Uusi artikkeli: Testissä Asus ROG Strix RX Vega 64 OC Edition

io-techin testiin saapui Asuksen omaan suunnitteluun perustuva ja tehdasylikellotettu ROG Strix RX Vega 64 OC Edition -näytönohjain.

Artikkelissa tutustutaan markkinoiden ensimmäiseen Radeon RX Vega 64 -custom-näytönohjaimeen, joka on Asuksen käsialaa. Alunperin näytönohjaimen piti saapua myyntiin syyskuun alussa, mutta tällä hetkellä sitä odotetaan kauppoihin aikaisintaan lokakuussa eikä hintaakaan ole vielä kerrottu.

Suorituskykymittaukset ajettiin 2560×1440-resolutiolla ja ensisijaisena vertailukohtana testeissä on AMD:n oma Vega 64 -referenssinäytönohjain. NVIDIAn leiristä vertailukohtina ovat mukana GeForce GTX 1080 Founders Edition ja Asuksen Strix GeForce GTX 1080 OC Edition 11 Gbps -malli.

Lisäksi artikkelissa on tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestiot ja grafiikkapiirin alivoltitus.

Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Strix RX Vega 64 OC Edition

NVIDIA julkaisi näytönohjaimilleen uudet GeForce 385.69 -ajurit

NVIDIAn uudet ajurit tuovat mukanaan Game Ready ja Game Ready VR -leimoja peräti kahdeksalle pelille.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 385.69 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat GeForce 400 -sarjaa ja sitä uudempia näytönohjaimia.

GeForce 385.69 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat iso joukko Game Ready -leimoja. Game Ready -leimat on isketty Project Cars 2:lle, Total War: Warhammer II:lle, Forza Motorsport 7:lle, EVE: Valkyrie – Warzonelle, FIFA 18:lle, Raiders of the Broken Planetille sekä Call of Duty: WWII:n ja Star Wars Battlefront 2:n avoimille beetaversioille. Lisäksi ajureissa on Game Ready VR -leima EVE: Valkyrie – Warzonelle sekä From Other Suns:n avoimelle beetaversiolle.

Game Ready -leimojen lisäksi ajurit uudistavat joitain ajureiden tietoturvakomponenteista ja tuovat joukon uusia tai päivitettyjä SLI- ja 3D Vision -profiileita. SLI-profiileja on tarjolla Dishonored: Death of the Outsiderille, Fortnitelle, JX3 Onlinelle, Project CARS 2:lle sekä Raiders of the Broken Planetille. 3D Vision -profiilit on puolestaan Call of Duty: WWII:lle (Good), Project Cars 2:lle (Good), Raiders of the Broken Planetille (Not recommended) ja Total War: Warhammer II:lle (Not recommended).

Voit tutustua ajureiden muutoslogeihin, korjattuihin ongelmiin ja tiedossa oleviin bugeihin niiden julkaisutiedotteesta (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Kotimainen Salcomp avasi maailman suurimman laturitehtaan Kiinaan

21.9.2017 - 17:25 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (2)

Salcompin uuden tehtaan tuotantokapasiteetti on noin 350 miljoonaa laturia vuodessa, mikä yli kaksinkertaistaa yhtiön tehtaiden yhteenlasketun tuotantokapasiteetin.

Kotimainen laturivalmistaja Salcomp on ilmoittanut laajentavansa toimintaansa ja avaavansa uuden tehtaan Kiinan Guigangissa. Salcomp on Salossa vuonna 1973 perustettu mobiililaitteiden ja muun elektroniikan latureihin erikoistunut yritys. Yhtiön pääomistajia ovat ruotsalaiset Nordstjernan ja AP6.

Salcompin uusi laturitehdas avattiin tänään noin 5,5 miljoonan asukkaan Guigangissa Kiinassa. Tehdas on rakennettu ympäristötekijöitä ajatellen ja se tuottaa arviolta 20 – 30 % tarvitsemastaan sähköstä tehtaan katolle asennetuilla aurinkopaneeleilla. Tehtaan kapasiteetiksi kerrotaan noin 350 miljoonaa laturia vuodessa, mikä tekee siitä maailman suurimman laturitehtaan.

Nyt avatun uuden tehtaan lisäksi Salcompilla on yhteensä viisi tuotantolaitosta Kiinassa, Intiassa ja Brasiliassa. Yhtiön muiden tehtaiden yhteenlaskettu vuosikapasiteetti on noin 250 miljoonaa laturia. Yhtiön panostus kasvuun on ollut viime vuosina voimakasta, sillä nyt avattu tehdas on jo kolmas vuoden sisään.

Salcompin toimitusjohtaja Markku Hangasjärven mukaan Guigangin tehdas on yhtiölle tärkeä askel, sillä älypuhelinmarkkinat kasvavat etenkin Kiinassa kovaa vauhtia, mikä puolestaan lisää latureiden kysyntää merkittävästi. Yhtiö pyrkii lisäksi houkuttelemaan sen latureissa käytettävien komponenttien valmistajia Guigangin alueelle leikatakseen latureiden materiaalikustannuksia.

Lähde: ePressi

Sharkoonilta äänenvaimennettu AI7000 Silent -miditornikotelo

Sharkoonin uusi AI7000 Silent -miditornikotelo tarjoaa äänenvaimennuksen alle sadan euron hintaluokkaan.

Sharkoon on esitellyt kotelovalikoimaansa uuden AI7000 Silent -mallin, jonka kylki-, etu- ja kattopaneelit on varustettu äänenvaimennusmateriaalilla. Kotelosta on saatavilla myös karkaistulla lasikyljellä varustettu vaimentamaton Glass-versio.

AI7000-mallit ovat yhteensopivia ATX-kokoonpanojen kanssa ja ne tarjoavat paikat jopa kolmelle 3,5 tuuman ja kahdelle 2,5 tuuman levylle. Nykytrendistä poiketen AI7000:n varustukseen kuuluu myös kaksi 5,25 tuuman asemapaikkaa. Vakiona kotelon jäähdytys on toteutettu kolmella 140 mm tuulettimella. Silent-versiosta puuttuvat äänenvaimennuksen nimissä karsitut ja Glass-versioon sisältyvät kaksi kattotuuletinpaikkaa.

Sharkoon AI7000 tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 446 x 210 x 470 mm (S x L x K)
 • Paino: 8,5 kg (Glass-versio 8 kg)
 • Materiaali: Teräs, ABS-muovi(, lasi)
 • Yhteensopivat emolevyt: ATX, micro-ATX, mini-ITX
 • 5,25 tuuman ulkoiset asemapaikat: 2 kpl
 • 3,5 tuuman levypaikat: 3 kpl
 • 2,5 tuuman levypaikat 2 kpl
 • Laajennuskorttipaikat: 7 kpl
 • Lisäkorttien maksimipituus: 380 mm
 • ATX-virtalähteen maksimipituus: 230 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 175 mm
 • Tuuletinpaikat:  2 x 140 mm edessä, 1 x 140 mm takana, (Glass mallissa 2 x 120/140 mm katossa)
 • Tuulettimet: 3 x 140 mm (Glass-mallissa LED-takatuuletin)
 • Jäähdytinyhteensopivuus: 280 mm edessä (paksuus 30 mm)

Sharkoon AI7000 Silentin suositushinta on 79,90 euroa ja se tulee saataville välittömästi. Lasikylkisen Glass-version suositushinnaksi kerrotaan puolestaan 69,90 euroa. Kotelot tulevat saataville sinisillä, punaisilla, vihreillä tai mustilla koristepaloilla varustettuna.

Lähde: Sharkoon (1)(2)

Google ja HTC solmivat 1,1 miljardin dollarin yhteistyösopimuksen

21.9.2017 - 09:56 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (9)

Sopimuksen myötä Google saa osan HTC:n älypuhelintiimistä sekä pääsyn immateriaalioikeuksiin.

Kuten eilisessä uutisessa jo aavistelimme, Google ja HTC ovat julkistaneet tänään rahakkaan yhteistyösopimuksen matkapuhelinliiketoimintaan liittyen. Toisin kuin ennakkoon aavisteltiin, HTC:n koko älypuhelinyksikkö ei kuitenkaan siirry Googlen haltuun, vaan Google saa käyttöönsä vain osakokonaisuuksia. Sopimuksen myötä Google maksaa HTC:lle 1,1 miljardia dollaria.

Käytännössä Googlen palkkalistoille siirtyy merkittävä osa HTC:n älypuhelimien parissa työskennelleistä henkilöistä – arvioiden mukaan noin puolet, eli 2000 henkeä. Googlen mukaan monet yrityksen palvelukseen siirtyvät henkilöt ovat työskennelleet jo aiemmin tiiviisti Pixel-puhelimien parissa. Lisäksi Google saa rajoittamattoman oikeuden HTC:n kaikkeen älypuhelimiin liittyvään immateriaaliomaisuuteen, eli patentteihin ja designiin.

Googlen mukaan solmittu sopimus vahvistaa sen sitoutumista mobiililaitteiden rautapuoleen erityisesti Pixel-tuoteperheen puitteissa. Yritys uskoo HTC-sopimuksen vahvistavan rautapuolen ydintoimintoja tulevaisuuden tuotteita silmällä pitäen. Yrityksen tavoitteena on tarjota laitteen, ohjelmiston ja palvelut sisältävän kokonaisratkaisun maailmanlaajuisille kuluttajamarkkinoille.

Kaupasta huolimatta HTC jatkaa edelleen myös omien puhelimiensa valmistamista ja parhaillaan työn alla olevan uuden lippulaivamallin julkaisun kerrotaan tapahtuvan aikataulussaan. HTC:n mukaan kaupan myötä yritys pystyy toimimaan kevyemmällä kulupohjalla ja aikoo keskittyä entistä karsitumpaan tuotevalikoimaan. Toistaiseksi ei ole selvää kuinka pitkälle HTC:n puhelinten tulevaisuudensuunnitelmat yltävät ja onko kyseessä vain matkapuhelinyksikön hallittu alasajo.

Yhteistyösopimus odottaa toistaiseksi kilpailuviranomaisten hyväksyntää ja sen odotetaan vahvistuvan ensi vuoden alussa.

Lähteet: HTC, Google

Vuoto: Google aikoo julkaista Pixelbook-kannettavan 4. lokakuuta

Vuodon mukaan myös taulutietokoneeksi taipuvan Pixelbookin ohella Google julkaisisi myös miniversion Home-mediakeskuksestaan.

Google tulee julkaisemaan toisen sukupolven Pixel-älypuhelimensa 4. lokakuuta. Tuoreiden vuotojen mukaan samassa tapahtumassa tullaan julkaisemaan myös uusi kannettava Pixelbook-tietokone ja miniversio yhtiön Home-mediakeskuksesta.

Droidlifen saamien tietojen mukaan uusi kannettava tullaan tuntemaan nimellä Google Pixelbook. Tarkemmat tiedot kannettavan teknisistä ominaisuuksista ovat vielä hämärän peitossa, mutta ainoaksi värivaihtoehdoksi kerrotaan tässä vaiheessa hopea ja tallennustilaa tulee olemaan tarjolla 128, 256 tai 512 gigatavua mallista riippuen. Kannettava on ilmeisesti varustettu 360 asteen saranalla, joka mahdollistaisi sen käytön taulutietokonetilassa.

Droidlifen tietojen mukaan Google tulee hinnoittelemaan Pixelbookin 128 Gt:n version 1199 dollariin, 256 Gt:n version 1399 dollariin ja 512 Gt:n version 1749 dollariin.

Lähde: Droidlife

AMD päivittää Ryzenin ja Vegan GlobalFoundriesin uudelle 12 nanometrin prosessille

GlobalFoundriesin uusi 12 nanometrin valmistusprosessi saattaa olla AMD:n aiemmin mainostama 14nm+-prosessi.

GlobalFoundries on esitellyt uuden 12 nanometrin FinFET-valmistusprosessin, joka otetaan käyttöön ensi vuonna. Uuden 12LP:ksi (Leading-Performance) ristityn prosessin julkaisu tuli niin sanotusti puun takaa, sillä virallisissa roadmapeissa yhtiön 14 nanometrin prosessia piti seurata 7 nanometrin prosessi.

Samassa yhteydessä saatiin uutisia myös AMD:n tulevista piireistä. Yhtiön johtoon kuuluva Mark Papermaster kertoi paikan päällä, että AMD tulee siirtämään sekä Ryzenit että Vegat uudelle prosessille ensi vuonna. Valitettavasti Papermaster ei tarkentanut tarkoittiko hän nykyisten piirien pienentämistä uudella prosessilla vai päivitettyjä versioita arkkitehtuureista. AMD:n diat vihjaavat kuitenkin, etteivät uudella prosessilla valmistettavat Ryzenit tule perustumaan varsinaiseen Zen 2 -arkkitehtuuriin.

AMD:n ilmoitus saattoi antaa samalla selityksen kysymyksiä herättäneelle 14nm+-prosessille, joka on esiintynyt muun muassa yhtiön Zen-arkkitehtuuridioissa. 14nm+-prosessia ei ole mainittu GlobalFoundriesin roadmapeissa, mutta nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että uusi 12 nanometrin prosessi olisi juurikin AMD:n aiemmin mainostama 14nm+.

Looginen selitys 14nm+-nimelle olisi, että TSMC:n tapaan GlobalFoundries on yksinkertaisesti vaihtanut päivitetyn prosessinsa nimen markkinatilanteen vuoksi vähän pienempään. Prosessien nimelliset nanometrikoot eivät kuvaa prosessien todellisia viivanleveyksiä, vaan nimellisesti vastaavat prosessit saattavat tuottaa hyvinkin erikokoisia transistoreja. GlobalFoundriesin uusi prosessi otetaan käyttöön heti ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mutta aluksi kyse on riskituotannosta, mikä rajoittanee saatavuutta.

Lähteet: GlobalFoundries, Tom’s Hardware, Patric Moorehead @ Twitter

Google ostamassa HTC:n matkapuhelinliiketoiminnan – yrityskaupasta tiedotetaan huomenna?

Tuoreimpien tietojen pohjalta HTC ja Google tiedottavat keskinäisestä yrityskaupasta huomenna.

Puheet HTC:n ja Googlen välisestä yrityskaupasta saattavat saada virallisen päätöksen huomenna, mikäli tänään ilmenneet seikat johtavat arveltuun lopputulokseen. HTC keskeytti kaupankäynnin osakkeellaan Taiwanin pörssissä tänään kello 13:25 Suomen aikaa. Kaupankäynnin kerrotaan vapautuvan jälleen huomenna, mutta ennen sitä on todennäköisesti luvassa merkittävä tiedote. Tietovuotaja Evan Blass kertoi hetki sitten Twitterissä saaneensa käsiinsä HTC:n sisäisen dokumentin, jossa työntekijät kutsutaan huomenna järjestettävään tiedotustilaisuuteen.

Tämä kaikki viittaa vahvasti siihen, että HTC:n ja Googlen välinen yrityskauppa on allekirjoitettu. Blassin tietolähteen mukaan kauppa tulisi sisältämään vain HTC:n mobiililaiteliiketoiminnan, jonka myötä Vive VR -yksikkö ja HTC:n brändi jäisivät kaupan ulkopuolelle. Tämä olisi loogista ja tukisi osaa aiemmista huhuista, sillä Vive on ollut potentiaalisin osa HTC:n liiketoimintaa. Googlen sen sijaan on spekuloitu himoitsevan erityisesti taiwanilaisen HTC:n pitkään syöksykierteessä ollutta matkapuhelinosaamista saadakseen valmistus-,  suunnittelu- ja jakelukanavatietotaitoa oman laiteyksikkönsä tueksi.

HTC ja Google ovat lisäksi toimineet jo useampaan otteeseen yhteistyössä Googlen brändin alla myytyihin mobiililaitteisiin liittyen, joten HTC:n resurssit ja toimintatavat ovat todennäköisesti tulleet Googlelle jo vuosien mittaan tutuiksi.

Lähteet: Evleaks, Android Central

Googlen Pixel 2 -puhelimien värivaihtoehdot kuvavuodon kohteena

20.9.2017 - 12:09 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (5)

Googlen tulevien Pixel 2 -älypuhelimien värivaihtoehdot esillä kuvavuodossa.

Google on ilmoittanut julkaisevansa uudet toisen sukupolven Pixel-älypuhelimensa 4. lokakuuta ja niistä onkin jo vuotanut jonkin verran tietoja etenkin speksien osalta. Nyt Droid Life -sivusto on saanut käsiinsä virallisen oloisia renderöityjä kuvia Pixel 2- ja Pixel 2 XL -mallien värivaihtoehdoista.

Kuvissa Pixel 2 -mallit näkyvät vain takapuolelta, jossa on havaittavissa runsaasti yhteneväisyyksiä viimevuotisten mallien kanssa. Takakuori on edelleen metallia ja yläosaa koristaa noin neljäsosan peittävä lasipinta. Kamera on nyt aiempaa suurempi ja sormenjälkitunnistin ei sijaitse enää lasiosan keskellä.

Pienempi ja edullisempi Pixel 2 esiintyy kuvissa hauskasti nimetyissä Kinda Blue, Clearly White ja Just Black -väreissä. Suurempi ja arvokkaampi Pixel 2 XL:n värivaihtoehdot ovat kuvissa Just Black ja Black & White.

Droid Lifen lähteen mukaan Pixel 2:n hinta tulee olemaan 64 gigatavun muistilla 649 dollaria ja 128 Gt muistilla 749 dollaria. Pixel 2 XL:n hinnaksi puolestaan kerrotaan 849 dollaria 64 Gt:n muistilla ja 949 dollaria 128 Gt muistilla. Toistaiseksi ei ole tietoa nähdäänkö Pixel 2 -puhelimia Suomen markkinoilla.

Lähde: Droid Life (1)(2)

EVGA julkaisi Epower V -virransyöttömoduulin ylikellottajille

EVGA:n Epower-virransyöttömoduulit on suunniteltu ottamaan kaikki irti käytettävistä komponenteista ilman niiden oman virransyötön rajoitteita.

EVGA on kosinut ylikellottajia jo pitkään Vince ”Kingpin” Lucion kanssa yhteistyössä suunnitelluilla näytönohjaimilla ja kovemman luokan ylikellotukseen suunnitelluilla virransyöttömoduuleillaan. Nyt yhtiö on julkaissut uuden sukupolven Epower V -virransyöttömoduulin, jonka luvataan tuovan ylikellottajan haltuun viimeisetkin rippeet käytettävien komponenttien potentiaalista.

EVGA Epower V on erillinen virransyöttömoduuli, joka on varustettu 12+2-vaihesella virransyötöllä. Se mahdollistaa esimerkiksi näytönohjainten oman virransyötön ja jänniterajoitusten ohittamisen. Moduulista löytyy kolme 6-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä virransyöttöä varten.

Esimerkiksi näytönohjainten grafiikkapiirin jännitealueeksi luvataan 600 – 2000 mV ja muisteille 600 – 2300 mV. Grafiikkapiirille voidaan syöttää 600 ja muisteille 80 ampeerin virtaa, mutta tarvittaessa laitteisto venyy hetkellisesti grafiikkapiirin osalta 620 ampeeriin 1,85 voltin jännitteellä ja muistien osalta 90 ampeeriin 1,9 voltin jännitteellä. Jännitteitä voidaan hallita reaaliajassa ohjelmistopohjaisesti moduulin USB Type C -liitäntään kytketyn tietokoneen kautta tai vaihtoehtoisesti suoraan moduulista löytyvien painikkeiden avulla. Jännitteiden seuranta onnistuu niin ikään ohjelmistopohjaisesti tai suoraan moduulista löytyvien LED-näyttöjen avulla.

Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi Epower V:stä löytyy DIP-kytkimet VDROOP:n hallintaan, valittujen jännitteiden pakottamiseen sekä jännitteiden offsetin säätöön. Yleismittari voidaan kytkeä virransyöttömoduuliin helposti ProbeIT-liittimellä ja lisätuuletusta kaipaaville on tarjolla kaksi 3-pinnistä 12 voltin tuuletinliitäntää.

EVGA Epower V on saatavilla yhtiön omasta verkkokaupasta 250 euron hintaan.

Lähde: EVGA