Uutiset

VentureBeat: Microsoft julkaisee päivitetyt Surface Pro -2-in-1-kannettavat huomenna

Surface Pro -päivitys tiputtaa ennakkotietojen mukaan laitteen nimestä pois järjestysnumeron. Rautapuolella päivityksen odotetaan olevan maltillinen.

Microsoft tulee pitämään huomenna 23.5 Surface-laitteisiin liittyvän tapahtuman Kiinan Shanghaissa. VentureBeatin saamien tietojen mukaan tapahtumassa julkaistaan päivitetty versio Surface Pro 4 -2-in-1-kannettavasta. Sivuston mukaan Microsoft tiputtaa päivityksen yhteydessä mallin järjestysnumeron, jolloin laitteen nimeksi jäisi vain Surface Pro.

VentureBeatin Evan ’Evleaks’ Blass on saanut pelkän aikataulun varmistamisen lisäksi käsiinsä sarjan kuvia tulevasta Surface Pro -päivityksestä. Käytännössä kuvissa ei ole juurikaan uutta ja laitetta on vaikea erottaa alkuperäisestä Surface Pro 4:stä. Kenties merkittävimmät ulkoiset erot ovatkin lisälaitteiden eli Surface Pen -styluksen ja Type Cover -näppäimistön uudet värivaihtoehdot. Kuvien perusteella värivaihtoehdot tulevat olemaan perinteinen hopea ja musta sekä lähelle Surface Laptopin värivaihtoehtoja osuvat tumma turkoosi ja viininpunainen, mutta tarkemmat värien markkinointinimet saadaan kuulla vasta julkaisun yhteydessä.

Päivitetyn Surface Pron tekniset tiedot eivät ole vielä tiedossa, mutta kaikella todennäköisyydellä tietokoneen prosessorivaihtoehdot on päivitetty nykyisistä Skylakeista uudempiin Kaby Lakeihin. Muistin tai tallennustilan tarjontaan tulee tuskin merkittäviä muutoksia, sillä Surface Pro 4 -sarjaa on jo nyt tarjolla 4 – 16 Gt:n muistilla ja 128 – 1024 Gt:n tallennustilalla. Käytännössä ainut realistinen lisä nykyiseen olisi kahden teratavun vaihtoehto malliston yläpäähän.

Käyttöjärjestelmä tulee olemaan todennäköisesti Surface Laptopin tavoin Windows 10 S, jonka voi päivittää vuoden loppuun saakka ilmaiseksi Pro-versioon. Vuodenvaihteen jälkeen Windows 10 S:n päivittäminen Pro-versioon maksaa noin 50 euroa.

Inteliltä virallinen lausunto: AMD-diiliä ei ole tehty

Fudzilla-sivusto uutisoi aiemmin tällä viikolla, että sopimus AMD:n grafiikkatekniikan lisensoimisesta Intelille olisi tehty. Intelin virallisen lausunnon mukaan huhut sopimuksesta eivät pidä paikkaansa.

Fudzilla-sivuston vetäjä Fuad ”Fudo” Abazovic, julkaisi yllättäen maanantaina uutisen, jonka mukaan Intel ja AMD olisivat solmineet lisenssisopimuksen: Done deal. Uutisen mukaan Intel maksaisi AMD:lle yrityksen grafiikkapatenttien ja/tai IP-grafiikkalohkon käyttämisestä prosessoreissaan.

Uutinen juontaa juurensa HardOCP-sivuston vetäjän Kyle Bennettin alunperin joulukuussa 2016 julkaisemaan uutiseen sopimuksesta. Fudzillan tuore tällä viikolla julkaistu uutinen sisältää samoja virheellisiä olettamuksia, joita käsiteltiin ja selvennettiin io-techin helmikuussa julkaisemassa näkökulmassa: Mistä Intelin ja AMD:n huhutussa yhteistyössä on kyse?

Koska kyseessä on markkinoiden kannalta varsin merkittävä huhu, Intel on ottanut asiaan ytimekkäästi kantaa ja todennut kaikkien huhujen olevan valettta:

In a statement sent to Tech Trader Daily by an Intel spokesperson, the company said ”The recent rumors that Intel has licensed AMD’s graphics technology are untrue.”

Intelin lausunnon voi tulkita vain yhdellä tavalla, yritysten välistä lisensointisopimusta ei ole ainakaan vielä ole syntynyt.

AMD:n osakekurssi nousi huhun seurauksena keskiviikkona 12 %, mutta Intelin lausunnon jälkeen kurssi laski samalle tasolle.

Fudzilla on julkaissut päivityksen alkuperäiseen uutiseensa, jossa se edelleen väittää, että lisensointisopimus olisi tehty jokin aika sitten ja toteaa, että Intel todennäköisesti kiistää sopimuksen olemassaolon loppuun asti.

HardOCP:n ja Fudzillan mukaan AMD:n grafiikkatekniikalla varustettu Intelin prosessori julkaistaisiin ennen tämän vuoden loppua, joten Bennettin ja Abazovicin väitteille ja niiden todenperäisyydelle tullaan saamaan jonkinlainen varmistus.

AMD on julkaisemassa markkinoille tämän vuoden lopulla Raven Ridge -koodinimelliset APU-piirit, joissa on yhdistetty Zen-prosessoriytimiä ja Vega-grafiikka-arkkitehtuuri samalle piisirulle. Kuluttajamarkkinoilla AMD:n grafiikkaominaisuuksilla varustettu Intelin prosessori kilpailisi suoraan AMD:n omien tuotteiden kanssa.

Kuten jo helmikuussa io-techissä totesimme, mahdollisen lisensointisopimuksen taustalla voisi olla yhteinen asiakas Apple, joka on jo pitkään käyttänyt Intelin prosessoreita ja suorituskykyisimmissä tietokoneissaan ja kannettavissa AMD:n grafiikkapiirejä.

Lähteet: Barron’s, Fudzilla

Näkökulma: Missä on Radeon RX Vega?

AMD:n kuluttajamarkkinoille ja pelikäyttöön suunnattua uutta Radeon RX Vega -lippulaivanäytönohjainta on odotettu kuin kuuta nousevaa. Nyt näyttää siltä, että näytönohjain ei tule myyntiin vielä kesäkuussa.

AMD esitteli tiistaina analyytikoille ja sijoittajille suunnatussa 2017 Financial Analyst Day -tapahtumassa Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimen, joka saapuu myyntiin myöhään kesäkuussa. Samalla yritys lunastaa aiemmin antamansa lupauksen, jonka mukaan Vega saapuu myyntiin tämän vuoden toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa. Yritys ei ole missään vaiheessa viitannut suoraan pelikäyttöön tarkoitettuun Radeon RX Vega -näytönohjaimeen, vaan Vegaan yleisellä tasolla.

Radeon Vega Frontier Edition on tarkoitettu ensisijaisesti ammattilaisille kehitys- ja testialustaksi ja vaikka sen hintaa ei ole vielä kerrottu, se tulee olemaan merkittävästi korkeampi kuin tavallisille kuluttajille ja pelikäyttöön suunnatun Radeon RX Vegan hintalappu.

Radeon Technology Groupin johtaja Raja Koduri kertoi eilen järjestetyssä Redditin AMA-kyselyssä lisää tietoja Radeon Vega Frontier Editionista ja paljasti myös, että Radeon RX Vega tullaan esittelemään parin viikon kuluttua Taiwanissa järjestettävien Computex-messujen yhteydessä.

”We’ll be showing Radeon RX Vega off at Computex, but it won’t be on store shelves that week.”

Kodurin mukaan myyntiin Radeon RX Vega ei kuitenkaan ole tulossa samalla viikolla ja kaikki viittaa siihen, että myynti tuskin alkaa edes kesäkuun aikana. AMD ei ole esimerkiksi vielä järjestänyt medialle tilaisuutta, jossa kerrottaisiin näytönohjaimen ominaisuuksista ja suorituskyvystä salassapitovelvollisuuden alaisena.

Io-tech näki Vegan ensimmäisen kerran tositoimissa joulukuussa, jolloin uunituoreen prototyypin kerrottiin olevan Vulkan-rajapinnan vauhdittamassa Doomissa hieman suorituskykyisempi kuin GeForce GTX 1080. NVIDIA nosti kuitenkin kevään aikana rimaa korkeammalle julkaisemalla noin 30 % suorituskykyisemmän GeForce GTX 1080 Ti:n ja samalla AMD:n mahdollisuudet haastaa NVIDIA suorituskykyisimmän näytönohjaimen tittelistä heikkenivät olennaisesti.

