Katsaus uusien Ryzen-mobiiliprosessoreiden teknologiaan (Raven Ridge)

Uudet mobiilikäyttöön suunnatut Ryzen-prosessorit tuovat mukanaan muun muassa toisen sukupolven Precision Boost -teknologian.

AMD julkaisi tänään Raven Ridge- eli Ryzen Processor with Radeon Vega Graphics -prosessorit. Ensimmäisenä julkaisuvuorossa olivat ultraohuisiin kannettaviin suunnatut U-sarjan mobiiliprosessorit. Vaikka sekä Zen- että Vega-arkkitehtuurit ovat jo ennestään tuttuja, on mukaan saatu myös uusia teknologioita.

Uudet kannettaviin suunnatut Ryzen-prosessorit tukevat työpöytäprosessoreista tuttuja SenseMI-teknologioita, kuten Pure Power -virranhallintaa, älykästä Neural Net Predictionia sekä Smart Prefetch -ennakointia. Samaan joukkoon kuuluva Precision Boost on päivittynyt 2. versioonsa ja XFR on vaihtunut Mobile XFR:ksi.

Precision Boost 2 -teknologia muuttaa prosessoriydinten Boost-mekanismia siten, että se ei ole enää sidottu suoraan käytössä olevien ydinten määriin. Sen sijasta Precision Boost 2 pyrkii löytämään aina parhaat mahdolliset kellotaajuudet kuhunkin rasitukseen säätämällä jokaisen ytimen kellotaajuuksia erikseen rasituksen mukaan. Teknologia ottaa huomioon myös suoritettavien säikeiden määrän ja esimerkiksi yhdellä ytimellä yhtä säiettä suoritettaessa kellotaajuus on korkeampi, kuin kahta säiettä suoritettaessa. Kellotaajuus säätyy 25 MHz:n askelin.

Mobile XFR (mXFR) puolestaan on pohjimmiltaan vastaava XFR:n kanssa, mutta sen toiminta on sidottu tällä kertaa itse kannettavaan eikä käytettyyn prosessorimalliin. AMD tulee hyväksymään mXFR:n käyttöön kannettavissa niiden käyttämien jäähdytysratkaisujen perusteella. Yhtiön omien testien mukaan Ryzen 7 2700U saa mXFR-teknologiasta noin 23 % hyödyn Cinebenchin moniydin testissä.

AMD on optimoinut uusien Ryzen-prosessoreiden tehonkulutusta muun muassa käyttämällä yhteistä VDD-jännitelinjaa koko piirille. Sekä prosessoriytimet että grafiikkaohjaimen osat on eritelty lopulliset käyttöjännitteet muodostavilla LDO-regulaattoreilla (Low-dropout regulator) useiksi alueksi, jotka toimivat samalla virrankatkaisuvyöhykkeinä kyseisille piirin osille. AMD:n mukaan kyseiset optimoinnit yksinään pienentävät prosessorin tarvitsemaa sähkövirtaa 36 prosentilla. AMD on lisäksi jakanut virrankatkaisuvyöhykkeet kahteen tyyppiin sen mukaan, tarvitaanko niitä esimerkiksi näytön virkistämiseksi.

Tehonkulutuksen optimointiin liittyy myös Precision Boost 2:nkin hyödyntämä ydinkohtainen jännite ja kellotaajuus, jota optimoidaan kunkin säikeen tarpeiden mukaisesti. AMD:n antamassa 3DMark Fire Strike -esimerkissä näkyy hyvin, miten eri ydinten ja grafiikkaohjaimen kellotaajuudet vaihtelevat rajustikin testin eri osa-alueiden mukaan.

AMD:n mukaan kaikki sen Raven Ridge -arkkitehtuuriin tekemät optimoinnit mahdollistavat parhaimmillaan kaksi kertaa pidemmän akkukeston kuin viime sukupolven FX-9800P-APU-piirillä, joskin todellisuudessa ero on useimmissa tapauksissa selvästi pienempi. Kaksinkertainen ero koskee yhtiön julkaisemien lukujen mukaan VP9-videotoistoa, joka selittyy viime sukupolven APU-piirin vanhemmalla videonpurkuyksiköllä, joka ei hallitse kyseistä koodekkia.

