Uusi artikkeli: Kokeiltua – Nokia 5.1 Plus

15.1.2019 - 12:36 / Juha Uotila Mobiili Kommentit (17)

io-tech kokeili alle 200 euron hintaista Nokia 5.1 Plus -älypuhelinta.

io-techin vuoden toisessa mobiililaiteartikkelissa kokeillaan HMD Globalin eilen myyntiin tullutta Nokia 5.1 Plus -puhelinta, jonka suositushinta on Suomessa 199 euroa. Laitteen keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 5,8-tuumainen 19:9-kuvasuhteen HD-näyttö, MediaTek Helio P60 -järjestelmäpiiri, 13 + 5 megapikselin kaksoiskamera sekä Android One -ohjelmaan kuuluva kustomoimaton käyttöjärjestelmä.

Lue artikkeli: Kokeiltua – Nokia 5.1 Plus

Acerin futuristisen Predator Thronos -pelikeskuksen yksityiskohdat alkavat loksahdella paikoilleen

Alun perin sci-fi-henkistä Predator Thronos -taisteluasemaa esiteltiin jo IFA-messuilla viime syksynä, mutta tuolloin suuri osa kymppitonnin laitekokonaisuuden teknisistä yksityiskohdista oli vielä tiukasti piilossa.

Acer esitteli lähinnä taisteluasemaa muistuttavaa Predator Thronos -pelikeskustaan alun perin jo viime syksynä IFA-messujen yhteydessä. Ensiesittelyssä Thronoksen tekniset yksityiskohdat olivat vielä pääosin hämärän peitossa, mutta nyt CES 2019 -messujen myötä Acer on paljastanut tarkempia tietoja laitteistosta.

Preadtor Thronosta on vaikea kuvailla oikein. Allekirjoittaneelle Thronoksesta tuli ensimmäisenä mieleen Star Warsin Darth Vaderin kuuluisa kammio, vaikkei täysin suljetusta kokonaisuudesta olekaan kyse. Pelkäksi pelituoliksi kutsuminen taas olisi koko komeuden aliarvioimista. Predator Thronos rakentuu motorisoidusta pelituolista, johon sisältyy pään yli kurottava niin ikään motorisoitu varsi, joka laskee pelaajan eteen kolme 27-tuumaista Ultimate G-Sync -näyttöä sekä yhtiön Predator-sarjan tietokoneesta. Myös näppäimistön ja hiiren pöytätaso on motorisoitu.

Koko komeuden hinnaksi on tulossa ainakin Linus Tech Tipsin mukaan noin 10 000 dollaria, mihin sisältyy itse pelituoliyksikkö näyttöineen, pelitietokone, näppäimistö ja hiiri sekä kuulokkeet. Tietokoneen sisältä löytyy muun muassa Intel Core i7-8700K -prosessori ja GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjain. Lisäksi hintaan sisältyy asennuspalvelu, jonka tekee Acerin lähettämä teknikko.

Motorisoitu tuoli on laajasti säädettävissä ja se sisältää myös ns. painottoman tilan, jossa tuoli kallistuu taaksepäin haluttuun kulmaan aina 140 asteeseen asti nostaen samalla jaloille erillisen tuen. Tuolin mukana kallistuvat myös näytöt ja näppäimistön ja hiiren pöytä.
Predator Thronos on tarkoitus tuoda myyntiin vuoden toisen neljänneksen aikana, mutta oletettavasti tuotantomäärät tulevat olemaan varsin rajoitetut.

AMD kertoi lisää yksityiskohtia Radeon VII -näytönohjaimesta ja sen suorituskyvystä

AMD:n julkaisemien suorituskykylukujen mukaan Radeon VII peittoaisi RX Vega 64:n keskimäärin yli 28 %:n erolla. Osa teknisistä tiedoista on edelleen hämäränpeitossa, sillä AMD:n edustajat ovat antaneet ristiriitaista tietoa muun muassa näytönohjaimen FP64-nopeudesta.

