MSI julkaisi uudet CoreLiquid E -sarjan AIO-coolerit

AIO-coolerin pumppublokissa on yhtiön mukaan aiempaa suurempi kylmälevy, jonka uusittu mikrokanavisto tarjoaa entistä enemmän kontaktipinta-alaa jäähdytystehon optimoimiseksi.

Tietokonealan käytännössä joka nurkkaan lonkeronsa ulottanut MSI on julkaissut uutta rautaa AIO-markkinoille. Uudet MAG CoreLiquid E -sarjan AIO-nestecoolerit tulevat saataville mustina ja valkoisina sekä 240 että 360 mm:n kokoluokissa

MSI ei kerro, kenen käsialaa CoreLiquid E -sarjan pumppublokki on, mutta yhtiön mukaan siinä on muun muassa kasvatettu kylmälevyn kontaktialuetta samalla kun sen sisäpuolen mikrokanavien tiheyttä ja syvyyttä on optimoitu jäähdytystehon parantamiseksi. Nestekierto blokissa on suunniteltu siten, että jäähdyttimestä tuleva viileä vesi pitää pumpun kylmänä ja prosessorin lämmin vesi johdetaan jäähdyttimelle mahdollisimman kaukana 3-vaihemoottoria hyödyntävästä pumpusta. Pumppublokin kansi on käännettävissä, mikäli haluaa pitää MSI:n RGB-valaistun logon oikeassa asennossa.

MAG CoreLiquid E -sarjan jäähdyttimet ovat joko 240 tai 360 mm:n kokoluokkaa ja niissä on kuusi kanavaa kumpaankin suuntaan läpi itse jäähdyttimen ripojen. Neste kulkee jäähdyttimeltä blokille monikerroksisella letkulla, mikä eliminoi haihtumisen yhtiön mukaan käytännössä täysin.

Jäähdyttimeen puhaltaa koosta riippuen kaksi tai kolme 120 mm:n nestelaakeroitua tuuletinta, joiden lavat on valmistettu erittäin puhtaasta akryylistä osoitettavan RGB-loiston kirkkauden varmistamiseksi. PWM-ohjatuille tuulettimille luvataan 25,5-75,04 CFM:n ilmavirtaa nopeudesta riippuen.

MSI MAG CoreLiquid E240- ja E360 -tulevat myyntiin välittömästi. Hinta.fi-hintaseurannan mukaan E240 on hinnoiteltu edullisimmillaan noin 145 ja E360 noin 178 euroon. AIO-coolerit ovat yhteensopivia AMD:n AM4- ja AM5- sekä Intelin LGA115x-, 1200- ja 1700 -kantojen kanssa. 360 mm:n versiolle luvataan lisäksi AMD:n TR4- ja sTRX4-tuki.

Lähde: MSI 240 mm, 360 mm

Razer julkaisi uuden Viper V3 Hyperspeed -hiiren peliammattilaisille

Viper V3 Hyperspeed toimii massasta poiketen AA-paristolla, jonka luvataan jaksavan 280 tuntia 1000 hertsin HyperSpeed- tai 75 tuntia 4000 hertsin HyperPolling-yhteydellä.

Kaikkien pelaajien sankari, aikamme lifestyle-brändi Razer pitää RazerCon 2023 -tapahtuman viikon kuluttua 21. syyskuuta. Yhtiö ei kuitenkaan ole sitonut julkaisujaan tapahtumaan, vaan on julkaissut esports-ammattilaisten kanssa suunnitellun ja ammattipelikentille suunnatun Viper V3 Hyperspeed -pelihiiren. RGB-valaistus on jätetty kokonaan pois ilmeisesti sen tarjoaman selvän kilpailuedun vuoksi.

Razer Viper V3 Hyperspeedin on uusi tulokas sarjaan sinänsä, ettei V2 Hyperspeediä ei ole olemassa. Uusi malli poikkeaa myös ulkonäöltään merkittävästi sarjan edellisestä mallista V2 Prosta. Hiiri on päällystetty soft touch -pinnoitteella ja koko hiiren kaari on yhtenevä, kun V2 Prossa pääpainikkeet oli muotoiltu jättämään selvä aukko runkoa ennen. Hyperspeedissä myös sensoria on selvästi edempänä. Viper-perheelle tuttuun tapaan V3 Hyperspeed on muotoilultaan symmetrinen, joskin peukalopainikkeet on aseteltu oikeakätistä käyttöä ajatellen. Hiiren strategiset mitat ovat 127,1 x  63,9 x 39,9 mm ja 82 grammaa mukana tulevalla paristolla tai 59 g ilman paristoa.

Viper V3 Hyperspeedin silmänä toimii yhtiön oma optinen Focus Pro 30K -sensori, jonka luvataan pysyvän kyydissä maksimissaan 750 IPS:n nopeuksissa ja 70 G:n kiihdytyksissä. Sensori tukee asymmetristä toimintakorkeutta, jossa seuranta kytkeytyy päälle ja pois eri korkeuksissa. Asteikko on myös kasvanut vanhempien versioiden 3:sta tasosta jopa 26 pykäläiseksi. Smart Tracking -ominaisuus puolestaan huomioi pinnan epätasaisuudet hiiren nostokorkeudessa ja Motion Sync -teknologia lupaa synkronoida hiiren lähettämän datan PC:n hakusyklin kanssa niin hyvin, että hiiren tarkkuus on havaittavasti parempi.

Uusi Viper tarjoaa yhteensä kahdeksan ohjelmoitavaa painiketta, joskin tässä tapauksessa Razer laskee rullan painamisen lisäksi kummankin pyörityssuunnan omiksi painikkeiksiin, koska ne voi ohjelmoida uudelleen. Pääpainikkeissa käytetään Razerin omia Mechanical Switches Gen-2 -kytkimiä, joille luvataan 60 miljoonana klikkauksen elinikä.

Mielipiteitä varmasti jakava ratkaisu on se, ettei langattomassa pelihiiressä ole lainkaan USB-liittimiä, mutta selityskin on yksinkertainen: se toimii yhdellä AA-paristolla. Yhden pariston luvataan riittävän 280 tunnin pelaamiseen normaalilla HyperSpeed Wireless -yhteydellä tai 75 tuntia 4000 hertsin HyperPolling Wireless -yhteydellä. HyperPolling Wireless -yhteyden vaatima vastaanotin ei tule hiiren mukana, vaan se on ostettava erikseen.