NVIDIA esitteli GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimen, myynti alkaa 2. marraskuuta

Uutuusnäytönohjain on tarkoitettu kilpailemaan ensisijaisesti AMD:n Radeon RX Vega 56:n kanssa ja piristämään joulumyyntiä.

GeForce GTX 1070 Ti ei tarjoa varsinaisesti mitään uutta, vaan kyseessä on päivitetty ja suorituskykyisempi version GeForce GTX 1070:stä. Tänään paljastettiin näytönohjaimen ominaisuudet ja jälleenmyyjät alkavat ottamaan vastaan ennakkotilauksia.

GeForce GTX 1070 Ti:n veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 449 dollaria. Euroopassa eli Saksassa ja Ranskassa suositushinta on 469 euroa eli noin 50-60 euroa enemmän, mitä tällä hetkellä edullisimmat GeForce GTX 1070 -mallit maksavat. Suomessa GeForce GTX 1070 Ti:n hinta tulee olemaan alkaen 490 euroa.

Käytössä on sama Pascal-arkkitehtuurin GP104-grafiikkapiiri kuin GeForce GTX 1070- ja 1080-näytönohjaimissa, mutta CUDA-ytimiä on käytössä 2432 kappaletta ja tekstuuriyksiköitä 152 kpl siinä missä GTX 1070:ssä CUDA-ytimiä on 1920 kpl ja tekstuuriyksiköitä 120 kpl. 256-bittisen muistiväylän jatkeena on edelleen kahdeksan gigatavua 8 Gbps:n nopeudella toimivaa GDDR5-muistia.

Grafiikkapiirin perustaajuus on nostettu 1607 MHz:iin ja 3D-rasituksessa Boost-taajuus on edelleen 1683 MHz.  TDP-arvo on noussut 30 watilla 150 watista 180 wattiin.

NVIDIAn uuden linjauksen mukaan kaikki markkinoille julkaistavat GeForce GTX 1070 Ti -mallit tulevat toimimaan vakiona samoilla referenssitaajuuksilla eli tehdasylikellotuksia ei tulla näkemään. Käyttäjä voi kuitenkin itse manuaalisesti ylikellottaa näytönohjaimen toimimaan korkeammilla kellotaajuuksilla.

Media saa julkaista testitulokset 2. marraskuuta klo 16, jolloin myös  io-tech julkaisee oman GeForce GTX 1070 Ti -artikkelinsa. Samana päivänä alkaa myös näytönohjaimen myynti.

 

Saimme juuri käsiimme MSI:n GeForce GTX 1070 Ti Gaming X 8G -näytönohjaimen ja myöhemmin tänään luvassa on unboksaus- ja ensituntumatvideo.

AMD julkaisi Ryzen-prosessorit Vega-grafiikkaohjaimella (Raven Ridge)

AMD:n ensimmäiset Ryzen-prosessorit Vega-grafiikkaohjaimella on suunnattu ultraohuisiin kannettaviin.

AMD on julkaissut odotetut Raven Ridge -arkkitehtuuriin perustuvat APU-piirit virallisesti. Odotetun Ryzen Mobile -nimen sijasta piirit tunnetaan virallisesti nimellä Ryzen Processor with Radeon Vega Graphics ja sen myötä APU-piiri jäänee terminä pikkuhiljaa historiaan. Nyt julkaistut mobiiliprosessorit sijoittuvat ultraohuisiin kannettaviin suunnattuun U-sarjaan.

Raven Ridge yhdistää yhteen prosessoriin AMD:n Zen-arkkitehtuuriin perustuvat prosessoriytimet ja Vega-arkkitehtuuriin perustuvan grafiikkaohjaimen. Prosessorissa yksi CCX-prosessorikompleksi eli neljä prosessoriydintä ja 11 NCU-yksikön (704 stream-prosessoria) grafiikkaohjain. Prosessorit on optimoitu myös fyysisesti ultraohuisiin kannettaviin madaltamalla niitä 24 % verrattuna viime sukupolven Bristol Ridge -APU-piireihin.

