessorista jo nyt. Prosessorit tulivat normaaleissa myyntipakkauksissa, joihin sisältyy piikiekkoa imitoiva koristekiekko.

Kiekolla on sinänsä myös oikea funktio, sillä sen kyljestä löytyy lukitusmekanismi ja kiekon sisältä puolestaan itse prosessori. Valitettavasti kullanhohtoisen kiekon materiaali ei selvinnyt varmuudella. Seby9123 kuvailee sitä metallimaiseksi, mutta hän pitää myös korkealaatuista muovia realistisena vaihtoehtona.

Seby9123 ei suostu paljastamaan, mikä kauppa on rikkonut myyntikieltoja ja aloittanut prosessoreiden toimittamisen ennakkoon, mutta kyseessä on yhdysvaltalaiskauppa ja hän kertoo maksaneensa prosessoreista noin 610 dollaria kappaleelta. Mikäli hinta pitää kutinsa myös julkaisussa, se tietäisi noin 650 euron tai yli hintoja Suomeen.

Lähde: Reddit, VideoCardz

Matrox täyttää 45 vuotta

2D-kuvanlaadun moneen kertaan kruunattu kuningas Matrox kilpaili aikoinaan myös kuluttanäytönohjainten markkinoista.

Näytönohjainmarkkinoista muun muassa 3dfx:n, ATi:n ja NVIDIAn kanssa aikoinaan kisannut Matrox kuuluu alan ehdottomiin legendoihin. Kanadalaisyhtiö on kadonnut parrasvaloista jo aikaa sitten, mutta yhtiö jatkaa toimintaansa edelleen aktiivisesti vähemmän kuluttajien silmiin osuvilla aloilla.

Matrox perustettiin vuonna 1976 ja sen myötä yhtiö viettää tänä vuonna 45-vuotispäiviään. Yhtiön matka on ollut pitkä ja etenkin kuluttajapuolella loppuviimein kivikkoinen. Yhtiön perustajiinkin kuuluneen Lorne M. Trottierin nykyään omistama yritys toimii muun muassa videolaitteistojen ja teollisuuskäyttöön suunnattujen laitteiden parissa.

AOC-jalusta

Matrox tuli tunnetuksi aikoinaan ennen kaikkea huippulaatuisesta 2D-kuvanlaadustaan ja kahden näytön tuesta. Alkumetreillä pahasti kompastelleet 3D-kiihdyttimetkin lähtivät kisaan kunnolla G200:n tai viimeistään G400-sarjan myötä, mutta sen jälkeen alkoi yhtiön alamäki kuluttajamarkkinoilla. Yhtiön seuraavat uudet sukupolvet olivat pettymyksiä suorituskykynsä puolesta ja viimeiseksikin toivoksi kuvailtu Parhelia kompastui viimeistään puutteellisiin kaistaa säästäviin ominaisuuksiin, kuten z-puskurin pakkaus.

Luovuttuaan pelimarkkinoista Matrox tuotti vielä joitain omia piirejään, mutta sittemmin se on siirtynyt käyttämään ensin AMD:n ja viimeisimpänä NVIDIAn grafiikkapiirejä omissa erikoiskäyttöön suunnatuissa näytönohjaimissaan.

Voit tutustua Matroxiin, sen nykyisiin jaostoihin Matrox Imaging ja Matrox Video sekä yhtiön historiaan tarkemmin lähdelinkin takaa.

Lähde: Matrox

Intelin Core i9-12900K ylikellotusvuodoissa: 5,3 GHz ja 400 wattia

Kiinasta kantautuvien lukujen mukaan P-ydinten ylikellotus 4,9 GHz:iin tuottaa 233 watin, 5,2 GHz:iin 330 watin ja 5,3 GHz:iin peräti 400 watin tehonkulutuksen, kun E-ytimet pysyvät vakiokellotaajuuksillaan.

Intelin Alder Lake- eli 12. sukupolven Core-prosessorit julkaistaan näillä näkymin ensi viikolla ja myyntiin niiden pitäisi saapua ensi kuun alkumetreillä. Julkaisun lähestyessä myös vuodot luonnollisesti kiihtyvät ja tällä kertaa päästään pureutumaan prosessoreiden ylikellotuspotentiaaliin ja tehonkulutukseen.

Ensin vuotovuorossa oli Bilibili-palvelussa julkaistut testit. Käyttäjä 热心市民描边怪:n testeissä Core i9-12900K oli ylikellotettu tehokkaiden P-ydintensä osalta 5,2 GHz:n kellotaajuudelle, mikä tuotti CPU-Z:n testissä yhdellä säikeellä 851 ja kaikilla säikeillä 11987 pistettä. E-ytimet toimivat vakiokellotaajuuksillaan. Prosessorin käyttöjännitteeksi oli jouduttu asettamaan 1,385 volttia, minkä myötä sen tehonkulutus nousi peräti 330 wattiin.

Twitter-käyttäjä OneRaichu on puolestaan twiittaillut lisätuloksia ilmeisesti samasta testisessiosta. Twiitin mukaan kaikki P-ytimet 4,9 GHz:n kellotaajuudella 1,275 voltin vakiojännitteellä prosessorin tehonkulutus olisi 233 wattia. 5,2 GHz:n kellotaajuudelle mainitaan 1,38 voltin jännite, mikä ei ole täysin sama kuin yllä mainituissa testeissä, mutta kyseessä voi olla vain epätarkempi ilmaisu twiitissä, sillä kulutuksen kerrottiin olevan identtiset 330 wattia. 5,3 GHz:n kellotaajuudelle vaadittiin peräti 1,44 voltin käyttöjännite ja sen myötä prosessorin tehonkulutus nousi jo 400 wattiin. E-ytimet toimivat testissä vakiokellotaajuuksillaan 3,7 GHz:ssä ja tehonkulutus on mitattu ohjelmallisesti CPU Package -arvoa mittaamalla.

Lähteet: VideoCardz, TechPowerUp