Vuodot: AMD näyttänyt vihreää valoa Radeon RX 6900 XT:n custom-malleille

Vuotolähteiden mukaan AIB-valmistajien omat RX 6900 XT -mallit saapuvat myyntiin ensi vuoden alussa.

Kun AMD julkaisi Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimet, kerrottiin huippumalli Radeon RX 6900 XT:n tulevan saataville vain referenssimallina. AMD:n huhuttiin kuitenkin neuvottelevan vielä AIB-valmistajien (Add-in board) kanssa mahdollisista custom-malleista.

Nyt kaksi toisistaan riippumatonta lähdettä ovat kertoneet, että AMD on näyttänyt vihreää valoa AIB-valmistajien omille RX 6900 XT -malleille. Sekä Overclockers.ru- että MyDrivers kertovat saaneensa varmistettua asian omilta lähteiltään.

Radeon RX 6900 XT saapuu referenssimallina myyntiin 8. joulukuuta, mutta AIB-mallien julkaisua joudutaan näillä näkymin odottelemaan ensi vuoden alkuun. Potentiaalinen julkaisutilaisuus AIB-malleille voisi olla CES 2021 -virtuaalimessut, joilla AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su tulee pitämään tulevanakin vuonna oman keynote-esityksensä.

Lähteet: Overclockers.ru, MyDrivers

Intelin Rocket Lake-S haastaa Zen 3:n tuoreessa testivuodossa

5 GHz:n Rocket Laken Geekbench tulos vastaa yhdellä ytimellä Ryzen 7 5800X:ää, mutta kaikkien ydinten testeissä tulos jää vajaaksi.

Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uusia 11. sukupolven Core -prosessoreita. Uudet prosessorit tunnetaan Rocket Lake -koodinimellä ja ne tulevat sopimaan myös nykyisiin 400-sarjan emolevyihin.

Nyt nettiin on vuotanut ensimmäiset testituloket 8-ytimisestä Rocket Lake-S -variantista. Tutun luottovuotaja Tum Apisakin esiin kaivama tulos on ajettu HP:n Omen 30L Desktop GT13-0xxx -tietokoneella ja Rocket Lake-S:n Engineering Sample -versiolla. Prosessoreissa käytetään Cypress Cove -ytimiä, eli 14 nanometrin prosessille sovitettuja Sunny Cove -ytimiä.

Geekbenchin mukaan prosessori toimii 3,41 GHz:n perus- ja 4,98 GHz:n Boost-kellotaajuuksilla, mitkä pyöristynevät 3,4 ja 5 GHz:iin lopullisessa myyntimallissa. Kullakin kahdeksasta ytimestä on 32 Kt L1i- ja 48 Kt L1d-välimuistia, 512 Kt L2-välimuistia ja yhteinen 16 Mt:n L3-välimuisti. Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko kyseessä nopein Rocket Lake-S -variantti, vai matalammalle kellotettu versio.

Testiajossa prosessori sai yhdellä ytimellä kasaan 1645 ja kaikilla ytimillä 9783 pistettä. WCCFTechin Geekbench-tilastoista poimimien vertailukohtien mukaan tulos vastaa yhden ytimen osalta suurin piirtein Zen 3:n suorituskykyä, mutta kaikkien ydinten testeissä niin ikään 8-ytiminen Ryzen 7 5800X vie pidemmän korren noin 6 % paremmalla 10367 pisteen tuloksella.

Lähde: Tum Apisak @ Twitter

NVIDIA kommentoi GeForce RTX 30 -näytönohjainten saatavuusongelmia

NVIDIAn mukaan tuotantomääriä rajoittavat paitsi itse piisirujen, myös muiden komponenttien saatavuus.

NVIDIAn uuden Ampere-sukupolven näytönohjainten julkaise ei sujunut niin kuin Strömsössä. Näytönohjainten kysyntä on huipussaan samaan aikaan kun saatavuus on sakannut. Nyt yhtiön talouspäällikkö Colette Kress on kommentoinut tilannetta Credit Suissen virtuaalikonferenssissa.

NVIDIAn mukaan ensisijainen huomioitava asia on näytönohjainten uskomattoman korkea kysyntä. Tästä riippumatta yhtiön tuotanto on rajoittunutta paitsi itse piisirujen osalta, myös muiden komponenttien ja piisirujen alustojen (substrate) osalta. Yhtiö työskentelee jatkuvasti helpottaakseen komponenttien saatavuutta tuotantoon, mutta Kressin arvion mukaan kysyntä tulee ylittämään tarjonnan ainakin vielä loppuvuoden ajan ja yhtiö arvioi tällä hetkellä, että se saa vastattua täysin kysyntään vasta parin kuukauden kuluttua. Kress kuitenkin painotti, että tarkkojen arvioiden antaminen jatkuvasti elävästä tilanteesta on vaikeaa.

