Fractal Design esitteli uuteen suunnitteluun perustuvan Celsius+ -sarjan AIO-nestecoolerit

Celsius+-sarjan AIO-coolerit tulevat saataville sekä enemmän ilmaa siirtävillä Dynamic X2 -tuulettimilla että RGB-valaistuksen ja korkeamman staattisen paineen tarjoaville Prisma ARGB -tuulettimilla.

Länsinaapurissa vuonna 2007 perustettu Fractal Design on niittänyt mainetta etenkin kotelovalmistajana, mutta yhtiön tuotekirjoon kuuluu myös muun muassa AIO-nestecoolerit. Yhtiön AIO-ratkaisut perustuvat Asetekin teknologiaan.

Fractal Designin uusi AIO-nestecoolerisarja on ristitty Celsius+:ksi jatkamaan aiemman Celsius-sarjan aloittamaa perinnettä, vaikka suljetun nestekierron pumpun sisältävä prosessoriblokki perustuukin yhtiön mukaan täysin uuteen suunnitteluun. Celsius+ -sarja tulee saataville Dynamic- ja Prisma-versioina, joiden erona on käytettävät tuulettimet. Kuten yhtiön tuotekirjon tuntevat voivatkin jo arvata, on ensimmäisessä valaisemattomat Dynamic X2 -tuulettimet ja jälkimmäisessä osoitettavalla RGB-valaistuksella varustetut Prisma ARGB -tuulettimet.

Fractal Design on pitänyt johtoviidakon minimissään ja Celsius+-sarja kytketäänkin emolevyyn vain yhdellä virtakaapelilla ja yhdellä RGB-kaapelilla, joista jälkimmäisen voi halutessaan jättää myös kytkemättä ja irrottaa blokkiyksiköstä sotkemasta tietokoneen kaapelinhallintaa. Tuuletinten vaatimat kaapelit on piilotettu prosessoriblokkiin kulkevien letkujen punottujen kuorten alle. Valaistus tukee useita eri valmistajien RGB-ohjausta.

Celsius+ -sarjan AIO-nestecoolerit tulevat saataville sekä Dynamic- että Prisma-versioina 240, 280 ja 360 mm:n kokoluokissa eli kahdella 120 tai 140 mm:n tuulettimella tai kolmella 120 mm:n tuulettimella. Tuulettimilla on jonkin verran erilaiset ominaisuudet Dynamicin ollessa parempi liikuttamaan ilmaa mutta Prisman tarjotessa suuremman staattisen paineen. Asetekin tutun kiinnitysmekanismin myötä AIO-coolerit tukevat käytännössä kaikkia markkinoilta löytyviä ja sieltä jo vuosia sitten poistuneita prosessorikantoja niin Inteliltä kuin AMD:ltakin.

Lähde: Fractal Design

Corsairin uusi langaton Dark Core RGB Pro -pelihiiri lupaa langallista pienempiä viiveitä

Corsairin mukaan sen uusi 2000 hertsin Hyper-polling-teknologia yhdessä Slipstream Wireless -yhteydellä mahdollistaa langallisia kilpailijoitakin pienempiä viiveitä.

Corsair on laajentunut viime vuosina koneen sisäpuolelta yhtä vahvasti myös ulkopuolelle oheislaitteiden markkinoilla. Nyt yhtiö on julkaissut mielenkiintoisen uuden pelihiiren.

Corsair Dark Core RGB Pro on langaton pelihiiri, jossa käytetään ensimmäisenä maailmassa yhtiön uutta Hyper-polling-teknologiaa, jonka ansiosta hiiren kerrotaan keskustelevan tietokoneen kanssa peräti 2000 hertsin nopeudella. Hiiri voi toimia langattomasti yhtiön Slipstream Wireless -yhteyden kautta, Bluetoothilla tai langallisesti USB-johdon kera. 2000 hertsin päivitysnopeus on käytettävissä vain Slipstream Wireless -yhteydellä ja yhtiö lupaa sen tarjoavan jopa langallista yhteyttä pienemmän viiveen.

