Intelin Movidius Neural Compute Stick vie neuroverkot USB-tikkuihin

Movidius Neural Compute Stick perustuu Intelin viime vuonna ostaman Movidiuksen Myriad 2 -VPU-prosessoriin ja se tarjoaa 100 GFLOPSia FP16-laskentavoimaa USB-tikun muodossa.

Tekoäly ja neuroverkot ovat markkinoiden kenties kuumin peruna tällä hetkellä, eikä yksikään iso peluri halua jäädä ilman omaa siivuaan kakusta. Intelin omistama Movidius on päättänyt lähestyä asiaa USB-tikkujen kulmasta, tarjoten helposti siirreltävän ja skaalautuvan vaihtoehdon moniin laskentatehtäviin.

Movidius Neural Compute Stick perustuu Myriad 2 -Vision Processing Unit -prosessoriin. Myriad 2 tarjoaa yhteensä 100 GFLOPSin edestä laskentavoimaa FP16 tarkkuudella vaivaisella yhden watin tehonkulutuksella. VPU:n tukena on 4 gigatavua LPDDR3-muistia. Movidius NCS sopii USB 3.0 Type A -liittimeen ja kustantaa 79 dollaria.

Intelin ja Movidiuksen mukaan laskentatikku ei sovi neuroverkkojen opettamiseen, mutta sitä voidaan hyödyntää inferenssi- eli päättelytehtävissä. Lisäksi sillä voidaan kiihdyttää tietokoneella muutoin ajettavia neuroverkkotehtäviä. Movidiuksen mukaan tällä hetkellä tikkuja voidaan liittää tietokoneeseen kerralla useampiakin ja suorituskyvyn luvataan kasvavan tällä hetkellä neljään tikkuun asti lineaarisesti. Omissa testeissään yhtiö validoi parhaillaan kuuden ja kahdeksan tikun konfiguraatioita, mutta teoriassa tikkujen määrälle ei pitäisi olla ylärajaa.

Lähteet: Intel, TechReport, AnandTech

Samsung julkistaa Galaxy Note8 -älypuhelimensa 23. elokuuta New Yorkissa

21.7.2017 - 19:04 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (0)

Samsung julkistaa uuden Galaxy-älypuhelimen 23. elokuuta New Yorkissa järjestettävässä tilaisuudessa.

Samsung on lähettänyt tänään viralliset kutsut 23. elokuuta New Yorkissa järjestettävään Unpacked-julkaisutilaisuuteen. Vaikka yritys ei kerro sitä suoraan kutsussa, tullaan tilaisuudessa näkemään uusi Galaxy Note8 -älypuhelin, jolla on merkittävä osa Samsungin maineen palauttamisessa Note7-skandaalin jälkeen.

Kutsun mukaan luvassa on ultimaattinen moniajolaite, joka tarjoaa mahdollisuuden tehdä entistä suurempia asioita puhelimella. Kutsussa on nähtävissä S-Pen-kosketuskynä, puhelimen ääriviivat sekä ”Do bigger things” -iskulause.

Lähde: Samsung

Windows 10 Creators Update tiputti Clover Trail Atomit pois tuettujen alustojen piiristä

Clover Trail -alustaan perustuville tietokoneille oli luvattu Windows 10:een päivitettynä tuki aina vuoteen 2023 asti. Microsoft hoitaa tilanteen tuomalla tietoturvapäivitykset siihen asti Windows 10 Anniversary Updatea käyttäville Clover Trail Atomeille huolimatta siitä, että käyttöjärjestelmäversion virallinen tuki päättyy jo ensi vuoden alkupuolella.

Clover Trail -alustan Atom-prosessorilla varustettuja tietokoneita käyttäville on tullut eteen ikävä yllätys, kun Windows 10:n tuorein Creators Update -päivitys ei suostukaan asentumaan tietokoneelle. Asian tultua ilmi oli hetken epäselvää, mistä tarkemmin on kyse, mutta nyt syylliseksi on varmistunut prosessorin integroitu näytönohjain eikä muutosta tilanteeseen ole luvassa.

Clover Trail -alustaan perustuvia tietokoneita alettiin myymään vuonna 2013 ja niitä löysi kaupoista vielä vuonna 2015. Tietokoneet oli varustettu aluksi Windows 8- ja myöhemmin Windows 8.1 -käyttöjärjestelmällä, mutta ne olivat oikeutettuja ilmaiseen Windows 10 -päivitykseen. Tukea laitteille oli luvattu vähintään vuoteen 2023 asti. Clover Trail -alustan Atom-prosessorit tunnetaan paremmin nimillä Atom Z2520, Z2560, Z2580 ja Z2760.