AMD julkaisi viime viikolla CES 2019 -messuilla maailman ensimmäisen 7 nanometrin näytönohjaimen, Radeon VII:n. Näytönohjain perustuu samaan Vega 20 -grafiikkapiiriin, kuin viime vuoden lopulla julkaistut Radeon Instinct Mi50- ja Mi60 -laskentakortit.
AMD:n toimitusjohtajan Lisa Sun keynoten yhteydessä julkistetusta näytönohjaimesta saatiin loppuviikosta lisää tietoa, mutta samaan aikaan nettiin on saatu myös ristiriitaista informaatiota.

Radeon VII:n sydämenä sykkivässä Vega 20 -grafiikkapiirissä on käytössä 60 Compute Unit -yksikköä eli 3840 Stream-prosessoria, joiden tukena on 240 teksturointiyksikköä ja 64 ROP-yksikköä. Grafiikkapiirin peruskellotaajuus on 1450 MHz ja Boost-kellotaajuus maksimissaan 1,8 GHz. Grafiikkapiirin 4096-bittinen HBM2-muistiohjain tarjoaa muistikaistaa teratavun sekunnissa 16 Gt:n muistiin.

Loput piirin teknisistä ominaisuuksista ovat tällä hetkellä ainakin osittain ristiriitaisten tietojen varassa, sillä AMD:n edustajat ovat tiettävästi kertoneet eri sivustoille poikkeavia tietoja. AnandTechin Ryan Smithin mukaan AMD:n edustaja on varmistanut hänelle muun muassa PCI Express -väylän olevan VII:ssä vain PCIe 3.0 -tasoa, vaikka piiri tukeekin 4.0:aa, ja että FP64-tuki olisi mukana täydellä nopeudella. TechGage-sivusto puolestaan kertoo saaneensa AMD:n edustajalta tiedon, ettei FP64-tuki olisi käytössä VII:ssä lainkaan, mikä viitannee todellisuudessa 1/16- tai 1/8-nopeuteen aiemmista malleista tuttuun tapaan.

Riippumatta ristiriitaisista tiedoista teknisien yksityiskohtien osalta näytönohjaimen kerrotaan tarjoavan yhteensä 25 pelin valikoimassa keskimäärin reilut 28 % parempaa suorituskykyä, kuin Radeon RX Vega 64. Pienimmillään ero on Hitman 2:ssa vain 7,5 % ja suurimmillaan Fallout 76:ssa peräti 68,3 %. Voit katsoa pelikohtaiset erot yllä löytyvästä graafista.

Hyötyohjelmapuolella AMD tarjoili lisää testejä myös GeForce RTX 2080:iin verrattuna. DaVinci Resolve 15:n testissä Radeon VII peittoaa Vega 64:n 27 %:n ja RTX 2080:n 1,6 %:n erolla. Adobe Premieren 8K-videomuokauksessa VII peittoaa Vega 64:n 29 %:n ja RTX 2080:n 6,6 %:n erolla, kun Luxmarkin Luxball HDR -testissä ero Vega 64:ään venähti peräti 62 %:iin ja RTX 2080:iin 67 %:iin. Blenderin Cornell Box ProRender-testissä VII peittoaa Vega 64:n 27 %:n erolla. RTX 2080 ei ollut mukana Blender-testissä ilmeisesti käytetyn Radeon ProRender -renderöijän vuoksi.

Lähde: AMD

AMD kertoi lisää yksityiskohtia tulevista Ryzen-prosessoreista (Matisse)

AMD:n edustajat ovat ampuneet alas muun muassa huhut, joiden mukaan Matisse-alustan tyhjäksi jääneeseen tilaan tulisi grafiikkapiiri.

AMD antoi CES 2019 -messuilla ensimaistiaiset tulevista 3. sukupolven Matisse-koodinimellisistä Ryzen-prosessoreista, jotka perustuvat Zen 2 -arkkitehtuuriin. Esittely jätti ilmoille kuitenkin monta kysymystä koskien mahdollisia tulevia prosessorimalleja.

Eniten kysymyksiä uusissa Ryzen-prosessoreissa on herättänyt sen alustalle jäänyt tyhjä tila, johon mahtuisi toinen Zen 2 -pikkupiiri täynnä prosessoriytimiä. Esillä oli kuitenkin vain yhdellä pikkupiirillä varustettu malli, eikä lavalla luvattu muuta.

