Sony aloittaa Android 11 -päivitysten jakelun valituille puhelimilleen

Vuoden 2020 puolella päivitys on tulossa ainoastaan Xperia 1 II:een muiden mallien seuratessa perässä tammikuussa ja helmikuussa.

Sony on tänään ilmoittanut aikataulunsa Android 11 -päivitysten suhteen. Uusimpaan Android-versioon ovat päivittymässä japanilaisjätin valikoimista tämän vuoden Xperia 1 II:n, Xperia 5 II:n ja Xperia 10 II:n lisäksi myös viime vuoden lippulaivamallit Xperia 1 ja Xperia 5.

Vuoden 2020 puolella päivitys ehtii valua ainoastaan Sonyn tämän vuoden lippulaivaan Xperia 1 II:een. Tarkkaa päivämäärää päivitykselle ei ole tiedotettu, mutta se on luvassa joulukuun aikana. Seuraavana päivitysvuorossa ovat loput vuoden 2020 mallit, Xperia 5 II ja Xperia 10 II, joille Android 11 tulee saataville tammikuun lopulla. Viime vuoden Xperia 1:lle ja Xperia 5:lle päivitys saapuu helmikuun loppupuolella.

Itse Android 11:n mukanaan tuomien uudistusten lisäksi uuden päivityksen mukana Xperia 1 II:een päivittyy Xperia 5 II:sta jo löytynyt tuki 4K-videon kuvaamiselle 120 FPS:n nopeudella.

Sony on markkinoilla yksi ensimmäisistä Android 11 -versiopäivityksiä aloittavista valmistajista. Aikaisemmin päivitysaikatauluunsa julkaisseet ja vähintään tämän vuoden puolelle päivityksiä lupailleet ovat OnePlus, Nokia, Xiaomi ja Google sekä kotimaamme markkinoilla harvinaisemmat Oppo ja Realme. Beta-versioita kuluttajien saataville ovat tuoneet Asus ja Samsung, joista molempien odotetaan julkaisevan lopullinen päivitys ainakin huippumalleilleen vielä tämän vuoden puolella.

Lähde: Sony, Android Authority

Asus toi Smart Access Memory -tuen Intelin ja AMD:n 400-sarjojen emolevyille

Smart Access Memory eli tuki PCI Express Resizable BAR -teknologialle antaa prosessorille pääsyn näytönohjaimen koko muistiin.

AMD toi Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjainten mukana uuden Smart Access Memory- eli PCIe Resizable BAR -ominaisuuden. Ominaisuus on aluksi saatavilla vain AMD:n Ryzen 5000 -prosessoreilla, 500-sarjan piirisarjoilla ja RX 6000 -sarjan näytönohjaimilla, mutta yhtiö tekee yhteistyötä myös NVIDIAn ja Intelin kanssa tuen laajentamiseksi.

Nyt Asus on ensimmäisenä valmistajana julkaissut Intel-pohjaisille 400-sarjan emolevyilleen PCIe Resizable BAR -tuen. Tom’s Hardware huomasi ROG Maximus XII Apex -emolevyn uudessa 1003-BIOS-versiossa olevan mukana tarvittavat Above 4G Decoding- ja Re-Size BAR Support -optiot.

TechPowerUp puolestaan löysi Asuksen Saksan PR-toimiston Chris Wefersin twiitin, jossa hän varmistaa Smart Access Memoryn -tuen olevan tulossa ainakin Asus/ROG-emolevyille Z490-, H470- ja B460-piirisarjoilla. Yhtiön sisäisten testien mukaan Radeon RX 6800 XT:n suorituskyky nousee ominaisuuden avulla Forza Horizon 4 -pelissä 13,37 prosenttia, kun käytössä on Maximus XII Hero (WiFi) -emolevy ja Core i7-10700K -prosessori.

