Suomalainen Haikara-älykello ennakkomyyntiin 9. toukokuuta

18.4.2017 - 01:06 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (40)

Haikara-kellon tavoitteet ovat korkealla, mutta kouriintuntuvia teknisiä tietoja ja muita yksityiskohtia on tarjolla vasta niukasti.

Älykellomarkkinoilla jylläävät pääasiassa tutut puhelinvalmistajat, vaikka myös perinteiset kelloyritykset ovat julkaisseet joitain älykellomalleja. Suomalaisväriä markkinoilla edustavat urheilu- ja fitnesspuolella kunnostautuneet Polar ja Suunto.

Lähiaikoina älykellomarkkinoille saadaan lisää suomalaisedustusta, kun Haikara Corp Oy julkaisee ensimmäisen älykellonsa. Haikara-älykellon on suunnitellut Harri Koskinen, jonka kätten työtä on nähty aiemmin muun muassa Koskenkorva- ja Finlandia-pulloissa.

Haikara paljasti olemassaolonsa alun perin viime syksynä, mutta vielä tähän päivään mennessä yhtiö ei ole tiedottanut tulevan älykellonsa oleellisia teknisistä ominaisuuksista. Tiedossa on käytännössä vain AMOLED-näytön halkaisijalta 400 pikselin resoluutio, tuki Bluetooth 4.2:lle, vedenkestävyys 20 metriin asti ja suunnitelmat peräti 5 – 7 päivän akkukestosta. Kellon rannekkeen vaihto tulee olemaan yhtiön mukaan helppoja ja itse kellosta tulee saataville neljä värivaihtoehtoa: musta, hopea, ruusukulta ja kulta.

Pitkän toiminta-ajan yksi selitys saattaisi olla useimpia älykelloja rajoittuneemmat ominaisuudet, sillä yhtiö markkinoi Haikaraa ensisijaisesti ”digital lifestyle” -kellona eikä varsinaisena älykellona ja puhuu uuden, muotoon, designiin ja toiminnallisuuteen keskittyvästä tuotekategoriasta. Varmuus siitä, onko Haikara täysverinen älykello vai toiminnoiltaan rajoittuneempi saadaan myöhemmin.

Varsin niukasti tietoa antavat sivut antavat selvän viestin siitä, että Haikara-kellojen markkinoinnin kantava teema on tyylin vaihto kellotaulua vaihtamalla. Muita mainostettuja ominaisuuksia ovat puhelimen hiljentäminen ja paikantaminen kellon avulla, tärkeimpien ilmoitusten saaminen kelloon ja täysin kosketuseleillä hallittava käyttöliittymä.

Haikara-älykellot saapuvat ennakkotilattavaksi toukokuun 9. päivä ja yhtiö tarjoaa sivuillaan tällä hetkellä mahdollisuutta tilata sähköpostiin 50 euron arvoinen alennuskuponki. Ostohousujen jalkaan vetämistä hillinnee kuitenkin se fakta, ettei yhtiö ole kertonut vielä edes kellonsa lopullista hintaa. Sijoitusyhtiö Aboa / Advestin mukaan Haikara Corp aikoo tarjota älykelloja 299 – 499 euron hintaluokkiin, mutta sekin tieto on viime syksyltä eikä kerro ensimmäisen kellon hinnasta vielä juuri mitään.

Tuore Windows 10 Creators Update -päivitys saapuu vain 13 puhelinmallille

Windows 10 Creators Update -päivitys tulee saataville vain 13 puhelinmallille. Sen myötä myös Windows Insider -päivitykset loppuvat muille puhelimille.

Microsoft julkaisi viime viikolla Creators Update -päivityksen Windows 10 -tietokoneille ja sama päivitys on luvassa myös mobiililaitteille. Valitettavasti Microsoft on vahvistanut, että päivitys tullaan julkaisemaan vain 13 puhelinmallille. Microsoftin Dona Sarkarin mukaan listan ulkopuolelle jäävät laitteet eivät tule saamaan Windows 10 Creators Update -päivitystä, eivätkä myöskään muita Windows Inside Programin koontiversiopäivityksiä.

