Intel antoi virallisen lausunnon prosessoreidensa tietoturvauhasta

Intelin PR-osaston muotoilemassa lausunnossa kumotaan väitteet, että Intel olisi ainoa yritys, jota haavoittuvuudet koskisi ja syytetään mediaa virheellisestä raportoinnista.

Intel toteaa lausunnossa, ettei se usko, että haavoittuvuuksien avulla pystyttäisiin korruptoimaan, muokkaamaan tai poistamaan tietoja. Haavoittuvuudessa on kuitenkin kyse kernelimuisti lukemisesta, josta ei mainita tiedotteessa sanallakaan.

Alun perin Intel ja joukko muita yrityksia, joita haavoittuvuudet koskevat, olivat aikeissa kertoa yksityiskohdista tarkemmin ensi viikolla, mutta Intel päätti aikaistaa omaa lausuntoaan pika-aikataululla johtuen sen mukaan virheellisistä kirjoituksista mediassa.

Lausunnon lopuksi Intel toteaa, että se uskoo tuotteidensa olevan maailman turvallisimpia ja partnereidensa tuella nykyiset ratkaisut tähän ongelmaan tarjoavat parhaan mahdollisen turvan yrityksen asiakkaille.

Intelin osakekurssi ehti laskea päivän aikana noin -6,5 %, mutta tiedotteen julkaisun jälkeen kurssi nousi välittömästi parilla prosentilla.

Lähde: Intel

ARM julkaisi tiedotteensa koskien prosessoreiden tuoretta tietoturva-aukkoa

Yhtiön mukaan osa sen Cortex-A-sarjan prosessoriytimistä kärsii samoista ongelmista kuin Intelin prosessorit.

Alun perin Intelin prosessoreista paljastunut tietoturvaongelma koskee jollain tasolla myös muita valmistajia. Tuoreen lausuntonsa kautta ARM on kertonut, että osa sen prosessoreista kärsii samasta ongelmasta.

ARM:n mukaan se on työskennellyt sekä AMD:n että Intelin kanssa korjatakseen tuoreen tietoturvaongelman. Yhtiön mukaan osa sen Cortex-A-sarjan prosessoreista kärsii samasta ongelmasta, mutta yhtiö painottaa myös, ettei samaa ongelmaa löydy sen Cortex-M-sarjan ytimistä.

Arm (has) been working together with Intel and AMD to address a side-channel analysis method which exploits speculative execution techniques used in certain high-end processors, including some of our Cortex-A processors. This method requires malware running locally and could result in data being accessed from privileged memory. Please note that our Cortex-M processors, which are pervasive in low-power, connected IoT devices, are not impacted.

We are encouraging our silicon partners to implement the software mitigations developed if their chips are impacted.

Päivitys:

ARM on julkaissut sivuillaan taulukon, jossa se erittelee tunnetut hyökkäysvariantit 1, 2 ja 3 sekä viimeiseen liittyvän variantti 3a:n. Aiemmista tiedoista poiketen Meltdown- eli variantti 3 koskee Intelin lisäksi myös ARM:n Cortex-A75-ydintä. Variantti 3a koskee yhtiön Cortex-A15-, A57- ja A72-ytimiä.

Lähde: Axios

AMD:n Adrenalin Edition -ajureissa DirectX 9 -pelejä rikkova bugi, korjaus luvassa lähiaikoina

AMD:n ajureista löytynyt ongelma rikkoo muun muassa SAGE-pelimoottoriin perustuvia RTS-pelejä.

AMD:n tuoreimmista Radeon Software Adrenalin Edition -ajureista on löytynyt vanhempia DX9-pelejä rikkova bugi. Bugi on olemassa sekä 17.12.2- että 17.12.1-ajureilla.

