AMD:n uudet Zen-palvelinprosessorit saivat nimen: Epyc

AMD tulee kilpailemaan Intelin Xeon-prosessoreiden kanssa uusilla Epyc-prosessoreilla.

Toimitusjohtaja Lisa Su paljasti 2017 Financial Analyst Day -esityksessään, että uuteen Zen-arkkitehtuuriin pohjautuvat Naples-koodinimelliset prosessorit tullaan julkaisemaan markkinoille Epyc-brändinimellä. Epyc tulee korvaamaan vuonna 2003 käyttöönotetun Opteron-brändin AMD:n työasema- ja palvelinprosessoreissa.

Aikaisemmin Naples-koodinimellä tunnettu Epyc-prosessori on varustettu 32 ytimellä ja SMT-tuella se kykenee käsittelemään 64 säiettä. Isokokoisessa SP3-kantaisessa (LGA 4096) prosessorissa on yhdistetty lämmönlevittäjän alla neljä 8-ytimistä piisirua samalle hartsialustalle MCM- eli Multi-Chip Module -konfiguraatioon. Muistiohjain tukee kahdeksaa DDR4-muistikanavavaa ja PCI Express 3.0 -linjoja on käytössä 128 kappaletta.

Markkinoille on tulossa eri ydinkonfiguraatioilla (8, 16, 24) ja kellotaajuuksilla varustettuja Epyc-prosessoreita eri hintaluokkiin. Aiemmin tänä keväänä AMD lanseerasi Zen-arkkitehtuuriin perustuvat 4-, 6- ja 8-ytimiset työpöytäprosessorit myyntiin Ryzen-brändinimellä.

TechBBS-foorumin myyntialue päivittyi – myy ja osallistu arvontaan!

Kaikkien myyntialueen tuotekategorioiden ilmoitukset näkyvät ja päivittyvät jatkossa myös myydään-pääkategoriaan, jos haluaa selailla myynti-ilmoituksia laajemmin.

Uudistuksen kunniaksi järjestämme tuotearvonnan ja rohkaisemme vanhoja ja uusia käyttäjiä kokeilemaan myyntialueella käytettyjen tavaroiden myyntiä.

Osallistuminen on helppoa:

 1. Tee myynti-ilmoitus TechBBS:n myyntialueelle
 2. Lähetä linkki myynti-ilmoitukseesi arvontaketjuun

Arvontaan voi osallistua kaikki 15.5. tai sen jälkeen tehdyt myynti-ilmoitukset. Arvomme kaikkien osallistuneiden kesken Bitfenixin Pandora ATX -kotelon ja Blackstorm Mech 2017 -näppäimistön.

Arvonta suoritetaan 1.6.2017, voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti profiilista löytyvään sähköpostiosoitteeseen ja yksityisviestillä. Jos arvonnan voittajaa ei tavoiteta kahden viikon kuluessa, arvonta suoritetaan uudelleen.

Onnea arvontaan!

Intelin tulevat Core i9 -prosessorit ensimmäisissä väitetyissä testeissä

Intelin Core i9 -sarjan prosessorit perustuvat uuteen Skylake-X-arkkitehtuuriin ja niissä on mallista riippuen 6 – 12 ydintä, joista kukin kykenee suorittamaan samanaikaisesti kahta säiettä.

Uutisoimme viikonloppuna Intelin nimeävän tulevat LGA 2066 -kantaiset Skylake-X-prosessorit Core i9 -sarjaksi. Uudet prosessorit tullaan julkaisemaan kesäkuussa E3-messujen PC Gaming Show -tapahtumassa ja myyntiin ne saapuvat 26. kesäkuuta.

Skylake-X-prosessoreissa on mallista riippuen 6 – 12 ydintä ja ne tukevat kaikki Hyper-threading-teknologiaa, jonka myötä kukin ydin voi suorittaa kahta säiettä samanaikaisesti. Prosessorit valmistetaan 14 nanometrin valmistusprosessilla. Tarkemmat alustavat tekniset tiedot voit tarkistaa yltä löytyvästä taulukosta. Taulukon Core i7 -mallit kuuluvat Kaby Lake-X -sarjaan.

