Huawei P10:n ja mahdollisesti myös P10 Plussan pressikuvat vuosivat nettiin

16.2.2017 - 15:30 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (5)

Tiettävästi ensimmäiset Huawei P10- ja P10 Plus -puhelimien pressikuvat ovat päässeet vuotamaan nettiin noin puolitoista viikkoa ennen kuun lopulla tapahtuvaa julkistusta.

Vuotaneet kuvat ovat peräisin eri tahoilta. P10 Plussan kuvien takana on kiinalainen MyDrivers-sivusto, kun taasen P10-perusmallin kuvien takana on Twitterin luottovuotaja Evan Blass.

Blassin julkaisemassa kuvassa P10 esiintyy kolmessa eri värissä – sinisenä, kullanvärisenä ja vihreänä. Huawei kiusoitteli maanantaina Twitterissä julkaisemassaan gif-animaatiossa varsin selkokielisesti tulevan P10-puhelimen värivaihtoehdoilla, jotka olivat samoja kuin nyt nähdyssä kuvassa.

Kuvasta voi myös havaita, että muotoilussa on tapahtunut lähinnä maltillinen kehitysaskel P9:ään nähden. Takakuori on edelleen metallia ja kaksoiskamera sijaitsee ylälaidassa lasikaistaleen takana. Puhelimen kulmien muotoilu on kuitenkin aiempaa pyöristetympää, takakuoren alareunan antenniraita seuraa nyt puhelimen muotoja ja sormenjälkitunnistin on siirretty takakuoresta näytön alapuolelle.

Myös MyDriversin julkaisemat kuvat ovat laadukkaan näköisiä renderöintejä, mutta kiinankielisen lähteen osittaisen kielimuurin takia niiden aitoudesta ei ole aivan täyttä varmuutta. Kannattaa siis jättää pieni varaus sille, että kyseessä on jonkin kiinalaisen tahon tekemät epäviralliset konseptikuvat. Kuvia on kaikkiaan neljä ja niissä kolmeilee P10 Plussan musta versio. Laitteen yksityiskohdissa, kuten sormenjälkitunnistimen sijainnissa sekä muodossa ja salamavalon muodossa on havaittavissa pieniä eroja aiemmin vuotaneisiin kuviin nähden.

Kuten huhut ovat jo aiemmin paljastaneet, Plus-version näytön reunat ovat kaarevaa mallia. Näytön reunojen kaareva osa näyttää nyt vuotaneiden kuvien perusteella selvästi suuremmalta, kuin hiljattain io-techissäkin testatussa Mate 9 Prossa. Toisin kuin P10-perusmallissa, sormenjälkitunnistin näyttäisi sijaitsevan Huaweille perinteisellä paikalla puhelimen takakuoressa. Kuvat paljastavat myös P10 Plussan alapäädyssä sijaitsevan kuulokeliitännän.

Huawei julkistaa P10 -puhelimensa MWC-tapahtuman ennakkotilaisuudessa Barcelonassa 26. helmikuuta.

Lähteet: Twitter, MyDrivers

Moto G5 -puhelimien kuvat ja tekniset tiedot vuosivat ennenaikaisesti jälleenmyyjän sivuille

16.2.2017 - 01:19 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (6)

Kolumbialainen nettikauppa Ktronix on vuotanut sivulleen Lenovon toistaiseksi julkaisemattomien Moto G5- ja Moto G5 Plus -älypuhelimien tiedot. Tuotetiedot ovat sittemmin poistettu näkyviltä.

Vuodossa ei ole kyse pelkästään listatuista teknisistä tiedoista, vaan Lenovon virallisista promomateriaaleista, jotka olivat sivuilla esillä. Merkittävimpänä uudistuksena molemmat Moto G5 -mallit ovat näyttökooltaan edeltäjiään pienempiä. Moto G5 on nyt tasan 5,0-tuumainen ja Plus-versio 5,2-tuumainen. Syyksi tälle arvellaan 5,5-tuuman kokoluokkaan asemoituvaa Moto Z Playta, joka löytyy jo yrityksen mallistosta.

