Microsoft julkaisi Windows 11 -käyttöjärjestelmän myyntiin ja päivitettäväksi

Windows 11:llä varustetut tietokoneet löytyvät jo tänään kauppojen hyllyiltä, mutta päivitys toteutetaan porrastetusti. Odottelun voi kuitenkin tuttuun tapaan välttää lataamalla Microsoftilta suoraan päivitystyökalun.

Microsoft on julkaissut tänään Windows 11 -käyttöjärjestelmän yleiseen jakeluun. Käyttöjärjestelmä julkaistiin ilmaisena ja vapaaehtoisena päivityksenä Windows 10 -käyttäjille, mutta jakelu tapahtuu tuttuun tapaan porrastetusti.

Windows 11 tuo paljon uutta sekä ulkonäköpuolelle että konepellin alle. Tehtäväpalkki on nyt lukittu vastoin kaikkea järkeä ruudun alalaitaan ja kuvakkeet ovat oletuksena keskitetty keskelle tehtäväpalkkia. Keskityksen voi kuitenkin halutessaan asettaa vasempaan nurkkaan asetuksista. Pelaajia hellitään puolestaan esimerkiksi täydellä DirectStorage-tuella sekä AutoHDR-toiminnolla, joka pyrkii sovittamaan laajempaa värimaailmaa tukemattomat pelit HDR-aikaan automaattisesti.

Eniten porua ovat aiheuttaneet Windows 11:n laitteistovaatimukset, jotka ovat poikkeuksellisen tiukat. Oletuksena tietokoneilta vaaditaan TPM 2.0 -tuki (Trusted Platform Module), mikä rajaa esimerkiksi ensimmäisen sukupolven Ryzenit ja 7. sukupolven Intel Coret muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pois tuettujen järjestelmien piiristä. Voit tutustua käyttöjärjestelmän uudistuksiin tarkemmin aiemmassa uutisoinnissamme.

Windows 11 on saatavilla välittömästi sekä uusien tietokoneiden mukana että päivityksenä tai uutena lisenssinä. Mikäli haluat päivittää Windows 10:n heti ensimmäisten joukossa, eikä Windows Update tarjoa päivitystä, voit ladata Microsoftin verkkosivuilta päivitys- tai asennustyökalun, jotka ohittavat porrastetun jakelun.

Lähde: Microsoft

Epos julkaisi H6PRO-pelikuulokkeet sekä suljetulla että avoimella rakenteella

Suljetut kuulokkeet tarjoavat valmistajan mukaan paremman äänieristyksen ja siten paremman keskittymisen kilpapelaamiseen, kun taas avoimet tarjoavat luonnollisen ja mukaansatempaavan äänimaiseman hiljaisessa ympäristössä.

Sennheiserin pelibrändinä tunnetuksi noussut ja sittemmin toimintaansa itsenäistänyt Epos on tänän esitellyt uudet H6PRO-sarjan pelikuulokkeet, jotka sijoittuvat langallisten pelikuulokkeiden hintavampaan päähän. Sarja koostuu kaiken kaikkiaan kaksista kuulokkeista – perinteistä suljettua rakennetta hyödyntävistä H6PRO Closed -kuulokkeista ja pelikuulokkeille harvinaisempaa avointa rakennetta käyttävistä H6Pro Open -malleista. H6PRO-sarjan kuulokkeet toimivat henkisinä seuraajina vanhemmille GSP 600 -sarjan pelikuulokkeille.

Molemmat kuulokkeet jakavat keskenään identtiset perusominaisuudet ja niiden ainoat erot tulevat korvakuppien rakenteissa, jotka Closed-mallissa ovat nimensä mukaisesti umpinaiset ja Open-mallissa puolestaan verkkopaneelilla varustetut, eli avoimet. Rakenne-erojen myötä myös kuulokkeiden painossa on hieman eroa ja suljetun mallin painaessa 322 grammaa ja avoimen 309 grammaa.