Hiiren sensoriksi on valittu PixArtin langattomaan käyttöön optimoitu optinen PAW3392, joka kykenee parhaimmillaan 18 000 DPI:n tarkkuudeen. Ohjelmoitavia painikkeita on yhteensä kahdeksan ja hiiressä käytetään Omronin valmistamia kytkimiä. Hiiren oikean puoliskon kylkipaneelista toimitetaan mukana kaksi vaihtoehtoista paneelia, joista toinen tarjoaa sormelle lepotuen.

Muotoilultaan hiiri noudattaa aiemman Dark Core RGB:n tietä. Nykytrendien mukaisesti hiiri on RGB-valaistu ja se on jaettu yhteensä yhdeksään erikseen hallittavaan osaan, joista neljä sijaitsee hiiren vasemmassa kyljessä peukalopainikkeet kiertävässä LED-nauhassa.

Hiiri saa virtansa ladattavasta lititum-polymeeriakusta, joka riittää yhtiön mukaan 2,4 GHz:n taajuudella toimivalla Slipstream-yhteydellä parhaimmillaan 16 tunniksi valaistuksella tai 36 tunniksi ilman valaistusta. Bluetoothilla voidaan päästä ilman valaistusta jopa 50 tunnin käyttöaikaan. Akku ladataan perusversiossa USB Type-C -kaapelilla ja SE-versiossa kaapelilla tai Qi-standardia tukevalla hiirimatolla tai muulla latausalustalla.

Corsair Dark Core RGB Pro tulee saataville välittömästi sekä perus- että SE-mallina yhtiön omasta verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä. Yhtiön omassa verkkokaupassa perusmalli on hinnoiteltu 99,99 ja SE-malli 109,99 euroon.

Lähde: Corsair

Video: Arvostelemme katsojien RGB-kokoonpanoja

Arvostelemme videolla kahdeksan Youtube-kanavamme katsojan RGB-teemaista setuppia eli tietokoneen ja oheislaitteiden kokonaisuutta.

Pyysimme Youtube-kanavamme katsojia lähettämään kuvan ja listauksen tietokoneesta ja oheislaitteista. Kuvia saapui parissa päivässä yli toista sataa ja niiden joukosta valittiin ensimmäiselle videolle kahdeksan RGB-valaistua setuppia.

Videolla käydään setupit läpi, kommentoidaan niiden ulkonäköä ja komponentteja ja lopuksi annetaan arvosana asteikolla 1-5.

Seuraavalla videolla käydään läpi mahdollisimman siistit ja huolitellut setupit, joita kaivataan vielä lisää. Jos mielestäsi setuppisi kokonaisuus on suunniteltu huolella, lähetä pari kuvaa ja osalistaus meille sähköpostilla osoitteeseen setup@io-tech.fi.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä ja tilaa io-techin YouTube-kanava. Yli 38 000 tilaajalla io-tech on noussut Pohjoismaiden suurimmaksi tekniikkamediaksi Youtubessa ja Suomessa 300 suurimman suomenkielisen kanavan joukkoon.

Katso video Youtubessa

Muiden käyttäjien kokoonpanoista kiinnostuneiden kannattaa käydä myös kurkkaamassa TechBBS:n Käyttäjien kotelo- ja työpöytägalleria -ketju, jossa foorumin käyttäjät esittelevät omia kokoonpanojaan ja niihin tehtyjä päivityksiä.

Intelin 11. sukupolven Tiger Lake -prosessorit Xe-grafiikkaohjaimella 3DMark-vuodoissa

Core i7-1185G7 -nimellä tunnistuva Qualification Sample on päässyt ensimmäistä kertaa 3DMark Time Spy -testiin, kun nimettömällä Engineering Samplella on ajettu vanhempaa 3DMark 11 -testiä.

