Razer julkaisi uudet DeathAdder V2- ja Basilisk V2 -pelihiiret

Razerin uudet V2-versiot DeathAdder- ja Basilisk-hiiristä sisältävät muun muassa 20 000 DPI:n Focus+ -sensorin ja optiset pääkytkimet.

Razer keskittyi CES 2020 -messuilla kaikkeen muuhun kuin hiiriinsä. Sen sijasta se päätti julkaista uudet DeathAdder V2- ja Basilisk V2 -pelihiiret heti messuja seuraavana viikkona.

Razer DeathAdder on yhtiön parhaiten myynyt hiirisarja ja sitä kerrotaan myydyn eri versioissaan yli 10 miljoonaa kappaletta. Uuden sukupolven DeathAdder V2 noudattaa tutuksi tullutta muotoilua, mutta pinnan alla piilee myös muutoksia. Nyt hiiressä käytetään Razerin omaa optista Focus+ -sensoria sekä optisia kytkimiä hiiren pääpainikkeille. Lisäksi hiiren johto on vaihdettu Speedflex-johtoon.

Razerin optiselle Focus+ -sensorille luvataan 20 000 DPI:n tarkkuus, 650 tuuman sekuntinopeus ja 50 G:n kiihdytys. Se tukee myös kustomoitavaa korkeutta, jossa hiiri lakkaa rekisteröimästä liikkeitä. Optisille hiiren painikkeille luvataan puolestaan 70 miljoonan klikkauksen elinikää.

DeathAdder V2:n strategiset mitat ovat 127 x 61,7 x 42,7 millimetriä ja 82 grammaa. Speedflex-johdolla on mittaa 2,1 metriä ja hiiren suositushinta Euroopassa on 79,99 euroa. Uusi DeathAdder saapuu myyntiin välittömästi Razerin oman verkkokaupan ja virallisten jälleenmyyjien kautta.

Razer Basilisk -sarjassa on panostettu kustomoitavuuteen ja painikkeiden määrään. Basilisk V2 nostaa ohjelmoitavien painikkeiden määrän edeltävän mallin kahdeksasta yhteentoista ja mukana ovat myös peukalon monitoiminen lapakytkin sekä kustomoitava rullan vastus. Myös Basiliskista löytyy nyt Focus+ -sensori sekä optiset pääkytkimet ja Speedflex-johto.

Basilisk V2:n strategiset mitat ovat 130 x 60 x 42 mm ja 92 grammaa. Speeflex-johto on jälleen 2,1 metrin mittainen hiiren suositushinta Euroopassa kympin korkeampi 89,99 euroa. Basiliskin tuorein versio saapuu uuden DeathAdderin tapaan myyntiin välittömästi yhtiön verkkokaupassa sekä virallisten jälleenmyyjien kautta.

Lähde: Razer

Khronoksen avoin Vulkan-rajapinta päivittyi versioon 1.2

Uusi Vulkan 1.2 -versio tuo yli 20 kehittäjien toivomaa laajennosta osaksi itse ydinrajapintaa.

Alustariippumattomista rajapinnoistaan tuttu Khronos on julkaissut uuden version matalan tason Vulkan-rajapinnastaan. Uusi rajapintaversio on nyt 1.2 ja se pitää sisällään yli kaksikymmentä uutta ominaisuutta.

Vulkan 1.2 integroi itse rajapintaan peräti 23 aiemmin käytössä ollutta laajennosta. Laajennosten valinnassa on keskitytty kehittäjien pyytämiin ominaisuuksiin, kuten tehtävien synkronisointia parantava timeline semaphores -ominaisuus, muodollinen muistimalli sekä parempi tuki HLSL-varjostimille. Uusien laajennosten liittäminen osaksi itse rajapintaa helpottaa kehittäjien työtä, sillä kaikkien kyseistä rajapintaversiota tukevien laitteiden on tuettava kaikkia ydinrajapinnan ominaisuuksia, kun laajennosten kohdalla tuki voi riippua valmistajasta. Valmistajien itse julkaisemien laajennosten kohdalla tuki voi rajoittua jopa vain siihen nimenomaiseen valmistajaan.

Nykyiset versiot RenderDocista, Vulkan SDK:sta ja Vulkan -yhteensopivuustestistä sekä avoimen lähdekoodin kääntäjät ja muut työkalut tullaan päivittämään Vulkan 1.2 -yhteensopiviksi viimeistään kuluvan kuun loppuun mennessä. Tässä vaiheessa AMD, Arm, Imagination Technologies, Intel ja NVIDIA ovat kukin toimittaneen Khronokselle uudet päivittyneen rajapinnan kanssa yhteensopivat ajurit. Myös AMD:n näytönohjaimille julkaistava avoimen rajapinnan Mesa RADV on läpäissyt yhteensopivuustestit.

Lähde: Khronos

MediaTek esitteli edullisiin pelipuhelimiin suunnatun Helio G70 -järjestelmäpiirin

15.1.2020 - 17:14 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

Uutuuspiiri sijoittuu yrityksen mallistossa G90-piirin alapuolelle.

MediaTek on esitellyt mobiilipelaamiseen tarkoitettuun Helio G -sarjaansa uuden edullisiin puhelimiin suunnatun järjestelmäpiirin. Pelikäyttöön suunnattuja ominaisuuksia ovat verkkoyhteyksien sekä piirin prosessointiresurssien optimoinnit.

12 nanometrin FinFET-prosessilla valmistettava Helio G70 sisältää kaksi suorituskykyisempää 2,0 GHz:n Cortex-A75-prosessoriydintä sekä kuusi virtapihimpää 1,7 GHz:n Cortex-A55-ydintä. Niiden rinnalla on 820 MHz:n maksimikellotaajuudella toimiva Mali-G52 2EEMC2 -grafiikkasuoritin. Piiri tarjoaa tuen maksimissaan kahdeksalle gigatavulle LPDDR4X-muistia. Integroitu LTE-modeemi tukee 300 Mbit/s latausnopeutta ja 150 Mbit/s lähetysnopeutta.

Tuettuna on 1080p-näytöt 21:9-kuvasuhteeseen asti. Kuvasignaaliprosessori mahdollistaa yhden 48 megapikselin kameran tai kahden 16 megapikselin kameran käytön. NeuroPilot-ominaisuus huolehtii tekoälytehtävistä. Videotallennus on tuettuna maksimissaan vain QHD 30 FPS ja 1080p 60 FPS -laaduilla. Piiri ei tue UFS-tallennustilaa, vaan ainoastaan hitaampaa ja vanhempaa eMMC 5.1 -tekniikkaa. Yhteyspuolelta löytyy myös WiFi 5 – ja Bluetooth 5.0 -tuki.

Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa milloin ensimmäiset piiriä käyttävät puhelimet saapuvat kauppoihin. Kiinalaislähteiden mukaan markkinoille on tulossa Helio G70 -piiriä käyttäviä puhelimia noin 1000 yuanin, eli alle 150 euron hintaluokkaan.

Lähde: MediaTek

Microsoftin Windows 10- ja Windows Server -käyttöjärjestelmistä löydettiin vakava haavoittuvuuus

Microsoft julkaisi päivityksen haavoittuvuudelle eilen, mutta paikkaamattomana se mahdollistaa haittaohjelmien ja muiden väärennösten esiintymisen aitoina, luotettuina ohjelmistoina.

Microsoftin Windows 10:stä, Windows Server 2016:sta ja sitä uudemmista Windows Server -käyttöjärjestelmistä on löytynyt vakava haavoittuvuus. Tunnisteen CVE-2020-0601 saanut haavoittuvuus löydettiin Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuusviraston eli NSA:n toimesta.

Haavoittuvuus CVE-2020-0601 koskee Windows-käyttöjärjestelmien käyttäjätilassa pyörivää CRYPT32.DLL-kryptografiakirjastoa ja sen tapaa tunnistaa Elliptic Curve Cryptography (ECC) -sertifikaatit. Haavoittuvuutta voidaan hyödyntää Publick Key Infrastructure- eli PKI-sertifikaattien väärentämisessä. Sen avulla haittaohjelma voi siis esiintyä tunnettuna ja turvallisena ohjelmana sekä käyttäjille että itse järjestelmälle.

Microsoft julkaisi eilen päivitykset kaikille haavoittuville käyttöjärjestelmille osana perinteistä päivitystiistaitaan. Yhtiö ei ole havainnut viitteitä, että haavoittuvuutta olisi vielä hyödynnetty haittaohjelmien toimesta.

io-tech kehottaa kaikkia käyttäjiä pitämään käyttöjärjestelmien tietoturvapäivitykset ajantasalla.

Lähteet: NSA, Microsoft (1), (2)

Asus esitteli peukalotatilla varustetun ROG Chakram -pelihiiren

Peukalotatti ei ole hiiren ainut erikoisuus, vaan ROG Chakramissa on otettu myös huomioon hiiren helppo huollettavuus sekä kustomointimahdollisuudet.

Viime viikolla pidetyistä CES 2020 -messuista riittää uutisoitavaa vielä tällekin viikolle. Tällä kertaa vuorossa on Asuksen mielenkiintoinen ROG Chakram -pelihiiri.

ROG Chakramin ensimmäinen erikoisuus on peukalotatti. Tattiohjain on sijoitettu peukalotuen eteen siten, että se olisi helposti hallittavissa sekä analogisessa että digitaalisessa toimintatilassaan. Eri käyttäjien tottumuksia varten mukana on kaksi eri mittaisilla varsilla varustettua vaihtotattia. Kun tattiohjainta ei haluta käyttää, voi sen paikalle vaihtaa suojalevyyn, jolloin hiiri toimii kuin mikä tahansa 5-nappinen pelihiiri.

Toinen erikoisuus on hiiren huollettavuuus sekä kustomointimahdollisuudet. Hiiren kuori on kiinni magneetein ja sen poistamalla pääsee käsiksi langattomaan USB-lähettimeen, vaihdettavaan logoon, magneettisesti kiinnitettyihin pääpainikkeisiin ja niiden alla kannoissa istuviin, vaihdettaviin kytkimiin. Logona on oletuksena Asuksen ROG-logo, mutta mukana toimitetaan myös tyhjä lätkä, johon voi suunnitella oman logonsa.

Hiiren pääpainikkeet käyttävät Asuksen saranallista mekanismia, joka eliminoi jousen ja saranan avulla hiiren painikkeen ja kytkimen väliin jäävän raon. Chakramin DPI on säädettävissä 100:n ja 16 000:n välillä joko portaitain pohjan napista, tai täysin vapaasti pohjan DPI-nappia pohjassa painaen ja käyttäen rullaa säätimenä.

ROG Chakram toimii sekä langallisena että langattomana. Langattomassa tilassa käyttäjä voi valita perinteisen 2,4 GHz:n taajuuden ja Bluetoothin väliltä. Lataukseen sekä langallisessa tilassa käytettävä johto kiinnittyy hiireen standardilla USB Type-C -liittimellä, mutta halutessaan hiirtä voi ladata myös Qi-latausta tukevilla alustoilla. USB Type-C tukee myös hiiren pikalatausta ja vartin latauksella sille luvataankin parhaimmillaan 12 tunnin käyttöaikaa.

Asus ei ole kertonut hiiressä käytettävän sensorin merkkiä tai mallia, mutta se kykenee parhaimmillaan 16 000 DPI:n tarkkuuteen, 400 tuuman sekuntinopeuteen ja 40 G:n kiihtyvyyteen. Hiiren strategiset mitat ovat 132,7 x 76,6 x 42,8 millimetriä ja 121,6 grammaa (ilman kaapelia).

Lähde: Asus, ROG Chakram -tuotesivut

Uusi artikkeli: Testissä Ulefone Armor 7

io-tech testasi Ulefonen kattavasti suojatun Armor 7 -älypuhelimen.

Iskun- ja vedenkestävien älypuhelimien tarjonta markkinoilla on melko rajallista ja suuri osa tarjonnasta on peräisin hieman pienemmiltä ja tuntemattomammilta merkeiltä. Otimmekin mielenkiinnosta testiin kiinalaisen Ulefonen tuoreen Armor 7 -lippulaivamallin, joka julkaistiin viime syksynä ja tuli myös suomalaisille jälleenmyyjille joulukuussa. Armor 7 tarjoaa paperilla varsin mielenkiintoisia ominaisuuksia, joskin myös hintalappu on Suomessa massoille tuntemattoman brändin laitteelle varsin korkea noin 500 euroa. Kyseisessä hintapisteessä se kilpailee mm. Samsungin tuoreen Xcover Pro -mallin ja CAT S52:n kanssa.

Lue artikkeli: Testissä Ulefone Armor 7

Windows 7 -käyttöjärjestelmän tuki päättyi tänään (14.1.2020)

Microsoft ehti tukemaan heinäkuussa 2009 julkaistua suosittua käyttöjärjestelmäänsä reilut 10 vuotta.

Ennakkoilmoitusten mukaisesti Microsoftin suositun Windows 7 -käyttöjärjestelmän tuki päättyi tänään. Käyttöjärjestelmä julkaistiin reilut 10 vuotta sitten 22. heinäkuuta 2009.

Windows 7 -tuen päättyminen merkitsee käytännössä tietoturvapäivitysten loppumista kuluttajilta, jotka eivät päivitä käyttöjärjestelmäänsä tuettuun versioon. Lisäksi Microsoft lopettaa teknisen tuen käyttöjärjestelmän vikatilanteissa. Edelleen tuettuja käyttöjärjestelmiä ovat Windows 8.1- ja Windows 10. Windows 8.1 on tällä hetkellä pidennetyllä tukijaksollaan, mikä päättyy 10. tammikuuta 2023.

Vaikka Windows 7 -käyttöjärjestelmä tulee toimimaan myös päivitysten lakattua, se muuttuu samalla jatkuvasti kasvavaksi tietoturvariskiksi. Lisäksi osa käyttöjärjestelmän toiminnoista lakkaavat toimimasta, kun niihin liittyvät palvelut päättyvät niin ikään tämän kuun kuluessa. Esimerkkejä lakkaavista toiminnoista ovat Windows Media Centerin ohjelmaopas sekä Internet Backgammon- ja Internet Checkers -pelit. Microsoft Security Essentials tulee saamaan vielä uusia allekirjoituspäivityksiä, mutta itse alustaa ei tulla enää päivittämään.

Microsoft suosittelee käyttäjiä päivittämään Windows 7 -käyttöjärjestelmänsä Windows 10 -versioon. Windows 10 on yhtiön mukaan viimeinen Windows-versio ja uusien käyttöjärjestelmien julkaisun sijasta Microsoft päivittää sitä noin puolivuosittaisissa sykleissä isommilla päivityksillä normaalien korjauspäivitysten lisäksi. Vaikka Windows 7:n tuki päättyy, se ei estä käyttäjiä asentamasta käyttöjärjestelmää tulevaisuudessakin.

Lähde: Microsoft

ChipHell-vuoto: Intel valmistelee 22-ytimistä Core i9-10990XE -HEDT-prosessoria

Mikäli vuotokuvat ovat aitoja, suoriutuisi Intelin 380 watin TDP:llä varustettu i9-10990XE Cinebench R20 -moniydintestissä suurin piirtein 24-ytimisen Ryzen Threadripper 3960X:n tasolla.

Intel julkaisi viime vuoden lopulla X299 HEDT-alustalle uudet Cascade Lake -prosessorit keihäänkärkenään 18-ytiminen Core i9-10980XE. Intel joutui samalla leikkaamaan uusien prosessoreidensa hintaa puoleen aiempien sukupolvien hinnoista AMD:n Ryzen- ja Threadripper-prosessoreiden luoman paineen vuoksi.

ChipHell-sivustolle on nyt vuotanut kuvia, joiden mukaan Intel valmistelisi vielä yhtä uutta prosessoria X299-kannalle. CPU-Z- ja Cinebench-kuvankaappausten perusteella huipulla on vielä tilaa Core i9-10990XE -mallille. On kuitenkin pidettävä mielessä, ettei kuvankaappausten aitoutta voida tässä vaiheessa varmentaa.

Mikäli ohjelmien raportoimat tiedot pitävät paikkaansa, i9-10990XE olisi 22-ytimisenä ensimmäinen HEDT-prosessori, jossa käytettäisiin Intelin suurinta XCC-luokan 28-ytimistä Cascade Lake-X -sirua. Nykyisessä i9-10980XE:ssä käytössä olevassa HCC-sirussa on maksimissaan 18-ydintä.

CPU-Z:n mukaan 22-ytimisen prosessorin peruskellotaajuus olisi peräti 4 GHz ja Boost-kellotaajuus 5 GHz. TDP-arvon kohdalla seisoo peräti 380 wattia. Core i9-10990XE saa Cinebench R20:n moniydintestissä kuvankaappauksen mukaan 14005 pistettä. Verrokiksi AMD:n 24-ytiminen Ryzen Threadripper 3960X sai io-techin testissä tuloksekseen 13697 pistettä.

Lähde: ChipHell

Cherry esitteli edullisempiin mekaanisiin näppäimistöhin suunnatun Viola-kytkinmallin

Uutuuskytkin eivät perustu MX-malliin, vaan se on suunniteltu kokonaan täysin nollasta.

Cherry on esitellyt MX-malliston rakennepäivityksen ohella myös kokonaan uuden mekaanisen kytkintyypin, joka on suunnattu erityisesti edullisempiin mekaanisiin näppäimistöihin. Muiden Cherryn kytkimien tavoin myös Viola-kytkimet on suunniteltu ja valmistettu Saksassa.

Viola-kytkimet poikkeavat sekä ulkoisesti että sisäisesti Cherryn tunnetuista MX-kytkimistä. Viola-kytkimien kuori on läpikuultavaa valkoista polymeerimuovia ja stemmiosa kirkasta muovia, jonka myötä kytkimet voidaan valaista näppäimistön piirilevylle asennettavien pintaliitosledien avulla. Itse kytkimen kiinnitykseen ei tarvita juotosta, vaan kytkin kiinnittyy näppäimistöön kehyksestään, joten kytkin on tarvittaessa helppo vaihtaa uuteen.

Viola-kytkimien rakennetta on yksinkertaistettu ja osa komponenteista on siirretty näppäimistön piirilevylle. MX-kytkimiin nähden ja sisällä käytetään uutta patentoitua V-Shape-kontaktiratkaisua, joka on itsensäpuhdistava. Liukuvarsi (stem) on varustettu kahdeksalla ohjauskiskolla, jotka vähentävät näppäimen heilumista (key wobble). Tuntumaltaan Viola on kaksivaiheisesti lineaarinen. Kytkimen kytkeytymisvoima on 45 cN ja kytkeytymispiste sijaitsee kahden millimetrin syvyydessä. Kytkeytymisen jälkeen painallusvoima kasvaa 75 cN:iin ja kytkin pohjaa neljän millimetrin syvyydessä. Kytkin on yhteensopiva Cherry MX -kytkimien kanssa käytettävien näppäinhattujen kanssa.

Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa milloin ensimmäiset Viola-kytkimiä käyttävät näppäimistöt tulevat markkinoille ja kuinka edulliseen hintapisteeseen ne asettuvat.

Lähteet: Cherry, Datasheet (PDF)

Cherry uudisti MX-kytkimiensä valmistusprosessia – kestävyys kasvoi 100 miljoonaan painallukseen

Myös kytkimien sisäiseen rakenteeseen on tehty useita parannuksia.

Saksalainen kytkinvalmistaja Cherry on ilmoittanut uudistaneensa ensimmäistä kertaa vuonna 1983 julkaistuja MX-näppäinkytkimiään ja niiden valmistusprosessia. Uudistusten myötä kytkimien kestoiän kerrotaan nyt tuplaantuneen 100 miljoonaan painallukseen. Uudistus koskee toistaiseksi yrityksen MX Red-, MX Black-, MX Brown- ja MX Speed Silver -kytkinmalleja. Kytkimet on valmistettu marraskuun alusta lähtien Cherry uudessa tehtaassa Saksan Auerbachissa ja uudet suoritusarvot kerrotaan olevan testattu yrityksen laboratoriossa tiukan laadunvalvonnan alaisena.

Cherryn mukaan kestoiän tuplaus on saatu aikaan valmistusprosessin parannusten ohella suurentamalla kytkimen liukuvarren (stem) etupuolen liukupintaa sekä lisäämällä kytkimen sisälle yläosaan kahdeksan ohjauskiskoa, jotka vähentävät kytkimen heilumista ja parantavat kestävyyttä. Myös kytkimissä käytettävää Gold Crosspoint -kontaktitekniikkaa on uudistettu muuttamalla kontaktien taipumissädettä sekä kontaktivoimaa, jonka myötä kytkimien värähtelyaika (bounce time) on pienentynyt merkittävästi alle yhteen millisekuntiin.

Ensimmäinen Cherryn uudistettuja kytkimiä virallisesti käyttävä näppäimistömalli on Corsairin tuore K95 RGB Platinum XT.

Lähde: Cherry