Uusi artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 4070 Super

Testissä 1440p -pelaamiseen suunnattu 689 euron suositushintainen GeForce RTX 4070 Super -näytönohjain.

NVIDIA:n GeForce RTX 4070 Super -näytönohjaimien myynti alkaa huomenna keskiviikkona 17. tammikuuta klo 16. 4070 Ti Super saapuu myyntiin ensi viikolla ja 4080 Super kahden viikon kuluttua.

Saimme heti tuoreeltaan testiin NVIDIAn oman Founders Edition -mallin, joka saapuu Suomessa myyntiin yhtiön kotisivujen kautta suositushinnalla eli 689 eurolla. Tutustumme artikkelissa sen ominaisuuksiin ja suorituskykytestit on ajettu pääasiassa 2560×1440-resoluutiolla. Lisäksi mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 4070 Super

 

Wi-Fi Alliance julkaisi Wi-Fi Certified 7 -sertifikaatin

Uuden sertifioinnin on tarkoitus jouduttaa Wi-Fi 7:n laajaa käyttöönottoa langattomissa laitteissa.

Wi-Fi-tavaramerkin omistava maailmanlaajuinen järjestö Wi-Fi Alliance on noin viikko sitten julkaissut uuden Wi-Fi Certified 7 -sertifikaatin, joka kertoo käyttäjälle laitteen olevan langattomilta verkko-ominaisuuksiltaan tuoreimman IEEE 802.11be -standardin mukainen, kun taas Wi-Fi 6 ja 6E noudattavat versiota 802.11ax. Wi-Fi 7 muun muassa parantaa tiedonsiirtonopeuksia ja pienentää viiveitä verrattuna Wi-Fi 6E:hen, joka sekin esiteltiin maailmalle vasta muutama vuosi sitten Wi-Fi 6:n laajennoksena. Parannuksia on tehty myös ruuhkaisten verkkojen vakauteen.

Wi-Fi Alliancen tiedotteen mukaan vuosi 2024 tuo jopa 233 miljoonaa uutta langattomia verkkoja hyödyntävää laitetta markkinoille ja vuoteen 2028 mennessä luvun odotetaan kasvavan yli kahteen miljardiin. Ensimmäisiä Wi-Fi 7 -laitteita ovat muun muassa älypuhelimet, PC:t ja tabletit sekä erilaiset langattomat tukiasemat. Myös lisätyn ja virtuaalisen todellisuuden AR- ja VR-laitteet hyötyvät Wi-Fi 7:n tuomista parannuksista.

Edistyneisiin uusiin ominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi 320 MHz:n Wi-Fi-kanavat 6 GHz:n taajuuden verkoissa, MLO (Multi-Link Operation), joka mahdollistaa laitteen samanaikaisen yhdistämisen verkon eri taajuuksiin, ja 4K QAM (quadrature amplitude modulation), joka parantaa radiotaajuuksilla tapahtuvaa tiedonsiirtoa Wi-Fi 6:n 1K QAM:iin verrattuna. Liuta alan suuria toimijoita – kuten Intel, MediaTek ja Qualcomm – ovat jo osoittaneet tukensa Wi-Fi 7:lle ja ryhtyneet hyödyntämään sitä uusissa laitteissaan.

Lähde: Wi-Fi Alliance

MLO-uutiskuva: TP-Link

OpenAI ottanut kantaa tekoälymallien tekijänoikeuskeskusteluun

ChatGPT:n ja Dall-E:n kehittäjän OpenAI:n mukaan tekoälymallien koulutus olisi mahdotonta ilman tekijänoikeussuojattua materiaalia.

Tekoälyn tulemista niin teollisuuteen kuin arkeenkin on ollut vaikeaa olla huomaamatta etenkin viimeisen vuoden-parin aikana. Yhdysvaltalainen OpenAI, joka on muun muassa ChatGPT- ja Dall-E-tekoälymallien takana, on joutunut enenevissä määrin tekijänoikeuslakeja koskevien syytösten kohteeksi. Generatiivisia tekoälyjmalleja on koulutettava syöttämällä niille massiivisia määriä dataa, jotta ne voisivat tuottaa realistisia vastauksia käyttäjien kyselyihin niin tekstin kuin kuvienkin muodossa. Tässä datassa on väistämättä mukana tekijänoikeussuojattua materiaalia, kuten tekstiä kirjallisuudesta, artikkeleista tai vaikkapa blogikirjoituksista. Taiteen puolella esimerkiksi maalaukset ja valokuvat ovat herättäneet tekoälyn nousukaudella paljon keskustelua juurikin tekijänoikeuksien näkökulmasta. Aiempina vuosina koneoppimista, johon generatiiviset tekoälymallit perustuvat, kehitettiin lähinnä akateemisessa maailmassa. Tekijänoikeuskeskustelu on herännyt vasta OpenAI:n, Microsoftin, Googlen ja muiden suurien toimijoiden alkaessa kaupallistaa tekoälymallejaan.

OpenAI:n mukaan mallien kouluttaminen olisi mahdotonta ilman tekijänoikeussuojattua materiaalia, sillä nykypäivänä suoja koskee käytännössä kaikkea ihmisten tuottamaa sisältöä, olipa se sitten tekstiä, kuvia, videoita tai mitä hyvänsä. Lausunto oli osoitettu Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin ”Communications and Digital Committee” -valiokunnalle, joka on ottanut tekoälymallien lailliset kysymykset syyniinsä. OpenAI kertoi tällä viikolla blogikirjoituksessaan, että se katsoo julkisesti saatavilla olevan materiaalin käyttämisen tekoälymallien koulutukseen hyvän tavan mukaisena. Kuvio on hankala myös siksi, että tekijänoikeussuojalakeja ei olla vielä ehditty kunnolla säätää kattamaan tekoälyn mukanaan tuomia eettisiä kysymyksiä. Jää siis nähtäväksi, miten pitkään tekoäly ja siihen liittyvät tekijänoikeuskysymykset pysyvät lain ”harmaalla alueella”.

Lähde: TechSpot, OpenAI

Deepcoolilta ”lasikulmallinen” CH780-täystornikotelo sekä kokomustat LS Dark Zero AIO-coolerit

CH780 vie DeepCoolin kotelovalikoiman ”akvaarioaikakauteen” ja Dark Zero -coolerit kosiskelevat vastaavasti hillitymmän ulkonäön ystäviä.

DeepCool on esitellyt CES-messuilla uuden CH780-täystornikotelon sekä uudet LS-sarjan Dark Zero -prosessoricoolerit.

Täystornikokoluokan CH780-kotelo on ulkomitoiltaan saman kokoinen kuin hiljattain julkaistu Morpheus-malli ja käyttää myös osittain samoja runkokomponentteja, mutta ei tarjoa aivan yhtä laajoja sisätilojen kustomointimahdollisuuksia. Sen sijaan CH780 tarjoaa näyttävyyttä ”akvaariomallisen” tukipalkittoman lasisen etu- ja kylkipaneelin muodossa.

Sisäosiltaan CH780 perustuu kaksikammiorakenteeseen, eli virtalähdepaikka, johtojenhallintaominaisuudet ja asemakehikko sijaitsevat emolevyn taustapuolelle jäävässä tilassa. Näytönohjaimet ovat tuettuna 480 mm pituuteen saakka ja ne on tarkoitettu asennettavaksi pystyasentoon riser-kaapelin avulla. Tuuletin- ja jäähdytinpaikat vastaavat Morpheus-mallia, paitsi ettei etupaneeliin ole luonnollisesti asennettavissa mitään. Haluttaessa koteloon on mahdollista asentaa yhdeksän 140 mm tuuletinta tai 480 mm jäähdytin kolmeen eri paikkaan. Kotelon mukana toimitetaan yhdysrunkoinen kolmiroottorinen 140 x 480 mm ARGB-tuuletinyksikkö.

CH780-kotelon lähtöhinta on 189,90 euroa mustana. Valkoisesta WH-mallista joutuu pulittamaan kympin enemmän.

Tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: 528 x 250 x 551 mm (P x L x K)
  • Paino: 13,7 kg
  • Materiaalit: Teräs, ABS-muovi, karkaistu lasi
  • Emolevytuki: mini-ITX, mATX, ATX, E-ATX
  • I/O-paneeli: 1 x USB-C 3.2, 4 x USB-A 3.0, 3,5 mm komboliitäntä
  • Asemapaikat: 2+1 x 2,5” + 2 x 3,5”
  • Laajennuskorttipaikat: 3 pystyasennukseen, 9 vaaka-asennukseen
  • Lisäkorttien maksipituus: 480 mm
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 132 mm
  • Virtalähdetuki: ATX (max 180 mm)
  • Tuuletinpaikat:
    • Katossa: 3 x 120/140 mm tai 2×180/200 mm
    • Oikeassa kyljessä: 3 x 120/140 mm
    • Takana 1 x 120/140 mm
    • Pohjassa 3 x 120/140 mm tai 2×180/200 mm
  • Jäähdytintuki:
    • Katossa: 120 / 140 / 240 / 280 / 360 / 420 mm
    • Oikeassa kyljessä: 120 / 140 / 240 / 280 / 360 / 420 mm
    • Takana: 120 / 140 mm
    • Pohjassa: 120 / 140 / 240 / 280 / 360 / 420 mm

Kotelon ohella yritys esitteli uudet LS520S ja LS720S Dark Zero -valmisnestecoolerit, joissa on keskitytty hillittyyn kokomustaan ulkonäköön sekä kilpailukykyiseen hintaan. Cooleri on tarjolla 240 ja 360 mm jäähdyttimellä ja tekninen toteutus vastaa muita yrityksen viimeaikaisia AIO-coolereita, eli käytössä on DeepCoolin oma neljännen sukupolven pumppuyksikkö sekä alumiininen 27 mm paksu jäähdytin. Blokkiyksikön kuoret ovat mustaksi anodisoitua alumiinia ja muovinen kansilevy irrotettavissa sekä käännettävissä oikeaan asentoon. Sekä tuulettimet (500-2250 RPM) että blokkiyksikön ulkoasu ovat kokomustat – ainoa valo on blokkiyksikön kannen valkoinen DeepCool-logo.

LS520S Dark Zeron Pohjoismainen suositushinta on 92,90 euroa ja LS720S Dark Zeron 109,90 euroa.

Lähde: valmistajan sähköpostitiedote

Live: io-techin Tekniikkapodcast (2/2024)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 12. tammikuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

EasySMX esitteli massasta poikkeavan K10-näppäimistön näytöllä ja X10-peliohjaimen

Sekä K10:n näppäinkytkimet että X10:n tatit ja liipasimet hyödyntävät magneettista Hallin ilmiötä perinteisempien toteutusten sijaan.

EasySMX on vuodesta 2014 lähtien toiminut peliohjaimiin erikoistunut oheislaitevalmistaja, joka on ainakin allekirjoittaneelle entuudestaan tuntematon tapaus. Yhtiön tarjonta Las Vegasissa käynnissä olevilla CES 2024 -messuilla oli kuitenkin omiaan herättämään kiinnostuksen yhtiön tuotteisiin.

Yhtiön uudesta K10-näppäimistöstä ei tiedetä vielä kaikkea, mutta renderöinnin perusteella luvassa on jotain varsin poikkeuksellista. Kuvan perusteella itse näppäimistöosuus käyttää erikoista asettelua, ollen jotain 96 % ja täyskokoisen välimaastosta. Kytkimissäkään ei ole menty aivan tavallisimmalla vaihtoehdolla, vaan käytössä ovat Hallin ilmiöön perustuvat kytkimet.

Näppäimistön vasemmalta laidalta löytyy normaalin näppäimistön kaveriksi vielä 12 näytöllisen näppäimen makroalue ja näppäimistön takaa varsin kookkaalta vaikuttava näyttö. Renderöinnissä näyttöä hyödynnetään tietokoneen reaaliaikaisten tietojen, kuten prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilojen ja käyttöasteiden näyttöön, mutta oletettavasti siihen voi valita haluamaansa muutakin sisältöä.

Yhtiön toinen CES 2024 -uutuus esiteltiin todellisuudessa jo kuukausi sitten, mutta yhtiö halusi nostaa sen myös messuilla parrasvaloihin. X10 Mechanic Master on Xbox-asettelua noudattava peliohjain, jossa käytetään Hallin ilmiöön perustuvia tatteja sekä liipaisimia. Toimintonäppäinten kerrotaan puolestaan olevan toteutettu tuntopisteellisillä mekaanisilla kytkimillä. Ohjainta voi myös kustomoida, sillä sekä sen päällisosa ja ”kahvat” ovat magneettikiinnitteisiä vaihdettavia osia.

K10:n aikataulusta ei ole vielä tietoa, mutta X10 Mechanic Master on jo myynnissä yhtiön verkkosivuilla 46,95 euron hintaan.

Lähde: EasySMX

In Win julkisti uuden koottavan POC One -kotelon ja kaksi modulaarista ModFree Mini -koteloa

POC One jalostaa litteänä toimitettavien koteloiden ideaa liittämällä osat toisiinsa osittain jo tehtaalla, mikä lisää samalla niiden tukevuutta.

In Win on tyypillisesti esitellyt CES-messuilla mitä erikoisempia protoyyppi- ja konseptikoteloita, mutta tänä vuonna yhtiön tarjonta keskittyi jo tuotteistettuihin sarjoihin. Esillä oli sekä uusi POC-sarjan koottava kokoonpano että kaksi uutta jäsentä modulaariseen ModFree-sarjaan.

ModFree Mini tulee saataville kahtena eri versiona, Mod-II:na ja Mod-III:na. Kotelot erottaa toisistaan niiden koko, Mod-II on kooltaan ilman jalkoja 270 x 126 x 407 millimetriä ja Mod-III 270 x 126 x 507 mm, mutta muuten ne vastaavat täysin toisaan.

Molemmat tukevat Mini-ITX-emolevyjä ja ne on valmistettu teräksestä, muovista, alumiinista ja pähkinäpuusta. Pienikokoisina koteloihin sopii vain yksi 2,5” asema ja prosessoricoolerilla saa olla korkeutta korkeintaan 65 mm. I/O-liitännöissä on tarjolla yksi USB-C 3.2 Gen 2×2, kaksi USB-A 3.2 Gen 1:stä ja yksi 3,5 mm:n komboliitäntä.

Vaikka itse ModFree Mini on pieni, koko sarjan idea on modulaarisuus ja myös Miniä pääsee laajentamaan. Saataville tulee sekä Mod-II että Mod-III laajennusmoduuleita, mutta ainakin kuvien perusteella ne ovat myös keskenään yhteensopivia. Esimerkiksi kookkaat näytönohjaimet ja lisätallennustilat asennetaan laajennusmoduuleihin. ModFree Minin voi liittää myös osaksi kookkaampaa ModFree-koteloa, jolloin samaan koteloon saa useamman kokoonpanon.

Koottavan POC-sarjan uutuus tottelee nimeä POC One. Sarjan idea on minimoida rahtikuluja pakkaamalla kotelo litteäksi paketiksi, joka kootaan vasta käyttäjän toimesta perillä. POC One on uudistanut konseptia liittämällä osat valmiiksi toisiinsa saranoin. Paketti kulkee edelleen litteänä, mutta saranat helpottavat kokoonpanon kokoamista ja tekevät siitä yhtiön mukaan samalla selvästi tukevamman. Kotelo rakentuu 3 mm paksuista alumiinielementeistä sekä huurretuista pleksielementeistä.

POC One hyväksyy sisäänsä Mini-ITX-emolevyt ja sen sisään sopii maksimissaan 335 mm pitkät ja 62 mm paksut näytönohjaimet sekä maksimissaan 140 mm korkeat prosessoricoolerit. Asemapaikkoja on yksi yhdelle 2,5” asemalle. I/O-paneeli tarjoaa yhden USB-C 3.2 Gen 2×2 -liittimen, kaksi USB-A Gen 1 -liitintä sekä 3,5 mm komboliittimen. Kokoa kopalla on 302 x 210 x 411 mm ja se tulee saataville sekä hopeisen hohtoisena että mustana.

Lähde: In Win

EKWB julkisti AIO-coolerin ”korkatuille” Intelin prosessoreille

EKWB:n uusi Nucleus AIO CR360 Direct Die 1700 vaatii kaverikseen Intelin LGA 1700 -kantaisen prosessorin ilman lämmönlevittäjää.

Slovenian ylpeys EK Water Blocks eli tutummin EKWB on julkaissut CES 2024 -messujen yhteydessä jälleen uusia nestejäähdytystuotteita. Kenties mielenkiintoisin tai ainakin erikoisin niistä on uusi EK-Nucleus AIO CR360 Direct Die D-RGB – 1700.

EKWB:n uusi Nucleus AIO CR360 Direct Die on maailman ensimmäinen ns. korkattujen eli delidattujen prosessoreiden jäähdytykseen tarkoitettu AIO-cooleri. AIO-cooleri perustuu vahvasti aiemmin julkaistuun Nucleus AIO CR360 Lux -malliin, mutta sen pumppublokin kylmälevy on suunniteltu uudelleen sopimaan Intelin LGA 1700 -kannan prosessoreille ilman lämmönlevittäjää.

Yhtiön mukaan se on tehnyt yhteistyötä saksalaisen huippuylikellottaja Roman ’der8auer’ Hartungin kanssa uuden AIO:n parissa ja der8auerilla on ollut merkittävä rooli ainakin taustalevyn ja sirua suojaavan die guard -suojan kanssa. EKWB on tehnyt aiemminkin yhteistyötä der8auerin kanssa muun muassa oman prosessoreiden deliddaus- eli korkkaustyökalun merkeissä.

Nucleus AIO CR360 Direct Dien mukana tulee kaksi vaihtoehtoista kansilevyä, joista oletuksena on käytössä EKWB:n logolla ja pääkallolla varustettu versio. Toisena vaihtoehtona on tarjolla yksinkertainen musta kansi harjatun alumiinin tekstuurilla ja EKWB:n logolla. Kansi on käännettävissä 90° pykälin sopivaan asentoon, jotta logo ja/tai pääkallo ovat halutussa asennossa riippumatta siitä, missä asennossa AIOn blokkiyksikkö on prosessorin päälle asennettu. Kummankin kannen keskielementtiä ympäröi RGB-valonauha.

EKWB on varustanut AIO:n tukevilla sukitetuilla letkuilla. Letkujen sukitus on punottu erittäin ohuista alumiinilla päällystetyistä säikeistä, minkä luvataan parantavan sen kestävyyttä entisestään. Myös estetiikka on pysynyt mielessä, sillä yhtiö on lisännyt jäähdyttimen ympärille uudet sivupaneelit timanttileikatuin reunoin. Pelkästä estetiikasta ei kuitenkaan ole kyse, sillä niiden kerrotaan myös estävän ilmaa karkaamasta väleistä ohi jäähdyttimen.

Jäähdyttimen läpi puhkutaan ilmaan kolmen EK-Loop Fan FPT 120 D-RGB -tuulettimen läpi. Vaikkei tuulettimet ole nykytrendien mukaan johdottomasti liitettävissä toisiinsa, saa kaapelikaaosta hillittyä daisychain-tyyppisellä EK-OmniLink-johdotuksella. OmniLinkissä tuulettimet käyttävät 8-pinnistä MicroFit-liitäntää ja koko kolmikolta lähtee emolevylle vain yksi virta- ja RGB-johto.

EK-Nucleus AIO Direct Die 1700 saapu myyntiin maaliskuun puolivälin tienoilla, mutta se on ennakkotilattavissa välittömästi. AIO-coolerin hinta EK:n omassa verkkokaupassa on 202,90 euroa.

Lähde: EKWB

CES-messujen erikoisimmat kannettavat: Asuksen uusi Zenbook Duo ja Lenovon Thinkbook Hybrid

Zenbook Duo rakentuu kahdesta näytöstä ja irrallisesta näppäimistöstä ja Lenovon Thinkbook Hybridissä on sijoitettu Intel Core -kokoonpano näppäimistöosaan, Qualcommin Snapdragon irrotettavaan näyttöosaan.

CES-messuilla nähdään usein mitä erikoisempia ja mielenkiintoisempia prototyyppejä, jotka eivät välttämättä ikinä saavu myyntiin asti. Tänäkin vuonna messuilla nähtiin kuitenkin myös erikoisia kannettavia, jotka ovat tulossa myyntiin.

Asus julkisti messuilla uuden Zenbook Duon, joka uudistaa kaksoisnäyttökonseptia aivan uudelle tasolle. Siinä missä aiemmissa Zenbook Duoissa on ollut näppäimistön ja näytön välissä toinen, matala mutta leveä näyttö, on tämän vuoden Zenbook Duossa kaksi täyskokoista näyttöä ja irrallinen näppäimistö. Mikäli toista näyttöä ei tilanteessa tarvita, voi näppäimistön asettaa myös sen päälle.

Tarkemmin Zenbook Duosta löytyy kaksi 14” 2880×1800-resoluution OLED-paneelia 16:10-kuvasuhteella ja 120 hertsin virkistystaajuudella. Paneelien luvataan toistavan 100 % DCI-P3-väriavaruudesta ja ne ovat VESA DisplayHDR True Black 500- sekä Pantone-sertifioituja. Niiden sisällä sykkii Intelin Core Ultra 7 155H -prosessori integroidulla Arc-grafiikkaohjaimella ja 32 Gt:n LPDDR5X-muistilla sekä teratavun PCIe Gen 4 -SSD:llä.

I/O-liitännöistä löytyy yksi USB-A 3.2 Gen 1, kaksi USB-C Thunderbolt 4 -liitäntää, yksi HDMI 2.1 -liitäntä ja 3,5 mm:n komboliitäntä headseteille. Kannettavan FullHD-tason webkamera tukee Windows Hello -kirjautumista. Langattomina yhteyksinä ovat Wi-Fi 6E ja Bluetooth 5.3.

Lenovolla oli puolestaan esillä uusi ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid 2-in-1-kannettava. Uutuus rakentuu Hybrid Station- ja Hybrid Tab -osista, joista kumpikin on sinällään itsenäinen tietokone. Näppäimistö- eli Hybrid Station -osuudesta löytyy Core Ultra 7 -prosessori integroidulla Arc-grafiikkaohjaimella, 32 Gt:n LPDDR5X-muistilla ja teratavun PCIe Gen 4 SSD-asemalla. Hybrid Stationista löytyy myös sormenjälkilukija, kaksi USB-C Thunderbolt 4 -liitäntää ja 3,5 mm:n komboliitäntä sekä Wi-Fi 6E- ja Bluetooth 5.2 -yhteydet.

Näyttö eli Hybrid Tab -puolisko pitää puolestaan sisällään Qualcommin Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin, 12 Gt LPDDR5X -muistia ja 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa pyörittämässä Android 13 -käyttöjärjestelmää. 14” OLED-näyttöpaneeli tarjoaa ”2.8k”-resoluution eli oletettavasti Asuksen kanssa yhtenevän 2880×1800-resoluution. Siinä on myös FullHD-tason etu- ja 13 ja 5 megapikselin takamerat sekä yksi USB-C-liitäntä. Myös Hybrid Tabilla on oma Wi-Fi 6E -tukensa ja sen kaverina pykälää tuoreempi Bluetooth 5.3.

Asuksen Zenbook Duo saapuu myyntiin lähitulevaisuudessa ja se on listattu ennakkoon yhtiön omassa kaupassa 2399 euroon. Lenovo Thinkbook Plus Gen 5 Hybrid saapuu myyntiin vuoden toisella neljänneksellä ja sen verottomaksi lähtöhinnaksi povataan tällä haavaa 1999 dollaria.

Lähteet: Asuksen lehdistötiedote, tuotesivut, Lenovon lehdistötiedote

HP esitteli CES 2024:ssä uusia OMEN-pelikannettavia ja HyperX-pelinäppäimistön

OMEN Transcend -kannettavien ja HyperX Alloy Rise -näppäimistön lisäksi HP:lta nähtiin muun muassa uusi OLED-näyttö OMEN Transcend 32.

Elektroniikkajätti HP on esitellyt CES 2024 -messuilla liudan uusia OMEN- ja HyperX-pelituotteita, joista nostimme mainittavaksi uudet OMEN Transcend -pelikannettavat ja mekaanisen HyperX Alloy Rise -pelinäppäimistön. Lisäksi HP on monen muun valmistajan tavoin hypännyt OLED-pelinäyttöjen kelkkaan uudella OMEN Transcend 32 -näytöllään, joka on varustettu Dolby Visionia tukevalla QD-OLED-paneelilla.

OMEN Transcend 14 -pelikannettavaa mainostetaan erityisesti sen keveydellä ja viileydellä. Painoa on vain 1637 grammaa ja sisääntulevaa ilmavirtaa käytetään luomaan paineistettu ympäristö rungon sisään, mikä tehostaa lämmön poistumista takaosan tuuletusaukoista. Näyttönä Transcend 14:ssä on 14-tuumainen ja maksimissaan 120-hertsinen OLED-paneeli, joka tukee mukautuvaa virkistystaajuutta. Kuvatarkkuus on 2880×1800 pikseliä ja kuvasuhde 16:10. USB-C-liitäntä mahdollistaa jopa 140 watin virransyötön.

Rautapuolen osalta Transcend 14 tulee parhaimmillaan Intel Core Ultra 9 185H -prosessorilla ja RTX 4070 -näytönohjaimella varustettuna. Muisti on LPDDR5X-tyyppiä ja sitä on tarjolla parhaimmillaan 32 gigatavua. Kannettavassa on sisäänrakennettuna Otter.ai-tekoäly, joka voi esimerkiksi luoda reaaliaikaisia tekstityksiä verkkotapaamisissa ja luoda muistiinpanoja.

Uuden Transcend 14:n lisäksi HP on päivittänyt OMEN Transcend 16 -kannettavansa Intel Core i9 HX -prosessorilla ja 240-hertsisellä OLED-paneelilla, jossa on 2560×1600 pikselin kuvatarkkuus. Myös OMEN 16 -kannettava on päivitetty Core i9 HX:llä ja Victus 16 -kannettava Core i7 HX:llä.

HyperX Alloy Rise on mekaaninen pelinäppäimistö, jonka laatuun on panostettu varustamalla se helposti vaihdettavilla hot-swap-kytkimillä ja PBT-muovisilla näppäinhatuilla. Se tulee saataville sekä täysikokoisena että 75-prosenttisena mallina ja sen HyperX:n omat lineaariset kytkimet on valmiiksi voideltu. Näppäimistön muistiin voi tallentaa jopa 10 näppäimistöprofiilia eri tarpeisiin.

OMEN Transcend 32 on QD-OLED-pelinäyttö, jossa on 32-tuumainen UHD-paneeli 3480×2160 pikselin kuvatarkkuudella, 240 hertsin maksimivirkistystaajuudella ja 0,03 millisekunnin vasteajalla. Siinä on Dolby Vision -tuki ja VESA DisplayHDR True Black 400 -sertifikaatti. Transcend 14 -kannettavan tavoin sen USB-C-liitäntä tukee jopa 140 watin virransyöttöä. HP tarjoaa Transcend 32:lle kuvan kiinnipalamisen kattavan kolmen vuoden takuun, kuten esimerkiksi myös Dell Alienware-pelinäytöilleen.

Uudet pelikannettavat tulevat myyntiin maalis–huhtikuun aikana. Hinnat alkaen:

  • OMEN Transcend 14 – 1899 €
  • OMEN Transcend 16 – 1899 €
  • OMEN 16 – 1599 €
  • Victus 16 – 1199 €

HyperX Alloy Risen eurohintoja ei vielä ole tiedossa, mutta täysikokoisen mallin suositushinta on 199,99 ja 75-prosenttisen mallin 169,99 dollaria. Näppäimistöjä odotetaan saapuvaksi kevään aikana. OMEN Transcend 32 -näytön saatavuudesta ja hinnasta ei myöskään ole vielä tietoa.

Lähde: HP:n lehdistötiedote, OMEN, STT Info