AMD:n keskustelualueelle on raportoitu bugista, joka rikkoo useita DirectX 9 -aikakauden pelejä täysin. Vaikka ongelma koskee molempia Adrenalin Edition -julkaisuja, joidenkin raporttien mukaan ongelmat eivät esiinny yhtä laajasti 17.12.1-ajureilla. Ainut oikea korjaus on kuitenkin tässä vaiheessa siirtyä takaisin vanhempiin Crimson ReLive Edition -ajureihin. Ongelmia on havaittu ainakin SAGE-pelimoottoriin perustuvilla peleillä (mm. Command & Conquer 3, Command & Conquer: Red Alert 3 ja Lord of the Rings: Battle of Middle-Earth) sekä Witcher 1:ssä.

Keskusteluun osallistui myös AMD:n tekniseen tukeen erikoistunut insinööri Ray M, joka kommentoi pelien olevan niin vanhoja, että niihin tuskin tullaan julkaisemaan korjauksia. Kommentti sai useat sivustot uutisoimaan, ettei AMD tulisi korjaamaan ajureiden joitain DirectX 9 -pelejä koskevia ongelmia lainkaan. Terry Makedon kuitenkin vahvisti Twitterissä hieman myöhemmin, että yhtiö työskentelee jo ongelman korjauksen parissa ja se tullaan julkaisemaan lähiaikoina Hotfix-ajurina.

Lähde: AMD Community

Linus Torvalds kommentoi Intelin bugin suorituskykyvaikutusta

3.1.2018 - 18:11 / Sampsa Kurri Kommentit (8)

Intelin prosessoreissa havaitusta bugista on uutisoitu näyttävästi, vaikka sen vaikutus peruskuluttajiin tulee todennäköisesti olemaan pieni tai olematon. Datakeskuksissa, pilvipalveluissa, virtualisoinnissa ja raskaissa I/O-tehtävissä saatetaan kuitenkin nähdä merkittävä pudotus suorituskykyyn.

Linux-käyttöjärjestelmän kehityksestä vastaava Linus Torvalds kirjoitti eilen Linux-kernelin kehittäjien mailiketjuun, että bugin korjaamiseksi Kernel Page Table Isolation- eli PTI-ominaisuuden käyttöönottamisen odotetaan yleisesti vaikuttavan suorituskykyyn noin 5 %.

Torvalds lisää, että vaikutus on kuitenkin täysin riippuvainen siitä, mitä järjestelmällä tehdään. Joihinkin työkuormiin PTI:llä ei ole miltei lainkaan vaikutusta, mutta esimerkiksi suurella määrällä pieniä järjestelmäkutsuja saatetaan nähdä jopa kaksinumeroisia hidastuksia.

Suorituskykyyn tulee vaikuttamaan merkittävästi myös laitteisto. Vanhemmilla Intelin prosessoreilla PTI:n käytön vaikutus suorituskykyyn tulee olemaan suurempi kun uudemmilla prosessoreilla, joissa on käytössä PCID- eli Process-Context Identifiers -ominaisuus. PCID lanseerattiin vuonna 2010 Intelin Westmere-arkkitehtuurin yhteydessä. Torvalds kuitenkin arvelee, etteivät jotkut backporttaukset tule hyödyntämään PCID:tä uudemmillakaan prosessoreilla.

Intelin prosessoreissa havaittua bugia ei löydy AMD:n prosessoreista. Tarkemmat yksityiskohdat bugista ovat vielä toistaiseksi salassapitovelvollisuuden alaisena, mutta virallista tietoa aiheesta odotetaan lähiaikoina.

VIA ja Zhaoxin aikovat haastaa Intelin ja AMD:n x86-prosessorit

VIA:n ja Zhaoxinin tänä vuonna julkaistavan KX-6000:n uskotaan haastavan suorituskyvyssä Intelin Gemini Lake -prosessorit.

VIA lienee edelleen kaikille tuttu merkki, vaikka yhtiön piirisarjoista ja merkittävistä prosessoreista on vierähtänyt pieni iäisyys. Yhtiö ei ole kuitenkaan pyöritellyt peukaloitaan x86-lisenssinsä ympärillä, vaan on kehittänyt yhdessä Shanghain kuntahallituksen perustaman Zhaoxin Semiconductorin kanssa useammankin ZX-sarjan prosessoriytimen paikallisille markkinoille.

