Video: Syitä, minkä takia ei kannata ostaa valmispelikonetta

Käymme videolla läpi valmiskoneiden toteutuksen tyypillisiä kompastuskiviä.

Tämänhetkisessä markkinatilanteessa valmispelikoneen hankkiminen saattaa olla houkuttelevampaa kuin pitkään aikaan, sillä itselle mieluisen pelikoneen rakentaminen erilliskomponenteista saattaa olla käytännössä mahdotonta, mutta uutuuskomponentteja on jonkin verran saatavissa valmiskoneiden muodossa.

Käymme videolla läpi seikkoja minkä takia valmispelikoneen hankkiminen ei välttämättä ole järkevää ja mihin asioihin on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota sellaista ostaessa. Videon tulevassa toisessa osassa tullaan käymään läpi asioita, jotka saattavat puoltaa valmiskoneen hankkimista.


AOC-jalusta

Videolla käytämme esimerkkinä Lenovon valmispelikonetta, joka sisältää Ryzen 5 3600 -prosessorin, 8 Gt RAM-muistia, 256 Gt M.2 SSD-aseman, GeForce GTX 1650 Super -näytönohjaimen sekä Windows 10 Home -käyttöjärjestelmän.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

EKWB:ltä uusi nestetasomittari ja virtausmittari nestejäähdytysrakentajille

EKWB:n uutuuksiin kuuluu EK-Loop Connectin julkaisusta asti odotettujen virtausmittarin ja nestetasomittarin lisäksi myös uusi USB-kaapeli.

EKWB on eilen julkistanut uudistetun EK-Loop Connect -ohjelmistonsa uuden version rinnalla uusia lisälaitteita nestejäähdytysrakentajille liitettäväksi aiemmin julkaistuun saman sarjan hallintayksikköön. Myös uudet osat on brändätty EK-Loop Connect -sarjan osiksi. Uutuuksiin kuuluu virtausmittari, nestetasomittari valmistajan omille TBE-säiliöille ja USB Type-A -kaapeli, joka mahdollistaa hallintayksikön yhdistämisen standardiin USB Type-A -liitäntään emolevyn USB-pinnien sijaan.

EK-Loop Connect – Flow Meter -nimellä kulkeva virtausmittari mittaa nimensä mukaisesti jäähdytysnesteen virtausnopeutta. Mitatun tiedon perusteella käyttäjä voi hienosäätää pumpun nopeutta optimoidakseen suorituskyvyn ja äänenvoimakkuuden välistä suhdetta. Mittari osaa myös ilmoittaa, jos pumppu ei toimi, mikä vähentää tietokoneen ylikuumenemisen riskiä mahdollisten vikatilanteiden yhteydessä. Mittari itsessään on palikka, joka kiinnitetään nestekierron letkujen tai putkien väliin. Mittariosassa on G1/4”-liitännät suoraan nestejäähdytysletkuihin tai putkiin kiinnittämistä varten.

EKWB:n omia TBE-vesisäilöitä varten rakennettu nestetasomittari puolestaan tunnetaan nimellä Level Sensor TBE 60. Kyseessä on suoraan nestesäiliöön kiinnitettävä mittari, joka tunnistaa, kun veden korkeus laskee mittauspisteen alapuolelle, jolloin se osaa ilmoittaa veden lisäyksen tarpeesta.

Uusi USB-kaapeli puolestaan on nimeltään EK-Loop Connect – USB External Cable. Pituutta kaapelilla on 1 metri ja liitäntöinään siinä on toisessa päässä perinteinen USB Type-A ja toisessa päässä EKWB:n oma liitäntä hallintayksikköön. Kaapelin tarkoituksena on mahdollistaa ohjaimen kiinnittäminen kotelon tai emolevyn ulkoisiin USB-portteihin. Käytännössä tämä mahdollistaa erillisellä tietokoneella nestejäähdytyksen asetusten säätämisen, jo ennen kuin nestejäähdytettyyn tietokoneeseen on asennettu edes käyttöjärjestelmää.

Uudistettu EK-Loop Connect -ohjelmisto puolestaan sisältää EKWB:n mukaan merkittäviä muutoksia ja bugikorjauksia, jotka parantavat ohjelmiston yleistä vakautta. Vanhat versiot ohjelmistosta kannattaa poistaa kokonaan ennen uusimman version asentamista.

Kaikki eilen esitellyt EK-Loop Connect -uutuustuotteet ovat ennakkotilattavissa välittömästi EKWB:n omasta verkkokaupasta ja toimitusten odotetaan alkavan 5. maaliskuuta. Flow Meterin hinta on 29,90 euroa, Level Sensorin 17,90 euroa ja USB External Cablen 3,90 euroa.

Lähde: EKWB

Modaaja toi tärinäefektit näppäimistöllä ja hiirellä pelaavien iloksi

Projektin käytännöllisyys vaatii vielä hienosäätöä etenkin tärinän tuottavan moottorin tehojen suhteen.

Pelipöydät ovat jo arkipäivää ja jopa Ikea on ehtinyt lähtemään leikkiin mukaan yhteistyössä Asuksen kanssa. Valmistajien näkemykset vaihtelevat yksinkertaisista, kenties johdonhallintaa helpottavilla yksityiskohdilla varustetuista perusmalleista kokonaisia tietokoneita sisäänsä kätkeviin erikoismalleihin asti.

Usein mielenkiintoisimmat ideat tulevat kuitenkin tunnettujen valmistajien sijasta amatöörien kotipajoista. eTeknix on löytänyt YouTubesta Teenenggr-nimimerkin videon, jossa tee-se-itse-mies on viritellyt tärinäefektit ohjaimen sijasta itse pelipöytään, jolloin näppäimistön ja hiiren käyttäjätkin saavat osansa immersiota parantavista efekteistä aseen laulaessa tai moottorin päristessä.

Videon perusteella Teenenggr purki Sonyn PlayStation 3 -ohjaimen osiin ja johdotti kookkaan oikosulkumoottorin sen tärinämoottoreiden paikalle Arduino Unon avulla. Luonnollisesti kookkaampi moottori saa aikaan myös suurempia voimia, joten lopullinen toteutus vaati käyttäjältä muutamia prototyyppivaiheita, jotka käydään videolla läpi lyhyesti. Lopullisessa versiossa moottori istuu puulevyyn pultattuna pöydällä näytön ja näppäimistön pysyessä enemmän tai vähemmän paikoillaan ilmastointiteipin voimin.

Kerro kommenteissa, miten itse toteuttaisit tärinäefektit näppäimistöä ja hiirtä ohjainten sijaan suosivien iloksi, vai onko koko idea tuhoon tuomittu toteutustavasta riippumatta? Teenenggr:n projektin kotitoteutukseen löytyy ohjeet modaajan omilta verkkosivuilta.

Lähde: eTeknix

Intelin Core i7-11700K päätyi myyntiin ja käyttäjien testeihin ennakkoon

Ensimmäisten taatusti riippumattomien tahojen ajamien testien mukaan Core i7-11700K:n ja Ryzen 7 5800X:n suorituskyky on hyvin lähellä toisiaan.

Intelin 11. sukupolven Rocket Lake -koodinimelliset prosessorit saapuvat myyntiin tämän kuun lopulla. Euroopassa muutamat verkkokaupat ovat kuitenkin ehtineet jo myymään ensimmäisille asiakkaille uuden sukupolven Core i7-11700K -prosessoreita.

ComputerBasen että HardwareLuxxin keskustelufoorumeilla useampi käyttäjä on saanut ostettua Intelin uuden Core i7-11700K -prosessorin ennakkoon. Ainakin MindFactoryn ennakkoon myymät prosessorit ovat luonnollisesti päätyneet testattavaksi käyttäjien käsissä heti tuoreeltaan.

ComputerBase on kerännyt sen foorumikäyttäjiltä pitkän listan Cinebench R23 -tuloksia, joihin on saatu nyt myös ensimmäinen Core i7-11700K -tulos. DriveByFM-nimimerkin yksilö sai kaikilla ytimillään tuloksekseen 14 884 pistettä, mikä on aavistuksen yli Ryzen 7 5800X:n 14 812 pisteen referenssituloksen. Sivuston käyttäjien Ryzen 7 5800X tulokset heittelevät vakiona 14 404 pisteestä 15 874 pisteeseen. Yhdellä ytimellä i7-11700K:n tulos oli 1552 pistettä, mikä jää aavistuksen 5800X:n 1596 pisteen referenssituloksesta. Käyttäjien 5800X tulokset vaihtelivat yhdellä ytimellä vakiona 1483 pisteestä 1661 pisteeseen.

HardwareLuxxin puolella sivusto on puolestaan poiminut käyttäjien lähettämistä testituloksista vanhemman Cinebench R20:n lukemat. Core i7-11700K:n pistemääräksi napsuu yhdellä ytimellä 600 ja kaikilla ytimillä 5749 pistettä. Verrokiksi Ryzen 7 5800X:n tulokset ovat yhdellä ytimellä 622 ja kaikilla 6022 pistettä.

Lähteet: ComputerBase, HardwareLuxx

Zen 4 ja Genoa-palvelinprosessorit väitettyjen vuotojen kohteena

Ensimmäisten väitettyjen vuotojen mukaan DDR5- ja PCIe 5.0 -tuella varustetut Zen 4 -arkkitehtuuriin perustuva Genoa olisi maksimissaan 96-ytiminen prosessori.

AMD:n Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuvat Milan-palvelinprosessorit eivät ole vielä edes virallisesti julkaistuja, mutta huhumyllyt käyvät jo kuumana tulevan Zen 4 -arkkitehtuurin ympärillä. Ensimmäiset huhut tulevat Aasiasta ja koskevat sekä itse Zen 4 -arkkitehtuuria että tulevia Genoa-palvelinprosessoreita.

ChipHellin käyttäjä zhangzhonghao on julkaisust keskustelupalastalla kuvan, joka vesileiman perusteella olisi osa Zen 4 -arkkitehtuuriin perustuvien Genoa-palvelinprosessoreiden esittelydioista. Dian mukaan Zen 4 -sukupolvi mahdollistaa yli 64 ydintä yhdessä prosessorikannassa. Prosessoreiden fyysisen osoiteavaruuden kerrotaan kasvavan 48-bittisestä 52-bittiseksi ja virtuaalisen osoiteavaruuden 48-bittisestä 57-bittiseksi Intelin tapaan. Ytimen kerrotaan lisäksi tukevan AVX3-512-laajennoksia, BFloat16-formaattia ja muita uusia laajennoksia.

ExecutableFix on puolestaan huhunnut Twitterin puolella Genoa-sukupolven Epyc-prosessoreiden olevan maksimissaan 96-ytimisiä ja niissä olisi 12-kanavainen DDR5-5200-muistiohjain ja 128 PCIe 5.0 -väylää. Prosessorin huhutaan rakentuvan yhdestä IO-sirusta ja kahdestatoista prosessorisirusta, joista kussakin olisi edelleen kahdeksan ydintä. Prosessorin TDP-arvo olisi oletuksena 320 ja maksimissaan 400 wattia ja se istuisi uuteen 6096 kontaktilla varustettuun LGA-tyyppiseen SP5-kantaan. Luotettavista vuodoistaan tuttu Patrick Schur tukee tätä kertomalla prosessorin paketoinnin kooksi neliötä lähentelevän 72 x 75,4 millimetriä.

Lähteet: VideoCardz, ChipHell

HyperX:n ensimmäinen oma 60 % mekaaninen näppäimistö myyntiin Pohjoismaissa

Uutuusnäppäimistö käyttää yrityksen omia lineaarisia näppäinkytkimiä.

HyperX on julkaissut Alloy-näppäimistösarjaansa täydentävän Alloy Origins 60 -näppäimistön. Kyseessä on yrityksen ensimmäinen oma 60 %:n kokoluokkaan sijoittuva näppäimistö. Aiemmin HyperX on toteuttanut Duckyn kanssa yhteistyössä HyperX x Ducky One 2 Mini -mallin, joka kävi vajaa vuosi sitten myös io-techin videokokeilussa.

Uutuusnäppäimistö on varustettu alumiinirungolla ja HyperX:n omilla lineaarisilla punaisilla kytkimillä, joiden yhteydessä on RGB-valaistus. Lineaaristen kytkinten kytkeytymisvoimakkuus on 45 grammaa, kytkeytymissyvyys 1,8 mm ja pohjaussyvyys 3,8 mm. Niille luvataan 80 miljoonan painalluksen elinikä.

Alloy Origins 60 tukee NKRO:ta, eli kaikkien näppäinten painalluksen samanaikaista rekisteröintiä. Näppäinhatut on valmistettu laadukkaasta PBT-muovista kaksoisruiskuvalutekniikalla. Pohjan koroketassut mahdollistavat näppäimistön säätämisen 3, 7 ja 11 asteen kulmaan. 1,8-metrinen USB-kaapeli on irrotettavaa mallia ja käyttää näppäimistön päässä Type-C-liitintä.

Näppäimistö tulee myyntiin 22. maaliskuuta 119,99 euron suositushintaan. Näppäimistöön on saatavilla pohjoismaalainen ISO-Nordic -näppäinasettelu.

Lähde: HyperX

Hinta.fi-hintavertailu julkaisi mobiilisovelluksen

28.2.2021 - 19:30 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (41)

Hintavertailusovellus on ladattavissa Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille.

io-techin kanssa läheistä yhteistyötä tekevä puolueeton Hinta.fi-hintavertailu on julkaissut mobiilisovellukset Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille, jotka on ladattavissa Googlen Play-kaupasta ja Applen Appstoresta.

Sovelluksen avulla pystyy kätevästi vertailemaan tekniikkatuotteiden hintoja Suomessa toimivissa verkkokaupoissa. Sovelluksen ensimmäisessä versiossa on mukana perusominaisuudet, kuten yli miljoonan tuotteen hinnat eri verkkokaupoissa, tuotehaku, tuotekategorioiden selaaminen sekä etusivulla kätevästi listattuna palvelun suosituimmat tuotteet ja tarjoustuotteet. Sovellusta kehitetään tulevaisuudessa ominaisuuksien osalta ja palautteen myötä kattavammaksi.

Hinta.fi-sivuston puolella käteviä ominaisuuksia ostajalle ovat useamman tuotteen vertailun ostoskoriominaisuus ja jokaisen tuotteen hintahistorian seuranta eri kaupoissa.

 

Lataa sovellus ja voita GeForce RTX 3060 Gaming X Trio -näytönohjain

Mobiilisovellusten julkaisun kunniaksi Hinta.fi arpoo yhteistyössä MSI:n kanssa uuden GeForce RTX 3060 Gaming X Trio -näytönohjaimen (suositushinta 499€).

Arvontaan on mahdollista osallistua lataamalla Hinta-sovellus ja klikkaamalla sovelluksen valikosta arvontasivulle ja syöttämällä nimi ja sähköpostiosoite. Voittajan arvonta suoritetaan 1.4.2021 ja tarkemmat ohjeet ja säännöt löytyvät arvontasivulta.

Palautetta, risuja ja ruusuja, bugiraportteja ja kehitysehdotuksia sovelluksesta voi antaa TechBBS-foorumilla Hinta.fi:n omassa viestiketjussa.

Kiitos kaikille sovelluksen ladanneille ja onnea arvontaan! T: Hinta.fi-tiimi

Euroopan ensimmäinen oma HPC-järjestelmäpiiri suunnitellaan Intiassa ja valmistetaan Taiwanissa

Vaikka piirin ominaisuudet on päätetty ja ainakin osin myös kehitetty Euroopassa, hoitaa intialainen Open-Silicon Research varsinaisen fyysisen toteutuksen suunnittelun.

Eurooppa on pikkuhiljaa alkanut heräämään siihen todellisuuteen, että tehokkaat HPC-käyttöön (High Performance Computing) suunnatut prosessorit, kiihdyttimet ja laskentapiirit kehitetään Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Tämän johdosta perustettiin European Processor Initiative eli EPI, jonka ensimmäinen askel on Rhea-perheen järjestelmäpiirit.

Rhea-järjestelmäpiirit tulevat perustumaan sekä ARM- että RISC-V-arkkitehtuureihin ja sen kehitystä johtaa SiPearl. Yhtiö on nyt ilmoittanut yhdessä OpenFiven intialaisen siiven Open-Silicon Researchin kanssa yhteistyösopimuksesta, jonka mukaan OSR tulee olemaan vastuussa järjestelmäpiirin fyysisestä toteutuksesta. Järjestelmäpiirissä tullaan hyödyntämään myös OSR:n osaamista 2,5D-paketoinneissa sekä yhtiön kehittämiä piirien välisiä yhdysväyliä ja HBM2E-ohjaimia.

Euroopan ensimmäinen oman HPC-järjestelmäpiirin tarkat tekniset yksityiskohdat ovat vielä osittain epäselviä, mutta EPI:n julkaiseman roadmapin mukaan siinä tullaan hyödyntämään Armin kehittämiä Zeus-palvelinytimiä, joita järjestelmäpiirissä tulee olemaan yhteensä peräti 72, sekä joukkoa erilaisia kiihdyttimiä. Piiristä tiedetään löytyvän tässä vaiheessa RISC-V-arkkitehtuuriin perustuva EPAC:ksi ristitty kiihdytin, suuresta määrästä pieniä ytimiä rakentuva Multi-Purpose Processor Array- eli MPPA-kiihdytin, ohjelmoitava sulautettu FPGA (eFPGA, embedded Field-Programmable Gate Array) sekä erillisiä kryptografiayksiköitä. Järjestelmäpiirin muistitarpeisiin vastataan neljällä HBM2E-muistiohjaimella ja 4-6:lla DDR5-muistiohjaimella.

Rhea-järjestelmäpiirit tullaan valmistuttamaan TSMC:n 6 nanometrin N6-valmistusprosessilla. Järjestelmäpiirin on tarkoitus valmistua vielä kuluvan vuoden aikana.

Lähde: SiPearl (PDF),

Live: io-techin Tekniikkapodcast (8/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 26. helmikuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

NVIDIA julkaisi Resizable BAR -tuen näytönohjaimilleen virallisesti

Aluksi tuettuina ovat juuri myyntiin saapuneet GeForce RTX 3060 -näytönohjaimet sekä RTX 30 -sarjan mobiiliversiot, kun aiemmin julkaistut työpöytämallit jäävät odottamaan tarvittavaa BIOS-päivitystä.

AMD esitteli viime vuoden loppupuolella uuden Smart Access Memory -teknologian. Todellisuudessa kyse oli PCI Express -standardiin kuuluvasta Resizable BAR -tuesta, joka on ollut mukana standardissa jo vuosia, mutta kenenkään käytännössä toteuttamattomana. Pian AMD:n jälkeen myös NVIDIA ja Intel ilmoittivat tuovansa Resizable BAR -tuen omille alustoilleen lähitulevaisuudessa ja Intel on ehtinytkin jo julkaisemaan tuen useille piirisarjoilleen.

Nyt myös NVIDIA on saanut oman työnsä ensimmäisen vaiheen valmiiksi ja julkaissut Resizable BAR -tuen GeForce RTX 3060 -näytönohjaimille sekä RTX 30 -sarjan mobiiliversioille. Aiemmin julkaistut GeForce RTX 3060 Ti-, 3070, 3080 ja 3090 tulevat saamaan oman tukensa BIOS-päivityksen jälkeen. Tämänhetkisen aikataulun mukaan NVIDIA aikoo saada BIOS-päivitykset valmiiksi omille Founders Edition -malleilleen maaliskuun loppupuolella. Partnereiden custom-malleille NVIDIA ei luvannut mitään tiettyä aikataulua, mutta oletettavasti ne tulevat saamaan BIOS-päivitykset samoihin aikohin FE-mallien kanssa.

Alustojen osalta NVIDIA tukee virallisesti ominaisuutta AMD:n 400- ja 500 -piirisarjoilla ja Ryzen 5000 -sarjan prosessoreilla. Intelin puolella tuki riippuu prosessorista; 10. sukupolven Core -prosessoreilla tuettuina ovat Z490-, H470-, B460- ja H410-piirisarjat ja 11. sukupolven Core -prosessoreilla kaikki ko. prosessoreita tukevat piirisarjat, eli käytännössä 500-sarjan piirisarjat, Z490 ja H470.

AMD:sta poiketen NVIDIA ottaa Resizable BAR -tuen käyttöön pelikohtaisesti. Eilen julkaistujen GeForce 461.72 -ajureiden myötä ominaisuus on käytössä tuetuilla näytönohjaimilla Assassin’s Creed Valhalla-, Battlefield V-, Borderlands 3-, Forza Horizon 4-, Gears 5-, Metro Exodus-, Red Dead Redemption 2- ja Watch Dogs: Legion -peleissä. Tuen toiminnan voi tarkistaa NVIDIAn ajureiden hallintapaneelin System Information -painikkeen takaa, jossa lukee selkokielisesti Resizable BAR: Yes, mikäli ominaisuus on tuettu.

Lähde: NVIDIA