Clover Trail -alustan Atom-prosessorit on varustettu Imagination Technologiesin PowerVR Series 5XT -sarjan integroidulla grafiikkaohjaimella. Window 10 Creators Update vaatii näytönohjaimen ajureilta ominaisuuksia, joita ei kaivattu vielä Anniversary Updatessa tai sitä aiemmissa Windows 10 -versioissa. Näiden ominaisuuksien puute on estänyt Windows 10:n tuoreimman Creators Updaten asentamisen kyseisille tietokoneille.

Ars Technican saamien tietojen mukaan Imagination Technologies on kieltäytynyt päivittämästä PowerVR Series 5XT:n ajureita Creators Updaten vaatimalle tasolle, eikä apua ole luvassa Inteliltäkään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Windows 10 Anniversary Update jää viimeiseksi tuetuksi päivitykseksi Clover Trail -tietokoneilla. Anniversary Updaten virallinen tuki loppuu ensi vuoden alkupuolella, mikä ei käy yksiin tietokoneille luvatun tukikauden kanssa.

Microsoftin mukaan hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä vaikka Anniversary Updaten virallinen tuki loppuu ensi vuonna, on kyseisestä päivityksestä olemassa yrityksille suunnattu Long-Term Servicing Branch -versio. LTSB-versio on saamassa tietoturvapäivitykset aina vuoteen 2023 asti ja Microsoft kertoo julkaisevansa samat päivitykset myös Clover Trail -alustaan perustuville tietokoneille.

Lähde: Ars Technica

AMD:n nestejäähdytetty Radeon Vega Frontier Edition ensimmäisessä testissä

PC Perspective -sivusto on testannut AMD:n 1499 dollarin hintaisen nestejäähdytetyn version Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimesta.

999 dollarin hintaiseen ilmajäähdytettyyn Vega FE -malliin verrattuna nestejäähdytetty versio on väritykseltään kulta-sininen ja sen BIOS-kytkimellä saadaan käyttöön suorituskykyisempi 350 watin TDP-tila.

Cooler Masterin valmistama nestekierto jäähdyttää Vega-grafiikkapiiriä, HBM2-muisteja ja virransyöttöä ja se rakentuu 120 mm:n jäähdyttimestä ja tuulettimesta, alumiinisesta blokista virransyötölle, grafiikkapiirin peittävästä blokista sekä kalvopumpusta (Diaphragm pump). Grafiikkapiirin lämpötila oli pysytellyt 3D-rasituksessa alle 65 asteessa.

Vega-grafiikkapiirin kellotaajuudet ovat ilma- ja nesteversioissa identtiset eli perustaajuus on 1382 MHz ja Boost-taajuus 1600 MHz. Paremman jäähdytyksen ja korkeamman TDP-arvon ansiosta nestejäähdytetty Vega FE toimii 3D-rasituksessa 1528-1600 MHz:n kellotaajuudella, kun ilmajäähdytetyssä versiossa kellotaajuus heitteli 1348-1440 MHz:n välimaastossa.

Pelistä riippuen nestejäähdytetty Vega FE on suurin piirtein tasoissa GeForce GTX 1080:n kanssa, mutta tehonkulutus on jopa noin 170 wattia korkeampi (180 vs 350 W).

Ylikellotustesteissä grafiikkapiiri oli saatu toimimaan 1712 MHz:n kellotaajuudella, mutta 3D-rasituksessa kellotaajuus heilui 1712-1637 MHz:n välimaastossa.

Seuraavaksi lisää tietoa saadaan 31. heinäkuuta, kun AMD esittelee Radeon RX Vegan Los Angelesissa järjestettävän Siggraph 2017 -tapahtuman yhteydessä. Samalla selviää myös, kuinka paljon lisää suorituskykyä peliajuri tuo Vegaan mukanaan nykyisiin tuloksiin verrattuna ja miten suorituskyky sijoittuu NVIDIAn GeForce-näytönohjaimiin verrattuna.

