Googlen toisen sukupolven Pixel Fold vuotokuvassa

13.2.2024 - 02:13 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (1)

Mikäli prototyyppi on muodoiltaan lopullista vastaava, tulee Pixel Fold luopumaan koko takakannen levyisestä kamerasaarekkeesta perinteisemmän mallin tieltä.

Google julkaisi ensimmäisen taittuvanäyttöisen Pixel Fold -puhelimensa viime vuonna. Tänä vuonna on luvassa lisää ja nyt nettiin on vuotanut ensimmäinen kuva tulevasta puhelimesta.

Nettiin vuotanut kuva Googlen tulevasta toisen sukupolven Pixel Fold -puhelimesta on vielä suojattu kuorin, jotka peittävät osan puhelimen yksityiskohdista. Siitä riippumatta jo nyt voidaan todeta puhelimen tulevan uudistumaan merkittävästi, olettaen tietenkin, että prototyyppiversio on likimainkaan lähellä lopullista.

Vuotaneessa kuvassa huomioi kiinnittyy ensimmäisenä puhelimen takapuoleen, josta on sensuroitu erinäisiä tunnistemerkintöjä. Huomiota ei kiinnitä kuitenkaan merkinnät, vaan radikaalisti uudistuva kamerasaareke. Siinä missä aiemmissa Pixel-puhelimissa on ollut käytännössä koko takakuoren levyinen kamerasaareke, on tulevassa Foldissa prototyypin perusteella perinteisemmän mallinen kamerasaareke, jossa sensorit ovat kahdessa kerroksessa. Toinen muutos on etunäyttö, joka ainakin kuvan perusteella tulee omaamaan kapeamman kuvasuhteen, kuin alkuperäisen Pixel Foldin 17,4:9.

Viimeisimpien huhujen mukaan Pixel Fold 2 tulee myös hyppäämään yli Pixel 8 -sukupolvessa käytetyn Tensor G3 -järjestelmäpiirin ja käyttämään sen sijasta tulevan sukupolven G4-versiota. Tämän odotetaan samalla merkitsevän, että toisen sukupolven Fold julkaistaisiin vasta lokakuussa yhdessä Pixel 9 -sukupolven kanssa.

Lähde: Android Authority

Uusi artikkeli: Testissä OnePlus 12R

Testasimme OnePlussan uuden 699 euron hintaisen 12R-älypuhelimen.

OnePlussan uudet 12- ja 12R-mallit saapuivat Suomessa kauppoihin tällä viikolla ja kalliimmasta 949 euron hintaisesta 12-mallista nähtiin testiartikkeli jo runsas viikko sitten. Nyt testivuorossa on edullisempi 12R-malli, jonka suositushinta on 250 euroa alhaisempi, eli 699 euroa. Valmistaja mainostaa R-mallia lippulaivatuotteena ja suorituskykyä korostaen – otamme artikkelissa selvää onko mainoslauseille katetta ja mistä OnePlussan ”edullisemmassa huippupuhelimessa” on karsittu.

Lue artikkeli: Testissä OnePlus 12R

Live: io-techin Tekniikkapodcast (6/2024)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 9. helmikuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Asus ja MSI parantavat OLED-näyttöjensä takuuta

Valmistajien usko OLED-tekniikkaan ja kuvan palamisongelmien ehkäisyyn on noussut jo sille tasolle, ettei kolmenkaan vuoden takuu ole enää yhden tai kahden valmistajan erikoisuus.

Vaikka ylivoimaisesti suurin osa näytöistä perustuu edelleen erilaisiin LCD-tekniikoihin, myös OLED-näytöt ovat yleistymässä kovaa vauhtia tietokonepöydillä. Keskusteluissa nousee kuitenkin edelleen esiin niiden potentiaaliset ongelmat pidempiaikaisessa käytössä.

OLED-tekniikka tarjoaa monin tavoin parasta kuvanlaatua, mitä näyttömarkkinoilla on tällä hetkellä saatavilla. Negatiivisena puolena niissä on kuitenkin ns. burn-in eli ”kuvan palaminen kiinni”, jossa paneeliin voi jäädä erilaisia haamukuvia tai muita vastaavia ongelmia pikseleiden tasalaatuisuuden suhteen. Erityisen herkkinä näyttöjä pidetään staattisille kuville, jotka rasittavat samoja pikseleitä jatkuvasti.