Intel on saanut vasta viimeisimmät 10. sukupolven Core H -sarjan prosessorit kannettaviin julkistettua, mutta vuotopuolella mennään jo seuraavassa sukupolvessa. Intelin Tiger Lake -koodinimelliset prosessorit kannettaviin tullaan valmistamaan Intelin 10 nanometrin valmistusprosessilla.

Intelin Tiger Lake -prosessorit on varustettu uusilla Willow Cove -prosessoriytimillä ja Xe-grafiikkaohjaimella. Arkkitehtuuri tullaan näillä näkymin näkemään vain vähävirtaisissa kannettavissa, sillä siinä missä Ice Lake -arkkitehtuuri tuodaan myös palvelimiin, siirrytään siellä seuraavaksi Tiger Laken sijasta Sapphire Rapids -arkkitehtuuriin.

Tuttu Twitter-vuotaja _rogame on löytänyt nyt ensimmäisen Tiger Lake -Qualification Sample -prosessorilla ajetun 3DMark-tuloksen. Qualification Samplet eroavat Engineering Sampleista siten, että ne tunnistuvat jo tuotteen lopullisella nimellä, vaikka prosessorit ovatkin edelleen ”Intel Confidential” -luokiteltuja.
3DMark Time Spy -testissä prosessori tunnistuu 11th Gen Intel Core i7-1185G7 -nimellä ja prosessorin peruskellotaajuus on 3 GHz. 3DMarkin mukaan neliytiminen prosessori ei ole boostannut testissä lainkaan, tai se ei osaa lukea sen kellotaajuuksia oikein. Xe-grafiikkaohjain tunnistuu odotetusti edelleen Generic VGA -nimellä, eikä 3DMark osaa lukea siitä esimerkiksi kellotaajuuksia. I7-1185G7 saa testissä prosessoripisteistä 2922 ja grafiikkapisteitä 1296.

_rogame on twiitannut lisäksi 3DMark 11 Performance -tuloksen tunnistamattomalla Tiger Lake -mallilla. Neliytiminen prosessori toimii nimistringin mukaan vain 700 MHz:n kellotaajuudella, mutta 3DMarkin mukaan sen peruskellotaajuus olisi 1,8 GHz eikä Boost-kellotaajuus joko toimi tai sitä ei osata lukea oikein. Myös tässä tapauksessa grafiikkaohjain jää täysin tunnistumatta. 3DMark 11 Performance -tulokseksi prosessorilla muodostuu P3701, joka rakentuu 3406 grafiikkapisteistä, 6775 fysiikkapisteistä ja 3597 yhdistetyistä pisteistä.

Lähteet: _rogame@Twitter (1), (2)

Win-Raidin työkalu helpottaa Z170/Z270-emolevyjen Coffee Lake -modaamista

Win-Raidin työkalu mahdollistaa käytännössä kaikkien Z170- ja Z270-emolevyjen BIOS-tiedostojen muokkaamisen Coffee Lake -yhteensopiviksi.

Kun Intel julkaisi nykyiset 9. sukupolven Core-työpöytäprosessorit, moni harmitteli niiden sopivan yhteen vain uusien 300-sarjan emolevyjen kanssa huolimatta samasta prosessorikannasta. Modaajat selvittivätkin nopeasti, että rajoitus on ainakin osittain keinotekoinen ja kierrettävissä.

Alun perin Coffee Lake -prosessorit toimivat helposti käytännössä vain ASRockin OC Formula -sarjan emolevyillä, joille oli saatavilla yhtiöllä työskentelevän ylikellotaja Nick Shihin muokkaama BIOS-versio. Myös muiden valmistajien emolevyille alkoi pikkuhiljaa tippumaan modattuja BIOS-versioita, mutta niissä oli usein erilaisia puutteita.

Viimeisten parin vuoden aikana tilanne on kuitenkin muuttunut radikaalisti. Win-Raid-sivustolla on julkaistu työkalu, jonka tuorein versio mahdollistaa automaattisen BIOS-muokkauksen useimpien valmistajien eri Z170- ja Z270-emolevylle, sekä tuen kaikille Coffee Lake -prosessoreiden eri steppingeille. Eri valmistajien BIOS-modeissa voi olla kuitenkin edelleen joitain rajoituksia, kuten MSI:n emolevyillä 8 säikeen maksimi. Allekirjoittaneelta täysin ohi mennyt päivitys tuli ajankohtaiseksi nyt, kun kotimainen huippuylikellottaja Juhani Luumi julkaisi asian tiimoilta opasvideon.

Modatun BIOSin lisäksi Coffee Lake -prosessorit Z170- ja Z270-emolevyille tuova modi vaatii joko prosessorin tai emolevyn muokkaamista. Prosessorin modauksessa pitää yhdistää kaksi tiettyä kontaktipintaa toisiinsa, jonka lisäksi tiettyjen muiden kontaktipintojen eristämistä pidetään suositeltavana, mutta ei välttämättömänä. Sittemmin on paljastunut kuitenkin helpommin toteutettavissa oleva modi, missä ei tarvitse sotkea sähköä johtavia aineita prosessorin kontaktipintoihin. Useimmilta emolevyiltä löytyvässä Nuvoton piirissä, jonka yksi pinneistä eli jaloista on merkitty SKT_OCC:ksi. Tämän pinnin maadoittaminen ajaa saman asian, kuin yllä kuvattu prosessoriin tehtävä modi.

Lisähuomiona osa emolevyistä voi pitää sisällään erilaisia suojauksia, mitkä voisivat estää modatun BIOSin asentamisen. Luumin antamassa esimerkissä Asuksen emolevyllä BIOS-tiedoston on oltava virallinen ja nimetty oikein, jotta asennus menee läpi. Tämän voi kuitenkin kiertää yhdistämällä kaksi emolevyn BIOS-sirun vierellä olevaa kontaktipintaa asennuksen ajaksi ja nimeämällä BIOS-tiedosto creative.rom:ksi.

Coffee Lake -kokemuksista Z170- ja Z270-emolevyillä keskustellaan myös io-techin TechBBS-keskustelualueella.

Win-Raid

MSI julkaisi uuden sukupolven pelikannettavat ja sisällöntuottajien Creator-sarjan päivitykset

Kuten odottaa saattaa, MSI:n uutuudet on varustettu Intelin uusilla 10. sukupolven Core H -sarjan prosessoreilla ja NVIDIAn päivittyneillä GTX 16- ja RTX 20 Super -näytönohjaimilla.

Intel ja NVIDIA päivittivät viime viikon lopulla pelikannettiin tarkoitetut mallistonsa uusilla 10. sukupolven Core H -sarjan prosessoreilla ja GeForce GTX 16- ja RTX 20 Super -päivityksillä. Tämän myötä myös kannettavien valmistajat ovat julkistaneet omat uutuutensa tälle keväälle.

MSI:n mukaan se on keskittynyt uusissa kannettavissaan etenkin akkukeston parantamiseen. Yhtiön mukaan Intelin uutuusprosessorit ja NVIDIAn päivittyneet näytönohjaimet tarjoavat entistä parempaa energiatehokkuutta, mikä yhdistettynä aiempaa suurempiin akkuihin varmistaa viime vuoden malleja pidemmän akunkeston. Akkujen kapasiteetti on nyt parhaimmillaan 99,9 wattituntia, koska kansainväliset lentomatkustusrajoitukset määrittelevät matkustamossa sallittujen akkujen koon alle 100 wattituntiin.

Uudet GS66 Sealth, GS75 Stealth ja GE66 Raider on varustettu parhaimmillaan 300 hertsin FullHD-resoluution IPS-paneelilla. GS66- ja GE66-mallien kohdalla näytön luvataan kattavan 84 % näyttökannen pianta-alasta ja suurin osa reunuksista löytyy näytön alapuolelta. GE66 Raiderissa on panostettu myös RGB-valaistukseen aivan uudella tasolla, sillä kannettavan etureuna on lähes täysin RGB-LED-nauhan peitossa.