Razer Viper V3 HyperSpeed saapuu myyntiin välittömästi ja se on hinnoiteltu yhtiön omassa verkkokaupassa 79,99 euroon. Mikäli haluaa samaan pakettiin myös HyperPolling-yhteyden mahdollistavan vastaanottimen, saa ne yhteishintaan 96,99 euroa, kun erikseen ostettuina ne tekisivät 134,97 euroa.

Lähde: Razer

AMD on tuonut Phoenix2:n markkinoille kaikessa hiljaisuudessa Ryzen Z1 -prosessorina

Nimeämättömällä käsikonsoliluokan tietokoneella ajetut testit varmistavat myös, että Zen 4 ja Zen 4c -ytimet ovat aivan yhtä nopeita samalla kellotaajuudella.

AMD:n Phoenix2 on yhtiön ensimmäinen hybridiprosessori. Nyt on selvinnyt, että se on ehditty tuomaan jo markkinoillekin kaikessa hiljaisuudessa.

Nyt Kiinasta on tullut julki nimeämättömäksi jääneen käsikonsoliluokan tietokoneesta. Se on varustettu AMD:n Ryzen Z1 -prosessorilla ja testien aikana kävi ilmi, että se on varustettu Z1 Extremen Phoenixin sijasta Phoenix 2 -prosessorilla. Prosessorin todellinen luonne oli sikäli yllätys, että AMD ei julkaisun yhteydessä tuonut ilmi prosessorin kahdenlaisia ytimiä.

Ryzen Z1:n kuudesta ytimestä kaksi on täyskokoisia Zen 4 -ytimiä ja niiden maksimi Boost-kellotaajuus on 4,9 GHz. Neljän Zen 4c -ytimen maksimi Boost-kellotaajuus on puolestaan selvästi matalampi 3,5 GHz. AMD on kertonut jo aiemmin kellotaajuuksien uhrauksen olleen yksi avaintekijöistä Zen 4:n kutistamisessa Zen 4c:ksi. Toiminnallisuudeltaan ytimet ovat identtisiä keskenään ja tukevat esimerkiksi SMT-teknologiaa. Prosessorin TDP-arvo on konfiguroitavissa 15 ja 30 watin välillä.

David Huang on ajanut prosessorilla sekä käytännön että teoreettisia testejä, joissa osaltaan vertaillaan myös Zen 4- ja Zen 4c -ytimiä keskenään. Zen 4 on oletuksena luonnollisesti nopeampi, mutta samalle kellotaajuudelle pakotettuna prosessorit toimivat odotetusti aivan yhtä nopeasti keskenään. Ydinvertailun lisäksi koko prosessoria on testattu 25 watin TDP:lle konfiguroitua Ryzen 7 7840U:ta vastaan, mutta sillä on puolellaan kaksi ydintä enemmän. Toisaalta Z1:llä on testeissä käytössä LPDDR5X-7500-muistia, kun 7840U joutuu tyytymään LPDDR5-6400-muisteihin.

Cinebenchissä 25 watin 7840U peittoaa kaikkien ydinten testeissä odotetusti Z1:n sekä 15 että 30 watin TDP:llä, kiitos lisäydinten. Z1-tulokset kuitenkin näyttävät kuinka paljon 15 watin TDP jättää suorituskykyä pöydälle ja samalla miten jokainen lisätippa suorituskykyä maksaa edellistä enemmän, kun tuplaamalla TDP 30 wattiin tulos paranee liki 30 %.

Kenties mielenkiintoisinta antia testeissä ovat kuitenkin pelitestit, joissa huolimatta vain 4 Compute Unit -yksikön grafiikkaohjaimesta 30 watin Z1 onnistuu parhaassa tapauksessa jopa peittoamaan 7840U:n 12 Compute Unit -yksiköllä. Kyseessä on kuitenkin vain CU-määrän merkittävyyden vahvistavasta poikkeuksesta Star Rail -pelissä, sillä muissa testeissä 7840U vie pakkaa 24-57 %:n erollla. Syystä tai toisesta 3DMark-testeissä TDP:n vaikutus Z1:n suorituskykyyn oli minimaalinen ja välillä täysin olematon, kun pelitesteissä erot lähempänä odotettua luokkaa.

Lähteet: Tom’s Hardware, Zhuanlan @ Zhihu, Uutiskuva sisältää BusAlexeyn X:ssä julkaiseman kuvan

Huawei esitteli uudet vähävirtaiset Watch GT 4 -älykellonsa

14.9.2023 - 16:30 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (5)

Huawein Watch GT -mallisto päivittyi neljänteen sukupolveensa. Tarjolla on eri koko- ja ulkonäköversioita sekä sirompaan että ronskimpaan makuun.

Huawei on esitellyt tänään Barcelonassa uudet Watch GT 4 -älykellonsa. GT-mallisto asemoituu alkukesästä julkaistujen Watch 4 -mallien alapuolelle tarjoten hieman suppeammat ominaisuudet, mutta pidemmän akunkeston. Watch GT 4 tulee saataville sirompiin ranteisiin sopivassa 41 mm koossa sekä suuremmassa 46 mm koossa. Ensin mainittuun on tarjolla kaksivärinen Piano Key -ranneke, metallinen Milanese-punosranneke sekä valkoinen nahkaranneke. Suuremmassa versiossa on tarjolla teräsranneke, nahkaranneke ja kumiranneke. Kellon kuoret ovat terästä ja taustakuori polymeerikomposiittia. Rakenne on IP68-suojattu.

41 mm mallissa näytön läpimitta on 1,32 tuumaa ja 46 mm mallissa 1,43 tuumaa. Molemmissa malleissa AMOLED-paneelin resoluutio on 466 pikseliä läpimitalla. Yhteys puhelimeen tapahtuu Bluetooth 5.2:n avulla ja kellossa on myös NFC, kaiutin ja mikrofoni. Pienemmän mallin akku on kooltaan 323 mAh ja suuremman 524 mAh. Akunkesto on aiempien Watch GT -sukupolvien tapaan hyvä – virtaa luvataan riittävän suuremmalle mallille pariksi viikoksi ja pienemmälle viikoksi. Lataaminen tapahtuu langattomasti ja täysi lataus saavutetaan noin 100 minuutissa. Kaksitaajuuksisen satellittipaikannuksen kerrotaan olevan 30 % aiempaa parempi ja toimivan myös tiiviisti rakennetussa kaupungissa juostessa. Kellot ovat yhteensopivia sekä iOS- että Android-puhelimien kanssa.

