Applen siirtymä x86:sta Arm-arkkitehtuuriin näkyy myös sovellustuessa

Uusi macOS tukee M1-järjestelmäpiirillä Universal App -sovelluksia, iOS-sovelluksia ja x86-sovellusten ajoa Rosetta 2 -emulaattorilla.

Apple julkaisi eilen ensimmäiset Arm-arkkitehtuuriin perustuvat Mac-tietokoneensa. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Apple vaihtaa käskykantaa, mutta viime kerrasta on jo liki 15 vuotta. Mitä käskykannan vaihtuminen käytännössä merkitsee sovellusten näkökulmasta?

Applen uusin macOS-versio, Big Sur, on luonnollisesti optimoitu yhtiön uudelle M1-järjestelmäpiirille ja Arm-arkkitehtuurille. Yhtiön mukaan sen Safari-selain suorittaa JavaScriptiä M1:llä 1,5-kertaisella nopeudella edelliseen Safari-versioon ja x86-prosessoriin verrattuna ja olevan noin 1,9-kertaa responsiivisempi. Natiivit sovellukset ovat kuitenkin vain pieni osa kokonaisuutta.

Kolmansien osapuolten sovelluksille Apple tarjoaa uudet Universal Apps -sovellukset, joissa on paketoitu samaan pakettiin x86- ja Arm-versiot sovelluksesta. Tällöin sovellukset toimivat natiiveina kummallakin alustalla siirtymäkauden ajan ja niin kauan kuin Apple haluaa x86-prosessoreita tukea. Muutos ei tapahdu kuitenkaan päivässä ja esimerkiksi Adobe on kertonut, että sen ensimmäinen Universal Apps -sovellus tulee olemaan joulukuussa julkaistava versio Lightroomista, mutta muut sovellukset tulevat perästä vasta ensi vuonna.

Suurin mahdollinen kompastuskivi siirtymässä tuleekin olemaan Rosetta 2. Rosetta on emulaatiokerros, joka mahdollistaa x86-sovellusten ajamisen Arm-prosessorilla. Apple ei kertonut käytännössä mitään yksityiskohtia Rosettan suorituskyvystä, vaikka kehuikin joidenkin sovellusten toimivan M1:llä jopa nopeammin, kuin vastaavilla Intel-Maceilla, kiitos nopeamman integroidun grafiikkaohjaimen. Tiettävästi esimerkiksi Microsoftin Office-perhe tulee toimimaan aluksi Rosettan kautta, vaikka yhtiö valmisteleekin Universal App -versiota taustalla. Vasta ulkopuoliset testit tulevat paljastamaan, onko Rosettan suorituskyky sovelluksissa riittävällä tasolla.

Viimeinen temppu Applen taskussa siirtymäkaudelle ja tulevaisuuteen on macOS:n yhteensopivuus iOS-sovellusten kanssa. Tämä tuo koko laajan AppStore-sovelluskaupan valikoiman pelejä ja sovelluksia myös Mac-käyttäjien käsiin, mitä ainakin osa käyttäjistä pitää epäilemättä suurena kilpailuvalttina.

Lähde: Apple

Be Quiet! julkaisi Silent Base 802 -miditornikotelon käännettävällä emolevykelkalla

Uusi Silent Base 802 asemoituu suurikokoisten miditornikoteloiden kokoluokkaan.

Be Quiet! on julkaissut virallisesti jo aiemmin syksyllä kiusoittelemansa Silent Base 802 -tornikotelon, joka on seuraaja pari vuotta sitten julkaistulle 801-mallille. Uutuus sijoittuu mallistossa Dark Base 900- ja -700-mallien väliin. Silent Base 802 on suunniteltu käyttäjän tarpeisiin mukautuvaksi ja se kykenee tarjoamaan vahdettavien katto- ja etupaneeliensa avulla joko hyvän ilmavirtauksen tai hyvät äänenvaimennusominaisuudet. Kotelon sisäpaneeleissa on käytetty 10 mm paksua äänenvaimennusmattoa.