Myöhemmissä haastatteluissa Lisa Su kuitenkin vihjasi, että lisää olisi tulossa. PCWorldin mukaan Su totesi yhtiöllä olleen aina ydinmäärässä etua, joten tällä kertaa valittiin tasaväkinen 8 ytimen ja 16 säikeen vertailu. Hän lisäsi vielä piirillä olevan tilaa enemmällekin ja että hän uskoo ihmisten odottavan että heillä olisi yli kahdeksan ydintä. Su kuitenkin muotoili sanansa siten, että ne voi tulkita moneen tapaan, joten voit lukea ne sanasta sanaan alla olevasta lainauksesta.

Reporter: So during the keynote, somebody messaged me about the core counts on Ryzen…

Su:  So it only took like 30 minutes for somebody [to ask the question]!

Reporter: So can you give us any indication where Ryzen third-gen is going to be at?

Su: If you look at the evolution of Ryzen, we’ve always had an advantage in core count, and so in this particular case we wanted to show sort of a head-to-head comparison: eight cores, 16 threads. Some people may have noticed on the package that there’s some extra room.

Reporter: Yes, we’ve already done the math.

Su: So there is some extra room on that package. And I think you might expect that we will have more than eight cores. I didn’t say how many more.

Reporter: And two memory channels will be enough?

Su: As I said, more to come.

Tyhjä tila ja Sun kommentit nostivat jälleen esiin aiemmin netissä pyörineitä väitettyjä tietoja tulevista prosessoreista ja niiden eri mallien konfiguraatioista. Osa väitetyistä vuototiedoista osoittautui kuitenkin nopeasti vääriksi, koska luvatut esittelyajankohdat eivät pitäneet paikkaansa, ja nyt niille on antanut viimeisen niitin Anandtech, joka on saanut AMD:lta varmistuksen, ettei Matissesta tule versiota, jossa olisi kolmantena piirinä I/O- ja prosessoripiirien lisäksi grafiikkapiiri. Yhtiön mukaan Zen 2 -APU-piirejä on tulossa myöhemmin, mutta ne rakennetaan eri suunnittelua käyttäen.

Samassa yhteydessä AMD:n edustajat varmistivat, että 3. sukupolven Ryzen-prosessorien TDP-arvot tulevat vastaamaan toisen sukupolven prosessoreita. Käytännössä tämä mahdollistaa TDP-arvot 35 watista 105 wattiin.

Lähteet: PCWorld, AnandTech

Alphacoolilta laajennettava Eisbaer Extreme -valmisnestecooleri sekä muita uutuuksia

Eisbaer Extreme on Alphacoolin näkemys custom-komponenteista rakennetusta valmisnestekierrosta.

Nestejäähdytystarvikkeita valmistava Alphacool on esitellyt CES-messuilla uuden Eisbaer Extreme -valmisnestecoolerin sekä pallon muotoisen Eisball-säiliö-pumppu yhdistelmän.

Eisbaer Extreme on Alphacoolin näkemys laadukkaasta ja suorituskykyisestä esitäytetystä nestecoolerista, joka on rakennettu pääosin erilliskomponenteista. Jäähdyttimeksi on valittu 30 mm paksu NexXxoS 280 ST30 -kuparikenno, joka on paketoitu samoihin alumiinikuoriin nestesäiliön, VPP755 V3 -pumpun sekä tuulettimien kanssa. Jäähdytinyksikön ulkomitat ovat 385,5 x 156 x 64 mm. Tuulettimien osalta Alphacool on tehnyt yhteistyötä BeQuietin kanssa ja valinnut cooleriin kaksi 140 mm Silent Wings 3 -tuuletinta. Blokkina toimii Eisblock XPX, joka on yhteensopiva sekä Intel- että AMD-suorittimien kanssa. Letkut ovat pikaliittimin varustettua mallia ja kiertoa on helppo laajentaa esimerkiksi näytönohjainblokilla.

