NVIDIAn odotetaan julkaisevan GeForce GTX 1070 Ti tällä viikolla

GeForce GTX 1070 Ti on vastaus AMD:n Radeon RX Vega -näytönohjaimille piristämään NVIDIAn joulumyyntiä.

Odotamme io-techin testilabraan parhaillaan GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjainta, joka lanseerataan torstaina 26. lokakuuta. Kyseisenä päivänä kerrotaan näytönohjaimen ominaisuudet ja jälleenmyyjät alkavat ottaa vastaan ennakkotilauksia, mutta varsinainen myynti alkaa ja median testitulokset julkaistaan 2. marraskuuta. Tuoreimpana viittauksena tulevaan tuotejulkaisuun Asus on kiusoitellut aiheella Twitterissä.

GeForce GTX 1070 Ti:ssä on käytössä sama Pascal-arkkitehtuurin GP104-grafikkapiiri kuin nykyisissä GeForce GTX 1060-, 1070- ja 1080-näytönohjaimissa.

Ennakkoon tihkuneiden tietojen mukaan siinä missä nykyisessä 1070-mallissa CUDA-ytimiä on käytössä 1920 kappaletta, 1070 Ti:ssä niitä olisi 2432 kpl. Grafiikkapiiri toimii oletettavasti 1607 MHz:n perustaajuudella ja 3D-rasituksessa 1683 MHz:n Boost-taajuudella. GDDR5-näyttömuistia on kahdeksan gigatavua, mutta muistinopeutta ei ole vielä saatu vahvistettua.

Mielenkiintoinen huhu on se, että kaikki myyntiin saapuvat näytönohjainvalmistajien GeForce GTX 1070 Ti -mallit toimisivat samoilla NVIDIAn määrittelemillä referenssitaajuuksilla. Nähtäväksi jää, kuinka tämä ratkaisu vaikuttaa näytönohjaimen manuaaliseen ylikellottamiseen ja onko sitä rajoitettu keinotekoisesti.

Suorituskyvyltään GeForce GTX 1070 Ti:n odotetaan päihittävän Radeon RX Vega 56 -mallin ja sijoittuvan johonkin Vega 56:n ja 64:n välimaastoon ja GeForce GTX 1080 11 Gbps -mallin alapuolelle.

GeForce GTX 1070 maksaa tällä hetkellä Suomessa alkaen 440 euroa ja GeForce GTX 1080 alkaen 540 euroa, joten GeForce GTX 1070 Ti:n hinnan voi olettaa osuvan 440-540 euron välimaastoon.

Radeon RX Vega 56:n hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 550 euroa ja Vega 64:n alkaen 625 euroa.

KFA2 lipsautti GeForce GTX 1070 Ti EX -näytönohjaimensa tuotesivut julki

GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimet esitellään nykytietojen mukaan 26. lokakuuta ja ne saapuvat myyntiin 2. marraskuuta

NVIDIA valmistelee parhaillaan uuden GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimen julkaisua kirittämään markkinoilla Radeon RX Vega 56 -näytönohjainta. GTX 1070 Ti:n teknisistä ominaisuuksista on saatu jo useampia vuotoja ja nyt ensimmäinen valmistaja on lipsauttanut näytönohjaimensa tuotesivut hetkeksi nettiin.

Galax:n omistaman KFA2:n GeForce GTX 1070 Ti EX -mallin tiedot ehtivät olla tänään hetken aikaa julki yhtiön verkkosivuilla. Sivut on jo sittemmin poistettu, mutta muun muassa TechPowerUp ehti napata sivuilta talteen kuvia sekä teknisiä tietoja.

KFA2:n verkkosivujen mukaan yhtiön GTX 1070 Ti EX -näytönohjaimen perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 1607 ja 1683 MHz, aivan kuten aiemmat vuodot lupasivat. Näytönohjaimen 256-bittisen muistiväylän jatkeena on 8 Gt 8 Gbps:n GDDR5-muistia. Verkkosivut eivät ilmeisesti varmistaneet GP104-grafiikkapiirin tarkkaa konfiguraatiota, mutta aiempien vuotojen mukaan siinä olisi käytössä 2432 CUDA-ydintä.

