Äänestä io-techin piparkakkutalokilpailun voittajaa

Piparkakkutalokisan äänestysvaihe on auki foorumilla.

io-techin jokavuotisen piparkakkutalokisan osallistumisvaihe päättyi vuoden vaihteeseen ja nyt sivuston lukijat ja foorumin käyttäjät pääsevät valitsemaan kilpailun voittajat. Tänä vuonna kilpailuun osallistui mukavat 30 työtä. Äänestys on käynnissä viikon ajan, eli maanantaihin 11. tammikuuta asti. Äänestäminen tapahtuu foorumille avatussa äänestysketjussa:

Piparkakkutalokisa 2020 -äänestys

Kilpailuun on sponsoroitu tänäkin vuonna seuraavat upeat palkinnot:

Kilpailun palkinnot tarjoavat:

Samsung järjestää Galaxy Unpacked -tapahtuman tammikuun 14. päivä

Tilaisuudessa tullaan todennäköisesti näkemään korealaisvalmistajan uusi Galaxy S21 -älypuhelinmallisto.

Samsung on tänään tiedottanut tulevasta Galaxy Unpacked -tapahtumastaan. Tilaisuus järjestetään 14. tammikuuta klo 17 Suomen aikaa ja erittäin suurella todennäköisyydellä siellä tullaan näkemään valmistajan uusi Galaxy S21 -mallisto. Maailmanlaajuisen pandemiatilanteen myötä tapahtuma striimataan livenä Samsungin nettisivujen kautta.

Tapahtuman kutsuvideona toimii tällä kertaa mystinen 12 sekunnin pätkä, jossa pyörii läpikuultava kuutio, jonka sisällä on tumma suorakaiteen muotoinen laite. Tilaisuudessa julkaistuksi odotetusta Galaxy S21:stä on vuotanut aiemmin pressikuvia ja renderöintejä, minkä lisäksi aiemmin tänään uutisoidussa vuodetuissa Galaxy S21:n kuorissa on havaittu olevan paikka S Pen -kynälle. Huhuissa onkin pyörinyt mahdollisuus, että tulevat Galaxy S -mallit tukisivat ennen vain Note-sarjassa tuettua stylus-kynää, mikä tukisi teoriaa siitä, että Samsung voisi olla lopettamassa Note-mallisarjansa.

Lähde: Samsung

GeForce RTX 3080:n mobiiliversio käyttää täyttä GA104-grafiikkapiiriä

GeForce RTX 3080:n mobiilimallissa on käytössä 6144 CUDA-ydintä, kun samaa sirua hyödyntävän RTX 3070:n työpöytämallissa niitä on käytössä vain 5888.

NVIDIA valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uusia Ampere-arkkitehtuuriin perustuvia mobiilinäytönohjaimia. Viime vuoden lopulla Skikk julkaisi sivuillaan joukon kannettavia, jota kautta saatiin ensimmäinen silmäys RTX 30 -sarjan mobiilimalleihin, mutta tarkemmat yksityiskohdat jäivät vielä hämärän peittoon.

Nyt luottovuotaja Tum Apisak on löytänyt Geekbenchin tietokannoista Asuksen Zephyrus GX551QS -kannettavalla ajetun tuloksen, joka paljastaa lisää tulevasta GeForce RTX 3080 -huippumallista kannettaviin. Prosessorin virkaa kannettavassa hoitaa AMD:n vielä julkaisematon Ryzen 9 5900H.

Geekbenchin OpenCL-testin mukaan GeForce RTX 3080:n mobiilivariantti tulee olemaan varustettu 48 Compute Unit -yksiköllä, mikä tarkoittaisi 6144 CUDA-ydintä ja täyttä GA104-grafiikkapiiriä. Grafiikkapiirin maksimikellotaajuudeksi ilmoitetaan 1,54 GHz ja tulos tukee myös Skikk:n aiempia listauksia mainitsemalla näytönohjaimessa olevan 16 Gt muistia.

Lähde: Tum Apisak @ Twitter

MSI:n edustaja: Intel julkaisee Rocket Lake -prosessorit maaliskuun lopulla

Uudet 11. sukupolven Core -prosessorit tulevat toimimaan nykyisillä 400-sarjan emolevyillä, mutta kaiken niistä saa irti vain uusilla 500-sarjan emolevyillä.

Intel varmisti viime vuoden loppupuolella tulevansa julkaisemaan uudet Rocket Lake -arkkitehtuuriin perustuvat työpöytäprosessorit heti kuluvan vuoden alkupuolella. Nyt ajankohdaksi näyttäisi olevan varmistumassa maaliskuun loppu.

MSI:n edustaja on paljastanut korealaisella Danawa-sivustolla Intelin tulevan julkaisemaan 11. sukupolven Core -prosessorit työpöydälle maaliskuun lopulla. Kommentti annettiin nykyisiin 400-sarjan emolevyihin liittyvässä kysymysketjussa ja viestin pääaiheena olivat niiden BIOS-päivitykset.

Uudet prosessorit tulevat toimimaan nykyisillä 400-sarjan emolevyillä, mutta kaiken niistä tulee saamaan irti vain uusien 500-sarjojen emolevyillä. Jo 400-sarjan emolevyistä ainakin osa tulee tukemaan myös PCI Express 4.0 -nopeuksia uusilla prosessoreilla, mutta 500-sarjan emolevyillä on muun muassa uusi prosessoriin suoraan kytketty M.2-liitin, joka hyödyntää Rocket Lake -prosessoreihin lisättyjä neljää uutta PCIe-linjaa. Lisäksi 500-sarjan emolevyt kasvattavat prosessorin ja piirisarjan välisen DMI 3.0 -väylän tuplanopeudelle kahdeksan kaistan voimin.

Päivitys 6.1.: 

Nyt myös Gigabyte on varmistanut virallisella lehdistötiedotteella, että Intel tulee julkaisemaan prosessorit maaliskuussa.

Lähteet: Harukaze5719 @ Twitter, VideoCardz

io-techin vuoden 2020 luetuimmat jutut ja katsotuimmat videot

Julkaisimme io-techissä vuoden 2020 aikana yli 1000 uutista, lähes 100 artikkelia ja lähes 150 YouTube-videota.

io-tech-sivusto täyttää tänään neljä vuotta ja sivusto jatkoi edelleen kasvuaan. Vuoden 2020 aikana sivustolla vierailtiin yhteensä 18,9 miljoonaa kertaa (+11 %) ja sivulatauksia kertyi 127 miljoonaa (+4 %). TechBBS-keskustelufoorumille rekisteröityi 11 000 uutta jäsentä ja rekisteröityneitä käyttäjiä on nyt yli 45 000. io-techin Youtube-kanavan videoita katseltiin 3,9 miljoonaa kertaa ja kanava kasvoi vuoden aikana yli 26 600 uudella tilaajalla yli 60 000 tilaajaan.

Parin viime vuoden tapaan päätimme listata kuluneen vuoden luetuimmat artikkelit ja uutiset sekä katsotuimmat videot.

 

io-techin luetuimmat uutiset 2020

  1. Microsoft toi Windows 10:n Toukokuu 2020 -päivityksen yleiseen jakoon (Win10 versio 2004)
  2. Koronatartuntojen jäljittämiseen tarkoitettu Koronavilkku-älypuhelinsovellus on nyt julkaistu
  3. iPhone 12 -mallisto kattavassa vuodossa ennen Applen 13. päivän julkistustilaisuutta
  4. NVIDIA julkaisi GeForce RTX 30 -sarjan huippumallit (Ampere)
  5. Microsoft julkaisi Windows 10 October 2020 Update -päivityksen (Windows 10 versio 20H2)
  6. AMD julkisti Ryzen 5000 -sarjan prosessorit (Zen 3 / Vermeer)
  7. AMD julkisti RDNA2-arkkitehtuurin ja Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimet
  8. Samsung lopettaa LCD-paneeleiden valmistuksen
  9. Samsungin uusi Galaxy XCover Pro jättää hyvästit fyysisille etupainikkeille
  10. Jimm’s PC-Store julkaisi GeForce RTX 30 -sarjan odotetut toimitusajat

 

io-techin luetuimmat artikkelit 2020

  1. Testissä Xiaomi Redmi Note 8 Pro
  2. Testissä OnePlus Nord
  3. Testissä NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition
  4. Testissä GeForce RTX 3080 -näytönohjaimet (Asus, Gigabyte & MSI)
  5. Testissä Suomen edullisimmat 144 hertsin pelinäytöt (1080p & 1440p)
  6. Testissä AMD Radeon RX 6800 & 6800 XT
  7. Testissä iPhone SE (2020)
  8. Testissä Xiaomi Redmi Note 9 Pro
  9. Testissä AMD Radeon RX 5600 XT
  10. Testissä AMD Ryzen 9 5900X & 5950X (Zen 3)

 

io-techin katsotuimmat YouTube-videot 2020

  1. Kasataan 300 euron pelitietokone käytetyistä osista
  2. 150 euron käytetty TYKKI-PC (RIP Paulin Pelivideot)
  3. Kasasimme Suomen PARHAAN tietokoneen?
  4. Arvostelen katsojien RGB-SETUPIT!
  5. Kasataan Suomen PARAS pelitietokone! (Ei clickbait)
  6. KASATAAN TIETOKONE KÄNNISSÄ?
  7. Opas: Kuinka kasata tietokone (2020)
  8. Kasasimme 10000 euron tietokoneen! (2020)
  9. Mun Porsche 911 esittely
  10. Kasattiin asiakkaalle 10000€ tietokone

 

io-tech toivottaa kaikille turvallista vuodenvaihdetta ja hyvää uutta vuotta!

io-techin toimitus heittää jäähyväiset pandemian tahraamalle vuodelle 2020 ja toivottaa kaikille parempaa vuotta 2021!

Monella tapaa erikoinen vuosi 2020 on saapumassa vihdoin päätökseensä. SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama COVID-19 paisuivat nopeasti koko maailman kattavaksi pandemiaksi, mikä vaikutti jokaisen elämään tavalla tai toisella.

Tietokoneiden ja kuluttajaelektroniikan parissa pandemia näkyi ennen kaikkea kasvaneena kysyntänä. Tämä kävi selväksi viimeistään loppuvuoden prosessori-, näytönohjain- ja konsolijulkaisujen myötä. Erilaiset botit ja trokarit veivät merkittävän osuuden markkinoille asti saaduista tuotteista ja tavallisten kuluttajien jonot muun muassa uusiin näytönohjaimiin jatkuvat pitkälle ensi vuoteen, vaikka ensimmäiset niistä saapuivat myyntiin jo syyskuussa. Trokarit nauravat puolestaan matkalla pankkiin kynittyään epätoivoisilta kuluttajilta kaksin- tai jopa kolminkertaista hintaa tuotteista. Tämä on johtanut muun muassa brittien parlamentin jäsenten aloitteeseen kieltää trokaus konsoli- ja tietokonekomponenttien kohdalla lailla.

Vuoteen mahtui teknologiajulkaisujen saralla monia mielenkiintoisia uutuuksia. Valmistusprosessiensa ongelmien kanssa painiva Intel sai julkaistua uuden sukupolven 10 nanometrin SuperFin-prosessilla varustetut Tiger Lake -prosessorit kannettaviin ja NVIDIA valitsi uusien kuluttajapiiriensä valmistajaksi Samsungin ja sen 8 nanometrin valmistusprosessin. Uusi GeForce RTX 30 -sarja paransi etenkin säteenseurantasuorituskykyä merkittävästi ja sai kyseenalaisen kunnian olla ensimmäinen syksyn julkaisuista, jotka todella näyttivät miten pahasti tuotanto laahaa kysynnän perässä. AMD sai puolestaan julkaistua uuden Zen 3 -arkkitehtuurin ja vietyä sillä nopeimman peliprosessorin kruunun ainakin väliaikaisesti, jonka lisäksi RDNA2-arkkitehtuuri toi kiihdytetyn säteenseurannan uuden sukupolven konsoleihin ja Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimiin.

Ensi vuoden alussa markkinoille odotetaan lisää malleja sekä AMD:n Radeon RX 6000 -sarjaan että NVIDIAn GeForce RTX 30 -sarjaan. Lisäksi Intelin odotetaan julkaisevan uudet 11. sukupolven Rocket Lake -koodinimelliset prosessorit heti ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Intelillä on työn alla myös ensimmäiset erilliset Xe-HPG-arkkitehtuurin pelinäytönohjaimet.

Me io-techin toimituksessa haluamme kiittää kaikkia lukijoitamme kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille turvallista ja parempaa uutta vuotta 2021!

t. Sampsa, Juha, Petrus, Niko, Juha U, Oskari ja Joona

Video: Päivitimme mini-ITX-pelikoneeseen RTX 3070-näytönohjaimen

Allekirjoittaneen debyyttivideossa päivitämme pelikäytössä olevan mini-ITX-kokoonpanon näytönohjaimen tuoreeseen RTX 3070 -malliin ja tutustumme siihen, kuinka osia voi pienessä paketissa hiljentää.

io-techin toimituksen mini-ITX-villitys jatkuu ja Juha Kokkosen aiemman AMD:n tuoreita osia käyttävän kokoonpanon jatkoksi allekirjoittaneen ensimmäisellä YouTube-videolla päivitämme kotikäytössä olevaan mini-ITX-tietokoneeseen RTX 3070 -näytönohjaimen.

Pelkän komponenttipäivityksen ohessa videolla tutustutaan siihen, miten pienehköstä ITX-kokoonpanosta voidaan tehdä mahdollisimman hiljainen. Tätä varten tutustumme lyhyesti tuuletinprofiilien säätämiseen biosista ja ohjelmallisesti Windowsista käsin sekä GeForce-näytönohjainten alivoltitukseen MSI Afterburner -ohjelmalla.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Sijoitusrahasto Third Point vaatii Inteliä tutkimaan mahdollisuuksia eriyttää piirituotanto omaksi yrityksekseen

Third Point omistaa Intelin osakkeita lähes miljardin dollarin arvosta.

Yhdeltäkään alaa seuraavalta on tuskin mennyt ohi Intelin puolijohdevalmistuspuolen ongelmat viime vuosina. Yhtiö on jo tehnyt paljon ongelmien korjaamisen ja kapasiteetin kasvattamisen eteen, mutta kaikkien mielestä se ei riitä.

Uutistoimisto Reuters kertoo hedgerahasto Third Pointin lähestyneen Intelin hallituksen puheenjohtajaa kirjeellä, jossa se kehottaa yhtiöhallitusta arvioimaan tarkkaan, kannattaako sirujen suunnittelu ja valmistus pitää jatkossakin saman katon alla, vai ei. Third Pointilla on hallussaan Intelin osakkeita lähes miljardin dollarin arvosta.

Third Pointin toimitusjohtaja Daniel Loebin mukaan Intelin on tartuttava välittömästi toimiin kasvattaakseen yhtiön roolia etenkin PC-tietokoneissa ja datakeskuksissa, joissa se menettää parhaillaan osuuttaan AMD:lle. Lisäksi Loeb mainitsee yhtiön jo menettäneen kärkisijansa puolijohdevalmistuksessa aasialaisille TSMC:lle ja Samsungille, minkä lisäksi se pitää huolestuttavana Intelin tilannetta NVIDIAn dominoimilla tekoälymallien markkinoilla. Kaiken päälle yhtiön suuret asiakkaat kuten Amazon, Apple ja Microsoft kehittävät parhaillaan omia sirujaan ja Amazonin ja Applen tapauksessa ovat saaneet niitä myös tuotantoon asti.

Third Point pitää huolestuttavana etenkin piirien valmistuksen siirtymistä kovaa vauhtia sen epävakaana pitämään Itä-Aasiaan. Intel ei perinteisesti ole ollut kolmansien osapuolien suosiossa puolijohdevalmistuksessa, vaikka se onkin myynyt tuotantokapasiteettiaan myös ulkopuolisille. Puolijohdetuotannon irrottaminen omaksi yrityksekseen voisi avata uusia mahdollisuuksia vastata kolmansien osapuolten tarpeisiin ja pitää piirivalmistusta fyysisesti Yhdysvalloissa.

Intel on antanut Third Pointin kirjeeseen myös lyhyen vastineen. Vastineessaan Intel toteaa yhtiön ottavan mielellään vastaan ehdotuksia kaikilta sijoittajiltaan yhtiön arvon kasvattamiseksi ja odottavan innolla Third Pointin ideoihin paneutumista.

Lähde: Reuters

Eurooppalaisvalmistaja listasi GeForce RTX 30 -näytönohjaimilla varustetut kannettavat sivuilleen

Alankomaalainen Skikk listasi verkkosivuilleen joukon kannettavia Intelin 10. sukupolven Core H -sarjan prosessoreilla ja NVIDIAn julkaisemattomilla RTX 30 -sarjan näytönohjaimilla.

NVIDIAn mobiilinäytönohjaimet ovat viime vuosina perustuneet ainakin samaan siruun, kuin työpöytäversio samasta mallista, vaikka ydinten konfiguraatio onkin voinut poiketa muutenkin kuin kellotaajuuksien osalta. Uudet GeForce RTX 30 -sarjan mobiilinäytönohjaimet lopettavat tämän tavan ainakin väliaikaisesti, mikäli kannettavia omalla nimellään myyvän Skikk:n listauksiin on luottaminen.

Luottovuotaja momomo_us:n löytämät alankomaalaisen Skikk:n sivuille listatut kannettavat on jo poistettu linjoilta, mutta Videocardz ehti onneksi napata niistä kuvan talteen. Skikk:n mukaan NVIDIAn mobiilivalikoimaan tulee kuulumaan aluksi ainakin GeForce RTX 3060, RTX 3070 Max-Q ja RTX 3080 Max-Q.

RTX 3080 Max-Q -malli tulee olemaan valmistajan mukaan varustettu 16 gigatavulla GDDR6-muistia, mikä samalla tarkoittaa lähes varmasti GA104-grafiikkapiirin käyttöä, sillä GA102:n käyttö kuristetulla muistikaistalla ei käy järkeen. GeForce RTX 3070 Max-Q on puolestaan varustettu 8 Gt:n GDDR6-muistilla ja RTX 3060 6 Gt:n GDDR6-muistilla. RTX 3070 on todennäköisimmin varustettu leikatummalla GA104-grafiikkapiirillä ja RTX 3060 oletettavasti työpöytämalliinkin odotettua GA106-grafiikkapiiriä. Valitettavasti Skikk:n listaukset eivät paljastaneet näytönohjainten tarkempia konfiguraatioita.

Lähde: momomo_us

Uusi artikkeli: Paritestissä Xiaomi Mi 10T Lite ja Poco X3

io-tech testasi Xiaomin ja Pocon uudet keskihintaluokkaiset älypuhelimet – Mi 10T Lite ja Poco X3

Kiinalainen Xiaomi ja Poco -nimellä tunnettu saman konsernin tytäryhtiö ovat erkaantuneet toisistaan jossain määrin ja Poco on julistautunut itsenäiseksi brändikseen Xiaomin mallisarjan sijaan. Tästä huolimatta molempien merkkien puhelimissa on silloin tällöin nähtävissä edelleen vahvoja yhtäläisyyksiä keskenään. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat syksyn aikana julkaistut Xiaomi Mi 10T Lite ja Poco X3, jotka sijoittuvat keskihintaluokkaan. Monin osin yhtenevästä muotoilukielestä huolimatta puhelinten välillä on erojakin, muun muassa järjestelmäpiireissä, sillä Xiaomi Mi 10T Liten sisällä sykkii 5G-yhteydet mahdollistava Snapdragon 750G ja Poco X3:n sisällä puolestaan 4G-yhteyksiin tyytyvä Snapdragon 732G. Pykälän heikomman piirin vastapainona Poco X3 tarjoaa selvästi Xiaomin 349 euron suositushintaa edullisemman 269 euron lähtöhinnan.

io-techin testilaboratorioon saapuivat molemmat uutuuspuhelimet ja niistä löydettävissä olevien yhtäläisyyksien myötä päädyimme testaamaan ne yhteisessä paritestissä, jossa käydään läpi niin puhelinten yhtäläisyyksiä kuin myös eroavaisuuksia ja verrataan niitä muuhun saman hintaluokan kilpailuun.

Lue artikkeli: Paritestissä Xiaomi Mi 10T Lite ja Poco X3