Ohjelmistopuolella Huawei kertoo keskittyneensä urheilu- ja terveysominaisuuksien parantamiseen. Taustalla toimii päivitetty TruSeen 5,5+ -sykemittausalgoritmi, joka hyödyntää mittausten analysoinnissa tekoälyä. Uusia terveysominaisuuksia ovat mm. 15 % aiempaa tarkemmin kuukautiskierron ensimmäisen päivän ennustava Menstrual Cycle Management 3.0 ja unenaikaisen hengityksen seurantaan kehitetty Sleep Breathing Awareness. TruSleep-unenseuranta on myös päivitetty 3.0-versioon ja se tarjoaa entistä parempaa tietoa unisykleistä. Sovelluspuolella uutta on Stay Fit, joka avustaa käyttäjää kalorienhallinnassa. Yli 100 urheilutilan joukkoon on lisätty mm. padel ja e-urheilu. Kellon käyttöliittymässä on tehty uudistuksia sovellusvalikkoon ja pikavastauksiin.

Huawei Watch GT 4 -malliston ennakkomyynti alkaa Suomessa välittömästi 14. syyskuuta ja kauppoihin ne saapuvat 2. lokakuuta. 46 mm malli kumihihnalla maksaa 249 euroa, teräksisestä mallista teräshihnalla pyydetään 369 euroa. Pienempi 41 mm versio maksaa valkoisella nahkarannekkeella 249 euroa, Milanese-rannekkeella 299 euroa ja hopeisella teräsrannekkeella 399 euroa.

Yritys esitteli samassa tapahtumassa myös FreeBuds Pro 3 -kuulokkeet, Eyewear II -älylasit, Huawei Watch Ultimate Gold Edition -kultakellon sekä uudet MatePad -tabletit PaperMatte-päivityksillä.

Lähde: sähköpostitiedote

Motorolalta uudet Moto g14, g54 ja g84 sekä Edge 40 Neo -älypuhelimet

14.9.2023 - 12:00 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (4)

Motorola esitteli loppuvuoden markkinoille neljä uutta puhelinta alle 400 euron hintaluokkaan.

Motorola on julkistanut joukon uusia edullisia- ja keskihintaisia älypuhelimia Suomen markkinoille. Moto g -mallistonsa kanssa yritys jatkaa poikkeuksellisen tiuhaa puolivuosittaista julkaisusykliä, sillä gx3-mallit tulivat Suomessa kauppoihin maaliskuun alussa. Uusimman sukupolven Moto g -malleista Suomeen saapuvat g14, g54 ja g84. Edge-malliston alapäätä täydentää puolestaan uusi 40 Neo -malli. Kaikkien uusien mallien värityksessä Motorola jatkaa Pantone-yhteistyötään ja hyödyntää kalliimmista malleistaan tuttua tekonahkaista takakuoren pintaa.

 

Tänä syksynä Motorola laajentaa Edge-mallistoaan ainoastaan yhdellä uutuudella, Edge 40 Neolla (kuvassa yllä), joka asemoituu 599 euron suositushintaisen Edge 40 -perusmallin alapuolelle. Motorola on toteuttanut Edge 40 Neoon muutamia ominaisuuksia, jotka eivät ole itsestäänselvyyksiä noin 400 euron hintapisteessä. Puhelimessa on mm. IP68-suojattu rakenne sekä automaattitarkenteinen ultralaajakulmakamera. Toisin kuin kalliimmissa sisarissaan, kehys on muovia. Takakuori on sinisissä värivaihtoehdoissa tekonahkaa. Lenovo kertoo hyvittäneensä puhelimen hiilidioksidipäästöt arvioidun käyttösyklin ajalta ja lisäksi tarjolla on ruotsalaisen agoodcompanyn 100 % kasvipohjaiset ja kierrätettävät suojakuoret. Värivaihtoehdoista Black Beauty on mattapintaisella takakuorella ja sinisävyiset Soothing Sea sekä Caneel Bay tekonahkaisella takakuorella.

Järjestelmäpiiri on vaihtunut Qualcommin tuotoksesta Mediatekin Dimensity 7030 -malliin, joka on käytännössä uudelleenbrändätty versio 1050-mallista. Pitkiltä sivuiltaan hieman kaarevan näytön koko on kasvanut 6,55-tuumaan ja virkistystaajuutta on korotettu 144 hertsiin. Akun koko on kasvanut lähes 1000 mAh:lla ja se tukee 68 watin pikalatausta, jolla sen luvataan täyttyvän tyhjästä puolilleen vain vartissa. Langattoman latauksen tuesta on valitettavasti luovuttu. Pääkamera on päivittynyt käyttämään kohtalaisen suurikokoista 50 megapikselin sensoria optisesti vakautetulla linssiryhmällä. Ultralaajakulmakamera on tuttu vuoden takaa ja se kykenee myös makrokuvaukseen.

Ohjelmistopuolella Edge 40 Neo tarjoaa ThinkShield-tietoturvaominaisuudet sekä langattomasti Miracastin yli ulkoisilla näytöillä käytettävän Ready For -työpöytätilan. Kahdesta luvatusta Android-versiopäivityksestä ensimmäinen ”kuluu” valitettavasti aivan lähiviikkoina julkaistavaan Android 14 -versioon.

Motorola Edge 40 Neo tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 159,6 x 72 x 7,8-7,9 mm
  • Paino: 170-172 grammaa
  • IP68-suojaus
  • 6,55” pOLED-näyttö, Full HD+, 10-bit, 144 Hz, HDR10+, 1300 nit (max)
  • Mediatek Dimensity 7030 -järjestelmäpiiri
    • 2x 2,5 GHz Cortex-A78
    • 6x 2,0 GHZ Cortex-A55
    • Mali-G610 MC3 GPU
    • Mediatek APU 550
    • 5G-modeemi
  • 8 Gt LPDDR4X RAM-muistia
  • 128 Gt UFS-tallennustilaa
  • 5G (n1/2/3/5/7/8/20/28/38/40/41/66/77/77), LTE, Dual SIM
  • Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.4, NFC, (A)GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo
  • Kolmoiskamerajärjestelmä:
    • 50 megapikselin pääkamera (1/1,5″, 1,0 um pikselikoko), f1.8, OD-PDAF OIS
    • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,12 um pikselikoko), f2.2, 120°, makrokuvaus
    • Videokuvaus: pääkamera 1080p 60 FPS, ultralaajakulma 1080p 30 FPS
  • 32 megapikselin etukamera (0,7 um pikselikoko), Quad Pixel, f2.4
  • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos
  • 5000 mAh:n akku, USB-C 2.0, 68 watin TurboPower-pikalataus
  • Android 13
    • Päivityslupaus: 2 suurta Android-päivitystä ja 3 vuoden tietoturvakorjaukset joka toinen kuukausi

Uusi Moto g84 on hintansa puolesta seuraaja alkuvuoden g73-mallille. Näyttö on samankokoinen, mutta käyttää nyt OLED-paneelia. Järjestelmäpiiri on valittu tällä kertaa Mediatekin sijaan Qualcommin valikoimista ja tallennustilaa on aiempaan tapaan muhkeat 256 Gt. Takakamera on saanut parikseen optisen kuvanvakaimen, muutoin toteutus on teknisesti vastaava kuin g73:ssa. 5000 mah akku tukee edelleen 30 watin TurboPower-pikalatausta.

Moto g84 on saatavilla Midnight Blue, Marshmallow Blue ja Viva Magenta -väreissä, joista kaksi jälkimmäistä on tekonahkaisella takakuoren viimeistelyllä.

Moto g84:n tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 160 x 74,4 x 7,6 mm
  • Paino: 167-168 grammaa
  • IP54
  • 6,5″ pOLED-näyttö, 1080 x 2400, 20:9, 120 Hz, 1300 nit (max)
  • Snapdragon 695 5G -järjestelmäpiiri
  • 8 Gt LPDDR4X RAM-muistia
  • 256 Gt UFS 2.2 -tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max 1 Tt)
  • 5G sub 6 GHz (n1/n3/n5/n7/n8/n20/n26/n28/n38/n40/n41/n77/n78), LTE, Dual SIM
  • Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, NFC, (A)GPS, LTEPP, GLONASS, Galileo, Beidou
  • Kaksoiskamerajärjestelmä:
    • 50 megapikselin pääkamera (1/1,5″, 1 um pikselikoko), f1.88, Super PDAF, OIS
    • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,12 um pikselikoko), f2.2, automaattitarkennus, makrokuvaus, 118°
  • 16 megapikselin etukamera (1 um pikselikoko), f2.45
  • 5000 mAh:n akku, USB-C 2.0, TurboPower 30 -pikalataus
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos, Motorola Spatial Sound, 3,5 mm kuulokeliitäntä
  • Android 13
    • Päivitystuki: 1 Android-versiopäivitys ja 3 vuoden tietoturvakorjaukset joka toinen kuukausi

Moto g54 asemoituu muutaman kympin edullisempaan hintapisteeseen kuin edeltäjänsä. Näyttö on pysynyt teknisesti samankaltaisena, mutta sisällä Snapdragon 480+-piiri on vaihtunut Mediatekin Dimensity 7020 -piiriin. Suomessa saataville tulee 4 & 128 Gt:n lähtöversio sekä maltilliseen 30 euron lisähintaan muistimäärät tuplaava 8 & 256 Gt:n versio. Kamerapuolella uudistuksena ovat pääkameraan lisätty optinen kuvanvakain sekä etukameran tuplattu resoluutio. Lataustehoa on kasvatettu hieman 10 watista 15 wattiin.

Ulkomitat ja paino ovat pienentyneet hieman edeltäjämallista. Värivaihtoehtoina ovat tarjolla tekonahkapintaiset Mint Green ja Indigo BLue sekä mattapintaiset Glacier Blue ja Midnight Blue.

Moto g54:n tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 161,6 x 73,8 x 7,99 mm
  • Paino: 174 grammaa
  • Vettä hylkivä pinnoite
  • 6,5″ LCD-näyttö, Full HD+, 20:9, 120 Hz
  • Mediatek Dimensity 7020 -järjestelmäpiiri
  • 4 tai 8 Gt RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max 1 Tt)
  • 5G (n1/n3/n5/n7/n8/n20/n26/n28/n38/n40/n41/n77/n78), LTE, Dual SIM
  • Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, NFC, GPS, A-GPS, LTEPP, GLONASS, Galileo, QZSS, Beidou
  • Kaksoiskamerajärjestelmä:
    • 50 megapikselin pääkamera (0,61 um pikselikoko), f1.8, PDAF, OIS
    • 2 megapikselin makrokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
  • 16 megapikselin etukamera (1,0 um pikselikoko), f2.4
  • 5000 mAh:n akku, 15 watin pikalataus
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos, Moto Spatial Sound, 3,5 mm ääniliitäntä
  • Android 13
    • Päivitystuki: 1 Android-versiopäivitys ja 3 vuoden tietoturvakorjaukset joka toinen kuukausi

Moto g14:lle ei ollut edellisessä sukupolvessa Suomen markkinassa varsinaista edeltäjää, sillä se asemoituu hinnaltaan g23:n alapuolelle selvästi alle 200 euroon. Kyseessä on joukon ainoa 4G-puhelin. Näyttö tarjoaa nyt Full HD -resoluution, mutta virkistystaajuus on vain 60 hertsiä. Järjestelmäpiiri on poimittu Unisocin mallistosta ja se edustaa muutaman vuoden takaista tekniikkaa. Takakameroita on kaksi – 50 megapikselin pääkamera sekä 2 megapikselin makro. Stereokaiuttimet ja kuulokeliitäntä kuuluvat varustukseen.

Värivaihtoehtoina ovat tekonahkatakakuorella varustetut Pale Lilac ja Butter Cream sekä tavallisella muovipintaisella takakuorella varustetut Steel Gray ja Sky Blue.

Moto g14:n tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 161,5 x 73,8 x 7,99 mm
  • Paino: 177 grammaa
  • Vettä hylkivä pinnoite
  • 6,5″ IPS LCD-näyttö, 1080 x 2400, 20:9, 60 Hz
  • Unisoc T616 -järjestelmäpiiri
  • 4 Gt RAM-muistia
  • 128 Gt UFS 2.2 -tallennustilaa, microSD-korttipaikka
  • 4G
  • Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC, (A)GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo
  • Kaksoiskamerajärjestelmä:
    • 50 megapikselin pääkamera (0,64 um pikselikoko), f1.8, PDAF
    • 2 megapikselin makrokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
  • 8 megapikselin etukamera (1,12 um pikselikoko), f2.0, kiinteä tarkennus
  • 5000 mAh:n akku, USB-C 2.0, 15 W pikalataus
  • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos, Moto Spatial Sound, 3,5 mm ääniliitäntä
  • Android 13
    • Päivitystuki: 1 Android-versiopäivitys ja 3 vuoden tietoturvakorjaukset joka toinen kuukausi

Moto G14 suositushinta Suomessa on 149 euroa, Moto G54:n 199 euroa 4 & 128 Gt muistiversiosta ja 229 euroa 8 & 256 Gt versiosta, Moto G84:n 299 euroa ja Edge 40 Neon 399 euroa. Kaikki laitteet tulevat myyntiin 25. syyskuuta.

Lähde: sähköpostitiedote

Intel julkisti Thunderbolt 5 -teknologian

Thunderbolt 5 nojaa vahvasti USB4 version 2.0 -standardiin, mutta kaikki sen valinnaiset ominaisuudet ovat Intelin standardissa pakollisia.

Intel on julkaissut uuden version Thunderbolt-standardistaan. Thunderbolt 5 asettuu luonnollisesti TB4:n yläpuolelle, mutta toisin kuin aiemmin, vanhempaa versiota ei olla tiputtamassa pois kyydistä vaan uusi TB5 asettuu aluksi sen yläpuolelle raskaan sarjan sisällöntuottajien ja pelaajien tarpeisiin. Myöhemmin TB5 tulee luonnollisesti korvaamaan TB4:n kokonaisuudessaan.

Intel luovutti Thunderbolt-standardin USB-IF:lle USB4:n perustaksi ja sen oma Thunderbolt 4 onkin käytännöllisesti katsoen USB4 kaikki valinnaiset optiot pakollisina. Thunderbolt 5 jatkaa samaa linjaa ja on käytännössä USB4 Version 2.0 kaikki valinnaiset optiot pakollisina. Fyysisenä liittimenä toimii tuttuun tapaan USB-C.

Thunderbolt 5 tarjoaa kaistaa joko 80 gigabittiä kumpaankin suuntaan tai Bandwidth Boost -ominaisuudella 120 Gbps:n lähetykseen ja 40 Gbps vastaanottoon. Lisäkaista on tarkoitettu lähinnä useampien tarkkojen näyttöjen kokoonpanoille ja sen kehutaan mahdollistavan esimerkiksi sisällöntuottajille useamman 8K-resoluution käyttö, pelaajille jopa 540 hertsin virkistystaajuudet tai vaikka kolme 4K-näyttöä 144 hertsin virkistystaajuudella samanaikaisesti.

Näyttöyhteyksien ulkopuolelta uusi Thunderbolt mahdollistaa 64 Gbps:n nopeuksisen PCI Express- tai verkkoyhteyden. Lisäksi vaadittuna on tuki vähintään 140 watin ja enintään 240 watin virransiirrolle tai esimerkiksi tietokoneen lataamiseen. Tietokoneeseen kytketyille laitteelle taas on tarjottava vähintään 15 wattia tehoa käyttöön.

Thunderbolt 5 on yhteensopiva aiempien Thunderbolt 3- ja 4 -versioiden, USB 3.0- ja USB4:n sekä DisplayPort 2.1:n kanssa. Intel odottaa ensimmäisten Thunderbolt 5 -laitteiden saapuvan markkinoille ensi vuoden aikana kunhan sen uusi Barlow Ridge -ohjainpiiri saadaan kumppaneiden käsiin.

Lähde: Intel

Apple julkaisi uudet Watch Series 9-, Watch Ultra 2- ja Watch SE -älykellot

13.9.2023 - 08:36 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (30)

Apple on tuonut Watch Series 9- ja Ultra 2 -kelloihin kauan odotetun järjestelmäpiiripäivityksen, jossa on muun muassa kaksi kertaa aiempaa tehokkaampi Neural Engine -tekoälykiihdytin.

Apple julkaisi Wonderlust-julkaisutapahtumassaan paitsi uudet iPhonet, myös uuden kellosukupolven. Apple Watch Series 9-, Watch SE- ja Watch Ultra 2 -valikoimiin lukeutuvat myös yhtiön ensimmäiset hiilineutraalit tuotteet, jotka ovat merkittävä virstanpylväs Apple 2030 tavoitteeseen täysin hiilineutraalista tuotekirjosta.

Apple Watch Series 9 ja Watch Ultra 2 saavat pitkään odotetun päivityksen suorituskykyyn uudella S9 SiP -piirillä (System in Package). Yhtiön kellojen järjestelmäpiirit ovat odotelleet päivitystä Series 6:sta lähtien ja nyt mukana on uusi piiri tuo mukanaan päivitetyn prosessoripuolen, jopa 30 % tehokkaamman grafiikkaohjaimen ja neliytimisen Neural Engine -tekoälykiihdyttimen, joka on jopa kaksi kertaa aiempia sukupolvia tehokkaampi. Valitettavasti prosessoriytimien osalta tarkemmat päivitystiedot joutuvat vielä odottamaan tulevaa.

Uusi järjestelmäpiiri mahdollistaa Siri-tekoälyassistentin käytön suoraan itse kellon raudalla, mikä tekee siitä paitsi nopeampaa, myös tietoturvallisempaa. Siri osaa nyt kertoa myös kellon keräämistä terveystiedoista ja sen luvataan olevan entistä tarkempi puheentunnistuksessa. Uusi Double Tap ominaisuus mahdollistaa puolestaan kellon hallinnan koskematta siihen lainkaan. Eleliike toimii napauttamalla peukaloa ja etusormea kaksi kertaa nopeasti yhteen ja se on sidottu kulloinkin aktiivisen sovelluksen pääpainiketoimintoon.

Järjestelmäpiirin kanssa samasta paketoinnista löytyvä toisen sukupolven Ultra Wideband -siru mahdollistaa puolestaan erittäin tarkan iPhone 15:n paikallistamisen. Lisäksi se integroituu Applen HomePodiin siten, että neljän metrin säteellä kello näyttää oletuksena median hallintapainikkeet tai mikäli musiikki ei valmiiksi soi, se ehdottaa erilaisia medioita toistettavaksi.

Apple Watch Series 9

Sekä Watch Series 9 että Watch Ultra 2 (uutisen pääkuvassa)ovat saaneet uudet näytöt, joista jälkimmäisen on Applen tähän asti kirkkain näyttö ikinä. Series 9:n näytön kehutaan yltävän 2000 nitiin ja Ultra 2:n jopa 3000 nitiin. Molempien näyttöjen kirkkaus voidaan laskea aina yhteen nitiin asti, mikä mahdollistaa mukavan käytön myös pimeässä. Ultra 2:n näyttöä hyödynnetään myös taskulamppuominaisuudessa siten, että kruunupainiketta pyöräyttämällä taskulampun kirkkaus kaksinkertaistuu väliaikaisesti.

Apple Watch SE

Apple julkaisi tilaisuudessa myös uuden sukupolven version edullisemmasta Apple Watch SE -älykellosta, jonka teknisistä ominaisuuksista ei paljoa hiiskuttu.  Päivitys: Apple on varmistanut kellon olevan täysin sama vanha Watch SE, ainut muutos on Sport Loop -rannekkeen mahdollistama hiilineutraalius. Kello tarjoaa joka tapauksessa aktiviteettien seurantaa, huomautuksen korkeasta tai matalasta sykkeestä, kaatumisen ja kolarin tunnistuksen sekä Hätätätila SOS -ominaisuuden.

Kaikki uudet Apple Watch -kellot käyttävät uutta watchOS 10 -käyttöjärjestelmää. Sen merkittävimpiä uudistuksia ovat uudelleen suunnitellut sovellukset ja uusi Smart Stack, joka pyrkii näyttämään kussakin tilanteessa oleellisimmat widgetit nopeasti ja kätevästi. Bluetooth-yhteydet etenkin aktiviteettien seurantaan, uusia ominaisuuksia kompassiin ja karttaan sekä uusia mielenterveyttä tukevia ominaisuuksia. Se osaa myös seurata kauanko käyttäjä on kunakin päivänä ollut päivävalossa.

Apple Watch Ultra 2 tulee saataville 49 mm:n, Watch Series 9 41 ja 45 mm:n ja Watch SE 40 ja 44 mm:n koossa. Series 9 -alumiinikellojen värivaihtoehdot ovat tähtivalkea, keskiyö, hopea, (PRODUCT)RED ja pinkki. Teräsversiossa värejä ovat kulta, hopea ja grafiitti. Watch SE tarjoaa puolestaan vaihtoehdoiksi tähtivalkean, keskiyön ja hopean. Titaanikuorisen Watch Ultra 2:n värivaihtoehdot rajoittuvat pelkkiin rannekkeisiin.

Mikäli mielessä on hiilineutraalius, ovat vaihtoehdot alumiininen Watch Series 9 ja Watch SE Sport Loop -rannekkeella tai Watch Ultra 2 Trail Loop- tai Alpine Loop -rannekkeella. Samassa hengessä Apple kertoo myös tiputtaneensa nahan pois rannekevalikoimista.

Koko kolmikon toimitukset aloitetaan 22. syyskuuta mutta ne ovat ennakkotilattavissa välittömästi. Watch Series 9:n saa omakseen alkaen 459 euroa (alumiini) tai 809 euroa (teräs), Watch SE:n alkaen 289 euroa ja Ultra 2:n alkaen 909 euroa.

Lähteet: Apple (1), (2), (3)

Applen uusi A17 Pro -järjestelmäpiiri tuo mukanaan säteenseurantatuen

13.9.2023 - 08:21 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (51)

Applen mukaan sen uusi mobiilijärjestelmäpiiri tarjoaa 10 % lisää prosessorisuorituskykyä, 20 % GPU-suorituskykyä ja jopa kaksinkertaisesti tekoälysuorituskykyä edeltävään A16 Bioniciin verrattuna.

Apple julkaisi Wonderlust-tapahtumassa uusia puhelimia ja älykelloja. Piiripuolen asioista kiinnostuneille mielenkiintoisinta antia tarjosivat uudet iPhone 15 Pro -mallit, joiden sisällä sykkii uusi A17 Pro -järjestelmäpiiri.

Apple A17 Pro -järjestelmäpiiri on ensimmäinen markkinoille saapunut TSMC:n 3 nanometrin luokan prosessilla valmistettava järjestelmäpiiri. 19 miljardista transistorista rakentuva piiri on uudistunut monilta osin, mutta merkittävin uudistus koskee Applen mukaan sen grafiikkaohjainta.

A17 Pro sisältää edeltävän A16 Bionicin tapaan kaksi suorituskykyistä ja neljä energiatehokasta prosessoriydintä. Ydinten kellotaajuudet eivät ole tässä vaiheessa selvillä, mutta Applen mukaan ne ovat noin 10 % nopeampia, kuin edeltäjän ytimet. A17 Pron tehoydinten kehutaan olevan tehokkaimmat mobiilipuolen ytimet yhden säikeen suorituskyvyssä samaan aikaan kun energiatehokkaat ytimet tarjoavat yhtiön mukaan jopa kolminkertaista suorituskykyä wattia kohden kilpailijoihin verrattuna. Mahdollisten kellotaajuuserojen ohella prosessoriydinten suorituskykyeroa selittävät paranneltu haarautumisen ennustus sekä kasvanut kaista käskyjen purku- ja suoritusyksiköille.

Eniten uudessa järjestelmäpiirissä on Applen mukaan muuttunut grafiikkaohjain. Yhtiö kehuu sen olevan maita mullistava, täysin uusi ja varustettu sen itse kehittämällä varjostinarkkitehtuurilla. Ennen tarkempia analyysejä väite on kuitenkin syytä ottaa varauksin, sillä yhtiö on ennenkin väittänyt suunnitelleensa itse grafiikkaohjaimensa irtauduttuaan Imaginationin PowerVR-lisenssistä vain palatakseen pian uudelleen lisenssiasiakkaaksi ilman mitään viitteitä, että välissä olleet GPU:t olisivat poikenneet selvästi aiemmista PowerVR:n ratkaisuista. Oli ytimet kenen tahansa suunnittelemia, ne tukevat moderneja tekniikoita kuten Mesh-varjostimet ja säteenseurannan kiihdytyksen. Yhtiön mukaan sen säteenseurannan kiihdytys on nopeampaa kuin yhdelläkään puhelinmaailman kilpailijalla. Grafiikkaohjaimessa on nyt myös kuusi ydintä aiemman viiden sijaan ja sen suorituskyvyn kerrotaan parantuneen 20 %.