GTX 1070 Ti Ex -näytönohjain on varustettu kolmella DisplayPort-, yhdellä HDMI- ja yhdellä DL-DVI-näyttöliittimellä. Virransyöttö on yhteensä 7-vaiheinen ja sitä ruokitaan yhdellä 6- ja yhdellä 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Näytönohjaimen jäähdyttimen rivastoja viilennetään kahden 100 mm:n tuulettimen voimin.

NVIDIAn odotetaan esittelevän GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimet 26. lokakuuta ja myyntiin niiden pitäisi saapua 2. marraskuuta arvostelujen saattelemana.

Lähde: TechPowerUp

HTC julkaisee uuden U-sarjan puhelimen 2. marraskuuta

20.10.2017 - 17:08 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (2)

Huhujen mukaan kyseessä olisi lippulaivaluokan U11 Plus 18:9-kuvasuhteen näytöllä ja Snapdragon 835:llä.

Heikosti viime vuodet Android-markkinoilla pärjännyt HTC on julkaisemassa uuden U-sarjan puhelimen 2. marraskuuta. Huhujen mukaan kyseessä olisi U11 Plus, josta on saatu jo useampia vuotoja.

GFXBenchiin ilmestyneiden tietojen mukaan HTC U11 Plus rakentuisi 6-tuumaisen 2880×1440-resoluutioisen näytön ympärille. Huhujen mukaan näyttö perustuisi POLED-paneeliin ja se on todennäköisesti kulmistaan pyöristetty. Puhelimen sisällä sykkivä rauta edustaa puolestaan varsin perinteistä lippulaivatasoa, eli puhelimesta löytyy Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 4 Gt muistia ja 64 Gt tallennustilaa.

U11 Plus on varustettu 12 megapikselin taka- ja 7 megapikselin etukameroilla, joista ei toistaiseksi ole sen tarkempia tietoja. Mikäli tuttuun HTC-vuotajaan LlabTooFeriin on luottaminen, olisi puhelin varustettu peräti 4000 mAh:n akulla, mikä on selvästi suurempi kuin lippulaivamalleissa tyypillisesti käytettävät akut. Huhujen mukaan puhelimessa on myös stereokaiuttimet. Sormenjälkilukija on sijoitettu puhelimen takapuolelle ja ainakaan vuodetuissa renderöinneissä ei näy 3,5 mm:n kuulokeliitintä.

HTC U11:n mitat ovat 158,2 x 74,6 x 9,1 millimetriä, eli se on kasvanut joka suuntaan aavistuksen U11-malliin nähden. Monet käyttäjät ovat kuitenkin kaivanneet jo pitkään hieman paksumpia puhelimia, jotta niihin mahtuisi suuremmat akut, joten mikäli huhut akun kapasiteetista pitävät paikkaansa, voi monen olettaa olevan tyytyväinen HTC:n ratkaisuun. Käyttöjärjestelmänä puhelimessa tulee olemaan näillä näkymin tuore Android 8.0 Oreo.

Lähteet: HTC @ Twitter, GSMArena (1), (2), (3)

Googlen Pixel 2 XL -älypuhelin iFixitin purettavana

20.10.2017 - 14:59 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (4)

iFixit purki Googlen uuden Pixel 2 XL -älypuhelimen alkutekijöihinsä.

Googlen uusien Pixel 2 -älypuhelimien toimitukset ovat alkaneet ulkomailla ja laadukkaista purkuartikkeleistaan tunnettu iFixit on iskenyt työkalunsa kiinni puhelimen kalliimpaan XL-versioon. Korjaamisen näkökannalta laite ei tarjoa suurempia ikäviä yllätyksiä, vaikka rakenteen toteutus ei olekaan kaikilta helpoin mahdollinen.