Dark Base 900 -mallin tapaan myös Silent Base 802:n emolevykelkka on irrotettavaa mallia ja se on tarvittaessa asennettavissa ylösalaisin niin, että prosessorikanta sijaitsee kotelon keskiosassa ja lisäkorttipaikat vastaavasti yläosassa. Tallennusasemapaikat on toteutettu kotelon etuosaan modulaarisesti, eli ne on mahdollista poistaa ja sijoitella uudelleen yksitellen. Kotelon mukana toimitetaan asennusmahdollisuudet kolmelle 3,5 tuuman tai seitsemälle 2,5 tuuman asemalle – lisäpaikkoja on hankittavissa lisävarusteena. Kotelon jäähdytyksestä huolehtii vakiona kolme 140 mm Pure Wings 2 -tuuletinta – kaikkiaan tuuletinpaikkoja on seitsemän. Etupaneelissa on neliasentoinen tuuletinsäädin kuudelle tuulettimelle.

Tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 539 x 281 x 553 mm (S x L x K)
  • Paino: 13,5 kg
  • Materiaalit: teräs, lasi, ABS-muovi
  • Yhteensopivat emolevyt: E-ATX (30,5 x 27,5 cm), ATX, micro-ATX, M-ITX
  • Etupaneeli: 2 x USB 3.2 Gen1, 1 x USB 3.2 Gen2 Type-C, mikrofoni, kuuloke, tuuletinsäädin
  • 3,5 tuuman levypaikat: 7 kpl (kotelon mukana 3)
  • 2,5 tuuman levypaikat: 15 kpl (kotelon mukana 7)
  • Laajennuskorttipaikat: 7 + 2 kpl
  • Lisäkorttien maksimipituus: 287-449 mm (riippuen levykehikon sijainnista)
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 185 mm
  • Virtalähteen maksimipituus: 288 mm
  • Tuuletinpaikat:  Edessä 3 x 120/140 mm, katossa 3 x 120/140, pohjalla, virtalähdesuojassa ja takana 1 x 120/140 mm
  • Tuulettimet: Pure Wings 2 PWM (max: 1000 RPM, 18,8 dBA, 61,2 CFM); 2 x 140 mm edessä, 1 x 140 mm takana
  • Jäähdytinyhteensopivuus: max 360 tai 420 mm edessä, max 240 tai 360 mm katossa, max 140 mm takana

Silent Base 802 tulee saataville mustana ja valkoisena, ikkunalla sekä metallikyljellä. Kotelot tulevat saataville marraskuun 17. päivä. Ikkunallisen mallin suositushinta on 169,90 euroa ja ikkunattoman 159,90 euroa.

Lähde: BeQuiet (1)(2)

Intelin Cryo Cooling -teknologia naittaa peltier-elementin nestecoolereihin

Intelin Cryo Cooling -teknologiaan perustuvat coolerit parantavat yhtiön kerroinlukitsemattomien 10. sukupolven Core -prosessoreiden ylikellotuspotentiaalia useimmissa kuormissa.

Intelin Cryo Cooling on ollut esillä EKWB:n ja Cooler Masterin julkaisemien uusien nestejäähdytysratkaisujen yhteydessä. Käymme tässä uutisartikkelissa pikaisesti läpi, mistä oikeastaan on kyse.

Intel Cryo Cooling -teknologia perustuu yhdistelmään yhtiön ohjelmisto-, rauta- ja firmwareominaisuuksia. Se vaatii toimiakseen luonnollisesti teknologiaa tukevan coolerin, yhteensopivan emolevyn, kerroinlukitsemattoman 10. sukupolven Core-prosessorin sekä Intel Extreme Tuning Utility -ylikellotussovelluksen. 10. sukupolven prosessorit vaativat lisäksi uuden firmware-version, jotta teknologia toimii kuten sen on tarkoitettu. Löydät listan tällä hetkellä tuetuista emolevyistä uutisen lopusta.

Cryo Cooling -teknologiaa tukevat coolerit perustuvat lämpösähköiseen peltier-elementtiin (TEC, Thermal-Electric Cooling), jossa sähkövirralla jäähdytetään kylmälevyä. Peltier-elementin kuuma puoli jää puolestaan itse nestecoolerin, oli se sitten AIO- tai custom-nestekierto, jäähdytettäväksi. Peltier elementin kulutus ja siten lämmöntuotto on noin 200 wattia. Peltier-elementin avulla prosessorin lämpötila voidaan laskea alle huoneenlämmön ja jopa alle nollan asteen tietyissä olosuhteissa. Kondensaation estämiseksi Intelin ohjausyksikkö seuraa jatkuvasti paitsi ympäristön lämpötilaa ja prosessorin rasitusta, myös kosteutta ja ohjaa elementin toimintaa niiden perusteella. Käyttäjälle annetaan mahdollisuus säätää toimintaa myös käsin automatiikan sijasta.

Intel ei lupaa dokumenteissaan tuetuille prosessoreille mitään tiettyä kellotaajuutta tai suorituskykyä, mutta lupaa teknologian parantavan ylikellotustuloksia, sillä kylmä pii kykenee taipumaan korkeampiin kellotaajuuksiin matalammin jännittein, kuin lämmin pii. Samalla julkaistiin myös uusi ylikellotusversio Velocity Boost -teknologiasta: OC-TVB eli Over-Clocking Turbo Velocity Boost. OC-TVB antaa käyttäjälle mahdollisuuden asettaa erilliset kertoimet prosessoriytimille matalilla lämpötiloilla, lämpötilaraja, jossa pitää siirtyä matalampiin kertoimiin ja montako pykälää matalammille kertoimille prosessorin tulee tällöin siirtyä.

Intelin omien testien mukaan Cryo Cooling -teknologiaa hyödyntävät coolerit ovat rasituksesta riippuen joko selvästi parempia tai heikoimmillaankin vain vähän heikompia, kuin perinteinen nestejäähdytys. Comet Lake -prosessoreilla alle 100 watin kuormilla (useimmat pelit, heikosti säikestyvät sovellukset) Cryo Cooling -coolereiden kerrotaan pitävän prosessorin lämpötilan noin 20 – 30 astetta nestecooleria matalampina ja 100 – 180 watin kuormilla (osa peleistä, keskiraskaat kuormat) 5 – 20 astetta matalampina. 180 – 230 watin kuormilla (Cinebench, Prime95 kaikilla ytimillä) Cryo Coolingin pitäisi olla suurin piirtein tasoissa nestekiertojen kanssa ja lopulta yli 230 watin kuormissa (ylikellotettu Cinebench, Prime95 kaikilla yitimillä) hävitä sille niukasti.

Lähde: Intelin diaesitys, ei julkisesti ladattavissa

Cooler Master esitteli Intelin Cryo Cooling -teknologiaan perustuvan ML360 Sub-Zero AIO-coolerin

Cooler Masterin uudessa coolerissa AIO-nestekierto jäähdyttää Intel Cryo Cooling -teknologian peltier-elementin kuumaa puolta, eikä suoraan itse prosessoria.

Uutisoimme eilen Intelin Cryo Cooling -teknologiaa hyödyntävästä EKWB:n custom-loop nestejäähdytysratkaisusta. Tänään vuorossa on Cooler Master, joka on esitellyt samaan teknologiaan perustuvan AIO-nestecoolerin.

Cooler Master MasterLiquid ML360 Sub-Zero on 360 mm:n jäähdyttimellä varustettu AIO-kierto, jossa prosessoriblokki on poikkeuksellisen suurikokoinen. Blokin koko selittyy Intelin Cryo Cooling -teknologiaan perustuvalla lämpösähköisellä peltier-elementillä, sen kylmän puolen eristyksellä muusta ympäristöstä ja luonnollisesti ohjauselektroniikalla. Ohjauselektroniikka seuraa ympäristön lämpötilaa sekä kosteutta säätääkseen AIO-coolerin toimintaa kondensaation estämiseksi.