Ensimmäisenä julkaisuvuoron saivat Ryzen 5 2500U- ja Ryzen 7 2700U -nimillä markkinoitavat mobiiliprosessorit. Molemmissa malleissa on käytössä neljä prosessoriydintä ja SMT-teknologian avulla ne kykenevät suorittamaan samanaikaisesti kahdeksaa säiettä. Kullakin ytimellä on käytössään 512 kilotavun L2-välimuisti ja kaikkien ydinten kesken jaettu 4 megatavun L3-välimuisti. Ryzen 5 2500U:n prosessoriydinten peruskellotaajuus on 2,0 ja Boost-kellotaajuus 3,6 GHz, kun Ryzen 7 2700U:lla vastaavat kellotaajuudet ovat 2,2 ja 3,8 GHz. Prosessoreiden muistiohjain on kaksikanavainen ja se tukee maksimissaan DDR4-2400-nopeutta.

Ryzen 7 2700U:n grafiikkaohjaimessa on käytössä 10 NCU-yksikköä eli 640 stream-prosessoria. Grafiikkaohjaimen maksimikellotaajuus on 1,3 GHz eikä AMD paljastanut sen peruskellotaajuutta. Ryzen 5 2500U:ssa on puolestaan käytössä 8 NCU-yksikköä eli 512 stream-prosessoria. Grafiikkaohjaimen Boost-kellotaajuus on 1,1 GHz. Grafiikkaohjaimet tukevat luonnollisesti Vegasta tuttuja ominaisuuksia kuten FreeSync 2- ja HDR-näyttöteknologioita. Molempien prosessoreiden TDP-arvo on oletuksena 15 wattia mutta se voidaan konfiguroida tarpeen mukaan 9 ja 25 watin välillä.

Uusien Ryzen-piirien selkärankana toimii odotetusti Infinity Fabric -yhdysväylä. Prosessorin kuusi osa-aluetta, eli itse prosessoriytimet, grafiikkaohjain, multimedia-yksiköt, näyttöohjain, muistiohjain ja i/o-ohjain/piirisarja, kommunikoivat välimuistikoherentin väylän avulla keskenään. Infinity Fabricin telemetriatietoja hyödynnetään myös Precision Boost 2- ja Mobile XFR -teknologioiden kanssa.

AMD:n mukaan yhtiön uudet prosessorit tulevat saataville välittömästi, eli niillä varustetut kannettavat ehtivät joulumarkkinoille. Luvassa on ainakin HP:n Envy X360, Lenovon Ideapad 720S ja Acerin Swift 3. Kaksi jälkimmäistä tulevat saataville sekä Ryzen 5 2500U:lla että Ryzen 7 2700U:lla varustettuna, mutta HP:n Envy X360 tullaan julkaisemaan vain Ryzen 5 2500U:lla. Jostain käsittämättömästä syystä Lenovo on päättänyt tukea kannettavallaan vain yhtä muistikanavaa, mutta HP:n ja Acerin kannettavat tukevat molempia muistikanavia.

Uusi artikkeli: Lukijatesti: Sailfish X & Sony Xperia X

26.10.2017 - 09:15 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (20)

TechBBS:n käyttäjä FlyingAnteron tekemässä lukijatestissä tutustutaan Jollan Sailfish X -käyttöjärjestelmään Sony Xperia X -puhelimessa.

io-tech julkaisee mieluusti TechBBS-foorumin käyttäjien tekemiä ansiokkaita tuotoksia ja tällä kertaa emme voineet olla jakamatta suuremmalle yleisölle nimimerkin FlyingAntero kirjoittamaa lukijatestiä Jollan Sailfish X -käyttöjärjestelmästä Sonyn Xperia X -älypuhelimeen asennettuna.

Jutussa tutustutaan asennusalustana toimivaan puhelimeen, Sailfish X:n asennukseen, käyttöliittymän ominaisuuksiin ja sovelluksiin, kameran toimintaan sekä yleisiin käyttökokemuksiin.