VIAn ja Zhaoxinin yhteistyön hedelmänä syntynyt ZX-prosessorisarja sai virallisen kasteensa vuonna 2013. Sarjaan kuuluu tällä hetkellä ZX-A-, ZX-B-, ZX-C- sekä viime vuonna julkaistut ZX-D ja KX-5000. Aivan vuoden lopussa julkaistu KX-5000 tukee jo kaikin puolin moderneja liitäntästandardeja, mutta vanhentunut prosessi on pitänyt sen kellotaajuudet maltillisesti 2 GHz:n tuntumassa. KX-5000:ssa on käytössä parhaimmillaan kahdeksan prosessoriydintä.

Tänä vuonna yhteenliittymä aikoo julkaista KX-6000:n, joka päivittää valmistusprosessin 16 nanometriin ja sen myötä mahdollistaa noin 3 GHz:n kellotaajuudet. Prosessorin uskotaan olevan suorituskyvyltään varteenotettava ja edullisempi vaihtoehto Intelin Gemini Lake -perheen prosessoreille.

Pidemmälle tulevaisuudessa yhtiön suunnitelmissa on KX-7000, joka tulee perustumaan täysin uuteen prosessoriarkkitehtuuriin. Prosessori tulee tukemaan DDR5-muisteja ja PCI-Express 4.0 -liitäntöjä, mutta sen tarkka aikataulu on edelleen hyvin avoin. Overclock3D:n mukaan KX-7000:n on väitetty haastavan suorituskyvyssä AMD:n prosessorit, mutta ottaen huomioon AMD:n laajan prosessoritarjonnan on kommentista vaikeaa saada kunnollista otetta. Onko suorituskyvyn tarkoitus kilpailla Zenin, sen jatkokehitelmien vai kenties konsolipuolella edelleen käytössä olevien Jaguar-ydinten kanssa? Toistaiseksi on myös epäselvää onko yhteenliittymällä mitään aikeita tuoda prosessoreita myyntiin Kiinan ulkopuolella.

Lähde: Overclock3D

Intelin prosessoreista löytynyt bugi vaatii suorituskykyyn vaikuttavan käyttöjärjestelmätason päivityksen

Intelin prosessoreista löytynyt bugi liittyy virtuaalimuistin käsittelyyn ja mahdollistaa kernelimuistin tietojen vuotamisen.

Intelin prosessoreista on löytynyt merkittävä suunnitteluvirhe ja tietoturvauhka, joka vaatii käyttöjärjestelmiltä kernelitason päivitystä. Vaikka ongelma havaittiin vasta nyt, se on olemassa kaikissa Intelin moderneissa prosessoreissa.

Intelin prosessoreista löytyvä bugi aiheuttaa parhaillaan päänvaivaa kehittäjille. Rautatason ongelma on niin vakava, ettei sitä voida tämänhetkisten tietojen mukaan korjata esimerkiksi mikrokoodipäivityksellä, vaan se vaatii käyttöjärjestelmien päivityksen kernelitasolla ongelman kiertämiseksi.

Toistaiseksi ongelman tarkka kuvaus on vielä salaista tietoa, mutta io-techin toimituksen tietojen mukaan kyse on tavasta, jolla Intelin prosessorit käsittelevät virtuaalimuistia, mikä voi johtaa suojatun kernelimuistin tietojen vuotamiseen käytännössä minkä tahansa ohjelman avustuksella. Ongelman korjaukseksi käyttöjärjestelmien on otettava käyttöön Kernel Page Table Isolation -ominaisuus eli PTI, joka eristää kernelimuistin täysin käyttäjätason muistiavaruudesta. Korjaus on näennäisesti ehkä yksinkertaisen kuuloinen, mutta todellisuudessa se on merkittävä muutos ja voi hidastaa useita toimintoja huomattavasti. Jotain korjauksen luonteesta kertonee myös se, että The Registerin mukaan Linux-kehittäjät kutsuivat bugin korjausta yhdessä välissä nimellä Forcefully Unmap Complete Kernel With Interrupt Trampolines, eli lyhyesti FUCKWIT.