Lääkkeeksi tähän on kuitenkin olemassa Pixel Shift -teknologia, joka siirtää kuvaa aavistuksen jatkuvasti, jolloin rasitus jakautuu eri pikseleille tasaisemmin. Toinen teholääke on Pixel Cleaning, joka analysoi pikseleiden kirkkautta suhteessa ympäröiviin ja säätää niitä sen mukaan. Lisäksi kirkkaita alueita, kuten TV-puolelta tuttuja kanavien logoja, osataan himmentää automaattisesti, mikä ehkäisee niiden ”tarttumista” ruutuun.

Kehittynyt OLED-teknologia ja palamisongelmia ehkäisevät ominaisuudet ovat kuitenkin tekemässä näistä pikkuhiljaa entisiä ongelmia. Esimerkiksi Asus on kasvattanut kaikkien OLED-näyttöjensä takuun, mukaan lukien kuvan palamisen, hiljattain kahteen vuoteen, vaikkei se siitä erillistä tiedotetta olekaan julkaissut. Lisäksi yhtiön uudessa ROG Swift OLED PG32UCDM:ssä takuu on nostettu jo kolmeen vuoteen.

MSI on puolestaan uuden OLED Care 2.0 -teknologiansa myötä rohkaistunut nostamaan useiden näyttöjensä takuun kolmeen vuoteen. Kolmen vuoden takuun myös kuvan palamista vastaan tarjoavat nyt MAG-sarjan 271QPX, 321UPX ja 341CQP, MPG-sarjan 271QRX, 321URX ja 491CQP sekä MEG-sarjan 342C. Takuu luonnollisesti vaatii, ettei OLED Care -ominaisuutta ole kytketty pois päältä.

Markkinoilla olevista näyttövalmistajista entuudestaan kolmen vuoden takuuta palamisen suhteen ovat tarjonneet Dell Alienware-brändeineen sekä Corsair. Hieman erikoisesti OLED-näytöissä käytettäviä paneeleita valmistavat LG ja Samsung tarjoavat kumpikin virallisesti vain kahden vuoden takuuta omia paneeleita käyttäville näytöilleen, joskin Samsungin kohdalla ainakin osa jälleenmyyjistä lupaa joillekin OLED-pelinäytöille myös kolmen vuoden takuuta.

Lähteet: TFTCentral, MSI, Asus

Minisforum julkisti ensimmäisen 3-in-1-taulutietokoneen

Minisforum V3 on muutoin varsin perinteinen 2-in-1-taulutietokone, mutta se muuttuu 3-in-1:ksi kiitos DisplayPort-sisääntulon, joka mahdollistaa taulutietokoneen käytön myös näyttönä toiselle kuvalähteelle.

Pienikokoisiin tietokoneisiin erikoistunut Minisforum on esitellyt yhtiön 3. sukupolven AMD-kannettavan. Yhtiön uusi V3 on sen mukaan maailman ensimmäinen suorituskykyinen AMD AI 3-in-1-taulutietokone.

Minisforum V3 ei ensi silmäyksellä eroa juurikaan markkinoilta jo löytyvistä 2-in-1-taulutietokoneista, mutta yksi seikka erottaa sen massasta ja nostaa sen yhtiön mukaan 3-in-1-luokkaan. Yksi V3:n USB-C-liittimistä tottelee nimittäin nimeä VLink, joka tukee DisplayPort-sisääntuloa. Tämän avulla tablettiosaa voi käyttää myös toisen tietokoneen näyttönä.

V3 rakentuu 14” 2560×1600-resoluution ja 16:10-kuvasuhteen näytön ympärille. Näyttö päivittyy 165 hertsin virkistystaajuudella ja tarjoaa 500 nitin maksimikirkkauden sekä toistaa 100 % DCI-P3-väriavaruudesta. Se tukee myös kosketusta ja 4096 painetasoa tunnistavaa stylusta (MPA 2.6 SLA).

Tietokoneen sisällä sykkii AMD:n Ryzen 7 8840U -järjestelmäpiiri 8 Zen 4 -ytimellä (16 säiettä), 12 Compute Unit -yksikön Radeon 780M RDNA3-grafiikkaohjaimella ja XDNA-tekoälyprosessorilla. Järjestelmäpiirin TDP on asetettu maksimissaan 28 wattiin, mutta se tukee myös 15 watin ja 18-22 watin tiloja. Järjestelmäpiirin tukena on maksimissaan 32 Gt LPDDR5-6400 muistia ja parhaimmillaan 2 teratavun PCIe M.2 SSD.

Liitinpuolella on tarjolla kaksi USB4-liitäntää, yksi tarkemmin määrittelemätön USB-C VLink DisplayPort-sisääntulolla sekä SD-kortinlukija ja 3,5 mm:n kuulokeliitin. Langattomista yhteyksistä on tuettuna Wi-Fi 6E ja Bluetooth 5.3.

