Microsoft tuo Auto HDR -ominaisuuden PC-peleihin

Ominaisuus on tuttu Xbox Series -konsoleista, joilla se on niittänyt kiitosta toimiessaan oikein.

Microsoft esitteli Xbox Series -konsoleiden yhteydessä Auto HDR:ksi ristimäänsä teknologiaa, joka päivitti automaattisesti vanhoja SDR-pelejä HDR-värimaailmaan. Nyt sama teknologia tuodaan myös PC-puolelle.

DirectX Developer Blogin tuoreen postauksen mukaan Auto HDR on tuotu tänään Windows Insider -käyttäjille. Tarkemmin Windows Insider -käyttäjien on oltava Dev Channel -päivityssyklissä, mutta ominaisuus valuu luonnollisesti myös muihin päivitystasoihin myöhemmin.

Auto HDR ominaisuus toimii oletuksena DirectX 11- ja 12 -rajapintoja käyttävillä SDR-peleillä, mutta ainakin toistaiseksi yhteensopivien pelien lista on rajoitettu eikä blogipostaus paljasta tällä hetkellä listaa peleistä, joissa ominaisuus toimii. Auto HDR:n tulos ei luonnollisestikaan vastaa kehittäjien käsin tuunaamaa HDR-värimaailmaa, mutta ominaisuus on kerännyt kehuja ainakin Xbox-puolella, vaikka luonnollisestikaan ominaisuus ei kaikkien pelien kanssa toimi oikein.

Windows Insider -käyttäjät saavat ominaisuuden käyttöön Windows 10:n asetusten Windows HDR Color settings -sivulta, kunhan käytössä on HDR:ää tukeva näyttö. Mukana on myös demokäyttöön tarkoitettu puolen ruudun tila, jossa vasen puoli ruudusta renderöidään normaalisti ja oikea puoli Auto HDR:llä. Ominaisuuden saa käyttöön komentokehotteen kautta seuraavalla käskyllä:

reg add HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers /v AutoHDR.ScreenSplit /t REG_DWORD /d 1

Pois jaetun ruudun demo-ominaisuuden saa muutoin samalla käskyllä, mutta ”add” korvataan ”delete”:llä.

Auto HDR vaatii jonkin verran suorituskykyä grafiikkaohjaimelta, mutta Microsoftin mukaan sen ei pitäisi vaikuttaa pelien suorituskykyyn merkittävästi.

Lähde: DirectX Developer Blog

AMD:n Van Gogh -prosessorin Linux Boot-loki vihjaa 256-bittisestä DDR5-muistiväylästä

Muistiväylän leveys saattaa olla myös tulkittu väärin, muun muassa koska tuplasti perinteisiä työpöytäprosessoreja leveämpi väylä vähävirtaisessa piirissä kuulostaa erikoiselta.

AMD:n Van Gogh on tähän asti lähinnä roadmap-vuodoissa nähty prosessori integroidulla grafiikkaohjaimella. Poikkeuksellisen Van Goghista tekee sen RDNA2-arkkitehtuuriin perustuva grafiikkaohjain ja tekoälykiihdyttimeksi oletettu CVML-yksikkö (Computer Vision / Machine Learning).

Nyt Van Goghista on paljastunut mielenkiintoista lisätietoa suoraan AMD:lta itseltään. AMD:n Alexander Deuchter on julkaissut tekstinä Van Gogh -prosessorilla käynnistetyn Linuxin Boot-lokitiedoston. Prosessori on lokin mukaan neliytiminen ja varustettu SMT-teknologialla, kuten muutkin Zen 2 -prosessorit.

Lokitiedostosta löytyi kuitenkin huomattavasti mielenkiintoisempaakin tietoa, kuin vain ydinmäärät. Lokin mukaan prosessorin muistiohjain tukisi DDR5-muisteja ja olisi peräti 256-bittinen, mikä työpöytäpuolelta tuttuina kanavina tarkoittaisi nelikanavaista muistia ja DDR5:n myötä räjähdysmäisesti kasvavaa muistikaistaa. Toisaalta prosessorin ollessa neliytiminen ja huhujen mukaan erittäin vähävirtainen, on vaikeaa nähdä mihin niin leveää muistiohjainta tarvittaisiin. Tom’s Hardware ehdottaakin, että Linux-kerneli saattaisi sekoittaa esimerkiksi muistiohjainten leveyden, koska DDR5-muistikanavat ovat leveydeltään puolet totutusta ja kuhunkin muistikampaan menee kaksi 32-bittistä kanavaa yhden 64-bittisen sijasta.

Lähde: FreeDesktop, Tom’s Hardware

Longsys julkisti ensimmäiset DDR5-6400-muistit testitulosten kera

Yhtiön DDR5-6400 CL40 -muistit tarjosivat selvästi DDR4-3200 CL22 -muisteja enemmän muistikaistaa, mutta viiveet kasvoivat samalla liki kaksinkertaisiksi.

DDR5-muistit saapuvat markkinoille vielä kuluvan vuoden aikana ja kiinalainen Asgard on jo ehtinyt esittelemään ensimmäiset omat DDR5-muistikampansakin. Uusi muististandardi tulee käyttöön Intelillä kuluttajapuolella Alder Lake- ja palvelinpuolella Sapphire Rapids -alustalla. AMD:n puolella DDR5-tukea odotetaan nykytietojen valossa grafiikkaohjaimella varustettuihin Van Gogh- ja Rembrandt-prosessoreihin. Kuluttajapuolella muistit tulevat käyttöön AM5-kannan myötä joko Zen 3+- tai Zen 4 -arkkitehtuurilla ja palvelinpuolella oletettavasti Genoa-koodinimellisten Zen 4 -arkkitehtuurin Epyc-prosessoreiden mukana.

Nyt kiinalainen Longsys on paitsi julkistanut ensimmäiset omat DDR5-muistikampansa, myös tarjoillut ensimmäisiä testituloksia uusilla muisteilla. Longsysin valikoimaan julkistettiin aluksi 16 gigatavun single rank -muistikampa ja 32 Gt:n dual rank -muistikampa. Ne toimivat DDR4-6400-nopeudella ja CL40-asetuksilla, kun JEDECin standardissa määrittelemät ”A”-viiveasetukset olisivat CL46. Muistikammat tukevat myös ECC-virheenkorjausta, josta tehtiin DDR5:ssä pakollinen ominaisuus. Päivitys: DDR5-muistien ECC on muistipiirien sisäinen ominaisuus, eikä se ole sama kuin perinteisesti ECC:ksi kutsuttu virheenkorjaus. Muistipiirin sisäinen ECC on verrattavissa esimerkiksi SSD-asemien sisäiseen virheenkorjaukseen.

Longsysin julkaisemat testitulokset on ajettu Intelin Alder Lake -alustalla ja vastakkain asettuivat yhtiön uusi 32 Gt:n DDR5-6400 CL40 ja nykytarjontaa edustava 32 Gt:n DDR4-3200 CL22. AIDA64-testiohjelmassa DDR5-muistit tarjosivat yhtiön testeissä 28 % paremman lukunopeuden, 27 % paremman kirjoitusnopeuden ja 10 % paremman kopiointinopeuden. Muistien latenssit olivat kuitenkin merkittävästi heikommat 112,1 nanosekunnissa, kun DDR4-kammoilla latenssit olivat 56,8 ns.

Lähde: Longsys

Uusi artikkeli: Testissä Radeon RX 6700 XT -custom-mallit (Asus, Gigabyte, MSI & PowerColor)

Testissä Asuksen, Gigabyten, MSI:n ja PowerColorin omaan suunnitteluun perustuvat Radeon RX 6700 XT -näytönohjaimet.

Saimme io-techin testiin heti tuoreeltaan Asukselta, Gigabyteltä, MSI:ltä ja PowerColorilta yhtiöiden omat Radeon RX 6700 XT -mallit, joiden hintataso Suomessa on todennäköisesti saatavuudesta riippuen 750 eurosta ylöspäin. Päivitämme artikkeliin tarkemmat hintatiedot huomenna 18. maaliskuuta klo 15, kun näytönohjaimet saapuvat myyntiin ja todellinen hinnoittelu ja saatavuus jälleenmyyjillä selkeytyy.

Tutustumme artikkelissa 6700 XT -custom-mallien ominaisuuksiin, suorituskykyyn, tehonkulutukseen, lämpötilaan ja melutasoon sekä ylikellotuspotentiaaliin verrattuna AMD:n omaan 6700 XT -malliin.

Lue artikkeli: Testissä Radeon RX 6700 XT -custom-mallit (Asus, Gigabyte, MSI & PowerColor)

Samsung julkisti uudet Galaxy A52, A52 5G ja A72-älypuhelimet

Samsungin uudet keskihintaluokan mallit ovat varustettu vesisuojauksella sekä optisesti vakautetulla pääkameralla.

Samsung on julkistanut uudet keskihintaluokkaan sijoittuvat Galaxy A -sarjan älypuhelimensa tänään. Uudet Galaxy A52-, A52 5G- ja A72-mallit sijoittuvat noin 350-450 euron hintaluokkaan. Samsung on pyrkinyt tekemään uutuusmallien varustelusta entistä kattavamman.

Galaxy A52 5G:n ulkomitat ovat hieman kasvaneet edeltäjämallista, vaikka näytön koko on pysynyt samassa 6,5 tuumassa. Näytön kirkkautta on parannettu 800 nitiin ja ruudunpäivitysnopeus on nostettu 120 hertsiin. Takakuori on muovia ja uutena ominaisuutena kaikki kolme mallia ovat IP67-suojattuja. Laitteen sisällä on viime syyskuussa julkaistu Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri. Akun kapasiteetti on pysynyt 4500 mAh:ssa, mutta latausnopeutta on kasvatettu Galaxy S -malleista tuttuun 25 wattiin. Pääkameran resoluutio on nostettu 64 megapikseliin ja aiempaa valovoimaisen objektiivin yhteyteen on lisätty optinen kuvanvakain.

Samsung Galaxy A52 5G tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: 159,9 x 75,1 x 8,4 mm
  • Paino: 189 grammaa
  • Rakenne: muovinen takakuori, Gorilla Glass 5 -näyttölasi, IP67-suojaus
  • Näyttö: 6,5” Infinity O Super AMOLED, 2400×1080, 20:9-kuvasuhde, 120 Hz, 800 nit
  • Qualcomm Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri (2x 2,2 GHz Cortex-A77 + 6 x 1,8 GHz A55, Adreno 619 GPU)
  • X52-modeemi: 5G SA & NSA, LTE-A
  • 6 Gt RAM-muistia
  • 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 1 Tt)
  • Takakamerat:
    • 64 megapikselin pääkamera, f1.8, OIS
    • 12 megapikselin ultralaajakulma, f2.2, 123 asteen kuvakulma
    • 5 megapikselin makrokamera, f2.4, kiinteätarkenteinen
    • 5 megapikselin syvyystietokamera, f2.2
  • Etukamera: 32 megapikseliä, f2.2
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos
  • 4500 mAh akku, 25 watin pikalataus
  • Android 11 + One UI 3.1

Galaxy A52 -perusversio on ulkoisesti identtinen 5G-mallin kanssa, mutta 5G-tuki luonnollisesti puuttuu ja ominaisuuksissa on muutamia eroja. Järjestelmäpiirinä toimii runsas vuosi sitten julkaistu Snapdragon 720G ja näytön virkistystaajuus on alhaisempi 90 hertsiä. Muilta osin laite on yhteneväinen 5G-sisarmallinsa kanssa.

Samsung Galaxy A52 tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: 159,9 x 75,1 x 8,4 mm
  • Paino: 189 grammaa
  • Rakenne: muovinen takakuori, Gorilla Glass 5 -näyttölasi, IP67-suojaus
  • Näyttö: 6,5” Infinity O Super AMOLED, 2400×1080, 20:9-kuvasuhde, 90 Hz, 800 nit
  • Qualcomm Snapdragon 720G -järjestelmäpiiri (2x 2,3 GHz Cortex-A76 + 6 x 1,8 GHz A55, Adreno 618 GPU)
  • LTE-A
  • 6 Gt RAM-muistia
  • 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 1 Tt)
  • Takakamerat:
    • 64 megapikselin pääkamera, f1.8, OIS
    • 12 megapikselin ultralaajakulma, f2.2, 123 asteen kuvakulma
    • 5 megapikselin makrokamera, f2.4, kiinteätarkenteinen
    • 5 megapikselin syvyystietokamera, f2.2
  • Etukamera: 32 megapikseliä, f2.2
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos
  • 4500 mAh akku, 25 watin pikalataus
  • Android 11 + One UI 3.1

Julkaistuista malleista hintavin on Galaxy A72, joka on myös joukon suurikokoisin laite. Hieman erikoisesti siinä ei kuitenkaan ole voimakkaasti yleistymässä olevaa 5G-tukea. A72 ponnistaa samoista lähtökohdista A52-perusmallin kanssa, mutta tarjoaa suuremman 6,7-tuumaisen näytön. Kamerapuolella A72 eroaa kahdesta sisarmallistaan 8 megapikselin telekameralla, joka korvaa syvyystietokameran. Myös akku on A72:ssa suurempi – 5000 mAh.

Samsung Galaxy A72 tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: 165,0 x 77,4 x 8,4 mm
  • Paino: 203 grammaa
  • Rakenne: muovinen takakuori, Gorilla Glass 5 -näyttölasi, IP67-suojaus
  • Näyttö: 6,7” Infinity O Super AMOLED, 2400×1080, 20:9-kuvasuhde, 90 Hz, 800 nit
  • Qualcomm Snapdragon 720G -järjestelmäpiiri (2x 2,3 GHz Cortex-A76 + 6 x 1,8 GHz A55, Adreno 618 GPU)
  • LTE-A
  • 6 Gt RAM-muistia
  • 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 1 Tt)
  • Takakamerat:
    • 64 megapikselin pääkamera, f1.8, OIS
    • 12 megapikselin ultralaajakulma, f2.2, 123 asteen kuvakulma
    • 8 megapikselin telekamera, f2.4, 3x optinen zoom, AF, OIS
    • 5 megapikselin makrokamera, f2.4, kiinteätarkenteinen
  • Etukamera: 32 megapikseliä, f2.2
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos
  • 5000 mAh akku, 25 watin pikalataus
  • Android 11 + One UI 3.1

Kaikissa kolmessa uutuusmallissa on Android 11 -käyttöjärjestelmä Samsungin omalla One UI -käyttöliittymällä. Lisäksi laitteille luvataan hintaluokassaan erinomainen päivitystuki – kolme Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvakorjauksia.

Uusien Galaxy A -mallien myynti alkaa välittömästi. A52:n suositushinta on 349 euroa, A52 5G:n 429 euroa ja A72:n 449 euroa. Suomessa saataville tulee vain 6 & 128 Gt:n muistivariantti. Värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen, turkoosi ja violetti.

Lähde: Samsung

Uusi artikkeli: Testissä AMD Radeon RX 6700 XT (Navi 22)

Testissä AMD:n 1440p-pelaamiseen suunnattu 499 euron suositushintainen Radeon RX 6700 XT.

AMD esitteli maaliskuun alussa uuden Radeon RX 6700 XT -näytönohjaimen, jonka myynti alkaa huomenna torstaina 18. maaliskuuta klo 15. Näytönohjain saapuu myyntiin 499 euron suositushinnalla AMD:n omien kotisivujen kautta ja  erikoistarjouksena Jimm’sissä (Tuotetta ei vielä löydy, myynti alkaa huomenna).

Todellinen hintataso AMD:n omalla Radeon RX 6700 XT -mallilla suomalaisilla jälleenmyyjillä tulee olemaan julkaisun yhteydessä 719 euroa tai enemmän. Näytönohjainvalmistajien custom-mallien hintataso on todennäköisesti 750 eurosta ylöspäin.

Radeon RX 6700 XT:ssä on käytössä uusi Navi 22 -grafiikkapiiri 2560 stream-prosessorilla ja 192-bittisen muistiväylän jatkeena on 12 gigatavua näyttömuistia.

Saimme io-techin testiin AMD:n oman Radeon RX 6700 XT -mallin, johon tutustumme tässä artikkelissa. Suorituskykytestit on ajettu 2560×1440- ja 1920×1080-resoluutioilla ja mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä AMD Radeon RX 6700 XT (Navi 22)

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 461.92 -ajurit näytönohjaimilleen

Uusien GeForce-ajureiden ainut merkittävä uudistus on tuki Reflex-ominaisuudella Overwatchin testipalvelimilla.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 461.92 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön työpöytänäytönohjaimia Kepler- ja mobiilinäytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 461.92 -ajureiden ainut merkittävä uudistus on tuki NVIDIA Reflex -ominaisuudelle Overwatch-pelin julkisessa Test Region -testiversiossa ja virallisessa versiossa, kun Blizzard päivittää pelin virallisen version nykyiseen testiversioon. Reflex-ominaisuuden kerrotaan pienentävän järjestelmän viivettä pelissä parhaimmillaan alle puoleen normaalista. Ominaisuus hyödyntää NVIDIAn Game Ready -artikkelin esimerkin mukaan sitä enemmän, mitä hitaammasta näytönohjaimesta on kyse.

Tuttuun tapaan ajureissa korjataan myös aiempien julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa liiskattuja bugeja ovat esimerkiksi GeForce RTX 1660 Super -näytönohjaimia vaivannut näytön ylälaidan vilkkuminen, Detroit: Become Humanin kaatuminen käynnistyksessä Image Sharpening -ominaisuus käytössä sekä Samsungin 8K-televisioiden kytkennän ja irrottamisen aiheuttamat mahdolliset BSOD-kaatuilut. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi Rainbow Six Siegen pikselöitynyt savu Vulkan-rajapinnalla, World of Warcraft: Shadowlandsin vilkkumisongelmat tietyissä pelin sijainneissa, Batman: Arkham Knightin kaatuminen Turbulence Smoke -ominaisuus päällä sekä Ampere- ja Turing-arkkitehtuureja vaivaava normaalia korkeampi tehonkulutus lepotilassa tietyillä korkean virkistystaajuuden G-Sync-näytöillä. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteesta (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Intel julkaisi 11. sukupolven Core -prosessorit ennakkomyyntiin (Rocket Lake)

Intelin uusi 11. sukupolvi kattaa ainakin toistaiseksi vain i5-, i7- ja i9 -perheet, kun i3-sarjaan tulee tarjolle vain 10. sukupolven päivitysmalleja.

Intel on julkaissut tänään uudet 11. sukupolven Core -prosessorit työpöydälle. Rocket Lake -arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit kattavat ainakin tässä vaiheessa vain Core i5-, i7- ja i9-mallit.

11. sukupolven Core -prosessorit tulevat saataville kahdessa ydinkonfiguraatiossa: 6-ytimisenä i5-malleissa ja 8-ytimisenä i7- ja i9-malleissa. Kaikki prosessorit tukevat Hyper-threading-SMT-teknologiaa ja siten kukin ydin voi suorittaa samanaikaisesti kahta säiettä. Prosessoreiden TDP-arvo on mallista riippuen 35 – 125 wattia. Tuttuun tapaan lisämerkintä ”K” merkitsee kerroinlukottomuutta, ”F” käytöstä poistettua grafiikkaohjainta ja ”T” erittäin matalaa 35 watin TDP:tä. Löydät prosessoreiden oleellisimmat tekniset tiedot ja verottomat suositushinnat yllä olevista dioista.

Intelin uudet Core-prosessorit valmistetaan edelleen vanhalla tutulla 14 nanometrin valmistusprosessilla, mutta tällä kertaa ainaiset Skylake-päivitykset on korvattu uudella Cypress Cove -arkkitehtuurilla. Täysin uudesta arkkitehtuurista ei sinänsä ole kuitenkaan kyse, sillä kyseessä on 14 nanometrin prosessille sovitettu versio Ice Lake -mobiiliprosessoreista tutusta Sunny Cove -arkkitehtuurista. Uusi arkkitehtuuri tarjoaa Intelin mukaan jopa 19 % paremman IPC:n, kuin 10. sukupolven Comet Lake -prosessorit Skylake-johdannaisine ytimineen, jonka lisäksi se tukee AVX-512 laajennoksia ensimmäisenä kuluttajille suunnattuna työpöytäprosessorina.

Prosessoriydinten ohella uutta on myös grafiikkaohjain. Jo Kaby Lakessa esitelty Gen9.5-arkkitehtuuri on saanut väistyä ns. Gen12- eli Xe-arkkitehtuurin tieltä. Työpöytäprosessoreissa on käytössä enimmillään 32 Execution Unit -yksikön Xe-LP-grafiikkaohjain, jota markkinoidaan Intel UHD Graphics 700 -sarjana. Grafiikkaohjain tukee HDMI 2.0- ja DisplayPort 1.4 -standardeja. Prosessorin tukena on myös erillinen neuroverkkokiihdytin.

Prosessoreiden muistiohjain on päivitetty tukemaan virallisesti DDR4-3200-nopeutta, mutta virallisesti sitä tuetaan 1:1-jakajalla vain i9-huippumalleilla, kun muut tukisivat sitä vain 2:1-jakajalla ja DDR4-2933:a 1:1-jakajalla. Myyntikanaviin ennakkoon vuotaneiden prosessoreiden perusteella 1:1-jakaja on kuitenkin käytännössä käytössä DDR4-3200-nopeudella myös i7-malleilla, todennäköisesti myös i5-malleilla.

Intel on kasvattanut myös prosessorin PCI Express -tukea Gen4-sukupolveen ja samalla lisännyt prosessoriin neljä lisälinjaa. Prosessoreissa on nyt käytettävissä 20 PCIe 4.0 -linjaa, eli yleisimmin 16 näytönohjaimelle ja neljä M.2-asemalle. Myös mediayksikköä on päivitetty tukemaan 10-bittistä AV1-koodekkia, 12-bittistä HEVCiä ja E2E-pakkausta, eli eri yksikköjen välistä häviötöntä pakkausta.

Uusien 11. sukupolven prosessoreiden lisäksi Intel julkaisi uusia Core i3- ja Pentium Gold -malleja. Uudet prosessorit perustuvat Comet Lake -arkkitehtuuriin ja ne on sen mukaisesti nimetty osaksi 10. sukupolven Core- ja Pentium Gold G6000 -sarjoja. Uudet päivittyneet mallit tunnistaa numeroon 5 päättyvästä mallinumerosta ja löydät niiden tarkemmat tiedot yllä olevasta diasta.

Prosessoreiden ennakkomyynti alkoi virallisesti jo tänään ja niiden toimitukset aloitetaan 30. päivä kuluvaa kuuta. Viralliset arvostelut prosessoreista saadaan julkaista niin ikään 30. päivä, mutta io-techin testilaboratoriosta on luvassa ennakkoon testejä kaupasta ostetulla Core i7-11700K -prosessorilla.

Lähde: Intel

Cooler Master julkaisi alkuvuodesta esittelemänsä modulaarisen MasterFrame 700 -kotelon

MasterFrame 700 tukee modulaarisen rakenteensa myötä kahta erillistä tilaa – koteloa voi käyttää avoimena testipenkkinä tai avoimena lasipaneelillisena esittelykotelona.

Cooler Master on tänään lanseerannut alun perin tammikuussa esittelemänsä MasterFrame 700 -kotelon. Kyseessä on avoin kotelo, joka on sijoitettavissa esimerkiksi pystyyn pöydälle tai halutessaan seinälle. Kotelo keskittyy tarjoamaan näyttävän esillepanon tietokoneelle. Toisaalta kotelo on myös modulaarinen ja sen voi asentaa halutessaan avoimeen testipenkkimoodiin.

Kotelo muodostuu kolmesta osasta, joista keskimmäiseen sijoitetaan emolevy ja molemmilla laidoilla oleviin ”siipiin” on mahdollista näyttävyyteen keskittyvässä esittelytilassa asentaa tuulettimia tai vaikka nestekierron jäähdyttimet. Siivet ovat kiinnitettynä saranoille, joten niiden kulma suhteessa keskiosaan on säädettävissä helposti. Esittelytilassa emolevyn eteen on mahdollista asentaa myös karkaistusta lasista tehty paneeli, joka paljastaa koko tietokoneen komponentit kaikessa komeudessaan. Esittelytilassa kotelon voi asentaa pöydälle tai halutessaan sen voi kiinnittää myös seinälle. Seinälle asentamista varten kotelo tukee 100×100 VESA-kiinnikkeitä.

Jos tietokonetta haluaa käyttää testipenkkitilassa toimivat esittelytilan ylä- ja alalaidoista löytyvät, esittelytilassa lasista etupaneelia paikallaan pitävät metalliosat penkin jalkoina. Jalat on kiinnitetty ruuveilla ja ne voidaan siirtää emolevykelkan selkäpuolelle, jolloin ne kohottavat kokoonpanon irti pöydästä. Testikokoonpanotilassa laitojen ”siivekkeet” on helppo taittaa alas pois tieltä, tai vaikka pystyyn hoitamaan voimakkaan ilmavirran suoraan komponenttien yli.

Emolevyjen osalta Cooler Master mainostaa MasterFrame 700:n tukevan mitä vain kuluttajaemolevyä. Lisäksi valmistaja mainostaa tukea myös suuremmille palvelinpuolen 14×14” SSI-EEB-emolevyille, joskin tuolloin emolevykelkan kiinnikkeet nestejäähdytyksen pumpulle ja jäähdyttimelle jäävät piiloon. Nestekierron jäähdyttimiä koteloon mahtuu esittelytilassa maksimissaan kaksi ja testipenkkitilassa kolme. Tallennustilan osalta tuki löytyy maksimissaan seitsemälle eri levylle.

MasterFrame 700:n tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 702 x 306 x 410 mm
  • Materiaalit: Teräs, karkaistu lasi
  • Etupaneelin liitännät: 2 x USB 3.1 Gen 2 Type-A, 1 USB 3.2 Gen 2 Type-C, 1 x 3,5 mm kuuloke-/mikrofoniyhteisliitäntä
  • Yhteensopivat emolevyt: SSI EEB, SSI CEB, XL-ATX, E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini ITX
  • 2,5/3,5” levypaikat: 4
  • 2,5” levypaikat: 3
  • Laajennuskorttipaikat: 8
  • Lisäkorttien maksimipituus: 450 mm, suositeltu 310 mm
  • ATX-virtalähteen maksimipituus: 210 mm
  • CPU-coolerin maksimikorkeus: 158 mm
  • Tuuletinpaikat:
    • Oikea siipi: 3 x 120 / 2 x 140 mm
    • Vasen siipi: 3 x 120 / 2 x 140 mm
  • Jäähdytinyhteensopivuus:
    • Katto (emolevyn yläosa): 360 / 420 mm (vain testipenkkitilassa)
    • Oikea siipi: 280 / 360 mm
    • Vasen siipi: 280 / 360 mm

Cooler Master MasterFrame 700 tulee saataville Suomessa 199,99 euron suositushintaan, mutta yhtiö ei tarkentanut sen myyntiintulon aikataulua.

Lähde: Cooler Master

Noctua julkaisi redux-mallistonsa ensimmäisen prosessoricoolerin

Noctua NH-U12S redux pohjautuu valmistajan alkuperäiseen NH-U12S-malliin, mutta on kuitenkin väritykseltään harmaa ja ominaisuuksiltaan karsitumpi.

Noctua on tänään julkaissut ensimmäisen prosessoricoolerin edulliseen redux-mallistoonsa – NH-U12S reduxin. Tähän asti valmistajan perinteisen ruskean sijaan harmaaseen värimaailmaan nojaava redux-mallisto kattoi vain tuulettimia.

Uusi NH-U12S redux pohjautuu nimensä mukaisesti valmistajan vanhempaan NH-U12S-cooleriin ja on ulkomitoiltaan identtinen. Redux-malliston perinteiden mukaisesti coolerin tuulettimet eivät ole ruskeat, vaan harmaat, minkä lisäksi coolerin suositushinta on pudonnut kymmenellä eurolla. NH-U12S reduxin tuulettimena toimii Noctuan aiemmin julkaisema NF-P12 redux alkuperäismallin NF-F12:n sijaan. NF-F12:een verrattuna uutuuscoolerin tuulettimen maksimikierrosnopeus on noin 200 RPM nopeampi, minkä lisäksi myös tuotettu äänenpaine on 2,7 desibeliä korkeampi.

Pelkkään tuulettimeen coolereiden erot eivät kuitenkaan jää, vaan U12S reduxin edullisemman hinnan eteen on tehty muitakin leikkauksia. Lämpöputkista on karsitty yksi pois, minkä lisäksi putkia ei ole juotettu kiinni alumiinirivastoon perusmallin tapaan, vaan käytössä on puristusliitokset. Myös myyntipakkauksen sisältöä on karsittu, eikä redux-mallin mukana toimiteta itse coolerin lisäksi mitään ylimääräistä. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei paketin mukana tule low-noise-adapteria tai ylimääräisiä tuuletinkiinnikkeitä. Myös Noctuan NT-H1-lämpötahnatuubi on jätetty pois pakkauksesta ja sen sijaan redux-coolerissa on esiasennettuna tahnat ensimmäistä kiinnitystä varten.

Leikkauksista huolimatta NH-U12S reduxin pitäisi Noctuan mukaan olla raa’alta jäähdytyssuorituskyvyltään jotakuinkin samaa tasoa kuin alkuperäinen Coolerille luvataan yhä Noctuan tuttu kuuden vuoden takuu ja elinikäinen tuki uusille emolevykiinnikkeille.

Noctua NH-U12S reduxin tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 125 x 71 x 158 mm tuulettimen kanssa (L x S x K)
  • Paino: 755 grammaa tuulettimen kanssa
  • Materiaalit: Nikkelöity kuparinen pohja, neljä kuparista lämpöputkea, alumiinirivasto
  • Tuuletin: 1 x 120 mm Noctua NF-P12 redux (450–1700 RPM, n. 71 CFM, 25,1 dBA)
  • Yhteensopivuus: Intel LGA20xx, 1200, 115x, AMD AM4

Myyntipakkauksen karsittuja sisältöjä korvaamaan Noctua tuo erillismyyntiin NA-FK1-paketin, joka sisältää toisen NF-P12-tuulettimen, kiinnikkeet, low-noise-adapterin ja yhden emolevyliitännän kahdelle tuulettimelle jakavan y-kaapelin. NA-FK1:n suositushinta on 16,90 euroa. Noctua NH-U12S redux on saatavilla välittömästi Amazon-verkkokaupan kautta 49,90 euron suositushintaan ja laajempaan jakeluun cooleri on tulossa Noctuan mukaan piakkoin.

Lähde: Noctua