Puhelimen rakenteista ja sisuksista löytyviin mielenkiintoisiin yksityiskohtiin lukeutuvat mm. järjestelmäpiirin lämpöputkijäähdytys, puristuksen tunnistuksen mahdollistavat muodonmuutoksen havaitsevat sensorit, naamioidut metallikuoren antenniviivat, LG:n valmistama 3520 mAh (13,6 Wh) akku sekä erillinen Android 8.1 -päivityksen myötä aktivoituva Pixel Visual Core -kuvankäsittelypiiri.

Korjattavuusarvosanaksi iFixit antaa Pixel 2 XL:lle kohtalaisen 6/10 pistettä. Kehuja laitteen rakenne saa useista modulaarisista komponenteistaan sekä tavanomaisista philips-kantaisista ruuveista, joita rakenteista löytyy vain yhdeksän kappaletta. Miinusta ropisee mm. hankalahkosti irrotettavasta akusta, tiukasta näyttökaapelista, ”itsepäisestä” välirungosta sekä ohuesta näyttöasetelmasta.

Lähde: iFixit

Samsungin 8 nanometrin valmistusprosessi on valmis, perustuu edelleen 10 nm:n prosessiin

Samsung turvautui kilpailijoilta tuttuun tapaan nimeämään vanhan prosessin viilatun version uudella nanometriluvulla

Puolijohdevalmistajien nanometri-kilpailu käy edelleen tiukkana GlobalFoundriesin, Intelin, Samsungin ja TSMC:n välillä. Yritykset pyrkivät nokittamaan toisiaan uusien prosessien nimellisillä nanometriko’oilla riippumatta siitä, miten ne vertautuvat kilpailijoiden prosessien todellisiin mittoihin.

Samsung pitää parhaillaan nimellistä kärkisijaa aktiivisessa tuotantokäytössä olevalla 10 nanometrin prosessillaan, vaikka todellisuudessa esimerkiksi Intelin 14 nanometriin vertailtuna on Samsungin prosessi edellä vain transistorin hilojen ja yhdysväylien leveydessä. Myös TSMC:llä on tuotantokäytössä oleva 10 nanometrin prosessi, mutta yhtiö ei ole julkaissut kaikkia sen parametrejä, joten reilu vertailu Samsungin vastaavaan on toistaiseksi mahdotonta.

Huolimatta kärkipaikastaan Samsung ei ole levännyt laakereillaan, vaan muiden tapaan se kehittää jatkuvasti uusia valmistusprosesseja. Seuraavana yhtiöltä on luvassa 8 nanometrin LowPowerPlus eli 8LPP-prosessi, joka on nyt validoitu tuotantokäyttöön. Yhtiön mukaan 8LPP prosessi tarjoaa parhaimmillaan 10 % pienempää tehonkulutusta ja pinta-alaa verrattuna yhtiön 10LPP-prosessiin.

Prosessin kehitys on tapahtunut nopeammin kuin alkuperäiset suunnitelmat lupailivat, sillä 8LPP-prosessin piti olla tuotantovalmis vasta ensi vuoden alussa. Nopealle kehitykselle on myös suhteellisen yksinkertainen selitys, sillä huolimatta uudesta nimestään 8LPP perustuu tuttuun 10 nanometrin valmistusprosessiin pienin parannuksin, mikä on helpottanut sen kehitystyötä. Myös kilpailijat ovat sortuneet vastaavaan, sillä esimerkiksi TSMC:n 12 nanometrin valmistusprosessit ovat vain viilailtuja 16 nanometrin prosesseja, joille annettiin kilpailutilanteen vuoksi houkuttelevampi nimi.

Lähde: Samsung

DRAMeXchange: Muistien saatavuus pysyy heikkona ja hinnat korkeina ainakin vuoteen 2019

Analyytikkojen mukaan muistien tuotannon kasvu ei tule pysymään kysynnän tahdissa ensi vuonna

Analyytikkoyritys TrendForcen muisteihin erikoistuneen DRAMeXchangen tuore tiedote koskien muistien markkinoita ei lupaa hyvää kuluttajien kannalta. Analyytikkojen mukaan hintojen laskua ei ole luvassa ainakaan vielä ensi vuonna.

DRAMeXchangen mukaan kolmen suuren muistivalmistajan, Samsungin, SK Hynixin ja Micronin, odotetaan kasvattavan muistien tuotantoa ensi vuonna 19,6 % prosenttia. Tuotannon kasvu voisi mahdollistaa hintojen laskun, mutta samaan aikaan kysynnän odotetaan kasvavan noin 20,6 %, jolloin muistien saatavuus jopa heikentyy nykyisestä. Analyytikkojen mukaan kyse on muistivalmistajien tietoisesta valinnasta hillitä tuotannon kasvua ja muistien saatavuutta, jotta hintataso saadaan pysymään nykyisellä, korkealla tasollaan.

Valoa tunnelin päässä heijastaa Samsungin ja SK Hynixin rakenteilla olevat muisteille pyhitetyt tuotantolaitokset, mutta niitä ei olla saamassa käyttöön ainakaan ennen vuotta 2019, joten ensi vuoden osalta ne eivät vaikuta hintatasoon ainakaan positiivisesti.

Lähde: TrendForce / DRAMeXchange

NZXT:n uusi Grid+ V3 -tuuletinohjain hyödyntää koneoppimista

Grid+ V3 -tuuletinohjain rakentaa optimoidut tuuletinprofiilit mukana tulevan äänisensorin ja Cam-ohjelmiston mittaamien tietojen perusteella.

Kotelo- ja jäähdytinvalmistajana parhaiten tunnettu NZXT on julkaissut uuden tuuletinohjaimen. Grid+ V3 -jäähdytinohjain on suunniteltu tarjoamaan älykästä ohjausta, joka mukautuu ympäristöönsä.

Grid+ V3 -jäähdytinohjain tukee maksimissaan kuutta kanavaa, joita voidaan ohjata toisistaan riippumatta. Ohjain osaa tunnistaa myös, onko kuhunkin kanavaan kytketyt tuulettimet 3-pinnisiä jänniteohjattavia vai 4-pinnisiä PWM-tuulettimia ja ohjaa niitä sen mukaan. Kanaviin voidaan syöttää tehoa maksimissaan viiden watin edestä.

Optimoidakseen tietokoneen jäähdytyksen Grid+ V3 käyttää NZXT:n Cam-ohjelmiston tarjoamia rasitus- ja lämpötilatietoja sekä laitteeseen kuuluvaa äänisensoria löytääkseen koneoppimisen avulla parhaan balanssin melun ja jäähdytystehon välillä käytössä olevassa kokoonpanossa joko Silent- tai Performance -tilan esiasetettujen sääntöjen mukaisesti. Käyttäjä voi halutessaan korvata tekoälyn luomat tuuletinprofiilit myös itse luoduilla profiileilla tai asettaa tuulettimet toimimaan aina tietyllä nopeudella. Tuuletinohjain tukee myös lähes äänetöntä 0 dB -tilaa, joka pitää tuulettimet pois päältä kyllin matalilla lämpötiloilla.

NZXT Grid+ V3:n strategiset mitat ovat 125 x 78 x 15 millimetriä ja 147 grammaa. Sen voi asentaa koteloon käytännössä mihin tahansa magnetisoidun pohjan avulla, mutta laite tukee myös 3M Dual Lock -kiinnitystä. Äänisensorin mitat ovat 35 x 15 x 10 mm ja sen voi asentaa joko suoraan itse ohjaimen kylkeen tai 450 mm:n johdon avulla haluamaansa paikkaan kotelossa. Virtaa tuuletinohjaimelle syötetään 4-pinnisellä Molex-liittimellä ja kommunikointi ohjelmiston kanssa tapahtuu micro-USB-liitännän kautta.

Grid+ V3 -tuuletinohjaimen suositushinta on 49,90 euroa ja se saapuu virallisesti myyntiin kuluvan kuun lopulla.

Lähde: NZXT (1), (2)

HMD Global esitteli uuden keskihintaisen Nokia 7 -älypuhelimen

19.10.2017 - 09:53 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (33)

Uutuus tulee toistaiseksi myyntiin vain Kiinassa, eikä HMD Globalilla ole tällä hetkellä suunnitelmia sen lanseeramiseksi Suomessa.

HMD Global on esitellyt tänään Kiinassa uuden Nokia 7 -älypuhelimen. Uutuus sijoittuu keskihintaluokkaan ja se on Nokia-malliston ensimmäinen lasisella takakuorella varustettu malli. Laitteen runko on 7000-sarjan alumiiniseosta ja takakuoren Gorilla Glass -lasi on lämmön ja paineen avulla 3D-muotoiltu kaarevaksi. Rakenne on IP54-suojattu roiskevedeltä.

Nokia 7:n näyttö on 5,2-tuumainen ja se perustuu 1080 x 1920 pikselin IPS LCD -paneeliin. Sisältä löytyy Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri, neljä tai kuusi gigatavua RAM-muistia, 64 Gt tallennustilaa sekä pikalatausta tukeva 3000 mAh akku. Zeissin kanssa suunniteltu takakamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja etukamera käyttää puolestaan suurikokoisilla 1,4 mikrometrin pikseleillä varustettua viiden megapikselin sensoria.

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 141,2 x 71,45 x 7,92 mm, näytön ja ulkomittojen suhde 73,8 %
 • Alumiininen runko, 2.5D Gorilla Glass 3 -näyttölasi, 3D Gorilla Glass -takakuori, IP54-suojaus
 • 5,2″ IPS LCD -näyttö, 1080 x 1920 pikseliä, 423 PPI
 • Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri (8 Cortex-A53, Adreno 508 GPU, X12 LTE-modeemi, Spectra 160 ISP)
 • 4 tai 6 Gt RAM-muistia
 • 64 Gt eMMC 5.1 -tallennustilaa, micro-SD-muistikorttipaikka
 • Cat.6/2CA LTE-yhteydet (300/50 Mbit/s)
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, Glonass, BDS
 • 16 Mpix takakamera, 1,12 um pikselikoko, Zeiss-objektiivi, f1.8, 80-asteinen kuvakulma, Dual Tone -salama, 4K-videokuvaus, OZO Audio -tilaääni
 • 5 megapikselin etukamera, 1,4 um pikselikoko, f2.0, 84-asteinen kuvakulma, Bothie-kuvaus
 • 3000 mAh akku, USB Type-C, 18 W pikalataus
 • Android 7.1.1 Nougat

Nokia 7 tulee saataville Kiinassa 24. lokakuuta kiiltävän mustana ja mattavalkoisena. Pienemmällä RAM-muistivaihtoehdolla suositushinta on 2499 yuania (320 euroa) ja suuremmalla 6 Gt RAM-muistilla 2699 yuania (345 euroa). HMD Globalin Pohjoismaiden liiketoimintajohtaja Ossi Korpela kommentoi io-techille, että ”Nokia 7 on tällä hetkellä tulossa ainostaan myyntiin Kiinassa. Meillä ei ole tällä hetkellä suunnitelmia sen lanseeramiseksi Suomessa tai muualla Pohjoismaissa.”

Lähde: HMD Global / Nokia

NZXT:ltä uusi moderni H-sarjan kotelomallisto

NZXT esitteli uuden H-sarjan koteloperheen, joka koostuu kolmesta erikokoisesta mallista.

NZXT on esitellyt täysin uudistetun H-sarjan kotelotuoteperheen, johon kuuluu kolme mallia – H700i, H400i ja H200i. Niiden varustukseen kuuluu mm. USB-väylän kautta ohjattavat RGB-valaistus- ja tuuletinsäätimet. Koneoppimista hyödyntävän Adaptive Noise Reduction -ominaisuuden kerrotaan optimoivan kokoonpanon tuuletinnopeuksia ja melutasoa automaattisesti. Kotelon valaistusta ja tuulettimien pyörimisnopeutta voi säätää NZXT:n CAM-ohjelmiston avulla.