Erilliskomponenttien osalta Alphacool esitteli Eisblock XPX Pro U1 -prosessoriblokin, joka on suunniteltu suurikokoisilla lämmönlevittäjillä varustetuille prosessorimalleille, kuten AMD:n Threadripper- ja Intelin LGA 3647- sekä 2066-kantaisille suorittimille. Blokin suunnittelussa on myös otettu huomioon serverikäyttö, jonka myötä sen kylkiin on sijoitettu vaihtoehtoisia letkulähtöjä. Blokin pohja on nikkelöityä kuparia ja kansi asetaalimuovia.

Visuaalisesti varsin mielenkiintoinen uutuus on Eisball-säiliöyksikkö, jonka sisään on integroitu VPP755 V3 -pumppu sekä 15 RGB-ledin valokehä. Alphacoolin mukaan Eisballin rakenne on patentoitu ja pumppua ympäröivä vesi toimii tehokkaana äänieristeenä.

Eisbaer Extreme on saatavilla välittömästi ja sen suositushinta on esitäytettynä valmispakettina 249,95 euroa ja ilman prosessoriblokkia sekä letkuja toimitettavana Core-pakettina 184,95 euroa. Eisball julkaistaan myöhemmin tänä vuonna eikä sen hinta ole vielä tiedossa. Eisblock XPX Pro U1 tulee saataville tammikuun aikana 89,95 euron suositushintaan.

Lähteet: Alphacool (1)(2)

Cooler Masterilta iso kasa uutuustuotteita CES-messuilla

Yritys julkaisi messuilla koteloita, virtalähteitä, coolereita, tuulettimia, näppäimistöjä, hiiren ja kuulokkeet, jotka saapuvat kauppoihin vuoden mittaan.

Cooler Master on esitellyt CES 2019 -messuilla suuren joukon uusia tuotteita eri kategorioihin.

Uudet Q500L- ja Q500P-mallit ovat ATX-kokoonpanoille suunniteltuja versioita Q300L-mallista. Ulkomitat on saatu pidettyä samana siirtämällä virtalähdepaikka kotelon etuosaan. Koteloissa on verkkomateriaalista valmistetut etu- ja kattopaneeli sekä vasempaan kylkeen sijoitettu liitinpaneeli. L-malliin verrattuna P-malli tarjoaa erilaisen etu- ja kattopaneelin sekä monipuolisemmat ”etupaneelin” liitännät. Q500-mallit tulevat saataville kesään mennessä – L-version veroton suositushinta on noin 50 euroa, P-mallin hintaa ei ole vielä julkaistu.

N-sarjaan lisätyt NR400- ja NR600-mallit ovat muotoilultaan yksinkertaisen pelkistettyjä. NR400 on suunnattu micro-ATX-kokoonpanoille ja NR600 ATX-kokoonpanoille. Hyvään ilmavirtaukseen on pyritty verkkomateriaalista valmistetulla etu- ja kattopaneelilla. Molemmista koteloista tulee saataville myös 5,25″ asemapaikalla varustetut versiot. NR-mallit tulevat saataville ensimmäisellä vuosineljänneksellä 60-65 euron verottomaan suositushintaan.

Virtalähdepuolta Cooler Master laajensi V Platinum -malliston tehoversioilla sekä uudella XG Gold Advanced -sarjalla. Cooler Masterin high-end-tarjontaan lukeutuva V Platinum -mallisto saa aiemman 1200-wattisen version rinnalle 850-, 1000- ja 1300-wattiset versiot. V Platinum -mallit ovat täysmodulaarisia ja tukevat 80Plus Platinum -hyötysuhdetta. Takapaneeliin sijoitettu kytkin mahdollistaa 12-voltin jännitelinjan jakamisen yhdestä useampaan erilliseen osaan. XG Gold Advanced on ensimmäinen Cooler Masterin oman tiimin kokonaan suunnittelema virtalähde. Täysmodulaaristen virtalähteiden LED-näyttö kertoo rasituksen, tuuletinnopeuden ja lämpötilan reaaliaikaisesti. 135 mm tuuletin on varustettu RGB-valaistuksella. 80Plus Gold -hyötysuhteeseen kykenevä mallisto tulee saataville 550-, 650- ja 750-wattisina versioina. Uudet V Platinum -mallit tulevat kauppoihin maaliskuussa 199 – 299 euron verottomaan suositushintaan. XG Gold Advanced -mallit saapuvat toukokuussa, hinnat ilmoitetaan myöhemmin.

