Intel julkaisi Xeon W -prosessorit työasemiin (Skylake-SP)

Uudet Xeon W -sarjan prosessorit korvaavat markkinoilta nykyiset Xeon E5-1600 -sarjan prosessorit.

Intel julkaisi Skylake-X-koodinimelliset Core X -prosessorit jo toukokuussa ja Skylake-SP-koodinimelliset Xeon Scalable -prosessorit heinäkuussa. Molempien takaa löytyy yksi ja sama arkkitehtuuri, joka on nyt laajentunut myös perinteisempiin työasemiin Xeon W -nimellä.

Xeon W -sarjan prosessorit sisältävät parhaimmillaan 18 Hyper-Threading-teknologiaa tukevaa ydintä, tuen AVX-512-käskyille, nelikanavaisen, ECC-tuellisen DDR4-muistiohjaimen sekä 48 PCI Express 3.0 -linjaa. Prosessorit sopivat samaan LGA 2066 -kantaan, kuin uudet Core X -prosessorit, mutta haluavat kumppanikseen Xeoneille suunnitellun C422-piirisarjan.

Uusi Xeon-perhe tulee sisältämään ainakin aluksi kahdeksan erilaista mallia. W-2123 ja W-2125 ovat neliytimisiä, W-2133 ja W-2135 kuusiytimisiä, W-2145 kahdeksanytiminen, W-2155 kymmenytiminen, W-2175 14-ytiminen ja W-2195 18-ytiminen. Kaikki mallit tukevat Hyper-Threading-teknologiaa, eli ne kykenevät suorittamaan kutakin ydintä kohden kahta säiettä samanaikaisesti Prosessoreiden TDP-arvot ovat mallista riippuen 120 tai 140 wattia. Voit tarkistaa tarkemmat tiedot prosessoreista yllä olevasta taulukosta. Taulukon viereltä löydät myös C422-piirisarjan oleellisimmat ominaisuudet.

Lähde: Intel

Uusi artikkeli: Testissä MSI GT62VR 7RE Dominator Pro -pelikannettava 4k-näytöllä

io-techin testissä MSI:n GT62VR 7RE -pelikannettava 4k-näytöllä, jonka sisuksissa Intelin neliytiminen Kaby Lake -prosessori ja NVIDIAn GeForce GTX 1070 -näytönohjain

Testaamme MSI:n GT62VR 7RE -peliläppärin, joka on varustettu 15,6-tuumaisella näytöllä, mutta jopa 3840×2160-resoluution paneelilla. Tutustumme artikkelissa MSI:n kannettavan ominaisuuksiin sekä vertaamme suorituskykyä, tehonkulutusta, lämpötiloja ja melutasoa io-techin kevään läppärivertailussa mukana olleisiin Asuksen, HP:n ja Levonon vastaaviin Kaby Lake + GeForce GTX 10 -malleihin.

Mukana on analyysit prosessorin ja grafiikkapiirin kellotaajuuden käyttäytymisestä rasituksessa, 3D-suorituskyky pelkällä akulla, akkukesto 3D-rasituksessa sekä FLIR One -lämpökameralla otettu kuva noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen.

Lue artikkeli: Testissä MSI GT62VR 7RE Dominator Pro -pelikannettava 4k-näytöllä

MediaTekiltä uudet Helio P23- ja P30-järjestelmäpiirit keskihintaluokan laitteisiin

MediaTek esitteli seuraajat Helio P20- ja P25-järjestelmäpiireilleen.

MediaTek on julkaistanut eilen uudet keskihintaluokan mobiililaitteisiin suunnatut Helio P23– ja Helio P30 -järjestelmäpiirit, jotka ovat seuraajia P20- ja P25-malleille. Uudet piirit tuovat uudistuksen myötä P-sarjan teknisesti lähemmäs hiljattain julkaistua X30-mallia.

TSMC:n 16 nanometrin prosessilla valmistettavissa P23- ja P30-malleissa käytetään edelleen kahdeksan Cortex-A53-prosessoriytimen ryhmää, joista neljä tehokkaampaa on kellotettu 2,3 GHz maksimitaajuudelle ja neljä virtapihimpää 1,65 GHz taajuudelle. Grafiikkasuorittimena käytetään Mali-G71MP2:ta, joka toimii P23:ssa 770 MHz ja P30:ssa 950 MHz kellotaajuudella.

Piireihin integroitu MediaTekin uusi LTE-modeemi tukee Cat.7/13-luokan nopeuksia, eli 300 Mbit/s latausnopeutta ja 150 Mbit/s lähetysnopeutta. Modeemista löytyy myös kahden SIM-kortin LTE-tuki Dual Standby -tilassa.

Kuvausominaisuuksien osalta P23 tukee kahta 13 megapikselin tai yhtä 24 megapikselin takakameraa. P30:n tuki yltää puolestaan kahteen 16 megapikselin tai yhteen 25 megapikselin kameraan. P23 tukee 4Kp30 H.264 videopakkausta ja 4Kp30 H.264 sekä HEVC -videopurkua. P30 tukee lisäksi myös HEVC-pakkausta. P30:n varustukseen lukeutuu lisäksi 500 MHz Tensilica DSP -signaaliprosessori, joka pystyy osaltaan nopeuttamaan kuvien prosessointia.

Helio P23 ja P30 saapuvat markkinoille viimeisen vuosineljänneksen aikana. P23 tulee saataville maailmanlaajuisille markkinoille ja P30 on rajattu ainakin aluksi vain Kiinaan.

Lähde: MediaTek, Anandtech

PCI-SIG: PCI Express 4.0 -standardi valmistuu vielä tänä vuonna, 5.0 jo 2019

PCI Express 1.0, 2.0 ja 3.0 esiteltiin 7 vuoden sisään, jonka jälkeen standardi on viettänyt kehityksen osalta hiljaiseloa toiset 7 vuotta.

Muun muassa PCI Expressiä hallinnoiva PCI-SIG on esitellyt HotChips-tapahtumassa standardin tulevaisuuden suuntia. PCI Express on muodostunut tietokoneissa de facto -väyläksi kaikille tietokoneeseen liitettäville lisäkorteille ja edistyksellisimmille SSD-asemille. Lisäksi useat emolevyihin integroidut piirit käyttävät samaa väylää kommunikaatioon piirisarjan ja prosessorin kanssa.

PCI-SIGin mukaan PCI Expressin tuleva 4.0-versio on edelleen aikataulussaan ja tullaan julkaisemaan lopullisessa muodossaan vielä tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä standardi on edennyt versioon 0.9 ja sen katselmusaika muutosehdotusmahdollisuuksineen päättyi 7. elokuuta.

Täysin uutta tietoa on puolestaan PCI Express 5.0 -standardin aikataulu. Aiemmin PCI-SIG oli kommentoinut asiaa kertomalla vain, että tällä hetkellä 0.3-versiossa etenevän standardiehdotelman aikataulua on kiihdytetty. HotChips-tapahtumassa järjestö kertoi, että standardi aiotaan julkaista vuonna 2019 ja standardin 0.5-versio aiotaan saada valmiiksi vielä tänä vuonna.

PCI Express 4.0 tulee nostamaan väylän nopeuden nykyisestä 8 GT/s:sta (GigaTransfers per second) 16 GT/s:iin ja 5.0 32 GT/s:iin. Käytännön siirtonopeudessa tämä tarkoittaa PCIe x16 -liittimellä yhteensä 64 ja 128 gigatavun siirtonopeuksia per sekunti, joskin käytettävän 128b/130b-enkoodauksen vuoksi reaalikaistoiksi muodostuu yhteensä noin 63,02 ja 126,03 Gt/s. Kaksisuuntaisena väylänä käytössä oleva kaista jakautuu tasan kumpaankin suuntaan.

Lähde: Tom’s Hardware

Uusi artikkeli: Testissä suomalaiskotelo Cubeor Vault 1.1

30.8.2017 - 16:21 / Juha Kokkonen Kommentit (36)

io-techin testattavana Suomessa suunniteltu ja valmistettu Cubeor Vault 1.1 -kotelo.

io-techin tämänkertaisessa kotelotestissä vieraili hieman harvinaisempi tapaus, kun ihmeteltäväksi saapui suomalaista tekoa edustava mini-ITX-kokoinen Cubeor Vault 1.1. Ilomantsilaisen Cubeor Oy:n Vault-kotelo lanseerattiin markkinoille viime vuoden lopulla ja nyt testaamamme yksilö on sen paranneltu versio.

Artikkelissa tutustutaan tuttuun tyyliin massasta poikkeavan kotelon ulkonäköön, rakenteeseen, kokoonpanon asennukseen, nestejäähdytysmahdollisuuksiin sekä ajetaan tavanomaiset lämpötilatestit ja melumittaukset.