UserBenchmark-sivuston tulostietokantaan on nyt ilmestynyt ensimmäiset Core i9 -sarjan prosessoreilla ajetuiksi väitetyt testit. Sivustolta löytyy tulokset sekä 10-ytimiselle Core i9-7900X- että 12-ytimiselle Core i9-7920X -mallille. Testit myös paljastivat uutta tietoa prosessoreiden kellotaajuuksista, jotka tosin voivat vielä muuttua ennen julkaisua. Tulosten aitoutta on toistaiseksi mahdotonta varmistaa.

UserBenchmarkin mukaan Core i9-7900X:n peruskellotaajuus olisi 3,3 GHz:n sijasta 3,1 GHz. Valitettavasti testi ei kerro prosessorin Turbo-kellotaajuutta ja tulosten perusteella voidaan olettaa, ettei Turbo-ominaisuus ollut lainkaan käytössä. Prosessori sai yhden ytimen testistä tulokseksi 107 pistettä, neljän ytimen testistä 434 pistettä ja kaikkien ytimien testistä 1467 pistettä.

Core i9-7920X:n peruskellotaajuudeksi testi kertoo 2,9 GHz ja keskimääräiseksi Turbo-kellotaajuudeksi 3,25 GHz. Prosessori sai yhden ytimen testistä 130 pistettä, neljän ytimen testistä 502 pistettä ja kaikkien ytimien testistä 1760 pistettä.

Kokosimme vertailun vuoksi yllä olevaan taulukkoon myös Intel Core i7-6950X:n (10 ydintä, 20 säiettä) ja Ryzen 1800X:n (8 ydintä, 16 säiettä) tulokset samassa testissä. Verrokkiprosessoreiden tuloksista tulee ottaa huomioon, että ne ovat lukuisten testien keskiarvoja ja pitävät sisällään myös ylikellotettujen prosessoreiden tuloksia. Vakiokellotaajuuksilla ajettujen tulosten poimiminen kaikkien joukosta ei onnistu UserBenchmarkin työkaluilla.

Lähde: Hardware.info

Motorola esitteli uudet edulliset Moto C- ja Moto C Plus -mallinsa

Motorola esitteli uudet Moto C -älypuhelimensa edulliseen noin sadan euron hintaluokkaan.

Kuten liikkuneiden huhujen pohjalta saattoi jo ennakkoon aavistella, Motorola on esitellyt uudet hinnat-alkaen-luokan Moto C -älypuhelimensa. Uutuuksien ulkomuoto ja tekniset ominaisuudet ovat pitkälti aikaisempien vuotojen mukaiset. Molemmat Moto C -mallit ovat muovikuorisia ja ne molemmat käyttävät viiden tuuman näyttöä sekä Mediatekin neliytimistä järjestelmäpiiriä.

Plus-mallin ostaja saa muutaman kympin lisäsijoituksella tarkemman näytön, hieman nopeamman prosessorin, enemmän muistia, tarkemman takakameran sekä merkittävästi suuremman akun. Molemmista Moto C -malleista löytyy Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmä.

Moto C tekniset ominaisuudet:

 • 145,5 x 73,6 x 9 mm, 154 grammaa
 • 5-tuumainen 480 x 854 pikselin näyttö
 • MediaTek MT6737M -järjestelmäpiiri (4 x 1,1 GHz Cortex-A53)
 • 1 Gt RAM-muistia
 • 16 Gt tallennustilaa
 • 4G 150/50 Mbit/s, Dual-SIM
 • 2350 mAh akku
 • Viiden megapikselin takakamera, 1,4 um pikselikoko, kiinteä tarkennus, LED-salama
 • 2 MP etukamera, LED-salama, f2.8
 • Android 7.0 Nougat

Moto C Plus tekniset ominaisuudet:

 • 144 x 72,3 x 10 mm, 162 grammaa
 • 5-tuumainen 720p-näyttö
 • MediaTek MT6737 -järjestelmäpiiri (4 x 1,3 GHz Cortex-A53)
 • 2 Gt RAM-muistia
 • 16 Gt tallennustilaa
 • 4G-yhteydet (150/50 Mbit/s), Dual-SIM
 • 4000 mAh akku, 10 W pikalataus
 • 8 megapikselin takakamera, 1,12 um pikselikoko, automaattitarkennus, f2.2, LED-salama
 • 2 MP etukamera, LED-salama, f2.8
 • Android 7.0 Nougat

Moto C:n suositushinta on 89 euroa 3G-versiolle ja 99 euroa 4G-versiolle (8 Gt). Moto C Plussan lähtöhinta on 119 euroa yhden gigatavun RAM-muistilla varustetulle versiolle. Molempien mallien värivaihtoehtoja ovat Metallic Cherry, Pearl White, Fine Gold ja Starry Black. Laitteiden paikallisista saatavuustiedoista ilmoitetaan myöhemmin markkinakohtaisesti.

PÄIVITYS 8.6.2017: Moto C -mallit ovat nyt saatavilla Suomen markkinoilla 129 ja 139 euron suositushinnoilla. Suomessa myyntiin tulevissa versioissa on 4G-yhteydet sekä 16 Gt tallennustilaa. Plus-mallissa on 2 Gt RAM-muistia.

Lähde: Motorola (1)(2)

Uusi artikkeli: Ensituntumat: HTC U11

io-techin ensituntumat HTC:n tänään julkaisemasta U11-älypuhelimesta.

HTC esitteli hetki sitten Taipeissa uuden U11-lippulaivapuhelimensa. io-tech pääsi tutustumaan uutuuteen ennakkoon viime viikon perjantaina Kööpenhaminassa järjestetyssä tilaisuudessa. Ensituntumat-artikkelissa tutustumme laitteen fyysiseen toteutukseen ja käymme läpi lyhyen ensitapaamisen aikana esiin nousseita huomioita.

HTC U11 tulee Suomessa myyntiin kesäkuun alussa 779 euron suositushintaan. io-tech tutustuu puhelimeen tarkemmin kesän aikana.

Lue artikkeli: Ensituntumat: HTC U11

HTC esitteli uuden U11-lippulaivapuhelimensa puristuksen tunnistavalla Edge Sense -tekniikalla

16.5.2017 - 10:00 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (4)

HTC:n uusi U11:ksi nimetty lippulaivapuhelin on varustettu kyvykkäällä kameralla sekä puristuksen tunnistavalla Edge Sense -ominaisuudella.

Taiwanilainen älypuhelinvalmistaja HTC on julkistanut juuri Taipeissa uuden U11-mallinimeä kantavan huippumallinsa. Uutuus liittyy osaksi alkuvuodesta esiteltyä U-mallisarjaa, mutta ylläpitää mallinumeron osalta silti myös jatkumoa viime vuoden HTC 10 -malliin nähden.

Uutuuden erikoisin ominaisuus on Edge Sense -toiminto, joka tunnistaa käyttäjän puristukset laitteen kyljistä. Käyttäjä voi ohjelmoida toimintoon pikakomentoja sekä hyödyntää sitä sovelluskohtaisissa pikavalinnoissa. 12 megapikselin UltraPixel 3 -takakameran kehutaan saavuttaneen markkinoiden parhaan 90 pisteen tuloksen puolueettomassa DxOMark Mobile Score -kameratestissä. U11:stä löytyy myös BoomSound Hi-Fi Edition -stereokaiuttimet, joiden äänenlaadun kehutaan olevan parempi kuin yksissäkään aiemmissa BoomSound-kaiuttimissa. Rautapuolelta löytyy Qualcommin suorituskykyisin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri.