Jos oletetaan, että Radeon RX Vegan suorituskyky on jossain GeForce GTX 1080:n ja 1080 Ti:n välimaastossa, käytännössä ainoa keino, jolla Radeon RX Vega pystyisi tosissaan haastamaan ne, olisi erittäin aggressiivinen hinnoittelu.

Valitettavasti Vegan käyttämä HBM-muistitekniikka ei ole toistaiseksi erityisen halpaa ja yksinkertaista valmistaa ja huhujen mukaan myöskään saatavuus ei olisi erinomaisella tasolla. Näistä lähtökohdista hintakilpailu NVIDIAn kanssa muutenkin myyntivolyymiltaan pienimmillä high-end-markkinoilla ei kuulosta kovinkaan rahakkaalta vaihtoehdolta. Loppujen lopuksi yritystoiminnassa ja kvartaalitaloudessa merkittävintä on se, että liikevaihtoa ja liikevoittoa kertyisi mahdollisimman paljon.

AMD tarvitsee kipeästi rahaa ja Radeon Vega Frontier Edition on hyvä strategia rahastaa markkinoita sen sijaan, että oletettavasti hyvin rajallinen määrä Radeon RX Vega -näytönohjaimia myytäisiin heti kättelyssä mahdollisimman halvalla pelaajille NVIDIAn kampittamiseksi.

Frontier Edionia voi verrata NVIDIAn Titan-tuoteperheeseen, joka lanseerataan aina kalliimmalla hinnalla innokkaimpien kuluttajien ja ammattilaisten ostettavaksi ennen pelikäyttöön suunnattua edullisempaa GeForce-näytönohjainta.

——

Kodurin AMA-sessiossa mainittiin myös muutamia uusia yksityiskohtia Radeon Vega Frontier Editionista ja Radeon RX Vegasta, joita ei kerrottu 2017 Financial Analyst Day -tapahtumassa:

”Consumer RX will be much better optimized for all the top gaming titles and flavors of RX Vega will actually be faster than Frontier version!”

Radeon RX Vega tulee olemaan suorituskykyisempi kuin Radeon Vega Frontier Edition, joka johtuu todennäköisesti siitä, että käytössä on 16 gigatavun sijaan oletettavasti 8 gigatavua korkeammalla kellotaajuudella toimivaa HBM2-muistia.

”We decided to put two 8 pin connectors in the production boards to give our Frontier users extra headroom”

Frontier Editionissa ja oletettavasti myös Radeon RX Vegassa tulee olemaan kaksi 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä.

”There will be a slight difference in clock speeds, and therefore performance as well.”

Radeon Vega Frontier Editionin kullanvärinen nestejäähdytetty versio toimii korkeammilla kellotaajuuksilla, kuin sinisen värinen ilmajäähdytetty versio.

”Frontier edition employs 2 stacks of HBM2”

Vega-grafiikkapiirin vierestä löytyy kaksi HBM2-muistipinoa, kun edellisen sukupolven Fiji-grafiikkapiirin kanssa käytössä oli neljä HBM-muistipinoa. Tämän takia Vegassa on 2048-bittinen muistiväylä ja Frontier Editionissa alhaisempi muistiväylän kaistanleveys (480 Gt/s), kuin 4096-bittisellä muistiväylällä varustetussa Fijissä (512 Gt/s).

Lisää pressikuvavuotoja Motorolan tulevista uutuuspuhelimista

19.5.2017 - 23:02 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (8)

Motorolan julkaisemattomien mallien pressikuvavuodot jatkuivat E4 Plus ja Z2 Force -mallien puitteissa.

Uutisoimme alkuviikosta Motorolan vuotaneista mallistosuunnitelmista ja heti perään tiistaina nähtiinkin jo uuden Moto C -tuoteperheen julkistus. Motorola-tulitus kuitenkin jatkui, sillä niitä seurasivat pressikuvavuodot toistaiseksi julkaisemattomista Moto E4 Plus- ja Moto Z2 Force -malleista.

WinFuture-sivuston Roland Quandt jatkoi osaltaan Motorola-vuotojen sarjaa virallisen näköisillä pressirenderöinneillä Moto E4 Plus -mallin kahdesta väriversiosta. Moto E4 Plussasta huhutaan löytyvän 5,5-tuumainen HD -näyttö, Mediatek MT6737M -järjestelmäpiiri, kaksi tai kolme gigatavua RAM-muistia, 16 Gt tallennustilaa, 13 megapikselin takakamera sekä jättikokoinen 5000 mAh akku. Moto E4:n kerrotaan olevan teknisesti pitkälti vastaava, mutta pienemmällä 5,0-tuumaisella näytöllä, kahden gigatavun RAM-muistilla, kahdeksan megapikselin takakameralla ja 2800 mAh akulla. WinFuturen mukaan Moto E4:n suositushinta tulee olemaan noin 150 euroa ja Moto E4 Plussan noin 190 euroa.

Android Authority kantoi puolestaan kortensa kekoon julkaisemalla eilen aidolta näyttävän pressikuvan Moto Z2 Force -huippumallista. Pressirenderöinnin laite näyttää samalta, kuin OnLeaksin viime kuussa julkaisemalla renderöidyllä videolla esiintynyt puhelin. Moto Z2 Play -mallin pressirenderöinti nähtiin jo viime kuussa ja sen perusteella molemmat Moto Z2 -mallit näyttäisivät noudattavan muotoilullisesti hyvin samankaltaista linjaa. Keskeisimpiä eroja näyttäisi kuvien perusteella olevan Forcen takakuoren harjattu viimeistely sekä kaksoiskamera. Moto Z2 Forcessa nähdään todennäköisesti myös pirstoutumaton ShatterShield-näyttö, Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri sekä QHD-näyttö.

Lähteet: WinFuture, Android Authority (1)(2)

Noctualta uusia NF-A-sarjan tuulettimia erikoisempiin kokoluokkiin

Noctua esitteli kolme erikoiskokoista tuuletinta NF-A-mallistoonsa.

Noctua on esitellyt kolme uutta NF-A-sarjan tuuletinta, jotka edustavat kooltaan hieman harvinaisempia vaihtoehtoja. Uudet NF-A20-, NF-A12x15- ja NF-A4x20 -mallit hyödyntävät samoja aerodynaamisia ominaisuuksia sekä SS02-laakerointia, kuin aiemmat NF-A-sarjan tuulettimet.

Tuulettimien perustiedot:

  • NF-A20: 200 x 200 x 30 mm, 350-800 RPM, 10,7-18,1 dBA, 100,8-146,9 m3/h
  • NF-A12x15: 120 x 120 x 15 mm, 450-1850 RPM, 16,8-23,9 dBA, 70,8-94,2 m3/h
  • NF-A4x20: 40 x 40 x 20 mm, 1200-5000 RPM, 12,2-14,9 dBA, 8,3-9,4 m3/h

NF-A20-mallin suuren roottorin vuoksi Noctua päätyi käyttämään paksumpaa akselia ja järeämmän kokoisia laakereita sekä lasikuituvahvistettua polypropyleeniä. NF-A12x15-mallin ohut profiili vaati puolestaan teräsvahvistetun moottorin navan sekä messinkisen akselin kiinnityspisteen vakauden takaamiseksi. NF-A4x20-malli luotiin puolestaan teollisuusasiakkaiden pyynnöstä käyttökohteisiin, jossa pieneltä tuulettimelta vaaditaan suuri paineentuotto. Kaikista kolmesta uutuusmallista tulee saataville sekä PWM- että FLX-mallit, joista jälkimmäinen on varustettu kolmepinnisellä tuuletinliittimellä ja nopeudenalennusadaptereilla. NF-A4x20-mallista tulee saataville lisäksi viiden voltin versiot.

Lisäksi Noctua esitteli uuden NA-FC1-tuuletinsäätimen, joka mahdollistaa kolmen nelipinnisen PWM-tuulettimen nopeussäädön. Säätimellä voi joko manuaalisesti muuttaa tuulettimien PWM-ohjaussignaalia välillä 0-100 % tai vaihtoehtoisesti alentaa emolevyn PWM-signaalia halutun määrän tuulettimien nopeuden hidastamiseksi. Lisäksi tarvikevalikoimaan lisättiin myös silikoniset NA-SAV3- ja NA-SAV4-tuuletinkiinnikkeet sekä NA-SAC5-virta-adapteri SATA-virtaliittimen muuntamiseksi nelipinniseksi virtaliittimeksi.

Kaikki kolme uutta tuuletinmallia ovat katettu Noctuan kuuden vuoden takuulla ja niiden arvioitu kestoikä on 150 000 tuntia. NF-A20-mallien suositushinta on 29,90 euroa, NF-A12x15-mallien 19,90 euroa ja NF-A4x20-mallien 14,90 euroa. NA-FC1-tuuletinsäädin maksaa 19,90 euroa. Uutuuksien toimitukset ovat alkaneet ja ne tulevat saataville lähiaikoina.

Lähde: Noctua

Lian Li julkaisi PC-T70-testipenkin

Lian Li PC-T70 tarjoaa useasti komponentteja vaihtaville käyttäjille helppokäyttöisen testipenkin, joka kykenee simuloimaan suljettua koteloa T70-1-lisäosan turvin.

Itsestään verrattain vähän ääntä pitävä kotelovalmistaja Lian Li on julkaissut uuden PC-T70-testipenkin. PC-T70 on suunnattu etenkin useita eri komponentteja testaaville käyttäjille ja arvostelijoille, jotka arvostavat helppoa pääsyä tietokoneen eri osiin.

Tietokoneen emolevy asetetaan testipenkkikotelon päälle. Tilaa ja tukiruuveja on mATX- ATX- ja E-ATX-standardeja noudattaville emolevyille. Emolevyn alle jäävä tila on varustettu paikoilla 1 – 2 3,5-tuumaiselle ja 1 – 5 2,5-tuumaiselle kiintolevylle sekä virtalähteelle. Emolevypaikan viereltä löytyy yhteensä kuusi läpivientiä kaapelivetojen helpottamiseksi. Testipenkin etupuolelta löytyy kaksi USB 3.0 Type-A -liitintä, kuuloke- ja mikrofoniliitännän sekä virta- ja resetpainikkeet.

Lian Li PC-T70-testipenkin tueksi julkaistiin T70-1-lisäosa, joka mahdollistaa simuloidun suljetun kotelon rakentamisen emolevyn ympärille. T70-1:n sivuilla on paikat 240 – 280 mm:n jäähdyttimille, jonka lisäksi sen takaseinästä löytyy paikka 120 – 140 mm:n tuulettimelle. Kylkien tuuletinaukot on varustettu irroitettavilla pölyfilttereillä. T70-1:n kanssa prosessorijäähdyttimen maksimikorkeus on 180 mm.

Mustaksi pinnoitetusta alumiinistä ja teräksestä valmistetun testipenkin viralliset mitat ovat 432 x 316 x 416 millimetriä ja painoa paketilla on 2,95 kg. Lian Li ei ole kertonut T70-1-lisäosan mittoja, mutta se on valmistettu läpinäkyvästä akryylipleksistä ja mustaksi pinnoitetusta teräksestä ja painoa sillä on 1,93 kg.

Lian Li ei ole tiedottanut kotelon hinnoittelusta Euroopassa, mutta PC-T70-testipenkki T70-1-lisäosan kera on hinnoiteltu Newegg-verkkokaupassa 189,99 dollariin.

Lähteet: TechPowerUp, Lian Li

AMD julkaisi Radeon Software 17.5.2 -ajurit parantamaan Prey-pelin suorituskykyä

Uudet Radeon Software 17.5.2 -ajurit parantavat Radeon RX 580:n suorituskykyä Prey-pelissä parhaimmillaan 4,5 prosentilla.

AMD on julkaissut uudet Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.5.2 -ajurit näytönohjaimilleen. Ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8.1- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia.

Radeon Software 17.5.2 -ajureiden merkittävin parannus on parhaimmillaan 4,5 % parempi suorituskyky Prey-pelissä Radeon RX 580 8 Gt -näytönohjaimella. Lisäksi ajurit korjaavat kaatumisongelmia NieR: Automata -pelissä, pitkät latausajat Forza Horizon 3:ssa, bugin käytössä olevien näytönohjainten näyttämisestä Radeon Software -hallintapaneelissa Multi GPU -kokoonpanoissa sekä Radeon RX 550 -näytönohjaimien kaatumisongelman tietokoneen käynnistyessä lepo- tai horrostilasta. Voit tutustua listaukseen tiedossa olevista bugeista ajureiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Uusi artikkeli: Katsauksessa mekaaniset näppäimistöt – kevät 2017

io-tech katsasti mekaanisia näppäimistöjä yhdeksältä eri valmistajalta. 130-200 euron hintaluokasta.

io-techin historian ensimmäisessä näppäimistöartikkelissa tehdään katsaus markkinoille viime aikoina tulleisiin mekaanisiin näppäimistöihin. Mukaan valikoimme mallit Asukselta, Blackstormilta, Corsairilta, Creative SoundBlasterX:ltä, Kingston HyperX:ltä, Logitechilta, Misteliltä, Roccatilta ja Tesorolta. Tavoitteena oli haalia mukaan toteutukseltaan ja kytkintyypiltään mahdollisimman erilaisia malleja.

Tutustumme artikkelissa jokaisen näppäimistön fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kytkintyyppiin, näppäintuntumaan sekä ohjelmistoon käytännön käyttökokemuksien pohjalta. Jokaista testinäppäimistöä on käytetty jokapäiväisessä työkäytössä noin viikon ajan.

Loppuvuoden aikana io-techissä on suunnitelmissa tutustua myös edullisemman pään mekaanisiin näppäimistöihin sekä mekaanisten näppäimistöjen tekniikkaan erillisen katsauksen muodossa. Kuulemme mieluusti palautetta ja parannusehdotuksia tähän artikkeliin ja tuleviin näppisjuttuihin liittyen.

Lue artikkeli: Katsauksessa mekaaniset näppäimistöt – kevät 2017

Khronos julkaisi OpenCL 2.2:n, tulevaisuudessa rajapinta yhdistyy Vulkaniin

OpenCL:n ja Vulkanin yhdistyminen tuo avoimiin rajapintoihin luottaville käsiin sekä grafiikkaan että GPGPU-laskentaan saumattomasti kykenevän rajapinnan.

Useita avoimia rajapintoja kehittävä ja ylläpitävä Khronos on julkaissut GPGPU-laskentaan keskittyvästä OpenCL:stä uuden 2.2-version. Samalla yhteenliittymä on julkaissut rajapinnan ja sen yhteensopivuustestien lähdekoodit vapaaseen jakeluun GitHubissa.

OpenCL 2.2:n ja sen rinnalla 1.2-versioon päivitetyn SPIR-V:n merkittävin uudistus on täysi tuki OpenCL C++ -kerneliohjelmointikielelle. OpenCL 2.2:n julkaisu on merkittävä myös SYCL 2.2 -rajapinnalle, joka luottaa OpenCL:n uuteen versioon mahdollistaakseen C++-ohjelmoinnin ”single source” -periaatteen mukaisesti ajettavaksi OpenCL-kiihdytettynä heterogeenisillä prosessoreilla, kuten APU-piireillä.

Uusien rajapintaversioiden sijasta lehdistötiedotteen merkittävin uutinen koskee kuitenkin Khronoksen tulevaisuuden suunnitelmia. Lehdistötiedotteen mukaan Khronos työskentelee parhaillaan yhdistääkseen OpenCL:n Vulkan-grafiikkarajapintaan.

Khronoksen avoimien vaihtoehtojen yhtenä suurimmista ongelmista Microsoftin DirectX:ään verrattuna on pidetty Vulkanin ja OpenGL:n sitoutumista puhtaasti grafiikkarajapinnoiksi ja OpenCL:n laskentarajapinnaksi ilman, että rajapintojen välinen yhteistyö onnistuisi helposti ja luontevasti. Kun OpenCL saadaan yhdistettyä osaksi Vulkania, tulee se tarjoamaan varteenotettavamman kilpailijan Direct3D:n ja DirectComputen yhteistyölle.

Google esitteli Android O:n uudistuksia ja kevyemmän Android Go -käyttöjärjestelmän

18.5.2017 - 00:48 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (12)

Android Go perustuu aina uusimpaan Android-versioon ja on optimoitu gigatavun tai alle muistia omaaville puhelimille.

Googlen jokavuotinen I/O-tapahtuma on käynnissä parhaillaan San Franciscossa. Yhtiö on ehtinyt jo esittelemään tapahtumassa sekä Android Go -käyttöjärjestelmän että tulevan Android O -version uusia ominaisuuksia ja julkaisuikkunan ja paljastamaan, että maailmassa on jo yli 2 miljardia Android-laitetta.

Android Go on pian jo unohtuneen Android One -ohjelman henkinen jatkaja. Se on keveämpi versio Android-käyttöjärjestelmästä, joka on tarkoitettu puhelimille, joissa on gigatavu tai alle muistia. Googlen mukaan käyttöjärjestelmä on saanut paljon inspiraatiota hitaampien yhteyksien maihin tarkoitetusta YouTube Go -ohjelmasta.

YouTube Go:n tavoin Android Go pärjää täysveristä veljeään pienemmillä datamäärillä ja keveämmällä raudalla. Sen pika-asetuksiin lisätään käytetyn dataliikenteen seurantaan tarkoitettu kuvake, jonka kautta operaattorit voivat näyttää käytössä olevan datapaketin jäljellä olevan osuuden. Kaikki käyttöjärjestelmän mukana tulevat ohjelmat ovat käyneet saman keventämisprosessin ja ulkopuolisten kehittäjien pitää noudattaa Googlen Building for Billions -ohjeistuksen neuvoja keveiden ohjelmien kehittämisestä.

Ensimmäiset Android Go -puhelimet tullaan julkaisemaan vuonna 2018.

Android O:n uudistukset oli jaettu kahteen osaan: Fluid Experiences eli käyttökokemuksen sulavoittamiseen keskittyvät ominaisuudet ja Vitals eli Android-käyttöjärjestelmän sisäiseen toimintaan liittyviin ominaisuuksiin.

Fluid Experiencesin ominaisuuksista osa, kuten kuva kuvassa -toiminto, oli tiedossa jo etukäteen. Ominaisuus mahdollistaa esimerkiksi videopuhelun tai YouTube-videon pyörittämisen pienessä ikkunassa samalla kun käyttää puhelimen muita ohjelmia.

Toinen Fluid Experiences -ominaisuus on Notification Dots, joka lisää ohjelmien kuvakkeiden päälle pienen huomiopisteen silloin, kun ohjelmalla on uusia ilmoituksia. Ohjelmakohtaiset ilmoitukset voi lukea yksinkertaisesti painamalla sen kuvaketta pitkään.

Kaksi viimeistä Fluid Experiences -ominaisuutta keskittyvät helpottamaan tekstinsyöttöä. Google laajentaa Chromesta tutun Autofill- eli tekstikenttien automaattisen täytön tukemaan myös muita ohjelmia. Tämä helpottaa esimerkiksi kirjautumista ohjelmissa, jotka eivät muista käyttäjätunnuksia automaattisesti. Smart Paste Selection on puolestaan uusi ominaisuus, joka tunnistaa Googlen neuroverkkojen avulla kopioitavan tekstin tyypin ja kopioi esimerkiksi kaksoisnapautuksella koko nimen, osoitteen tai puhelinnumeron.

Vitals -puolen päivityksiä ovat esimerkiksi puhelimen käynnistysajan puolittaminen ja nopeammin käynnistyvät ohjelmat. Androidin kehittäjätyökaluihin on lisätty mahdollisuus eri ohjelmien verkkoyhteyksien, prosessoriajan ja muistin käytön seurantaan. Virallisesti tuettuihin ohjelmointikieliin on lisätty puolestaan Javan ja C++:n rinnalle Kotlin. Myös tietoturvaa on tuotu enemmän esille Google Play Protectin avulla. Jatkossa esimerkiksi Google Play kertoo käyttäjälle skannanneensa puhelimeen asennetut sovellukset haitakkeiden varalta. Käytännössä ominaisuus on ollut mukana jo Android 4.2:sta lähtien, mutta piilotettuna käyttäjältä.

Android O tullaan julkaisemaan loppukesästä, mutta sen virallisen beetaversion voi ladata jo nyt Android Beta Program -sivuilta.

Lähteet: Google, GSMArena, PhoneArena