Lue artikkeli: Testissä suomalaiskotelo Cubeor Vault 1.1

io-tech.fi nousi Suomen 50 suosituimman sivuston joukkoon

30.8.2017 - 11:39 / Sampsa Kurri Kommentit (73)

Alexa.com rankkaa nettisivuja järjestykseen suosion mukaan. io-tech on noussut nopeasti Suomen suosituimpien sivustojen joukkoon.

Lokakuussa 2016 beta-testiin julkaistu io-tech.fi on noussut 10 kuukaudessa Amazonin omistaman Alexa.comin maakohtaisessa rankingissa Suomen 50. suosituimmaksi nettisivustoksi. Kyseessä ei ole ainoastaan suomalaisten sivustojen listaus, vaan mukana ovat kaikki maailman sivustot, joilla Suomesta käsin vieraillaan.

Päivittäin päivittyvä sijoitus perustuu yhdistelmään arvioidusta kävijämäärästä ja sivulatauksista viimeisen kuukauden ajalta. Suomen kolme suosituinta sivustoa ovat Google, Youtube ja Facebook.

io-techin suosiosta kertovat myös sivustolla käytetty aika per päivä ja sivulatausten määrä per vierailu. Kummassakin kategoriassa io-tech.fi jo noussut Suomessa ykköseksi (1.). Alexan tilastojen mukaan io-techissä vietetään keskimäärin päivässä noin 18,5 minuuttia ja yhden verailun aikana vieraillaan 13,9 sivulla. Vertailun vuoksi esimerkiksi Facebookissa vietetään päivässä noin 10 minuuttia ja Redditissä 16 minuuttia.

Vaikka io-tech.fi nousi jo Suomen 50. suosituimman sivuston joukkoon niin uniikit kävijämäärät, vierailut ja sivulataukset jatkavat edelleen kasvua, joten sijoituksen voi olettaa vielä paranevan.

Heinäkuussa io-techissä on vieraillut lähes 200 000 uniikkia kävijää, vierailukertoja on lähes miljoona ja sivulatauksia yli 6,5 miljoonaa.

Lähde: Alexa.com

Microsoftin Windows Mixed Reality -alusta tulee tukemaan myös Steamia

Windows Mixed Reality -alustalle ollaan julkaisemassa edullisia VR-laseja kameroin toteutetulla AR-tuella usean valmistajan voimin.

Microsoft on jo pitkään esitellyt maistiaisia tulevasta Windows Mixed Reality -alustastaan. Käytännössä WMR-alusta on tarkoitettu kameroin varustetuille VR-laseille, jotka mahdollistavat VR-sisällön lisäksi myös lisätyn todellisuuden sovellukset.

Windows Mixed Reality -alustalle odotetaan tällä hetkellä laseja useilta eri valmistajilta ja niiden hintojen kerrotaan olevan edullisimmillaan 399 dollaria yhdessä liikeohjainten kanssa. WMR-lasit eivät tarvitse tuekseen ulkopuolisia majakoita, vaan niiden liikkeenseuranta on toteutettu täysin laseihin rakennettujen sensoreiden avulla.

Microsoft on jakanut WMR-tuelliset tietokoneet kahteen kategoriaan: perustasoon ja Ultra-tasoon. Perustason laitteet tarkoittavat käytännössä tehokkailla integroiduilla grafiikkaohjaimilla varustettuja tietokoneita ja WMR-lasien luvataan toimivan niiden kanssa 60 hertsin virkistystaajuudella. Ultra-tason tietokoneissa samat lasit toimivat 90 hertsin virkistystaajuudella.

WMR-alustan menestys ei tule riippumaan vain Microsoftista ja sen tarjonnasta, vaan mukana on lukuisia kumppaneita ympäri maailman. Tuoreimman päivityksen yhteydessä Microsoft paljasti, että myös Steamin VR-sisältö tulee toimimaan WMR-laseilla. Lisäksi yhtiö työskentelee 343 Industriesin kanssa tuodakseen alustalle Halo-sarjaan liittyviä kokemuksia.

Lokakuun 17. päivä markkinoille saadaan Dellin ensimmäiset WMR-lasit. Visor VR118 -nimeä tottelevien lasien takaa löytyy 2880×1440-resoluution näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella. Pannalla pään ympärille kiinnitettävä visiiri on mahdollista nostaa myös ylös ilman että koko laseja tarvitsisi riisua. Dell Visor VR118 on hinnoiteltu 350 dollariin, mutta liikeohjaimet kustantavat sen päälle vielä 100 dollaria.

Lähteet: Microsoft, TechReport

AOC valmistelee 0,5 millisekunnin vasteajalla varustettuja kaarevia näyttöjä

AOC:n tulevat näytöt perustuvat AU Optronicsin uuteen, kaarevaan TN-paneeliin. Näytöistä julkaistaan G-Sync-versio ja HDR-tuellinen FreeSync 2 -versio.

Näyttöpaneelivalmistaja AU Optronics on tuomassa markkinoille ensimmäisen TN-tekniikkaan perustuvan kaarevan näyttöpaneelin. Näyttöpaneeli tulee käyttöön ensimmäisenä AOC:n Agon3-näytöissä.

AU Optronicsin uuden TN-paneelin ainut erikoisuus ei ole suinkaan kaarevuus, vaan myös sen vasteaika on saatu puristettua uuteen ennätykseen, 0,5 millisekuntiin. Paneeli on kooltaan 27-tuumainen, sen resoluutio on 2560×1440 ja se venyy parhaimmillaan 165 hertsin virkistystaajuuteen.

AOC:n Alfonso Clemente kertoi PCGamesN-sivustolle uuden paneelin vakuuttaneen hänet paitsi juuri vasteajan vuoksi, myös yleisen kuvanlaadun kautta. Clementen mukaan huolimatta käytetystä TN-tekniikasta näytön päihittävän kuvanlaadussa ehkä jopa IPS-näytöt ja värimaailman muistuttavan markkinoiden huippulaatua eli QuantumDot-näyttöjä.

TN-paneeliksi poikkeuksellinen värimaailma ei jää ilmeisesti vain puheen tasolle, sillä AOC:n aikoo julkaista AU Optronicsin uudella paneelilla varustetun, HDR-tuellisen FreeSync 2 -näytön, AG273QCX:n. FreeSync 2 -näytön rinnalle yhtiö julkaisee myös G-Sync-version näytöstä, mutta se ei tue HDR:ää.

AOC aikoo julkaista FreeSync 2:ta tukevan AG273QCX:n Euroopassa ensi vuoden huhtikuussa 599 euron suositushintaan. G-sync-tuellinen AG273QCG seuraa perästä toukokuussa 699 euron hintalapun kera. AOC:n mainoskuvasta löytyy kuitenkin myös virhe, sillä myös G-Sync-versio käyttää TN-paneelia, ei VA-paneelia.

Lähde: PCGamesN

FitBit esitteli ensimmäisen älykellonsa

FitBitin ensimmäinen älykello tarjoaa yli neljän päivän akunkeston.

Kuntoilurannekkeistaan tunnettu FitBit on laajentanut valikoimaansa ensimmäisellä älykellolla. Ioniciksi nimetyssä uutuudessa käytetään markkinoilta löytyvien tunnettujen vaihtoehtojen sijaan yrityksen omaa Ionic OS -käyttöjärjestelmää.

FitBit Ionicin alumiinirakenne on tehty vedenkestäväksi 50 metrin syvyyteen asti ja se tulee saataville kolmessa eri värissä (hiilenmusta, poltettu oranssi ja hopeanharmaa) sekä kolmella eri vaihdettavalla hihnatyypillä. Kellon näyttö kykenee jopa 1000 nitsin kirkkauteen ja sitä suojaa Gorilla Glass 3 -lasi. Puhelimen kanssa laite kommunikoi Bluetooth 4.0:n välityksellä.

Sisäänrakennettu litium-polymeeriakku tarjoaa valmistajan mukaan yli neljän vuorokauden akunkeston. Kellosta löytyy myös GPS-paikannus, jonka aktiivikäyttöä akku kestää 10 tuntia. Ionicin varustukseen kuuluu optinen pulssimittari, joka seuraa käyttäjän sykettä sekä urheilusuoritusten aikana että ympärivuorokautisesti viiden sekunnin välein. NFC:n ansiosta Ionicia voi käyttää maksamisessa yli 10 eri markkina-alueella Visan, Mastercardin ja American Expressin palveluiden kautta.

Ionic OS -käyttöjärjestelmä tukee monipuolisia ilmoitustoimintoja sosiaalisen median sovelluksista, kuten Facebookista, Instagramista ja Snapchatista. Lisäksi tuettuna on kelloon asennettavat lisäsovellukset, kuten Strava, Pandora ja Accuweather. Sovelluskehittäjien saataville tulee syyskuussa kehityspaketti uusien sovellusten luomiseksi. Kellon liikunta- ja terveystoimintoihin lukeutuvat mm. lajikohtaiset harjoitustilat, automaattinen juoksuntunnistus, uintitila sekä uniseuranta.

FitBit Ionicin myynti alkaa lokakuussa 299,99 dollarin suositushintaan.

Lähde: FitBit

AMD Radeon RX Vega -näytönohjaimen julkaisu Suomessa: ”Täysi kusetus”

AMD on ilmoittanut uusille Radeon RX Vega -näytönohjaimilleen kilpailukykyiset ja huokuttelevat suositushinnat, mutta Suomessa todellisuus on valitettavan karu.

Eilen myyntiin saapui edullisempi Vega 56 -malli, jonka julkaisuerä pelkkiä standalone-näytönohjaimia myytiin loppuun hetkessä niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa.

Suomeen Vega 56 -näytönohjaimia ei saatu ensimmäistäkään, mutta nyt useampi jälleenmyyjä on listannut Gigabyten Radeon RX Vega 56 -mallin tilattavaksi yli 600 euron hinnalla.

Koska AMD ei tehnyt suoraa yhteistyötä yhdenkään suomalaisen jälleenmyyjän kanssa, joutuvat ne hankkimaan näytönohjaimet tavallisia reittejä pitkin tukkureilta tai pienissä erissä suoraan näytönohjainvalmistajilta.

Olemme itse nähneet jälleenmyyjien sisäänostohinnat useammalta ruotsalaiselta ja saksalaiselta tukkurilta Vega 56- ja 64-näytönohjaimille ja käytännössä sisäänostohinta suomalaisille jälleenmyyjille on niin korkea, ettei näytönohjainta pystytä myymään ulos asiakkaille alle nykyisten Suomi-hintojen.

Eräs nimeltä mainitsematon suomalainen jälleenmyyjä kuvailikin io-techille AMD:n julkaisuhintoja täydeksi kusetukseksi, ainakin heidän näkökulmastaan.

Sama koskee myös pari viikkoa sitten myyntiin saapuneita Vega 64 -näytönohjaimia, jotka maksavat Suomessa tällä hetkellä edullisimmillaan päälle 700 euroa.

 

Muualla Euroopassa Vega 56 tuli myyntiin rajoitetusti

Saksassa useampi verkkokauppa myi pieniä eriä Vega 56:tta 399 euron hintaan, mutta ne loppuivat parissa tunnissa ja ovat jo poistttu kokonaan valikoimista. Casekingiltä löytyy tällä hetkellä Vega 56 pelien kera 509 euron hintaan.

Ruotsissa ja Norjassa Komplett listaa neljä Vega 56 -mallia 4090 Ruotsin kruunun eli 429 euron hintaan. Varastoon näytönohjaimia on tulossa syyskuun puolella yhteensä ainakin yli 300 kappaletta, mutta niitä ei ole mahdollista tilata Suomeen.

Briteissä Vega 56 oli myös tarjolla pienissä erissä edullisimmillaan 380 punnalla eli 409 eurolla, mutta nyt tarjolla on näytönohjainta enää pelipaketin kera 506 euron hintaan.

 

Paraneeko saatavuus ja mihin hintaan?

AMD vakuutti Vega 64:n julkaisun jälkeen virallisessa lausunnossaan tekevänsä töitä, että pelkkiä standalone-näytönohjaimia saataisiin takaisin myyntiin ja on toistaiseksi pitänyt kiinni ilmoittamistaan SEP-suositushinnoistaan.

Nähtäväksi kuitenkin jää, tuleeko Vega 64 -näytönohjaimia enää myyntiin Yhdysvalloissa 499 dollarin tai Euroopassa reilun 500 euron hintaan tai Vega 56 -näytönohjaimia Yhdysvalloissa 399 dollarin tai Euroopassa 399 euron hintaan lähiviikkojen tai kuukausien aikana.

Suomessa AMD:n ilmoittamista Radeon RX Vegan suositushinnoista ollaan kuitenkin tällä hetkellä niin kaukana, että kilpailuasetelma NVIDIAn GeForce GTX 1080- ja 1070-näytönohjaimia vastaan on täysin mahdoton.