Epos H6PRO-kuulokkeet ovat langallisia perinteisellä 3,5 mm:n kaapelilla tietokoneeseen liitettävissä olevia pelikuulokkeita, jotka keskittyvät valmistajan mukaan tarjoamaan luonnollista hifi-ääntä ja pitkäkestoista käyttömukavuutta. Kuulokkeiden mikrofoni on irrotettavissa ja sen nostaminen ylös käynnistää mykistystoiminnon.

Valmistaja itse mainostaa suljettuja Closed-malleja erityisesti kilpapelaamiseen yhdessä suljetun rakenteen tarjoaman passiivisen ympäristöäänten vaimennuksen kanssa, minkä myötä peliääniin keskittyminen on helpompaa. Avoimia kuulokkeita Epos itse puolestaan markkinoi hiljaisessa ympäristössä luonnollisen ja rikkaan hifi-äänen myötä mukaansa tempaavan äänikuvan tarjoaviksi.

Molemmat Epos H6PRO -kuulokkeet sapuvat myyntiin välittömästi 179 euron suositushintaan kolmena eri värivaihtoehtona – Ghost White, Racing Green ja Sebring Black.

Lähde: Epos

Uusi artikkeli: Testissä Lenovo Legion 5 Pro -pelikannettava (RTX 3070)

Testissä 1750 euron hintainen Lenovo Legion 5 Pro -pelikannettava Ryzen 7 5800H -prosessorilla, GeForce RTX 3070 -näytönohjaimella ja 2560×1600-resoluution näytöllä varustettuna.

Tutustumme artikkelissa Lenovon Legion 5 Pro -pelikannettavaan, jossa on käytössä GeForce RTX 3070 -mobiilinäytönohjain ja sen kaverina AMD:n Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuva 8-ytiminen Ryzen 7 5800H -prosessori. 16-tuumaisen kannettavan 2560×1600-resoluution näyttö tukee 165 hertsin virkistystaajuutta ja sisuksissa on 16 gigatavua keskusmuistia ja teratavun kokoinen M.2 SSD. Artikkelissa on mukana on katsaus ominaisuuksiin, suorituskykyyn, lämpötiloihin, melutasoon, tehonkulutukseen ja akkukestoon.

Lue artikkeli: Testissä Lenovo Legion 5 Pro -pelikannettava (RTX 3070)

Google julkaisi Android 12 -käyttöjärjestelmäpäivityksen

Googlen omille Pixel puhelimille päivitys tulee saataville seuraavien muutaman viikon aikana.

Google on tänään julkaissut Androidin uusimman 12-käyttöjärjestelmäpäivityksen, jonka keskeisimpiä uudistuksia internetjätti esitteli jo toukokuussa. Tuttuun tapaan käyttöjärjestelmästä on ollut myös beetaversiot saatavilla valikoiduilla valmistajilla.

Tänään julkaistu valmistunut Android 12 on Android Open Source Project-, eli AOSP-versio ja Googlen omiin Pixel-puhelimiin päivitystä aletaan jakelemaan seuraavien muutaman viikon sisällä. Muista Google mainitsee blogissaan Samsungin, OnePlussan, Oppon, Realmen, Tecnon, Vivon ja Xiaomin, joiden puhelimiin Android 12 voi odottaa myöhemmin tämän vuoden puolella.

Käyttäjälle selkeimmät muutokset Android 12:ssa ovat käyttöliittymässä, mikäli puhelinvalmistajan omat käyttöliittymämuokkaukset eivät niitä peitä. Ulkonäössä on otettu käyttöön paljon pyöristettyjä ja pelkistettyjä muotoja kirkkain pastellisävyin, minkä lisäksi Google on panostanut huomattavasti myös widget-piensovellusten uudistamiseen. Ilmoitusvalikko ja sen yhteydessä olevat pikakuvakkeetkin ovat saaneet alleen muutoksia.