Lue artikkeli: Lukijatesti: Sailfish X & Sony Xperia X

Seagate lupaa toimittaa ensimmäiset HAMR-kiintolevyt ensi vuonna

Seagaten mukaan HAMR-teknologia tulee yltämään 40 teratavun kapasiteetteihin kaksi vuotta aiemmin kuin Western Digitalin MAMR-teknologia.

Uutisoimme jokin aika sitten Western Digitalin tekemästä läpimurrosta MAMR-teknologiaa (Microwave-Assisted Magnetic Recording) hyödyntävien kiintolevyjen saralla. Seagate on puolestaan keskittynyt Heat Assisted Magnetic Recording- eli HAMR-teknologiaan ja kertoo nyt tehneensä siinä oman läpimurtonsa.

Seagaten mukaan se uskoo kykenevänsä toimittamaan ensimmäiset HAMR-kiintolevyt vuoden 2018 aikana ja 20 teratavun kokoisten HAMR-kiintolevyjen massatuotannon on määrä alkaa vuonna 2019. Tähän päivään mennessä yhtiö on valmistanut vasta 40 000 HAMR-kiintolevyä, mutta sen luotto teknologiaansa on kova. Yhtiön mukaan esimerkiksi pelot liian korkeaksi nousevasta kulutuksesta tai lämpötiloista ovat osoittautuneet turhiksi, sillä kulutuksen kerrotaan olevan samaa luokkaa nykyisten helium-täytteisten kiintolevyjen kanssa ja kiintolevyn lämpeämisen ja viilentymisen kirjoituksen vuoksi olevan ohi nanosekunneissa.

Tulevaisuuden osalta Seagate uskoo, että vuoteen 2023 mennessä HAMR-kiintolevyillä tultaisiin pääsemään vähintään 40 teratavun kapasiteetteihin asti, eli ainakin samaan kuin Western Digital aikoo päästä MAMR-teknologian avulla vuonna 2025.

Lähde: ComputerBase

Uuteen Beta labs -ohjelmaan osallistuvat Nokia 8 -käyttäjät saavat Oreo-päivityksen ennen muita

25.10.2017 - 14:30 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (1)

Nokia 8 -käyttäjät pääsevät maistamaan Android Oreo -päivitystä ennakkoon tuoreen Beta labs -ohjelman puitteissa.

HMD Global on lanseerannut tänään uuden Nokia phones beta labs -ohjelman, johon osallistuvat Nokia 8 -käyttäjät saavat uusimmat päivitykset ensimmäisenä. Yrityksen nettisivujen mukaan käyttäjät pääsevät testaamaan tulevaa Android 8.0 Oreo -päivitystä ennen sen virallisen version julkaisua ja antamaan palautetta mahdollisimman sulavan käyttökokemuksen kehittämiseksi.

Käyttäjän on rekisteröidyttävä ohjelmaan Nokian nettisivuilla sekä annettava puhelimensa IMEI-koodi ja operaattori. OTA-päivityksen kerrotaan tulevan puhelimeen saataville 12 tunnin sisällä nettisivuilla tehdystä päivityspyynnöstä. Laitteen sisältö suositellaan varmuuskopioimaan ennen päivityksen asentamista. Halutessaan käyttäjä voi myös tehdä päivityspyynnön ohjelmiston palauttamiseksi viralliseen Android Nougat -versioon.

io-tech asensi Oreo Beta -päivityksen omaan Nokia 8 -testikappaleeseensa hetki sitten. Päivitys on kooltaan runsaat 1,3 gigatavua ja sen kerrotaan sisältävän mm. picture-in-picture-tilan, ilmoitustäplät, Google Play Protect -tietoturvatarkistukset, salasanojen automaattitäytön, nopeamman boottaukset sekä Androidin lokakuun tietoturvapäivitykset.

Lähde: Nokia, Twitter

Cherry tarjoaa mekaanisia MX-näppäinkytkimiään myyntipakkauksessa harrastajille

Cherryn suosittuja MX-näppäinkytkimiä saa pian myös 110 kappaleen myyntipakkauksissa.