HTC U11 tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 153,9 x 75,9 x 7,9 mm
 • Paino: 169 grammaa
 • Alumiinikehys, Gorilla Glass 5 -kuoret, IP67-suojaus
 • 5,5” Super LCD5 -näyttö, Gorilla Glass 5 -lasi
 • Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri
 • 4 Gt RAM-muistia, 64 Gt tallennustilaa
 • MicroSD-muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
 • 12 megapikselin Ultrapixel 3 -takakamera, UltraSpeed PDAF-tarkennus, f1.7 objektiivi, OIS
 • 4K-videokuvaus, 3D-audio, stereo Hi-Res-äänitallennus
 • 16 megapikselin etukamera, f2.0, kiinteä tarkennus
 • BoomSound HiFi Edition -stereokaiuttimet, 24-bittinen DA-muunnin
 • 3000 mAh akku, Quick Charge 3.0
 • USB Type-C USB 3.1, Displayport
 • Cat.16 4G, Bluetooth 4.2, 802.11ac WiFi, NFC
 • Sormenjälkitunnistin
 • Android 7.1.1 -käyttöjärjestelmä, Sense-käyttöliittymä

HTC U11 tulee Suomessa myyntiin Amazing Silver- ja Brilliant Black -väreissä kesäkuun alussa 779 euron verolliseen suositushintaan. io-techin ensituntumat-artikkelin voit lukea tuoreeltaan seuraavan linkin takaa:

Lue artikkeli: Ensituntumat: HTC U11

Windows 10:n seuraava merkittävä päivitys on Fall Creators Update

Windows 10 Fall Creators Update tuo mukanaan muun muassa Creators Updatesta pois jääneen My Peoplen sekä eri laitteiden välistä yhteistyötä helpottavan Microsoft Graphin.

Microsoft julkaisi Windows 10:n tuoreimman merkittävän sisältöpäivityksen, Creators Updaten virallisesti 11. huhtikuuta. Creators Update oli käyttöjärjestelmän kolmas merkittävä päivitys November Updaten (versio 1511) ja Anniversary Updaten (versio 1607) jälkeen.

Microsoftin seuraava etappi Windows 10:n kehitystyössä on Redstone 3 -koodinimellä aiemmin tunnettu Fall Creators Update. Päivitys tulee sisältämään sekä täysin uusia ominaisuuksia ja päivityksiä, että Creators Updatesta viime hetkillä pois jääneitä ominaisuuksia. Yksi Creators Updaten kyydistä lopulta tippuneista ominaisuuksista oli My People, joka tulee mahdollistamaan tärkeimpien kontaktien sijoittamisen suoraan tehtäväpalkkiin, mikä mahdollistaa esimerkiksi yhteydenpidon ja tiedostojen jaon nopeammin ja yksinkertaisemmin.

Microsoft on esitellyt nyt blogissaan joukon Fall Creators Updaten tulevia ominaisuuksia, jotka yhtiö paljasti alun perin Build 2017 -tapahtumassaan. Yksi ominaisuuksista on ulkonäköpäivitys, eli Project Neon -koodinimellä aiemmin tunnettu Microsoft Fluent Design System. Uusi muotokieli korvaa nykyisin käytössä olevan Metro-johdannaisen MDL2:n eli Microsoft Design Language 2:n.

Toinen uusi ominaisuus on Microsoft Graph, joka helpottaa töiden tekoa usealla eri laitteella. Graphiin kuuluu aikajana-ominaisuus, jolla on helppo tarkistaa, mitä töitä milloinkin on tehty, mahdollisuus jatkaa esimerkiksi dokumenttien muokkausta toisella laitteella saumattomasti, kopioida leikepöydän tiedostoja laitteesta toiseen ja tuoda kaikki OneDriven tiedostot selattavaksi kaikilla laitteilla ilman, että niitä tarvitsee varsinaisesti ladata tietokoneelle tai puhelimelle. Microsoft Graph tukee Windows-, Android- ja iOS-käyttöjärjestelmiä.

Ohjelmistokehittäjille tervetullut uudistus lienee Windows 10:n Linux-tuen parantaminen ja helpottaminen. Nykyisellään Windows 10:lle on saatavilla Ubuntun Bash-komentotulkki ja sen kautta lukuisa komentotulkin kautta pyöritettäviä Linux-sovelluksia. Microsoft tulee helpottamaan sen asennusta tulevaisuudessa tuomalla sen Windows Storeen. Tämän lisäksi yhtiö valmistelee SUSE ja Fedora Linux-jakeluiden komentotulkkien ja ohjelmatuen tuomista Windows 10:n Windows Subsystem for Linuxiin.

Story Remix on uusi sovellus erilaisten audiovisuaalisten tarinoiden luontiin kuvien, videoiden ja dokumenttien pohjalta. Story Remix hyödyntää tarinoiden automaattiseen luontiin tekoälyä ja syväoppimista sekä Microsoft Graphia, jonka lisäksi käyttäjä voi esimerkiksi sekoittaa joukkoon lisättyä todellisuutta ja 3D-malleja.

Windows Storeen on puolestaan tulossa varsin odottamaton uusi tulokas, sillä Apple tulee tuomaan iTunesin kaikkine ominaisuuksineen Windows 10 -laitteille Microsoftin kaupan kautta. Muita merkittäviä uusia Windows Storeen saapuvia ohjelmia ovat esimerkiksi Autodeskin Stingray -pelimoottori, johon lisätään samalla tuki Windows Mixed Reality -laitteille, ja SAP Digital Boardroom.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä Microsoft kertoi Acerin ja HP:n lisätyn todellisuuden virtuaalilasien tulevan saataville kehittäjille kesän aikana. Acer on hinnoitellut oman Windows Mixed Realityä tukevan laitteensa 299 ja HP 329 dollariin. Lasien tueksi Microsoft julkaisee liikeohjaimet, jotka eivät tarvitse erillisiä seurantamajakoita.

Windows 10 Fall Creators Udpate tullaan julkaisemaan myöhemmin tarkennettavana ajankohtana loppuvuodesta. Microsoft tulee myös esittelemään sen uudistuksia tarkemmin ennen varsinaista julkaisua, jonka lisäksi uudistukset tulevat tietenkin Windows Insider -käyttäjien testattavaksi ennen julkaisua.

Vuotanut dia paljastaa Motorolan loppuvuoden julkaisusuunnitelmat

15.5.2017 - 15:09 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (3)

Vuotanut valokuva esitysdiasta paljastaa Motorolan tämän vuoden älypuhelinmalliston uutuudet.

Luotettavaksi tietovuotajaksi profiloitunut Evan Blass on julkaissut Twitterissä valokuvan Lenovon omistuksessa olevan Motorolan diaesityksestä, jonka kerrotaan paljastavan yrityksen koko vuoden puhelinmallistosuunnitelmat. Diassa mukana ovat Z-, X-, G-, E- ja C-sarjat, joista useimmat ovatkin olleet jo viime aikoina vahvojen huhujen kohteena.

Z-sarja on merkitty malliston huipulle ”unlimited capabilities” -otsikolla, ja se tulee dian mukaan koostumaan Moto Z Play- ja Moto Z -malleista, jotka molemmat tukevat viime vuoden tapaan Moto Mods -lisäosia. Force-mallin yhteydessä on maininta pirstoutumattomasta ShatterShield-näytöstä sekä Snapdragon 835 -piiriin viittaavasta 1 Gbit/s LTE-yhteydestä. Edullisemmasta play-mallista mainitaan puolestaan vain 5,5-tuumainen Full HD -näyttö. Tiedot osuvat yhteen io-techissä uutisoitujen aiempien huhujen kanssa.

Toiseksi ylimmällä tasolla diassa esitellään Moto X -malli, jonka yhteydessä on käytetty ”unlimited perfection” -iskulausetta. Kiinalaislähteestä vuotaneen samasta tilaisuudesta peräisin olevan dian mukaan Motorola aikoo markkinoida uutta Moto X:ää lippulaivamallien laatuvaikutelmaan pyrkivänä ylemmän keskihintaluokan laitteena. Rakenteessa keskeisinä elementteinä ovat metalli ja 3D-muotoiltu lasi IP68-suojauksen kera. Diassa mainitaan myös SmartCam-kaksoiskamera sekä 5,2-tuumainen Full HD -näyttö. Evan Blassin viikonloppuna julkaiseman logon mukaan laite tulee kantamaan Moto X4 -mallinimeä. Huhujen mukaan laitteesta löytyy mm. tuore Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri.