Cooler Masterin AIO-kierrossa hyödynnetään yhtiön toisen sukupolven pumppua, joka on erikoisesti letkujen päässä custom-nestekiertojen tapaan. 360 mm:n jäähdyttimen kaveriksi yhtiö on valinnut kolme 120 mm:n SF120-tuuletinta, joiden luvataan pitävän meluntuoton alle 35 desibelissä. Nestekierto jäähdyttää EKWB:n TEC-coolerin tapaan peltier-elementin kuumaa puolta itse prosessorin sijasta.

ML360 Sub-Zero tukee virallisesti LGA1200-kantaa ja nykyisiä 10. sukupolven Core-prosessoreita, joihin on päivitetty uusi Cryo Cooling -teknologiaa tukeva firmware. Teoriassa coolerin käyttö onnistuu myös esimerkiksi LGA115x-kantaisilla emolevyillä, mutta niille sopivat prosessorit eivät osaa raportoida coolerin vaatimia tietoja ja siten esimerkiksi kondensaation riski kasvaa.

Cooler Master ML360 Sub-Zero saapuu myyntiin pohjoismaissa joulukuun aikana 399 euron arvioituun suositushintaan.

Lähde: Cooler Master

AOC ja Porsche Design julkistivat yhteistyössä luodun näytön

Porsche Design AOC Agon PD27 on nimensä mukaisesti 27-tuumainen näyttö, jonka keskeisimpiä ominaisuuksia on 240 Hz:n virkistystaajuus, voimakas 1000R:n kaareutuvuus ja QHD-resoluutio.

AOC ja Porsche Design ovat julkaisseet ensimmäisen yhteistyössä toteutetun tietokonemonitorin. AOC ilmoitti alkujaan lokakuun puolessa välissä aloittaneensa Porsche Designin kanssa yhteistyön, jonka tavoitteena on yhdistää Porsche Designin muotoilufilosofia ja AOC:n näyttöteknologia.

Yhteistyön ensihedelmänä syntynyt Porsche Design AOC Agon PD27 on 27-tuumainen 1440P-resoluutioinen tietokonemonitori VA-paneelilla, joka tarjoaa nopean virkistystaajuuden lisäksi myös AMD:n Freesync Premium Pro -sertifikaatin, voimakkaan 1000R:n kaarevuuden, HDR 400 -sertifikaatin ja 1 ms:n GtG (gray to gray) -vasteajan. sRGB-väriavaruuden kattavuus näytöllä on 119 prosenttia, Adobe RGB -avaruuden 89 prosenttia ja NTSC-avaruuden 85 prosenttia. Näytön maksimikirkkaudeksi valmistaja lupaa 550 nitiä.

Porsche Designin kädenjälki näytössä näkyy sen ulkonäössä. Näyttö on varustettu varsin massiivisella hopeanvärisellä jalalla, joka ottaa mallia urheiluautojen turvakaarista ja näytön pohjasta löytyy RGB-valo, joka heijastaa pöydälle jalan juureen valinnan mukaan joko AOC:n Agon-pelibrändin tai Porsche Designin logon käyttäjän valitsemissa väreissä. Näyttävän metallisen jalan ulkopuolelta monitori itsessään on varsin hillitysti muotoiltu. Takapaneeli on väritykseltään mattamusta ja pelinäytölle ominaiset koristeet on toteutettu RGB-valaistuksena näytön takaosan keskikohdilla. Edessä näytön alapuolta koristaa vain Porsche Designin logo.