Ulkoisesti hyvin paljon Wraithripper-cooleria muistuttava uusi MasterAir MA610M -tornicooleri rakentuu kahdesta tornimallisesta rivastosta sekä niiden väliin sijoitetusta uudesta SF120R-tuulettimesta. Coolerin ominaisuuksiin lukeutuu myös kuusi kuparista lämpöputkea sekä RGB-valaistus. Hieman lentävältä lautaselta näyttävä G100M v2 -malli on puolestaan paranneltu versio aiemmasta G100M-mallista. Coolerin keskellä on kuparinen höyrykammio, jonka kautta lämpö välittyy alumiinirivastoon. Coolerin tuuletin ja kehys on varustettu osoitteellisella RGB-valaistuksella. G300P on puolestaan uusi matalaprofiilinen malli, joka on tarkoitettu pienikokoisiin kokoonpanoihin. G300P:n korkeus on vain 39,5 mm. MA610M tulee saataville toukokuussa 90 euron verottomaan suositushintaan. G100M ja G300P tulevat kauppoihin kesäkuussa noin 50 euron verottomaan suositushintaan.

Prosessorin nestejäähdytykseen Cooler Master tuo uuden ML240P Mirage -mallin, jota se esitteli ensi kertaa Computexissa viime kesänä. Esitäytetty valmisnestekierto hyödyntää 240 mm:n jäähdytintä sekä ARGB-valaistuja tuulettimia. Pumppuyksikössä on läpinäkyvä kansi, jonka läpi näkee RGB-valaistun pumpun roottorin. ML240P Miragen suositushinta on 140 euroa ja se tulee saataville maaliskuussa.

Yritys julkaisi myös uusia tuulettimia, joista ehkäpä erikoisin toteutus on SF240P ARGB -malli, jossa kaksi 120 mm tuuletinta on yhdistetty samaan kehykseen. Kyseessä on erityisesti jäähdyttimien yhteydessä käytettäväksi tarkoitettu kaksoistuuletin, jonka kehys ja roottorit ovat valaistu yhteensä 56 osoitteellisella RGB-ledillä. Samasta uudeta SF-sarjasta löytyy myös perinteinen 120 mm:n kokoinen SF120R ARGB -versio. SF120M on puolestaan Cooler Masterin uusi lippulaivatuuletin, joka on varustettu erittäin jäykällä rakenteella sekä kaksoiskuulalaakeroinnilla. SF120R-tuuletin maksaa ARGB-versiona 25 euroa ja RGB-versiona 20 euroa. SF240P ARGB:n hinta ei ole vielä tiedossa, mutta se tulee myyntiin yhdessä pienempien mallien kanssa helmikuussa. SF120M-huippumallin suositushinta on 30 euroa ja sen myynti alkaa huhtikuussa.

Oheislaitepuolella Cooler Master julkaisi kolme näppäimistöä, yhden headsetin ja yhden hiiren. Uudet SK-sarjan näppäimistöt ovat matalaprofiilisilla mekaanisilla Cherry MX -kytkimillä varustettuja langattomia näppäimistöjä, jotka kommunikoivat tietokoneen kanssa Bluetoothin avulla. Näppäimistöjä voi myös käyttää langallisena USB Type-C -liitäntäisen kaapelin välityksellä. Näppäinten RGB-valaistus on täysin kustomoitavissa ja valoja sekä makroja voi hallita myös näppäimistöstä käsin ilman erillistä ohjelmistoa. Sk621 on 65-näppäiminen kompakti malli, SK631 on perinteinen tenkeyless-malli ja SK651 puolestaan täysikokoinen malli.