Tunnistautumiseen uusi V3 tukee sekä virtapainikkeeseen integroitua sormenjälkilukijaa että etukameran kautta tuettua Windows Helloa ja Face ID:tä. Mistään ei tosin ilmene, onko kyse Applen Face ID:stä vai mistä. Ääntä toistetaan yhteensä neljällä kaiuttimella, jotka yhtiön mukaan riittävät Dolby-sertifiointiin, mutta tarkemmasta Dolbyn standardista ei ole mitään mainintaa.

Minisforum V3:n strategiset mitat ovat 318×213,8×9,8 mm ja 946 grammaa, johon on mahdutettu myös 50,82 wattitunnin akku. V3:n varsinaisen julkaisun ja myyntiintulon odotetaan tapahtuvan maaliskuun lopulla, jolloin paljastuu myös hintataso.

Lähteet: Minisforum, VideoCardz

Video: Kasataan pelitietokone NZXT H6 Flow -koteloon

8.2.2024 - 19:41 / Sampsa Kurri Mainos Kommentit (0)

Videolla kasataan reilun 4000€ hintainen tyylikkään puhtaan valkoinen pelitietokone.

Kaupallinen yhteistyö NZXT:n kanssa

NZXT julkaisi viime marraskuussa uuden H6 Flow -kotelon, jossa yhdistyy lasikyljellä- ja -etupaneelilla akvaariomainen näkymä sekä viistetyn etukulman ja kolmen tuulettimen avulla hyvä ilmankierto. Kotelo on saatavilla mustana ja valkoisena RGB-valaistuilla tuulettimilla 145 euron suositushinnalla tai ilman RGB-valoja 120 eurolla.

Videolla Juha ja Sampsa kasaavat koteloon suorituskykyisen pelitietokoneen AMD:n Ryzen 7 7800X3D -prosessorilla, jota jäähdytetään NZXT:n 360 mm:n Kraken Elite 360 AIO-jäähdytyksellä ja emolevynä on NZXT:n N7 B650E. Virransyötöstä vastaa NZXT:n 1200-wattinen C1200-virtalähde.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Raportti: Kiinalainen SMIC pystyy aloittamaan 5 nm massatuotannon tänä vuonna

Uuteen prosessiin päästään siirtymään yhtiön hallussa jo olevilla ASML:n NXT:2000i DUV -skannereilla, joita tällä hetkellä hyödynnetään sen 7 nanometrin luokan tuotannossa.

Kiina pyrkii kovaa tahtia kohti länsimaista riippumatonta piirituotantoa, mutta kauppasota Yhdysvaltoja vastaan pistää jarruja projektille parhaansa mukaan. Tästä riippumatta maan johtava puolijohdevalmistaja SMIC kykenee valmistamaan ns. 7 nanometrin luokan siruja ja pienempiä on luvassa.

Semiconductor Manufacturing International Company eli SMIC valmistaa tällä hetkellä piirejä ASML:n NXT:2000i DUV -skannereita hyödyntäen, mikä on mahdollistanut 7 nanometrin luokan piirien valmistuksen. Nykyään edes niitä ei saa maahan viedä, mutta olemassa jo olevat toimivat ainakin toistaiseksi moitteetta ja niistä saadaan puristettua vielä pienempiäkin siruja.

NXT:2000i DUV kykenee parhaimmillaan 5 nanometrin luokan sirujen valmistukseen ja Financial Timesin kahdesta toisestaan riippumattomasta lähteestä saamien tietojen mukaan SMIC olisi saamassa 5 nanometrin luokan sirut massatuotantoon vielä tämän vuoden aikana. SMIC:n suurin asiakas lienee Huawei, joka on Reutersin mukaan priorisoimassa lähitulevaisuudessa Ascend-sarjan tekoälypiirien tuotantoa puhelinpuolen Kirin-järjestelmäpiirien kustannuksella.

Kaikki ei ole kuitenkaan ruusuilla tanssimista. SMIC on juuri kertonut odotukset ylittäneestä viime vuoden viimeisen neljänneksen tuloksestaan, mutta kaiken kaikkiaan vuosi oli heikko. Sen liikevaihto kutistui vuoteen 2022 verrattuna 13 % 6,3 miljardiin dollariin ja nettotulos puolittui 900 miljoonaan dollariin. Tämän vuoden yhtiö odottaa olevan vielä heikompi maailman ekonomisen tilanteen sekä lähitulevaisuuden poliittisten päätösten vuoksi.

Lähde: Tom’s Hardware (1), (2)

Asus julkaisi Republic of Gamers Carnyx -mikrofonin pelaajille ja striimaajille

CES-messuilla esitelty kondensaattorimikrofoni on varustettu yhtiön mukaan studiotason 25 mm:n kapselilla ja sen pöytätelineestä välittyvät äänet on minimoitu telineeseen integroidulla mikrofonikehdolla.

Asus esitteli CES-messuilla tukun uusia tuotteita, joita se julkaisee pitkin vuotta. Tovi sitten yhtiö julkaisi messuilla esitellyn ROG Falchion RX Low Profile -näppäimistön ja nyt vuorossa on ROG Carnyx -mikrofoni.

ROG Carnyx on Asuksen pelibrändin tuore kondensaattorimikrofni, jossa kehutaan olevan studiotason 25 mm:n kapseli. Carnyxissä käytetään kardioidikuviota, joka eliminoi tehokkaasti mikrofonin takaa tulevat äänet. Mikrofoni tukee 192 kHz:n 24-bittistä näytetaajuutta ja siihen sisäänrakennettu yläpäästösuodatin hiljentämään ylimääräiset alle 80 hertsin taustamelut. Ylipäästöfiltterin saa kytkettyä myös pois käytöstä. Mikrofonin taajuusvasteeksi luvataan 20-20 000 hertsiä ja maksimi äänenpainetasoksi (SPL, Sound Pressure Level) 120 dB).

Mikrofoniin on rakennettu myös suoraan oma puhkusuoja, jota pop-suodattimeksikin haukutaan. Pelaajille suunnattuna tuotteena mikrofonin puhkusuojan takaa paistaa kustomoitava Aura Sync RGB -valaistus pelisuorituksen optimointiin. RGB-valot saa toimistotöihin keskittyessä pois päältä pitämällä mykistyspainiketta pohjassa 2 sekuntia.

Mikrofoni istuu oletuksena sille suunnitellussa pöydälle asennettavassa mikrofonikehdossa, jonka jykeväksi kehutun metallirakenteen pitäisi vähentää pöydältä välittyviä tärinöitä. Mikrofonin edestä löytyy pyöriteltävä monitoimipainike ja koko mikrofonin yläpää on yhtä mykistyspainiketta. Huolimatta sijainnistaan painikkeen painamisen luvataan mikrofonin näkökulmasta äänetöntä. Mykistyksestä ilmoitetaan monitoimipainikkeen yläpuolella löytyvällä merkkivalolla. Sen lisäksi mikrofoniin on liitetty 3,5 mm:n liitäntä oman äänen monitorointiin.

Asus ROG Carnyx liitetään tietokoneeseen USB-C – USB-A-kaapelilla ja se tukee PC:n lisäksi myös Mac-tietokoneita. Carnyxin Suomen hinnoista ei ole valitettavasti vielä tietoa, mutta se kustantaa yhtiön omassa brittiverkkokaupassa 169,99 puntaa eli aavistuksen yli 199 euroa.

Lähde: Tuotesivut

Apple Vision Pron sisuskaluja esitellään laitteen purkuvideoilla

Applen uudet lisätyn ja virtuaalitodellisuuden älylasit ovat vaikuttavan oloinen paketti pitäen sisällään paljon pientä tekniikkaa, johon kajoaminen syvemmin lienee viisainta jättää ammattilaisille.

Teknologiamaailman kuumana puheenaiheena on viime päivien ajan ollut Apple Vision Pro -lasit, jotka ovat Applen aluevaltaus lisätyn ja virtuaalitodellisuuden puolelle. Ne sulautuvat totutun saumattomasti valmistajan tuote-ekosysteemiin niin huvi- kuin hyötykäytössä, ja arvostelun niistä voi katsoa esimerkiksi Marques Brownleen Youtube-kanavalta. Luonnollisesti tuotteesta on ehditty tehdä myös purkuvideoita ja esimerkiksi iFixitin ja JerryRigEverythingin purkupöydille Vision Pro on jo joutunut.

Vision Prossa on monien muiden valmistajien laseista poiketen vain yksi takaraivolle asettuva pehmeä ja leveä panta rullakiristyksellä, joskin myös perinteinen kaksiosainen panta on mahdollista laseihin vaihtaa. Pannan kiinnitysmekanismin saa helposti auki vetämällä sen salvasta, jolloin panta irtoaa laitteen kaiuttimista. Kaiuttimet asettuvat käyttäjän ohimoille pannan ja laitteen rungon väliin. Virtakaapeli kiinnitetään ja irrotetaan laseista pienellä kääntöliikkeellä ja sen toinen pää on kiinni 362:n gramman painoisessa akussa. Virtaliitännät ovat Applen omia ratkaisuja eivätkä esimerkiksi USB-C-tyyppisiä, joihin valmistajan älypuhelimet siirtyivät viime vuonna iPhone 15 -malliston myötä.