Porsche Design AOC Agon PD27:n mukana toimitetaan langaton infrapunayhteyden yli toimiva kaukosäädin, jolla näytön asetuksia voi muovata mieleisekseen. Asetuksiinkin Porsche Design tarjoaa oman lisänsä, sillä näytössä on käytössä uusi nimenomaan sitä varten suunniteltu Gaming Porsche OSD -valikko, joka tarjoaa säädöt niin näytön pelitiloille, LED-efektin hallinnalle kuin myös väri- ja ääniasetuksille. Ääniä varten näytössä on sisäänrakennetut 5 watin stereokaiuttimet. Liitäntäpuolella uutuusnäyttö tarjoaa 4-porttisen USB 3.2 -hubin, kaksi HDMI 2.0 -liitäntää ja kaksi DisplayPort 1.4 -liitäntää.

Porsche Design AOC Agon PD27 tulee saataville 5. joulukuuta valikoiduissa Porsche Design -kaupoissa, verkossa osoitteessa www.porsche-design.com ja Amazonissa 799 dollarin suositushintaan. Mahdollisesta saatavuudesta Suomessa ei toistaiseksi ole tietoa.

Lähde: TechPowerUp

Apple julkaisi ensimmäiset ARM-pohjaiset Mac-tietokoneensa – MacBook Air, Mac Mini ja MacBook Pro

Jokainen kolmesta uudesta Mac-tietokoneesta on varustettu Applen uudella M1-järjestelmäpiirillä.

Apple on tänään odotetusti julkaissut ensimmäiset Arm-pohjaiset Mac-tietokoneensa. Tänään esitellyt Macbook Air, Mac Mini ja Macbook Pro 13” luottavat kaikki Applen omaa suunnittelua edustavaan M1-järjestelmäpiiriin vanhemmista malleista löytyneiden Intel-prosessoreiden sijaan.

Kaikkia uusia Mac-tietokoneita yhdistää yhteisen järjestelmäpiirin lisäksi myös tuki Wi-Fi 6:lle, nopeutuneet SSD-muistit ja siirtyminen uuteen USB-standardiin. Jokaisen koneen USB Type-C -liitännät tukevatkin sekä Thunderboltia, että kyseisen standardin sisällään pitävää tuoretta USB 4:ää. MacBook -kannettavien osalta M1-järjestelmäpiiri tuo mukanaan myös kehittyneemmän signaaliprosessorin, minkä myötä webkameran kuvanlaadun luvataan parantuneen. Myös kannettavien mikrofonit on päivitetty laadukkaammiksi.

Mac Mini on kolmikon edullisin tuote, minkä lisäksi se eroaa kahdesta muusta myös rakenteensa osalta – kyseessä on totuttuun tapaan pöydälle sijoitettava mini-tietokone kannettavan tietokoneen sijaan. Applen mukaan uudella M1-järjestelmäpiirillä varustettu Mac Mini tarjoaa jopa 3 kertaa paremman prosessorisuorituskyvyn kuin edellisvuoden perusmallit Intelin neliytimisine i3-prosessoreineen ja jopa 6 kertaa nopeamman grafiikkasuorituskyvyn. Applen mukaan M1:n GPU on itseasiassa maailman nopein integroitu grafiikkaohjain.

Lisääntyneen tehon ohella uuden Mac Minin tehonkulutus on laskenut järjestelmäpiirin vaihdon myötä. Applen mukaan Mac Minin tehonkulutus onkin vaativimmissakin toiminnoissa 60 prosenttia edeltäjäänsä pienempi. Ulkomitoiltaan ja -näöltään sekä lähtöhinnaltaan Mac Mini on säilynyt ennallaan.

Julkaisun toiseksi edullisin uutuus on MacBook Air. Minin tavoin myös MacBook Airin tehojen kerrotaan kasvaneen edellisvuoden Intel-koneisiin verrattuna. M1:n prosessorisuorituskyky on yli kolminkertainen ja grafiikkasuorituskyky viisinkertainen edellisvuoden neliytimiseen i7-malliin verrattuna. ARM-pohjaisen piirin paremman energiatehokkuuden myötä Apple lupaa uudelle MacBook Airille jopa 18 tunnin akunkeston yhdellä latauksella, mikä on kuusi tuntia edellisvuotta enemmän.

