Video: Rakensimme edullisen pelitietokoneen

660 euron hintainen tietokone pyörittää uusimpia pelejä yli 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Rakensimme uusista komponenteista mahdollisimman edullisen budjettipelikoneen nykyaikaisten pelien pyörittämiseen 1080p-resoluutiolla.

Videolla käydään läpi kaikki kokoonpanoon ostetut komponentit, perustellaan niiden valintaa ja käydään läpi myös mahdolliset vaihtoehdot.

Kokoonpano rakennettiin AMD:n 8-ytimisen Ryzen 7 1700X -prosessorin ja Radeon RX 570 -näytönohjaimen ympärille, sillä kyseiset osat olivat ostohetkellä todella hyvässä tarjouksessa. Emolevyksi valikoitui mATX-kokoinen ASRockin B450 Pro4, johon asennettiin 16 gigatavua DDR4-3000-muistia ja WD:n 500 gigatavun Blue M.2 SSD. Prosessorin jäähdytyksestä vastaa SilentiumPC Fera 3 -cooleri, virransyötöstä Corsairin CM550W -virtalähde ja koko komeus kasattiin SilentiumPC Armis AR5 TG -koteloon.

Yhteensä pelikoneelle tuli hintaa 660 euroa.

Jos pidit videosta, tilaa io-techin YouTube-kanava ja anna kommenteissa palautetta niin kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

Corsair julkaisi uudet langalliset Nightsword RGB- ja M55 RGB -pelihiiret

Uutuusmallit asemoituvat 50-100 euron hintahaarukkaan.

Corsair on julkaissut kaksi uutta pelihiirtä. Molemmat mallit ovat johdollisia, RGB-valaistuja ja varustettu PixArtin optisella sensorilla.

Nightsword RGB on muotoiltu varsin voimakkaasti oikeakätisille ja tarjoaa suuren tuen peukalolle. Hiiri sisältää kymmenen ohjelmoitavaa näppäintä, Omronin pääkytkimet, 18 000 DPI:n herkkyyteen yltävän PixArt PMW3391 -sensorin sekä pohjaan sijoitettavan painojärjestelmän, joka mahdollistaa 120 erilaista paino- ja tasapainotusyhdistelmää. Ulkonäköä voi kustomoida nelialueisella RGB-valaistuksella.

M55 RGB on puolestaan molempikätiseksi suunniteltu peruspelihiiri, joka sopii hyvin eri otetyypeille. Lisäksi hiiri on varsin kevyt – vain 86 grammaa. M55 RGB:n optinen PixArt PAW3327 -sensori kykenee 12 400 DPI:n herkkyyteen ja mahdollistaa viiden herkkyysvaihtoehdon asettamisen pikavalinnoiksi. Molemmista kyljistä löytyy kaksi ohjelmoitavaa näppäintä. Näyttävyyttä voi hakea kaksialueisella RGB-valaistuksella.

Nightsword RGB:n suositushinta on 79,99 ja M55 RGB:n 49,99 euroa. Uutuudet tulevat saataville välittömästi maailmanlaajuisesti. Molemmille hiirille annetaan kahden vuoden takuu.

Video: AMD:n E3-julkaisut Los Angelesissa

Matkustimme Los Angelesiin tutustumaan E3-messujen yhteydessä AMD:n uusiin arkkitehtuureihin, prosessoreihin ja näytönohjaimiin.

AMD järjesti The Next Horizon -tapahtuman E3-messujen yhteydessä ja olimme paikan päällä tutustumassa uutuuksiin.

Videolla tunnelmia AMD:n medialle järjestämästä Tech Day -tapahtumasta, jossa tutustuttiin yhtiön insinöörien ja arkkitehtuurien kertomana uusiin Zen 2- ja RDNA-arkkitehtuureihin sekä 3. sukupolven Ryzen -prosessoreihin ja Radeon RX 5700 -näytönohjaimiin.

Testit uusista Ryzen-prosessoreista ja Radeon-näytönohjaimista julkaistaan io-techissä 7. heinäkuuta.

Jos pidit videosta, tilaa io-techin YouTube-kanava ja anna kommenteissa palautetta niin kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

Intelin 10. sukupolven Core-prosessorit Geekbench- ja GFXBench-testivuodoissa (Ice Lake)

Tuoreiden testitulosten mukaan ainakaan Core i5-10210U ei tule tarjoamaan merkittäviä parannuksia edelliseen i5-8265U:hun nähden, eikä i7-10510U ole paljoa tehokkaampi.

Intel julkisti ensimmäiset kunnolla markkinoille saapuvat 10 nanometrin prosessorit Computex 2019 -messuilla viime kuun vaihteessa. Ice Lake -koodinimelliset prosessorit tulevat saatavilla kannettavissa tietokoneissa ja ne tullaan tuntemaan 10. sukupolven Core-prosessoreina.

Vuodoistaan tuttu Tum Apisak on twiitannut linkit uusilla Core i5- ja i7 -luokkien Ice Lake -prosessoreilla ajetut Geekbench-testit. Sekä Core i5-10210U että i7-10510U ovat neliytimisiä prosessoreita, jotka voivat suorittaa samanaikaisesti kahdeksaa säiettä Hyper-threading-teknologian avulla. i5 toimii GeekBenchin mukaan 2.09 GHz:n peruskellotaajuudella ja i7 2,29 GHz:n peruskellotaajuudella. Testisovellus ei tunnista prosessoreita täysin oikein eikä sen vuoksi paljasta esimerkiksi Turbo-kellotaajuuksia.

Molemmat testivuodoista on ajettu HP:n kannettavilla. Core i5-10210U sai Geekbench 4.1.0 -testissä yhden ytimen tuloksekseen 4133 pistettä, kun moniydintesteissä tilille kilahti 8737 pistettä. Core i7-10510U parantaa tuloksia maltillisesti, sen tulos yhdellä ytimellä oli 4195 ja kaikilla ytimillä 9188 pistettä. Pienen eron selittää prosessoreiden pieni ero kellotaajuudessa ja muutoin vastaavat ominaisuudet.

Verrokiksi esimerkiksi AMD:n Ryzen 7 3700U nettoaa samassa testissä HP:n Envy x360 -kannettavalla yhdellä ytimellä 4024 pistettä ja kaikilla ytimillä 11582 pistettä. Whiskey Lake -sukupolven Core i5-8265U:n tulokset samassa testissä ovat niin ikään HP:n Envy-sarjan kannettavalla ovat puolestaan 4284 ja 13885.

Toinen Twitter-vuotaja momomo_us on puolestaan löytänyt Core i5-10210U:n tulokset GFXBench-tulostietokannasta. Core i5-8265U:hun verrattuna uusi Ice Lake parantaa Gen 11 -grafiikkaohjaimellaan tuloksia vain maltillisesti, eron pysyessä pääosin 10 %:n sisällä. Whiskey Lake -sukupolven Gen 9.x -grafiikkaohjain osoittautui osassa testejä myös nopeammaksi kuin uuden sukupolven grafiikkaohjain. Core i5-10210U:n grafiikkaohjain on i5-8265U:n tapaan perustason UHD Graphics -sarjaa.

Sekä prosessoreiden että grafiikkaohjainten suorituskykyä vertaillessa on syytä muistaa, että testit on ajettu kannettavilla tietokoneilla tuntemattomissa olosuhteissa. Samalla prosessorilla tulos voi heitellä rajustikin kannettavasta riippuen.

Lähde: Tum Apisak @ Twitter

Huhut: AMD valmistelee järeämpää X590-piirisarjaa Ryzen 3000 -sarjalle

Viimeisimpien tietojen mukaan X570-piirisarja olisi 14 nanometrin prosessilla valmistettu versio Ryzen 3000 -sarjan I/O-sirusta. Huhujen X590-piirisarja käyttäisi samaa sirua, mutta siinä otettaisiin käyttöön enemmän PCI Express 4.0 -linjoja.

AMD julkisti X570-piirisarjan viime kuun vaihteessa pidetyillä Computex-messuilla. Nyt jo liikkuu kuitenkin vahvoja viiteitä siitä, että se tulisi saamaan rinnalleen järeämmän X590-piirisarjan.

Ensimmäiset viitteet X590-piirisarjasta saatiin viime viikon lopulla, kun DRAM Calculator for Ryzen -sovelluksen takaa tuttu Twitter-nimimerki 1usmus twiittasi kuvan osin sensuroidusta Asus ROG Crosshair -sarjan emolevystä, jonka päälle oli kirjoitettu terveisiksi ”X590 coming soon… :)” sekä itse twiittiin ”AMD X590 and more possibilities coming soon … ;)”. Twiitti poistettiin nopeasti, mutta tuttuun tapaan kerran nettiin ladattu pysyy siellä aina ja twiitistä ehdittiin ottamaan kuvankaappaus.

Lisää vettä myllyyn lisäsi Computerbasen foorumi, jonka käyttäjä cm87 oli kaivanut Gigabyten X570-emolevyjen BIOS-tiedostoista viiteeitä X590-piirisarjasta. BIOS-tiedoston perusteella ne olisivat hyvin samankaltaisia piirisarjoja.

Joidenkin huhujen mukaan X590-piirisarjassa olisi käytössä enemmän PCI Express 4.0 -väyliä kuin X570-piirisarjassa. Tätä mahdollisuutta tukisi piirisarjojen samankaltaisuus ja AnandTechin Ian Cutressin paljastama tieto siitä, että X570-piirisarja on todellisuudessa Ryzen 3000 -sarjan prosessoreista tuttu I/O-siru valmistettuna 12 nanometrin prosessin sijasta vanhemmalla 14 nanometrin prosessilla. Tämä tarkoittaisi samalla, että X570-piirisarjassa olisi käytössä vain 16 sirun 24 PCI Express 4.0 -linjasta.

Lähde: NotebookCheck

AMD julkaisi uudet Radeon Software 19.6.2 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen

Uudet Radeon Software -ajurit tuovat mukanaan muun muassa HDR-näyttöjen toimintaa parantavia Vulkan-laajennoksia.

AMD on julkaissut näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen uudet ajurit. Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.6.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia.

Radeon Software 19.6.2 -ajureiden merkittävin uudistus on tuki useille uusille Vulkan-laajennoksille. AMD:n oma laajennos VK_AMD_display_native_hdr antaa mahdollisuuden tukea FreeSync 2 HDR -teknologiaa, mikä puolestaan mahdollistaa lyhyemmän viiveen HDR-kuvan piirrossa. Muita uusia tuettuja laajennoksia ovat VK_EXT_host_query_reset, VK_EXT_full_screen_exclusive, VK_EXT_separate_stencil_usage ja VK_KHR_uniform_buffer_standard_layout.

Ajureissa on korjattu myös aiemmissa julkaisussa havaittuja bugeja. Korjattujen ongelmien listalta löytyvät muun muassa Crackdown 3:n satunnaiset kaatuilut Radeon R7 370 -sarjan näytönohjaimilla ja ajureiden mahdollinen TDR-kaatuminen (Timeout Detection & Recovery) DirectX 12 -sovelluksen sulkemisen yhteydessä kokoonpanoilla, joissa on käytössä useampi näyttö kloonitilassa. Tiedossa olevia bugeja ovat puolestaan esimerkiksi vanhat tutut Performance Metrics Overlayn ja Radeon Wattmanin vaihtelevat ja epätarkat lukemat Radeon VII -näytönohjaimella ja Radeon ReLiven ongelmat Facebookin kanssa. Voit tutustua kaikkiin muutoksiin ajureiden julkaisutiedotteesta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

AMD:n RDNA 2 -arkkitehtuuri säteenseurantatuella jo ensi vuonna

AMD on julkaisemassa ensi vuonna päivitetyn RDNA 2 -arkkitehtuurin 7 nm+ -valmistusprosessilla ja rautapohjaisella säteenseurannalla.

AMD valotti E3-messujen yhteydessä medialle järjestetyssä Tech Day -tapahtumassa hieman suunnitelmiaan uuden RDNA-arkkitehtuurin ja säteenseurannan suhteen. Kuten jo aiemmin jo Computex-messuilla paljastettiin, yhtiö kutsuu jatkossa uutta grafiikka-arkkitehtuuriaan RDNA-nimellä ja siihen pohjautuvia grafiikkapiirejä Navi-nimellä. Ensimmäisenä RDNA-arkkitehtuuri ja Navi-grafiikkapiiri ovat käytössä Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimissa ja tarkemmalta nimeltään kyseessä on Navi 10. Toistaiseksi mahdollisesti isommista tai pienemmistä Navi-piireistä ei ole tietoa, mutta luvassa on joka tapauksessa nopealla aikataululla päivitys 7nm+ -valmistusprosessiin ja RDNA 2 -arkkitehtuuriin.

Todennäköisesti jo ensi vuonna julkaistava RDNA 2 -arkkitehtuuri tuo mukanaan muun muassa rautapohjaisen kiihdytyksen säteenseurannalle ja valikoiduille valaistusefekteille. Laajempaa säteenseurannan kiihdytystä AMD suunnittelee toteutettavaksi pilvipohjaisesti. Microsoft ja Sony ovat molemmat ilmoittaneet tuovansa seuraavan sukupolven pelikonsolinsa markkinoille ensi vuonna kustoimoidulla Navi-grafiikkapiirillä, joka tukee säteenseurantaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Navi-grafiikkapiirejä tullaan näkemään myös RDNA 2 -arkkitehtuuriin pohjautuen. Tähän asti AMD:n roadmapeissa Navin jälkeiseen 7 nm+ -päivitykseen on viitattu Next-gen-nimellä.

Edellinen Graphics Core Next -arkkitehtuuri soveltuu edelleen hyvin suorituskykyiseen laskentaan, joten AMD tulee jatkamaan todennäköisesti sen ja HBM-muistien käyttöä  Radeon Instinct -kiihdyttimissään. Jatkossa pelinäytönohjaimet tulevat perustumaan RDNA-arkkitehtuuriin.

Samsung julkisti maailman ensimmäisen pelinäytön kaarevalla 240 hertsin VA-paneelilla

Samsungin uusi C27RG50 tukee Samsungille tuttuun tapaan Adaptive-sync/FreeSync-teknologiaa ja on samalla yhtiön ensimmäinen G-Sync Compatible -hyväksytty näyttö.

Samsung on julkistanut E3-messuilla maailman ensimmäisen kaarevan VA-paneelia hyödyntävän 240 hertsin virkistystaajuuteen yltävän pelinäytön. Samsungin uusi C27RG50 on samalla ensimmäinen yhtiön näyttö, josta löytyy NVIDIAn G-Sync-logo.

C27RG50 on nimensä mukaisesti 27-tuumainen näyttö ja se on varustettu maailman ensimmäisellä kaarevalla (1500R) 240 hertsin VA-paneelilla. Kompromisseilta ei ole kuitenkaan säästytty, sillä paneeli kykenee vain 27-tuumaiselle näytölle nykypäivänä varsin vaatimattomaan 1920×1080-resoluutioon. Paneelille luvataan 4 millisekunnin GtG-vasteaika, 3000:1 tyypillinen kontrastisuhde ja 300 nitin kirkkaus.

Näyttö on Samsungin ensimmäisen G-Sync-logon saanut näyttö, mutta G-Sync-moduulia näytöstä ei löydy. Sen sijasta käytössä on VESA:n Adaptive-sync-teknologiaa (FreeSync) tukeva skaalain ja Samsung on erikseen hyväksyttänyt näyttönsä NVIDIAn G-Sync Compatible -ohjelman kautta. Näytöstä löytyy yksi DisplayPort- ja kaksi HDMI-liitäntää sekä kuulokeliitäntä, mutta USB-hubia ei ole otettu mukaan.

Samsungin mukaan näyttö tulee saataville vuoden kolmannen neljänneksen aikana. Näytön verottoman suositushinnan kerrotaan olevan alle 400 dollaria.

Lähde: Samsung

LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (24/2019)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 14. kesäkuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina Twitchissä ja Youtubessa. Äänessä io-techin perustajat Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme läpi ajankohtaiset IT-alan asiat ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

NVIDIAlta tulossa uudet GeForce Super -näytönohjaimet

NVIDIA kertoi E3-messujen yhteydessä medialle suljettujen ovien takana tulossa olevista GeForce Super -näytönohjaimistaan.

NVIDIA kiusoitteli Twitterissä ja Youtubessa Super-aiheisella videolla toukokuun lopulla ennen Taiwanissa järjestettyjä Computex-messuja, mutta kaikkien yllätykseksi messujen yhteydessä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ei mainittu asiasta sanallakaan. Huhujen mukaan NVIDIA perui Super-näytönohjaimien lanseerauksen viime hetkillä, kun selvisi ettei AMD kertonutkaan Computex-esityksessään tarkempia yksityiskohtia Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimista ja niiden hinnoittelusta.

Sen sijaan E3-messujen yhteydessä AMD järjesti The Next Horizon -tapahtuman, jossa se esitteli 7. heinäkuuta myyntiin saapuvat Radeon RX 5700- ja 5700 XT -näytönohjaimet, niiden ominaisuudet, suorituskyvyn ja hinnat. Useiden lähteiden mukaan NVIDIA informoi mediaa suljettujen ovien takana tulevista GeForce Super -näytönohjaimista heti seuraavana päivänä.

Vuotojen mukaan NVIDIA on esittelemässä ensi viikon perjantaina 21. kesäkuuta kolme uutta GeForce Super -näytönohjainta, jotka ovat päivitettyjä versioita nykyisistä GeForce RTX 20 -sarjan näytönohjaimista.

GeForce RTX 2080 Superissa on käytössä täysi TU104-grafiikkapiiri eli 3072 CUDA-ydintä ja samalla GDDR6-muistit on päivitetty 16 Gbps -nopeudelle.

GeForce RTX 2070 Superissa on käytössä karsittu TU104-grafiikkapiiri 2560 CUDA-ytimellä, kun RTX 2070:ssä on käytössä täysi TU106-grafiikkapiiri 2306 CUDA-ytimellä.

GeForce RTX 2060 Superissa TU106-grafiikkapiiri 2176 CUDA-ytimellä, kun RTX 2060:ssä on käytössä TU106-grafiikkapiiri 1920 CUDA-ytimellä. Lisäksi näyttömuistin määrä on päivitetty kuudesta kahdeksaan gigatavuun.

Uudet Super-mallit ovat saapumassa myyntiin heinäkuussa ja ne sijoittuvat nykyisten ei-super-mallien yläpuolelle. Suorituskyvystä tai hinnoista ei toistaiseksi ole vuotanut tarkempia tietoja, mutta oletettavasti uudet Super-näytönohjaimet tullaan hinnoittelemaan nykyisten mallien tasolle ja vanhojen mallien hinnat viilataan kilpailukykyisemmiksi Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimia vastaan.

Samassa yhteydessä netissä on liikkunut huhuja myös GeForce RTX 2070 Ti Super- ja 2080 Ti Super -malleista, mutta ne tullaan mahdollisesti esittelemään ja julkaisemaan myöhemmin.

Lähteet: Wccftech, Igor Labs, Videocardz