MM831 on yrityksen ensimmäinen langaton pelihiiri. Se käyttää PMW3360-sensoria, joka kykenee jopa 24 000 CPI:n herkkyyteen. Päänäppäimissä käytetään Omronin mekaanisia kytkimiä. Hiiressä on myös nelialueinen RGB-valaistus sekä ohjelmoitava OLED-näyttö. Langaton MH670-kuulokemikrofoni on puolestaan suunniteltu kevytrakenteiseksi ja sitä voidaan käyttää myös 3,5 mm:n liitännän kautta. Kuulokkeissa käytetään 40 mm:n neodyymielementtiä ja mikrofoni on irrotettavaa mallia.

SK600-sarjan näppäimistöjen suositushinnat ovat 120, 140 ja 160 euroa. SK621 tulee saataville maaliskuussa, SK631 toisella vuosineljänneksellä ja SK651 kolmannella neljänneksellä. MM831-hiiren saatavuudesta ja hinnasta ilmoitetaan myöhemmin. MH670-kuulokkeet saapuvat kesäkuussa noin sadan euron hintaan.

AMD julkaisi universaalit Radeon Software 19.1.1 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen

Uudet 19.1.1-ajurit täyttävät AMD:n lupauksen suorasta ajurituesta kannettavien näytönohjaimille ja APU-piirien grafiikkaohjaimille, jotta käyttäjien ei tarvitse odottaa OEM-valmistajan kustomoimia ajureita.

AMD on julkaissut vuoden ensimmäiset uudet ajurit näytönohjaimilleen. Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.1.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia. Tuettuina ovat myös kaikki GCN-grafiikkaohjaimella varustetut APU-piirit sekä mobiilinäytönohjaimet, kuten AMD lupasi CES 2019 -messuilla julkaistessaan 2. sukupolven Ryzen-APU-piirit.

Radeon Software 19.1.1 -ajureiden merkittävin uudistus on virallinen tuki Fortniten Season 7 -päivitykselle. Ajureiden kerrotaan tarjoavan pelissä Radeon RX Vega 64:llä 3 ja RX 580:lla 4 prosenttia parempaa suorituskykyä 1080p-resoluutiolla, kun verrokkina on 18.12.3 -ajurit.

AMD on keskittynyt ajureissa jälleen korjaamaan edellisten ajureiden ongelmia ja korjattujen ongelmien lista onkin poikkeuksellisen pitkä. Korjattujen bugien listalta löytyvät muun muassa kuvan repeily tietyissä Vulkan-rajapintaa käyttävissä peleissä Enhanced Sync -käytössä, hiiren mahdollinen lagailu usean näytön konfiguraatioissa, kun yksi tai useampi näytöistä on pois päältä sekä joissain Radeon RX -kokoonpanoissa nähty hidastelu Alt+Tabatessa pelin ja työpöydän välillä. Lisäksi korjattujen ongelmien listalla on pitkä rivi Adrenalin 2019 Edition -ajureiden tuomia uusia ominaisuuksia.

Tuttuun tapaan mukana on kuitenkin myös tiedossa olevia ongelmia, kuten Radeon Softwaren asennuksen poiston yhteydessä koneelle kummittelemaan jäävä Radeon Settings -sovellus, näyttöjen Pixel Format- ja HDMI Underscan -asetusten mahdollinen resetointi uudelleenkäynnistyksen yhteydessä sekä Battlefield V:ssä esiintyvä bugi, jossa ruudulle saattaa jäädä hahmon ääriviivat, kun pelaajan hahmo herätetään takaisin peliin.

Voit tutustua kaikkiin ajureiden muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Päivitys:

Toisin kuin aiemmin mainittu, ajurit eivät tue Ryzen-APU-piirejä kannettavissa tietokoneissa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Samsung julkistaa Galaxy S10 -puhelimensa 20. helmikuuta

11.1.2019 - 12:00 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (3)

Samsungin julkaisutilaisuus on asemoitu juuri ennen Barcelonassa järjestettäviä MWC-messuja.

Samsung on ilmoittanut tänään julkaisevansa Galaxy S10 -älypuhelimensa Samsung Galaxy UNPACKED 2019 -tilaisuudessa San Franciscossa 20. päivä helmikuuta. Samaan aikaan Euroopassa järjestetään oma tilaisuus Lontoossa. Samsung ei toistaiseksi paljasta tarkemmin mitä tuotteita tilaisuudessa julkaistaan, mutta kertoo tapahtuman juhlistavan Galaxy-malliston 10-vuotista taivalta. Samsung julkaisee tilaisuudesta livelähetyksen verkossa.

Huhujen mukaan tilaisuudessa nähdään todennäköisesti kolme erilaista Galaxy S10 -puhelinta. Galaxy S10 E:ssä huhutaan olevan tasapintainen näyttö, kun taasen Galaxy S10- ja Galaxy S10 Plus -malleissa on tuttuun tapaan kaarevareunainen näyttö. Galaxy S10 5G -mallit julkistetaan mahdollisesti vasta myöhemmin. Luotettavana vuotajana kunnostautunut OnLeaks on jo vuotanut renderöidyt kuvat Galaxy S10 Plus -mallista.

Lähde: Samsung

LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (2/2019)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 11. tammikuuta noin klo 14:00 alkaen suorana live-streamina Twitchissä ja Youtubessa. Äänessä ovat tuttuun tapaan io-techin perustajakaksikko Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen sekä lisäksi tuoreista näytönohjain- ja prosessorijulkaisuista keskustelemassa Petrus Laine.

Tekniikkakatsauksessa käymme läpi ajankohtaiset IT-alan asiat ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Thermaltake laajentaa muistimarkkinoille ja esitteli nestejäähdytetyt WaterRam RGB -muistit

Kookkaan nestejäähdytysblokin mahdollistaman tilan kautta Thermaltake on luonut muisteilleen poikkeuksellisen näyttävän RGB-valaistuksen.

Thermaltake tunnetaan kenties parhaiten jäähdyttimistään ja koteloistaan, mutta yhtiöllä on listoillaan myös useita muita oheislaitteita. Nyt tuotekirjo kasvaa yhtiön omilla muisteilla.

Thermaltaken ensimmäiset muistit saivat nimekseen WaterRam RGB Liquid Cooling Memory. Kuten jo nimikin kertoo, kyse on nestejäähdytetyistä muisteista, jotka on varustettu nykytrendien vaatimalla RGB-valaistuksella. WaterRam RGB -muistit tulevat saataville 16 (8 Gt x 2) ja 32 Gt:n (8 Gt x 4) kapasiteeteilla DDR4-3200-nopeudella. Hynixin C-die-muistipiirien viiveiksi on määritelty 16-18-18-38 ja ne tukevat Intelin XMP 2.0 -muistiprofiileita.

Muistien erikoisuus on niiden jäähdytysratkaisu. Itse muistikammat on varustettu 2 mm paksuilla alumiinisilla lämmönlevittäjillä ja muistikampojen päälle asennetaan erillinen nestejäähdytysyksikkö. Nestejäähdytysyksikön mitat ovat 53,8 x 37 x 133,8 mm ja se saa virtansa 9-pinnisestä USB 2.0 -liittimestä emolevyllä.

Vaikka nestejäähdytyksen kontaktipinta muistikampoihin jää verrattain pieneksi, kertoo Thermaltake mitanneensa jopa 37 % matalampia lämpötiloja. Yhtiön mittausten mukaan DDR4-3200-muistit ilman lämmönlevittäjiä toimisivat 48-asteisina, lämmönlevittäjillä nestejäähdytysblokki paikallaan, mutta pumppu pois päältä, 45,8-asteisina ja pumpun ollessa käynnissä 30,2-asteisina.

RGB-valaistus on sijoitettu nestejäähdytysyksikköön, jonka koon vuoksi voidaan puhua poikkeuksellisen näyttävästä valotykityksestä. Valaistus tukee Thermaltaken RGB Plus -ympäristöä ja se on yhteensopiva Asuksen AuraSyncin, Gigabyten RGB Fusion Readyn, MSI:n Mystic Light Syncin ja ASRockin Polychrome RGB:n kanssa.

Muistit tulevat saataville välittömästi Thermaltaken omasta verkkokaupasta 32 gigatavun kitteinä ja 16 Gt:n kittien odotetaan saapuvan myyntiin lähiaikoina. 32 Gt:n kitti on hinnoiteltu yhtiön verkkokaupassa 439,99 dollariin.

Lähde: Thermaltake (1), (2)