Ehkäpä erikoisin kohta löytyy dian keskeltä, jossa sijaitsee G-sarja ”unlimited premium” -iskulauseella höystettynä. G-sarjaan on merkitty gS- ja gS+-mallit, joista molemmissa on ilmeisesti metallirakenne sekä Full HD -näyttö ja Plus-mallin kohdalla mainitaan lisäksi kaksoiskamera. Blassin mukaan kyse on käytännössä Moto G5S ja G5S Plus -malleista. Erikoisen gS-malleista tekee se, että Lenovo julkisti Moto G5 -mallit MWC:ssä vasta vajaa kolmisen kuukautta sitten, joten olisi hieman erikoista, jos tänä vuonna julkaistaisiin vielä uusia G-sarjalaisia.

Edullisimman pään malleista Moto E -sarja on otsikoita ”unlimited value” -sloganilla ja siihen kuuluvat HD-näyttöiset 5,2-tuumainen Moto E sekä 5,5-tuumainen Moto E Plus. Moto E Plussan kohdalla on maininta houkuttelevan suuresta 5000 mAh akusta. Diassa alimmaisena on Moto C -mallisto ”unlimited essentials” -otsikolla. Sekä Moto C:stä että Moto C Plussasta on jo kuukausi sitten nähty Evan Blassin julkaisemia vuotaneita pressikuvia, jotka näyttävät samalta kuin diassa näkyvät laitteet.

Vuotanut mallistokatsaus ei paljasta milloin uutuuksia tullaan näkemään markkinoilla, mutta aiempien huhujen perusteella julkaisuja saatetaan nähdä hyvinkin pian. Moto G5 -mallien suhteen on mielenkiintoista nähdä, milloin Motorola aikoo tuoda diassa mainitut S-versiot markkinoille.

Lähteet: GSMArena, Evleaks (1)(2)

AMD valmistelee 16-ytimistä tehoprosessoria – Ryzen 9?

Kevään aikana liikkuneet huhut AMD:n tehoprosessoreista ovat tarkentumassa. 16-ytimisestä Engineering Sample -testiprosessorista on nyt tehty ensimmäinen havainto.

Videocardz-sivusto julkaisi listan tuoreista AMD:n Engineering Sample -prosessoreiden koodeista, joista osa löytyy myös SiSoft Sandra -testiohjelman tulostietokannasta.

Mielenkiintoisin havainto on 2D3101A8UGAF4_36/31_N-koodillinen testiprosessori, josta voidaa tulkita, että kyseessä 2. sukupolven testiprosessori ja piisirun B-stepping, ytimiä on käytössä 16 kappaletta ja se toimii 3,1 GHz:n perustaajuudella ja 3,6 GHz:n Turbo-taajuudella.

16-ytimiset ja SMT-ominaisuudella 32 säiettä tukevat prosessorit on testattu AMD:n Whitehaven-alustalla, joka viittaa yrityksen omaan X399-piirisarjaan perustuvaan referenssiemolevyyn. Prosessorin koodinimi tai myyntiin saapuvien prosessoreiden viralliset mallinimet eivät vielä ole tiedossa.

32-ytiminen Naples ja LGA SP3 -kanta

Teknisesti uudet tehoprosessorit tullaan toteuttamaan MCM-konfiguraatiossa (Multi-chip module) eli istuttamalla kaksi 8-ytimistä samalle LGA SP3r2 -kantaiselle hartsialustalle. Käytössä on siis yhteensä neljä CPU-kompleksia eli CCX:ää, joista voidaan muokata 12- ja 10-ytimiset mallit kytkemällä ytimiä pois käytöstä. AMD:n tulevissa Naples-koodinimellisissa 32-ytimisissä palvelinprosessoreissa on yhdistetty neljä 8-ytimistä piisirua LGA SP3 -kantaan.

Koska Intel on julkaisemassa 6-, 8-, 10- ja 12-ytimiset Skylake-X-koodinimelliset tehoprosessorinsa Core i9 -sarjan malleina, olisi AMD:n vastaaville tehoprosessoreille looginen nimi Ryzen 9.

Julkaisuaikataulusta ei ole toistaiseksi tiedossa, mutta näyttäisi siltä, että AMD tulee kilpailemaan Intelin uuden Skylake-X-koodinimellisen 12-ytimisen Core i9-7920X -tehoprosessorin kanssa 16-ytimellä.

Lähde: Videocardz

Intelin uudet Skylake-X-tehoprosessorit nimetään Core i9 -sarjaksi

Intel julkaisee kesäkuussa uudet Kaby Lake-X- ja Skylake-X-koodinimelliset tehoprosessorit ja X299-piirisarjan.

Myyntiin on tulossa yhteensä kuusi mallia, joista kaksi on neliytimisiä Kaby Lake-X-prosessoreita, jotka nimetään Core i7 -sarjan malleiksi ja neljä muuta ovat Skylake-X-koodinimellisiä 6-, 8-, 10- ja 12-ytimisiä Core i9 -sarjan malleja.

Kaby Lake-X-prosessoreissa on käytössä sama piisiru kuin nykyisissä kuluttajaluokan Kaby Lake -koodinimellisissä LGA 1151 -kantaisissa 7. sukupolven Core -prosessoreissa, mutta grafiikkaohjain on poistettu käytöstä ja piisirut on istutettu uudelle LGA 2066 -kantaiselle hartsialustalle. Käytössä on siis kaksikanavainen muistiohjain, 16 PCI Express -linjaa ja prosessoreiden TDP-arvo on 112 wattia.

Skylake-X-prosessoreissa on käytössä 12-ytiminen piisiru, josta on kytketty ytimiä, L3-välimuistia ja PCI Express -linjoja pois käytöstä eri malleihin. Core i9 -sarjan malleiksi nimettävissä prosessoreissa on käytössä nelikanavainen DDR4-muistiohjain ja niiden TDP-arvo on jopa 160 wattia.

Suorituskykyisin malli on 12-ytiminen ja Hyper-Threading-ominaisuuden myötä 24 säiettä tukeva Core i9-7920X, jossa on käytössä 16,5 megatavun L3-välimuisti ja 44 PCI Express -linjaa. Lippulaivanmallin kellotaajuuksia ei ole vielä paljastettu, mutta 10-ytiminen Core i9-7900X -malli toimii 3,3 GHz:n perustaajuudella ja maksimissaan 4,3 GHz:n Turbo 2.0 -taajuudella ja 4,5 GHz:n Turbo 3.0 -taajuudella.

Intelin uusien tehoprosessoreiden hinnoittelusta ei ole vielä tietoa, mutta oletettavasti ainakin 12- ja 10-ytimiset mallit tulevat edelleen maksamaan jotain 1000-2000 euron välimaastosta. Nähtäväksi jää, onko AMD:n 8-ytimisten Ryzen 7 -prosessoreiden aggressivinen hinnoittelu pakottanut Intelin laskemaan esimerkiksi 8-ytimisen Core i9-7820X -mallin hinnan selvästi alle 1000 euroon. Tähän asti Intelin 8-ytimiset tehoprosessorit on hinnoiteltu 999-1089 dollariin eli Suomessa reiluun 1000 euroon.

 

Kolmivaiheinen julkaisu kesäkuussa

LGA 2066 -kantaisille prosessoreille tullaan julkaisemaan uusi X299-piirisarja ja emolevyvalmistajat tulevat esittelemään mallejaan 30. toukokuuta Taiwanissa järjestettävillä Computex-messuilla.

The new ultimate motherboard is coming… Featuring an unholy amount of groundbreaking features to set new standards, can you guess what model it is? Stay tuned for more! #MSI #TrueGaming

Julkaissut MSI Gaming 8. toukokuuta 2017

MSI on ehtinyt jo kiusoittelemaan uudella X299-emolevyllään Facebookissa.

Virallisesti Intel tulee julkaisemaan uudet prosessorinsa 12. kesäkuuta E3-messujen yhteydessä järjestettävässä PC Gaming Show -tapahtumassa, jolloin päättyy myös median salassapitovelvollisuus testitulosten osalta. Myyntiin uudet prosessorit ja emolevyt saapuvat 26. kesäkuuta.

Intel tulevista tehoprosessoreista ja X299-emolevyistä voi keskustella TechBBS-foorumille perustetussa viestiketjussa.

Lähde: Anandtech Forums