Lisäksi Asus on julkaissut SAM-tuen sisältävät uudet AGESA 1.1.8.0 -versioon perustuvat BIOSit AMD:n B450- ja X470 -emolevyilleen. AMD:n mukaan tuen oli tarkoitus laajentua 400-sarjan emolevyille vasta vuoden vaihteessa, mutta jo useampi emolevyvalmistaja on ottanut tuen suhteen varaslähdön. Asuksen lisäksi AMD:n 400-sarjalle SAM-tuen ovat tuoneet jo ainakin MSI ja ASRock.

Lähteet: Tom’s Hardware, TechPowerUp, Guru3D

AMD:n uudet Radeon Software 20.11.3 -ajurit tuovat tuen Vulkan-rajapinnan säteenseurantalaajennoksille

Vulkan-rajapinnan säteenseurantatuen lisäksi ajureissa on uutta virallinen tuki Immortals: Fenyx Rising -pelille.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen. Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.11.3 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN- ja RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.

Radeon Software 20.11.3 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat virallinen tuki Immortals: Fenyx Rising -pelille ja Vulkan-rajapinnan virallisille säteenseurantalaajennoksille. Ajurit lisäävät tarkemmin tuen Vulkan-rajapinnan VK_KHR_fragment_shading_rate-, VK_KHR_acceleration_structure-, VK_KHR_ray_tracing_pipeline-, VK_KHR_ray_query-, VK_KHR_deferred_host_operations-, VK_KHR_pipeline_library- ja VK_KHR_shader_terminate_invocation -laajennoksille.

Tuttuun tapaan ajureissa korjataan myös aiempien julkaisujen bugeja. Tällä kertaa korjattuja ongelmia ovat Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjainten odotettua heikompi suorituskyky Watch Dogs: Legion- ja Dirt 5 -peleissä, RX 5000-, 500- ja 400 -sarjojen odotettua heikompi suorituskyky Godfallissa sekä RX 6000 -sarjalla esiintyneet grafiikan korruptoitumisongelmat Crysis Remasteredin pelihahmoissa ja Red Dead Redemption 2:ssa 1080p-resoluutiolla. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan useiden DirectX Raytracing -pelien mahdollinen kaatuilu, FreeSyncin aiheuttama vilkunta joissain peleissä, jos peli on asetettu reunattomaan ikkunaan (Borderless windowed), sekä vanha tuttu kuten RX 5700 -sarjalle raportoidut todellista korkeammat lepokellotaajuudet. Ajureissa on poikkeuksellisen pitkä lista sekä korjauksia että tiedossa olevia ongelmia, joten suosittelemme lämpimästi niiden julkaisutiedotteen lukemista.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Video: io-techin tekniikkajoulukalenteri – tuotearvonta joka päivä

Joulukuun kunniaksi io-techin Youtube-kanavalla arvotaan 24 päivän ajan joka päivä uusi tekniikkatuote.

io-techin tekniikkajoulukalenterissa on 24 luukkua eli joka päivä 24 päivän ajan kanavalla julkaistaan uusi video, tuote-esittely ja tuotearvonta.

 

Video julkaistaan joka päivä kello 10 ja tuotearvontaan on mahdollista osallistua 24 tunnin ajan. Arvontaan osallistutaan videon kuvauksesta löytyvän linkin kautta gleam.io-palvelussa, jossa syötetään nimi ja sähköpostiosoite. Sähköpostiosoitteita ei käytetä muuhun tarkoitukseen kuin arvonnan mahdollisesta voitosta ilmoittamiseen.

Parhaiten joulukalenterin päivittäisiä luukkuja ja tuotearvontoja seuraat tilaamalla io-techin Youtube-kanavan ilmaiseksi ja klikkaamalla kellon päälle, jolloin saat ilmoituksen videon tullessa julki.

Youtube, io-techin kanava

Uusi artikkeli: Testissä Xiaomi Mi 10T Pro

io-tech testasi Xiaomin uuden, edeltäjäänsä edullisemman Mi 10T Pro -älypuhelimen.

Vuonna 2020 lippulaivapuhelinten keskimääräinen hintataso nousi huomattavasti 5G:n yleistymisen myötä. Xiaomin Mi 10 -sarja oli tästä hyvä esimerkki – ennen 500 euron pinnassa pyörineistä edullisista lippulaivapuhelimistaan tunnettu valmistaja julkaisi yli 900 euron malliston. Puoli vuotta Mi 10 -malliston julkaisun jälkeen Xiaomi kuitenkin esitteli uudet Mi 10T -älypuhelimet, jotka palauttivat hintaluokan jälleen selvästi alemmas 550 ja 650 euroon.

Io-techin testilaboratorioon päätyi tällä kertaa Xiaomin kalliimpi Mi 10T Pro -lippulaivamalli, joka tarjoaa 650 euron suositushintaansa Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin, 8 gigatavua RAM-muistia, 256 gigatavua tallennustilaa, 5000 mAh:n akun ja 6,67-tuumaisen IPS LCD -näytön 144 hertsin virkistystaajuudella. Kolmoiskamerajärjestelmä muodostuu jopa 108 megapikselin sensorilla varustetusta pääkamerasta, 13 megapikselin ultralaajakulmakamerasta ja 5 megapikselin makrokamerasta.

Tutustumme artikkelissa Xiaomi Mi 10T Prohon hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin noin puolentoista viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Xiaomi Mi 10T Pro

Qualcomm paljasti uuden Snapdragon 888 -lippulaivapiirinsä nimen ja antoi esimakua ominaisuuksista

1.12.2020 - 17:00 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (9)

Monista ensi vuoden huippuälypuhelimista löytyvän piirin tarkemmat tekniset yksityiskohdat selviävät vasta huomenna.

Qualcomm on julkaissut tänään alkaneessa Snapdragon Tech Summit Digital 2020 -tapahtumassa uuden lippulaivajärjestelmäpiirinsä nimen sekä muutamia keskeisimpiä ominaisuuksia. Piirin tarkemmat tiedot julkaistaan tapahtuman toisena päivänä huomenna.

Yrityksen uuden lippulaivajärjestelmäpiirin, tai mobiilialustan kuten valmistaja sitä itse kutsuu, mallinimi on ehkäpä hieman yllättäen Snapdragon 888. Qualcomm ei julkaissut vielä piirin tarkkoja speksejä, mutta antoi esimakua muutamista keskeisistä ominaisuuksista. Piirin kerrotaan käyttävän uutta kolmannen sukupolven X60 5G -modeemia, joka esiteltiin viime helmikuussa. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, onko modeemi edelleen erillisenä vaiko integroituna järjestelmäpiiriin. Qualcommin käyttämät sanavalinnat saattaisivat viitata siihen, että modeemi on edelleen erillinen.

Snapdragon 888:ssa käytettävä uusi Adreno-grafiikkasuoritin tukee kolmannen sukupolven Elite Gaming -peliominaisuuksia, joiden edellinen sukupolvi mahdollisti mm. erikseen päivitettävät grafiikkasuoritinajurit. Uusi kuudennen sukupolven tekoälymoottori yhdessä täysin uuden Hexagon DSP:n kanssa kykenee nyt 26 TOPS:in (tera operations per second) suorituskykyyn. Uusimman sukupolven Spectra-kuvasignaaliprosessori on 35 % edeltäjäänsä nopeampi ja kykenee käsittelemään 2,7 gigapikseliä sekunnissa, joka vastaa noin 120:tä 12 megapikselin kuvaa.

Tilaisuudessa Xiaomi vahvisti sen tulevan Mi 11 -mallin käyttävän Snapdragon 888 -piiriä ja uutuuspiiri tullaan jossain vaiheessa näkemään myös ainakin seuraavien valmistajien tuotteissa: ASUS, BlackShark, Lenovo, LG, MEIZU, Motorola, Nubia, realme, OnePlus, OPPO, Sharp, vivo ja ZTE.

Lähde: Qualcomm

Uusi artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition

Testissä NVIDIAn GeForce RTX 30 -sarjan uusin ylempään keskiluokkaan sijoittuva ja 1440p-pelaamiseen suunnattu GeForce RTX 3060 Ti.

GeForce RTX 3060 Ti -testitulokset saa julkaista tänään 1. joulukuuta ja myyntiin näytönohjaimet saapuvat huomenna 2. joulukuuta klo 16.

Valitettavasti Founders Edition -malli ei tule myyntiin yhtiön omassa Suomen verkkokaupassa, vaan ainoastaan näytönohjainvalmistajien mallit jälleenmyyjien kautta.

io-techin omien tietojen mukaan 3060 Ti:n saatavuus tulee olemaan julkaisun yhteydessä Suomessa eri jälleenmyyjillä ainakin pari sataa kappaletta ja lähiaikoina lisää on tulossa muutamia satoja kappaleita. Todellinen jälleenmyyjien hintataso tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan 429 euron suositushinnan sijaan noin 500 eurosta ylöspäin.

Tutustumme tässä artikkelissa NVIDIAn omaan 3060 Ti Founders Edition -malliin ja suorituskykytestit on ajettu 3840×2160-, 2560×1440- ja 1920×1080-resoluutioilla. Mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition

TechBBS on tänäkin vuonna mukana Pelastusarmeijan Joulupata-keräyksessä

Pelastusarmeijan Joulupata 2020 -pottia kerätään koko joulukuun ajan ja sen tuotto ohjataan vähävaraisten tarpeisiin ympäri Suomen.

io-techin TechBBS-foorumi on jälleen tänä vuonna mukana Pelastusarmeijan Joulupata-keräyksessä. Jo viidettä vuotta jatkuva perinne on tuottanut viimeisenä kolmena vuonna yli 10 000 euron potit hyväntekeväisyyteen TechBBS-käyttäjien lahjoituksista vähäosaisten hyväksi.

Perinteiseen tapaan Joulupata-pottia kerrytetään käyttäjien lahjoitusten lisäksi muun muassa tarpeettomaksi jääneiden komponenttien huutokaupalla, jonka tuotto ohjataan lyhentämättömänä keräykseen. Tulemme kertomaan huutokaupasta ja muista Joulupata-tempauksista tarkemmin myöhemmin.

Joulupadasta saatavat varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina kotimaan vähäosaisille lapsiperheille ja muille vähävaraisille ja syrjäytymisvaarassa oleville ihmisille Pelastusarmeijan toimipisteissä eri puolella Suomea.

Osallistu keräykseen: TechBBS:n nettipata

io-techin ylläpito kiittää jo etukäteen kaikkia keräykseen osallistuvia!

UL Benchmarks julkaisi sisällöntuottajille ja ammattilaiskäyttöön suunnatun UL Procyon -testiperheen

UL Procyon -perheeseen kuuluvat Windows-puolen Photo- ja Video Editing Benchmark -testit sekä Androidille suunnattu AI Inference Benchmark.

Kotimaista lähtöperää oleva UL Benchmarks tunnetaan parhaiten 3DMark-testisovelluksistaan, vaikka valikoimiin kuuluukin myös PCMark-, Servermark- ja VRMark-testiperheet. Nyt yhtiön portfolioon on lisätty täysin uusi tuoteperhe. UL Procyon on ammattilaiskäyttöön suunnattu testisovellusperhe, johon kuuluvat Windowsille saatavilla olevat Photo Editing Benchmark ja Video Editing Benchmark sekä Androidille saatavilla oleva AI Inference Benchmark.

Valokuvaajien tarpeisiin suunniteltu Photo Editing Benchmark perustuu Adoben Lightroom Classic- ja Photoshop-sovelluksiin ja se sisältää muun muassa eräajoja (batch processing) sekä kuvanmuokkausoperaatioita DNG-tiedostoilla (Digital Negative). Testin pisteytys perustuu yksinkertaisesti koko testirupeamaan kuluneeseen aikaan.

Videotuotantoon suunnattu Video Editing Benchmark luottaa niin ikään Adobeen, mutta tällä kertaa sovelluksena on Premiere Pro. Testissä tuodaan sovellukseen kaksi videoprojektia, joita muokataan ja leikataan eri tavoin, lisätään efektejä ja niin edelleen. Lopuksi molemmat videoista enkoodataan FullHD-tarkkuudella H.264- ja 4K-tarkkuudella HEVC-formaattiin. Valokuvatestin tavoin pisteytys perustuu koko operaatioon kuluneeseen aikaan.

Sekä valokuva- että videonmuokkaustesti vaativat vähintään 64-bittisen Windows 10:n versiota 2004 tai uudemman. Photo Editing Benchmark vaatii lisäksi vähintään tuplaytimisen prosessorin SSE 4.2 -käskykannalla sekä Lightroom Classic 10.0- ja Photoshop 22.0 -sovelluksen tai uudemman. Video Editing Benchmark vaatii vähintään Intelin 6. sukupolven Core -prosessorin tai vastaavin ominaisuuksin varustetun AMD:n prosessorin sekä Premiere Pro 14.5:n tai uudemman.

AI Inference Benchmark testaa Android-laitteiden suorituskykyä koneoppimistehtävissä. Se osaa hyödyntää järjestelmäpiireissä yleistyneitä NPU-yksiköitä (Neural Processing Unit) ja hyödyntää testeissä NNAPI:a (Android Neural Networks API). Testissä mitataan sekä laitteiden suorituskykyä että tarkkuutta erilaisissa päättelytehtävissä (inference). Tehtäviin lukeutuu muun muassa neuroverkkojen prosessointia sekä erilaisia konenäköön liittyviä tehtäviä. Testit ajetaan erillisen NPU:n lisäksi myös prosessorilla tai näytönohjaimella vertailutulosten saamiseksi.

Testin avulla saadaan suorituskyvyn lisäksi kunkin laitteen NNAPI-tuen todellinen laatu. Se vaatii alleen vähintään Android 10 -käyttöjärjestelmän tai uudemman sekä 400 Mt tyhjää tilaa.

Lähde: UL Benchmarks

NZXT keskeyttää H1-kotelon myynnin tulipaloriskin vuoksi

Kotelon jo ostaneiden ei tarvitse lähettää koteloitaan takaisin korjattaviksi, vaan yhtiö tuo saataville ilmaisen tee-se-itse-korjauskitin eli kaksi uutta ruuvia.

Kotelovalmistaja NZXT on ilmoittanut viikonloppuna sen H1-kotelosta löytyneen potentiaalisen tulipaloriskin. Ongelman vuoksi yhtiö on lähettänyt jälleenmyyjille käskyn lopettaa kotelon myynti toistaiseksi.

Tulipaloriskin syy on NZXT:n mukaan kotelossa olevan PCI Express riser-kaapeli, tai tarkemmin sen koteloon kiinnittävät ruuvit. Yhtiön mukaan ruuvit voivat pienellä todennäköisyydellä osua piirilevyyn ja aiheuttaa siinä oikosulun ja siten tulipaloriskin. Yhtiön tiedossa on tähän mennessä yhteensä alle kymmenen tapausta, joissa ruuvit ovat aiheuttaneet ongelmia.

NZXT H1:n jo ostaneiden käyttäjien ei tarvitse kuitenkaan lähteä lähettelemään koteloitaan korjattaviksi, vaan he voivat tilata yhtiöltä helpon tee-se-itse-korjauspaketin. Korjauspaketti tulee sisältämään korvaavat, varmasti turvalliset ruuvit sekä ohjeet niiden vaihtamiseen. Kotelot palaavat oletettavasti myyntiin, kun NZXT on joko kutsunut varastot takaisin korjattaviksi tai lähettänyt korjauspaketteja myyjille toimitettavaksi kotelon mukana.

Lähde: NZXT