Kyseinen tuettujen puhelimien lista on seuraavanlainen:

 • HP Elite x3
 • Microsoft Lumia 550
 • Microsoft Lumia 640&640XL
 • Microsoft Lumia 650
 • Microsoft Lumia 950&950 XL
 • Alcatel IDOL 4S
 • Alcatel OneTouch Fierce XL
 • SoftBank 503LV
 • VAIO Phone Biz
 • MouseComputer MADOSMA Q601
 • Trinity NuAns NEO

Tuettujen puhelimien listalta putoavat mm. Lumia 830-, 930- ja 1520-mallit, jotka ovat teknisesti edistyneempiä, kuin osa oheisen 13 laitteen listan puhelimista. Microsoftin mukaan päivityksen saavien puhelimien määrää päätettiin rajoittaa, koska käyttäjäpalautteen mukaan monilla vanhemmilla laitteilla Windows 10:n käyttäjäkokemus koettiin vajaavaiseksi. Sarkarin mukaan Windows Insider -käyttäjät voivat pitää jo asennetun Windows 10 Creators Updaten kehitysversion listan ulkopuolisissa puhelimissa omalla vastuulla tietäen, ettei se ole enää virallisesti tuettu.

Lisäksi MSPowerUser-sivusto kertoo Microsoftin vetäneen Upgrade Advisor -sovelluksen saatavilta, joka tarkoittaa käytännössä sitä, ettei Windows Phone 8.1 -puhelimien päivittäminen Windows 10 Mobileen enää onnistu. Myös osa Windows Insider -ohjelman jäsenistä ovat raportoineet, ettei Windows 10 -koontiversioita ole enää tarjolla aiemmin tuetuille Windows Phone 8.1 -puhelimille.

Windows 10 Mobile Creators Update tulee saataville 25. huhtikuuta, eli runsaan viikon kuluttua. Tähän mennessä julkaistujen Insider-esiversioiden perusteella uudistukset keskittyvät lähinnä lukuisten pienempien yksityiskohtien viilailuun. Luvassa on myös parannuksia Continuum-ominaisuuden ja Edge-selaimen toimintaan.

Lähteet: Windows Blog, MSPowerUser (1)(2)(3), WindowsCentral

HTC:n tuleva U-älypuhelin esiintyy ensimmäisessä valokuvavuodossa

17.4.2017 - 15:03 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (4)

Evan Blass julkaisi ensimmäiset valokuvat HTC:n tulevasta Ocean-koodinimellisestä huippumallista.

Evan Blass on julkaissut Twitterissä ensimmäisen valokuvan HTC:n tulevasta Ocean-koodinimellisestä U-lippulaivapuhelimesta. Muotoilullisesti uutuus näyttäisi noudattavan pitkälti samaa linjaa alkuvuodesta julkaistujen lasipintaisten HTC U Ultra ja U Play -mallien kanssa.

Huhujen mukaan U:n suurimpiin erikoisuuksiin kuuluu Edge Sense -ominaisuus, joka mahdollistaa erilaisten komentojen syöttämisen puhelimen kosketuksia tunnistavien metallisten kylkien avulla. Esimerkkeinä äänenvoimakkuuden säätäminen ja ilmoitusvalikon avaaminen onnistuu kylkeä pyyhkäisemällä ja kamerasovelluksessa kuvan voi napata kyljen ennalta määriteltyä kohtaa koskemalla.

Oceanin eli HTC U:n näytön huhutaan olevan 5,5-tuumainen ja tarkkuudeltaan 1440 x 2560 pikseliä. Järjestelmäpiirinä toimii Qualcommin uusin Snapdragon 835 -huippumalli ja RAM-muistia on malliversiosta riippuen 4 tai 6 gigatavua. Myös tallennustilan määrä (64 tai 128 Gt) riippuu versiosta.

HTC U:n 12 megapikselin takakameran kerrotaan perustuvan Sonyn IMX362 -sensoriin ja 16 megapikselin etukameran IMX351-sensoriin. Ennakkotietojen mukaan U:ssa ei ole 3,5 mm ääniliitäntää. Akun kooksi huhutaan 3000 mAh, joka on 5,5-tuuman näyttökokoluokassa keskitasoa pienempi. Käyttöjärjestelmän kerrotaan olevan Android 7.1 Nougat, jonka päällä on HTC:n oma Sense 9 -käyttöliittymä.