Vaikka ongelman tarkka kuvaus on edelleen salainen, AMD:n Tom Lendackyn viesti Linux-kernelin kehittäjien mailiketjuun vihjaa, että ongelma olisi tavassa jolla Intelin prosessorit ennakoivat tulevia tehtäviä nopeuttaakseen toimintaansa. Ilmeisesti näissä tapauksissa saatetaan jättää turvatarkistukset väliin, jolloin ennakkoon suoritettava komento saattaa päästä lukemaan esimerkiksi kernelimuistia vaikkei sillä pitäisi olla mitään asiaa korkeampia oikeuksia vaativiin muistiosoitteisiin. AMD:n prosessoreissa tätä ei pääse tapahtumaan, vaan ne estävät esimerkiksi käyttäjätason prosessien pääsyn korkeampia oikeuksia vaativiin tietoihin myös ennakoivan suorituksen osalta. Samaan viittaa myös tietoturvaekspertti Anders Foghin aiemmat testit asian tiimoilta.

Linux-puolella on saatu jo julki ensimmäinen päivitys, jonka on tarkoitus korjata ongelma Intelin raudalla. Ongelmattomasta päivityksestä ei voida puhua, sillä tällä hetkellä päivitys pakottaa PTI:n käyttöön myös AMD:n prosessoreilla, vaikkei ongelma koske niitä lainkaan. Tämän myötä suorituskykyongelmat koskevat kyseisellä päivityksellä myös AMD:n prosessoreita.

Korjaus vaikuttaa kokoonpanon suorituskykyyn eniten raskaissa I/O-tehtävissä eli kotikäyttäjien ei tarvinne olla niistä huolissaan. Phoronixin alustavien testien mukaan Linux-alustalla esimerkiksi pelisuorituskyvyssä ei ole nähty eroa ennen ja jälkeen päivityksen.

Datakeskuksissa tilanne on kuitenkin toinen ja The Registerin raportin mukaan keskimääräinen suorituskykytappio synteettisissä testeissä saattaisi olla jopa 5 – 30 prosenttia, mutta sivusto ei tarjoa väitteelle lähdettä tai todisteita. AnandTechin Ian Cutressin mukaan ensimmäiset todelliset tulokset puhuvat alle puolen prosentin erosta. Phoronixin ajamat tiedostojärjestelmää rasittavat testit puhuvat myös sen puolesta, että tietyissä tehtävissä erot voivat olla erittäin suuria.

Windows-puolella ainakin alustavan päivityksen julkaisun odotetaan tapahtuvan seuraavan Patch Tuesdayn yhteydessä eli vajaan viikon kuluttua 9. tammikuuta. Myös Applen macOS-käyttöjärjestelmä tulee tarvitsemaan päivityksen, mutta sen aikataulusta ei ole toistaiseksi tietoa.

Lähteet: The Register & Reddit

Intel julkaisi Radeon RX Vegalla varustetun Core i7-8809G:n teknisiä tietoja

Intelin Core i7-8809G perustuu julkaistujen tietojen mukaan Coffee Laken sijasta edellisen Kaby Lake -sukupolven prosessoriin.

Intel valmistelee parhaillaan AMD:n Radeon-grafiikkapiirillä ja yhtiön omalla Core-prosessorilla varustetun MCM-prosessorin (Multi-Chip Module) julkaisua. Prosessorista ja samaan paketointiin liitetystä grafiikkapiiristä on saatu tipoittain tietoa niin virallisista kuin epävirallisistakin lähteistä, mutta kaikki tekniset tiedot eivät ole vielä tiedossa.