Itse laitteen rungossa on alumiinikehys, joka ympäröi linssejä, näyttöjä, kameroita ja muuta tekniikkaa. Käyttäjän silmien edessä olevat muoviset linssit peittävät kahta vain muutamien senttimetrien kokoista OLED-näyttöä, joiden molempien takana on tuuletin. Ulkopuolelta katsottuna päällimmäisenä suojana on laminoitu lasikerros, jonka alla on vielä muovisuojus peittämässä linssimäistä näyttöä, joka luo laseihin kuvan käyttäjän silmistä ulkomaailmaan päin. Lasien läpi ei siis näe, vaan sekä ulkomaailma että käyttäjän silmät luodaan reaaliaikaisena kameroiden avulla, joille on omat moduulinsa sekä laitteen sisä- että ulkopuolella. Suojakerrokset irtoavat videoilla ujuttamalla litteää lastaa saumoja pitkin, sillä mitään kiinnitysruuveja niissä ei ole. Sekä iFixitin että JerryRigEverythingin videoilta on nähtävissä, että laitteen sisältä sen sijaan löytyy loputtomasti pieniä ruuveja, nauhakaapeleita ja liimapintoja. Purettavaksi tai korjattavaksi laitetta ei ole siis todellakaan suunniteltu, ja myös korjauspalveluiden hinnat ovat todella korkeat. Esimerkiksi pelkkä etulasin vaihto ilman Apple Care -sopimusta maksaa 799 dollaria.

Apple Vision Pro on ainakin toistaiseksi myynnissä vain Yhdysvalloissa 3499 dollarin hintaan.

Lähde ja kuvat: Youtube (iFixit, JerryRigEverything)

Lamptronin tuplatornicooleri on varustettu 6″ FullHD-näytöllä

Tuplatornicoolerin näyttöön saa näkyviin esimerkiksi tietokoneen kaikki oleelliset tiedot, jota varten mukana on myös AIDA64-lisenssi.

Prosessoricoolereihin on alkanut ilmestymään yhä useammin myös pieniä infonäyttöjä, joista näkee esimerkiksi prosessorin lämpötilan. Hieman tuntemattomampi, ainakin nimellisesti saksalainen Lamptron on ollut trendissä mukana jo aiemminkin, mutta nyt sen prosessoricooleri on tullut myyntiin myös Suomessa.

Lamptron ST060 -cooleri on varsin perinteinen tulplatornicooleri, jossa kylmälevyltä johdutaan lämmöt kuudella 6 mm:n lämpöputkella kahteen jäähdytystorniin. Jäähdytysrivastojen läpi puhkutaan ilmaa kahdella 120 mm:n PWM-tuulettimella (600-1500 RPM, 26,18-68,4 CFM, 0,36-2,05 mmH2O, 20-35,3 dBA).

Coolerin katseenvangitsija löytyykin varsinaisen jäähdyttimen päältä. Coolerin kanteen on isketty peräti 6” 1080p-näyttö ja mukaan kuuluu AIDA64-lisenssi, jonka avulla saa kätevästi kaikki koneen tiedot näkyviin. Oletettavasti näyttöön voi kuitenkin laittaa myös mitä tahansa muuta sisältöä, sillä kuva liikkuu HDMI:tä pitkin. Siistiä koteloa toivoville se kuitenkin aiheuttaa samalla päänvaivaa, sillä tuulettimien johtojen lisäksi siistittäväksi tulee myös USB-A- ja HDMI-johdot.

Coolerin mitat ovat 128x153x168 mm tuulettimineen. Sen luvataan jäähdyttävän yhteensä 260 watin lämpökuorman ja tukevan virallisesti AMD:n AM4- ja AM5 sekä Intelin LGA 1366/1200/115x/1700/2011 -kantoja.

Lamptron ST060:sta on saatavilla kolme versiota: mustaksi anodisoitu versio mustanpuhuvine tuulettimineen ilman RGB:tä, sekä anodisoimattomat versiot mustilla tai valkoisilla ARGB-tuulettimilla. Suomesta cooleri tulee saataville Jimm’s PC-Storen valikoimiin 339,90 euron hintaan.

Lähde: Tom’s Hardware