HTC U:n julkaisun odotetaan tapahtuvan vielä kuluvan kuun lopulla ja myynnin alkavan toukokuussa.

Lähteet: Twitter, Android Authority, Venturebeat

Näkökulma: 6 kuukautta takana, tulevaisuus edessä

Uusi suomalainen tietotekniikkasivusto io-tech.fi lanseerattiin epävirallisesti beta-testattavaksi puoli vuotta sitten.

Io-tech on startup-projekti, joka perustettiin tyhjältä pöydältä 16. lokakuuta 2016. Me olemme yhdessä io-techin toisen perustajan Juha Kokkosen kanssa laittaneet tähän virallisesti 1.1.2017 lanseeraattuun projektiin rehellisesti sanottuna kaiken peliin ja voin ilokseni todeta, että se on tuottanut hedelmää.

Sisällöllisesti io-tech on keskittynyt tärkeimpiin tietotekniikka- ja mobiiliaiheisiin uutisiin, tuotejulkaisuihin, tekniikoihin ja muihin alan ilmiöihin. Maaliskuussa julkaisimme yhteensä huikeat 13 artikkelia, joissa on mukana tuotetestejä, ylikellotusta ja tekniikkakatsauksia. Viime aikoina olemme myös käynnistelleet omaa videotuotantoa tukemaan kirjoitettua sisältöä.

Sivusto on ensisijaisesti mainosrahotteinen, mutta olemme käytännössä kuitenkin tehneet kaiken voitavamme, jotta sivustolla näytettävät mainokset olisivat ei-häiritseviä, aiheeseen kuuluvia, nopeasti latautuvia ja tietoturvallisia. Mainokset ladataan paikallisesti omalta palvelimelta, käytössä on ainoastaan staattiset JPG- ja PNG-kuvat ja mainosaiheet ovat olleet pelkästään tekniikkaan liittyviä.

Jos tästä huolimatta edelleen koet sivuston mainokset häiritseviksi, mutta haluat silti tukea sivustoa, suosittelemme käyttämään mainnonnan estoa ja harkitsemaan esimerkiksi TechBBS-foorumin tukijäsenyyden ostamista tai io-techin paitakauppaa. Anna joka tapauksessa palautetta mainoksista oli kyseessä sitten hyvä tai huono mainos niin saamme vietyä viestiä eteenpäin mainostajille ja mediatoimistoille.

Olemme jo nyt saavuttaneet mainosmyynnissä asettamamme absoluuttisen minimitason ja tavoitteen, jonka asetimme koko vuodelle 2017. Hommat jatkuvat varmuudella siis myös ensi vuonna ja tekijäporukkaan on jo palkattu mukaan Petrus Laine kirjoittamaan ajankohtaisia uutisia.

Alun perustamiskiireiden jälkeen pystymme jatkossa keskittymään entistäkin enemmän tekemiseen ja io-techin kehittämiseen entistä paremmaksi. Io-techin taustalle on perustettu uusi startup-yritys S&J Media Oy, jonka kautta toimintaa tullaan tulevaisuudessa pyörittämään.

Tilastojen valossa io-tech.fi keräsi maaliskuussa 142 000 uniikkia kävijää, sivustolla vierailtiin 846 000 kertaa ja sivulatauksia kertyi yhteensä 6,2 miljoonaa kappaletta. Kuudessa kuukaudessa TechBBS-foorumille on rekisteröitynyt 12 000 käyttäjää, foorumille kirjoitetaan päivittäin 4000-6000 viestiä. Vertailun vuoksi perjantaina 14. huhtikuuta io-tech.fi-sivustolla sivulatauksia kertyi 199 139, joka on noin 94 % Muropaketti.com-sivuston 212 191 sivulatauksesta.

Kiitos kaikille tuesta!

PS. Tutustu myös sivuprojektiimme, uuden sukupolven rbot.fi-uutiskeräimeen, jonka julkinen beta-testi on suunniteltu alkavan toukokuussa.

HTC:lta uusi keskihintainen One X10 -älypuhelin 4000 mAh akulla

14.4.2017 - 13:53 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

HTC keskittyy uudessa One X10 -älypuhelimessaan erityisesti akunkestoon. Mallia ei välttämättä tulla näkemään Suomessa.

HTC on julkistanut venäjänkielisillä sivuillaan uuden One X10 -älypuhelimensa, joka on ollut viime päivinä useiden huhujen ja kuvavuotojen kohteena. Tuotesivujen perusteella uutuutta markkinoidaan akunkesto edellä. Laitteeseen onkin asennettu kohtalaisen muhkea 4000 mAh akku ja resursseja sekä virrankäyttöä automaattisesti optimoiva Boost+-järjestelmä. Boost+ osaa myös optimoida pelien resoluutiota turhan virrankulutuksen minimoimiseksi.

Muotoilullisesti HTC X10:n näyttäisi ottaneen vaikutteita yrityksen aiemmista One M -sarjan puhelimista. Metallinen unibody-kuori on väriltään musta tai hopea ja sormenjälkitunnistin on sijoitettu laitteen takakuoreen. Android-versio ei ole toistaiseksi tiedossa. Teknisiltä ominaisuuksiltaan One X10 edustaa alempaa keskihintaluokkaa – kiinalaisvalmistajilta vastaavilla spekseillä varustettuja älypuhelimia saa jopa alle 200 euroon.

HTC One X10 tekniset tiedot:

 • Fyysiset mitat: 152,9 x 75,6 x 8,23 ​​mm, 175 grammaa
 • 5,5-tuumainen Full HD S-LCD -näyttö, 401 PPI, Gorilla Glass -lasi
 • Mediatek Helio P10 -järjestelmäpiiri (8 x Cortex-A53, ARM Mali-T860 MP2)
 • 3 Gt LPDDR3 RAM-muistia, 32 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
 • LTE Cat.6 (300/50 Mbit/s), dual-SIM, 802.11abgn WiFi (2,4 & 5 GHz)
 • 16 megapikselin takakamera, 1,0 um pikselikoko, f2.0 26 mm objektiivi, 1080p-videokuvaus
 • Kahdeksan megapikselin etukamera, 1,12 um pikselikoko, f2.2 laajakulmaobjektiivi
 • Sormenjälkitunnistin
 • 4000 mAh akku, 10 watin pikalataus
 • Android

HTC One X10:n hinnaksi kerrotaan Venäjän markkinoilla 19 990 ruplaa, eli noin 335 euroa. Laitteen saatavuudesta Euroopassa ja Pohjoismaissa ei ole toistaiseksi virallista tietoa. Ainakin vuosi sitten julkaistu One X9 -malli jäi vain kehittyvien markkinoiden laitteeksi.

Lähde: HTC RU

Uusi artikkeli: Pikatestissä Motorola Moto G5

io-tech tutustui pikatestin muodossa Lenovon uuteen edullisen hintaluokan Moto G5 -älypuhelimeen.

io-techin uusimmassa artikkelissa tutustumme alle 200 euron hintaluokkaan sijoittuvaan Moto G5 -älypuhelimeen, joka saapui kauppoihin viime kuussa. 199 euron suositushintainen laite on tämän vuoden Moto G -malliston edullisempi vaihtoehto. Teknisesti edistyneemmän Moto G5 Plus -mallin suositushinta on vajaan satasen kalliimpi.

Artikkelissa käydään läpi laitteen fyysinen toteutus, tekniset ominaisuudet, kameraominaisuudet, ohjelmisto sekä suorituskyky ja akunkesto noin viikon testikäytön pohjalta.

Lue artikkeli (io-tech)

io-techin kehittämä uuden sukupolven uutiskeräin: rbot.fi

Huhtikuun alussa paljastettu io-techin kehittämä uutiskeräinprojekti on pian valmis beta-testattavaksi.

Aprillipäivänä io-techissä julkaistu uutinen kehitteillä olevasta uuden sukupolven uutiskeräimesta sai innostuneen vastaanoton TechBBS-foorumin käyttäjien keskuudessa.

Monet ilmaisivat tukensa projektille ja kehitysehdotuksia nykyisiä paremmasta uutiskeräimestä alkoi suorastaan tulvia palauteketjuun. Palautetta on seurattu aktiivisesti ja kiinnostavimmat ehdotukset on laitettu korvan taakse.