Tekoälykiihdytyksestä vastuussa oleva Neural Engine on pysynyt A16 Bionicin tapaan 16-ytimisenä, mutta Applen mukaan se tarjoaa siitä huolimatta nyt jopa kaksinkertaista suorituskykyä. Uutena käyttökohteena Neural Enginelle kerrotaan Mac-tietokoneista tuttu MetalFX Upscaling -skaalain, joka Applen mukaan yhdistelee parhaita spatiaali- ja temporaaliskaalaustekniikoita. Järjestelmäpiiristä löytyy myös omat yksikkönsä ProRes-kiihdytykselle, AV1-purulle sekä uudistunut näyttöohjain, unohtamatta luonnollisesti USB 3.0 (10 Gbps) -ohjainta uusille liittimille.

Lähde: Apple

Apple julkisti uuden iPhone 15 -älypuhelinmallistonsa USB-C-liitännällä varustettuna

iPhone 15 -malliston ehkäpä merkittävin uudistus on USB-C-liitäntä. Myös muotoilu ja kamerat ovat kokeneet uudistuksia kaikissa malleissa.

Apple on esitellyt hetki sitten Wonderlust-tilaisuudessaan uudet iPhone 15 -sarjan älypuhelimensa. Mallisto koostuu tuttuun tapaan neljästä vaihtoehdosta: 6,1- ja 6,7-tuumaisesta versiosta perus- ja Pro-sarjan malleista. Tämän vuoden mallien ehkäpä merkittävin uudistus on Lightning-liitännän vaihtuminen USB-C-liitäntään. Perusmalleissa sen nopeus on USB 2.0 -tasoa ja Pro-malleissa 10 Gbit/s USB 3.2 gen 2 -tasoa. Kaikissa malleissa myös muotoilu on kokenut hienosäätöä pyöristetymmäksi ja kameratoteutusta on parannettu.

iPhone 15 Pro in black titanium, white titanium, blue titanium, and natural titanium finishes.

Uudet iPhone 15 Pro ja Pro Max tarjoavat titaanisen kehyksen ja värivalikoimaa on päivitetty materiaaliteemaan sopivaksi (luonnontitaani, sinititaani, valkotitaani, mustatitaani). Titaani on Applen mukaan 95 % kierrätettyä ja sisärunko 100 % kierrätettyä alumiinia. Edeltäjämallin teräsrunko oli siinä määrin painavampi, että paino on pudonnut molemmissa malliversioissa parisenkymmentä grammaa. Pro-mallien elinkaaren kannalta merkittävä parannus on viime vuoden iPhone 14 -malleihin esitelty välirunkototeutus, joka mahdollistaa nyt rikkoontuneen takalasin vaihtamisen ilman koko rungon vaihtamista. Tämä näkyy kuluttajille edullisempina huoltokuluina takalasin rikkoontuessa.

iPhone 15 Pro -mallit käyttävät uutta A17 Pro -järjestelmäpiiriä, jonka kehutaan parantavan prosessorisuorituskykyä 10 % , grafiikkasuorituskykyä 20 % ja tekoälysuorituskykyä kaksinkertaiseksi edelliseen sukupolveen nähden. RAM-muistin määrää Apple ei tuttuun tapaansa virallisesti paljastanut, mutta ohjelmistokoodista kaivetun tiedon mukaan sen määrä olisi kasvanut Pro-malleissa 8 gigatavuun. Pro Max -mallissa tallennustilan lähtötaso on nostettu 256 gigatavuun.

USB-C-liitäntä tukee Pro-malleissa 10 Gbit/s nopeutta ja mahdollistaa mm. korkean tarkkuuden videon tallentamisen suoraan ulkoiselle tallennusmedialle. Apple kuitenkin mainitsi, että täyden nopeuden hyödyntäminen vaatii sitä tukevan kaapelin käyttämistä, eli ilmeisesti maksiminopeuksille kykenevää kaapelia ei toimiteta Pro-mallien pakkauksissa. Apple tarjoaa verkkokaupassaan uutta USB-C Pro -kaapelia 79 euron lähtöhintaan. Ennakkohuhut, joiden mukaan täysi nopeus olisi käytössä vain Applen omalla kaapelilla, eivät ole vahvistuneet paikkansapitäviksi. Pro-malleissa täysin uusi ominaisuus on mykistyskytkimen korvannut Action-painike, jolla käyttäjä voi suorittaa erilaisia pikatoimintoja erilaisilla painalluksilla.

Kamerapuolella pääkameran objektiivia on parannettu uudella heijastuksia vähentävällä pinnoitteella. Pääkameralla on nyt myös käytössä uusi 24 megapikselin oletuskuvakoko ja kamerasovellus tarjoaa oletuksena sensorirajauksella tehtävät 24, 28 ja 35 mm:n polttovälit pääkameralta. Pro Max -malli on saanut uudet tetra-prismaa käyttävän telekameran, joka tarjoaa 5x polttovälin pääkameraan nähden. Ultralaajakulma sekä Pro-mallin 3x telekamera ovat pysyneet samoina.

iPhone 15 Pro & Pro Max tekniset tiedot:

  • Fyysiset mitat:
    • Pro: 146,6 x 70,6 x 8,25 mm
    • Pro Max: 159,9 x 76,7 x 8,25 mm
  • Paino:
    • Pro: 187 grammaa
    • Pro Max: 221 grammaa
  • Rakenne: titaanirunko, Ceramic Shield -etulasi, erikoisvalmisteinen mattalasitausta, IP68 (6 metriä enintään 30 minuutin ajan)
  • Näyttö:
    • Pro: 6,1″ OLED-näyttö, 1179 x 2556, 460 PPI, 120 Hz, 2000 nit peak
    • Pro Max: 6,7” 1290 x 2796, 460 PPI, 120 Hz, 2000 nit peak
  • Apple A17 Pro -järjestelmäpiiri
    • 2 suorituskyky-ydintä
    • 4 energiatehokasta ydintä
    • 6 grafiikkaydintä
    • 16-ytiminen neural engine
  • 8 Gt RAM
  • 128 Gt (vain Pro), 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt tallennustilaa
  • 5G (sub-6 GHz), jossa 4×4 MIMO, Gigabit LTE,
  • Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, NFC, Ultra Wide Band
  • GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou ja NavIC
  • Takakamerat:
    • Pääkamera: 48 Mpix, 1,22 um pikselikoko, f1.78, 100% Focus Pixels, OIS
    • Ultralaajakulma: 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1,4 um pikselikoko, 120 asteen kuvakulma, f2.2, 100% Focus Pixels, makrokuvaus
    • Telekamera:
      • Pro: 12 megapikselin 3x-telekamera, 1,0 um pikselikoko, 77 mm kinovastaava, f2.8, OIS
      • Pro Max: 12 megapikselin 5x-telekamera, 1,12 um pikselikoko, 120 mm kinovastaava, f2.8, tetra-prisma, sensor shift -vakautus
  • 12 megapikselin etukamera, f1.9, Focus Pixels -tarkennus, Face ID -kasvojentunnistus
  • USB-C 3.0, 20 watin pikalataus (50 % 30 min), 7,5 W Qi-langaton lataus, 15 W MagSafe
  • iOS 17

iPhone 15 -perusmallien suurimpina mallikohtaisina uudistuksina ovat viime vuoden Pro-malleista tuttu Dynamic Island -näyttöreikä, uudistettu pyöristetympi muotoilu sekä uusi 48 megapikselin pääkamera, joka mahdollistaa myös häviöttömän 2x zoomin 12 megapikselin kuvakoossa.

Näyttökoot ovat pysyneet 6,1 ja 6,7 tuumassa ja resoluutiot muuttumattomina, mutta pistemäinen maksimikirkkaus on kasvanut Pro-mallien kanssa yhtenevään 2000 nitiin. Virkistystaajuus on valitettavasti edelleen 60 hertsiä. Järjestelmäpiiri on päivitetty viime vuonna esiteltyyn A16 Bionic -malliin ja RAM-muistia on epävirallisen ohjelmistokoodista peräisin olevan tiedon mukaan 6 gigatavua. Värivaihtoehtoja ovat pastellinsävyiset sininen, pinkki, keltainen, vihreä ja mustanharmaa.

iPhone 15 & 15 Plus tekniset tiedot:

  • Fyysiset mitat:
    • 15: 147,6 x 71,6 x 7,8 mm
    • 15 Plus: 160,9 x 77,8 x 7,8 mm
  • Paino:
    • 15: 171 grammaa
    • 15 Plus: 201 grammaa
  • Rakenne: 75 % kierrätysalumiinirunko, Ceramic Shield -etulasi, värikyllästetty mattalasitausta, IP68 (6 metriä enintään 30 minuutin ajan)
  • Näyttö:
    • 15: 6,1″ OLED-näyttö, 1179 x 2556, 460 PPI, 2000 nit peak
    • 15 Plus: 6,7” 1290 x 2796, 460 PPI, 2000 nit peak
  • Apple A16 Bionic -järjestelmäpiiri
  • 6 Gt RAM
  • 128 Gt, 256 Gt, 512 Gt tallennustilaa
  • 5G (sub-6 GHz), jossa 4×4 MIMO, Gigabit LTE
  • Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, NFC, Ultra Wide Band
  • GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou ja NavIC
  • Takakamerat:
    • Pääkamera: 48 Mpix, 1,0 um pikselikoko, f1.6, 26 mm kinovastaava, 100% Focus Pixels, sensor shift -vakain
    • Ultralaajakulma: 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, 120 asteen kuvakulma, f2.4
  • 12 megapikselin etukamera, f1.9, Focus Pixels -tarkennus, Face ID -kasvojentunnistus
  • USB-C 2.0, 20 watin pikalataus (50 % 30 min), 7,5 W Qi-langaton lataus, 15 W MagSafe
  • iOS 17

iPhone 15 -malliston ennakkomyynti alkaa 15. syyskuuta ja laitteet tulevat saataville viikkoa myöhemmin 22. syyskuuta. Laitteet toimitetaan Applen uusimmalla iOS 17 -käyttöjärjestelmällä. Laitteiden lähtöhinnat ovat Suomessa pääosin laskeneet edelliseen sukupolveen nähden ja ne ovat seuraavat:

  • iPhone 15: 989 euroa (128 Gt)
  • iPhone 15 Plus: 1139 euroa (128 Gt)
  • iPhone 15 Pro: 1249 euroa (128 Gt)
  • iPhone 15 Pro Max: 1499 euroa (256 Gt)

Mallistopäivityksen myötä Apple tiputti valikoimistaan pois mm. pienikokoisen iPhone 13 mini -mallin. Uusien iPhone 15 -mallien alapuolelle jäi edelleen iPhone 14 ja 14 Plus 889-989 euron lähtöhintaan, iPhone 13 769 euron lähtöhintaan sekä iPhone SE 549 euron hintaan.

Lähteet: Apple (1)(2)

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 537.34 -ajurit

Ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat Game Ready -leimat Mortal Kombat 1- ja Lies of P -peleille.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 537.34 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 537.34 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat Game Ready -leimat DLSS 2 -skaalausta tukeville Mortal Kombat 1- ja Lies of P -peleille. Valitettavasti mahdollisista suorituskykyeroista aiempiin julkaisuihin ei ole mainintoja. Mukana on myös taas kourallinen uusia G-Sync Compatible -sertifiointeja Adaptive-sync-näytöille. Voit tutustua ajureihin tarkemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa.

Tällä kertaa ajureihin on mahtunut mukaan kaksi bugikorjaus: Starfieldin profiili on päivitetty Microsoft Store / Xbox Game Pass -versioon, mitä ikinä sillä sitten tarkoitetaankaan, ja Counter-Strike Global Offensiven ei pitäisi enää kärsiä mustasta ruudusta GeForce Experiencen overlay-toimintoa käytettäessä. Tiedossa olevia bugeja ovat puolestaan Halo Infiniten merkittävät suorituskykypudotukset Maxwell-näytönohjaimilla sekä DaVinci Resolven suorituskykyongelmat, jotka juontavat juurensa korkean muistinkäytön epävakauden korjanneeseen päivitykseen. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä