AMD esittelee Vega-arkkitehtuurin torstaina 5. tammikuuta

Kyseessä on AMD:n HBM2-muisteja hyödyntävä seuraavan sukupolven näytönohjainarkkitehtuuri.

AMD on julkaissut osoitteessa http://ve.ga laskurin, joka kertoo Vega-arkkitehtuurin ensiesittelyn tapahtuvan ensi viikon torstaina kello 16.00 Suomen aikaa. Laskurin lisäksi verkkosivuilla on tähänkin uutiseen sisällytetty kiusoitteluvideo aiheesta. Kiusoitteluvideo jatkaa AMD:n aiemmin lanseeraamaa #Bettered- ja Radeon Rebellion -teemaa.

amd-radeon-instinct-mi25-vega-ncu-20170101

Vaikka AMD ei ole vielä esitellyt virallisesti itse arkkitehtuuria, se on jo ehtinyt julkaista siihen perustuvan Radeon Instinct MI25 -kiihdyttimen ja käyttämään arkkitehtuuriin perustuvaa, tarkemmin määrittelemätöntä näytönohjainmallia esitellessään tulevia Summit Ridge -prosessoreita (Ryzen). Radeon Instinct MI25:n perusteella tiedetään jo, että ainakin yksi Vega-grafiikkapiireistä kykenee vähintään 12,5 teraFLOPSin luvunmurskausnopeuteen FP32-tarkkuudella. AMD:n tämän hetken tehokkain grafiikkapiiri Fiji kykenee parhaimmillaan 8,6 teraFLOPSin luvunmurskausnopeuteen samalla tarkkuudella.

AMD esitteli Vega-arkkitehtuuriin perustuvaa näytönohjainta myös lehdistölle joulukuussa, mutta yhtiön PR-osaston kömmähdyksen jäljiltä tulevaan arkkitehtuuriin ja näytönohjaimiin liittyvät paljastukset jouduttiin vetämään pois tapahtumassa mukana olleilta sivustoilta.

aots-687f-c1-vega-20170101

Varsinaisia väitettyjä testivuotoja on Vegaan perustuvasta näytönohjaimesta saatu Ashes of the Singularity -pelin testitietokannan kautta. Palveluun vuotaneiden tulosten mukaan ainakin yhden Vega-arkkitehtuuriin perustuvan näytönohjainmallin suorituskyky vastaisi pelissä suurin piirtein NVIDIAn GeForce GTX 1080 -näytönohjainta. Kuten tavallista, vuotojen aitoutta on tässä vaiheessa mahdotonta varmistaa.

Lähteet: Twitter, Beyond3D

OnePlus julkaisi virallisen Nougat-päivityksen OnePlus 3- ja 3T-puhelimilleen

OnePlus on ilmoittanut foorumillaan aloittaneensa virallisen Android Nougat -päivityksen jakelun OnePlus 3- ja 3T-älypuhelimilleen.

Päivitys kantaa nimeä OxygenOS 4.0 (N) ja se tulee jakeluun vaiheittain lähipäivien aikana. Julkaisu tapahtui viimeisellä mahdollisella hetkellä, sillä OnePlus oli luvannut sen tapahtuvan ennen vuoden 2016 loppua.

Päivitys tuo mukanaan Android Nougatin vakiouudistukset, kuten uudistuneen ilmoitusvalikon ja asetusvalikon, jaetun näkymän tilan sekä käyttöliittymän skaalausmahdollisuuden. OnePlussan omia uudistuksia ovat mm. uudet ilmoitusrivin ikoniasetukset sekä laajennetut Shelf-näkymän kustomointimahdollisuudet.

Lisäksi OnePlus on julkaissut OxygenOS 3.5.6 Hotfix OTA-päivityksen OnePlus 2 -puhelimelleen. Päivitys sisältää bugikorjauksen noin viikko sitten julkaistuun Oxygen OS 3.5.5 -päivitykseen, joka aiheutti laitteisiin ongelmia puhelinverkkoyhteyden kanssa. Päivitys perustuu edelleen Android Marshmallow -versioon.

Lähteet: OnePlus (1), OnePlus (2)

Uusi suomalainen tietotekniikkasivusto io-tech.fi on virallisesti avattu

Kyseessä on uusi suomalainen ja itsenäinen tietotekniikkasivusto, joka tulee julkaisemaan ajankohtaisia tietotekniikka- ja mobiiliaiheisia uutisia sekä testaamaan kiinnostavimmat alan tuotteet.

io-techin perustajat Sampsa Kurri (vasemmalla) ja Juha Kokkonen (oikealla)

Uuden startup-sivuston perustajina ovat Suomen suurimman tietotekniikkasivusto Muropaketti.comin entiset tekijät Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Kurri perusti Muropaketin vuonna 1999 ja työskenteli sivuston parissa 18 vuoden ajan. Kokkonen on kirjoittanut Muropakettiin uutisia ja artikkeleita viimeisen 10 vuoden ajan. Myös Muropakettiin viimeisen neljän vuoden ajan uutisia kirjoittanut Petrus Laine liittyy io-techin tekijäjoukkoon.

Taustalla on Muropaketti.com-sivuston julkaisija Otavan Uudet Liiketoiminnat Oy:n päätös uudistaa sivustoaan sisällöllisesti, joka tarkoitti samalla Muropaketin ja siihen kuuluvan TaskuMuro-osion sisällöt tuottaneen Kurrin omistaman io-media Oy:n sopimuksen päättämistä.

 

Vanhan loppu on uuden alku

io-tech.fi-sivustolla käsiteltävät aiheet tulevat ensisijaisesti liittymään tietotekniikkaan ja erityisesti PC-komponentteihin, tee-se-itse-henkiseen tekemiseen ja ylikellottamiseen sekä IT-maailman tapahtumiin ja ilmiöihin. Erillisessä io-mobiiliosiossa käsitellään älypuhelimia, taulutietokoneita, älykelloja ja muita mobiilimaailman laitteita ja tapahtumia.

Uutiset on oletuksena listattu oldschool-tyyliin etusivulla kokonaisuudessaan ja valittavissa on suodatin pelkille tietotekniikka- ja mobiiliaiheisille uutisille. Suodattimen valinta tulee tulevaisuudessa jäämään käyttäjän selaimen muistiin, joten esimerkiksi pelkästään tietotekniikka-aiheista kiinnostuneet lukijat voivat suodattaa mobiiliaiheet pois etusivun uutislistasta.

Kokonaisuus rakentuu useasta toisiaan tukevasta osiosta. Uutiset ja artikkelit julkaistaan https://www.io-tech.fi-osoitteessa ja TechBBS-keskustelufoorumi löytyy lyhytosoitteesta http://techbbs.fi. Lisäksi käyttäjiä palvelevat io-techin sosiaalisen median kanavat Facebook, Twitter, Steam ja Youtube, joka toimii sivustolla julkaistavien videoiden alustana. Lisäksi saatavilla on RSS-syöte.

Uutisia ja artikkeleita pystyy kommentoimaan suoraan jutun yhteydessä tai vaihtoehtoisesti keskustelufoorumilta käsin. Uutiset julkaistaan kokonaisuudessaan myös keskustelufoorumin puolella ja foorumille kirjoitetut kommentit on synkronoitu juttujen yhteyteen kirjoitettujen kommenttien kanssa.

 

Sisältö edellä – ei klikkiotsikoille

io-tech pyrkii panostamaan ensisijaisesti juttujen laatuun ja erityistä huomiota tullaan kiinnittämään otsikointiin. Tekijöiden kesken onkin tehty periaatepäätös, että vaikka sivusto on uusi ja kasvua luonnollisesti lähdetään hakemaan, sitä ei tulla tekemään klikkiotsikoinnilla.

”Lähdemme nyt rakentamaan puhtaalta pöydältä uutta tietotekniikkasivustoa ja liiketoimintaa sen ympärille. Intoa ja virtaa riittää kuin porilaisella jääkiekkokannattajalla parin ottelun voittoputken jälkeen, kun pääsee toteuttamaan visioitaan vapaasti. Tavoitteena on yhtään vähättelemättä tehdä io-techistä Suomen paras tietotekniikkasivusto, joka tullaan tuntemaan myös alan toimijoiden keskuudessa maailmalla”, kommentoi Kurri uuden sivuston lanseerausta.

Ettei lupaus jäisi periaatteen tasolle, on heikosta otsikoinnista säädetty toimituksen sisäinen rangaistus. Jos uutiseen tulee palautetta, että jutun sisältö ei vastaa otsikkoa tai on muuten huono, järjestetään toimituksessa äänestys. Jos otsikon todetaan olevan huonolaatuinen, on jutun kirjoittajan suoritettava 50 etunojapunnerusta.

 

Mainokset sivustolla

Sivuston toiminta tullaan ensisijaisesti rahoittamaan mainoksilla. Perinteisten mainosverkostojen skriptien sijaan mainonta tullaan toteuttamaan ei-häiritsevästi käyttämällä staattisia jpg- ja png-kuvaformaatteja ja sivustolla tullaan esittämään vain lukijoille relevanttia tekniikkaan liittyviä mainosaiheita. Adblock-mainonnanesto-ohjelmien käyttö on nykypäivänä Suomessa tekniikka-aiheisilla sivustoilla jopa 50 % tasolla, joten sisällön laatu ja mainonnan toteutus ovat avainasemassa, jos käyttäjien edes haaveillaan lisäävän sivusto mainonnanesto-ohjelmien whitelistille eli mainokset sallivien sivustojen joukkoon.

 

Maksullinen TechBBS-tukijäsenyys

Mainoksiin ja mainonnanestoon liittyen TechBBS-foorumilla on lanseraattu mahdollisuus ostaa vuodeksi tai eliniäksi tukijäsenyys, jolla saa käyttöön lisäominaisuuksia ja muita etuisuuksia. Premium-tukijäsenyyteen kuuluu mahdollisuus foorumin mainoksettomaan käyttöön. Lisää tietoa tukijäsenyydestä löytyy FAQ-viestiketjusta.

 

Beta-testi on päättynyt – yhteenveto tilastoista

TechBBS-keskustelufoorumi lanseerattiin kokeiltavaksi ja kehitettäväksi 16. lokakuuta ja ensimmäisen vuorokauden aikana foorumille rekisteröityi 2000 jäsentä. Viikossa jäseniä oli jo yli 4500 ja ensimmäisen kuukauden aikana jäsenmäärä kasvoi 6900:een. 30 päivän aikana foorumilla vierailtiin 400 000 kertaa ja sivulatauksia kertyi 4 miljoonaa.

stats-01012017

31.12.2016 päättyneen ja 77 päivää kestäneen beta-testin aikana io-tech.fi-sivustolla vierailtiin yli 1,1 miljoonaa kertaa, sivulatauksia kertyi yli 10,5 miljoonaa ja jäseniä rekisteröityi yhteensä 8916 kappaletta. Sivuston ylläpidon tarjoaa F-Solutions Oy.

 

Yhteystiedot

Sampsa Kurri

+358 40 8485742

sampsa.kurri [a] io-tech.fi

Twitter: @sampsa_kurri

 

Juha Kokkonen

juha.kokkonen [a] io-tech.fi

Twitter: @JuhaKokkonen

 

Lehdistötiedotteet: press [a] io-tech.fi

TechBBS-foorumin ylläpito: bbs [a] io-tech.fi

Huhuttu Motorola Moto X (2017) esiintyy luotettavalta taholta vuotaneissa renderöinneissä

31.12.2016 - 00:48 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (18)

Luotetuksi vuotolähteeksi profiloitunut OnLeaks on yhdessä Android Authorityn kanssa julkaissut renderöidyn videon ja kuvia, joiden kerrotaan perustuvan laitteen tehdaspiirustuksiin.

Uudet kuvat eivät siis ole peräisin valmistajalta, vaan ne ovat luotu tehtaalta peräisin olevien CAD-piirustusten pohjalta. Renderöintien puhelin näyttää täysin samalta kuin joulukuun alussa vuotaneet valokuvat uudeksi Moto X:ksi väitetystä puhelimesta.

Puhelimessa on selvää sukunäköä nykyisen Moto Z -malliston kanssa mm. takakameran suhteen, mutta takakuori on muodoiltaan pyöristetympi eikä siitä löydy liitinpinnejä Moto Mods -lisälaitteita varten. Uuden Moto X:n odotetaan sijoittuvan ylempään keskiluokkaan Moto Z -mallien alapuolelle.

Laitteesta kerrotaan löytyvän 5,2-tuumainen näyttö, muistikorttipaikka, näytön alapuolelle sijoitettu sormenjälkitunnistin, 3,5 mm kuulokeliitäntä ja micro-USB-liitäntä. Piirustusten pohjalta määritellyt ulkomitat ovat 150 x 73,8 x 8,4 mm.

Kuvien puhelimen lopullisesta nimeämisestä Moto X (2017):ksi ei ole vielä varmuutta ja joidenkin tietojen mukaan mallinimi saattaisi sen sijaan olla Moto C. Toistaiseksi ei myöskään ole tiedossa milloin puhelin julkaistaan, mutta on epätodennäköistä, että se tultaisiin näkemään jo ensi viikolla CES-messuilla.

Lähteet: Twitter, Android Authority

NVIDIA lupailee jotain suurta CES 2017 -tapahtumassa

Toimitusjohtaja Jen-Hsun Huangin CES 2017 -messujen keynote-puheen yhteydessä odotetaan uusia tuotejulkaisuja.

Huang ottaa Las Vegasissa lavan haltuunsa Suomen aikaan 5. tammikuuta klo 04:30 aamuyöllä ja esityksestä tulee katsottavaksi live-stream-lähetys yrityksen CES 2017 -sivuille. NVIDIAn Twitter-tilillä on hehkutettu ennakkoon, että lavalla tullaan näkemään jotain suurta.

Yrityksen blogissa ja YouTube-julkaistussa esittelyvideossa kerrotaan, että Huangin keynote-puheessa käsitellään neljää aihetta, jotka ovat tekoäly, itsestään ajavat autot, virtuaalitodellisuus ja pelaaminen.

PC-pelaajien näkökulmasta kiinnostavin kysymys kuuluu, lanseerataanko CES:ssä Pascal-arkkitehtuurin GP102-grafiikkapiiriä käyttävän GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen. Kyseessä odotetaan olevan ensisijaisesti pelaajille suunnattu edullisempi versio kesällä julkaistusta 1299 euron hintaisesta Titan X -näytönohjaimesta.

nvidia2-30122016

Lähes varmuudella NVIDIA tulee julkaisemaan uudistetun version Shieldistä eli Android TV -laitteestaan, joka on varustettu peliominaisuuksilla. Tarkempia yksityiskohtia ei vielä ole tiedossa, mutta ainakin peliohjain on suunniteltu uusiksi ja Android Police -sivuston mukaan saataville olisi tulossa kaksi eri kokoista versiosta.

Lähde: NVIDIA Blog

Uusia tietoja Samsung Exynos 8895 -järjestelmäpiiristä – luvassa mahdollisesti useampia versioita

29.12.2016 - 12:22 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (22)

Kiinalaislähde on julkaissut sosiaalisessa mediassa taulukon, joka paljastaa uusia tietoja Samsungin tulevasta Exynos 8895 -järjestelmäpiiristä.

Samsungin ensi vuonna julkaistavassa Galaxy S8 -huippumallissa tullaan ennakkotietojen mukaan jälleen näkemään kahta eri järjestelmäpiiriä, joista toinen on Qualcommin ja toinen Samsungin omaa valmistetta. Puhelimessa käytetty järjestelmäpiiri tulee riippumaan siitä, mille markkina-alueelle laite on kohdistettu. Qualcommin osalta kyse on todennäköisesti Snapdragon 835 -piiristä, kun taasen Samsungin piiri on tiettävästi Exynos 8895. Jälkimmäisestä on tiedetty toistaiseksi varsin vähän, mutta nyt siitä on vuotanut nettiin lisätietoja.

Tiedot ovat peräisin mmddj_china-nimimerkin Twitterissä julkaisemasta taulukosta, joka on peräisin Weibo-yhteisöpalvelussa ”Grass Digital” -nimimerkillä esiintyvältä käyttäjältä. Taulukon tietoihin kannattaa luonnollisesti suhtautua pienellä varauksella, vaikka ne vaikuttavatkin järkeenkäyviltä.

Taulukon mukaan piiristä tullaan näkemään ainakin kaksi eritehoista varianttia, joiden nimet ovat Exynos 8895M ja 8895V. Molemmat tullaan valmistamaan Samsungin 10 nanometrin FinFET-prosessilla ja tekninen toteutus on pääpiirteittäin sama. Huhujen mukaan ensi vuoden toisella puoliskolla saatetaan nähdä myös kolmas piiriversio, joka sisältää CDMA-verkkoja tukevan Shannon 359 -modeemin.

Exynos 8895 -piirien keskeisiä ominaisuuksia tulevat taulukon mukaan olemaan neljä Samsungin omaa Exynos M2 -prosessoriydintä, neljä 1,7 GHz:n Cortex-A53-prosessoriydintä sekä 550 MHz kellotaajuudella toimiva ARM Mali-G71 -grafiikkasuoritin. Erot löytyvät M2-ytimien kellotaajuudesta sekä grafiikkasuorittimen konstruktiosta. M-versiossa M2-prosessoriytimien maksimikellotaajuus on 2,5 GHz ja Mali-G71-grafiikkasuoritin on 20-ytiminen MP20-versio. V-versiossa M2-ytimien maksimikellotaajuus on puolestaan 2,3 GHz ja Mali-G71 GPU:ssa on 18 ydintä (MP18).

Muita taulukossa mainittuja Exynos 8895 -piirien ominaisuuksia ovat tuki LPDDR4-muistille, UFS 2.1 -tallennusratkaisuille, 4K-näytöille ja Cat.16-nopeusluokan LTE-yhteyksille. Piirin julkaisu on merkitty vuoden toiselle neljännekselle, joka sopisi yhteen Galaxy S8 -puhelimen huhutun huhtikuisen julkaisun kanssa..

Lähteet: Twitter, SamMobile

Intelin Kaby Lake Refresh tulossa, nimeksi 8. sukupolven Core-prosessori

Kiinalainen Benchlife-sivusto on julkaissut tuoreita tietoja Intelin tulevaisuuden prosessorisuunnitelmista.

kaby-lake2-29122016

Intel on ilmoittanut peruneensa vähävirtaisten 18 watin TDP-arvolla varustettujen Kaby Lake-H-koodinimellisten prosessoreiden tuotannon ja siirtäneensä voimavaraansa Kaby Lake-R- eli KBL-R-prosessoreiden kehittämiseen.

Skylake-R-prosessori (oikealla)
Skylake-R-prosessori (oikealla)

Kaby Lake-R viittaa BGA-pakattuun eli emolevylle juotettavaan ja OEM-valmistajille esimerkiksi kannettavissa- ja All-in-one-tietokoneissa käytettäviin prosessorimalleihin. Nykyisissä Skylake-R-sukupolven Core i5- ja i7-prosessoreissa käytössä on suorituskykyisin  Iris Pro Graphics 580 -grafiikkaohjain.

Intelin mukaan KBL-R-prosessorit tullaan nimeämään Intelin 8. sukupolven Core-prosessoreiksi ja neliytimiset versiot ovat TTM eli Time To Market ensi vuoden 33. viikolla eli elokuun puolivälissä.

kaby-lake-29122016

Benchlifen julkaisemaan taulukkoon on kerätty myös vuonna 2018 julkaistavien seuraavan sukupolven Coffee Lake -koodinimellisten mobiili- ja työpöytäprosessoreiden tietoja. Mielenkiintoisimmat mallit ovat työpöydälle julkaistavat LGA-pakatut 4- ja 6-ytimiset Coffee Lake-S-prosessorit sekä mahdollisesti vuonna 2019 julkaistava Socket R -kantainen Coffee Lake-X-tehoprosessori.

Lähde: Benchlife

CanardPC-lehdessä piiloviesti: ZenOC@Air=5G

Ranskalainen CanardPC-lehti julkaisi ensimmäisiä testejä AMD:n uuden Ryzen-prosessorin testikappaleella. Lehdestä on löytynyt piiloviesti kirjoitettuna binääreillä.

zen-28122016

Samassa numerossa käsitellään Intelin Kaby Lake -prosessoreita ja kyseiseltä sivulta löytyy binääriluku:

010110100110010101101110010011110100001101000000

010000010110100101110010001111010011010101000111

Kun luku syötetään binääriluvut ASCII-tekstimuotoon muuntavaan konvertteriin, muodostuu selkokielinen viesti: ZenOC@Air=5G.

Viesti viittaa luonnollisesti Ryzen-prosessorin ylikellotuspotentiaaliin ilmajäähdytyksellä ja sen mukaan 5 GHz:n kellotaajuus olisi saavutettavissa. Tarkempia yksityiskohtia ei  kuitenkaan ole toistaiseksi tiedossa eli onko kyseessä esimerkiksi CPU-Z-vakaa kellotaajuus, kuinka monta ydintä on käytössä ja kuinka korkean käyttöjännitteen 5 GHz:n kellotaajuus vaatii.

Reddit-sivuston keskusteluissa nimimerkki buildzoid on kertonut omiin tietoihinsa perustuen, että viiden gigahertsin kellotaajuus ilmajäähdytyksellä ei tulisi onnistumaan järkevällä käyttöjännitteellä. Ylikellotuspotentiaalia hän kuitenkin kuvailee varsin tyydyttäväksi. Lisäksi Ryzen-prosessoreissa ei ilmeisesti ole lainkaan kylmäbugia eli niiden ylikellottaminen nestemäisellä typellä jäähdytettynä pitäisi onnistua ilman suurempia ongelmia.

Lähde: Reddit

Core i7-7700K testivakaa yli 7 GHz:n kellotaajuudella

Amerikkalainen ylikellottaja Splave on julkaissut tuloksia nestemäisellä typellä jäähdytetyllä Intelin uudella Kaby Lake -koodinimellisellä Core i7-7700K -prosessorilla.

kabylake2-27122016

Prosessorilla oli saavutettu testeissä parhaimmillaan 7022 MHz:n kellotaajuus, kun kerroin oli nostettu maksimiin eli 69x:ään ja Base Clock -väylätaajuus 101,8 MHz:iin. Hyper-Threading-ominaisuus oli kytketty pois päältä ja käytössä oli vain 2/4 ydintä. Alustana testeissä oli käytetty ASRockin Z170 OC Formula -emolevyä ja prosessorille oli syötetty 2,00 voltin käyttöjännite.

kabylake1-27122016

Mielenkiintoisin on edellä mainitulla 7022 MHz:n kellotaajuudella ajettu PiFast-tulos, joka on 9 sekunnin ja 20 millisekunnin ajalla uusi maailmanennätys. Aiempi PiFast-ennätys oli 9s 30ms, joka oli hongkongilaisen GalaxOCLabin nimissä ja ajettu 7005 MHz:n kellotaajuudelle ylikellotetulla Skylake-sukupolven Core i7-6700K -prosessorilla.

Myös Splaven julkaisema 86 798 pisteen 3DMark05-tulos on uusi maailmanennätys. Testi on täysin prosessoririippuvainen ja 6853 MHz:n kellotaajuudelle ylikellotetun Core i7-7700K:n rinnalla oli käytössä vakiotaajuuksilla toiminut Asuksen GeForce GTX 1080 -näytönohjain. Aikaisempi 3DMark05-ennätys oli puolalaisen Xtreme Addictin nimissä 85 525 pisteellä ja käytössä oli ollut 6700 MHz:n kellotaajuudelle ylikellotettu Core i7-6700K.

