Windows 10:n ilmainen Creators Update -päivitys julkaistaan 11. huhtikuuta

Windows 10:n Creators Update tulee keskittymään etenkin sisällöntuottajien tarpeisiin unohtamatta kuitenkaan pelaajia tai jatkuvasti parantuvaa tietoturvaa

Microsoftin Windows 10 on yhtiön omien sanojen mukaan sen viimeinen käyttöjärjestelmä. Muutaman vuoden välein julkaistavien uusien versioiden sijasta yhtiö aikoo jatkossa keskittyä vain päivittämään Windows 10:ntä vastaamaan kehityksen luomiin uusiin haasteisiin.

Windows 10:n julkaisuversio oli versionumeroltaan 1507 ja sen jälkeen käyttöjärjestelmälle on julkaistu kaksi merkittävää päivitystä: 1511 eli November Update ja 1607 eli Anniversary Update. Seuraavaksi julkaisuvuoron saa 11. huhtikuuta julkaistava Creators Update. Uusi päivitys tullaan tuntemaan joko versionumerolla 1703 tai 1704; julkaisupäivän mukaan jälkimmäisen pitäisi olla lopullinen versionumero, mutta useiden lähteiden mukaan versionumeroksi tulisi siitä huolimatta 1703.

Windows 10 Creators Updaten kantavana teemana ovat erilaiset sisällöntuottajat. Päivitykset eivät kuitenkaan rajoitu vain sisällöntuotantoon, vaan esimerkiksi pelaajien iloksi on luvassa uusi suorituskykyä parantava Game Mode -tila. Game Moden kerrotaan parantavan suorituskykyä aluksi parhaimmillaan 5 prosenttia, mutta tulevaisuudessa suorituskykyparannusten odotetaan kasvavan. Voit lukea lisää Game Modesta io-techin aiemmasta aihetta koskevasta uutisoinnista. Pelaaville sisällöntuottajille on puolestaan luvassa sisäänrakennettu tuki Beam-streamauspalvelulle.

Creators Update tuo mukanaan laajan tuen erilaisille 3D-objekteille. Käyttöjärjestelmän mukana tulee uusi 3D-mallien piirtämisen ja muokkaamisen hallitseva Paint 3D -ohjelma, jonka lisäksi esimerkiksi Office-ohjelmat päivitetään tukemaan 3D-objekteja. Microsoft julkaisi myös Remix3D-portaalin, jossa on jaossa lukuisia valmiita 3D-malleja. Tiukasti 3D-tukeen liittyy myös Windows Mixed Reality, eli tulevia lisätyn todellisuuden- ja virtuaalilaseja tukeva käyttöliittymä. Windows Mixed Reality -yhteensopivien lasien hintojen kerrotaan kustantavan edullisimmillaan 299 dollaria.

Tietoturvapuolella Windows 10 Creators Update tuo mukanaan uuden Windows Defender Security Center -hallintapaneelin. Hallintapaneeli mahdollistaa virustorjunnan, verkon ja palomuurin hallinan yhdestä paikasta keskitetysti. Myös tietosuoja-asetusten hallinnan kerrotaan helpottuneen aiempiin versioihin nähden. Muita uusia tietoturvaan liittyviä ominaisuuksia ovat Remote Lock, joka mahdollistaa tietokoneen automaattisen lukitsemisen, kun käyttäjä poistuu sen lähettyviltä, sekä Device Health Advisor, joka antaa yleistä tietoa laitteen kunnosta ja tilasta.

Päivityksiä on luvassa myös Windows 10:n mukana tulevalle Edge-selaimelle. Microsoftin mukaan Edge on jo nyt turvallisempi, nopeampi ja virtapihimpi kuin Chrome ja Creators Updaten myötä yhtiö aikoo parantaa kaikkia edellä mainittuja osa-alueita. Edge tulee saamaan Creators Updatessa parannetun välilehtien hallinnan ja tuen Windows Storesta saatavilla oleville e-kirjoille. Muita uusia ominaisuuksia ovat esimerkiksi mahdollisuus liittää kontakteja suoraan tehtäväpalkkiin, jolloin tiedostojen ja viestien lähettäminen halutuille henkilöille on aiempaa nopeampaa.