Credit Suissen John Pitzer kysyi konferenssipuhelussa myös kryptolouhinnasta ja siihen liittyvästä näytönohjainten kysynnästä. Kressin mukaan NVIDIA on tietoinen kryptolouhijoiden kiinnostuksesta yhtiön uusiin näytönohjaimiin, mutta mitään varsinaista kysyntää alalla ei hänen mukaansa ole. RBC Capital Marketsin analyytikko Mitch Steves arvioi hiljattain, että NVIDIA olisi myynyt kolmannen vuosineljänneksen aikana uusia Ampere-sukupolven näytönohjaimia kryptolouhijoille jopa vähintään 175 miljoonan dollarin arvosta.

Lähde: NVIDIA @ Seeking Alpha

Uusi artikkeli: Paritestissä Huawei Watch GT2 Pro ja Honor Watch GS Pro

io-tech testasi Huawein ja Honorin uudet erityisesti akunkestoon panostavat Watch GT2 Pro ja Watch GS Pro -älykellot

Marraskuun puolessa välissä io-techin testilaboratoriossa kävi Applen tuorein Apple Watch Series 6 -älykello. Samassa yhteydessä lupailimme jatkossa myös muita markkinoiden merkittävimpiä kelloja testiin ja näin joulukuuhun siirtymisen kunniaksi vuoroon pääsivät Huawei Watch GT2 Pro ja Honor Watch GS Pro.

Huawein ja Honorin kellot jakavat keskenään huomattavan määrän yhteisiä ominaisuuksia ja suurimmat erot niiden välillä ovat ulkonäössä ja akun koossa. Tämän seurauksena päädyimmekin testaamaan kellot yhdessä ja luomaan niistä paritestin, jossa käydään läpi kellojen yhteiset ominaisuudet ja eroavaisuudet keskenään. Huawein kellon tapauksessa kyseessä on io-techissä pari vuotta sitten testatun Watch GT:n aloittaman mallisarjan uusin tulokas.

Molempien kiinalaisvalmistajien kellojen sisällä sykkii Huawein oma käyttöliittymä, joka on älyominaisuuksiltaan selvästi karsitumpi kuin Applen WatchOS tai Googlen Android Wear, mutta tarjoaa kuitenkin perustason älyominaisuudet ja monipuoliset terveysominaisuudet. Kellojen kenties selkein markkinoinnissakin näkyvä myyntivaltti on akunkesto – Honor Watch GS Prolle valmistaja lupaa peräti 25 päivän käyttöaikoja.

Testiartikkelissa tutustumme kellojen fyysisiin ominaisuuksiin, ohjelmistoon, akunkestoon ja käytettävyyteen yhteensä noin kuukauden ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Paritestissä Huawei Watch GT2 Pro ja Honor Watch GS Pro

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 457.51 -ajurit RTX 3060 Ti -tuella

Ajureissa ei ole tällä kertaa mukana GeForce RTX 3060 Ti -tuen lisäksi muita uudistuksia tai peleihin liittyviä päivityksiä.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 457.51 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön mobiilinäytönohjaimia Maxwell- ja työpöytämalleja Kepler-sukupolvesta lähtien.

GeForce 457.51 -ajureiden ainut merkittävvä uudistus on tuki tänään myyntiin tulleelle GeForce RTX 3060 Ti -näytönohjaimelle. Ajureiden julkaisutiedotteessa ei listata mitään peleihin liittyviä päivityksiä.

Vaikka ainut mainittu uudistus onkin tuki uudelle näytönohjainmallille, on mukaan saatu myös bugikorjauksia. Aiempien ajureiden ongelmista korjauksen ovat saaneet esimerkiksi Ampere-arkkitehtuurin näytönohjaimien mahdollinen kaatuminen BSOD-ruutuun unitilasta herätessä, mahdolliset kaatumiset BSOD-ruutuun toistettaessa videoita Chrome-selaimella ja ongelma, jossa Star Wars: Squadrons pelin sulkemisen jälkeen FreeStyle ja Ansel lakkasivat toimimasta tietokoneen uudelleenkäynnistykseen asti. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi Ampere-näytönohjaimilla tietyillä korkean virkistystaajuuden G-Sync-näytöillä nouseva tehonkulutus lepotilassa, Vulkan-sovellusten kaatuminen BSOD-ruutuun, jos käyttäjä vaihtaa sovellusta Alt+Tab-komennolla FreeStyle-efektien ollessa käytössä, Steam VR -peleissä esiintyvä nykiminen ja viiveet käynnistyksen jälkeen sekä vanha tuttu Forza Motorsport 7:n joillain radoilla kanttareissa näkyvät mustat viivat. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteesta (PDF) ja NVIDIAn Game Ready -artikkelista.

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Video: Testissä GeForce RTX 3060 Ti

Käymme videolla läpi NVIDIAn uuden GeForce RTX 3060 Ti -näytönohjaimen testitulokset läpi ja juttelemme saatavuudesta ja hinnasta.

io-techissä julkaistun kirjoitetun GeForce RTX 3060 Ti -testiartikkelin lisäksi julkaisimme videolla yhteenvedon tuloksista ja mukana ovat myös Asuksen TUF OC- ja Gigabyten Eagle OC -mallit.

Videolla käydään läpi testitulokset 1440p-resoluutiolla ja vertailukohtina ovat edellisen sukupolven GeForce RTX 2080 Super-, 2070 Super- ja 2060 Super -näytönohjaimet sekä isoveli RTX 3070. Yksityiskohtaisemmat tiedot ja kattavammat testitulokset myös 4k- ja 1080p-resoluutoilla löytyvät io-techin kirjoitetusta testiartikkelista.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Qualcomm esitteli Snapdragon 888 -huippupiirinsä tarkemmat yksityiskohdat

Kyseessä on ensimmäinen Cortex-X1-prosessoriydintä käyttävä ja integroidulla 5G-modeemilla varustettu Qualcommin lippulaivajärjestelmäpiiri.

Qualcomm on paljastanut eilen julkistamansa Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin tarkemmat tekniset ominaisuudet tänään Tech Summit Digital 2020 -tapahtumansa toisena päivänä. Piirin nimeämisessä on hypätty 875:n ja 885:n yli, sillä valmistajan mukaan numero 888 edustaa hyvää onnea kiinalaisessa kulttuurissa ja kuvaa samalla piirissä tapahtuneita tavanomaista suurempia kehitysaskeleita.

Snapdragon 888 valmistetaan Samsungin viiden nanometrin prosessilla ja se on Qualcommin ensimmäinen high-end-järjestelmäpiiri, jossa on sisäänrakennettu 5G-modeemi. Piirissä käytetään helmikuussa julkaistua kolmannen sukupolven Snapdragon X60 5G -modeemia, joka tarjoaa tuen alle 6 GHz ja mmWave -taajuusalueille, non-standalone- ja standalone verkkotekniikoille, DSS-tekniikalle (Dynamic Spectrum Sharing) sekä Sub-6 carrier aggregationille (TDD ja FDD). Modeemi kykenee jopa 7,5 Gbit/s siirtonopeuksiin. Tuettuna on myös 4G-yhteydet Cat 24/22 -nopeudella (2500/316 Mbit/s). FastConnect 6900 -alijärjestelmä tukee uutta 6 GHz:n taajuusaluetta käyttävää WiFi 6E -standardia, 4K QAM -modulointia, 160 GHz taajuuskaistoja, 4-kanavasista DBS:ää, Bluetooth 5.2:tta sekä kahta Bluetooth-antennia.

Snapdragon 888 -piiri sisältää kahdeksan prosessoriydintä, jotka on jaettu kolmeen ryhmään. Kokonaisprosessorisuorituskyvyn ja energiatehokkuuden kehutaan parantuneen jopa 25 %. Suorituskykyisin Kryo 680 -ytimistä perustuu ARM:n uuden sukupolven Cortex-X1-ytimeen, toimii 2,84 GHz maksimikellotaajuudella ja sisältää 1024 kt L2-välimuistia. ARMin mukaan X1-ydin tarjoaa jopa 30 % huippusuorituskykyparannuksen Snapdragon 865:ssä käytettyyn Cortex-A77-ytimeen nähden. Cortex-X1-pohjaisen suorituskyky-ytimen kaverina on kolme 2,42 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A78-pohjaista ydintä, joilla jokaisella on käytössä oma 512 kt L2-välimuisti. Kolmas prosessorirypäs koostuu neljästä 1,8 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä, joilla kullakin on 128 kt L2-välimuistia. Kaikilla prosessoriklustereilla on lisäksi käytössään yhteinen 4 Mt:n L3-välimuisti. Piirin muistiohjain tukee LPDDR4X- ja LPDDR5-muistia nelikanavaisena ja jopa 3200 MHz taajuudella (51,2 Gt/s).

Adreno 660 -grafiikkasuoritin tarjoaa valmistajan mukaan 35 % suorituskykyparannuksen edeltäjämalliin nähden ja on 20 % virtapihimpi. Qualcomm ei valitettavasti avannut GPU:n totetutusta kovinkaan tarkasti. Uusina Snapdragon Elite Gaming -ominaisuuksina Snapdragon 888 tukee VRS:ää (Variable Rate Shading) ja kosketusviivettä 20 % pienentävää Game Quick Touch -ominaisuutta. VRS mahdollistaa merkittävät suorituskykyparannukset sitä hyödyntävissä sovelluksissa ja peleissä.

Piirin Spectra 580 kolmois-kuvasignaaliprosessori on 35 % edeltäjäänsä nopeampi ja pystyy prosessoimaan 2,7 gigapikseliä sekunnissa. Se tukee jopa 200 megapikselin valokuvien ottamista, tai 28 megapikselin kuvien ottamista kolmella kameralla samanaikaisesti 30 ruudun sekuntinopeudella tai 4K HDR -videokuvausta samanaikaisesti kolmella kameralla. Videokuvaus on tuettuna 8K 30 FPS ja 4K 120 FPS -laadulla 10-bittisillä HDR-väreillä. 720p 960 FPS -hidastuskuvaus on mahdollista aikarajattomasti. AV1-koodekin tuki puuttuu piiristä valitettavasti edelleen.

Hexagon 780 DSP on merkittävä kehitysaskel edelliseen sukupolveen nähden sillä sen rakenne on suunniteltu kokonaan uudelleen ja sen skalaari-, tensori- ja vektoriominaisuudet sijaitsevat nyt samassa yksikössä. Lisäksi niillä on käytössään yhteinen 16 kertaa aiempaa suurempi muisti. Uudistusten myötä DSP tarjoaa 50 % suorituskykyisemmät skalaarikiihdyttimet, kaksinkertaisen tensorikiihdytyskapasiteetin ja peräti 3x paremman hyötysuhteen. 6. sukupolven AI Engine hyödyntää piirin useampaa eri osa-aluetta ja tarjoaa 26 TOPS:n suorituskyvyn (yli 70 % parannus edeltäjään nähden).

Ensimmäisten Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriä käyttävien mobiililaitteiden odotetaan saapuvan markkinoille vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Lähde: Qualcomm, Anandtech

Sony aloittaa Android 11 -päivitysten jakelun valituille puhelimilleen

Vuoden 2020 puolella päivitys on tulossa ainoastaan Xperia 1 II:een muiden mallien seuratessa perässä tammikuussa ja helmikuussa.

Sony on tänään ilmoittanut aikataulunsa Android 11 -päivitysten suhteen. Uusimpaan Android-versioon ovat päivittymässä japanilaisjätin valikoimista tämän vuoden Xperia 1 II:n, Xperia 5 II:n ja Xperia 10 II:n lisäksi myös viime vuoden lippulaivamallit Xperia 1 ja Xperia 5.

Vuoden 2020 puolella päivitys ehtii valua ainoastaan Sonyn tämän vuoden lippulaivaan Xperia 1 II:een. Tarkkaa päivämäärää päivitykselle ei ole tiedotettu, mutta se on luvassa joulukuun aikana. Seuraavana päivitysvuorossa ovat loput vuoden 2020 mallit, Xperia 5 II ja Xperia 10 II, joille Android 11 tulee saataville tammikuun lopulla. Viime vuoden Xperia 1:lle ja Xperia 5:lle päivitys saapuu helmikuun loppupuolella.

Itse Android 11:n mukanaan tuomien uudistusten lisäksi uuden päivityksen mukana Xperia 1 II:een päivittyy Xperia 5 II:sta jo löytynyt tuki 4K-videon kuvaamiselle 120 FPS:n nopeudella.

Sony on markkinoilla yksi ensimmäisistä Android 11 -versiopäivityksiä aloittavista valmistajista. Aikaisemmin päivitysaikatauluunsa julkaisseet ja vähintään tämän vuoden puolelle päivityksiä lupailleet ovat OnePlus, Nokia, Xiaomi ja Google sekä kotimaamme markkinoilla harvinaisemmat Oppo ja Realme. Beta-versioita kuluttajien saataville ovat tuoneet Asus ja Samsung, joista molempien odotetaan julkaisevan lopullinen päivitys ainakin huippumalleilleen vielä tämän vuoden puolella.

Lähde: Sony, Android Authority

Asus toi Smart Access Memory -tuen Intelin ja AMD:n 400-sarjojen emolevyille

Smart Access Memory eli tuki PCI Express Resizable BAR -teknologialle antaa prosessorille pääsyn näytönohjaimen koko muistiin.

AMD toi Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjainten mukana uuden Smart Access Memory- eli PCIe Resizable BAR -ominaisuuden. Ominaisuus on aluksi saatavilla vain AMD:n Ryzen 5000 -prosessoreilla, 500-sarjan piirisarjoilla ja RX 6000 -sarjan näytönohjaimilla, mutta yhtiö tekee yhteistyötä myös NVIDIAn ja Intelin kanssa tuen laajentamiseksi.

Nyt Asus on ensimmäisenä valmistajana julkaissut Intel-pohjaisille 400-sarjan emolevyilleen PCIe Resizable BAR -tuen. Tom’s Hardware huomasi ROG Maximus XII Apex -emolevyn uudessa 1003-BIOS-versiossa olevan mukana tarvittavat Above 4G Decoding- ja Re-Size BAR Support -optiot.

TechPowerUp puolestaan löysi Asuksen Saksan PR-toimiston Chris Wefersin twiitin, jossa hän varmistaa Smart Access Memoryn -tuen olevan tulossa ainakin Asus/ROG-emolevyille Z490-, H470- ja B460-piirisarjoilla. Yhtiön sisäisten testien mukaan Radeon RX 6800 XT:n suorituskyky nousee ominaisuuden avulla Forza Horizon 4 -pelissä 13,37 prosenttia, kun käytössä on Maximus XII Hero (WiFi) -emolevy ja Core i7-10700K -prosessori.

Lisäksi Asus on julkaissut SAM-tuen sisältävät uudet AGESA 1.1.8.0 -versioon perustuvat BIOSit AMD:n B450- ja X470 -emolevyilleen. AMD:n mukaan tuen oli tarkoitus laajentua 400-sarjan emolevyille vasta vuoden vaihteessa, mutta jo useampi emolevyvalmistaja on ottanut tuen suhteen varaslähdön. Asuksen lisäksi AMD:n 400-sarjalle SAM-tuen ovat tuoneet jo ainakin MSI ja ASRock.

Lähteet: Tom’s Hardware, TechPowerUp, Guru3D

AMD:n uudet Radeon Software 20.11.3 -ajurit tuovat tuen Vulkan-rajapinnan säteenseurantalaajennoksille

Vulkan-rajapinnan säteenseurantatuen lisäksi ajureissa on uutta virallinen tuki Immortals: Fenyx Rising -pelille.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen. Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.11.3 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN- ja RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.

Radeon Software 20.11.3 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat virallinen tuki Immortals: Fenyx Rising -pelille ja Vulkan-rajapinnan virallisille säteenseurantalaajennoksille. Ajurit lisäävät tarkemmin tuen Vulkan-rajapinnan VK_KHR_fragment_shading_rate-, VK_KHR_acceleration_structure-, VK_KHR_ray_tracing_pipeline-, VK_KHR_ray_query-, VK_KHR_deferred_host_operations-, VK_KHR_pipeline_library- ja VK_KHR_shader_terminate_invocation -laajennoksille.

Tuttuun tapaan ajureissa korjataan myös aiempien julkaisujen bugeja. Tällä kertaa korjattuja ongelmia ovat Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjainten odotettua heikompi suorituskyky Watch Dogs: Legion- ja Dirt 5 -peleissä, RX 5000-, 500- ja 400 -sarjojen odotettua heikompi suorituskyky Godfallissa sekä RX 6000 -sarjalla esiintyneet grafiikan korruptoitumisongelmat Crysis Remasteredin pelihahmoissa ja Red Dead Redemption 2:ssa 1080p-resoluutiolla. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan useiden DirectX Raytracing -pelien mahdollinen kaatuilu, FreeSyncin aiheuttama vilkunta joissain peleissä, jos peli on asetettu reunattomaan ikkunaan (Borderless windowed), sekä vanha tuttu kuten RX 5700 -sarjalle raportoidut todellista korkeammat lepokellotaajuudet. Ajureissa on poikkeuksellisen pitkä lista sekä korjauksia että tiedossa olevia ongelmia, joten suosittelemme lämpimästi niiden julkaisutiedotteen lukemista.

Lataa AMD:n ajurit täältä