Metallirakenteisten ja roiskevedenkestävien Moto G5 -mallien näyttöjen tarkkuus on pysynyt edelleen 1080 x 1920 pikselissä, joka tarkoittaa hieman aiempaa korkeampaa pikselitiheyttä. Mallien muotoilu on keskenään hyvin samankaltaista ja selvästi edeltäjämalleja sulavampaa. Kamera sijaitsee nyt Moto Z -mallien tapaan pyöreässä kehyksessä ja näytön alapuolelle sijoitetun sormenjälkitunnistimen muotoa on viilattu tavanomaisempaan suuntaan.

Mallien tekninen toteutus poikkeaa hieman toisistaan. Moto G5 -perusmallissa on Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri, kaksi gigatavua RAM-muistia ja 32 Gt tallennustilaa sekä muistikorttipaikka. Akun kapasiteetti on 2800 mAh ja se tukee 10 watin pikalatausta. 13 megapikselin takakamera käyttää vaiheentunnistukseen pohjautuvaa tarkennusta, kun taasen etukameran tarkkuus on viisi megapikseliä. Laitteen fyysiset mitat ovat 144,3 x 73 x 9,5 mm ja paino 145 grammaa.

Moto G5 Plussan sisällä on puolestaan virtapihi Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri, kaksi gigatavua RAM-muistia sekä 64 Gt tallennustilaa (+ muistikorttipaikka). 3000 mAh akku on aavistuksen sisarmallia suurempi ja se tukee nopeampaa TurboPower-pikalatausta. 12 megapikselin takakameran kerrotaan olevan luokkansa edistynein ja se käyttää huippunopeaa Dual Autofocus Pixels -tarkennusta. Etukamera on sama viiden megapikselin ratkaisu kuin sisarmallissa. Moto G5 Plussan ulkomitat ovat 150,2 x 74 x 7,9 mm ja paino 155 grammaa.

Molemmat Moto G5 -mallit käyttävät Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmää. Värivaihtoehtoja ovat Lunar Grey ja Fine Gold. Laitteiden julkaisun odotetaan tapahtuvan Lenovon MWC-ennakkotilaisuudessa 26. helmikuuta.

Lähteet: VentureBeat, Twitter (1)(2), Droid Life

AMD Ryzen julkaistaan virallisesti 2. maaliskuuta

AMD:n Ryzen-prosessoreiden virallinen julkaisuajankohta on nyt selvillä.

AMD ilmoitti jo viime vuoden puolella julkaisevansa uudet Zen-arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen-prosessorit markkinoille tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa. Toimitusjohtaja Lisa Su tarkensi tammikuun lopulla yrityksen Q4/2016 osavuosikatsauksen yhteydessä julkaisuajankohdaksi maaliskuun ensimmäiset päivät.

io-tech on nyt saanut vahvistettua omista lähteistään, että Ryzen tullaan virallisesti julkaisemaan torstaina 2. maaliskuuta klo 17 Suomen aikaan. Samassa yhteydessä emolevyvalmistajat tulevat lanseeraamaan markkinoille AM4-kantaiset Ryzen-prosessoreille suunnatut X370- ja B350-piirisarjoihin perustuvat emolevymallinsa.

Ensimmäisenä markkinoille julkaistaan 8-ytimiset Ryzen 7 -sarjan prosessorit, joista suorituskykyisin on 4,0 GHz:n Turbo-taajuuden omaava Ryzen 7 1800X -malli. Vahvistimme jo viime viikolla Ryzen 7 -prosessoreiden Suomihinnat, jotka ovat mallista riippuen 350-600 euron välimaastossa. Näillä näkymin Ryzen-prosessoreita tulee löytymään ostettavaksi julkaisun yhteydessä vain parilta suomalaiselta jälleenmyyjältä.

NVIDIA järjestää GeForce GTX Gaming Celebration -tapahtuman 28. helmikuuta

Yritykseltä odotetaan uuden GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen julkaisua.

NVIDIA järjestää San Franciscossa helmikuun lopulla järjestettävän Game Developer Conference -tapahtuman lomassa oman GeForce GTX Gaming Celebration -tapahtuman.

”You won’t want to miss this”

Tapahtuman kuvauksessa kerrotaan, että ilta sisältää PC-pelaamista, rautaa, turnauksia ja uskomattomia yllätyksiä. Kaikki merkit viittaavat uuden GeFoce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen julkaisuun.

GeForce GTX 1080 Ti:n odotetaan käyttävän samaa GP102-grafiikkapiiriä kuin juuri io-techissä testatussa Titan X:ssä. CUDA-ytimien lukumäärä, kellotaajuudet ja hintataso ovat kuitenkin toistaiseksi hämärän peitossa.

AMD järjestää aiemmin samana päivänä oman Capsaicin & Cream -tapahtuman, josta tulee nettiin katsottavaksi suora livestream-lähetys. Yritys on aiemmin kertonut julkaisevansa uuden Vega-grafiikkapiirin Q2/2017 eli huhti-kesäkuussa, joten tapahtumassa saatetaan antaa uusia maistiaisia Vegan potentiaalista.

Lähde: NVIDIA

AMD:n Capsaicin & Cream -tapahtuma GDC:ssä lähetetään livestreamina 28. helmikuuta

AMD on esitellyt jokaisessa Capsaicin-tapahtumassaan tulevia näytönohjaimiaan, joten tällä luvassa on todennäköisesti tarkempi katsaus tuleviin Vega-näytönohjaimiin.

AMD tulee pitämään 28. päivä kuluvaa kuuta pelinkehittäjille suunnatun Game Developers Conferencen yhteydessä Capsaicin & Cream -tapahtuman. Käytännössä voitaneen puhua kuitenkin kahdesta erillisestä tapahtumasta, sillä ilmeisesti vain Capsaicin-osuus tullaan lähettämään livestreamina netissä, kun Cream-osuus on näillä näkymin todistettavissa vain paikan päällä San Franciscossa.

Capsaicin-osuus tapahtumasta keskittyy todennäköisesti tuleviin Vega-näytönohjaimiin, mutta toistaiseksi voi vain arvuutella onko kyse kuluttajatuotteista vai enemmänkin ammattilaispuolelle suunnatuista näytönohjaimista. Ensimmäisessä Capsaicin-tapahtumassa esiteltiin Radeon Pro Duo -näytönohjain ja toisessa uusi Radeon Pro -tuoteperhe, mikä puoltaisi tämänkin tapahtuman keskittymistä enemmän ammattilaispuolelle.

Cream-osuus on puolestaan omistettu pelinkehittäjille. Puheissa tullaan käsittelemään ainakin uusia ideoita renderöintitekniikoihin ja erilaisia visioita tulevaisuudesta alalla. Mukana tulee olemaan AMD:ta lainaten pelimaailman guruja useista eri yhtiöistä, joista nimeltä mainitaan Epic ja Unity.

Capsaicin-livestream tulee katsottavaksi netissä myöhemmin ilmoitettavalla sivustolla tai sivustoilla. Todennäköisimmin streamausalustoiksi saadaan perinteiseen tapaan Twitch ja/tai YouTube. Lähetys alkaa 28. helmikuuta kello 20.30 Suomen aikaa ja päättyy tuntia myöhemmin.

Meizulta edullinen M5s-älypuhelin metallirakenteella ja pikalatauksella

15.2.2017 - 13:53 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

Suurimpiin kiinalaisiin älypuhelinvalmistajiin lukeutuva Meizu on esitellyt tänään uuden edulliseen hintaluokkaan sijoittuvan M5s -mallin.

Käytännössä kyse on pääpiirteissään viime marraskuun alussa julkaistun Meizu M5 -puhelimen metallikuorisesta versiosta. M5s sijoittuu Kiinan markkinoilla hintaluokkaan, jossa laitteet tarjoavat hintaansa nähden varsin houkuttelevan ominaisuuskattauksen. Samoista ostajista kilpailevat mm. Xiaomi Redmi 4:n kanssa.

M5s:n sisällä on MediaTekin jo hieman ikääntynyt kahdeksanydinpiiri sekä hintaluokka huomioiden käyttökelpoinen määrä tallennustilaa. Puhelimen 3000 mAh akku tukee 18 watin pikalatausta, jonka kerrotaan lataavan akun tyhjästä 19 %:iin kymmenessä minuutissa ja 56 %:iin 30 minuutissa. Pikalatausmahdollisuus on jo varsin yleinen ylempien hintaluokkien puhelimissa, mutta alle 200 euron hintaluokassa vielä melko harvinainen.

Meizu M5s:n tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 148,2 x 72,5 x 8,4 mm
 • Paino: 143 grammaa
 • Alumiinikuoret, hiekkapuhallettu ja anodisoitu
 • 5,2-tuumainen 720p IPS-näyttö (282 PPI), 2.5D-lasi
 • MediaTek MT6753 -järjestelmäpiiri (8 x 1,3 GHz Cortex-A53, Mali-T720MP4)
 • 3 Gt RAM-muistia
 • 16 tai 32 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka
 • 13 megapikselin takakamera, f2.2, PDAF-tarkennus, kaksisävyinen LED-salama, 1080p videokuvaus
 • Viiden megapikselin etukamera, f2.0
 • LTE, VoLTE, kaksois-SIM
 • Sormenjälkitunnistin
 • 3000 mAh akku
 • 18 watin pikalataustuki
 • Android 6.0 Marshmallow, Flyme OS

Meizu M5s:n suositushinnat ovat 799 yuania (110 euroa) 16 Gt:n versiosta sekä 999 yuania (138 euroa) 32 Gt versiosta. Ainakin aluksi laite tulee myyntiin vain Kiinassa, mutta monet harrastajat tilaavat tämän hintaluokan puhelimia netistä epävirallisia kanavia pitkin Suomeen. Värivaihtoehtoja ovat metallinharmaa, hopea, kulta ja ruusukulta.

Lähde: Twitter, Meizu

Samsung paljastaa Galaxy S8 -mallien julkaisuaikataulun MWC:ssä

15.2.2017 - 11:59 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (1)

Korealaisen Hankyung-uutissivuston saamien tietojen mukaan Samsung aikoo paljastaa Galaxy S8 -älypuhelimiensa julkaisuaikataulun MWC-tapahtuman yhteydessä 27. helmikuuta.

Tiedon kerrotaan olevan peräisin suoraan Samsungin mobiililaiteyksikköä johtavalta Koh Dong-jiniltä. Toisin kuin kolmena aikaisempana vuonna, tämän vuoden Galaxy S -huippumallien julkaisu ei tapahdu MWC:ssä, sillä Galaxy Note 7:n akkututkinta viivästytti laitteiden kehitysprosessia.

Tämänhetkisten huhujen mukaan Galaxy S8 -mallien julkaisu tapahtuisi maaliskuun lopulla useassa eri kaupungissa samanaikaisesti järjestettävissä tilaisuuksissa. Myynnin huhutaan alkavan huhtikuun puolivälin jälkeen. Galaxy S8 -malleista saatetaan nähdä lyhyt kiusoitteluvideo MWC-messujen yhteydessä, mikäli Korea Heraldia on uskominen. Puhelinten on myös huhuttu olevan MWC:ssä näytillä valituille vieraille suljettujen ovien takana.

Io-techin kolmen viikon takaisen Galaxy S8 -huhukoosteen jälkeen julki on tullut lähinnä uusia kuvarenderöintejä sekä tietoja mallinimistä ja akkujen kapasiteetista. Viimeisimpien huhujen mukaan suurempi malliversio tulee olemaan nimeltään Galaxy S8+. Asian on vahvistanut luotettavana pidetty Evan Blass. GS8+:n mallikoodi on Samsungin Singaporen sivuille vuotaneiden tietojen perusteella SM-G955.

Viimeisimmän korealaislähteistä peräisin olevan tiedon mukaan Galaxy S8 -mallien akkujen kapasiteetit tulevat olemaan 3000 ja 3500 mAh. Korealaisen uutiskanava News1:n mukaan yritys päätyi pienentämään akkujen kokoa aiemmin huhutuista 3250 ja 3750 mAh kapasiteeteista tekemiensä testien jälkeen. Onkin varmasti selvää, ettei Samsung halua ottaa riskejä akkutekniikan kanssa Galaxy Note 7 -katastrofin jälkeen.

Korealaisten teollisuuslähteiden mukaan Galaxy S8 -mallien tuotanto on jo aloitettu ja ensimmäisen tuotantoerän kehutaan olevan 40 % suurempi kuin viimevuotisten Galaxy S7 -mallien kohdalla.

Lähde: Hankyung

Kuva: DesignWoOS

AMD ja NVIDIA julkaisivat uudet ajurit For Honorille ja Sniper Elite 4:lle

AMD:n uudet Radeon Software 17.2.1- ja NVIDIAn GeForce 378.66 -ajurit korjaavat lisäksi liudan aiempien ajureiden ongelmia.

AMD ja NVIDIA ovat kumpikin päivittäneet jälleen ajurinsa näytönohjaimilleen. AMD:n ajurit tukevat kaikkia GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja NVIDIAn ajurit puolestaan GeForce 400 -sarjaa ja sitä uudempia näytönohjaimia. Kummankin valmistajan ajurit ovat saatavilla Windows 7:lle, 8.1:lle ja 10:lle.

AMD:n uusien Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.2.1 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat virallinen tuki For Honorille ja Sniper Elite 4:lle, joille saatiin mukaan myös uudet DirectX 11 -rajapintaa tukevat CrossFire-profiilit. Radeon RX 480:lle luvataan edellä mainituissa peleissä parhaimmillaan 4 ja 5 % parempaa suorituskykyä, kun verrokkina on edelliset eli 17.1.2-ajurit.

Täysi lista ajureiden muutoksista, korjauksista ja bugeista löytyy niiden julkaisutiedotteesta. Lataa AMD:n ajurit täältä.

NVIDIAn uusien GeForce 378.66 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat AMD:n tapaan virallinen tuki For Honorille ja Sniper Elite 4:lle, joiden lisäksi Game Ready -leima on ehditty antaa myös Halo Wars 2:lle. Ajureissa ei tule uusia SLI-profiileita, mutta mukaan on saatu 3D Vision -profiili Sniper Elite 4:lle (Not recommended) ja 3D Compatibility Mode -profiilit For Honorille (Excellent) sekä Sniper Elite 4:lle (Excellent).

Täysi lista ajureiden muutoksista, korjauksista ja bugeista löytyy niiden julkaisutiedotteesta. Lataa NVIDIAn ajurit täältä.

Huawei julkistaa P10-älypuhelimensa ja Watch 2 -älykellonsa MWC:ssä

13.2.2017 - 22:44 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (4)

Huawei on ilmoittanut virallisella Twitter-kanavallaan julkaisevansa P10-älypuhelimensa vajaan kahden viikon päästä järjestettävässä MWC 2017 -tapahtumassa Barcelonassa.

Julkaisu tapahtuu odotettua aiemmin, sillä viime vuosina Huawei on esitellyt P-sarjan huippumallinsa vasta myöhemmin keväällä. Kiusoitteluvideolla yritys ei paljasta mitään yksityiskohtia tai teknisiä tietoja puhelimesta, vaan ainoastaan ”Change the way the world sees you” -sloganin sekä kuvat ympyröiden sisällä olevista silmistä. Io-tech matkustaa paikan päälle Barcelonaan hakemaan ensituntumia tapahtumassa julkaistavista uutuuslaitteista.

Huhujen mukaan Huawei P10:ssä on 5,5-tuumainen QHD-näyttö, Kirin 960 -järjestelmäpiiri, neljä tai kuusi gigatavua RAM-muistia, 32, 64 tai 128 Gt tallennustilaa, Harman/Kardonin kanssa kehitetyt ääniominaisuudet sekä Leican kanssa kehitetty kaksoiskamera. Huhujen mukaan luvassa on myös erilliset P10 Plus- ja P10 Lite -mallit, joista ensin mainittu on perusmallin kaarevareunaisella näytöllä varustettu versio ja Lite puolestaan edullisempi Kirin 655 -järjestelmäpiirillä ja heikommilla rautaominaisuuksilla varustettu malli.

P10-malleista on nähty jo useita kuvavuotoja, joiden paikkaansäpitäävyyttä ei ole toistaiseksi pystytty varmentamaan. Vuotaneiden kuvien perusteella ulkonäkö tulee noudattamaan melko pitkälti viime vuoden mallia, joskin muodot vaikuttaisivat hieman pyöristyneen ja versioiden välillä eroja saatetaan nähdä mm. sormenjälkitunnistimen sijainnin suhteen. P10-mallien hintatason huhutaan olevan kalliimpi, kuin viime vuonna julkaistujen edeltäjämallien.

Kuvat: Playfuldroid (1)(2), Weibo (1)(2), 91mobiles

P10:n ohella Huawein kuluttajaliiketoiminnan toimitusjohtaja Richard Yu on vahvistanut Weibo-tilillään yrityksen julkaisevan myös Huawei Watch 2 -älykellon MWC:ssä. Yu ei paljastanut mitään yksityiskohtia kellosta, mutta aiempien huhujen mukaan se näyttäisi sporttisemmalta kuin ensimmäisen sukupolven Huawei Watch ja se tulisi saataville myös Android Wear 2.0:n tukemalla mobiiliverkkoyhteydellä varustettuna.

Huhu: MWC:ssä julkaistaan Nokia 3-, 5- ja 6-älypuhelimet ja uudistettu 3310-peruspuhelin

13.2.2017 - 22:06 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (22)

Luotettavista mobiilivuodoista tuttu Twitter-käyttäjä @evleaks eli Evan Blass on julkaissut tietoja suomalaisen HMD Global Oy:n ensi viikon Mobile World Congress -tapahtuman julkaisusuunnitelmista.

Blassin mukaan HMD Global aikoo julkaista kolme Nokia-älypuhelinta, joiden mallinimet ovat 3, 5 ja 6 ja käytössä on Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmä. HMD Global Oy järjestää lehdistötilaisuuden Barcelonassa MWC-tapahtuman yhteydessä 26. helmikuuta ja io-tech raportoi uutuuksista paikan päältä.

Nokia 6 esiteltiin jo tammikuussa Kiinan markkinoille ja se on varustettu 5,5-tuumaisella Full HD -resoluution näytöllä ja takapuolella on 16 megapikselin kamera. Sisuksista löytyy Qualcommin Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri, neljä gigatavua käyttömuistia, 64 gigatavua tallennustilaa ja 3000 mAh akku.

Uudet 3- ja 5-mallit ovat ominaisuuksiltaan rajoitetumpia ja hinnaltaan edullisempia. Nokia 5:n ominaisuuksiksi huhutaan 5,2-tuumaista 720p-resoluution näyttöä, 12 megapikselin takakameraa ja kahden gigatavun käyttömuistia.

 • Nokia 6: 249 €
 • Nokia 5: 199 €
 • Nokia 3: 149 €

Uusien Nokia Android -älypuhelimien rinnalle Blass kertoo HMD Globalin suunnittelevan uudistettua versiota legendaarista Nokia 3310 -puhelimesta, joka saapuisi myyntiin 59 euron hinnalla.

Muistin virkistämiseksi tutustuimme io-techin videolla vuonna 2000 julkaistuun alkuperäiseen Nokia 3310 -puhelimeen.

Lähde: Venture Beat