Pelkkien designmuutosten lisäksi Google on panostanut myös yksityisyyden suojaan ja muun muassa mikrofonin ja kameran käyttöä ilmaisevat kuvakkeet on päivitetty ja käyttäjä voi helposti myös estää tuon käytön. Lisäksi myös seurantaominaisuuksiin on lisätty mahdollisuus antaa vaan summittainen sijainti tarkan sijainnin sijaan. Ulkonäköuudistusten lisäksi käyttöjärjestelmää on kuitenkin myös optimoitu ja kuten Google jo toukokuussa lupasi on puhelinten CPU-ajankäyttöä vähennetty 22 prosentilla ja virtaa enemmän syövien isojen yhdinten rasitusta 15 prosentilla.

Lähde: Google

Internetjätti Facebookin palvelut olivat poikki maanantai-iltana lähes kuusi tuntia

Palvelukatkos johtui Facebookin mukaan vääristä asetuksesta yrityksen palvelinten välisestä yhteydestä huolehtivissa runkoverkkoreitittimissä.

Facebookin palvelut, mukaan lukien sosiaaliset mediat kuten Facebook itsessään sekä Instagram, viestintäpalvelu WhatsApp ja Oculus-virtuaalilasien palvelut olivat eilen, maanantai iltana, alhaalla lähes kuuden tunnin ajan. Käyttökatkos alkoi noin kello seitsemältä illalla Suomen aikaa ja takaisin toimintaan palvelut alkoivat käynnistymään vasta noin yhden aikaan maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Facebook on kertonut omassa blogipostauksessaan palvelukatkoksen johtuneen yrityksen runkoverkkoreitittimistä, jotka hallitsevat dataa yrityksen palvelinkeskusten välillä. Tarkemmin sanottuna vika oli reitittimissä tehty asetusmuutos. Yrityksen mukaan käyttäjien datan vaarantumisesta palvelukatkoksen myötä ei ole merkkejä.

Palvelukatkoksen vaikutukset ylsivät myös Facebookin itsensä palveluiden ulkopuolelle, sillä useiden Facebookia kirjautumiseen käyttävien palveluiden kanssa havaittiin jonkin verran ongelmia, kun ihmiset eivät kyenneet kirjautumaan niihin sisään. Toisaalta kilpailevien yritysten kuten TikTokin palvelimillakin havaittiin hidastelua kasvaneen liikenteen myötä, kun Facebookin toimimattomuus ohjasi ihmiset hakemaan internetkokemuksensa muita reittejä.

Lähes kuuden tunnin käyttökatkoksen seurauksena Facebookin arvioidaan menettäneen miljoonien dollareiden mainostulot, minkä lisäksi yrityksen pörssikurssi oli katkoksen myötä selvässä laskussa. Katkos sattui Facebookin kannalta myös haastavaan tilanteeseen, sillä viime aikoina yrityksen tietoja julkisuuteen vuotanut tietovuotaja paljasti kasvonsa televisiohaastattelussa juuri edeltävänä iltana. Vuodettujen asiakirjojen myötä Facebook onkin ollut jo ennestään negatiivisessa huomiossa, sillä yritystä on muun muassa syytetty voittojen priorisoimisesta vihapuheen ja valheellisen tiedon estämisen sijaan.

Lähteet: Facebook, Helsingin-Sanomat, Independent, New York Times, Reuters

Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition julkaistiin virallisesti

Vaikka Noctua onkin julkaissut viime vuosina myös mustia tuotteita, noudattaa uusi RTX 3070 yhtiön tuttua, mielipiteet oikeisiin ja vääriin jakavaa beige-ruskea-väritystä.

Laadukkaista prosessorijäähdyttimistään, tuulettimistaan sekä mielipiteitä jakavasta, minkään muun valmistajan teemoihin sopimattomasta värityksestään tunnettu Noctua on päättänyt laajentaa osaamistaan näytönohjainten puolelle. Partneriksi projektiin on valittu Asus.

Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition on maailman ensimmäinen Noctuan tuulettimia käyttävä näytönohjain. Tuuletinten lisäksi yhtiön kädenjälki näkyy itse jäähdytyssiilissä, joka on Noctuan ja Asuksen yhdessä suunnittelema. Näytönohjaimen piirilevy on tuttu GeForce RTX 3070 TUF -mallista. Jäähdytyssiili on pääosin Asuksen suunnittelema, mutta Noctua on ollut mukana kehitystyössä ja se on suunniteltu nimenomaan näytönohjaimessa käytettäville NF-A12x25-tuulettimille.

Noctua julkaisi samalla useampia suorituskykyvertailuja ”Standard version” ja Noctua Edition -näytönohjainten väliltä, mutta ns. standardiversion tarkempaa mallia ei mainita. Tyypillisessä käytössä kummankin tuulettimet toimivat verrattain hiljaisilla nopeuksilla ja Noctuan mukaan sen jäähdyttimellä 900 RPM:n tuuletinnopeudella näytönohjain toimii 60-asteisena ja tuottaa melua vaivaiset 12,6 dB(A), kun verrokissa tuulettimet pyörivät samassa tilanteessa 1300 RPM:n nopeudella lämpöjen ollessa 64° ja melun 18,3 dB(A). Korkeammilla kierrosluvuilla erot lämpötiloissa tasoittuvat, mutta Noctuan coolerilla näytönohjain on jopa radikaalisti hiljaisempi.

GeForce RTX 3070 Noctua Edition on luonnollisesti LHR-sarjaa, eli sen Ethereum-louhintanopeutta on rajoitettu. Näytönohjaimesta tulee saataville sekä perus- (Gaming mode 1725, OC mode 1755 MHz Boost-kellotaajuus) että OC-versiot (Gaming mode 1815, OC mode 1845 MHz Boost-kellotaajuus). Perusversion suositushinta on 819 ja OC-version 869 euroa.

Lähde: Noctua

Uusi artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Buds2- ja Galaxy Buds Pro -nappikuulokkeet

io-techin testissä Samsungin vuoden 2021 täyslangattomat nappikuulokkeet – Galaxy Buds Pro ja Galaxy Buds2.

io-techin tuoreimmassa testiartikkelissa tutustutaan Samsungin vuoden 2021 uutuuskuulokkeisiin kaksin kappalein. Testiin päätyivät niin helmikuussa julkaistut valmistajan lippulaivaksi sijoittuvat Galaxy Buds Prot kuin myös elokuussa julkaistut pykälän edullisemmat Galaxy Buds2:t. Molemmat kuulokkeet tarjoavat täyslangattomissa nappikuulokkeissa kohtalaisen harvoin nähdyt kaksi erillistä elementtiä, joista toinen keskittyy alataajuuksien ja toinen ylätaajuuksien toistoon.

Artikkelissa tutustumme Samsungin Galaxy Buds2- ja Galaxy Buds Pro -kuulokkeiden rakenteeseen, ominaisuuksiin, ohjelmistoon ja äänenlaatuun reilun kuukauden käyttöjakson pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Buds2- ja Galaxy Buds Pro -nappikuulokkeet

Live: io-techin Tekniikkapodcast (39/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 1. lokakuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

AOC-jalusta
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Corsair julkaisi ensimmäisen näyttönsä: Xeneon 32QHD165

Corsairin ensimmäisen näytön erikoisuuksia ovat sen jalustan 1/4″-kierteillä varustettu Multi Mount ja näytön hallittavuus Elgato Stream Deckillä tai Corsair iCue -sovelluksella.

Lonkeronsa tietokonemaailman liki joka kolkkaan ulottanut Corsair on tehnyt jälleen uuden aluevaltauksen. Tällä kertaa yhtiön uusi nurkanvaltausyritys kohdistuu pelinäyttöjen markkinoihin.

Corsairin ensimmäinen näyttö tottelee nimeä Xeneon 32QHD165. Esimerkillinen nimi kertookin näytöstä jo liki kaiken oleellisen: 32-tuumainen, 2560×1440-resoluutio ja 165 hertsin virkistystaajuus. Näytön DisplayHDR 400 -sertifioitu IPS-paneeli on suora ja se hyödyntää Quantum Dot -teknologiaa. Paneelin luvataan toistavan 98 % DCI-P3-väriavaruudesta ja AdobeRGB:n ja sRGB:n täysin ja ylikin. Xeneon tukee odotetusti Adaptive-synciä ja on FreeSync Premium- ja G-Sync Compatible -sertifioitu.

