Intelin Core i5-10400 asettuu testivuodossa kilpasille i5-9400F:n kanssa

Uuden sukupolven i5-10400 peittoaa edeltäjänsä yhden ytimen testeissä vain suurin piirtein 5 %:n erolla, mutta kaikkia ytimiä hyödyntävissä testeissä Hyper-threading siivittää i5-10400:n yli 35 – 45 prosenttia i5-9400:n edelle.

Intelin 10. sukupolven Core-työpöytäprosessorit on jo julkistettu ja ennakkomyynnissä, mutta lehdistölle ei ole annettu vielä lupaa julkaista testejään. Vuotajia tämä yksityiskohta ei kuitenkaan häiritse vaan tällä kertaa vuotojen kohteena on Core i5-10400.

Core i5-10400 on Intelin edullisemman pään 6-ytiminen prosessori, mikä kaikkien muiden 10. sukupolven työpöytäprosessoreiden tapaan tukee Hyper-threading-SMT-teknologiaa ja kykenee siten suorittamaan samanaikaisesti 12 säiettä. Prosessorin perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 2,9 ja 4,3 GHz ja TDP-arvo 65 wattia.

Twitter-käyttäjä HXL:n alun perin ChipHellin foorumeilta löytämä vuoto on jo poistettu, mutta VideoCardz ehti napata sen kuvat talteen. Mukana testissä olivat CPU-Z Bench, Cinebench R15 ja R20, Super Pi sekä nimeämätön FPU-testi ja verrokkiprosessorina toimi 9. sukupolven Core i5-9400F.

CPU-Z:n yhden ytimen testeissä erot prosessoreiden välille jäivät odotetusti varsin pieniksi: i5-10400 oli noin 4,5 – 5 % nopeampi kuin 9400F. Kaikkia ytimiä hyödyntävissä testeissä ero kuitenkin nousi merkittäväksi, sillä vaikka 9400F:ssä on yhtä monta ydintä kuin 10400:ssa, siinä ei ole käytössä SMT-teknologiaa. Erot CPU-Z:n moniydintesteissä olivat 35 – 45 % i5-10400:n eduksi. Cinebench R15 ja R20 testeissä yhden ytimen erot olivat 6 – 9 % ja kaikkien ydinten 42 – 45 %. SuperPi- ja FPU-testeissä erot jäivät 8,5 ja 2,5 prosenttiin.

Lähde: VideoCardz

Intelin tulevat Alder Lake- ja Rocket Lake -työpöytäprosessorit vuotojen kohteena

Aiemminkin luotettavaksi osoittautuneen lähteen mukaan Alder Lake -prosessorit tulevat tukemaan DDR5-muisteja. Rocket Laken vuoto koskee puolestaan prosessoreiden tehonkulutusta.

Taiwanilainen PTT on noussut kerta toisensa jälkeen luotettavaksi lähteeksi useille tutuille Twitter-vuotajille. Tällä kertaa palveluun on vuodettu tietoja sekä Intelin tulevista Rocket Lake -prosessoreista että myöhemmin markkinoille tulevista LGA 1700 -kantaisista Alder Lake -prosessoreista.

Twitter-käyttäjä MebiuW löysi PTT-keskustelupalstalta aiemminkin luotettavaksi osoittautuneet sharkbay-tunnuksen tuoreimpia Alder Lake -kuulumisia. RetiredEngineer puolestaan tiivisti vuodon oleellisimmat tiedot helppoon pakettiin: Alder Laken työpöytäversio tulee tukemaan DDR5-muisteja, mutta tuki on osin rajoitettu ainakin ensimmäisissä Alder Lake-S -sampleissa.

Vuodon mukaan emolevyjen on oltava kuusikerroksisia, jotta kahden muistikamman tukeminen per kanava ylipäätään onnistuu ja silloinkin nopeus rajoittuu vuodon mukaan DDR5-4000:n. Emolevyt selviäisivät kuitenkin neljällä kerroksella, mikäli kuhunkin kanavaan asennetaan vain yksi muistipaikka ja tällöin ne tukisivat myös DDR5-4800-nopeutta. On mahdollista, että tämä tilanne kuitenkin korjaantuu vielä ennen julkaisua.

Rocket Lake -vuodossa puolestaan käsitellään tulevien 11. sukupolven työpöytäprosessoreiden tehonkulutusta. Vuodon mukaan prosessoreja tulee kolmella eri TDP-arvolla (PL1-arvo): 65, 80 ja 95 wattia.

95 watin TDP:llä julkaistaan vuodon mukaan vain 6- ja 8-ytimisiä malleja ja niiden PL2-arvo eli suurin sallittu kulutus Boostatessa olisi 8-ytimisille 251 ja 6-ytimisille 173 wattia. PL2-tila saisi olla käytössä 56 sekuntia yhtäjaksoisesti. Kuvissa näkyvä PL3-arvon kerrotaan olevan tyypillisesti 2 wattia yli PL2-arvon ja sen voivan sallia 64 millisekunnin mittaiset ylitykset. PL4-arvo on prosessorin raja, jonka jälkeen se yksinkertaisesti palaa rikki.

80 ja 65 watin TDP-arvoilla mukaan tulevat myös neliytimiset mallit. Prosessoreiden PL2-arvot ovat 80 watin luokassa 8-, 6- ja 4-ytimisille malleille 251, 191 ja 146 wattia ja 65 watin luokassa 251, 177 ja 128 wattia. 80 ja 65 watin TDP-arvoilla varustetuissa malleissa PL2-tila saa olla käytössä yhtäjaksoisesti 28 sekuntia.

Lähteet: MebiuW @ Twitter, Retired Engineer @ Twitter

AMD:n Ryzen 4000 -sarjan APU-piirien työpöytäversiot laajassa vuodossa (Renoir)

Igor’s Labin käsiinsä saamien dokumenttien mukan Engineering Sample -versioiden Zen 2 -ytimet yltävät parhaimmillaan 4,45 GHz:n Boost-kellotaajuuksiin Vega-grafiikkaohjainten venyessä maksimissaan 2,1 GHz:iin.

AMD:n Renoir-koodinimelliset Zen 2- ja Vega-arkkitehtuureihin perustuvat APU-piirit ovat jo kuluttajien käsissä kannettavien puolella. Työpöytäpuolella ei kuitenkaan tiedetä vielä edes milloin uudet APU-piirit ylipäätään julkaistaan.

Saksan Tom’s Hardwarena aiemmin tunnettu Igor’s Labin Igor Wallossek on saanut käsiinsä listauksen AMD:n Renoir-koodinimellisten työpöytä-APU-piirien Engineering Sample -versioista. Vaikka ES-versioiden kellotaajuudet eivät välttämättä vastaa täysin lopullisten mallien taajuuksia, ne ovat jo hyvin suuntaa antavia.

Igor’s Labin listauksen mukaan AMD:lla on tällä hetkellä yhteensä kuusi 65 ja kuusi 35 watin TDP-arvolla varustettua mallia. Odotusten mukaisesti APU-piirit ovat 4-, 6- ja 8-ytimisiä ja ne tukevat SMT-teknologiaa. Vega Compute Unit -yksiköitä on neliytimisissä malleissa 5 tai 6, 6-ytimisissä 6 tai 7 ja 8-ytimisissä 7 tai 8.

Prosessoriydinten peruskellotaajuudet ovat 35 watin TDP-arvolla varustetuissa malleissa 3,1 – 3,5 GHz ja Boost-kellotaajuudet 4,1 – 4,35 GHz. 65 watin mallien peruskellotaajuudet ovat puolestaan 3,6 – 3,8 ja Boost-kellotaajuudet 4,1 – 4,45 GHz. Grafiikkaohjainten maksimikellotaajuudet ovat 35 watin malleissa 1,7 – 2 GHz 65 watin malleissa 1,7 – 2,1 GHz.

Lähde: Igor’s Lab

Das Keyboard julkaisi uuden päivitetyn mallin suositusta tenkeyless-kokoisesta 4C-näppäimistöstään

Das Keyboard on päivittänyt suositun 4C-mallinsa näppäinhatut PBT-muovisiin ja kytkimet Cherryn ruskeisiin, jotka on voideltu kuluttajalle valmiiksi.

Mekaanisten näppäimistöjen harrastajien keskuudessa suosiota nauttivan Das Keyboardin suosituimpiin malleihin kuulunut tenkeyless-kokoinen 4C-malli on saanut osalleen päivityksen. Ulkoisesti näppäimistössä ei ole juuri muutosta havaittavissa alun perin jo vuonna 2015 julkaistuun edeltäjäänsä verrattuna – näppäimistö on yhä rakennettu tuttuun anodisoituun alumiiniseen runkoon ja siitä löytyy edelleen sisäänrakennettu USB 2.0 -hubi. Myös N-key rollover ja perinteisten muovisten jalkojen sijaan magneettisesti kiinnitettävä näppäimistön 4 asteen kulmaan nostava viivaimen sisältävä footbar-jalka ovat periytyneet päivitettyyn malliin.

Alkuperäisestä 4C-mallista löytyneet Greetechin kytkimet on kuitenkin uutukaisesta vaihdettu Cherryn kullatuihin MX Brown kytkimiin, jotka Das Keyboard on valmiiksi voidellut hiljentääkseen näppäinääniä ja parantaakseen näppäinten tuntumaa. Kytkinten lisäksi myös näppäinhatut ovat saaneet osalleen päivityksen, sillä ABS-muovisista näppäinhatuista on siirrytty hiilenharmaisiin PBT-muovisiin (polybutyleenitereftalaatti) malleihin, joiden luvataan tarjoavan edeltäjiään parempaa kestävyyttä.  PBT onkin yleisesti käytetyistä näppäinhattumateriaaleista kestävin. Fyysisten muutosten lisäksi myös näppäimistön firmware on päivitetty, mutta kyseisen päivityksen käytännön vaikutuksista yhtiö ei ole julkaissut tietoja.

Päivitetty 4C on saatavilla Yhdysvalloissa välittömästi 139 dollarin hintaan Das Keyboardin omilta verkkosivuilta. Euroopan saatavuudesta tai muista kuin Yhdysvaltain näppäinasettelusta ei ole vielä tietoa.

Lähde: Das Keyboard

NVIDIA varmisti Ampere-arkkitehtuurin löytyvän myös tulevista GeForce-näytönohjaimista

Tänään julkaistu A100 on puhdas laskentasiru, mutta sama arkkitehtuuri tulee löytymään syksyllä julkaistavaksi odotettavien GeForce-näytönohjainten sisältä.

NVIDIAn nahkatakkinen toimitusjohtaja Jensen Huang esitteli tänään Ampere-arkkitehtuurin ja A100-grafiikkapiirin. Pelaajat joutuivat kuitenkin pettymään, sillä Huangin keynotessa ei paljastettu mitään tuleviin GeForce-näytönohjaimiin liittyvää.

Itse keynote-esityksessä Huang keskittyi tekoälysovelluksiin ja tehokkaaseen laskentaan, mutta ennakkoon medialle pidetyssä tilaisuudessa varmistettiin saman arkkitehtuurin tulevan löytymään myös pelinäytönohjaimista. Toimittajan kysyttyä kuluttaja- ja laskentapiirien erosta Huang oli vastannut niiden arkkitehtuurin olevan hyvinkin samankaltainen, mutta konfiguraatiot ovat täysin erit.

Erilainen konfiguraatio näkyy heti A100-grafiikkapiirissä, mistä on jätetty täysin pois näyttöohjaimet, mediayksiköt sekä säteenseurantaa kiihdyttävät RT-ytimet. Niiden osalta Ampere-arkkitehtuuriin tehdyt parannukset jäivät siis edelleen mysteeriksi, eikä A100 auta esimerkiksi tulevien GeForce-näytönohjainten säteenseurantakyvyn arviointiin mitenkään. Pelimalleista taas on tyypillisesti karsittu FP64- eli kaksoistarkkuuteen erikoistuvat CUDA-ytimet minimiin. Esimerkiksi Turing-sukupolven TU102-grafiikkapiirissä on yksi FP64-ydin per 32 FP32-ydintä, kun GV100:ssa ja A100:ssa niitä on yksi kahta FP32-ydintä kohden. Pelinäytönohjaimissa tultaneen lisäksi käyttämään HBM2:n sijasta GDDR6-muisteja.

Valitettavasti NVIDIA ei paljastanut kuluttajamallien aikataulusta kuitenkaan vielä mitään. Huhuissa julkaisua on povattu syksylle, mutta yksimielisyyttä tarkemmasta ajankohdasta tai siitä, mitkä mallit julkaistaan ensin ei huhukentällä ole syntynyt.

Lähde: MarketWatch

Video: Rakennetaan tietokone 2000 euron budjetilla

Rakensimme Ryzen 7 3700X -prosessorin ja GeForce RTX 2070 Super -näytönohjaimen ympärille suorituskykyisen pelitietokoneen, jolla onnistuu myös hyötykäyttö.

Toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Asuksen ja Jimm’sin kanssa

Alustana kokoonpanossa on Asuksen ROG Strix X570-F -emolevy ja pelisuorituskyvystä vastaa Asuksen ROG Strix GeForce RTX 2070 Super -näytönohjain, joka riittää hyvin 1440p-pelaamiseen.

Videolla esitellään kokoonpanon osat, rakennetaan tietokone ja ajetaan joukko suorituskykytestejä sekä mitataan prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötilat sekä kokoonpanon tehonkulutus.

Prosessoriksi valittiin 8-ytiminen Ryzen 7 3700X, jota jäähdytetään Asuksen ROG Strix LC 240 AIO-nestekierrolla ja G.Skillin DDR4-3600-nopeudella toimivaa Trident Z Neo -keskusmuistia on 16 gigatavua. X570-piirisarjan PCI Express 4.0 -tuki hyödynnettiin Corsairin 500 gigatavun MP600 M.2 SSD:llä ja kokoonpano rakennettiin NZXT:n mattamustaan H510 Elite -koteloon. Virransyötöstä vastaa Corsairin RM650x-virtalähde:

  • AMD Ryzen 7 3700X
  • Asus ROG Strix X570-F
  • G.Skill 16 Gt Trident Z Neo DDR4-3600 (16-19-19-39)
  • ASUS ROG Strix LC 240 AIO
  • Asus ROG Strix GeForce RTX 2070 Super
  • Corsair MP600 500 Gt M.2 SSD (PCIe 4)
  • Corsair RM650x -virtalähde
  • NZXT H510 Elite

Kokoonpano on myynnissä Jimm’s PC-Storessa valmiiksi kasattuna, kahden vuoden kokoonpanotakuulla ja Windows esiasennettuna ilman lisenssiä 2129 euron hinnalla.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava. Yli 40 000 tilaajalla io-tech on noussut Pohjoismaiden suurimmaksi tekniikkamediaksi Youtubessa ja Suomessa 300 suurimman suomenkielisen kanavan joukkoon.

Katso video Youtubessa

NVIDIA julkaisi Ampere-arkkitehtuurin ja A100-grafiikkapiirin datakeskuksiin

NVIDIAn datakeskuksiin suunnattu A100-grafiikkapiiri on valmistettu TSMC:n 7 nanometrin valmistusprosessilla ja se rakentuu yhteensä 54 miljardista transistorista.

NVIDIA ei pitänyt aiemmista tiedoista poiketen livestreamia Jensen Huangin GTC-keynote-esityksestä, vaan julkaisi sen useana lyhyempänä videona YouTube-kanavallaan. Nahkatakkiin pukeutunut Jensen Huang piti keynote-puheensa keittiössä, jossa kuvattiin myös aiempi kiusoitteluvideo.

Huang esitteli keynotessa odotetusti uuden Ampere-arkkitehtuurin, datakeskusluokan A100-grafiikkapiirin, mikä jätti samalla perinteisen G-etuliitteen pois nimestään. A100 rakentuu yhteensä 54 miljardista transistorista ja se valmistetaan TSMC:n 7 nanometrin prosessilla. Sen rinnalla on yhteensä kuusi HBM2-muistipinoa ja paketoinnissa hyödynnetään TSMC:n CoWoS-teknologiaa (Chip-on-Wafer-on-Substrate).

 

A100:ssa hyödynnetään uusia kolmannen sukupolven Tensori-ytimiä, mitkä tukevat uutta Tensor Float 32 -formaattia (TF32, 8-bittinen eksponentti, 10-bittinen mantissa). Käytännössä se mahdollistaa FP32-syötteen laskemisen FP16:n tarkkuudella. Toinen uusi ominaisuus on Sparsity-kiihdytys, mikä hylkää neuroverkosta vähän tai ei ollenkaan tuloksiin vaikuttavat osat, mikä mahdollistaa sen pakkaamisen parhaimmillaan puoleen ja siten parhaimmillaan kaksinkertaistaa suorituskyvyn. Sparsity on tuettu TF32-, FP16-, BFLOAT16-, INT8- ja INT4-tarkkuuksilla.

A100:n tensoriytimet kykenevät nyt INT8-tarkkuudella 625 TOPSiin tai Sparsityä hyödyntämällä parhaimmillaan jopa 1,25 PetaOPSiin. Verrokiksi Volta-arkkitehtuurin V100:n tensoriytimet kykenevät parhaimmillaan 60 TOPSiin INT8-tarkkuudella. FP16-tarkkuudella suorituskyky on kasvanut V100:n 125 TFLOPSista 310 TFLOPSiin ilman Sparsityä ja 625 TFLOPSiin Sparsityllä.

Toinen Ampere-arkkitehtuurin ja A100:n uusi ominaisuus on MIG- eli Multi-Instance GPU -teknologia. Se kykenee jakamaan yhden A100:n seitsemään eri instanssiin, joista jokaiselle pyhitetään tietty osa grafiikkapiiristä ja muistista.

A100 tulee saataville aluksi DGX A100- ja HGX A100 -laskentapalvelimina, missä yhdelle emolevylle on asennettu kahdeksan Mezzanine-liitäntäistä A100-laskentakiihdytintä. Ne kykenevät tarjoamaan tensorilaskuissa parhaimmillaan yhteensä 5 PetaFLOPSin edestä laskentavoimaa FP16-tarkkuudella Sparsityä hyödyntämällä. A100:t keskustelevat keskenään uuden sukupolven NVLink-väylän kautta, mikä tarjoaa parhaimmillaan 600 Gt/s kaistaa kahden grafiikkapiirin välille. Lisäksi emolevyllä on kuusi NVSwitch-kytkintä.

DGX A100 -kokonaisuuteen kuuluu lisäksi erillisinä kaksi AMD:n 64-ytimistä Epyc 7742 -prosessoria, teratavu muistia, kahdeksan Mellanox ConnectX-6 VPI -Infiniband-verkkokorttia (200 Gbps) yhdellä ja yksi kahdella portilla, kaksi 1,92 teratavun NVMe M.2 SSD -asemaa käyttöjärjestelmälevynä ja 15 teratavua PCI Express 4.0 NVMe U.2 SSD -tallennustilaa. DGX A100 on parhaillaan tuotannossa ja sen voi ostaa omakseen välittömästi 199 000 dollarin hintaan. HGX A100 on saatavilla isoille järjestelmävalmistajille ja sisältää vain itse A100-emolevyn. Saataville on tulossa versio myös neljällä A100-grafiikkapiirillä kahdeksan sijasta.

Kokonaisessa A100-grafiikkapiirissä on 128 SM-yksikköä eli 8192 FP32-, 8192 INT32- ja 4096 FP64-CUDA-ydintä sekä 512 Tensori-yksikköä. Nyt myyntiin tulevassa A100-mallissa on kuitenkin käytössä vain 108 SM-yksikköä eli 6912 FP32-, 6912 INT32- ja 3456 FP64 -CUDA-ydintä ja 432 Tensori-yksikköä. Grafiikkapiirin kellotaajuus on noin 1,41 GHz, mikä tuottaa parhaimmillaan 19,5 TFLOPSin FP32 ja 9,7 TFLOPSin FP64-suorituskyvyn. Tensoriydinten virallinen maksimi on FP16-tarkkuudella 312 TFLOPSia, INT8:lla 624 TOPSia ja INT4:llä 1248 TOPSia ilman Sparsityä. A100 ei sisällä lainkaan RT-yksiköitä, näyttöohjainta, mediayksiköitä tai muita vastaavia kuluttajamalleista tuttuja ominaisuuksia. A100:n TDP-arvo on 400 wattia.

Myös muistipuolella on käynyt leikkuri ja kuudesta HBM2-pinosta on käytössä viisi. Tämä tarkoittaa A100:lle 40 gigatavua 2,5 Gbps:n HBM2-muistia 5120-bittisen muistiohjaimen päässä, mikä tarkoittaa yhteensä 1,6 teratavua per sekunti kaistaa. Grafiikkapiiri tukee uuden sukupolven NVLinkin lisäksi PCI Express 4.0 -väylää.

Lähde: NVIDIA

USA jatkaa Huaweita koskevia kaupparajoituksia lisävuodella

14.5.2020 - 17:05 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (5)

Huawei ei edes halutessaan pääse käsiksi Googlen mobiilipalveluihin ainakaan vielä seuraavaan vuoteen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut tänään jatkavansa presidentillisten oikeuksiensa voimin kiinalaisia tietoliikennealan yrityksiä, kuten Huaweita ja ZTE:tä koskevia kaupparajoituksia (Executive Order 13873), jotka astuivat voimaan vuosi sitten, toukokuussa 2019. Rajoitukset mahdollistavat yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten yritysten välisen liiketoiminnan estämisen jopa kokonaan.

Hätätilalaki otettiin käyttöön vuosi sitten Yhdysvaltoihin kohdistuvaan kansalliseen uhkaan vedoten, sillä kiinalaisten tietoliikennetuotteita valmistavien yritysten koetaan olevan maalle turvalliruusriski. Taustalla vaikuttavat sekä Kiinan ja USA:n välinen kauppasota että Huawein merkittävä asema 5G-verkkotekniikan kehittäjänä.

Yhdysvaltain kauppaministeriön odotetaan myös jatkavan perjantaina erääntyviä yhdysvaltalaisyrityksille myönnettyjä lisenssejä, jotka mahdollistavat rajatun kaupankäynnin mm. Huawein kanssa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmän käytön Huawein kannettavissa tietokoneissa.

Rajoituksista johtuen Huawei ei voi enää käyttää mm. Googlen mobiilipalveluita uusissa älypuhelinmalleissaan, kuten hiljattain io-techissä testatussa P40 Pro -huippumallissa. Tilalle yritys on kehittänyt suurella rahalla oman Huawei Mobile Services -kokonaisuuden. Lisäksi yritys on pyrkinyt kasvavissa määrin irti riippuvuudesta Yhdysvaltalaisista yrityksistä ja Huawei onkin vaihtanut jo merkittävän osan alihankkijoistaan kiinalaisomisteisiin. Lisäksi mm. Kirin 710A -järjestelmäpiirin valmistuksen kerrottiin hiljattain siirtyneen TSMC:ltä kiinalaiselle SMIC:lle.

Lähteet: Reuters, Whitehouse

SilentiumPC:ltä uusi kolmannen sukupolven kaksitorninen Grandis-lippulaivacooleri

Cooleri tulee saataville mustilla ja ARGB-valaistuilla tuulettimilla.

Puolalainen SilentiumPC jatkaa mallistonsa uudistamista ja on julkaissut uuden Grandis 3 -prosessoricoolerin, joka on seuraaja vuonna 2016 julkaistulle Grandis 2 -mallille. Kyseessä on SilentiumPC:n ilmajäähdytteisten prosessoricoolereiden lippulaivamalli. Cooleri tulee saataville perusversiona sekä A-RGB-tuulettimin varustettuna EVO ARGB -mallina.

Valmistajan mukaan Grandis 3 on suunniteltu 10-12-ytimisten ylikellotettujen suorittimien jäähdyttämiseen jopa 250 watin TDP-arvoon asti. Cooleri koostuu kahdesta tornimallisesta alumiinirivastosta, jotka ovat yhteydessä pohjaosaan kuuden kuparisen lämpöputken välityksellä. ARGB-mallissa metalliosat on nikkelöity, perusmallissa ne ovat ”paljaat”. Rivastojan jäähdytetään kahdella korkean paineentuoton Sigma HP PWM -tuulettimella, joista ulkompi on kooltaan 120 mm ja sisempi 140 mm.

Tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 140 x 159 x 131 mm (L x K x S)
  • Paino: 985 g (EVO ARGB 961 g)
  • Materiaali: alumiinirivasto, kuparipohja ja -lämpöputket
  • Lämpöputket: 6 x 6 mm
  • 1 kpl 140 mm PWM-tuuletin (250-1400 RPM), 1 kpl 120 mm tuuletin (250-1600 RPM)
  • Yhteensopivuus: Intel LGA 115x, 1366, 2011(-3), 2066; AMD AM2(+), AM3(+), AM4, FM2(+), FM1

Perusmallin verollinen suositushinta on kilpailukykyinen 49 euroa ja ARGB-version 55 euroa. Valmistaja antaa coolerilleen kahden vuoden takuun. Grandis 3 on jo io-techin testattavana ja on osana lähiviikkoina julkaistavaa high-end-coolereiden vertailua.

Lähde: SilentiumPC (1)(2)

Antecin uusissa Neptune-valmisnestecoolereissa pumppu sijaitsee jäähdyttimessä

Neptune-malleissa pumppu on sijoitettu poikkeukselliseen paikkaan.

Antec on esitellyt uuden Neptune-nestecoolerimalliston, joka tulee saataville 120 ja 240 mm jäähdyttimellä. Aiempien Kuhler H20 K -mallien tapaan myös Neptune-malleissa pumppu on sijoitettu poikkeuksellisesti jäähdyttimen yhteyteen.

Valmistajan mukaan alumiinijäähdyttimen päätyyn sijoitettu pumppu suojelee prosessoria värinöiltä ja mahdollistaa pienemmän blokkiyksikön. Pumppu tuottaa yhden metrin vedenpaineen sekä 90 l/h tilavuusvirran. Blokkiyksikkö käyttää kuparista mikrokanavapohjaa ja sen kansi on RGB-valaistu.

Neptuneissa käytössä olevat ARGB-tuulettimet toimivat 900-1600 RPM:n kierrosalueella ja tuottavat 20-36 dBA melutason sekä korkeimmillaan 77 CFM:n tilavuusvirran. PTFE-letkut on suojattu nailonpunoksella. Coolerit ovat yhteensopivia Intelin LGA 115x-, 1366-, 2011-V3- ja 2066-kantaisten sekä AMD:n FM2-, FM1-, AM3(+)-, AM2(+)-, AM4-kantaisten suorittimien kanssa.

Neptune 240:n verollinen suositushinta on 92,98 euroa ja 120-mallin 69,90 euroa. Antecin mukaan Neptus-mallien suunniteltu käyttöikä on 50 000 tuntia ja niille luvataan kolmen vuoden takuu.

Lähteet: Antec, lehdistötiedote