Lähde: PC Perspective

Korealaislähteet: Samsung palaa valmistamaan Applen järjestelmäpiirejä ensi vuonna

19.7.2017 - 20:36 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (3)

Korea Heraldin The Investorin mukaan Samsung tulee valmistamaan Applen järjestelmäpiirejä TSMC:n rinnalla, olettaen että yhtiön EUV-litografiaa hyödyntävä prosessi todetaan toimivaksi

Samsung menetti suuren piiriasiakkaan vuonna 2013, kun Apple päätyi valmistuttamaan kaikki järjestelmäpiirinsä TSMC:n tehtailla. Korealaislähteiden mukaan Samsung ja Apple ovat kuitenkin tehneet nyt uuden sopimuksen piirivalmistuksesta ensi vuodesta lähtien.

Korea Heraldin The Investor -julkaisu kertoo omien lähteidensä pohjalta Samsungin ja Applen tehneen sopimuksen järjestelmäpiirien valmistuksesta Samsungin tehtailla ensi vuonna. Samsungin kerrotaan hyödyntäneen asemaansa maailman hallitsevana OLED-paneelien valmistajana saadakseen aikaan Apple-sopimuksen. Käytännössä kaikkien muiden OLED-paneeleja käyttävien tahojen tapaan myös Apple tulee näillä näkymin käyttämään tulevaisuudessa Samsungin OLED-paneeleita.

Järjestelmäpiirit tullaan The Investorin mukaan valmistuttamaan 7 nanometrin EUV-litografiaa hyödyntävällä prosessilla. Aikataulua voidaan pitää vähintäänkin kunnianhimoisena, sillä EUV-litografiaa käyttävillä prosesseilla valmistettuja piirejä odotetaan yleisesti markkinoille vasta vuonna 2019. The Investorin mukaan viimeinen silaus sopimukselle saadaankin vasta silloin, kun Samsung on ajanut testiajot uusilla EUV-laitteillaan ja todennut prosessin toimivaksi.

TSMC jatkaa Applen järjestelmäpiirien valmistusta Applen ja Samsungin sopimuksesta riippumatta.

Intel paljasti 12-ytimisen Core i9-7920X -prosessorin peruskellotaajuuden

Intelin 12-ytiminen Core i9-7920X toimii 2,9 GHz:n peruskellotaajuudella ja on hinnoiteltu 1189 dollariin. Se kilpailee markkinoista AMD:n 799 ja 999 dollariin hinnoitelemien 12- ja 16-ytimisten Ryzen Threadripper -prosessoreiden kanssa.

Intel tulee julkaisemaan ensimmäisen Skylake-X HCC -siruun perustuvan prosessorin elokuussa. HCC-siru on 18-ytiminen ja ensimmäisessä sitä käyttävässä mallissa, Core i9-7920X:ssä on käytössä 12 ydintä. Loput HCC-siruun perustuvista malleista on tarkoitus julkaista lokakuussa.

Intel on päivittänyt prosessoreidensa hintalistauksen, mikä paljasti samalla uutta tietoa Core i9-7920X -prosessorista. Intelin 12-ytiminen prosessori tulee toimimaan 2,9 GHz:n peruskellotaajuudella ja siinä on yhteensä 16,5 megatavua L3-tason välimuistia. Prosessori tukee Hyper-Threading-teknologiaa, eli se kykenee suorittamaan samanaikaisesti 24 säiettä.

Valitettavasti toistaiseksi on mahdotonta edes arvioida, miten korkealle Intel on asettanut prosessorin Turbo-kellotaajuudet. Esimerkiksi samaan siruun perustuvista Xeon-malleista löytyy kyllä 12-ytimisiä versioita, mutta niiden peruskellotaajuudet, L3-välimuistit ja TDP-arvot poikkeavat merkittävästi Core i9-7920X:stä. Pienempään LCC-siruun perustuvan 10-ytimisen Core i9-7900X:n peruskellotaajuus on 3,3 GHz eli 400 MHz korkeampi kuin i9-7920X:n. i9-7900X:n Turbo 2.0 -kellotaajuus on 4,3 ja Turbo 3.0 -kellotaajuus 4,5 GHz.

Core i9-7920X:n veroton suositushinta on 1189 dollaria. Se tulee kilpailemaan markkinoista AMD:n Ryzen Threadripper -prosessoreiden kanssa, joiden verottomat suositushinnat ovat 799 (1920X: 12 ydintä / 24 säiettä, 3,5 / 4,0 GHz) ja 999 (1950X: 16 ydintä / 32 säiettä, 3,4 / 4,0 GHz) dollaria.

Lähteet: Intel, Hardware.info

Samsung kierrättää yli jäävät Note 7 -puhelimet: talteen jopa 157 tonnia arvometalleja

19.7.2017 - 18:10 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (4)

Samsung aikoo käyttää varaosina ja myydä helposti uudelleenkäyettävät osat kuten näyttöpaneelit, muistipiirit ja kameramoduulit ja kierrättää loput puhelimen materiaaleista ympäristöystävällisin metodein.

Samsung julkaisi hiljattain uudistetut Galaxy Note 7 Fan Edition -puhelimet myyntiin Etelä-Koreassa. Note 7 FE:t ovat kuitenkin vain pieni osa kaikista takaisin haalituista Note 7 -puhelimista. Samsung on nyt kertonut loppuja puhelimia koskevista kierrätyssuunnitelmistaan.

Aluksi puhelimista erotellaan uudelleenkäytettävät osat, kuten AMOLED-näytöt, muistipiirit ja kameramoduulit. Osa osista varataan Note 7 FE -puhelinten varaosiksi ja loput myydään käytettäväksi muualla.

Ne osat, joille käyttöä ei ole, tullaan kierrättämään yhteistyössä lukuisten eri yritysten kanssa mahdollisimman ympäristöystävällisin metodein. Yhtiö uskoo saavansa kierrätysprosessin yhteydessä puhelimista talteen yhteensä noin 157 tonnia kultaa, hopeaa, kobolttia ja kuparia.

Samsung kertoo panostavansa ympäristöystävälliseen kierrätykseen myös tulevaisuudessa ja aikoo olla jatkossa alan johtava yritys ympäristöystävällisyydessä ja osien kierrätyksessä. Lehdistötiedotteen mukaan Note 7:n kanssa käytettävä kierrätysprosessi on ympäristönsuojelujärjestöjen vaatimusten mukainen.

Lähteet:  GSMArena, Samsung

HMD Globalin toimitusjohtajalle potkut Nokia 8:n julkaisun alla

19.7.2017 - 17:47 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (26)

Nokia-puhelimia valmistava suomalainen HMD Global Oy on ilmoittanut, että toimitusjohtaja Arto Nummela jättää yhtiön välittömästi.

Medialle lähetetyssä tiedotteessa HMD Global kertoo lyhyesti, että Nummela ja yrityksen hallitus ovat sopineet yhteisymmärryksessä Nummelan lähdöstä ja tilalle on nimitetty HTC:ltä, Microsoftilta ja Nokialta taustaa omaava Florian Seiche.

Tarkempia tietoja Nummelan äkillisen lähdön syistä tai taustoista ei kerrottu, mutta yritysmaailmassa toimitusjohtajan jättäessä tehtävänsä välittömästi, kyseessä on yleensä kiertoilmaisu potkuille.

Hallituksen puheenjohtaja Sam Chin kommentoi Nummelan lähtöä seuraavasti:

”Arto Nummela has played a key role in the creation of the HMD Global operation, building the team and launching our first products. On behalf of the whole Board, I thank Arto for his contribution and wish him well in his future endeavors”

Ensimmäiset Android-käyttöjärjestelmällä varustetut Nokia-älypuhelimet ovat saapuneet maailmanlaajuisesti myyntiin kesä-heinäkuun vaihteessa. Suomessa Nokia 5- ja 6-mallien myynnin piti alkaa 20.6. mutta HMD Globalin toimitusvaikeuksien takia tuotteita ei saatu jälleenmyyjille ja ennakkotilaajille luvattuna ajankohtana.

Kaikki ennakkotilaajat eivät ole vieläkään saaneet puhelimiaan ja erityisesti kuparin ja sinisen väriset mallit ovat kiven alla. Myös Nokia 3- ja Nokia 3310 -puhelimia vaivaa saatavuusongelmat.

HMD Globalin odotetaan esittelevän Nokia 8 -lippulaivanpuhelin seuraavaksi ja huhujen mukaan julkaisu tapahtuisi jo 31. heinäkuuta.

Huhu: AMD:n Ryzen Threadripper -prosessoreiden mukana tulee AiO-nestejäähdytin

Huhun mukaan AMD:n Ryzen Threadrippereiden mukana tulisi AiO-nestejäähdyttimet, mikä tekisi niiden hinnoittelusta entistä kilpailukykyisemmän, sillä Intelin HEDT-prosessoreiden mukana ei tule lainkaan jäähdytintä.

AMD kertoi viime viikolla Ryzen Threadripper -prosessoreiden saapuvan markkinoille elokuun alkupuolella. Threadripper on AMD:n ensimmäinen nimenomaan HEDT-markkinoille suunnattu prosessori yli kymmeneen vuoteen.

Ryzen Threadripper -prosessoreita on luvassa ainakin aluksi vain kaksi erilaista mallia: 12-ytiminen 1920X ja 16-ytiminen 1950X. Prosessorit on varustettu kahdella Zeppelin-sirulla, jonka myötä niissä on yhteensä nelikanavainen DDR4-muistiohjain. Prosessorit sopivat TR4-kantaan ja vaativat kumppanikseen X399-piirisarjalla varustetun emolevyn.

Japanista kantautuvien huhujen mukaan AMD on varustamassa Threadripper-prosessorit AiO-nestejäähdyttimellä. Hermitage Akihabarasta lähtöisin oleva huhu ei ole erityisen tarkka sen suhteen, tuleeko prosessorista erikseen versiot nestejäähdyttimellä vai kuuluuko se vakiona kaikkiin Threadripper-prosessoreihin. Mikäli nestejäähdytin toimitetaan kaikkien prosessoreiden mukana, se tekee 799 ja 999 dollarin suositushinnoista entistä kilpailukykyisemmät, sillä Intel ei toimita omien HEDT-prosessoreidensa mukana lainkaan jäähdytintä.

Samsung kasvattaa 8 Gt:n 8-Hi HBM2 -muistien tuotantoa kasvavan kysynnän vuoksi

Samsungin lehdistötiedote on ensimmäinen kerta, kun yksikään HBM2-muistivalmistaja on kertonut valmistavansa 8-Hi HBM2 -muisteja huolimatta siitä, että markkinoilla on jo AMD:n Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjain, joka käyttää nimenomaan 8-Hi HBM2 -muisteja.

Näytönohjaimet kaipaavat jatkuvasti nopeampia muisteja. AMD ja SK Hynix kehittivät HBM- eli High Bandwidth Memory -muistit vastamaan juuri tähän haasteeseen ja nyt 2. sukupolvien HBM2-muistien myötä myös niiden kapasiteetit on saatu nostettua ajanmukaiselle tasolle.

HBM2-muisteja valmistaa nykytietojen mukaan kaksi valmistajaa: SK Hynix ja Samsung. HBM on kuitenkin JEDEC-standardi, joten periaatteessa kuka tahansa muistivalmistaja voisi aloittaa HBM-tuotannon, mikäli heillä on siihen tarvittavat tuotantolaitteet.

Julkisten tietojen mukaan sekä SK Hynix että Samsung valmistavat HBM2-muisteja vain 4-Hi-variantteina, eli neljän muistipiirin pinoina. Käytännössä tämä tarkoittaa 4 gigatavun kapasiteettia per HBM-pino. AMD on kuitenkin jo julkaissut kahdella 8 Gt:n eli 8-Hi HBM2 -pinolla varustetut Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimet, mikä varmistaa, ettei julkisesti kerrotut tiedot vastaa aina todellisuutta.

Nyt Samsung on tiedottanut, että se on nostanut 8 Gt:n 8-Hi HBM2 -muistien tuotantoaan, varmistaen samalla, että tuotanto on ollut käynnissä jo pidempäänkin. Yhtiön mukaan tuotantoa on kiihdytetty piirien kasvavan kysynnän vuoksi. Samsung kertoo kysyntää löytyvän tällä hetkellä näytönohjainten lisäksi muun muassa HPC-, tekoäly-, verkko- ja palvelinmarkkinoilta.

Samsungin mukaan se on ainut valmistaja, joka valmistaa 8 Gt:n 8-Hi HBM2 -muisteja, mikä tarkoittaisi AMD:n käyttävän Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimessa nimenomaan Samsungin HBM2-muisteja. Samsung saattaa viitata tiedotteellaan myös julkisesti saatavilla oleviin tietoihin, eli pelkän lehdistötiedotteen perusteella ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että myös SK Hynix valmistaisi 8-Hi HBM2 -muisteja. AMD ei ole paljastanut minkä valmistajan muisteja se käyttää 16 Gt:n Vega-varianteissa tai käyttääkö se niissä vain yhden valmistajan muisteja.

Lähde: Samsung