Nyt vuorossa on uutiskeräimen nimen paljastus, joka on rbot.fi tai tuttavallisemmin Robotti.

”rbot.fi tulee reagoimaan ennennäkemättömällä tavalla lukijoita harhaanjohtavaan klikkiotsikointiin ja muutenkin sisällön suodattamiseen. Mobiilikäytettävyyteen tullaan panostamaan erityisesti ja käytettävissä tulee olemaan alusta alkaen vaalea ja tumma teema ”, kommentoi io-techin Sampsa Kurri uutiskeräin 2.0 -projektia.

Uutiskeräimen kehitys etenee aikataulussa ja julkinen beta-testi on suunniteltu alkamaan toukokuussa. Olemme luoneet innokkaimmille uutisaddikteille mahdollisuuden ilmoittaa sähköpostiosoite postituslistallemme, jossa tulemme kertomaan ensimmäisenä julkisen beta-testin käynnistymisestä.

Kaikkien sähköpostiosoitteensa postituslistalle ilmottaneiden kesken arvomme AMD:n vielä julkaisemattoman Radeon-näytönohjaimen ja kolme io-techin himoittua Make ATK Great Again -t-paitaa. Arvonta suoritetaan 10. toukokuuta 2017 ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

rbot.fi löytyy myös sosiaalisesta mediasta eli Facebookista ja Twitteristä.

Käy ilmottautumassa beta-testiin: rbot.fi

Osallistu rbot.fi-uutiskeräimen kehityskeskusteluun TechBBS-foorumissa.

TRI:n epämääräinen tarina saa uuden sivun – yritys julkisti kuvia ja lisätietoja Appassionato-älypuhelimestaan

13.4.2017 - 11:14 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (8)

Turing Robotic Industries julkisti uuden Appassionato-älypuhelimensa sekä valmistusyhteistyön kiinalaisen TCL:n kanssa. Laitteen on tarkoitus tulla saataville ensi syksynä.

Turing Robotic Industries kertoi jo tammikuun alussa ennakkotietoja tulevasta Appassionato-älypuhelimestaan, mutta nyt yritys on täydentänyt julkistusta kuvilla sekä tarkemmilla yksityiskohdilla. Uutena käänteenä TRI on ilmoittanut sitoneensa kumppanuuden kiinalaisen TCL:n kanssa uuden Turing Phone Appassionato -älypuhelimen massatuotannosta. TCL Communication hankki hiljattain itselleen BlackBerry-brändin oikeudet sekä omistaa Alcatel-puhelinmerkin. TRI:n Salon tuotantolaitoksen roolista ei itse tiedotteessa mainita mitään.

TRI on mitä ilmeisimmin luopunut suuruudenhulluista suunnitelmistaan viime syksynä tiedotettuun Cadenza-puhelimeen liittyen, jonka oli tarkoitus tulla markkinoille tänä vuonna. Ei suoranaisesti yllätä, että Cadenza on kadonnut kuin tuhka tuuleen, sillä laitteeseen lupailtiin teknisesti suorastaan älyttömiä ominaisuuksia, kuten kaksi high-end-Snapdragon-piiriä, 12 Gt RAM-muistia, teratavu tallennustilaa, 60 megapikselin neloistakakamera, neljä SIM-korttipaikkaa ja grafeeni-superkondensaattoriakku sekä vetypolttokennoyksikkö.

Edellä mainittuihin hahmotelmiin nähden nyt julkaistun Appassionaton rauta suorastaan hymyilyttää. Laitteen kerrotaan nimittäin käyttävän Snapdragon 821 -järjestelmäpiiriä, joka perustuu loppuvuodesta 2015 julkistettuun Snapdragon 820 -piirimalliin. Puhelimen tullessa mahdollisesti ensi syksynä myyntiin järjestelmäpiirin perustekniikka on siis jo lähes kaksi vuotta vanhaa. RAM-muistia Appassionatossa on tammikuisen tiedotteen perusteella kuusi gigatavua.

TRI:n tiedotteen mukaan Appassionaton runko valmistetaan Liquidmorphium-metalliseoksesta yrityksen edellisen puhelinmallin tapaan. Lisäksi puhelimen kerrotaan käyttävän timantinkaltaista hiilikeraamipinnoitetta (DLC), jonka kerrotaan olevan erittäin naarmunkestävä. Näytön suojana kerrotaan käytettävän safiirilasia.

Käyttöjärjestelmän suhteen TRI näyttäisi jälleen kääntävän takkinsa, sillä Jollan Sailfish OS:n sijaan Appassionatosta kerrotaan löytyvän Android 7.1.1 -käyttöjärjestelmä. Runsas vuosi sitten TRI vaihtoi pahasti viivästyneen Turing Phone -puhelimensa käyttöjärjestelmän yllättäen Androidista Sailfishiin. Lisäksi Appassionatosta kerrotaan löytyvän digitaalinen ”Sir ALAN” -avustajapalvelu, joka yhdistää perinteiset tekoälyä hyödyntävät äänikomennot puhelinyhteyden välityksellä tavoitettaviin ihmisavustajiin. TRI kertoo Sir ALAN:in tarjoavan käyttäjälle hienosäädettyjä merkityksellisiä suosituksia elämäntyyliin ja liiketoimiin liittyen.

TRI:n mukaan tavoitteena on päästä toimittamaan Appassionato-puhelimia asiakkaille ensi syyskuusta lähtien. Laite tulee saataville kahtena versiona – 1099 dollarin hintaisena PX8-mallina sekä 1599 dollarin hintaisena GX8-mallina.

TRI:n uusimpaan puhelinhankkeeseen kannattaa suhtautua hyvin varauksella, sillä yrityksen aiemmat tekemiset eivät ole antaneet kovin luotettavaa kuvaa sen toiminnasta. Ensimmäisen Turing Phone -puhelimen julkaisuaikataulu viivästyi pahasti ja lopulta laitteen lopullista versiota ei lupauksista huolimatta saatu valmiiksi ja asiakkaille asti. Täyttymättömien lupauksien lisäksi matkan varrelle on mahtunut poskettomia tuotantolupauksia Suomen Salosta vuokratulle tuotantolaitokselle sekä sittemmin aiheeseen liittyviä oikeudenkäyntejä. Lisäksi viime syksynä hypetetyt teknisiltä ominaisuuksiltaan älyttömät Cadenza- ja Monolith Chaconne -puhelimet olivat mitä ilmeisimmin pelkkää PR-hölynpölyä.

Lähteet: PRNewswire

Päivitys testilabrasta: Ryzen 5 -artikkeliin päivitetty Core i7-7700K- & Ryzen 7 1700 -testitulokset

Io-techin edellispäivänä julkaistun Ryzen 5 -artikkelin testitulokset on nyt päivitetty.

Kiireellisestä aikataulusta johtuen jouduimme jättämään alkuperäisestä Ryzen 5 -artikkelista pois testitulokset Core i7-7700K- ja Ryzen 7 1700 -prosessoreilla.

Nyt testit on saatu ajettua myös kyseisillä prosessoreilla ja tulokset on lisätty mukaan artikkelin kaavioihin. Ajoimme Ryzen 5 -artikkeliin kaikki tulokset puhtaalta pöydältä eli käytössä oli Asuksen B350-emolevyn myötä tuorein AGESA-mikrokoodipäivitys Ryzen-prosessoreille, puhdas Windows 10 -asennus, High Performance -virransäästötila, High Precision Event Timer eli HPET oli kytketty pois käytöstä ja näytönohjaimeksi vaihdettiin MSI:n GeForce GTX 1080 Ti Gaming X uusimmilla 381.65-ajureilla.

Lue artikkeli: AMD Ryzen 5 1600X ja 1500X

Artikkelin yhteeveto säilyy samana eli 6- ja 8-ytimiset Ryzen-prosessorit pärjäävät erinomaisesti useampaa säiettä tukevissa prosessoritesteissä, mutta Intelin Kaby Lake -prosessorit vievät pelitestit nimiinsä Full HD -resoluutiolla.