Maailman suosituin mekaanisten näppäinkytkimien valmistaja Cherry on julkaissut aihepiiristä kiinnostuneille harrastajille ja laitekehittäjille suunnatun MX Switch Developer Kit -paketin, joka sisältää 110 näppäinkytkintä rakenteluprojekteja varten. Aiemmin mekaanisten näppäimistöjen rakentelijat ovat tilanneet näppäinkytkimiä yksittäin tai irrottaneet niitä toisista näppäimistöistä – nyt irtokytkinsarjan saa ostettua myyntipakkauksessa.

Irtokytkinpaketti on tarjolla kaikkiaan yhdeksästä eri kytkintyypistä – punaisesta, mustasta, sinisestä, ruskeasta, vihreästä, kirkkaasta, hiljaisesta mustasta, hiljaisesta punaisesta sekä Speed-mallista. Paketteina myytävät kytkimet ovat ledittömiä sekä kiinnityspinnittömiä malleja.

Cherry MX Switch Developer Kit -kytkinpaketit tulevat marraskuun aikana maailmanlaajuisesti saataville saksalaisen Reichelt.de-jälleenmyyjän kautta. Pakettien hinta on noin 40 euron luokkaa.

Lähde: Cherry

io-tech.fi sai ominaisuuspäivityksen vuodelle 2018

Uutisten ja artikkeleiden sivupohjaa on päivitetty uusilla ominaisuuksilla ja sisältönäkymillä.

Vuoden vaihteessa 1-vuotissynttäreitään viettävä uusi suomalainen tietotekniikkasivusto io-tech.fi on päivittynyt uusilla ominaisuuksilla ja sisältöä on tuotu entistä paremmin esille. Uusien toiminnallisuuksien tavoitteena on tarjota käyttäjille mahdollisuus lukea haluamaansa sisältöä entistä persoonallisemmin.

Etusivun uutisnäkymän voi nyt valita oman mieltymyksen mukaan kokonaisten uutisten listauksena tai kevyempänä esikatselunäkymänä. Valittu näkymä jää selaimen muistiin.

Lisäksi uutissuodatin on päivitetty niin, että jatkossa voi valita kaikkien uutisten sijaan näkyviin vain pelkät tietotekniikka- tai mobiiliuutiset ja myös kyseinen valinta jää selaimen muistiin.

 

Kun hiiren kursorin vie ylänavigaation Artikkelit-sivun linkin päälle, siitä avautuu nyt pudotusvalikko eri aihekategorioihin. Samoin Uutiset-linkin pudotusvalikosta pääsee listaukseen tietotekniikka- tai mobiiliuutisista.

 

Artikkelit-sivulle on lisätty kategoriavalitsin, josta voi suodattaa näkyviin vain tietyn aihealueen artikkelit.

 

Oikean reunan palstaan on tuotu videoille oma nostolaatikko ja Suosituimmat-laatikko näyttää jatkossa io-techin viikon luetuimmat uutiset.

Kokonaan uutta sisältöä on Uutisia Lyhyesti -boksi, josta löytyy mielenkiintoisia nopeasti käsiteltäviä uutisaiheita, kuten tuotejulkaisuja ja muita IT-maailman tapahtumia. Tulevaisuudessa myös lukijat voivat osallistua uutiset lyhyesti -konseptin sisällöntuotantoon foorumin puolella.

 

Mobiilinäkymään io-techin etusivulle on lisätty näkyviin kolme uusinta artikkelia.

Jo aiemmin sivuille päivitettiin mahdollisuus käyttää tummaa teemaa, jonka voi valita käyttöön ylänavigaatiosta. Lisäksi io-techin uutisia ja artikkeleita on voinut lukea ja kommentoida alusta alkaen niin sivujen kuin keskustelufooruminkin kautta. Teknisistä syistä foorumin puolella jutuista puuttuu kuitenkin esimerkiksi kuvagalleriat, joten parhaan kokemuksen saavuttamiseksi suosittelemme lukemaan jutut io-tech.fi-sivuilla.

