Uusi artikkeli: Testissä XFX Radeon RX 590 Fatboy

io-techin testissä XFX:n Radeon RX 590 Fatboy -näytönohjain.

AMD julkaisi eilen uuden Radeon RX 590 -näytönohjaimen, jossa on käytössä Globalfoundriesin päivitetyllä 12LP-prosessilla valmistettava Polaris 30 -grafiikkapiiri. io-techin testiin saapui XFX:n Radeon RX 590 Fatboy -malli, jonka hintataso julkaisun yhteydessä on alkaen 290 euroa.

Tutustumme artikkelissa näytönohjaimen ominaisuuksiin ja suorituskykyyn Full HD- ja 1440p-resoluutioilla. Mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotus- ja alivoltitustestit. Vertailukohtina testeissä ovat mukana kahden edellisen Polaris-sukupolven Radeon RX 480- ja 580-näytönohjaimet sekä Radeon RX Vega 56 ja NVIDIAn leiristä GeForce GTX 1060 (6 Gt)- ja 1070-mallit.

Lue artikkeli: Testissä XFX Radeon RX 590 Fatboy

Raspberry Pi Foundation julkaisi edullisen Raspberry Pi 3 Model A+ -minitietokoneen

Model A+:ssa on isoveljestä Model B+:sta tuttu järjestelmäpiiri, mutta minitietokoneen liitäntöjä on jouduttu karsimaan emolevyn pienentämiseksi.

Minikokoisista tietokoneistaan tuttu Raspberry Pi Foundation on julkaissut täydennystä mallistoonsa. Uuden Raspberry Pi 3 Model A+:n luvataan tarjoavan Model B+:n suorituskyvyn aiempaa pienemmässä ja edullisemmassa paketissa.

Raspberry Pi 3 Model A+:n sydämenä sykkii Model B+ -isoveljestä tuttu Broadcom BCM2837B0 -järjestelmäpiiri. Järjestelmäpiiri on varustettu neljällä 1,4 GHz:n ARM Cortex-A53 -prosessoriytimellä ja sen rinnalta löytyy 512 Mt LPDDR2-muistia. Minitietokoneessa on lisäksi (Dual Band) WiFi 802.11ac- ja Bluetooth 4.2/BLE -tuet ja sen kykyä käynnistyä USB-massamedialta on paranneltu. Myös lämmönhallinnan kerrotaan olevan toteutettu aiempaa paremmin.

Minitietokoneen piirilevyltä löytyy 40-pinninen GPIO-liitinrivistö, microSD-korttipaikka, yksi täyden koon HDMI-liitäntä ja yksi USB 2.0 -liitäntä, MIPI DSI- ja CSI-liittimet näytölle ja kameralle sekä nelinapainen liitäntä stereoäänille ja komposiittivideolle. Virtaa Model A+:lle voi syöttää micro-USB-liittimen (5 V / 2,5 A DC) tai GPIO-pinnien (5 V DC) kautta. Minitietokoneen strategiset mitat ovat B+-mallia pienemmät 65 x 56 mm.

Raspberry Pi 3 Model A+ saapuu myyntiin välittömästi ja sen suositushinta on 25 dollaria. Suomeen tietokonetta toimittavat virallisesti RaspberryPi.dk ja Electrokit-verkkokaupat, joissa se on hinnoiteltu 32,09 ja 35,20 euroon ennen toimituskuluja.

Raspberry Pi Foundation kertoi samalla, että nyt julkaistu Model A+ on viimeinen ”perinteisen mallin Raspberry Pi”. Järjestön seuraava malli tulee uudistamaan konseptia ilmeisesti varsin merkittävästi, mutta mitään yksityiskohtia siitä ei ole toistaiseksi saatavilla.

Lähde: Raspberry Pi

DigiTimes: Intelin prosessoreiden saatavuusongelmat jatkuvat ensi vuoden toiselle neljännekselle

Toimitusvaikeuksien vuoksi yhtiön kerrotaan leikkaavan jälleenmyyntisektorille toimitettavia prosessoreita kahdella miljoonalla taatakseen riittävät toimitukset OEM-valmistajille.

Intelin on raportoitu syksyn mittaan kärsivän ongelmista prosessoreiden riittämättömän tuotantokapasiteetin vuoksi. Pitkään käytössä ollut 14 nanometrin volyymi ei riitä vastaamaan enää kysyntään ja jatkuvasti myöhästelevä 10 nanometrin prosessi ei lupaa helpotusta asiaan ainakaan ennen ensi vuotta.

DigiTimesin mukaan Asuksen toimitusjohtaja Jerry Shen olisi todennut tällä viikolla Intelin toimitusvaikeuksien jatkuvan ainakin ensi vuoden toiselle neljännekselle asti. Yhtiön on kerrottu jo aiemmin priorisoivan tällä hetkellä yläpään Core- ja Xeon-prosessoreita, joiden katteet ovat edullisempia malleja paremmat.

Saman sivuston lähteiden mukaan Intel on päättänyt vähentää prosessoreidensa toimitusta jälleenmyyntiin vuoden viimeisellä neljänneksellä mahdollisesti peräti kahdella miljoonalla prosessorilla, mikä vastaa noin neljännestä normaaleista toimitusmääristä. Sivuston lähteiden mukaan Intel pyrkii näin turvaamaan toimitukset OEM-sektorille sekä palvelinten että kannettavien osalta.

Lähteet, DigiTimes (1), (2)

SK Hynix esitteli maailman ensimmäiset 16 Gb:n DDR5-muistit

SK Hynixin uudet muistit toimivat DDR5-5200-nopeudella ja niiden luvataan pienentävän tehonkulutusta 30 %:lla verrattuna yhtiön DDR4-3200-muisteihin.

DDR4-muistien hintojen nousu on vihdoin alkanut taittumaan, mutta horisontissa siintää jo seuraavan sukupolven DDR5-muistia. Rambus, Micron ja Samsung ovat jo esitelleet ensimmäisiä DDR5-muistipiirejään ja nyt vuorossa on SK Hynix.

SK Hynixin mukaan sen kehittämät uudet muistipiirit ovat maailman ensimmäiset JEDECin DDR5-standardin mukaiset 16 gigabitin muistipiirit. Muistipiirit valmistetaan ”1Ynm”-valmistusprosessilla, mikä viittaa 10 – 19 nanometrin valmistusprosesseihin.

SK Hynixin uudet 16 Gb:n DDR5-muistipiirit toimivat DDR5-5200-nopeudella ja ne toimivat 1,1 voltin käyttöjännitteellä. Yhtiön mukaan luvut tarkoittavat käytännössä 30 % pienempää kulutusta ja 60 % suurempaa tiedonsiirtonopeutta verrattuna 1,2 voltin jännitteellä toimiviin DDR4-3200-muisteihin. Muisteista on jo valmistettu prototyypit sekä RDIMM- (Registered DIMM) että UDIMM-muodoissa (Unbuffered DIMM).

SK Hynix suunnittelee aloittavansa muistien massatuotannon vuonna 2020, jolloin DDR5-muistien kysynnän odotetaan alkavan markkinoilla. Nykyisten IDC:n ennusteiden mukaan DDR5-muistien odotetaan saavuttavan 25 prosentin markkinaosuuden vuonna 2021 ja 44 %:n vuonna 2022.

Lähde: SK Hynix

LIVE: io-techin viikon tekniikkakatsaus (46/2018)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus esitetään tänään perjantaina 16. marraskuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina Twitchissä ja Youtubessa. Äänessä ovat tuttuun tapaan io-techin perustajakaksikko Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Tekniikkakatsauksessa käymme läpi ajankohtaiset IT-alan asiat ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa:

Tutkijat julkistivat seitsemän uutta Spectre- ja Meltdown-sivukanavahyökkäystä

Uusia Meltdown-variantteja on kaksi ja toinen niistä on ensimmäinen AMD:n prosessoreita koskeva Meltdown-hyökkäys. Uudet Spectre-haavoittuvuudet koskevat niin Intelin, AMD:n kuin ARM:n prosessoriarkkitehtuureita.

Tänä vuonna sivukanavahyökkäykset ovat olleet otsikoissa tämän tästä ja niin tälläkin kertaa. Nyt vuorossa on viisi uutta Spectre-varianttia ja kaksi uutta Meltdown-varianttia.

Ensimmäisen aallon Meltdown-hyökkäykset purivat vain Intelin ja ARM:n prosessoreihin, mutta tällä kertaa toinen uusista Meltdown-varianteista puree myös AMD:n prosessoreihin. Meltdown-PK on Intelin prosessoreita koskeva hyökkäys, joka kykenee ohittamaan ainakin Skylake-SP-arkkitehtuurin PKU-avainten (Memory Protection Keys for Userspace) suojaukset täysin, eikä sitä tutkijoiden mukaan voida korjata ohjelmistokorjauksilla, vaan ainoat vaihtoehdot ovat joko rauta- tai mikrokoodikorjaukset.

Meltdown-BR on ensimmäinen AMD:ta koskeva Meltdown-variantti. Haavoittuvuus on todennettu ainakin Intelin Core i5-6200U -prosessorilla (Skylake), AMD:n E2-2000:lla (Bobcat/Brazos) sekä Ryzen Threadripper 1920X:llä (Zen). Hyökkäys kykenee ohittamaan bound-käskyn, minkä avulla se kykenee vuotamaan tiettyjä out-of-bound-alueen tietoja. Tiettävästi ainakin AMD:n prosessoreiden kohdalla haavoittuvuus toimii vain 32-bittisessä tilassa, sillä koko bound-käsky ei ole tuettuna 64-bittisessä tilassa.

Uusia Spectre-variantteja on yhteensä viisi, jotka perustuvat jo aiemmin julkaistuihin Spectre-PHT- (Bounds Check Bypass) ja Spectre-BTB-hyökkäyksiin (Branch Target Injection). Haavoittuvuuksien on testattu koskevan ainakin Intelin Core i7-4790- (Haswell) ja i5-6200U-prosessoreita (Skylake), AMD:n Ryzen 1950X- ja Threadripper 1920X -prosessoreita (Zen) sekä NVIDIAn Jetson TX1 -alustalla (Tegra X1, ARM Cortex-A57 & -A53).

Lähde: The Register

AMD julkaisi Radeon RX 590 -näytönohjaimen: 12 nanometrin Polaris

Uudelle valmistusprosessille päivittyneeseen Polaris 30 -grafiikkapiiriin perustuva Radeon RX 590 tarjoaa AMD:n mukaan 20 % parempaa suorituskykyä hintaansa nähden, kuin lähin kilpailija.

AMD on julkaissut jo aiemmin huhuissa ja vuodoissa pyörineen Radeon RX 590 -näytönohjaimen. Radeon RX 590 perustuu Polaris- eli GCN4-arkkitehtuuriin ja uuteen 12 nanometrin valmistusprosessiin.

Radeon RX 590 -näytönohjaimen grafiikkapiiri on Polaris 30. Käytännössä piiri on edelleen identtinen edeltäjiensä kanssa, mutta sen kellotaajuuksia on saatu nostettua verrattain reilusti uuden valmistusprosessin myötä. Grafiikkapiirissä on 36 Compute Unit -yksikköä eli 2304 stream-prosessoria, 144 teksturointiyksikköä ja 32 ROP-yksikköä. Grafiikkapiirin peruskellotaajuus on nyt 1469 MHz ja Boost-kellotaajuus 1545 MHz. 256-bittisen muistiväylän jatkeena on 8 Gt 8 Gbps:n GDDR5-muistia ja näytönohjaimen TBP (Typical Board Power) on nyt 225 wattia.

Radeon RX 590 -näytönohjaimet tulevat saataville ensimmäisenä Asukselta, PowerColorilta, Sapphirelta sekä XFX:ltä. Näytönohjaimet perustuvat kaikkien valmistajien itse suunnittelemiin piirilevyihin ja jäähdytysratkaisuihin eikä RX 590:stä tule saataville lainkaan sen mainosvideollakin esiintynyttä referenssiversiota. XFX:n RX 590 Fatboy löytyy parhaillaan myös io-techin testilaboratoriosta ja artikkeli on julkaistu jo testitulosten osalta.

AMD on hinnoitellut Radeon RX 590 -näytönohjaimen verottomana 279 dollariin, mikä tarkoittaa Suomen ALV:llä noin 305 – 310 euron hintatasoa. 279 dollarin hinnalla saavutetaan AMD:n mukaan 20 % parempaa suorituskykyä dollaria kohden, kuin kilpailijan saman hintaluokan näytönohjaimilla. Ensimmäiset kotimaiset verkkokaupat ovat ehtineet listata jo XFX:n ja Sapphiren malleja, joiden hintataso on kaupasta ja mallista riippuen noin 290 – 350 euroa.

Pakettiin kuuluu itse näytönohjaimen lisäksi Raise the Game -bundle eli Resident Evil 2-, Devil May Cry 5- ja Tom Clancy’s The Division 2 -pelit. Sama pelipaketti tulee jatkossa myös Radeon RX Vegojen mukana, kun RX 580:n ja RX 570:n ostavat saavat tyytyvä kahteen itse valittavaan peliin kolmesta.

Lähde: AMD

Uusi artikkeli: Kokeiltua: Apple iPhone XR

14.11.2018 - 21:53 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (38)

io-tech kokeili Applen edullisempaa iPhone XR -uutuusmallia.

Sunnuntaina julkaistun iPhone XS -artikkelin jälkimainingeissa otimme kokeiltavaksi hieman edullisemmaksi hinnoitellun uuden iPhone XR -mallin. Lähtöhinnaltaan 879 euron arvoinen iPhone XR on varustettu mm. 6,1-tuumaisella IPS-näytöllä, A12 Bionic -järjestelmäpiirillä sekä 12 megapikselin optisesti vakautetulla takakameralla. Kerromme artikkelissa havaintojamme lyhyen muutaman päivän kokeilun pohjalta.

Lue artikkeli: Kokeiltua: Apple iPhone XR

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 416.94 -ajurit näytönohjaimilleen

Uudet ajurit tuovat mukanaan Game Ready -leimat Fallout 76:lle, Hitman 2:lle sekä säteenseurantapäivityksen tänään saaneelle Battlefield V:lle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 416.94 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön Kepler-arkkitehtuuria ja sitä uudempiin arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia. Turing-arkkitehtuuriin perustuvat näytönohjaimet ovat tuettuja vain Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmillä.

GeForce 416.94 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat Game Ready -leimat Battlefield V-, Fallout 76 ja Hitman 2 -peleille. Lisäksi ajureissa on uudet 3D Vision -profiilit Fallout 76:lle (Fair) ja Hitman 2:lle (Good). Game Ready -leiman saaneista peleistä Battlefield V on saanut lisäksi tänään päivityksenä tuen DXR-rajapintaan perustuville säteenseurantaefekteille.

Ajureiden korjattujen bugien listalta löytyy tällä kertaa vain GeForce GTX 780 -näytönohjaimia vaivannut hidastelu työpöytäkäytössä. Ajureissa on myös tiedossa olevia ongelmia, kuten GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen DPC watchdog violation -virheilmoitukset useamman grafiikkapiirin kokoonpanoissa, jos emolevy hyödyntää PLX:n siltapiirejä, sekä mustaan ruutuun käynnistyvä Hitman 2, jos peli käynnistetään DirectX 11 -rajapinnalla HDR käytössä. Erikoisesti bugilistalta löytyy myös täysin sama GTX 780 -ongelma, jonka ajurit kertovat korjanneensa. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteesta (PDF).

Lataa ajurit täältä

Samsung julkisti järjestelmäpiirivalikoimaansa uuden Exynos 9820 -huippumallin

14.11.2018 - 13:38 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

Piiri sisältää uuden NPU-tekoälysuorittimen sekä markkinoiden nopeimman kahden gigabitin LTE-modeemin.

Samsungin puolijohdeyksikkö on julkaissut tänään uuden huippumallin järjestelmäpiirivalikoimaansa. Tuore lippulaivapiiri kantaa nimeä Exynos 9820. Piiri valmistetaan modernilla kahdeksan nanometrin LPP (Low Power Plus) FinFET -prosessilla.

Exynos 9820:ssa on siirrytty käyttämään uutta prosessoriratkaisua, jossa yhteensä kahdeksan prosessoriydintä on jaettu kolmeen klusteriin. Kaksi suorituskykyisintä ydintä perustuvat Samsungin omaan neljännen sukupolven custom-ratkaisuun. Keskitason suorituskyvystä vastaavat kaksi Cortex-A75-ydintä ja energiatehokkuutta vastaavat tehtävät ovat neljän Cortex-A55-ytimen vastuulla. Samsungin mukaan uusi prosessoriratkaisu tarjoaa 20 % parannuksen yhden ytimen suorituskykyyn, 15 % parannuksen moniydinsuorituskykyyn ja 40 % parannuksen energiatehokkuuteen.

Grafiikkasuorittimena Exynos 9820:ssä toimii ARM Mali-G76 MP12, jonka kehutaan tarjoavan 40 % parempaa suorituskykyä ja 35 % parempaa energiatehokkuutta edeltäjäpiirin grafiikkasuorittimeen nähden. Parannettu kuvasignaaliprosessori tukee nyt jopa viittä sensoria, 16 + 16 megapikselin kaksoiskameraa ja 22 megapikselin yksittäsiä sensoreita. Exynos 9820:n MFC (multi-format codec) tukee 8K 30 FPS ja 4K 150 FPS -videokuvan purkamista ja pakkaamista 10-bittisellä HDR-väriavaruudella.

Uutta on edeltäjäpiiristä puuttunut NPU-tekoälysuoritin, jonka luvataan seitsenkertaistavan tekoälytoimintojen nopeuden edeltäjään nähden. Piiriin integroitu LTE Advanced Pro -modeemi mahdollistaa jopa 2,0 Gbit/s latausnopeuden (Cat.20) ja 316 Mbit/s lähetysnopeuden (Cat.20) Modeemi tukee 8CA-/3CA- (Carrier Aggregation), 4×4 MIMO-, 256-QAM- ja eLAA-tekniikoita. Tuettuna ovat myös uusimman sukupolven UFS 3.0 -tallennusratkaisut.

Exynos 9820 -piirin massatuotanto alkaa kuluvan vuoden loppuun mennessä ja se tullaan erittäin suurella todennäköisyydellä näkemään Samsungin tulevissa lippulaivapuhelimissa ensi vuoden alkupuolella.

Lähteet: Samsung (1)(2)