AMD julkaisi Ryzen Pro -prosessorit yritystietokoneisiin

AMD:n Ryzen Pro -sarjan prosessorit on suunniteltu helpottamaan yritysten IT-tuen arkea luotettavuudellaan ja turvallisuudellaan. Ryzen 3 Pro -prosessorit antavat samalla ensimmäiset vihjeet tulevista Ryzen 3 -prosessoreista.

AMD on julkaissut uudet Ryzen Pro -sarjan prosessorit. Ryzen Pro -sarja on suunnattu etenkin yrityskäyttöön suunnattuihin tietokoneisiin. Sarja antaa myös ensimmäisen vihjeet millaisia tulevat Ryzen 3 -prosessorit tulevat olemaan.

AMD:n Ryzen Pro -sarja koostuu kuudesta mallista: Ryzen 7 Pro 1700 ja 1700X, Ryzen 5 Pro 1500 ja 1600 sekä Ryzen 3 Pro 1200 ja 1300. Prosessorit tukevat Ryzen-prosessoreista tuttuja SenseMi-ominaisuuksia eli Precision Boostia, XFR:ää, Neural Net Predictionia, Smart Prefetchiä ja Pure Poweria.

Prosessoreiden kellotaajuudet ja ominaisuudet ovat käytännössä identtiset vastaavien Ryzen-sarjan edustajien kanssa, poislukien Ryzen 5 Pro 1500, joka vastaa Ryzen 5 1500X:ää. Tämän myötä on oletettavaa, että kaksi tulevaa Ryzen 3 -prosessoria tulevat vastaamaan samoin numeroituja Ryzen 3 Pro -malleja. Voit tarkistaa Ryzen Pro -sarjan oleellisimmat tekniset tiedot yllä olevasta taulukosta.

AMD:n kolme kantavaa teemaa Ryzen Pro -sarjalle ovat suorituskyky, turvallisuus ja luotettavuus. Ryzen Pro -prosessoreiden suorituskyky on jo tuttu Ryzen -sarjasta, joskin tällä kertaa yhtiö on ottanut virallisiksi verrokeiksi suortaan Intelin Core i3-, i5- ja i7 -sarjan perusmallit ja jättänyt X-alustan yli neliytimiset Intel-prosessorit rauhaan.

Ryzen Pron turvallisuus rakentuu etenkin sisäänrakennetun AMD Secure Processor -yksikön eli ARM Cortex-A5 -ytimen ympärille. AMD:n alustalta löytyy muun muassa sisäänrakennettu 128-bittinen AES-salausyksikkö ja tuki fTPM- ja TPM 2.0 -ominaisuuksille, muisti voidaan salata näkymättömästi käytettävästä käyttöjärjestelmästä ja ohjelmista riippumatta (TSME, Transparent Secure Memory Encryption) ja prosessori tukee luonnollisesti Secure Boot -käynnistystä.

Taatakseen prosessoreidensa luotettavuuden AMD valikoi Ryzen Pro -prosessoreina käytettävät sirut kaikkein korkealaatuisimmista piikiekoista, joissa on vähiten virheitä. Koko alustalle luotettavuutta tuo puolestaan 18 kuukaudeksi luvattu muuttumattoman alusta ja kahden vuoden saatavuus kaikille prosessorimalleille. AMD myös lupaa AM4-alustan olevan saatavilla vähintään 4 vuotta ja olevan yhteensopiva vähintään yhden uudemman prosessorisukupolven kanssa. Yritysluokan hallintaominaisuudet on toteutettu yhtiölle tuttuun tapaan avoimen DASH-standardin merkeissä.

AMD ei paljastanut vielä Ryzen Pro -sarjan hinnoittelua, mutta kertoi prosessoreiden tulevan saataville vuoden kolmannen neljänneksen aikana yhdessä kannettavien Ryzen Mobilen kanssa. Ryzen 3 -prosessorit julkaistaan AMD:n roadmapin mukaan hieman Ryzen Pro -sarjaa aiemmin ja kannettavien versio Ryzen Pro -sarjasta venähtää aivan vuoden loppuun tai ensi vuoden ensimmäiselle puoliskolle.

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 384.76 -ajurit näytönohjaimilleen

GeForce 384.76 -ajureissa on Game Ready -leima Lawbreakers-pelin ”Rise Up” -beetatestille ja Game Ready VR -leima Spider-man: Homecoming VR:lle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 384.76 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1) ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat GeForce 400 -sarjaa ja sitä uudempia yhtiön näytönohjaimia.

GeForce 384.76 -ajurit ovat saaneet kylkeensä Game Ready -leiman Lawbreakers-pelin ”Rise Up” -beetatestille ja Game Ready VR -leiman Spider-man: Homecoming VR:lle. Lisäksi ajureiden mukana tulee uusi tai päivitetty SLI-profiili FIFA 17 -pelille. Täysin uusi ominaisuus on NVIDIAn ohjauspaneelin Apua-osioon lisätty Debug-toiminto. Debug-toiminto palauttaa näytönohjaimen kellotaajuus- ja virranhallinta-asetukset vakioiksi. Listaan ajureissa korjatuista ja niiden tiedossa olevista bugeista voit tutustua ajureiden julkaisutiedotteesta (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Päivitys testilabrasta: io-tech 6kk, nörtti punnertaa – katso video!

io-tech-sivusto lanseerattiin 6 kuukautta sitten ja teimme tekijöiden kesken periaatepäätöksen, että uuden sivuston kasvua ei tulla hakemaan klikkiotsikoinnilla, vaan laadukkaalla sisällöllä.

Sivuston ensimmäiset puoli vuotta ovat ylittäneet kaikki odotukset ja tilastojen valossa io-techissä on käynyt yli 600 000 uniikkia kävijää. Sivuilla on vierailtu yli yhteensä 4,6 miljoonaa kertaa ja sivulatauksia on kertynyt jopa 35 miljoonaa.

TechBBS on Suomen aktiivisin tekniikkaa käsittelevä keskustelufoorumi ja sinne on rekisteröitynyt yli 14 000 jäsentä. Alexan Rankingin mukaan io-tech on jo nyt noussut Suomen 102. suurimmaksi sivustoksi.

Jotta klikkiotsikoihin liittyvä lupaus ei jäisi vain periaatteen tasolle, säädettiin huonosta otsikoinnista toimituksen sisäinen rangaistus 50 etunojapunnerusta. Tänään oli aika seisoa sanojen takana ja lunastaa lupaus.

Päivitys testilabrasta: Kameravertailussa OnePlus 5, OnePlus 3T ja Samsung Galaxy S8

30.6.2017 - 15:55 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (9)

io-tech vertailee lyhyessä katsauksessa OnePlus 5:n kameran kuvanlaatua OnePlus 3T- ja Samsung Galaxy S8 -puhelimiin.

io-tech sai OnePlus 5 -testikappaleen käsiinsä runsas viikko sitten ja laite on ollut ympärivuorokautisessa käyttötestissä nyt noin viikon ajan. Ennen varsinaisen testiartikkelin julkaisemista halusin tarjoilla pientä esimakua kaksoiskameran kuvanlaadusta, joka varmasti kiinnostaa monia mobiililaitteista kiinnostuneita io-techin lukijoita.

Kertauksen vuoksi OnePlus 5 on varustettu kaksoiskameraratkaisulla, joista toinen käyttää 16 megapikselin Sony IMX398 -sensoria ja toinen 20 megapikselin Sony IMX350 -sensoria. Ensin mainitun parina on kinovastaavalta polttoväliltään 27,2 mm:n f1.7-objektiivi ja jälkimmäisen yhteydessä käytetään 36,7 mm:n polttovälillistä f2.6-objektiivia. Kaksoiskameran ensisijaisena ideana on tarjota käyttäjälle zoomausmahdollisuus erilaisilla polttoväleillä varustettujen objektiivien myötä. Valmistajan mukaan kamera mahdollistaa kaksinkertaisen häviöttömän zoomauksen, joka on toteutettu osittain optisesti ja osittain useamman korkeamman tarkkuuden kennolla otetun kuvan datasta koostamalla.

Otimme mahdollisimman identtisen esimerkkimaisemakuvan sekä päivänvalossa että yöllä ja nappasimme verrokiksi edeltäjämalli OnePlus 3T:n sekä Samsung Galaxy S8:n. Kuvat otettiin automaattiasetuksella, ilman HDR:ää ja täydellä kuvakoolla. Ohessa on tarkasteltavana vertailua helpottava 341 x 600 pikselin kokoinen rajaus kaikkien kolmen kameran kuvista, sekä kuvat erikseen täydessä koossaan.

Ensimmäiset kolme kuvaa otettiin hieman pilvisenä, mutta silti valoisana kesäpäivänä. Galaxy S8 käytti otoksessaan alhaisinta ISO 40 -herkkyyttä, mutta OnePlussan malleissa herkkyys säätyi jopa yllättävän korkealle (OP5 160, OP3T 100). Valovoimaisemmilla f1.7-aukkosuhteen objektiiveilla varustetut OnePlus 5 sekä Galaxy S8 käyttivät kuvissa noin 1/1500 sekunnin suljinaikaa, kun taasen OnePlus 3T:n kuvassa valotusaika oli pidempi 1/827 sekuntia.

Vertailurajauksen yksityiskohdista voi huomata OnePlussan mallien korkeamman resoluution (16 vs. 12 megapikseliä), mutta ero ei ole niin suuri kuin voisi luulla. Erot kuvien kokonaisilmeessä ovat jopa yllättävän pieniä, mutta OnePlus 5:n kuva on kolmikon tummin ja Galaxy S8:n valoisin.

Yöaikaan otetuissa kuvissa Galaxy S8 venyttää suljinajan pisimmäksi (1/10 sekuntia) ja pitää herkkyyden samalla selvästi alhaisimpana (ISO 640). OnePlus 5 nosti puolestaan herkkyyden erittäin korkeaksi (ISO 6400) ja piti suljinajan hieman lyhyempänä (1/17 s). OnePlus 3T:n suljinaika oli sama kuin seuraajamallissa, mutta herkkyys hieman alhaisempi ISO 4000. Maininnan arvoisena seikkana OnePlus-mallien erillistä HQ-kuvaustilaa käyttäessä suljinaika piteni 1/10 sekuntiin, jolloin myös ISO-arvo laski 2500-3000:n luokkaan.

Yökuvissa puhelimien väliset erot ovat suuremmat kuin päiväkuvissa. Galaxy S8:n kuvan jälki on selvästi kolmikon parasta. Otos on terävin ja yksityiskohtaisin ja sen värimaailma on luonnollisin. OnePlussien värimaailma taittaa selvästi enemmän siniseen – viitosessa enemmän kuin 3T:ssä. Korkea herkkyys rokottaa OnePlus 5:n ja 3T:n kuvien terävyyttä ja yksityiskohtia selvästi. OnePlus 5:n kuva kohisee kaksikosta enemmän, mutta on ehkä juuri sen ansiosta hieman skarpimpi.

Oheiset kaksi kuvaustilannetta ovat luonnollisesti vain pari monien joukossa, eikä niiden perusteella voi vielä tehdä absoluuttisia päätelmiä, mutta siitä huolimatta ne antavat hyvää esimakua OnePlus 5:n kameran käyttäytymisestä ja kuvanlaadusta kilpailijoihin nähden. Tutustumme OnePlus 5:n kuvanlaatuun ja zoomaukseen luonnollisesti tarkemmin varsinaisen testiartikkelin yhteydessä ja laite tullaan ottamaan mukaan myös myöhemmin tehtävään kamerapuhelinvertailuun.

Ylikellottaja der8auer kritisoi x299-emolevyjä

Saksalainen Caseking-verkkokaupassa työskentelevä ylikellottaja der8auer on julkaissut Youtube-videon, jossa hän kritisoi erityisesti ensimmäisten Core X -prosessoreille tarkoitettujen X299-emolevyjen virransyöttöä.

Der8auer on testannut useimpia tällä hetkellä myynnissä olevia eri valmistajien X299-emolevyjä, joita oli tarkoitus käyttää Casekingin valmiiksi ylikellotetuissa PC-tietokoneissa, mutta tällä hetkellä ne eivät ole käyttökelpoisia.

Eniten kritiikkiä saa osakseen emolevyjen virransyötön jäähdytys, joka on käytännössä kaikissa nykyisissä myynnissä olevissa malleissa riittämätön, jos prosessoria aiotaan ylikellottaa. Testit oli suoritettu 10-ytimisellä 4,6 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotetulla Core i9-7900X -prosessorilla. Esimerkiksi Aoruksen X299 Gaming 3 -emolevyltä mitattiin virransyötön kohdalta yli 100 asteen lämpötiloja, mutta lämpötilat olivat vastaavat kaikkien valmistajien emolevyillä.

Virransyötön jäähdytyselementit onkin ilmeisesti suunniteltu ulkonäkö edellä, eikä niissä ole tarpeeksi jäähdytyspinta-alaa. Lisäksi virransyötön ja siilin välissä käytetty lämpötyyny toimii enemmänkin eristeenä kuin lämmönjohtimena. Der8auerin testien mukaan, kun jäähdytyssiili poistettiin ja tilalle laitettiin tuuletin kierrätäämään ilmaa, virransyötön lämpötila laski 20-30 astetta järkevälle tasolle.

Riittämätön emolevyn virransyötön jäähdytys johtaa siihen, että prosessorin kellotaajuus throttlasi emolevystä riippuen noin 10 minuutin rasituksen jälkeen 4,6 GHz:stä 1,2 GHz:iin.

Myöskään yksi 8-pinninen ATX +12V -lisävirtaliitin ei ole tarpeeksi 300 wattia imevälle ylikellotetulle Core X -prosessorille. Der8auer oli mitannut avonaisessa testipenkissä kaapelin lämpötilaksi 65 astetta ja kun virtalähde asennetaan ahtaisiin tiloihin suljettuun koteloon, on lämpötila hälyttävän korkea. Core X -prosessoria ylikellottaessa emolevyllä olisi syytä olla lisäksi toinen 4-pinninen tai mielummin yhteensä kaksi 8-pinnistä lisävirtaliitintä.

Yhteenveto on täystyrmäys nykyisille X299-emolevyille, joita ei ole der8auerin mukaan suunniteltu kunnolla ja hän suositteleekin odottamaan ainakin 1-2 kuukautta, ennen kuin markkinoille tulee paremmin suunniteltuja ja jäähdytettyjä malleja.

Tilanne on siinä mielessä erikoinen, että halvimmatkin X299-emolevyt maksavat 300 euroa, joten niiden voisi olettaa olevan viimeisen päälle viimeistelty. Syyn Der8auer vierittää suurimmaksi osaksi Intelin harteille sillä se aikaisti Core-X-prosessoreiden julkaisua parilla kuukaudella ja lopputuloksena emolevyvalmistajat joutuivat kiirehtimään emolevynsä julkaisukuntoon ilman kunnollista rasitustestausta.

Osallistu keskusteluun Core-X-prosessoreista X299-emolevyistä TechBBS-keskustelufoorumilla.

Uusi video: io-tech PC Build #1 [osa 2/2]

Io-techin PC Build -juttusarjassa kasataan kokonaisia PC-tietokoneita. Ensimmäisenä vuorossa on suorituskykyinen Ryzen-kokoonpano videoeditointiin ja 4k-pelaamiseen.

Kaupallinen yhteistyö: Videon toisessa osassa kokoonpano kasataan Cooler Masterin Mastercase Maker 5 -koteloon, Ryzen 7 1700 -prosessori ja MSI:n GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjain ylikellotetaan ja lopuksi ajetaan muutamia testituloksia.

Ryzen 7 1700 saatiin ylikellotettua Prime95-vakaasti 3950 MHz:n kellotaajuudelle ja tehdasylikellotettua GeForce GTX 1080 Ti:tä ylikellotettiin vielä manuaalisesti lisää lähinnä näön vuoksi, jotta 4k-pelaamiseen olisi käytössä kaikki mahdollinen grafiikkasuorituskyky. Kasattavan kokoonpanon sponsorina ovat MSI, Cooler Master ja HyperX.

Video on kuvattu, editoitu ja upittu Youtubeen katsottavaksi 3840×2160-resoluutiolla.

Käy tilaamassa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

 

io-tech PC Build – mistä on kyse?

Testaamme io-techissä pääsääntöisesti yksittäisiä komponentteja, kuten prosessoreita, näytönohjaimia, emolevyjä, muisteja jne ja huomio keskittyy yleensä yhteen osaan, jonka ympärille kasataan testikokoonpano.

Yksittäisillä osilla ei kuitenkaan tee mitään, vaan ne ovat osa kokonaisuutta eli PC-tietokonetta, joita testiemme lukijat kasaavat, käyttävät ja päivittävät.

Uudessa juttusarjassa rakennetaan tietyn teeman mukainen PC-kokoonpano ja käydään läpi käytettäviin osiin ja kasaamiseen liittyviä asioita ja huomioita. Jos kokoonpano on jonkun yrityksen sponsoroima, merkitään juttu kaupalliseksi yhteistyöksi.

Voit seurata ja kommentoida PC Buildin edistymistä TechBBS-foorumilla.

Väitetty seuraavan sukupolven iPhonen dummy-kopio komeilee videolla

29.6.2017 - 19:34 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (18)

Videolla komeileva dummy-kopio on valmistettu iPhoneja valmistavalta tehtaalta vuotaneiden 3D CAD -piirustusten perusteella

Applen seuraavan sukupolven iPhoneen liittyvät spekulaatiot, vuodot ja muut alkoivat jo ennen nykyisten iPhone 7 -mallien julkaisua. Tällä hetkellä suurin osa huhuista väittää, että Apple julkaisisi syyskuussa sekä iPhone 7s -mallit että täysin uuden iPhone 8:n.

Parhaiten OnLeaks-nimimerkistä Twitterissä tunnettu Steve Hemmerstoffer on julkaissut yhteistyössä Tiger Mobiles -sivuston kanssa uuden videon, jossa esiintyy iPhone 8:ksi väitetyn puhelimen dummy-kopio. Videon iPhone-kopio on valmistettu CNC-koneistamalla ja sen kerrotaan perustuvan uutta iPhonea valmistavalta tehtaalta tarkemmin määrittelemättömiä teitä saatuihin 3D CAD -tiedostoihin.

Videon mallin perusteella huhut esimerkiksi kaarevasta näytöstä olisivat puppua. Puhelimen näyttö on perinteisesti suora, mutta tällä kertaa näytön kerrotaan yltävän käytännössä aivan puhelimen reunoille asti, jolloin pyöristetty lasikuori loisi illuusion kaarevasta näytöstä. Huhujen mukaan Apple käyttäisi uudessa iPhonessa AMOLED-tekniikkaan perustuvaa näyttöä.

Mallin perusteella puhelimen etupuoli on muuttunut merkittävästi aiemmista iPhoneista. Kotinäppäintä ei ole, reunukset on tiivistetty niin ohuiksi kuin mahdollista ja kaiutin, etukamera ja tarvittavat sensorit on sisällytetty näytön ylälaidan päälle tulevaan ulokkeeseen. Hieman vastaavaa ratkaisua käyttää muun muassa Andy Rubinin Essential Phonessa.

Videolla esiintyvän dummy-kopion mukaan uusi iPhone olisi 143,5 millimetriä pitkä ja 71 mm leveä. Paksuutta puhelimella olisi rungon osalta 7,5 mm ja kamerakyhmyn kohdalla 9,1 mm. Tulevan iPhonen kameran odotetaan perustuvan 7+-mallin tapaan kahteen sensoriin, mutta tällä kertaa ne olisivat päällekkäin, eivät vierekkäin.

Tässä vaiheessa on tietenkin mahdotonta sanoa pitävätkö vuodot paikkaansa, mutta Hemmerstoffer on osoittautunut luotettavaksi vuotolähteeksi niin omalla OnLeaks Twitter-tilin kuin NowhereElseFr-sivustonkin kautta.

Uusi artikkeli: Kokeiltua: HTC U11

io-tech kokeili HTC:n uutta U11-huippumallia ja tutustui sen UltraPixel 3 -kameraan sekä Edge Sense -puristuksentunnistukseen.

io-techin kesäkuun viimeisessä mobiililaiteartikkelissa tutustutaan HTC:n U11-lippulaivapuhelimeen. Parhaillaan päällä olevan puhelintestiruuhkan johdosta ehdimme tutustumaan U11:een tarkemmin vain muutaman päivän ajan, josta johtuen artikkeli on ”kokeiltua”-tyyppinen. Käymme jutussa läpi laitteen keskeiset ominaisuudet sekä keskitymme hieman tarkemmin Edge Sense -puristuksentunnistukseen sekä UltraPixel 3 -kameraan.

Lue artikkeli: Kokeiltua: HTC U11

 


Qualcommilta uusi Snapdragon Wear 1200 -piiri vähävirtaisiin LTE-laitteisiin

29.6.2017 - 14:15 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (1)

Qualcommin uusi Snapdragon Wear 1200 -piiri tuo vähävirtaiset LTE-yhteydet puettaviin ja IoT-laitteisiin.

Qualcomm jatkoi eilen tuotejulkaisuja MWC Shanghai -tapahtumassa uuden Snapdragon Wear 1200 -piirin muodossa. Uutuuspiiri on suunnattu edullisempien hintaluokkien puettaviin laitteisiin sekä tietyn käyttötarkoituksen vähävirtaisiin IoT-laitteisiin, kuten parkkimittareihin tai teollisuussensoreihin. Piirin merkittävin uutuusominaisuus on moderneja vähävirtaisia LTE-tekniikoita tukeva modeemi.

1,3 GHz Cortex-A7-prosessorin, LTE-ominaisuudet, lähettimen, virranhallinnan, sensorihubin ja paikannusominaisuudet sisältävän piirin pinta-alaksi kerrotaan vain 79 neliömillimetriä, joka on 45 % vähemmän kuin Snapdragon Wear 1100 -piirissä. Snapdragon Wear 1200 tukee LTE-verkkoa hyödyntäviä uusia kapeakaistaisia eMTC- ja NB-IoT-yhteystekniikoita, joista ensin mainittu yltää 300 kbit/s latausnopeuksiin ja 375 kbit/s lähetysnopeuksiin. Piiri on myös laajennettavissa tukemaan Bluetoothia, WiFiä ja pikalatausominaisuuksia.

Uutuuspiiri on kaupallisesti saatavilla välittömästi. Piiriä tuskin tullaan näkemään Android-älykelloissa, sillä se on tarkoitettu Linux- ja ThreadX-pohjaisille laitteille, mutta sen sijaan sitä käytetään todennäköisesti fitness-rannekkeissa sekä vanhusten, lasten ja lemmikkien seurantalaitteissa.

Lähde: Qualcomm

Samsung lanseerasi kamerasensoreilleen Isocell-brändin – tuotteita neljässä eri kategoriassa

29.6.2017 - 13:07 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (4)

Samsungilta uusi Isocell-kamerasensoribrändi sekä neljä uutta sensorituoteperhettä.

Samsung Electronics on ilmoittanut Shanghaissa käynnissä olevilla MWC-messuilla ottavansa kamerasensoreissaan käyttöön Isocell-brändäyksen. Nimensä brändi on saanut Samsungin Isocell-kameratekniikalta, jonka se esitteli ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Isocell-tekniikan perusideana on erottaa sensorin pikselit fyysisesti toisistaan vähentäen näin niiden välisiä häiriöitä.

Samsung ilmoitti jakavansa Isocell-kamerasensorinsa neljään alakategoriaan, joita ovat Bright, Fast, Slim ja Dual. Bright-sarjan sensorit ovat suunniteltu erityisesti hämäräkuvausta silmällä pitäen, Fast-sarjan sensorit keskittyvät nopeaan tarkennukseen ja liikkuvien kohteiden seurantaan, Slim-sarjan sensorit ovat mahdollisimman ohuita ja käyttävät 0,9-1,0 mikrometrin pikseleitä ja Dual-sarjalaiset ovat nimensä mukaisesti kaksoiskameraratkaisuja erilaisiin käyttötarpeisiin.

Esimerkkinä kaksoiskameraratkaisusta Samsung esittelee Shangain MWC:ssä kahdesta 13 megapikselin sensorista koostuvaa esimerkkiä, joista toinen on värillinen ja toinen mustavalkoinen sensori. Esimerkkiratkaisun sensorien pikselikoko on 1,12 mikrometriä ja objektiivien aukkosuhde f2.0. Kyseinen kameraratkaisu saatetaan hyvinkin nähdä tulevassa Galaxy Note 8 -älypuhelimessa, johon on huhuttu kaksoiskameraa.

Lähde: Samsung