Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition julkaistiin virallisesti

Vaikka Noctua onkin julkaissut viime vuosina myös mustia tuotteita, noudattaa uusi RTX 3070 yhtiön tuttua, mielipiteet oikeisiin ja vääriin jakavaa beige-ruskea-väritystä.

Laadukkaista prosessorijäähdyttimistään, tuulettimistaan sekä mielipiteitä jakavasta, minkään muun valmistajan teemoihin sopimattomasta värityksestään tunnettu Noctua on päättänyt laajentaa osaamistaan näytönohjainten puolelle. Partneriksi projektiin on valittu Asus.

Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition on maailman ensimmäinen Noctuan tuulettimia käyttävä näytönohjain. Tuuletinten lisäksi yhtiön kädenjälki näkyy itse jäähdytyssiilissä, joka on Noctuan ja Asuksen yhdessä suunnittelema. Näytönohjaimen piirilevy on tuttu GeForce RTX 3070 TUF -mallista. Jäähdytyssiili on pääosin Asuksen suunnittelema, mutta Noctua on ollut mukana kehitystyössä ja se on suunniteltu nimenomaan näytönohjaimessa käytettäville NF-A12x25-tuulettimille.

Noctua julkaisi samalla useampia suorituskykyvertailuja ”Standard version” ja Noctua Edition -näytönohjainten väliltä, mutta ns. standardiversion tarkempaa mallia ei mainita. Tyypillisessä käytössä kummankin tuulettimet toimivat verrattain hiljaisilla nopeuksilla ja Noctuan mukaan sen jäähdyttimellä 900 RPM:n tuuletinnopeudella näytönohjain toimii 60-asteisena ja tuottaa melua vaivaiset 12,6 dB(A), kun verrokissa tuulettimet pyörivät samassa tilanteessa 1300 RPM:n nopeudella lämpöjen ollessa 64° ja melun 18,3 dB(A). Korkeammilla kierrosluvuilla erot lämpötiloissa tasoittuvat, mutta Noctuan coolerilla näytönohjain on jopa radikaalisti hiljaisempi.

GeForce RTX 3070 Noctua Edition on luonnollisesti LHR-sarjaa, eli sen Ethereum-louhintanopeutta on rajoitettu. Näytönohjaimesta tulee saataville sekä perus- (Gaming mode 1725, OC mode 1755 MHz Boost-kellotaajuus) että OC-versiot (Gaming mode 1815, OC mode 1845 MHz Boost-kellotaajuus). Perusversion suositushinta on 819 ja OC-version 869 euroa.

Lähde: Noctua

Uusi artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Buds2- ja Galaxy Buds Pro -nappikuulokkeet

io-techin testissä Samsungin vuoden 2021 täyslangattomat nappikuulokkeet – Galaxy Buds Pro ja Galaxy Buds2.

io-techin tuoreimmassa testiartikkelissa tutustutaan Samsungin vuoden 2021 uutuuskuulokkeisiin kaksin kappalein. Testiin päätyivät niin helmikuussa julkaistut valmistajan lippulaivaksi sijoittuvat Galaxy Buds Prot kuin myös elokuussa julkaistut pykälän edullisemmat Galaxy Buds2:t. Molemmat kuulokkeet tarjoavat täyslangattomissa nappikuulokkeissa kohtalaisen harvoin nähdyt kaksi erillistä elementtiä, joista toinen keskittyy alataajuuksien ja toinen ylätaajuuksien toistoon.

Artikkelissa tutustumme Samsungin Galaxy Buds2- ja Galaxy Buds Pro -kuulokkeiden rakenteeseen, ominaisuuksiin, ohjelmistoon ja äänenlaatuun reilun kuukauden käyttöjakson pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Buds2- ja Galaxy Buds Pro -nappikuulokkeet

Live: io-techin Tekniikkapodcast (39/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 1. lokakuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

AOC-jalusta
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Corsair julkaisi ensimmäisen näyttönsä: Xeneon 32QHD165

Corsairin ensimmäisen näytön erikoisuuksia ovat sen jalustan 1/4″-kierteillä varustettu Multi Mount ja näytön hallittavuus Elgato Stream Deckillä tai Corsair iCue -sovelluksella.

Lonkeronsa tietokonemaailman liki joka kolkkaan ulottanut Corsair on tehnyt jälleen uuden aluevaltauksen. Tällä kertaa yhtiön uusi nurkanvaltausyritys kohdistuu pelinäyttöjen markkinoihin.

Corsairin ensimmäinen näyttö tottelee nimeä Xeneon 32QHD165. Esimerkillinen nimi kertookin näytöstä jo liki kaiken oleellisen: 32-tuumainen, 2560×1440-resoluutio ja 165 hertsin virkistystaajuus. Näytön DisplayHDR 400 -sertifioitu IPS-paneeli on suora ja se hyödyntää Quantum Dot -teknologiaa. Paneelin luvataan toistavan 98 % DCI-P3-väriavaruudesta ja AdobeRGB:n ja sRGB:n täysin ja ylikin. Xeneon tukee odotetusti Adaptive-synciä ja on FreeSync Premium- ja G-Sync Compatible -sertifioitu.

Yksi tavoista, joilla Corsair erottuu massasta on mahdollisuus hallita kaikkia näytön ominaisuuksia iCue-sovelluksen kautta, vaikka näytöstä löytyy toki myös perinteiset sisäiset valikot ja joystick niissä navigoimiseen. Toinen erikoisuus on näytön valettuun alumiinijalkaan sisällytetty ¼”-kiinnitys, johon on mahdollista asentaa esimerkiksi apukäsiä yhtiön Elgato-valikoimasta tai vaikka DSLR-kamera tai mikrofonin pidike.

Näytön näyttöliitinvalikoimasta löytyy kaksi HDMI 2.0 -liitäntää, yksi DisplayPort 1.4- ja yksi USB-C-liitäntä DP Alt-Mode -tuella. Lisäksi näytössä on USB-hubi Type-C-sisääntulolla ja kahdella USB-A 3.0 -ulostulolla.

Corsairin mukaan Xeneon 32QHD165 tulee saataville välittömästi, mutta valitettavasti Suomi puuttuu ensimmäisenä näytön ääreen pääsevien maiden viralliselta listalta. Näyttö on kuitenkin ennakkotilattavissa Suomeenkin yhtiön verkkosivuilta 799,90 euron hintaan ja toimituksia lupaillaan 3 viikon päähän. Corsair myöntää näytölle kolmen vuoden takuun pikselitakuulla, eli yksikin kuollut pikseli riittää takuuvaihtoon. Tarkistimme yhtiöltä tarkempia tietoja pikselitakuusta ja saimme selville, että siinä missä yksi kirkas pikseli riittää vaihtoon, tummia alipikseleitä tarvitaan kuusi pikselitakuun hyödyntämiseen.

Lähde: Corsair

Valven Greg Coomer vihjaa uusista VR-laseista

Valven uudet virtuaalilasit saattavat olla itsenäiset Oculus Questin tapaan ja hyödyntää samaa AMD:n prosessoria, kuin Steam Deck.

Valve julkisti hiljattain uuden Steam Deck -käsitietokoneen. Pian sen jälkeen alkoi pyöriä huhuja mahdollisesta uudesta VR-laitteesta ja nyt Valve on lähes varmistanut sen.

Steam Deck käyttää virallisesti customoitua AMD:n APU-piiriä, mutta sen ominaisuudet täsmäävät yhtiön roadmapeissa nähtyyn Van Gogh -prosessoriin. Roadmapeissa Van Goghissa on nähty CVML-yksikkö, jonka oletetaan liittyvän konenäköön ja koneoppimiseen (Computer Vision and Machine Learning). Steam Deckin ominaisuuslistassa ei ole kuitenkaan mitään siihen viittaavaa.

Vergen haastattelema Valven Greg Coomer on käytännössä paljastanut yhtiön valmistelevan uuden sukupolven virtuaalilaseja. Kysyttäessä voisiko Steam Deckin prosessoria käyttää myös itsenäisissä virtuaalilaseissa, Coomer vastasi, ettei yhtiö ole vielä valmis puhumaan siitä, mutta itse prosessori toimisi hyvinkin siinä ympäristössä sopivalla TDP-arvolla, ja että se on hyvinkin oleellista Valvelle ja sen tulevaisuudensuunnitelmille. VR-laseissa myös CVML-yksikölle voisi löytyä helpommin käyttöä.

Ars Technica puolestaan kertoo Steamin tiedostoista kaivetuista viitteistä ”Deckard”-koodinimelliseen SteamVR-laitteeseen. Sivuston mukaan se on saanut varmistettua lähteiltään, että Valvella on ollut ainakin kaksi erillistä virtuaalilasiprojektia käynnissä ja että nyt netissä pyörivät puheet samaa prosessoria käyttävistä VR-laseista todellakin pitäisivät kutinsa. Sivuston lähteet kuitenkin painottavat samalla, että vaikka sellaisia laseja valmistellaan tällä hetkellä, se ei tarkoita, että ne tulisivat myös myyntiin.

Lähteet: The Verge, Ars Technica

Useita tehtaita on suljettu Kiinassa sähköpulan vuoksi samalla kun kuparipula nostaa komponenttihintoja

Kiina on sulkenut useita hiilivoimaloita sekä hiilipulan että tiukempien päästöstandardien vuoksi. Kuparin ja erityisesti emolevyjen ja näytönohjainten käyttämien kuparifolioiden hinnat ovat puolestaan nousseet uusiin huippuihinsa.

Kun on saatu varovan positiivisia uutisia piiripulasta, ilmestyy komponenttitaivaalle jälleen uusia synkkiä pilviä. Tällä kertaa ongelmia on sekä raaka-aineiden saatavuudessa että tuotantopuolella.

DigiTimesiltä lähtöisin olevien tietojen mukaan esimerkiksi näytönohjainten ja emolevyjen tuotantokustannukset ovat nousussa, koska niiden käyttämästä kuparifoliosta on pulaa. Raaka-ainepulan kerrotaan nostaneen sekä kuparin että kuparoitujen laminaattien hintoja.

Tom’s Hardwaren lukemien mukaan kuparitonnin hinta on noussut viime joulukuusta laskien jo yli 19 % ja kuparifolion hinta on noussut puolestaan jopa 35 %. Toisaalta hinta on elänyt myös alaspäin viime aikoina. Raakametallin hinta oli historiansa huipulla vielä kesäkuussa, mutta sittemmin hinta on laskenut takaisin 2010-2011 vuosien tasolle, jolloin sen hinta oli viimeksi korkeimmillaan.

Toinen tuotantoon iskevä ongelma on Kiina, joka on aloittanut sulkemaan hiilivoimaloitaan. Hiilivoimaloiden sulun takana ovat sekä pula itse hiilestä että Kiinan tiukkenevat päästöstandardit. Ennen näkemättömän korkea kysyntä on nostanut myös hiilen hinnan ennätyskorkealle, mikä on taas herättänyt tarpeen hillitä kulutusta. Kiinan kerrotaan pysäyttäneen sähköpulan takia useita tehtaita, joista osa toimittaa komponentteja esimerkiksi Applelle ja Teslalle.

Lähteet: Reuters, Tom’s Hardware Kuva: WikiMedia

Uusi Fairphone 4 jatkaa tutulla linjalla keskittyen kestävään kehitykseen ja korjattavuuteen

Aiempiin malleihin nähden puhelimen korjattavuutta on kehitetty entisestään luopumalla puhtaasti moduulipohjaisesta rakenteesta.

Fairphone julkisti tänään omaa nimeään kantavan puhelimensa neljännen sukupolven. Fairphone 4 tarjoaa totuttuun tapaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja eettisesti valmistetun kokonaisuuden, minkä lisäksi keskiössä on edelleen myös helppo huollettavuus.

Huollettavuutta Fairphone 4:ssä onkin parannettu edeltäjistään, sillä siinä missä Fairphone 3 tarjosi vielä useampia osia sisältävistä varaosamoduuleista koostuneen rakenteen, tarjoaa Fairphone 4 pääsyn käsiksi pienempiin osiin, minkä myötä puhelimesta voi vian tapahtuessa korjata entistä tarkemmin vain tarvittavat osat ilman koko moduulin vaihtamista. Helposta korjattavuudesta huolimatta puhelimelle luvataan myös IP54-tason veden- ja pölynkestävyys.

Puhelimen valmistukseen on pyritty käyttämään eettisesti ja ekologisesti mahdollisimman hyviä osia. Muun muassa laitteen takakuori on valmistettu kokonaan kierrätetystä muovista, minkä lisäksi sisuskaluista löytyvistä materiaaleista 14 on pyritty hankkimaan mahdollisimman reilusti. Käytössä on muun muassa Fairtrade-sertifioitua kultaa ja kierrätettyä tinaa.

Pelkkään huollettavuuteen ja materiaaleihin valmistajan ajatukset kestävästä kehityksestä eivät jää, sillä Fairphone haluaa puhelintaan myös käytettävän pitkään ja sen vuoksi laitteelle tarjotaankin peräti viiden vuoden takuu, mikäli puhelin ostetaan ennen vuoden 2022 loppua. Takuu ei koske akkua, joka on kuitenkin vaihdettavissa kuten monet muutkin osat.

Päivitystuen osalta Fairphone lupaa tietoturvakorjauksia kuukausittain ensimmäisen kahden vuoden ajan ja takaa kaksi suurta Android-päivitystä. Tämän lisäksi yritys kuitenkin pyrkii tuomaan suuret päivitykset Android 15:een saakka ja ohjelmistotuen vuoteen 2027 asti.

Sisuskaluiltaan puhelin vastaa käytännössä viime vuoden keskihintaisia 5G-puhelimia, eli lippulaivaluokan rautaa Fairphone ei tarjoa. Suorituskyvystä huolehtii Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri, jonka parina on joko 6 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa tai 8 Gt RAM-muistia ja 256 Gt -tallennustilaa. Kamerajärjestelmä puolestaan muodostuu 48 megapikselin pääkamerasta ja niin ikään 48 megapikselin ultralaajakulmakamerasta, joiden parina on myös ToF-sensori (time of flight).

Fairphone 4:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 162 x 75,5 x 10,5
 • Paino: 225 grammaa
 • Rakenne: Alumiinirunko, muovinen takakuori, Gorilla Glass -suojalasi
 • IP54-sertifikaatti, MIL810G-tason pudotuskestävyys
 • 6,3” IPS LCD -näyttö, 1080 x 2340, 19,5:9-kuvasuhde
 • Qualcomm Snapdragon 750G-järjestelmäpiiri
 • 6 tai 8 Gt RAM-muistia
 • 128 tai 256 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max 2 Tt)
 • 5G, Sub 6, NSA (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n41, n71, n77, n78),
 • LTE (Cat. 18/13), Dual-SIM
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.1, NFC, (A)GPS, Glonass, Galileo, Beidou
 • Kaksoistakakamera:
  • 48 megapikselin pääkamera, F1.6
  • 48 megapikselin ultralaajakulmakamera, F2.2
  • ToF-sensori
 • 25 megapikselin etukamera, F2.2
 • 3905 mAh:n irrotettava akku, USB-C, 20 watin pikalataus (50 prosenttia puolessa tunnissa)
 • Android 11

Fairphone 4:n ennakkomyynti alkaa välittömästi. 6 Gt:n RAM-muistilla ja 128 Gt:n tallennustilalla varustettu pohjamalli tulee saataville harmaana 579 euron suositushintaan ja 8 Gt:n RAM-muistilla ja 256 Gt:n tallennustilalla varustettu malli puolestaan harmaana, vihreänä ja pilkullisena vihreänä 649 euron suositushintaan. Kauppoihin puhelimet saapuvat 25. lokakuuta alkaen.

Lähteet: Lehdistötiedote, Fairphone

Video: Testissä Logitech G435 Lightspeed -pelikuulokkeet

io-tech testasi Logitechin langattomat G435 Lightspeed -pelikuulokkeet

io-techin tuoreimmalla videolla testiin ovat saapuneet Logitechin langattomat G435 Lightspeed -pelikuulokkeet. Videolla tutustutaan tuttuun tapaan kuulokkeiden fyysisiin ominaisuuksiin ja ohjelmistoon sekä kuulokkeiden ja mikrofonin äänenlaatuun.

AOC-jalusta

Logitech G435 Lightspeedin suositushinta on 79,99 euroa. 165 gramman painoisten kuulokkeiden muoviosista vähintään 22 prosenttia on valmistettu kierrätysmuovista. Muista pelikuulokkeista Logitechin uutuudet erottuvat niin värivaihtoehdoiltaan kuin myös mikrofoniratkaisullaan, sillä perinteisen puomimikrofonin sijaan käytössä on kuulokekuppiin integroidut mikrofonit.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubesta

Phison lupaa E26-ohjainpiiriin perustuvia PCIe 5.0 SSD-asemia markkinoille vuonna 2022

PCIe-kaistan kaksinkertaistava Gen 5 saapuu emolevyihin vielä tänä syksynä, mutta ainakin Phisonin ohjaimeen perustuvia SSD-asemia odotetaan markkinoille vasta ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Ensimmäisen aallon PCI Express 4.0 -SSD-asemat käyttivät lähes poikkeuksetta Phisonin E16 -ohjainpiiriä. Yhtiö aikoo yrittää tempun toistamista myös PCI Express 5.0 -asemien kohdalla uudella E26:lla. PCIe Gen 5 kaksinkertaistaa väylien kaistan Gen 4:ään verrattuna.

Phison on ilmoittanut valmistaneensa onnistuneesti PCI Express 5.0 -standardia tukevan E26-ohjainpiirin testiversion. Ohjainpiiri valmistetaan 12 nanometrin valmistusprosessilla, mutta varsinaista valmistajaa ei ole kerrottu. E26 tullaan tarjoamaan valmiina mutta kustomoitavina M.2-, U.3-, E1.S- ja E3.S -alustoina siten, että ensimmäisten ohjainpiiriin perustuvien SSD-asemien pitäisi saapua markkinoille vuoden 2022 jälkimmäisellä puoliskolla.

Phisonin mukaan E26-ohjainpiiri hyödyntää Arm R5 -prosessoriytimiä ja CoXProcessor 2.0 -teknologiaa. Ohjainpiiri valmistetaan määrittelemättömän valmistajan 12 nanometrin valmistusprosessilla. Yhtiön mukaan se erottuu kilpailijoistaan kehittämällä itse enemmän ohjainpiiriensä IP-blokeista (Intellectual Property), kuin muut, sekä ohjaimen firmwaren aktiivisella kehitystyöllä jo FPGA-vaiheessa ennen piirin valmistumista.

Lähde: Phison

AMD aikoo 30-kertaistaa HPC-laskennan ja AI-opetuksen energiatehokkuuden 2025 loppuun mennessä

Kunnianhimoinen tavoite tarkoittaa energiatehokkuuden kehitystä 2,5-kertaista vauhtia vuosien 2015-2020 kehitykseen verrattuna.

AMD on tänään julkaissut lehdistötiedotteen, jonka mukaan yhtiö aikoo viedä tekoälyn opetuksen ja HPC-laskentatehtävien energiatehokkuuden uudelle tasolle. Tavoite on asetettu osana yhtiön uusia ympäristö- ja yritysvastuun linjauksia.

AMD:n mukaan sen tavoite on kasvattaa tekoälyn opetuksen (AI training) teholaskennan (HPC, High Performance Computing) energiatehokkuutta peräti 30-kertaiseksi vuoteen 2025 mennessä. Yhtiön mukaan se vaatii energiatehokkuuden kehittymistä jopa 2,5-kertaisella vauhdilla alan nykytahtiin verrattuna.

Pienen präntin mukaan tavoitteen täyttymistä tarkastellaan neljän kiihdyttimen palvelinkokoonpanoissa, joissa on sekä yhtiön Epyc-prosessoreita että Radeon Instinct -laskentakortteja. Suorituskykyä tarkastellaan teholaskennan osalta Linpack DGEMM-testissä 4k:n matriisikoolla sekä tekoälypuolella GEMM-tuloksia FP16- tai BF16-tarkkuuksilla, jaettuna alustan TDP-arvolla.

Verrokkitulos, jonka AMD aikoo voittaa 30-kertaisesti, on vuoden 2025 energiatehokkuus olettaen, että sen kehitys jatkuisi lineaarisesti vuosien 2015-2020 mukaista tahtia. Vuoden 2020 tarkistuspisteeksi on määritelty neljällä Radeon Instinct MI60 -laskentakortilla ja tarkemmin määrittelemättömällä Epyc-prosessorilla tai prosessoreilla varustettu järjestelmä. Energitatehokkuutta mitataan datakeskusten PUE-arvolla (Power Usage Effectiveness) noin 90 % kuormalla.

Lähde: AMD