Muut testit Splave oli ajanut pykälää alhaisemmalla 6700-7000 MHz:n prosessorin kellotaajuudella ja vaikka niissä ei vielä saavutettu maailmanennätyksiä, tulostaso on kärjen tuntumassa. Kaby Lake vaikuttaisikin tarjoavan  extreme-ylikellottajille mahdollisuuden nykyisten maailmanennätysten rikkomiseen.

Lähde: OC-Lab.ru

Testituloksia julki AMD:n Ryzen-prosessorin Engineering Sample -testikappaleella

Ranskalainen CanardPC-lehti on saanut käsiinsä AMD:n Ryzen-prosessorin varhaisen testikappaleen ja julkaissut ensimmäiset viralliset 3. osapuolen ajamat testit.

ryzen-26122016

AMD on jakanut avainkumppaneilleen, kuten emolevy- ja OEM-valmistajille, käyttöön 4- ja 8-ytimisiä Zen-arkkitehtuuriin perustuvia Summit Ridge -koodinimellisiä testiprosessoreita.

CanardPC:n testaamaan 8-ytimiseen prosessoriin oli merkitty koodi 2D3151A2M88E4 ja se toimi 3,15 GHz:n perustaajuudella. Boost-kellotaajuus ei ollut noussut rasituksessa yli 3,4 GHz:iin. AMD on itse ilmoittanut, että myyntiin tulevassa Ryzen-prosessoreissa perustaajuus on 3,4 GHz ja Boost-taajuus vielä korkeampi.

ryzen-cpu-26122016

Prosessoritestit oli ajettu wPrime-, PovRay-, Blender- ja 3DSMax-sovelluksilla. Tulokset on normalisoitu siten, että Intelin Skylake-arkkitehtuurin nelitytimisen Core i5-6600K -prosessorin yhteenlaskettu tulos on 100 %. Ryzen-testikappaleen suorituskyky sijottui 168,7 % tuloksella Intelin Broadwell-E-koodinimellisten 6- ja 8-ytimisten Core i7-6800K- ja 6900K-prosessoreiden välimaastoon. Kun otetaan huomioon Ryzen-testikappaleen myyntiversiota alhaisemmat kellotaajuudet, tulokset ovat hyvin linjassa tähän asti esiteltyjen Core i7-6900K -vertailujen kanssa. Core i7-6900K toimii  vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella ja rasituksessa maksimissaan 3,7 GHz:n kellotaajuudella.

ryzen-3d-26122016

Pelitestit oli ajettu  Far Cry 4-, Grid:Autosport-, Battlefield 4-, Arma III-, The Witcher III- ja Anno 2070 -peleillä. Ytimien lukumäärästä ei ole pelitesteissä niin suurta hyötyä kuin mahdollisimman korkeasta kellotaajuudeesta. Ryzenin suorituskyky oli myyntiversiota alhaisemmilla kellotaajuuksilla silti Core i5-6600:n tasolla.

ryzen-teho-26122016

AMD on kertonut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoksi 95 wattia ja Core i7-6900K:n TDP-arvo on 140 wattia. Tehonkulutusmittauksissa Ryzen-testikappaleen tehonkulutus oli rasituksessa kolme wattia alhaisempi kuin Core i7-6900K:lla eli eri TDP-arvoista huolimatta tehonkulutus oli käytännössä samalla tasolla.

AMD julkaisee Ryzen-prosessorit markkinoille ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen eli tammi-maaliskuun aikana. Seuraavan kerran lisää virallista tietoa on odotettavissa tammikuun alussa Las Vegasissa järjestettävien CES-messujen yhteydessä, mutta virallinen lanseeraus tapahtuu myöhemmin.

Lähteet: CanardPC & Hardware.info