AnandTech on löytänyt Intelin Intian sivuilta kerroinlukottomien Intelin prosessoreiden vertailun, johon on mahtunut mukaan myös tuleva Core i7-8809G, eli edellä mainittu MCM-prosessori. Sivun mukaan neliytimisen, Hyper-threading-teknologiaa tukevan prosessorin peruskellotaajuus on 3,1 GHz ja sillä on käytössään 8 megatavua L3-tason välimuistia. Prosessorin muistiohjain tukee kahta muistikanavaa DDR4-2400-nopeudella.

AMD:n suunnittelema grafiikkapiiri on nimeltään Radeon RX Vega M GH Graphics, jonka lisäksi pakettiin kuuluu Intelin oma HD Graphics 630. Koko MCM-prosessorin eli prosessorin ja grafiikkapiirin TDP-arvo on yhteensä 100 wattia, mutta se on ilmeisesti konfiguroitavissa käyttäjän tarpeiden mukaan koska tiukan TDP:n sijasta Intel mainitsee erikseen sen olevan ”Target Package TDP”.

Prosessori perustuu ilmeisesti Kaby Lake -ytimeen, sillä sen grafiikkaohjain ja muistiohjain noudattavat Kaby Lake -prosessoreiden ominaisuuksia uudempien Coffee Lakejen sijasta. AnandTech tulkitsee listauksen merkitsevän myös, että prosessori tulisi saataville prosessorikantaan asennettavana versiona, eli käytännössä työpöytämallina, koska taulukossa on listattu vain työpöytäprosessoreita Core i7-8809G:n lisäksi. Allekirjoittanut pitää työpöytämallia kuitenkin erittäin epätodennäköisenä ainakin prosessorikantaan asennettuna versiona, sillä se vaatisi erikoisen kokonsa vuoksi täysin uuden prosessorikannan. Emolevylle juotettavat työpöytäversiot ovat sen sijaan hyvinkin mahdollisia.

Epävirallisten lähteiden mukaan MCM-prosessorin Radeon RX Vega -grafiikkapiirin rinnalla oleva HBM2-muisti on kooltaan 4 Gt ja se toimisi 800 MHz:n kellotaajuudella. Itse grafiikkapiiri tulee toimimaan tämänhetkisten vuotojen perusteella 1190 MHz:n kellotaajuudella ja joidenkin huhujen mukaan siinä olisi käytössä 24 Compute Unit -yksikköä eli 1536 stream-prosessoria. Lisäksi mediassa liikkuu huhuja Core i7-8705G- ja Core i7-8706G -malleista, joissa olisi käytössä karsittu Radeon Vega -grafiikkapiiri, mutta näitä on toistaiseksi mahdoton varmistaa suuntaan tai toiseen.

Intel on jo ehtinyt päivittää sivunsa ja poistanut tiedot sieltä.

Lähde: AnandTech

Nokia 6 (2018):ssa on Snapdragon 630 -piiri ja tavanomainen 16:9-kuvasuhteen näyttö

Nokia 6 (2018):n näytön kuvasuhde on sittenkin sama kuin edeltäjämallissa.

Uutisoimme joulukuun alkupuolella HMD Globalin Nokia 6 (2018) -älypuhelimesta, joka ilmestyi Kiinan telehallintoviranomaisen TENAA:n kotisivuille. Nyt samainen taho on julkaissut tietokantaansa lisää yksityiskohtia viime kuussa hyväksynnän saaneesta Nokia 6 (2018) -älypuhelimesta. Uudet tiedot paljastavat mm. laitteen suorittimen kellotaajuudet sekä näytön kuvasuhteen.

Toisin kuin aiemmin huhuiltiin, tulevassa uudessa Nokia 6:ssa on TENAA:n uusien tietojen mukaan mitoiltaan edeltäjäänsä vastaava näyttö. Halkaisijaltaan näyttö on 5,5 tuumaa ja kuvasuhteeltaan perinteinen 16:9. Tarkkuudeksi kerrotaan 1080 x 1920 pikseliä. Ulkomitat (148,8 x 75,8 x 8,15 mm) ovat kuitenkin pienentyneet ensimmäisen sukupolven mallista pituuden osalta, mikä on nyt merkittävät 5,2 mm pienempi.

Järjestelmäpiiriksi on vahvistunut Geekbenchin tulostietokannan kautta viime toukokuussa esitelty Snapdragon 630, joka sisältää kahdeksan Cortex-A53-prosessoriydintä, Adreno 508 GPU:n, Hexagon 642 DSP:n, Spectra 160 -kuvasignaaliprosessori sekä Cat.12-nopeusluokan X12 LTE -modeemin. TENAA:n laitetietojen prosessorikellotaajuudet sopivat yksiin Snapdragon 630:n kanssa. RAM-muistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa versiosta riippuen 32 tai 64 Gt. Etu- ja takakamera ovat tarkkuudeltaan samat kuin aiemmin – 8 ja 16 megapikseliä. Myös akun koko on sama, eli 3000 mAh.

Nokia 6 (2018):n julkaisuajankohdasta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta laite saatetaan nähdä jopa vielä tällä viikolla, sillä sen edeltäjä esiteltiin viime vuoden tammikuun alussa. io-techin testiartikkeli ensimmäisen sukupolven Nokia 6:sta on luettavissa täältä.

Lähde: TENAA

io-techin 1-vuotissynttärit

Vuosi sitten virallisesti avattu uusi suomalainen tietotekniikkasivusto io-tech.fi on kasvanut räjähdysmäisesti.

Vuosi sitten kirjoitin uutista io-tech.fi-sivuston virallisesta avaamisesta. Tuolloin ajatuksena oli lähteä luomaan tyhjästä Suomen parasta tietotekniikkasivustoa. Uskoakseni olemme onnistuneet tavoitteessamme kohtalaisen hyvin sillä esimerkiksi Alexa.comin Rankingin mukaan io-tech.fi on tänä päivänä Suomen 47. suosituin sivusto.

Ensimmäinen vuosi oli kuin palapeli, jota piti rakentaa palanen kerrallaan. Foorumi, yhteisö, sisältö, mainokset ja liiketoiminta.

TechBBS-foorumin kehitys ja beta-testi alkoi jo vuoden 2016 lopulla. Keskityimme kuuntelemaan käyttäjien palautetta, kehittämään uusia ominaisuuksia ja viilaamaan ulkoasua. Ensimmäisenä päivänä foorumille rekisteröityi noin 2000 käyttäjää ja ensimmäisenä viikkona 5000 käyttäjää. Havaittavissa oli selvää lumipalloefektiä, joka ei olisi enää pysäytettävissä. TechBBS:stä on kasvanut vuoden aikana yksi Suomen aktiivisimmista keskustelufoorumeista ja yhteisöistä.

Vuoden aikana julkaistussa yli 1000 uutisessa olemme pyrkineet keskittymään tietotekniikan ja mobiilimaailman merkittäviin tuotejulkaisuihin ja ajankohtaisiin ilmiöihin. Klikkiotsikointia olemme mielestäni pystyneet välttämään kiitettävästi. Loppuvuoden aikana lanseerasimme foorumin puolelle Uutisia lyhyesti -konseptin, jossa merkitykseltään hieman vähäisempiä aiheita voidaan tuoda lukijoiden tietoisuuteen ja keskusteltavaksi.

Tuotejulkaisuiden osalta vuosi 2017 oli täysin poikkeuksellinen PC-komponenttien saralla ja vuoden varrelle osui monta merkittävää lanseerausta. Käytännössä otollisempaa ajankohtaa perustaa uusi tietotekniikkasivusto ei viimeisen 10 vuoden aikana ole ollut. Testasimme io-techissä käytännössä lähes kaikki merkittävät uudet PC-komponentit ja usein ainoana mediana Suomessa.

Intel julkaisi Kaby Lake -koodinimelliset 7. sukupolven Core-prosessorit tammikuussa, Skylake-X- ja Kaby Lake-X-koodinimelliset Core X -prosessorit kesäkuussa ja 6-ytimiset Coffee Lake -koodinimelliset 8. sukupolven Core-prosessorit lokakuussa. Prosessoreiden rinnalle julkaistiin Z270-, X299- ja Z370-piirisarjat  ja niiden variantit.

AMD esitteli useamman vuoden kehityksen tuloksena uuden Zen-arkkitehtuurin ja siihen perustuvat Ryzen-prosessorit kuluttajille ja Ryzen Threadripper -prosessorit tehokäyttäjille sekä X370- ja X399-piirisarjat ja niiden variantit. Näytönohjainrintamalla AMD päivitti toukokuussa Polaris-grafiikkapiiriin pohjautuvat Radeon RX 500 -sarjan näytönohjaimet ja elokuussa lanseerattiin pitkään ja hartaasti odotettu uuden sukupolven Vega-arkkitehtuuri ja Radeon RX Vega -näytönohjaimet.

NVIDIAn vuoden merkittävimmät julkaisut olivat GeForce GTX 1080 Ti helmikuussa, GeForce GTX 1070 Ti marraskuussa ja Titan V joulukuussa.

Prosessoreiden, emolevyjen ja näytönohjainten lisäksi testasimme muun muassa useita pelikannettavia, koteloita, mekaanisia näppäimistöjä ja kokeilimme niin prosessoreiden, muistien kuin näytönohjaimien ylikellottamista.

Mobiilipuolella vierailimme helmikuussa Barcelonassa MWC-messuilla ja syyskuussa IFA:ssa tutustumassa valmistajien uutuuksiin. Älypuhelinrintamalla testasimme käytännössä kaikki lippulaivamallit ja useita edullisempia malleja Huaweilta, Nokialta, Samsungilta, Applelta, LG:ltä, Sonyltä, HTC:lta, Xiaomilta, Motorolalta ja Asukselta.

Vuoden aikana io-techin Youtube-kanava on kerännyt yli 6000 tekniikasta kiinnostunutta tilaajaa, Facebook-sivuilla on yli 2300 tykkääjää ja Twitterissä yli 1000 seuraajaa.

Iso palanen kokonaisuutta on ollut sivuston liiketoiminnan rakentaminen. Kuuntelimme käyttäjiä ja toteutimme mainonnan täysin poikkeuksellisesti ei-häiritsevänä staattisina JPG- ja PNG-kuvina, jotka esitämme tietoturvallisesti tunnettujen mainospalvelimien ja skriptien sijaan paikallisesti. Lisäksi teimme lukijoille lupauksen, että esitämme io-techissä ainoastaan relevanttia eli tekniikkaan liittyvää mainontaa.

Käyttäjäpalaute mainoksista on ollut käsittämättömän positiivista. Moni yritys ostaa kuitenkin mainokset automaattisesti mainosverkostoista Adblock-mainonnanestoista välittämättä eikä yritysten sisäiset prosessit ole välttämättä niin ketteriä, että mainontaa pystyttäisiin toteuttamaan vaihtoehtoisissa kanavissa, vaikka halua olisi. Onneksi Suomesta löytyy myös alojensa edelläkävijöitä, joita kiinnostaa tavoittaa io-techin lukijoiden kaltaiset alansa ammattilaiset ja tehokäyttäjät ja mainosmyynti ylitti lopulta ensimmäiselle vuodelle asetetut tavoitteet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että io-techin tarina jatkuu myös vuonna 2018. Iso kiitos myös TechBBS-foorumilla tukijäsenyyden ostaneille ja sivustoa tukeneille käyttäjille.

Myös tilastojen valossa kova työ on tuottanut tulosta ja io-techissä vierailtiin joulukuussa yli 1,1 miljoonaa kertaa ja sivulatauksia kertyi 7,8 miljoonaa.

Koko vuoden 2017 aikana TechBBS-foorumille on rekisteröitynyt noin 19 000 käyttäjää, viestejä on kirjoitettu 1,8 miljoonaa ja sivulatauksia on kertynyt 78 miljoonaa. Uutisia on kommentoitu erittäin aktiivisesti ja uutisiin on kertynyt vuodessa yli 30 000 ja artikkeleihin yli 6000 kommenttia.

 

#MAKE ATK GREAT AGAIN

Kiitos ja hyvää uutta vuotta 2018 toivottavat io-techin pojat

Sampsa, Juha, Petrus & Pekko.

io-techin vuoden 2017 suosituimmat jutut

Julkaisimme io-techin ensimmäisen vuoden aikana yli 1000 uutista ja lähes 100 artikkelia. Listasimme suosituimmat jutut.

io-tech.fi on suomalainen tietotekniikkasivusto, joka käsittelee myös mobiililaitteita ja muita IT-alaan ja tekniikkaan liittyviä kiinnostavia ilmiöitä.

Uutisoinnin lähtökohtana on ollut noudattaa punaista lankaa eli pyrimme kattamaan käsittelemämme aiheet, kuten prosessorit, näytönohjaimet, lippulaivaälypuhelimet niin perinpohjaisesti, että lukijamme voivat luottaa pysyvänsä ajantasalla. Olemme myös pyrkineet välttämään uutisissamme klikkiotsikointia ja mahdollisuuksien mukaan taustoittamaan ja syventämään uutisoitavaa aihetta.

Tärkeä osa uutisointia on ollut lukijoidemme aktiivisuus. io-techin uutisiin onkin kertynyt vuoden 2017 aikana jopa yli 30 000 kommenttia eli keskimäärin noin 30 kommenttia / uutinen. Aktiivisen kommentoinnin ja keskustelun ansiosta yksittäinen uutinen on saattanut pysyä pinnalla kuukausia.  Julkaistuihin artikkeleihin kommentteja kertyi noin 6000 kappaletta eli keskimäärin 65 kommenttia / artikkeli.

 

io-techin suosituimmat uutiset 2017

  1. AMD esitteli Ryzen 7 -prosessorit – ominaisuudet, suorituskyky ja hinnat julki (26 722 lukukertaa)
  2. Vahvistus: GeForce GTX 1080 Ti esitellään 28. helmikuuta
  3. Vertailukuvissa Huawei Honor 8 Lite ja Honor 7 Lite
  4. Intelin Coffee Lake -prosessoreiden myynti alkaa 5. lokakuuta
  5. AMD:n Ryzen 7 -prosessoreiden mallinimet ja hinnat vahvistettu
  6. 6-ytiminen Ryzen-prosessori on teknisesti mahdollista toteuttaa
  7. Pyöriikö Crysis? 10 vuotta myöhemmin
  8. io-tech alkaa kehittää omaa uutiskeräintä – kilpailija Amppareille
  9. Razer julkaisi ensimmäisen älypuhelimensa
  10. NVIDIA julkaisi Titan V -näytönohjaimen

 

io-techin suosituimmat artikkelit 2017

  1. Testissä Nokia 8  (44 912 lukukertaa)
  2. Pikatestissä Huawei Honor 8 Lite
  3. AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)
  4. Testissä Intel Core i7-8700K & Core i5-8600K (Coffee Lake)
  5. Intel Core i7-7700K & Core i5-7600K (Kaby Lake)
  6. AMD Ryzen 5 1600X & 1500X
  7. Ylikellotustesti ilmalla: Ryzen 7 1800X & 1700X
  8. Pikatestissä Samsung Galaxy A5 (2017) -älypuhelin
  9. AMD:n uusi Zen x86-arkkitehtuuri ja clock-to-clock-suorituskyky
  10. Testissä AMD Radeon RX Vega 64

 

io-techin toimitus toivottaa lukijoille hyvää uutta vuotta 2018!

#MAKE ATK GREAT AGAIN