Samsung julkaisi Galaxy S8 -älypuhelimet

29.3.2017 - 18:13 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (36)

Samsung on esitellyt tänään virallisesti uudet Galaxy S8 -älypuhelimet, jotka tulevat saataville kahdella näyttökoolla.

Toimittajamme Juha Kokkonen on paikan päällä Lontoossa Samsungin julkaisutilaisuudessa ottamassa uutuuslaitteista ensituntumat, jotka julkaisemme io-techissä pikimmiten.

Galaxy S8 tulee saataville kahtena mallina, jotka ovat 5,8-tuumaisella näytöllä varustettu Galaxy S8 ja 6,2-tuumaisella näytöllä varustettu Galaxy S8+. Molemmissa on käytössä 2960×1440-resoluution ja 18,5:9-kuvasuhteen Super AMOLED -näyttöpaneeli.

Samsung mainostaa kyljistään kaarevan Infinity-näytön ja kehyksettömän muotoilun muodostavan sulavan ja painikkeettoman lasipinnan ilman teräviä kulmia. Etupuolen navigointinäppäimet ovat integroitu käyttöjärjestelmään osaksi näyttöä ja sormenjälkilukija on siirretty takapuolelle. Laitteen molemmilta puolilta löytyy Corningin Gorilla Glass 5 -lasi.

Etupuolella on 8 megapikselin ja takapuolella 12 megapikselin kamera, jonka molemmille puolin on sijoitettu sormenjälkilukija ja sykemittari. S8:ssa on 3000 mAh ja S8+:ssa 3500 mAh akku ja molemmat tukevat pika- ja langatonta latausta.

Suomessa myytävissä puhelimissa on käytössä 10 nanometrin viivanleveydellä valmistettava Samsungin oma 64-bittinen 8-ytiminen Exynos 8895 -järjestelmäpiiri. Molemmissa malleissa neljä ydintä toimii 2,3 GHz:n kellotaajuudella ja toiset neljä ydintä toimivat S8-mallissa 1,7 GHz:n ja S8+-mallissa 1,9 GHz:n kellotaajuudella. Käyttömuistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa 64 gigatavua.

Galaxy S8:n ennakkomyynti alkaa Suomessa 29. maaliskuuta ja myynti alkaa 28. huhtikuuta. Värivaihtoehtoina ovat Orchid Grey, Arctic Silver ja Midnight black.

Suositushinnat Suomessa ovat Galaxy S8 829 € ja Galaxy S8 + 929 €.

Samsung Galaxy S8 virallinen tuotesivu

 

Galaxy S8 ja S8+ yhteiset ominaisuudet:

 • 4 Gt käyttömuistia
 • 64 GB tallennustilaa ja tuki 256 GB microSD-korteille
 • Takakamera Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS.
 • Etukamera 8MP (F1.7)
 • IP68-luokitus
 • USB Type-C
 • Käyttöjärjestelmä Android 7.0

 

Galaxy S8 -ominaisuudet:

 • 5,8 ” 2960×1440 -näyttö (QHD, 570ppi)
 • 10 nm Samsung Exynos 2,3 GHz Quad + 1,7 GHz Quad Octa Core SoC
 • Akun koko 3000 mAh
 • Fyysiset mitat 148,9 x 68,1 x 8,0 mm
 • Paino 155 g

 

Galaxy S8+ -ominaisuudet:

 • 6,2” 2960×1440 -näyttö (QHD, 529 ppi)
 • 10 nm Samsung Exynos 2,35 GHz Quad + 1,9 GHz Quad Octa Core SoC
 • Akun koko 3500 mAh
 • Fyysiset mitat 159,5 x 73,4 x 8,1 mm
 • Paino 173 g

 

Intel julkisti 3D XPoint -muisteihin perustuvat Optane Memory -moduulit kuluttajamarkkinoille

Intelin uudet 3D XPoint -muisteihin perustuvat Optane Memory -moduulit on tarkoitettu välimuisteiksi etenkin perinteisellä kiintolevyllä varustettuihin tietokoneisiin.

Intelin yhdessä Micronin kanssa kehittämä 3D XPoint -muistiteknologia esiteltiin alun perin jo heinäkuussa 2015. 3D XPoint on luotu täyttämään NAND- ja DRAM-muistien väliin jäävää ammottavaa aukkoa tarjoamalla moninkertaista nopeutta ja samankaltaisia kapasiteetteja NAND-muistien kanssa ollen kuitenkin samalla selvästi DRAM-muisteja edullisempia.

Viime viikolla pitkään jatkunut odotus uuteen muistityyppiin perustuvista SSD-asemista päättyi, kun Intel julkaisi ensimmäisen yrityskäyttöön suunnatun Optane SSD DC P4800X -sarjan PCI Express -väyläisen SSD-mallin. Nyt yhtiö on julkistanut myös ensimmäiset kuluttajapuolen 3D XPoint -tuotteet eli Optane Memory -moduulit.

Kuluttajapuolelle suunnatut Optane Memory -moduulit tulevat aluksi saataville 16 ja 32 gigatavuisina malleina. Ne asennetaan M.2-liitäntään ja hyödyntävät NVMe-protokollaa sekä PCI Express x2 -väylää. Kuten Memory-nimestä voi päätellä, niitä ei ole tarkoitettu NAND-pohjaisten SSD-asemien korvikkeiksi, vaan kiihdyttämän tietokoneen toimintaa välimuistina useiten kiintolevyltä haetulle datalle. Varsinaiset Optane-SSD-asemat saadaan kuluttajamarkkinoille vasta myöhemmin.

Intel käyttää Optane Memory -moduuleissa samoja 20 nanometrin prosessilla valmistettuja 128 gigabitin 3D XPoint -muisteja kuin yrittäjäpuolen SSD-asemissaan. 16 Gt:n mallille Intel lupaa lukunopeudeksi maksimissaan 900 Mt/s ja kirjoitusnopeudeksi 145 Mt/s. Satunnaisluku- ja -kirjoitusnopeudeksi kerrotaan 190 000 ja 35 000 IOPSia ja kirjoitus- ja lukulatensseiksi 18 ja 7 µs. 32 Gt:n mallin vastaavat luvut ovat 1350 ja 290 Mt/s, 240 000 ja 65 000 IOPSia sekä 30 ja 9 µs. Kummallekin mallille luvataan kestävyyden saralla 182,5 teratavun kirjoitusmäärät ja takuuta viiden vuoden edestä.

Linus Tech Tipsin suorituskykymittaukset

Intelin mukaan Optane Memory -moduuli voi parhaimmillaan puolittaa järjestelmän käynnistymisajan, jonka lisäksi se parantaisi parhaimmillaan yleistä suorituskykyä 28 % ja tallennustilan nopeutta 14 kertaiseksi. Valitettavasti yhtiö unohti mainita käytetyn testikokoonpanon, mutta oletettavasti se on sama kuin Linus Tech Tipsin videolla. Tämä tarkoittaa lukujen näyttävän paljonko Optane Memory nopeuttaisi kiintolevyllä varustettua 7. sukupolven Core i7 -kokoonpanoa. SSD-asemalla varustetuissa kokoonpanoissa Optane Memory -moduulin toimiminen välimuistina todennäköisesti nopeuttaa suorituskykyä edelleen, mutta tarkkoja lukuja sen suhteen saadaan vasta kun Optane Memory -moduulit saadaan kolmansien osapuolien kattaviin testeihin.

Optane Memory -moduulit vaativat toimiakseen Intelin 7. sukupolven Core-prosessorin (Kaby Lake) ja 200-sarjan piirisarjalla varustetun emolevyn. Intel on julkaissut sivuillaan myös listan virallisesti Optane Memory -moduuleita tukevista emolevyistä. Nyt julkistetut 16 ja 32 Gt:n mallit tulevat saataville 24. huhtikuuta, mutta ne ovat jo nyt ennakkotilattavissa 44 ja 77 dollarin verottomin suositushinnoin.

Video: Huawei P10 unboksaus

28.3.2017 - 17:41 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (16)

io-techin testilabraan saapui helmikuun lopulla MWC 2017 -messuilla julkaistu Huawein P10-älypuhelin.

Avasimme videolla 599 euron suositushinnalla Suomessa tämän viikon perjantaina myyntiin saapuvan puhelimen myyntipakkauksen ja otimme ensipuraisun laitteesta:

Linkki Facebookin live-videoon

Huawei P10 on varustettu 5,1-tuumaisella Full HD -näytöllä ja takaa löytyy Leican kanssa kehitetty kaksoiskamera.

io-tech julkaisee varsinaisen P10-testiartikkelin myöhemmin tänään tällä viikolla.

Huom! Videolla on kerrottu väärä akkukoko (P10 Plussassa 3750 mAh, P10:ssä 3000 mAh) ja muovisia suojakuoria ei tule Suomessa myyntiin tulevien mallien mukana.

Anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Samsung aikoo tuoda takaisinkutsutut Note 7:t takaisin markkinoille tehdaskunnostettuina laitteina

Samsung on vahvistanut huhut takaisinkutsuttujen Note 7 -älypuhelimien paluusta markkinoille. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä missä ja millä nimellä laitteet tulevat uudelleen myyntiin.

Perimmiltään kyse on 4,3 miljoonan takaisinkutsutun Note 7 -puhelimen kierrättämiseen liittyvästä ongelmasta, jonka suhteen yritys on kokenut painostusta mm. Greenpeacen toimesta. Samsung kertoo tiedotteessaan kolme keskeistä keinoa, jolla se pyrkii kierrättämään takaisinkutsutut laitteet ympäristöystävällisellä tavalla. Kyseisiä keinoja ovat tehdaskunnostettujen laitteiden myynti ja vuokraus, komponenttien (kuten kameramoduulit ja puolijohteet) irrottaminen ja uudelleenkäyttö sekä viimeisenä vaihtoehtona metallien ja muiden arvomateriaalien talteenotto ympäristöystävällisin keinoin.

Kuluttajien kannalta mielenkiintoisin vaihtoehto, eli Note 7 -puhelimien paluu markkinoille tehdaskunnostettuina yksilöinä, riippuu Samsungin mukaan sääntelyviranomaisten ja operaattoreiden kannasta asiaan sekä eri markkina-alueilla vallitsevasta kysynnästä. Samsung kertoo vahvistavansa markkinat ja myynnin aloitusajankohdat aluekohtaisesti, mutta tällä hetkellä on jo tiedossa, ettei kunnostettuja Note 7 -puhelimia tule myyntiin ainakaan Yhdysvalloissa eikä Intiassa. Toistaiseksi ei ole tiedossa millä tuotenimellä tehdaskunnostetut puhelimet tulevat myyntiin. Huhujen mukaan laitteissa käytetään aiempaa pienempiä akkuja.

Aiheen taustalla on Samsungin viimesyksyinen katastrofi, jossa se joutui takaisinkutsumaan kahteen otteeseen miljoonia juuri markkinoille lanseerattuja Galaxy Note 7 -älypuhelimia syttymisvaaran vuoksi. Tammikuun lopulla Samsung julkaisi tutkimustulokset, joiden mukaan syttymisiin löytyi kaksi erillistä akkuihin liittyvää ongelmaa.

Lähteet: Samsung, The Verge

io-techin paitakauppa avattu – tilaa omasi

Olemme avanneet io-techille paitakaupan, josta voi tilata t-paitoja, pitkähihaisia paitoja ja huppareita eri sivustoon liittyvillä logoilla varustettuna.

Paitakauppa on toteutettu suomalaiselle Printmotor Stores -verkkokauppa-alustalle ja Printmotor hoitaa tuotteiden valmistuksen ja asiakaspalvelun. T-paidat ovat Stanley & Stellan paitoja (100 % organic cotton) ja pitkähihaiset paidat sekä hupparit mallista riippuen Stanley & Stellan ja Russellin paitoja.

Tuotteet toimitetaan Suomeen Postin maksikirjeenä ja toimituskulut ovat 3,90 € / tilaus. Jos et ole tyytyväinen tilaukseen, tuotteet voi palauttaa 14 vuorokauden aikana. Jos palautat tuotteita, niin sinun tulee huolehtia palautuksen postimaksusta.

