Ensituntumat: Moto G5 ja Moto G5 Plus

io-tech tutustui Lenovon uusiin Moto G5- ja Moto G5 Plus -älypuhelimiin MWC-messuilla. Tässä on ensituntumamme kyseisistä laitteista.

Lenovo esitteli MWC-messujen ennakkotilaisuudessa sunnuntai-iltapäivällä uudet alemman keskihintaluokan Moto G5 –älypuhelimensa. Mallisto koostuu kahdesta vaihtoehdosta – Moto G5:stä ja Moto G5 Plussasta. Kyse on Moto G4- ja Moto G4 Plus –mallien seuraajista. Uutuudet eivät olleet säilyneet julkaisuun asti salaisuutena, sillä niistä oli jo ehtinyt vuotamaan mm. viralliset promomateriaalit.

 

Klikkaa ja lue koko juttu

Ensituntumat: LG G6 -älypuhelin & LG Watch Sport- ja Style-älykellot

io-techin ensituntumat LG:n uudesta G6-älypuhelimesta sekä Watch Sport- ja Watch Style –älykelloista.

LG esitteli uuden G6-älypuhelimensa viime sunnuntaina MWC-messujen ennakkotilaisuudessa ja kävimme ottamassa siitä ensituntumat yrityksen osastolla messujen alettua. Samalla tutustuimme myös helmikuun 8. päivä julkistettuihin Watch Sport- ja Watch Style –älykelloihin.

 

Klikkaa ja lue koko juttu

Asus ja MSI antoivat ensimaistiaiset tulevista GeForce GTX 1080 Ti -malleistaan

Valmistajien omat mallit tulevat myyntiin maaliskuun lopulla, kun Founders Edition -mallit saapuvat markkinoille jo 10. päivä.

NVIDIA esitteli aiemmin tällä viikolla GDC-messujen yhteydessä pitämässään GeForce Gaming Celebration -tilaisuudessa uuden GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen. NVIDIAn oman Founders Edition -mallin ennakkomyynti alkoi tänään ja virallisesti myynti aloitetaan reilun viikon kuluttua 10. maaliskuuta.

Vaikka NVIDIAn Founders Edition on toistaiseksi ainut ennakkotilattavissa oleva malli, on Asus ehtinyt lisäämään tulevat mallinsa jo verkkosivuilleen. Yhtiöltä on luvassa referenssimallin lisäksi Turbo- ja ROG Strix -mallit.

GeForce GTX 1080 Ti Strix on varustettu odotetusti Asuksen DirectCU III -jäähdyttimellä, ja siitä löytyy NVIDIAn referenssimallista poiketen DVI-liitin. GTX 1080 Ti Turbo -mallissa on puolestaan tarkemmin nimeämätön radiaalituulettimella varustettu jäähdytin, ja näyttöulostuloina yksi DL-DVI-D-, kaksi HDMI- ja kaksi DP-liitintä. Valitettavasti verkkosivuilla ei paljasteta vielä esimerkiksi näytönohjainten kellotaajuuksia.

Myös MSI on ehtinyt jo julkaisemaan yhden kiusoittelukuvan tulevasta mallistostaan. TechPowerUpin käsiinsä saamassa mainoksessa näkyy yhtiön Twin Frozr VI -jäähdyttimellä ja omaan suunnitteluun perustuvalla piirilevyllä varustettu GeForce GTX 1080 Ti Gaming X. Kuva ei paljasta näytönohjaimen muita yksityiskohtia tai sen näyttöliittimiä, eikä yhtiö ole lisännyt sitä tai muita tulevia GeForce GTX 1080 Ti -mallejaan verkkosivuilleen.

Raspberry Pi Zeron rinnalle julkaistiin W-versio WiFi- ja Bluetooth-tuella

Langattomilla yhteyksillä varustetun Raspberry Pi Zero W:n veroton suositushinta on 10 dollaria, kun perus-Zeron saa omakseen jo 5 dollarilla.

Vuonna 2012 julkaistun Raspberry Pin voidaan katsoa aloittaneen luottokortin kokoisten minitietokoneiden vallankumouksen. Sittemmin minitietokoneesta on julkaistu lukuisia eri versioita, jotka ovat tarjonneet esimerkiksi parempaa suorituskykyä, edullisempaa hintaa tai pienempää kokoa.

Pienin Raspberry Pi -tietokoneista on Raspberry Pi Zero, joka on samalla malliston halvin vain 5 dollarin verottomalla suositushinnallaan. Julkaisunsa jälkeen Zeroa on päivitetty kerran lisäämällä siihen liitin kameramoduulia varten.

Nyt Raspberry Pi Zero saa rinnalleen uuden, yhtä pienen sisaruksen. Uusi Raspberry Pi Zero W vastaa kaikin puolin Zeron uusinta versiota kameraliittimineen, mutta siihen on lisäksi lisätty Raspberry Pi 3 Model B:stä tuttu Cypressin CYW43438 -piiri, joka tuo tietokoneelle WiFi 802.11n- ja Bluetooth 4.0 -tuet.

Raspberry Pi Zero W:n piirilevyltä löytyy edellä mainitun CYW43438-piirin lisäksi Broadcomin yhdellä 1 GHz:n ARM1176JZF-S-ytimellä varustettu BCM2835-järjestelmäpiiri ja 512 megatavua muistia. MicroUSB-liittimiä on kaksi, joista toinen on pyhitetty virtaliittimeksi, microSD-kortinlukijoita yksi ja kuvan Zero W:stä saa ulos Mini-HDMI-liittimen avulla. Lisäksi piirilevyllä on paikat 40:lle HAT-yhteensopivalle (Hardware Attached on Top) liitäntäpinnille, komposiittivideopinneille ja reset-kytkimen pinneille.

Raspberry Pi Zero W:n uusi langattomia yhteyksiä tarjoileva piiri ei tule ilmaiseksi, ja minitietokoneen suositushinta onkin Zeron 5 dollarin sijasta 10 dollaria. Raspberry Pi Zero pysyy myynnissä entiseen hintaansa W-mallin rinnalla.

Uusi artikkeli: AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)

io-techin testissä AMD:n uuteen Zen-arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 71800X- ja 1700X-työpöytäprosessorit.

Tutustumme artikkelissa Ryzen 7 -sarjan suorituskykyisimpiin X-malleihin ja niiden ominaisuuksiin. Kattavissa suorituskykytesteissä vertailukohtina ovat AMD:n edellisen sukupolven FX-8370-prosessori sekä Intelin leiristä Core i7-6900K-, 6800K- ja 7700K-mallit. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset.

Lisäksi io-tech julkaisee vielä erilliset artikkelit AMD:n Zen-arkkitehtuurista, jossa mukana clock-to-clock-suorituskykytestit sekä Ryzen 7 -prosessoreiden ylikellottamiseen keskittyvän testin.

Lue artikkeli: AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)

Päivitys klo 20:00: Artikkeli on nyt päivitetty tekstien osalta ja valmis.

Suomalaiset ylikellottivat LN2-jäähdytetyllä Ryzen 7 -prosessorilla uudet Cinebench-maailmanennätykset

AMD esitteli San Franciscossa järjestetyn Ryzen Tech Day -tapahtuman yhteydessä Ryzen 7 1800X -prosessorin ylikellottamista -196-asteisella nestemäisellä typellä.

io-tech @ San Francisco: AMD luotti suomalais-ruotsalaiseen osaamiseen ylikellottamisen saralla esitellessään uutta Ryzen 7 -prosessoria kansainväliselle medialle.

AMD:lla työskentelevä Sami ”macci” Mäkinen (kuvassa vasemmalla) ja ylikellottajapiireistä tuttu Petri ”SF3D” Korhonen (oikealla) ylikellottivat yhdessä ruotsalaisen Asuksella emolevyjen R&D-insinöörinä työskentelevän Jon ”elmor” Sandströmin kanssa Ryzen 7 1800X -prosessoria Asuksen Crosshair VI Hero -emolevyllä ja tavoitteena oli saavuttaa uusi maailmanennätys Cinebench-renderöintitesteissä kahdeksan prosessoriytimen kategorioissa.

Illan aikana tiimi onnistui saavuttamaan uudet ME-tulokset Hwbot.org-sivuston listaamissa Cinebench R15- ja R11.5-testeissä. Esimerkiksi Cinebench R15 -testissä aiempi maailmanennätys oli 2445 pistettä, joka oli ajettu nestemäisellä typellä jäähdytetyllä ja 6044 MHz:n kellotaajuudella toimivalla Core i7-5960X -prosessorilla.