Lisääntyneestä tehosta huolimatta M1-järjestelmäpiirin pienemmän virrankulutuksen myötä Apple on päätynyt tekemään MacBook Airin jäähdytyksestä täysin passiivisen, eli siinä ei ole enää tuuletinta, minkä myötä se on myös täysin äänetön. Näytön osalta MacBook Air on päivitetty tukemaan ennestään MacBook Pro -malleista löytynyttä DCI-P3-väriavaruutta ja SSD-aseman nopeus on valmistajan mukaan edeltäjään verrattuna kaksinkertainen. Ulkonäöltään ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan kone ei ole puuttuvaa tuuletinta lukuun ottamatta muuttunut viime vuodesta.

Julkaisutilaisuuden kolmas ja kallein uutuus on uusi MacBook Pro 13”. MacBook Airista uusi pienempi Pro-kannettava erottuu järjestelmäpiiriä jäähdyttävän tuulettimen voimin. Edellisvuoden 4-ytimisen i7:n sisältävään MacBook Pro 13” -malliin verrattuna M1-järjestelmäpiiri on Applen mukaan prosessorisuorituskyvyltään 2,8 kertaa tehokkaampi ja grafiikkasuorituskyvyltään 5 kertaa tehokkaampi. MacBook Airin tapaan myös Pron akunkestoa on saatu kasvatettua ja se onkin Applen mukaan jopa 20 tuntia, mikä on pisin akunkesto MacBookien historiassa. Muiden uutuuksien tavoin MacBook Pro 13” on ulkonäöltään yhtenevä edellisvuoden mallien kanssa.

Kaikki uudet Mac-tietokoneet ovat ennakotilattavissa välittömästi ja saataville ne tulevat 17.11. Mac Minin hinnat alkavat 819 eurosta, MacBook Airin hinnat 1159 eurosta ja MacBook Pro 13”:n hinnat 1479 eurosta.

Lähde: Apple (1), (2), (3)

Apple julkaisi M1-järjestelmäpiirin Mac-tietokoneisiin

Applen mukaan sen järjestelmäpiirissä on tehokkain prosessoriydin, energiatehokkain prosessori ja tehokkain integroitu grafiikkaohjain yhdessä paketissa.

Apple kertoi aiemmin tänä vuonna tulevansa julkaisemaan ensimmäisen yhtiön omaan järjestelmäpiiriin perustuvan Mac-tietokoneen vielä tämän vuoden aikana. Tänään pidetyssä julkaisutilaisuudessa yhtiö julkaisi paitsi uudet Macit, myös niiden järjestelmäpiirin, M1:n.

Apple M1 -järjestelmäpiiri rakentuu yhteensä 16 miljardista transistorista ja se valmistetaan 5 nanometrin prosessilla. Se hyödyntää poikkeuksellista ratkaisua, jossa muistipiirit on istutettu samaan Applen suunnittelemaan paketointiin itse järjestelmäpiirin kanssa. Yhtiö ei tarkentanut, paljonko tai mitä muistia järjestelmäpiirin tukena on, mutta kehuu ratkaisun tarjoavan sekä reilusti muistikaistaa että matalat viiveet. Yhtiö valmistaa järjestelmäpiiristä ilmeisesti kahta eri versiota, joista toisessa on 8 ja toisessa 16 Gt HBM-muistia. Päivitys: Applen Suomen sivuilta löytynyt maininta HBM-muisteista on ilmeisesti virheellinen ja kyseessä on todellisuudessa LPDDR4X-muistit.

Järjestelmäpiirissä on neljä tehokasta prosessoriydintä erittäin leveällä arkkitehtuurilla ja yhteisellä 12 megatavun L2 -välimuistilla sekä neljä energiatehokasta kapeammalla, mutta edelleen leveällä arkkitehtuurilla ja 4 Mt:n jaetulla L2-välimuistilla. Applen mukaan sen tehoydin on maailman tehokkain prosessoriydin ja M1 tarjoaa parasta prosessorisuorituskykyä per watti. Yhtiön mukaan sen suorituskyky MacBook Airin 10 watin TDP:llä on kaksinkertainen ”viimeisimpään PC-kannettavien siruun” verrattuna.