Katso paitavalikoima: io-tech paitakauppa

Palautetta ja ehdotuksia paidoista voi antaa TechBBS:ään perustutussa viestiketjussa. Pyrimme saamaa tulevaisuudessa myyntiin myös kahvimukeja.

Video: Asus Strix GeForce GTX 1080 Ti unboksaus

io-techin testilabraan saapui ensimmäinen näytönohjainvalmistajan omaan suunnitteluun ja jäähdytysratkaisuun perustuva GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjain.

Avasimme videolla 990 euron suositushinnalla Suomessa myyntiin saapuvan Asuksen Strix GeForce GTX 1080 Ti:n myyntipakkauksen ja otimme ensipuraisun näytönohjaimesta:

Linkki Facebookin live-videoon

Anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Huhut 16-ytimisestä Zen-prosessorista saivat tukea 12-ytimisen Zenin SiSoft-tuloksista

SiSoft Sandran tietokantaan ilmestyneet tulokset sekä tukevat että kumoavat osia aiemmista huhuista. Tulosten mukaan kyseessä olisi rajusti karsittu 32-ytiminen Naples-prosessori.

AMD esitteli Zen-arkkitehtuuriaan ja siihen perustuvia prosessoreita ensimmäistä kertaa julkisesti viime joulukuussa lehdistölle pidetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa. Zen on legendaarisen Jim Kellerin täysin puhtaalta pöydältä suunniteltu uusi x86-arkkitehtuuri, jonka AMD visioi skaalautuvan virtapiheistä höyhensarjan prosessoreista aina raskaansarjan palvelinprosessoreihin asti.

Yhtiö antoi AMD Tech Summit -tapahtumassa ensimaistiaiset nyt jo julkaistuista Summit Ridge -koodinimellisistä Ryzen-prosessoreistaan sekä tulevan vuosineljänneksen aikana eli huhti-kesäkuussa julkaistavista Naples-palvelinprosessoreista. Sekä Summit Ridge- että Naples-prosessorit perustuvat samoihin Zeppelin-siruihin. Zeppelin pitää sisällään uncoren, kaksikanavaisen muistiohjaimen sekä kaksi neliytimistä CCX-prosessoriklusteria. Summit Ridgessä on käytössä yksi Zeppelin-siru, kun Naples on neljän Zeppelinin MCM-ratkaisu (Multi-Chip Module). AMD:lla on lisäksi työn alla erillinen yhdellä CCX-klusterilla ja integroidulla Vega-grafiikkaohjaimella varustettu Raven Ridge -APU-piireissä käytettävä siru.

Viimeisen parin viikon aikana nettiin on alkanut tulvia jälleen huhuja vielä kolmannesta, 16-ytimisestä Zen-prosessorista. Ensimmäiset huhut 16-ytimisistä Zen-prosessoreista saatiin jo viime kesänä, kun Fudzilla kertoi Snowy Owl -koodinimellisestä prosessorista. Fudzillan mukaan Snowy Owl -prosessorit olisivat BGA-paketoituja, eli ne juotettaisiin suoraan emolevyille. Tuoreimpien huhujen mukaan AMD tulisi julkaisemaan 16-ytimiset Zen-prosessorit kaikkein järeimpiin työpöytätietokoneisiin (HEDT, High End DeskTop) ja työasemiin, mikä sotii aiempia BGA-huhuja vastaan.

Nyt tuoreimmille huhuille on saatu lisäpontta SiSoft Sandran tietokannasta, johon on ilmestynyt Alienware Area-51 R3 -järjestelmän tuloksia 12-ytimisellä Zen-prosessorilla. Valitettavasti tulokset on ehditty jo sensuroimaan osittain, mutta VideoCardz-sivusto ehti napata talteen kuvankaappauksen sensuroimattomasta tuloksesta. Alienware Area-51:n nykyiset R2-versiot käyttävät Intelin Core i7-6800K- ja i7-6850K-prosessoreita.

Sandran tulokset eivät kuitenkaan ainakaan sellaisenaan tue huhuja erillisestä 16-ytimisestä Zen-prosessorista, sillä se tunnistaa prosessorilta löytyvän 8 x 8 megatavua L3-tason välimuistia. Käytännössä välimuistin määrä tarkoittaa prosessorin olevan neljää Zeppelin-sirua käyttävä Naples, vaikkakin rajusti leikeltynä: 12-ytiminen Naples tarkoittaisi Zeppelin-sirujen olevan 3/0-ytimen konfiguraatiossa (max 4/4). Ilmassa on tietenkin vielä mahdollisuus sille, että Sandra on tulkinnut välimuistin väärin, mutta tälle saadaan varmistus vasta myöhemmin.

Riippumatta SiSoft Sandran tekemien tulkintojen osuvuudesta, kertoo prosessorin nimi jo lukuisia yksityiskohtia sen konfiguraatiosta. Prosessori tunnistuu nimellä AMD Eng Sample: 2D2701A9UC9F4_32/27_N. Koodin toinen kirjain ”D” viittaa prosessorin olevan tarkoitettu työpöytäkäyttöön (Desktop). Sama ”D” löytyi myös Summit Ridge -prosessoreiden Engineering Sample -versioista ja palvelinkäyttöön tarkoitettujen Naples Engineering Sample -prosessoreiden vastaava kirjain on ”S” eli palvelin (Server). Seuraava luku 270 viittaa lopun 27:n tavoin 2,7 GHz:n peruskellotaajuuteen, kun 32 kertoo Precision Boost -kellotaajuuden olevan 3,2 GHz. C-kirjain viittaa puolestaan ydinten määrään: heksadesimaali C kääntyy desimaalijärjestelmässä luvuksi 12.

VideoCardzin tulkintojen mukaan muut kirjaimet ja numerot viittaavat Engineering Sample -sukupolveen, prosessorin revisioon, TDP-arvoon, prosessorikantaan, välimuistikonfiguraatioon ja prosessorin steppingiin.

VideoCardz löysi myös Redditin kautta ilmeisesti Baidusta lähtöisin olevia kuvia, joissa esiintyy väitetyt X390- ja X399 -alustat järeämmille Zen-prosessoreille. Ainakin emolevyn konfiguraatiota kuvaava pohjapiirustus on kuitenkin osoittautunut kaikella todennäköisyydellä Asuksen X370 Pro- ja X370 Prime -emolevyjen pohjapiirustuksiin perustuvaksi väärennökseksi, mikä syö myös muiden samasta lähteestä peräisin olevien kuvien uskottavuutta. Alustakaavioissa on myös tiettyjä epäloogisuuksia, mikä murentaa uskottavuutta entisestään.

Riippumatta siitä, ovatko alkuperäiset huhut kolmannesta Zen-prosessorista tosia tai ei, näyttää nyt varsin varmalta, että AMD tulee tuomaan markkinoille myös 12- ja 16-ytimisiä Zen-prosessoreita.  Suurimmassa osassa huhuja niihin on viitattu Ryzen-nimellä, mutta ainakin io-techin toimitus uskoo AMD:n päätyvän eri nimeen järeisiin työasemiin suunnatuissa prosessoreissa samaan tapaan kuin aikoinaan yhtiö julkaisi peruskäyttöön Athlonit ja järeisiin työasemiin sekä palvelimiin Opteronit.

Video: Intel Core i7-7700K -prosessorin korkkaus

Valmistelemme io-techin testilabrassa Kaby Lake -ylikellotusartikkelin toista osaa, jota varten korkkasimme Core i7-7700K -prosessorin.

Päivitys: Kokeilimme videoalustana ensimmäistä kertaa Facebookin live-tilaa ja lopputulos ladattiin Youtubeen ja upotettevaksi uutiseen:

 

Linkki Facebookin live-videoon

Videolla käytettävä korkkaustyökalu on suomalaista käsityötä ja sen hinta on 25 euroa Enter Setupin verkkokaupassa.

Anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

GeForce GTX 1080 Ti:n GP102-grafiikkapiiri ylikellotettu yli 3 GHz:iin

EVGA:lla työskentelevä extreme-ylikellottaja Vince ”Kingpin” Lucido on päässyt vauhtiin uuden GeForce GTX 1080 Ti:n kanssa.

EVGA on julkaissut Facebook-sivuillaan kuvankaappauksen GPU-Z- ja EVGA Precision OCX -ohjelmista, joissa näkyy maaliskuun alussa julkaistun GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen GP102-grafiikkapiiri toimimassa 3024 MHz:n kellotaajuudella. TSMC:n 16 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettava GP102 rakentuu 12 miljardista transistorista ja piisirun pinta-ala on noin 500 neliömillimetriä. Kyseinen kellotaajuus on saavutettu -196-asteisella nestemäisellä typellä jäähdytettynä 2D-vakaasti Windowsin työpöydällä ja 3D-vakaasti grafiikkapiiri on toistaiseksi saatu toimimaan 3DMark Fire Strike -testissä reilulla 2,5 GHz:n kellotaajuudella.

Testeissä käytetty GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjain on GPU-Z-kuvankaappauksen tietojen perusteella referenssisuunnitteluun perustuva Founders Edition -malli, joka oli kuitenkin rankasti modifoitu. Näytönohjaimen piirilevylle oli juotettu muun muassa modifikaatiot GPU:n, GDDR5X-muistien ja PLL-kellopiirin käyttöjännitteiden säätämiselle sekä tehonkulutusrajoituksen poistamiselle. Yksityiskohtaiset ohjeet GeForce GTX 1080 Ti:n modifioimiseen extreme-ylikellottamista varten löytyvät xDevs.com-sivustolta, johon EVGA:lla työskentelevä insinööri Illya ”TiN” Tsemenko on työstänyt kattavan oppaan.

1 GHz saavutettiin GPU:lla vuonna 2005, 2 GHz 2012 ja 3 GHz 2016

1 GHz:n kellotaajuuden grafiikkapiirillä rikkoi aikoinaan ensimmäisenä maailmassa allekirjoittanut yhdessä Ville Suvannon kanssa vuonna 2005. Kyseessä oli ATI Radeon X1800 XT -näytönohjain ja nestemäisellä typellä -80 asteeseen jäähdytetty 90 nanometrin viivanleveydellä valmistettu R520-grafiikkapiiri.

”An independent team of Finnish over-clockers has made world history by over-clocking a graphics processor to engine clock levels above 1 GHz. The record was set on the recently-announced Radeon® X1800 XT graphics processor from ATI Technologies Inc. (TSX: ATY, NASDAQ: ATYT).

Noted Finnish over-clockers Sampsa Kurri and Ville Suvanto achieved graphics engine clocks of 1.003 GHz and a memory speed of 1.881 GHz (940.50 MHz DDR (dual data-rate) memory clocks) with maximum system stability and no visual artifacts.”

Lue koko ATI:n lehdistötiedote vuodelta 2005

2 GHz:n kellotaajuus rikkoutui vuonna 2012, kun Kingpin saavutti merkkipaalun EVGA:n GeForce GTX 680 Classified -näytönohjaimella ja 28 nanometrin viivanleveydellä valmistetulla Kepler-arkkitehtuurin GK104-grafiikkapiirillä. Tuolloin rajapyykki saavutettiin 3D-vakaalla kellotaajuudella ja Kingpin julkaisi 3DMark 11 -tuloksen, kun GK104-grafiikkapiiri toimi 2002 MHz:n kellotaajuudella.

3 GHz:n kellotaajuus rikottiin grafiikkapiirillä joulukuussa 2016, kun etelä-afrikkalainen ylikellottaja Vivi rikkoi GALAX GOC 2016 -tapahtumassa rajapyykin nestemäisellä typellä jäähdytetyllä GeForce GTX 1060 -näytönohjaimella ja 16 nanometrin viivanleveydellä valmistetulla Pascal-arkkitehtuurin GP106-grafiikkapiirillä. Grafiikkapiirillä saatiin ajettua onnistuneesti läpi GPUPI 1B -testi 3012 MHz:n kellotaajuudella.