Yksi tavoista, joilla Corsair erottuu massasta on mahdollisuus hallita kaikkia näytön ominaisuuksia iCue-sovelluksen kautta, vaikka näytöstä löytyy toki myös perinteiset sisäiset valikot ja joystick niissä navigoimiseen. Toinen erikoisuus on näytön valettuun alumiinijalkaan sisällytetty ¼”-kiinnitys, johon on mahdollista asentaa esimerkiksi apukäsiä yhtiön Elgato-valikoimasta tai vaikka DSLR-kamera tai mikrofonin pidike.

Näytön näyttöliitinvalikoimasta löytyy kaksi HDMI 2.0 -liitäntää, yksi DisplayPort 1.4- ja yksi USB-C-liitäntä DP Alt-Mode -tuella. Lisäksi näytössä on USB-hubi Type-C-sisääntulolla ja kahdella USB-A 3.0 -ulostulolla.

Corsairin mukaan Xeneon 32QHD165 tulee saataville välittömästi, mutta valitettavasti Suomi puuttuu ensimmäisenä näytön ääreen pääsevien maiden viralliselta listalta. Näyttö on kuitenkin ennakkotilattavissa Suomeenkin yhtiön verkkosivuilta 799,90 euron hintaan ja toimituksia lupaillaan 3 viikon päähän. Corsair myöntää näytölle kolmen vuoden takuun pikselitakuulla, eli yksikin kuollut pikseli riittää takuuvaihtoon. Tarkistimme yhtiöltä tarkempia tietoja pikselitakuusta ja saimme selville, että siinä missä yksi kirkas pikseli riittää vaihtoon, tummia alipikseleitä tarvitaan kuusi pikselitakuun hyödyntämiseen.

Lähde: Corsair

Valven Greg Coomer vihjaa uusista VR-laseista

Valven uudet virtuaalilasit saattavat olla itsenäiset Oculus Questin tapaan ja hyödyntää samaa AMD:n prosessoria, kuin Steam Deck.

Valve julkisti hiljattain uuden Steam Deck -käsitietokoneen. Pian sen jälkeen alkoi pyöriä huhuja mahdollisesta uudesta VR-laitteesta ja nyt Valve on lähes varmistanut sen.

Steam Deck käyttää virallisesti customoitua AMD:n APU-piiriä, mutta sen ominaisuudet täsmäävät yhtiön roadmapeissa nähtyyn Van Gogh -prosessoriin. Roadmapeissa Van Goghissa on nähty CVML-yksikkö, jonka oletetaan liittyvän konenäköön ja koneoppimiseen (Computer Vision and Machine Learning). Steam Deckin ominaisuuslistassa ei ole kuitenkaan mitään siihen viittaavaa.

Vergen haastattelema Valven Greg Coomer on käytännössä paljastanut yhtiön valmistelevan uuden sukupolven virtuaalilaseja. Kysyttäessä voisiko Steam Deckin prosessoria käyttää myös itsenäisissä virtuaalilaseissa, Coomer vastasi, ettei yhtiö ole vielä valmis puhumaan siitä, mutta itse prosessori toimisi hyvinkin siinä ympäristössä sopivalla TDP-arvolla, ja että se on hyvinkin oleellista Valvelle ja sen tulevaisuudensuunnitelmille. VR-laseissa myös CVML-yksikölle voisi löytyä helpommin käyttöä.

Ars Technica puolestaan kertoo Steamin tiedostoista kaivetuista viitteistä ”Deckard”-koodinimelliseen SteamVR-laitteeseen. Sivuston mukaan se on saanut varmistettua lähteiltään, että Valvella on ollut ainakin kaksi erillistä virtuaalilasiprojektia käynnissä ja että nyt netissä pyörivät puheet samaa prosessoria käyttävistä VR-laseista todellakin pitäisivät kutinsa. Sivuston lähteet kuitenkin painottavat samalla, että vaikka sellaisia laseja valmistellaan tällä hetkellä, se ei tarkoita, että ne tulisivat myös myyntiin.

Lähteet: The Verge, Ars Technica