Uutuuksista H700i on E-ATX-kokoinen, H400i micro-ATX-kokoinen ja H200i mini-ITX-kokoinen kotelo. Uusien H-sarjalaisten rakenne on kokonaan terästä lasista kylkipaneelia lukuun ottamatta. Johtojen vetäminen on otettu erityisesti huomioon, sillä oikean kylkipaneelin taakse on toteutettu johtokourut sekä kiinnityslenkit. Koteloiden mukana toimitetaan NZXT:n Aer F -sarjan tuulettimia 120 ja 140 mm koossa kotelomallista riippuen.

H700i tulee myyntiin lokakuun lopulla 199,90 euron suositushintaan. H400i tulee kauppoihin marraskuun puolivälissä 149,90 euron suositushintaan. H200i tulee kauppoihin joulukuun lopulla ja sen suositushinta ilmoitetaan myöhemmin. Koteloista tulee saataville neljä värivaihtoehtoa – mattamusta sinisillä, punaisilla tai mustilla yksityiskohdilla, sekä mattavalkoinen mustilla yksityiskohdilla.

Lähde: NZXT

Antecilta hillitty lasikylkinen P110 Luce -miditornikotelo

Antec esitteli uuden hillitysti muotoillun lasikylkisen P110 Luce -miditornikotelon.

Antec on laajentanut Performace-sarjan kotelovalikoimaansa uudella P110 Luce -mallilla. Teräsrunkoisen kotelon vasen kylkipaneeli on karkaistua lasia ja etupaneeli on pinnoitettu 0,8 mm paksulla alumiinilevyllä. Hillitysti muotoillun kotelon etupaneeliin on sijoitettu RGB-valaistu logo värivalitsimineen sekä HDMI-liitäntä VR-käyttöä silmällä pitäen.

Kotelon sisusta on asettelultaan nykytrendien mukainen, joskin 3,5 tuuman levypaikkoja löytyy kolmesta eri sijainnista yhteensä kuusi kappaletta. Laajennuskorttipaikkoja P110:ssä on kaikkiaan kymmenen, joista kaksi sijaitsee pystyasennossa. Pitkille lisäkorteille löytyy erillinen säädettävä tuki. Kotelossa on paikat jopa kuudelle 120 mm tuulettimelle sekä jopa 280 ja 360 mm jäähdyttimille. Pölysuodattimista on tehty helposti irrotettavia – kattosuodatin on magneettikiinnitteinen ja pohjasuodatin irtoaa kyljen puolelta.

Antec P110 Luce tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 489 x 230 x 518 mm (S x L x K)
 • Paino: 11,7 kg
 • Materiaali: Teräs, alumiini, karkaistu lasi, ABS-muovi
 • Yhteensopivat emolevyt: ATX, micro-ATX, mini-ITX
 • Etupaneeli: 2 x USB 3.0, HDMI, mikrofoni, kuuloke, RGB-valaistussäädin
 • 3,5 tuuman levypaikat: 2 kpl
 • 2,5/3,5 tuuman levypaikat: 4 kpl
 • 2,5 tuuman levypaikat: 2 kpl
 • Laajennuskorttipaikat: 8 kpl (+ 2 pystysuuntaista)
 • Lisäkorttien maksimipituus: 390 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 165 mm
 • Virtalähteen maksimipituus: 200 mm
 • Tuuletinpaikat:  Edessä ja katossa 3 x 120 tai 2 x 140 mm, katossa 2 x 120/140 mm, takana 1 x 120 mm
 • Tuulettimet: 2 x 120 mm edessä, 1 x 120 mm takana
 • Jäähdytinyhteensopivuus: jopa 280/360 mm edessä, 120 mm takana, jopa 280 mm katossa (maksimipaksuus 55 mm)

Antec P110 Luce on saatavilla välittömästi 119 euron verolliseen suositushintaan.

Lähde: Antec