Valitettavasti emme saaneet varsinaisia ennätystuloksia kameralle, mutta yllä olevassa kuvassa Ryzen 7 1800X on ylikellotettu 5,2 GHz:n kellotaajuudelle, jolla Cinebench R15:stä irtosi 2363 pisteen tulos. Varsinaisiin ennätyksiin vaadittiin Ryzen 7:llä reilu 5,3 GHz:n kellotaajuus, -190 asteen lämpötila ja noin 1,9 volttia käyttöjännitettä:

Ryzen 7 -prosessorissa ei ole kylmäbugia eli se toimii lähes -200 asteen lämpötilassa. Uutisessa mainitut testisession aikana LN2-jäähdytyksellä saavutetut kellotaajuudet antavat esimakua siitä, mihin Globalfoundriesin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistetun 8-ytimisen Ryzen-piisirun voi olettaa skaalautuvan, kun käytössä on extreme-jäähdytys eli -196-asteinen nestemäinen typpi.

io-tech julkaisee ensi viikolla Ryzen 7 1800X -artikkelin yhteydessä omat ylikellotustulokset ilmajäähdytyksellä eli Noctuan NH-D15 SE-AM4 -coolerilla ja myöhemmin Corsairin H115i All in One -nestekierrolla, kunhan ensin saamme käsiimme kiinnitystarvikkeet AM4-prosessorikannalle.

Samsung Galaxy S8 esiintyy useissa uusissa vuotokuvissa

2.3.2017 - 15:05 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (3)

Samsungin uudet lippulaivamallit julkaistaan virallisesti 29. maaliskuuta.

Sillä välin, kun muut älypuhelinvalmistajat julkaisivat kilpaa uusia mallejaan MWC-messuilla, päätti Samsung paljastaa vain tulevan lippulaivamallinsa julkaisupäivän. Nykypäivänä monilla tuotesalaisuuksilla on kuitenkin tapana paljastua ennen varsinaista julkaisupäivää, ja niin kävi myös Samsungin tulevalle Galaxy S8:lle.

Mobiilimaailman luottovuotaja Evan ’Evleaks’ Blass julkaisi Twitterissä pressirenderöinnin Samsungin tulevasta Galaxy S8 -mallista. Toistaiseksi ei ole tiedossa onko kyseessä perusmalli vai suurikokoisempi S8+-malli. Kuva varmistaa esimerkiksi kotinäppäimen kadonneen puhelimesta ja kaarevin reunoin sekä pyöristetyin kulmin varustetun näytön kattavan nyt likimain koko puhelimen etupuolen. Puhelimen vasemmalta laidalta löytyy uusi painike, jonka huhutaan olevan aktivointipainike Samsungin Bixby AI -virtuaaliassistentille.

BGR-sivusto nostaa panoksia vielä astetta korkeammalle, sillä se on julkaissut useita valokuvia aidosta puhelimesta. BGR:n kuvissa esiintyvä malli on kaksikosta pienempi, eli 5,8-tuumainen Galaxy S8. Kuvat varmistavat myös puhelimen takapuolen olevan varustettu kaarevalla lasipinnalla, minkä väitetään parantavat puhelimesta saatavaa otetta. BGR:n mukaan vasemman puolen uusi painike olisi Bixbyn sijasta virtapainike, ja Bixby-painike olisi puhelimen oikealla laidalla. Kuvista näkyy myös, että huhut 3,5 mm:n kuulokeliittimen katoamisesta olivat vääriä.

Samsung Galaxy S8 -sarja julkaistaan virallisesti kuluvan kuun 29. päivä, ja sen odotetaan saapuvan myyntiin 21. huhtikuuta. Puhelinten teknisiin tietoihin voit tutusta io-techin aiemmasta uutisoinnista.

GeForce GTX 1080 Ti:n Suomihinta 850 euroa ja ennakkotilaukset alkavat tänään

NVIDIAn omalla jäähdytysratkaisulla varustetun Founders Edition -mallin voi ennakkotilata tänään 2. maaliskuuta klo 18 alkaen.

Uuden GeForce GTX 1080 Ti Founders Editionin veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 699 dollaria ja Suomessa verollinen myyntihinta tulee olemaan 850 euroa. Näytönohjaimen voi ennakkotilata NVIDIAn omasta verkkokaupasta, mutta virallisesti myynti alkaa ensi viikon perjantaina 10. maaliskuuta.

Näytönohjainvalmistajien omiin piirilevysuunnitelmiin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvat tehdasylikellotetut 1080 Ti -mallit saapuvat myyntiin maaliskuun lopulla ja niiden hintataso tulee olemaan alkaen 850 eurosta ylöspäin.

GeForce GTX 1080 Ti:n GP102-grafiikkapiiri toimii vakiona 1468 MHz:n perustaajuudella ja 3D-rasituksessa 1582 MHz:n Boost-taajuudella.TDP-arvo on 250 wattia ja virransyöttö on varustettu 6- ja 8-pinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä. 7-vaiheista virransyöttöä on vahvistettu ja hyötysuhdetta parannettu lisäämällä jokaiselle vaiheelle toinen FET-transistori (dualFET).

Jäähdytyksen parantamiseksi näyttöliittimistä on karsittu pois DVI-liitin, jotta lämpimän ilman ulostuloaukoille on saatu enemmän tilaa. Lisäksi jäähdytysratkaisua on paranneltu ja NVIDIAn mukaan jäähdytyspinta-alaa on kaksi kertaa enemmän, kuin GeForce GTX 1080:n jäähdytyksessä. Käytännössä parannettu jäähdytysratkaisu tarkoittaa yrityksen mukaan lämpökuormalla 5 astetta alhaisempaa lämpötilaa tai 2,5 desibeliä hiljaisempaa melutasoa.

Lähteet: NVIDIA, Hardwareluxx

Päivitetty klo 12:30: Ennakkomyynti ainoastaan NVIDIAn omasta verkkokaupasta

Ensituntumat: Nokia 3-, 5- ja 6 –älypuhelimet sekä 3310-retropuhelin

io-tech otti MWC-messuilla ensituntumat HMD Globalin uusista Nokia-älypuhelimista sekä 3310-retropuhelimesta.

HMD Global esitteli MWC-messujen aloituspäivää edeltäneenä päivänä uudet Nokia 3-, 5- ja 6-älypuhelimensa maailmalaajuisille markkinoille. Emme päässeet mukaan HMD Globalin sunnuntaina järjestämään julkaisutilaisuuteen, mutta tutustuimme yrityksen uusiin Nokia-puhelimiin myöhemmin Nokian messuosastolla.

 

Klikkaa ja lue koko juttu

Videolla ja kuvissa korkattu AMD Ryzen 7 -prosessori

Mitään syytä AMD:n uuden Ryzen-prosessorin korkaamiselle ei ole, sillä lämmönlevittäjä on juotettu kiinni piisiruun.

Saksalainen ylikellottaja ja prosessoreiden korkkaustyökalua valmistava der8auer on julkaissut Youtube-videon, jossa korkataan AMD:n uusi Ryzen 7 1700 -prosessori.

Kyseessä ei missään nimessä ole ohje tai opas, sillä Ryzen-prosessoreissa heikkolaatuisen lämpötahnan sijaan lämmönlevittäjä eli IHS (Integrated Heat Spreader) on juotettu indiumilla kiinni piisiruun. Ryzenin korkkaamisen tarkoituksena on yksinkertaisesti kiinnostus kurkistaa, minkälainen näkymä IHS:n alta löytyy.

Der8auerin mukaan irroitusprosessi on melko haastava ja hän oli onnistunut jo tappamaan kaksi Ryzen-prosessoria aiemmissa irroitusyrityksissään. Haastetta olivat tuottaneet erityisesti piisirun viereen ja lähelle liimaa sijoitetut pintaliitosvastukset.

Ryzenin korkkausprosessissa lämmönlevittäjän ja hartsialustan välinen liimakerros leikataan ensin varovaisesti auki partaterällä. Tämän jälkeen lämmönlevittäjn ja hartsialustan väliin työnnetään kaksi partaterää ja IHS kuumennetaan 170 asteeseen, joka sulattaa indiumin ja juotos napsahtaa irti.

Lopputuloksena on nähtävissä, että Ryzen piisirun päälle on asetettu kaksi indiumpalaa, jotka on juotettu kiinni lämmönlevittäjän takapuolelle kullattuun kontaktipintaan. Kultaa käytetään siitä syystä, että indium ei tartu nikkelöidystä kuparista valmistettavaan IHS:ään.