AMD Radeon RX Vega -näytönohjaimen julkaisu Suomessa: ”Täysi kusetus”

AMD on ilmoittanut uusille Radeon RX Vega -näytönohjaimilleen kilpailukykyiset ja huokuttelevat suositushinnat, mutta Suomessa todellisuus on valitettavan karu.

Eilen myyntiin saapui edullisempi Vega 56 -malli, jonka julkaisuerä pelkkiä standalone-näytönohjaimia myytiin loppuun hetkessä niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa.

Suomeen Vega 56 -näytönohjaimia ei saatu ensimmäistäkään, mutta nyt useampi jälleenmyyjä on listannut Gigabyten Radeon RX Vega 56 -mallin tilattavaksi yli 600 euron hinnalla.

Koska AMD ei tehnyt suoraa yhteistyötä yhdenkään suomalaisen jälleenmyyjän kanssa, joutuvat ne hankkimaan näytönohjaimet tavallisia reittejä pitkin tukkureilta tai pienissä erissä suoraan näytönohjainvalmistajilta.

Olemme itse nähneet jälleenmyyjien sisäänostohinnat useammalta ruotsalaiselta ja saksalaiselta tukkurilta Vega 56- ja 64-näytönohjaimille ja käytännössä sisäänostohinta suomalaisille jälleenmyyjille on niin korkea, ettei näytönohjainta pystytä myymään ulos asiakkaille alle nykyisten Suomi-hintojen.

Eräs nimeltä mainitsematon suomalainen jälleenmyyjä kuvailikin io-techille AMD:n julkaisuhintoja täydeksi kusetukseksi, ainakin heidän näkökulmastaan.

Sama koskee myös pari viikkoa sitten myyntiin saapuneita Vega 64 -näytönohjaimia, jotka maksavat Suomessa tällä hetkellä edullisimmillaan päälle 700 euroa.

 

Muualla Euroopassa Vega 56 tuli myyntiin rajoitetusti

Saksassa useampi verkkokauppa myi pieniä eriä Vega 56:tta 399 euron hintaan, mutta ne loppuivat parissa tunnissa ja ovat jo poistttu kokonaan valikoimista. Casekingiltä löytyy tällä hetkellä Vega 56 pelien kera 509 euron hintaan.

Ruotsissa ja Norjassa Komplett listaa neljä Vega 56 -mallia 4090 Ruotsin kruunun eli 429 euron hintaan. Varastoon näytönohjaimia on tulossa syyskuun puolella yhteensä ainakin yli 300 kappaletta, mutta niitä ei ole mahdollista tilata Suomeen.

Briteissä Vega 56 oli myös tarjolla pienissä erissä edullisimmillaan 380 punnalla eli 409 eurolla, mutta nyt tarjolla on näytönohjainta enää pelipaketin kera 506 euron hintaan.

 

Paraneeko saatavuus ja mihin hintaan?

AMD vakuutti Vega 64:n julkaisun jälkeen virallisessa lausunnossaan tekevänsä töitä, että pelkkiä standalone-näytönohjaimia saataisiin takaisin myyntiin ja on toistaiseksi pitänyt kiinni ilmoittamistaan SEP-suositushinnoistaan.

Nähtäväksi kuitenkin jää, tuleeko Vega 64 -näytönohjaimia enää myyntiin Yhdysvalloissa 499 dollarin tai Euroopassa reilun 500 euron hintaan tai Vega 56 -näytönohjaimia Yhdysvalloissa 399 dollarin tai Euroopassa 399 euron hintaan lähiviikkojen tai kuukausien aikana.

Suomessa AMD:n ilmoittamista Radeon RX Vegan suositushinnoista ollaan kuitenkin tällä hetkellä niin kaukana, että kilpailuasetelma NVIDIAn GeForce GTX 1080- ja 1070-näytönohjaimia vastaan on täysin mahdoton.

Intialainen verkkokauppa toi Ryzen Threadripper 1900X:n myyntiin ennen aikojaan

Ryzen Threadripper 1900X on kahdeksanytiminen variantti Threadripperistä, eli AMD on kytkenyt puolet prosessorin ytimistä pois käytöstä.

AMD:n Ryzen Threadripper -prosessorit tulivat saataville kuluvan kuun alkupuolella, vaikka ensimmäiset ennakkotilaukset käynnistyivätkin jo viime kuussa. Toistaiseksi saatavilla on kaksi mallia, 1920X ja 1950X, mutta AMD:n tiedetään tuovan markkinoille myös 1900X-mallin kahdeksalla ytimellä.

Intialainen verkkokauppa PrimeABGB on ottanut varaslähdön tulevan Ryzen Threadripper 1900X:n osalta ja tuonut sen myyntiin jo nyt. Threadripper 1900X:ssä on käytössä kahdeksan ydintä siinä missä 1920X:ssä on kaksitoista ja 1950X:ssä kuusitoista. 1900X:n vakiokellotaajuus on 3,8 ja Boost-kellotaajuus 4 GHz. Prosessorissa on välimuistia 16 megatavua, kun muissa Threadripper-malleissa sitä on 32 Mt.

AMD:n virallinen suositushinta Threadripper 1900X:lle on 549 dollaria, mutta PrimeABGB:ssä sen hinta on selvästi korkeampi: 45 699 Intian rupiaa eli noin 715 dollaria. Sama trendi koskee kaupassa myös muita AMD:n huippumalleja, sillä 1920X (suositushinta $799) on hinnoiteltu 65 488 rupiaan eli noin 1025 dollariin ja 1950X (suositushinta $999) 82 008 rupiaan eli noin 1284 dollariin. Intian sekavan verotuksen vuoksi on vaikeaa arvioida, tuleeko hintaero veroista vai onko PrimeABGB vain hinnoitellut prosessorit erittäin korkealle.

Uutisartikkelia kirjoitettaessa PrimeABGB on vetänyt jo hinnan pois sivuiltaan ja kehottaa asiakkaita tiedustelemaan hintaa sähköpostitse. Verkkokaupan mukaan prosessorin toimitukset alkavat 31. päivä kuluvaa kuuta, eli tämän viikon torstaina.

Lähde: TechPowerUp, PrimeABGB

Intelin 8. sukupolven Core i7-8700K ja i5-8400 SiSoftware Sandra -testissä

8. sukupolven Coffee Lake -koodinimelliset prosessorit nostavat vihdoin Intelin työpöytäkäyttöön suunnattujen kuluttajamallien maksimiydinmäärän neljästä kuuteen.

Intel julkaisi hiljattain ensimmäiset 8. sukupolven Core-prosessorit kannettaviin tietokoneisiin. Jo julkaistut mallit perustuvat edelliseen Kaby Lake -arkkitehtuuriin, mutta yhtiö valmistelee parhaillaan myös Coffee Lake -arkkitehtuuriin perustuvien työpöytäprosessoreiden julkaisua.

SiSoft Sandran tulostietokantaan on saatu nyt tulokset tulevista Core i5-8400- ja i7-8700K -prosessoreista. Kuudella ytimellä varustettu i7-8700K on tulevien Coffee Lake -prosessoreiden lippulaivamalli ja se kykenee suorittamaan Hyper-threading-teknologian avulla samanaikaisesti kahtatoista säiettä. Myös i5-8400 on kuusiytiminen, mutta se ei tue HT-teknologiaa ja kykenee siten suorittamaan vain kuutta säiettä samanaikaisesti.

Tulokset SiSoftwaren tulostietokannoista löytänyt HotHardware on verrannut niitä 7. sukupolven prosessoreihin. Core i7-8700K peittoaa Sandran testeissä i7-7700K:n 12 – 47 prosentin erolla testistä riippuen. Core i5-8400:n verrokiksi on asetettu astetta kovempi vastus 7. sukupolvesta, eli kerroinlukoton i5-7600K. Tästä huolimatta erot i5-8400:n eduksi ovat i7-taisteluparia suuremmat.

Kokosimme kaikki tulokset yllä olevaan kaavioon. Ennen julkaisua on kuitenkin syytä muistaa, ettei testituloksista kannata vetää liian aikaisia johtopäätöksiä. SiSoftware Sandran tuloksista löytyy myös epäloogisuuksia, kuten i5-mallien i7:t jälkeensä jättävät lukemat Scientific Analysis -testeissä.

Lähteet: HotHardware, SiSoft Sandra (1), (2)

AMD Radeon RX Vega 56 -näytönohjaimen myynti alkoi tänään

Saatavuus on kuitenkin tällä hetkellä hyvin rajoitettua ja Suomesta näytönohjainta ei löydy hyllystä.

AMD:n edullisemman Radeon RX Vega 56 -näytönohjaimen myynti alkoi tänään ja muutamat jälleenmyyjät ympäri Eurooppaa ovat saaneet referenssisuunnitteluun perustuvaa näytönohjainta varastoihinsa.

Pohjoismaissa Komplett on listannut Vega 56 -näytönohjaimet Ruotsissa ja Norjassa, mutta sieltä tuotteita ei toimeta Suomeen. Yritys aloittaa toimintansa Suomessa vasta myöhemmin syksyllä.

Ruotsin Komplettissa Vega 56 -näytönohjaimet neljältä eri valmistajalta on hinnoiteltu 4090 kruunuun eli 429 euroon, mutta varastosta niitä ei löydy ensimmäistäkään. Nopeimmalla aikataululla varastoon on tulossa Sapphiren mallia, jonka toimituspäiväksi ilmoitetaan 6. syyskuuta eli ensi viikolla.

Saksassa Alternate on listannut ensimmäisen erän Sapphiren, MSI:n ja XFX:n Vega 56 -näytönohjaimia myyntiin 399 euron hinnalla.

Briteissä Overclockers.co.uk myi pienen erän Sapphiren näytönohjainta 380 punnan eli 411 euron hinnalla nopeasti loppuun, mutta tuotteen kuvauksessa on teksti ”LAUNCH ONLY PRICE” eli pelkkä julkaisuhinta.

Soitimme Jimm’s PC-Storeen, josta kerrottiin, että Vega 56 ei ole heille tällä hetkellä edes vielä tukkureilta tilattavissa, joten hinnastakaan ei ole mitään tietoa.

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Vega 56 -näytönohjaimia on Euroopasta saatavilla vain hyvin pieni erä. Kun se on myyty loppuun, näytönohjainta tuskin saa ostettua ainakaan hetkeen 400 euron hintaan, kuten kävi Vega 64:n julkaisuerän ja standalone-näytönohjaimien kanssa.

 

Vega 56 io-techin testissä

Testasimme io-techissä Vega 56 -näytönohjaimen viime viikolla ja se pärjäsi Aoruksen noin 475 euron hintaista tehdasylikellotettua GeForce GTX 1070 G1 Gaming -näytönohjainta vastaan varsin pirteästi.

Lue artikkeli: Testissä AMD Radeon RX Vega 56

Nokia 8 -älypuhelin Suomessa myyntiin tänään 579 euron hintaan

Nokia 8 -lippulaivamalli tulee Suomessa nettikauppoihin tänään 579 euron suositushintaan.

HMD Global on ilmoittanut hetki sitten Nokia 8 -älypuhelimen saatavuustiedoista Suomessa. Yrityksen toissaviikolla Lontoossa julkaisema huippumalli on hinnoiteltu Suomessa 579 euroon ja sen myynti alkaa nettikaupoissa välittömästi.

Ensimmäisessä aallossa tarjolle tulee teräksenvärinen malli ja mattasininen versio tulee myyntiin 8. syyskuuta, samalla kun puhelimet tulevat saataville myös kivijalkamyymälöihin. Nokia 8:n kiiltäväpintaiset versiot tulevat myyntiin vuoden viimeisellä neljänneksellä. HMD:n jälleenmyyjäkumppaneina toimivat Suomessa Elisa, DNA, Telia, Verkkokauppa ja Gigantti.

io-techin toissaviikolla ottamat ensituntumat Nokia 8 -älypuhelimesta voi lukea allaolevan linkin takaa. Varsinainen testiartikkeli on luvassa ensi viikolla.

Lue artikkeli: Ensituntumat: Nokia 8

Tuore vuoto: Googlen 2. sukupolven Pixel-puhelimet julki 5. lokakuuta

25.8.2017 - 16:25 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (14)

Googlen tulevat Pixel-puhelimet tulevat vuotojen ja huhujen mukaan noudattamaan ensimmäisestä sukupolvesta tuttua muotokieltä ja pakkaamaan sisälle markkinoiden tehokkainta rautaa.

Googlen toisen sukupolven Pixel-puhelinten on huhuttu olevan ensimmäiset Qualcommin Snapdragon 836 -järjestelmäpiiriä käyttävät puhelimet. Tuttu luottovuotaja Evan ’Evleaks’ Blass on nyt antanut oman tukensa SD836:lle Twitterissä. Samassa twiitissä Blass kertoo puhelinten julkaisun tapahtuvan 5. lokakuuta.

Huhujen mukaan Googlen tulevat Pixel-puhelimet tottelevat koodinimiä Walleye ja Taimen. Puhelimet valmistetaan ilmeisesti edelleen HTC:n toimesta ja niissä saatetaan hyödyntää HTC U11:stä tuttua puristuksentunnistusta puhelimen kyljissä. Eri vuodot puhelinten teknisistä ominaisuuksista ovat vielä osittain ristiriitaisia, mutta yleisimmin odotetaan, että uudet Pixelit noudattavat nykytrendiä ja tuovat mukanaan lähes koko puhelimen etupuolen peittävät, pyöristetyin kulmin varustetut näytöt.

Osassa huhuja on mukana myös puhelimen etupaneeliin sijoitetut stereokaiuttimet, mutta toisaalta toisissa sellaiselle vaihtoehdolle ei yksinkertaisesti nähdä tilaa. Yksi selitys ristiriidoille voisi olla myös kokoa isommat erot pienemmän ja suuremman mallin välillä. Android Police on aiemmin vihjannut, että pienempi kaksikosta muistuttaisi selvästi enemmän nykyisiä Pixel-puhelimia ja olisi huomattavan edullinen, kun vain suurempi puhelimista toisi mukanaan liki koko etupaneelin kattavan jättinäytön.

Huhut ovat kuitenkin vain huhuja ja tarkat tiedot Googlen tulevista puhelimista varmistunevat lähempänä julkaisua.

Lähde: Evan Blass / Twitter

AMD julkaisi uudet Radeon Software 17.8.2 -ajurit näytönohjaimilleen

Uudet Radeon Software -ajurit korjaavat joukon RX Vegojen lastentauteja ja tuovat virallisen tuen F1 2017:lle, PUBG:lle ja Destiny 2:lle.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.8.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön kaikkia GCN-arkkitehtuureihin perustuvia pelinäytönohjaimia.

Radeon Software 17.8.2 -ajurit saapuvat markkinoille alle viikko edellisten 17.8.1-ajureiden jälkeen. Ajurit tuovat mukanaan virallisen tuen F1 2017 -pelille, PlayerUnknown’s Battlegroundsin Early Access -versiolle ja Destiny 2:n beetaversiolle.

AMD:n mukaan ajurit parantavat suorituskykyä Radeon RX Vega 64 -näytönohjaimella parhaimmillaan 4 % F1 2017:ssa ja 18 % PlayerUnknown’s Battlegroundsissa, kun verrokkina käytetään edellisiä 17.8.1 -ajureita. Ajurit korjaavat lisäksi joukon bugeja, jotka keskittyvät lähinnä uusien RX Vegojen lastentauteihin. Voit lukea täyden listan korjatuista bugeista ja tiedossa olevista ongelmista ajureiden julkaisutiedotteesta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 385.41 -ajurit näytönohjaimilleen

Uudet GeForce-ajurit keskittyvät tuomaan parhaan mahdollisen pelikokemuksen takaavia Game Ready -leimoja loppukesän hittipeleille, kuten Destiny 2:n beetaversiolle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 385.41 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön pelinäytönohjaimia GeForce 400 -sarjasta lähtien.

GeForce 385.41 -ajurit tuovat mukanaan Game Ready -leimat Destiny 2:n avoimelle beetaversiolle, Player Unknown’s Battlegroundsille, ARK: Survival Evolvedille, F1 2017:lle, Pro Evolution Soccer 2018:lle sekä Quake Championsin Early Access -versiolle.

Ajureiden mukana tulee uudet tai päivitetyt SLI-profiilit ARK: Survival Evolvedille, Destiny 2:lle, Faith of Danschantiulle, Lawbreakersille, Secret World Legendsille ja Starpoint Geminille. Uusia tai päivitettyjä 3D Vision -profiileita on mukana yksi, Pro Evolution Soccer 2018:lle (Excellent). Lisäksi mukana on uudet Whisper Mode -profiilit F1 2017:lle ja Destiny 2:n beetaversiolle. Ajurit poistavat lisäksi nvtray-prosessin ja siihen liittyneen ikonin, olettaen että käytössä on GeForce Experience 3.9 tai uudempi.

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

AMD: Jättisiruun perustuva Epyc olisi liki 70 % kalliimpi kuin neljän sirun versio

AMD käyttää Epyc-prosessoreissaan neljää Ryzeneistä tuttua Zeppelin-sirua, mikä paitsi tuo säästöjä monelta kantilta, parantaa myös maksimisuorituskykyä.

AMD on päätynyt käyttämään toistaiseksi vain yhtä, Zeppeliniksi nimettyä sirua kaikissa Ryzen-, Ryzen Threadripper- ja Epyc-prosessoreissaan. Yhtiön seuraavan Zen-arkkitehtuuriin perustuva siru on koodinimeltään Raven Ridge ja se tulee sisältämään yhden CCX-prosessoriklusterin eli neljä ydintä sekä maksimissaan 11 Next-gen Compute Unit -yksikön Vega-grafiikkaohjaimen.

AMD:n HotChips-tapahtumassa julkaisema dia käsittelee mielenkiintoisesti Epyc-prosessoreiden eroja hypoteettiseen Epyciin, jossa olisi neljän sirun sijasta yksi jättimäinen siru. AMD:n mukaan hypoteettisen jättisirun kanssa säästettäisiin noin 10 % kokonaispinta-alaa verrattuna neljään Zeppeliniin, kun siitä poistettaisiin monen sirun tuomat päällekkäisyydet ja Infinity Fabric -linkit. AMD tosin perustaa laskelmansa 213 mm2 pinta-alaan, kun Zeppelinin todellinen pinta-ala on noin 195 mm2.

Vastapainona noin 10 % suuremmalle kokonaispinta-alalle AMD saa kuitenkin merkittävästi parempia saantoja, sillä todennäköisyys virheisiin sirussa kasvaa eksponentiaalisesti sirun koon kasvaessa. Lisäksi säästöä tulee vain yhden, kaikissa tuotteissa käytettävän ytimen suunnittelusta usean ytimen suunnittelun sijasta. AMD:n mukaan neljän sirun Epyc maksaakin vain noin 59% hypoteettisen jättisirun hinnasta. MCM-ratkaisun eduksi AMD laskee myös korkeamman maksimisuorituskyvyn, kiitos pienemmällä sirulla saavutettavien korkeampien kellotaajuuksien.

Sony Xperia XZ1 -älypuhelimen pressikuvat vuosivat nettiin

Sonyn tuleva Xperia XZ1 -älypuhelin komeilee Slashleaksin vuotamissa pressikuvissa.

Slashleaks-sivusto on julkaissut joukon renderöityjä kuvia, joissa kerrotaan olevan Sonyn tuleva Xperia XZ1 -high-end-puhelin. Kuvat ovat hyvälaatuisia ja vaikuttavat aidoilta sekä ovat hyvin linjassa aiepien kuvavuotojen kanssa. Muotoilullisesti XZ1 ei näyttäisi tarjoavan juuri mitään mullistavaa, vaan ulkonäkö on tuttu Sonyn muista viimeaikaisista malleista.

Xperia XZ1:n teknisistä tiedoista huhutaan löytyvän 5,2-tuumainen Full HD HDR-näyttö, Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, 4 Gt RAM-muistia, 64 Gt tallennustilaa, 19 megapikselin Motion Eye -takakamera sekä 3000 mAh akku. Laitteen metallisen kuorirakenteen kerrotaan olevan IP68-suojattu.

Sonyn odotetaan julkaisevan Xperia XZ1- ja XZ1 Compact -älypuhelimensa IFA-messuilla Berliinissä syyskuun taitteessa.

Lähde: Slashleaks