 

AMD B350 vs Intel B250

Eräs huomionarvoinen seikka Ryzen 5 -testeissä oli, että AMD toimitti testiin edullisempaan B350-piirisarjaan perustuvan Asuksen Prime B350-Plus -emolevyn, jonka hinta Suomessa on alkaen 110 eurosta. Io-techin testeissä molemmat Ryzen 5 -prosessorit ylikellottuivat kyseisellä emolevyllä ilmajäähdytyksellä 4,05 GHz:n kellotaajuudelle ja biosista löytyy muistikertoimia DDR4-3200-nopeudelle asti. AM4-kantaiset B350-emolevyt Ryzen-prosessoreille maksavat 85 eurosta ylöspäin.

Myös Intel tarjoaa Kaby Lake -prosessoreilleen edullista B250-piirisarjaa, johon perustuvien emolevyjen hintataso Suomessa on alkaen 80 eurosta ylöspäin. Intel on kuitenkin rajoittanut B250-piirisarjassa muistikellotaajuuden maksimissaan DDR4-2400-nopeuteen, joten korkeampia muistinopeuksia kaipaavien on investoitava vähintään 40 euroa lisää Z270-piirisarjalliseen emolevyyn. Tästä syystä käytimme io-techin Ryzen 5 -testeissä Kaby Lake -prosessoreilla kalliimpaa Z270-emolevyä, jotta muistit saatiin toimimaan samalla DDR4-2667-nopeudella kuin Ryzen-prosessoreilla.

LeEco esitteli Le Pro 3 AI Edition -puhelimen omalla virtuaaliassistentillaan ja tuplakameralla

12.4.2017 - 16:41 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (3)

LeEcon LeLe-virtuaaliassistentti toimii myös puhelimen näytön ollessa suljettuna ja sen luvataan oppivan käytön mukana jatkuvasti paremmin käyttäjän tarpeisiin soveltuvaksi.

Vain Kiinan markkinoille keskittyvät puhelinvalmistajat herättävät myös länsimaissa kiinnostusta. Suurimpiin kiinalaisvalmistajiin kuuluu LeEco, joka on niittänyt mainetta jo useilla hinta-laatusuhteeltaan erinomaisella puhelimella.

LeEco on nyt esitellyt uuden tuplakameralla varustetun mallin, Le Pro 3 AI Editionin. Se tulee saataville sekä perusmallina, että astetta kovemmalla raudalla varustettuna eco-mallina. Puhelin rakentuu 5,5-tuumaisen Full HD -näytön ympärille. Sen sydämenä sykkii versiosta riippuen MediaTekin Helio X23- tai X27-järjestelmäpiiri, jonka tukena on 4 Gt muistia ja 32 tai 64 Gt tallennustilaa.

Puhelimen takakamera on varustettu kahdella 13 megapikselin sensorilla, joista toinen napsii värillisiä ja toinen mustavalkoisia kuvia. Kameramoduuli on aseteltu takakannen sormenjälkilukijan päälle ja muistuttaa asettelunsa vuoksi hauskasti robotin päätä. Kameraratkaisu tukee 4K-videokuvasuta 30 FPS:n nopeudella, kun 720p-resoluutiolla ylletään 120 FPS:n kuvausvauhtiin.

Nykytrendien mukaisesti puhelimessa on myös ääniohjattu virtuaaliassistentti, LeEcon oma LeLe. LeLe toimii myös puhelimen näytön ollessa suljettuna ja sen luvataan oppivan käytön myötä jatkuvasti paremmaksi toimissaan. GSMArenan mukaan sen pitäisi olla integroituna osaksi kaikkia LeEcon omia sovelluksia.

LeEco Le Pro 3 AI Editionin strategiset mitat ovat mallista riippumatta samat 152,4 x 75,1 x 7,5 millimetriä ja painoa sillä on 168 grammaa. Akun kapasiteetiksi luvataan 4000 mAh ja käyttöjärjestelmänä toimii jo aavistuksen vanhentunut Android 6.0 Marshmallow ryyditettynä LeEcon omalla EUI-käyttöliittymällä.

LeEcon Eco Pro 3 AI Editionin perusmallin hinta on 1799 yuania eli noin 246 euroa, kun kalliimman eco-mallin hintalapussa komeilee 2399 yuania eli noin 328 euroa. Puhelimen myynti alkaa 14. päivä kuluvaa kuuta eli tämän viikon perjantaina ja se tulee saataville mustana, kultaisena ja ruusukultaisena.