Järjestelmäpiirin grafiikkaohjain on 8-ytiminen ja sisältää 128 suoritusyksikköä. Se kykenee suorittamaan parhaimmillaan 24 576 säiettä samanaikaisesti ja tarjoaa jopa 2,6 TFLOPSin laskentatehon. Applen mukaan kyseessä on maailman nopein integroitu grafiikkaohjain, mikä pitää paikkansa ainakin teoreettisen laskentatehon osalta. Yhtiön omien testien mukaan M1 tarjoaa myös grafiikkasuorituskykyä kaksinkertaisesti ”viimeisimpään PC-kannettavan siruun” verrattuna 10 watin TDP-arvolla.

M1:een on integroitu myös 16-ytiminen Neural Engine tekoälytehtäville, kehittynyt ISP-kuvaprosessori, median pakkaus- ja purkuyksiköt sekä Thunderbolt / USB 4 -ohjain. Mukana on luonnollisesti myös Applen Secure Enclave -tietoturvaprosessori sekä tuki PCI Express 4.0 -standardille, mitä hyödynnettäneen ainakin NVMe-tallennustilan kanssa.

Lähde: Apple

EKWB julkaisi Intel Cryo Cooling -teknologiaa hyödyntävän QuantumX Delta TEC -prosessoriblokin

QuantumX Delta TEC ei ole perinteinen prosessoriblokki, vaan nestekierron tehtävänä on jäähdyttää sen sisältä löytyvän peltier-elementin kuumaa puolta.

Nestejäähdytysratkaisujen huippuihin lukeutuva slovenialainen EK Water Blocks on julkaissut uuden, normaalista poikkeavan prosessoriblokin. Uusi EK-QuantumX Delta TEC on suunniteltu yhteistyössä Intelin kanssa.

Kuten jo nimen TEC-lyhenteestä aihepiirin tuntevat voivat arvata, kyse on Termoelectric Coolerista eli lämpösähköiseen ilmiöön perustuvasta coolerista. QuantumX Delta TEC poikkeaa normaaleista prosessoriblokeista jo ulkonäkönsä puolesta, sillä keskellä blokkia on suurikokoinen ”evä”. Evän sisältä löytyy tarvittava ohjauselektroniikka blokin sisään upotetulle peltier-elementille, jonka on tarkoitus tehdä nestejäähdytyksestä entistä tehokkaampaa. Varsinainen nestekierto jäähdyttääkin QuantumX Deltassa Peltier-elementtiä, ei itse prosessoria.

Peltier-jäähdytyksen yksi suurimmista ongelmista on ollut perinteisesti kondensoituva kosteus. QuantumX Deltassa tämä ongelma on pyritty ratkaisemaan eristämällä kylmä puoli tehokkaasti muusta ympäristöstä ja hyödyntämällä Intelin Cryo Cooling -teknologiaa. Peltier-elementin ohjauksesta vastuussa oleva Cryo Cooling -teknologia rakentuu sekä rauta-, ohjelmisto- että firmwarekomponenteista. Se tarkkailee jatkuvasti blokin ympäröivää lämpötilaa ja säätelee sen mukaan elementin toimintaa minimoidakseen kondensaatioriskin.

EK-QuantumX Delta TEC on nyt ennakkotilattavissa ja se on hinnoiteltu EKWB:n omassa verkkokaupassa 349,90 euroon. Toimitukset on tarkoitus saada aloitettua joulukuun alkupuolella ja blokit tulevat myyntiin luonnollisesti myös yhtiön normaaliin jälleenmyyntiverkostoon.

Lähde: EKWB

Reuters: Huawei myy Honorin miljardikaupoissa

Reutersin lähteiden mukaan Huawei olisi myymässä Honorin kaikkine työntekijöineen ja muineen Digital Chinalle ja Shenzhenin kaupunginhallitukselle lähes 13 miljardin euron hintaan.

Netissä on liikkunut viime aikoina huhuja, joiden mukaan Huawei olisi hankkiutumassa eroon Honor-brändistään. Nyt näillä huhuille on saatu tukea Reutersilta, jonka lähteiden mukaan kaupoista olisi päästy jo sopuun.

Reutersin nimettöminä pysyvien lähteiden mukaan Huawei tulee myymään Honorin Digital Chinalle ja Shenzhenin kaupunginhallitukselle noin 100 miljardin yuanin eli reilun 12,8 miljardin euron hintaan. Kauppojen perimmäiseksi syyksi kerrotaan Huawein tarve keskittyä lippulaivaluokan puhelimiin ja yrityspuolen bisneksiinsä Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan vuoksi. Yhden Reutersin lähteen mukaan se myös kertoo, ettei ainakaan Huawei odota pikaisia muutoksia sanktioihin huolimatta vallanvaihdosta Yhdysvalloissa.

Kauppojen varsinainen kohde on Honor Terminal, jonka Huawei perusti täysin omistamanaan tytäryrityksenä viime keväänä. Omistajaa ovat vaihtamassa Reutersin mukaan käytännössä kaikki Honoriin liittyvä työntekijöistä ja tuotekehityksestä aina jakelukanavien hallintaan asti. Honor Terminal yksi uusista pääomistajista lähes 15 %:n osuudella olisi kauppojen myötä Digital China, joka on tällä hetkellä Honorin suurin jakelija Kiinassa. Muu omistus jakautuisi ainakin kolmen erillisen sijoitusrahaston kesken, joiden taustalta löytyy Shenzhenin kaupunginhallitus. Kunkin sijoitusrahaston osuus olisi 10 – 15 % eikä Reutersin lähteet kommentoineet puuttuvien prosenttien mahdollisista omistajista. Yhtiön odotetaan listautuvan pörssiin kolmen vuoden sisään.

Honor on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa Reutersille eikä uutistoimisto ole saanut ainakaan toistaiseksi vastausta tiedusteluihinsa Huaweilta, Digital Chinalta tai Shenzhenin hallinnolta.

Lähde: Reuters

Uusi artikkeli: Testissä Sony Xperia 5 II

io-tech testasi Sonyn tuoreen pikkulippulaivamallin – Xperia 5 II:n.

Lokakuu lähestyy loppuaan, mutta io-techin toimituksessa techtober jatkuu vain. Testirykelmä on kuitenkin saanut osakseen myös pienen muutoksen ja keskihintaluokkaan sijoittuvien 5G-puhelinten tulvaa rikkomaan on saapunut Sonyn tuore Xperia 5 II. Japanilaisjätin uutuus täydentää valmistajan vuoden 2020 malliston tuoden suuren osan keväällä myyntiin tulleen Xperia 1 II:n rautaominaisuuksista huomattavasti pienempään runkoon 6,1-tuumaisen OLED-näytön kera. Muutoksiakin paketissa kuitenkin on ja Sony on tuonut mukaan ensimmäistä kertaa mallistossaan korkeamman virkistystaajuuden näytön.

Sony Xperia 5 II:n keskeisiä ominaisuuksia ovatkin 6,1-tuumainen 21:9-kuvasuhteen OLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella, Qualcommin Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, 8 gigatavua RAM-muistia, 128 gigatavua tallennustilaa ja 4000 mAh:n akku. Kamerajärjestelmän virkaa hoitaa kolme 12 megapikselin kameraa – ultralaajakulmakamera, laajakulmakamera ja telekamera.

Artikkelissa tutustumme Sony Xperia 5 II:een hieman täysimittaista testiartikkelia lyhyemmin reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Sony Xperia 5 II