 

Tietoa io-tech.fi-sivustosta

io-tech.fi aloitti toimintansa virallisesti 1.1.2017 ja nykyään kuukaudessa sivustolla vierailee yli 200 000 uniikkia tekniikasta kiinnostunutta kävijää, sivuilla vieraillaan yhteensä yli miljoona kertaa ja sivulatauksia kertyy yli 7 miljoonaa. TechBBS-keskustelufoorumille on rekisteröitynyt vuoden aikana 17 000 jäsentä. io-tech.fi on Alexan Rankingin mukaan 47. suosituin sivusto Suomessa ja käyttäjät viettävät päivittäin sivustolla eniten aikaa.

Tuleva OnePlus 5T huhujen ja kuvavuotojen kohteena

24.10.2017 - 19:12 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (24)

Huhujen mukaan OnePlus valmistelee uutta 5T-mallia. Laite komeilee nyt useammassa kuvavuodossa.

Viime vuoden tapaan OnePlussan odotetaan julkaisevan myös tänä vuonna parannellun T-version nykyisestä huippumallistaan. Huhujen ohella uuden mallin tulemiseen viittaa myös se, että nykyisen OnePlus 5 -mallin kaikki versiot ovat loppu yrityksen verkkokaupasta.

Nettiin kuvia vuotaneiden lähteiden mukaan 5T:n kerrotaan olevan suunnilleen saman levyinen kuin OnePlus 5, mutta pituussuunnassa laitteen mitat ovat kasvaneet. Näytön pienempien reunojen myötä sormenjälkitunnistin on kuvien perusteella siirretty takakuoreen. Muilta osin muotoilu noudattelee samaa linjaa OnePlus 5:n kanssa.

Huhujen mukaan 5T:n näyttö on läpimitaltaan kuusi tuumaa ja tarkkuudeltaan 1080 x 2160 pikseliä. Toisin sanoen kuvasuhde on tänä vuonna yleistynyt 18:9. Vuotaneen nettisivukuvan perusteella OnePlus saattaa käyttää “Larger screen. Same footprint” -mainoslausetta laitteen markkinoinnissa.

Lähteet: Android Authority, Twitter (1)(2), Weibo

AMD julkaisi Radeon Software 17.10.2 -ajurit näytönohjaimilleen uusin laskentaominaisuuksin

AMD:n uudet ajurit tuovat paitsi uusia ominaisuuksia laskentatehtäviin, myös merkittäviä suorituskykyparannuksia uusimpiin peleihin.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.10.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia.

Radeon Software 17.10.2 -ajurit sisältävät selvästi normaalia enemmän parannuksia ja uusia ominaisuuksia. Ajurit tukevat nyt virallisesti Windows 10 Fall Creators Updatea, kun aiemmin sitä tuki vain yksi beetaversio ajureista. Mukana on myös uusi GPU Workload -kytkin, jolla voi tietyillä näytönohjaimilla valita joko grafiikkaan tai laskentatehtäviin optimoidun toimintatilan sekä tuki maksimissaan kahdelletoista samanaikaiselle RX 400-, RX 500- tai RX Vega -sarjan grafiikkapiirille laskentatehtävissä.

Ajureiden mukana tulee myös joukko parannuksia peleihin. Radeon RX Vega 56:lle luvataan 17.10.1 -ajureihin verrattuna parhaimmillaan 8 % parempaa suorituskykyä Wolfenstein II: The New Colossuksessa, parhaimmillaan 16 % parempaa suorituskykyä Assassin’s Creed: Originsissa ja peräti 43 % parempaa suorituskykyä Destiny 2:ssa. Radeon RX 580:lle suorituskykyparannukset samoissa peleissä ovat parhaimmillaan 4, 13 ja 50 %.

Ajurit korjaavat lisäksi tuttuun tapaan jälleen liudan tiedossa olleita ongelmia. Voit tutustua tarkkaan listaan korjatuista ongelmista ja tiedossa olevista bugeista ajureiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä