NVIDIAlta tulossa uudet GeForce Super -näytönohjaimet

NVIDIA kertoi E3-messujen yhteydessä medialle suljettujen ovien takana tulossa olevista GeForce Super -näytönohjaimistaan.

NVIDIA kiusoitteli Twitterissä ja Youtubessa Super-aiheisella videolla toukokuun lopulla ennen Taiwanissa järjestettyjä Computex-messuja, mutta kaikkien yllätykseksi messujen yhteydessä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ei mainittu asiasta sanallakaan. Huhujen mukaan NVIDIA perui Super-näytönohjaimien lanseerauksen viime hetkillä, kun selvisi ettei AMD kertonutkaan Computex-esityksessään tarkempia yksityiskohtia Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimista ja niiden hinnoittelusta.

Sen sijaan E3-messujen yhteydessä AMD järjesti The Next Horizon -tapahtuman, jossa se esitteli 7. heinäkuuta myyntiin saapuvat Radeon RX 5700- ja 5700 XT -näytönohjaimet, niiden ominaisuudet, suorituskyvyn ja hinnat. Useiden lähteiden mukaan NVIDIA informoi mediaa suljettujen ovien takana tulevista GeForce Super -näytönohjaimista heti seuraavana päivänä.

Vuotojen mukaan NVIDIA on esittelemässä ensi viikon perjantaina 21. kesäkuuta kolme uutta GeForce Super -näytönohjainta, jotka ovat päivitettyjä versioita nykyisistä GeForce RTX 20 -sarjan näytönohjaimista.

GeForce RTX 2080 Superissa on käytössä täysi TU104-grafiikkapiiri eli 3072 CUDA-ydintä ja samalla GDDR6-muistit on päivitetty 16 Gbps -nopeudelle.

GeForce RTX 2070 Superissa on käytössä karsittu TU104-grafiikkapiiri 2560 CUDA-ytimellä, kun RTX 2070:ssä on käytössä täysi TU106-grafiikkapiiri 2306 CUDA-ytimellä.

GeForce RTX 2060 Superissa TU106-grafiikkapiiri 2176 CUDA-ytimellä, kun RTX 2060:ssä on käytössä TU106-grafiikkapiiri 1920 CUDA-ytimellä. Lisäksi näyttömuistin määrä on päivitetty kuudesta kahdeksaan gigatavuun.

Uudet Super-mallit ovat saapumassa myyntiin heinäkuussa ja ne sijoittuvat nykyisten ei-super-mallien yläpuolelle. Suorituskyvystä tai hinnoista ei toistaiseksi ole vuotanut tarkempia tietoja, mutta oletettavasti uudet Super-näytönohjaimet tullaan hinnoittelemaan nykyisten mallien tasolle ja vanhojen mallien hinnat viilataan kilpailukykyisemmiksi Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimia vastaan.

Samassa yhteydessä netissä on liikkunut huhuja myös GeForce RTX 2070 Ti Super- ja 2080 Ti Super -malleista, mutta ne tullaan mahdollisesti esittelemään ja julkaisemaan myöhemmin.

Lähteet: Wccftech, Igor Labs, Videocardz

Asus valmistelee ensimmäistä 4K144-pelinäyttöä Display Stream Compression -tuella

Display Stream Compression -teknologian käyttö mahdollistaa 4K-resoluution korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella ja HDR-tuella ilman kroman alinäytteistystä tai useamman DisplayPort-kaapelin käyttöä.

AMD:n Next Horizon: Gaming -tapahtumassa esiteltiin yhtiön uudet Navi-arkkitehtuuriin perustuvat Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimet ja täydennettiin Computex-messuilla esiteltyä Ryzen 3000 -sarjaa uusilla malleilla. Pienemmälle huomiolle jäi mielenkiintoinen, vielä julkistamaton näyttöuutuus Asukselta.

Asuksen toistaiseksi julkistamaton näyttö on varustettu 43-tuumaisella 3840×2160-resoluution paneelilla, joka kykenee 144 hertsin virkistystaajuuteen. Näyttö on lisäksi VESA DisplayHDR 1000- ja FreeSync 2 HDR -sertifioitu. Sen varsinainen erikoisuus on kuitenkin tuki DisplayPort 1.4 -standardille Display Stream Compression 1.2a -teknologian kera.

DisplayPort 1.4 Display Stream Compression eli DSC mahdollistaa yhdellä kaapelilla siirrettävän 4K UHD -resoluution kuvan korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella ilman nykyisten ratkaisujen kroman alinäytteistystä tai useampaan kaapeliin turvautumista, mikä vaatii ajureilta lisätyötä. Lisäksi DSC:n käyttö mahdollistaa HDR-tuen ja vaihtelevan virkistystaajuuden, mitkä eivät ole käytettävissä kahden kaapelin ratkaisulla.

Asus ei ole toistaiseksi varmistanut näytön julkaisuaikataulua tai tulevaa hinnoittelua.

Huawei kertoi tuotteistaan löytyvistä Suomen tuotekehitysyksikössä syntyneistä ominaisuuksista

Huawei tekee Suomessa tuotekehitystä Helsingissä ja Tampereella.

Huawei kertoi eilen Helsingissä järjestämässään lehdistötilaisuudessa tämänhetkisestä tilanteestaan ja samalla avasi myös Suomen tuotekehitysyksikkönsä toimintaan liittyviä yksityiskohtia. Mielenkiintoisina tiedonjyväsinä yritys kertoi laitteissaan käytössä olevista ominaisuuksista, jotka ovat kehitetty Suomessa. Suomessa Huaweilla on tuotekehityksessä kaikkiaan noin 320 työntekijää, joista noin 250 sijaitsee Helsingissä ja loput Tampereella. Tampereella yrityksellä on käytössään mm. Nokian/Microsoftin vanha audiolaboratorio kaikkine laitteistoineen.

Huawein tuotekehityksestä Suomessa vastaava johtaja Mikko Terho avasi samalla hieman kuluttajatuotteissa nähtyjä ominaisuuksia, jotka ovat suunniteltu Suomessa. Vahtera kertoi myös, että Suomessa tapahtuva tuotekehitys kulkee noin kaksi vuotta edellä tulevien tuotteiden julkaisuaikataulua.

Balong 5000 -modeemin RFIC-vastaanotin (Radio Frequency Integrated Circuit) on suunniteltu kokonaan Suomessa ja Terho kehaisi sen valmistuneen reilusti etuajassa. Nykypäivän älypuhelimissa on jopa kymmeniä antenneita ja niiden suunnittelu on keskeisessä mutta kuluttajalle näkymättömässä roolissa. Suomessa sijaitsevan antennikehitystiimin kerrotaan olevan Huawein suurin. Kamerapuolen ominaisuuksista Terho vihjaisi P30 Pron periskooppizoomin idean lähteneen tamperelaiselta suunnittelupöydältä.

Suomalaista ohjelmistopuolen osaamista edustaa mm. Mate 20 Pron 3D Live Emoji -ominaisuus sekä GPU Turbo -ominaisuus, jolla pyritään optimoimaan pelien renderöintiä. Terhon mukaan GPU Turbolle on ollut kysyntää erityisesti Kiinan markkinoilla, jossa merkittävä osa mobiilipeleistä on portattu suorituskykyä tuhlailevasti PC-puolelta. Tietoturvapuolella käyttöjärjestelmän Linux-kernelille lisäsuojausta tarjoavan Kernel integrity protection -ominaisuuden kehittäminen on ollut pitkälti suomalaisten vastuulla ja Huawein tietoturvatiimissä on useita vanhoja nokialaisia.

Huawein mukaan Suomen yksikön tuotekehitysmenot olivat viime vuonna noin 58 miljoonaa euroa, josta yhdeksän miljoonaa oli tilaustutkimusta pääosin Tampereen yliopistolta sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä. Huawei kertoi myös aikomuksista lisätä investointeja Eurooppaan ja Suomeen.

LG esitteli maailman ensimmäiset 1 millisekunnin vasteaikaan yltävät IPS-näytöt

LG:n 27GL850 kykenee 1 millisekunnin GtG-vasteaikaan sellaisenaan, mutta 38GL950G:n kohdalla paneelia pitää ylikellottaa yli 144 hertsin sen saavuttamiseksi.

LG on esitellyt maailman ensimmäiset näytöt, jotka kykenevät saavuttamaan 1 millisekunnin GtG-vasteajan (Gray-to-Gray) IPS-paneelilla. Uusia UltraGear-näyttöjä on tulossa yhdellä kertaa 27-tuumainen 27GL850 ja 37,5-tuumainen 38GL950G.

27GL850 on varustettu 27-tuumaisella 2560×1440-resoluution Nano IPS -paneelilla, joka kykenee 144 hertsin virkistystaajuuteen. Näytölle luvataan tyypilliseksi kirkkaudeksi 350 nitiä ja se kykenee toistamaan 98 prosenttia DCI-P3-väriavaruudesta. Paneelin luvataan tukevan HDR10-standardia, mutta toistaiseksi LG ei ole varmistanut onko paneeli todellisuudessa 10-bittinen. Näyttö tukee Adaptive-sync/FreeSync-teknologiaa ja on G-Sync Compatible -hyväksytty. Liitinpuolelta löytyy yksi DisplayPort- ja kaksi HDMI-liitäntää sekä kuulokeliitin sekä kaksiporttinen USB-hubi.

38GL950G on varustettu puolestaan leveällä ja kaarevalla 37,5-tuumaisella 3840×1600-resoluution Nano IPS-paneelilla, eli näytön kuvasuhde on 21:9. Paneelin vakiovirkistystaajuus on 144 hertsiä, mutta se tukee ylikellotusta 175 hertsiin asti. 38GL950G:n kohdalla 1 millisekunnin GtG-vasteaika on saavutettavissa vain yli 144 hertsin virkistystaajuuksilla eli ylikellottamalla paneelia.

Näytölle luvataan 450 nitin tyypillinen kirkkaus ja samat 98 prosenttia DCI-P3-väriavaruudesta. Se tukee VESA DisplayHDR 400 -standardia, mutta tässäkään tapauksessa LG ei ole varmistanut onko paneeli todellisuudessa 8- vai 10-bittinen. Pikkuveljestään poiketen näyttö ei tue Adaptive-sync/FreeSync-teknologiaa, vaan on sen sijasta varustettu NVIDIAn G-Sync-moduulilla. Liitinpuoli on muutoin identtinen pikkuveljen kanssa, mutta yksi HDMI-liittimistä on tiputettu pois. Näyttö on varustettu lisäksi Sphere Lighting 2.0 -valaistusteknologialla.

LG:n mukaan näytöt tulevat myyntiin heinäkuussa, mutta niiden hintatietoja ei ole julkistettu vielä.

Lähde: LG

Uusi artikkeli: Kokeiltua – OnePlus 7

io-tech kokeili OnePlussan edullisempaa 7-mallia.

io-techin kesäkuun ensimmäisessä artikkelissa kokeillaan OnePlussan viime viikolla kauppoihin saapunutta edullisempaa OnePlus 7 -älypuhelinta. Jutussa keskitytään erityisesti laitteen uudistuksiin viimesyksyiseen OnePlus 6T -malliin nähden.

Lue artikkeli: Kokeiltua – OnePlus 7

AMD julkisti Ryzen 3000 -sarjan APU-piirien työpöytäversiot

Toisin kuin Ryzen 3000 -sarjan prosessorit, APU-piirien prosessoriytimet perustuvat edelliseen Zen+-arkkitehtuuriin. Grafiikkaohjaimet ovat 2000-sarjan tavoin Vega-arkkitehtuuriin perustuvia.

AMD esitteli uudet Ryzen 3000 -sarjan prosessoreita alun perin Computex-messuilla toukokuussa. Messuilla julkaistut mallit eivät kattaneet kuitenkaan koko sarjaa, vaan E3-messuille oli säästetty muun muassa 16-ytiminen Ryzen 9 3950X sekä 3000-sarjan APU-piirien työpöytäversiot.

Ryzen 3000 -sarjan APU-piirit julkaistiin kannettaviin jo alkuvuodesta, mutta AM4-kantaa käyttävä työpöytäpuoli tulee APU-piirien saralla tuttuun tapaan kannettavien perässä. E3-messuilla saatiin vihdoin varmistus, että Ryzen 3000 -sarjan työpöytäprosessoreista löytyy kaksi APU-piiriä: Ryzen 3 3200G ja Ryzen 5 3400G. Uudet Ryzen-APU-piirit perustuvat 3000-sarjan prosessoreista poiketen vanhempaan Zen+-arkkitehtuuriin ja Vega-arkkitehtuurin grafiikkaohjaimeen.

Ryzen 3 3200G on varustettu neljällä Zen+-ytimellä ja Vega 8 -grafiikkaohjaimella. Sen prosessoriytimet toimivat 3,6 GHz:n peruskellotaajuudella ja maksimissaan 4 GHz:n Turbo-kellotaajuudella. Grafiikkaohjaimen kellotaajuus on 1250 MHz. Ryzen 3 3200G ei tue SMT-teknologiaa.

Ryzen 5 3400G on niin ikään neliytiminen, mutta pikkuveljestään poiketen se voi suorittaa samanaikaisesti kahdeksaa säiettä SMT-teknologian avulla. Prosessoriydinten peruskellotaajuus on 3,7 ja Turbo-kellotaajuus maksimissaan 4,2 GHz. Vega 11 -grafiikkaohjaimen kellotaajuus on 1400 MHz. Ryzen 5 3400G:ssä on tervetulleena uudistuksena juotettu lämmönlevittäjä ja tuki Precision Boost Overdrive -ominaisuudelle.

Kummankin APU-piirin TDP-arvo on 65 wattia. Ryzen 3 3200G:n mukana tulee vanha tuttu 65 watin kulutukselle suunniteltu Wraith Stealth -cooleri, kun Ryzen 5 3400G on saanut rinnalleen 95 watin kulutukselle suunnatun Wraith Spire -coolerin.

AMD:n omien testien mukaan Ryzen 5 3400G peittoaa Intelin Core i5-9400 -prosessorin näytönohjainta hyödyntävässä SPEC Workstation -testikokonaisuudessa pienimmillään 50 prosentin ja parhaimmillaan peräti 769 % erolla. Pelikäytössä erot ovat niin ikään merkittäviä ainakin AMD:n esittelemällä testikokonaisuudella 1080p-resoluutiolla. Yhtiö ei julkaissut testituloksia Ryzen 3 3200G -mallilla, mutta esitti sen vertailukohdaksi Core i3-9100:n.

Ryzen 3 3200G:n virallinen veroton suositushinta on 99 dollaria ja Ryzen 5 3400G:n 149 dollaria.

Xtrfy valmistelee erittäin kevyttä Project 4 -pelihiirtä syksyllä julkaistavaksi

Keveyteen on pyritty mm. rei’itetyllä rakenteella.

Ruotsalainen Xtrfy on tiedottanut lanseeravansa syksyllä uuden Project 4 -pelihiiren, joka painaa vain noin 65 grammaa. Hiiren rakenne on lähes kauttaaltaan rei’itetty ja se on tehty pölyn- sekä roiskeiden kestäväksi.

Hiiressä on reunoja kiertävä RGB-valaistus ja siinä käytetään ARM:n 32-bittistä mikrokontrolleria, Omronin kytkimiä sekä PMW3389-sensoria. Hiiri on langallinen ja valmistaja kehuu siinä käytetyn EXcord-johdon olevan tavanomaista kevyempi ja joustavampi.

Project 4:n myynti alkaa tällä tietoa ensi syksynä arviolta 59 euron hintaan. Saataville tulevia värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen, valko-harmaa, pinkki ja turkoosi.

Lähde: Xtrfy (1)(2)

Uudet Ryzenit yltävät yli DDR4-5000-muistinopeuksiin (Päivitetty)

AMD:n 3. sukupolven Ryzen-prosessoreiden uudistettu muistiohjain mahdollistaa huomattavasti aiempaa korkeammat DDR4-muistitaajuudet.

AMD:n 3. sukupolven Ryzen -prosessoreiden uudistettu muistiohjain mahdollistaa todella korkeat kellotaajuudet DDR4-muisteille. AMD:n omissa testeissä MSI:n X570 Godlike-emolevyllä on saavutettu jopa DDR4-5133-nopeus ilmajäähdytyksellä.

Päivitys 13.6.:

Sen sijaan, että muistien kellotaajuus ja Infinity Fabric -liitäntärajapinnan kellotaajuus olisivat kiinteästi sidottu toisiinsa (coupled), ne on 3. sukupolven Ryzen-prosessoreissa mahdollista jakajan avulla asettaa toimimaan eri kellotaajuuksilla (decoupled). Kun muistikellotaajuus nostetaan yli DDR4-3733-nopeuden, Infinity Fabricin kellotaajuus ei enää nouse ja muistiohjaimen kellotaajuus puolittuu (uclk).

Huom! AMD:n mukaan yllä olevassa kaaviossa 1:1 Mode ja 2:1 Mode viittaa hieman harhaanjohtavasti muistiohjaimeen, ei Infinity Fabricin kellotaajuuteen, joka mainitaan tekstissä.

Infinity Fabricin ja muistiohjaimen kellotaajuudella on suora vaikutus keskusmuistin latenssiin, mutta niitä säätämällä lopputuloksena 3. sukupolven Ryzen-prosessoreilla on mahdollista ylikellottaa muisteja huomattavasti aiempaa korkeammille kellotaajuuksille.

Parhaan hinta-laatusuhteen saavuttamiseksi AMD suosittelee ostamaan DDR4-3600-muistit CL16-latensseilla, mutta todennäköisesti Samsungin B-Die-muistipiireillä varustetut ja korkeammille kellotaajuuksille optimoidut muistikammat toimivat reilusti yli DDR4-4000-nopeuksilla kunhan CAS-latensseja löysätään riittävästi. Tulemme testaamaan suorituskyvyn skaalautumista muistikellotaajuuden suhteen io-techissä heinäkuussa julkaistavassa artikkelissa.

Käyttäjän on lisäksi mahdollista säätää manuaalisesti Infinity Fabricin fclk-kellotaajuutta suhteessa muistikellotaajuuteen, mutta muistiohjaimen uclk-kellotaajuutta ei pysty säätämään. Se toimii joko 1:1- tai 2:1-jakajalla.

Koska muistiohjain on integroitu prosessoriin, muistiohjaimen ominaisuudesta, korkeammat muistikellotaajuudet ovat mahdollisia myös vanhemmilla emolevyillä. Uusilla X570-emolevyillä esimerkiksi muistisignaalien johtimet saattavat ovat paremmin optimoitu, joten niillä on odotettavissa parempia tuloksia.

Prosessoriytimien ylikellottamiseen AMD on tuonut  Threadripper-prosessoreista tutun Precision Boost Overdrive- eli PBO-ominaisuuden, joka mahdollistaa prosessorille vakio-TDP-arvoa korkeamman tehonkulutuksen emolevyn virransyötöstä riippuen ja Boost-ominaisuus säilyy käytössä rasitettavien ytimien lukumäärästä riippumatta. Automaattinen ylikellottaminen nostaa prosessorille speksattua Boost-kellotaajuutta maksimissaan 200 MHz.

Manuaalinen ylikellottaminen on edelleen mahdollista niin biosista kuin Windowsista käsin, mutta tuttuun tapaan Boost-ominaisuus kytkeytyy pois käytöstä ja käytössä on vain yksi kerroin niin kaikkien kuin yhden ytimen rasituksessa. Manuaalisesti ylikellottamalla todennäköisesti kaikkien ytimien kellotaajuus saadaan nostettua korkeammalle kuin PBO-ominaisuudella, mutta yhden tai parin ytimen rasituksessa kellotaajuus saattaa jäädä alhaisemmaksi.

Kaikissa X570-emolevyissä on biosissa jatkossa yhtenäinen ylikellotusvalikko ja samat termit sekä selitykset yli 50 asetukselle. Windows-pohjainen Ryzen Master -ohjelma on päivittynyt tukemaan muun muassa muistiasetuksien säätämistä ja profiileita.

AMD tuo syyskuussa myyntiin 16-ytimisen Ryzen 9 3950X -prosessorin

AMD esitteli pelaajille suunnatun 16-ytimisen 3. sukupolven Ryzen -prosessorin.

AMD lanseerasi kesäkuun alussa Computex 2019 -messuilla uudet 3. sukupolven Ryzen-prosessorit ja tuolloin tulevaa mallistoa esiteltiin 12-ytimiseen Ryzen 9 3900X -prosessoriin asti. Yhtiö yllätti E3-messujen yhteydessä Los Angelesissa kertomalla tuovansa markkinoille myös 16-ytimisen Ryzen 9 3950X -mallin, joka saapuu myyntiin syyskuussa 749 dollarin hintaan.

AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su totesi medialle, että yhtiö ei aio jäädä odottelemaan Intelin seuraavaa prosessorijulkaisua, vaan tuo pelaajille, striimaajille ja sisällöntuottajille suunnatun AM4-kantaisen 16-ytimisen työpöytäprosessorin markkinoille pikimmiten. Luvassa ovat myös uudet Zen 2 -arkkitehtuuriin pohjautuvat Threadripper-tehoprosessorit HEDT-alustalle, mutta ne julkaistaan myöhemmin.

16-ytiminen ja SMT-ominaisuudella 32 säiettä tukeva Ryzen 9 3950X toimii maksimissaan 4,7 GHz:n Boost-taajuudella ja sen perustaajuus on 3,5 GHz. Välimuistia on yhteensä 72 megatavua ja prosessorin TDP-arvo on 105 wattia.

Suorituskyvystä annettu vielä tarkempia tietoja.

Los Angelesissa AMD esitteli Ryzen 9 3950X -prosessoria pelikäytössä jäähdytettynä Noctuan NH-D15-coolerilla.

16-ytiminen Ryzen 9 3950X oli esillä myös ylikellotusdemossa, jossa sitä jäähdytettiin nestemäisellä typellä. Prosessorilla saavutettiin uudet maailmanennätykset 16-ytimisten prosessoreiden kategoriassa muun muassa Cinebench R15- ja R20- sekä Geekbench 4 -testissä. Prosessori toimi testeissä noin 5,35 GHz:n kellotaajuudella, kun kulhon lämpötila oli -150 astetta ja käyttöjännite 1,75 volttia. G.Skillin DDR4-muistit toimivat testeissä DDR4-4533-nopeudella 1,5 voltin käyttöjännittellä.

AMD esitteli Radeon RX 5700- ja 5700 XT -näytönohjaimet

Radeon RX 5700- ja 5700 XT -näytönohjaimet saapuvat myyntiin heinäkuussa.

AMD kertoi kesäkuun alussa Computex 2019 -messujen yhteydessä uudesta RDNA-grafiikka-arkkitehtuuristaan ja että ensimmäiset siihen perustuvat näytönohjaimet tultaisiin julkaisemaan Radeon RX 5700 -sarjaan. E3-pelimessuilla Los Angelesissa yhtiö paljasti Radeon RX 5700- ja 5700 XT -mallit, jotka saapuvat myyntiin 7. heinäkuuta.

Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimet käyttävät TSMC:n 7 nanometrin prosessilla valmistettavaa Navi 10 -grafiikkapiiriä, joka rakentuu 10,3 miljardista transistorista ja sen pinta-ala on 251 neliömillimetriä.

Radeon RX 5700 XT -mallissa on käytössä täysi grafiikkapiiri eli 40 Compute Unit -yksikköä ja 2560 stream-prosessoria, Boost-taajuus on maksimissaan 1905 MHz ja laskentateho noin 9,75 teraFLOPSia. 5700-mallissa on käytössä karsittu 36 CU-yksikön grafiikkapiiri eli  2304 stream-prosessoria, Boost-taajuus on maksimissaan 1725 MHz ja laskentateho on 7,95 teraFLOPSia.

Molemmissa näytönohjaimissa on 256-bittisen muistiväylän jatkeena on kahdeksan gigatavua 14 Gbps nopeudella toimivaa GDDR6-muistia ja muistiväylän kaistanleveys on 448 gigatavua sekunnissa.

AMD:n omat referenssinäytönohjaimet on varustettu yhdellä 8-pinnisellä ja yhdellä 6-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. 5700 XT:n Thermal Board Power- eli TBP-arvo on 225 wattia ja 5700-maliln 180 wattia. 5700 XT:ssä on näyttävästi muotoiltu ilmanohjain, mutta molemmat mallit on varustettu radiaalituulettimella, joka työntää lämpimän ilman ulos kotelosta. Näytönohjainvalmistajien omiin suunnitelmiin pohjautuvat mallit saapuvat myyntiin myöhemmin.

Suorituskyvyltään Radeon RX 5700 XT kilpailee ensisijaisesti NVIDIAn GeForce RTX 2070 -näytönohjaimen kanssa ja 5700-malli GeForce RTX 2060:n kanssa. AMD:n omien testien mukaan 5700 XT on noin 6 % suorituskykyisempi kuin RTX 2070 ja 5700 noin 10 % suorituskykyisempi kuin RTX 2060.

Radeon RX 5700 XT -mallin veroton hinta Yhdysvalloissa on 449 dollaria ja 5700-mallin 379 dollaria. Suomessa hintatason voi odottaa olevan 5700 XT -mallilla alle 500 euroa ja 5700 -mallin noin 400 euroa.

Vertailun vuoksi GeForce RTX 2060:n hintataso Suomessa on alkaen 360 euroa ja RTX 2070:n alkaen 510 euroa.

Pääsimme Los Angelesissa käsiksi Radeon RX 5700 XT -näytönohjaimeen ja kokeilemaan sitä käytännössä muutamissa demo-kokoonpanoissa, mutta tarkemmat varsinaiset testit tullaan suorittamaan Suomessa, kunhan saamme testikappaleen omiin käsiimme.