Sisällöntuottajien lippulaivamallin Creator 17:n näyttö tarjoaa puolestaan 17,3-tuuman koossa 4K Ultra HD -resoluution, DisplayHDR 1000 -sertifioinnin ja täyden DCI-P3-väriavaruuden. Näytön salaisuus on sen MiniLED-taustavalaistuksessa.

MSI:n uutuusmallisto sisältää kokonaisuudessaan mallit GS66 Stealth, GE66 Raider, GS75 Stealth, GE75 Raider, GP75 Leopard, GL75 Leopard, GF75 Thin, GF65/63 Thin, GT76 Titan, Creator 17, Creator 15M ja Creator 17M. Löydät niiden tarkemmat ominaisuudet MSI:n tiedotteesta.

Lähde: MSI

Video: Rakennetaan 1000 euron nestejäähdytys

Aloitimme rakentamaan Suomen paras tietokone -projektiimme custom loop -nestejäähdytystä ja päivitimme samalla prosessorin ja emolevyn.

Alkuperäinen projekti kasattiin 32-ytimisellä Ryzen Threadripper 3970X -prosessorilla ja ilmajäähdytyksellä. Nyt prosessori päivitettiin helmikuussa julkaistuun 4300 euron hintaiseen 64-ytimiseen 3990X-malliin, emolevy virransyötön mosfettien osalta järeämpään ja kalliimpaan Asuksen ROG Zenith II Extreme Alphaan ja kokoonpanolle rakennetaan custom loop -nestejäähdytys.

Videon ensimmäisessä osassa käydään läpi nestejäähdytyksen osat, jotka toimitti Jimm’s ja EKWB eli EK-WaterBlocks. Blokit ja liittimet ovat EKWB:n Quantum-sarjaa: Velocity-blokki Ryzen Threadripperille, Vector-blokki Asuksen Strix GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimelle ja EK-Torque-liittimet 16 millimetrin ulkohalkaisijan PETG-putkelle. Vesijäähdytyksen muut osat ovat distro plate eli vedenjakaja integroidulla DDC-pumpulla, kaksi 360 mm:n EK-CoolStream-jäähdytintä (PE & SE) ja 6 kpl Corsairin RGB-valaistuja QL120-tuulettimia. Nesteeksi kiertoon tulee oranssi EK-CryoFuel Solid.

Vesijäähdytyksellä on hintaa yhteensä yli 1000 euroa ja EKWB:n osat löytyvät Jimm’sin valikoimista.

Videon toisella osalla tullaan säätämään ja taivuttamaan 16 mm:n putket paikoilleen. Lisäksi valmiilla kokoonpanolla ajetaan suorituskykytestit, lämpötilamittaukset ja ylikellotetaan kokoonpano maksimiin.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä ja tilaa io-techin YouTube-kanava. Yli 38 000 tilaajalla io-tech on noussut Pohjoismaiden suurimmaksi tekniikkamediaksi Youtubessa ja Suomessa 300 suurimman suomenkielisen kanavan joukkoon.

Katso video Youtubessa

Motorola laajensi jälleen Moto G8 -mallistoaan – tällä kertaa vuorossa edullinen Power Lite

Power Lite on Moto G8 -malliston neljäs vesa.

Motorola sen kuin jatkaa Moto G8 -mallistonsa laajentamista Jo hieman sekavaksi muuttuvassa Moto G8 -mallistossa Power Lite on edullisin vaihtoehto ja se sijoittuu Moto G8 -perusmallin alapuolelle. Eroa Power-malliin löytyy mm. näytöstä, järjestelmäpiiristä ja kameratoteutuksesta. Moto G8 Power Liten rakenne on muovia ja se on nanopinnoitettu roiskevettä hylkiväksi.

Puhelin on varustettu 6,5-tuumaisella IPS-näytöllä, jonka kuvasuhde on moderni 20:9, mutta tarkkuus HD-tasoa. Sisällä on käytössä Mediatekin Helio P35 -järjestelmäpiiri ja sen parina on tässä hintaluokassa kohtalaisen mukavat 4 Gt RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Yhteysominaisuudet ovat melko karsitut – mm. Bluetooth 5.0 -tuki, 5 GHz WiFi ja NFC puuttuvat.

Kalliimman power-mallin tapaan myös litessä on suurehko 5000 mAh akku, jolla luvataan jopa kolmen päivän käyttöaika yhdellä latauksella. Lataaminen tapahtuu vanhan micro-USB-liitännän kautta 10 watin teholla. Takakameratoteutusta on typistetty selvästi kalliimpaan Power-malliin nähden – tarjolla on 16 megapikselin pääkamera, 2 megapikselin makrokamera sekä 2 megapikselin syvyystietokamera. Valitettavasti Android-versio on  jo puolitoista vuotta vanha 9 Pie.

Moto G8 Power Lite tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 164,9 x 75,8 x 9,2 mm
  • Paino: 200 grammaa
  • 6,5” IPS LCD -näyttö, 20:9, 720 x 1600, 269 PPI
  • Mediatek Helio P35 -järjestelmäpiiri (8 x Cortex-A53, IMG PowerVR GE8320 GPU)
  • 4 Gt LPDDR4 RAM-muistia
  • 64 Gt -tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 256 Gt)
  • LTE Cat.4/5 (150/75 Mbit/s), Dual SIM
  • WiFi 802.11 b/g/n 2,4 GHz, BT 4.2, A-GPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo
  • Kaksoistakakamera:
    • 16 megapikselin laajakulmakamera, 1,0 µm pikselikoko, f2.0, PDAF
    • 2 megapikselin makrokamera, 1,75 um pikselikoko, f2.4, 2,5 cm tarkennusetäisyys
    • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
    • 1080p 30 FPS videokuvaus
  • Etukamera: 8 megapikseliä, 1,12 um pikselikoko, f2.0
  • Sormenjälkilukija, 3,5 mm kuulokeliitäntä, monokaiutin
  • 5000 mAh:n akku, micro-USB 2.0, 10 W latausteho
  • Android 9 Pie

Moto G8 Power Liten suositushinta Suomessa on 179 euroa. Värivaihtoehtoja ovat sinisävyiset Royal Blue ja Arctic Blue. Myynti alkaa Suomessa 15. huhtikuuta.

Lähde: Motorola Blog

Video: Esittelyssä NZXT H1 -kotelo

Saimme NZXT:ltä testiin uuden Mini-ITX-standardin mukaisen H1-kotelon, jonka mukana tulee virtalähde ja AIO-nestejäähdytys prosessorille.

NZXT H1 on 350 euron hintainen Mini-ITX-kotelo, joka muistuttaa ulkonäölktään etäisesti Microsoftin tulevaa Xbox Series X -pelikonsolia. Korkea hinta selittyy osittain mukana toimitettavalla 650 watin SFX-virtalähteellä, 140 mm:n jäähdyttimellä varustetulla All-in-one-nestejäähdytyksellä prosessorille ja PCI Express -jatkokaapelilla (Riser).

Videolla käydään läpi rakenne ja tutustutaan sen sisuksiin. Tulemme myöhemmin vielä kasaamaan erillisellä videolla koteloon Mini-ITX-kokoonpanon.

NZXT H1 -kotelo tulee Pohjoismaissa saataville muutaman viikon kuluttua valkoisena ja mustana.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä ja tilaa io-techin YouTube-kanava. Yli 38 000 tilaajalla io-tech on noussut Pohjoismaiden suurimmaksi tekniikkamediaksi Youtubessa ja Suomessa 300 suurimman suomenkielisen kanavan joukkoon.

Katso video Youtubessa

 

Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (14/2020)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 3. huhtikuuta noin klo 15:15 alkaen suorana live-striiminä. Tekniikkakatsaus lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tuttuun tapaan Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa: