Apple esitteli seitsemännen sukupolven perus-iPadin

Varustukseen kuuluu aiempaa suurempi näyttö sekä tuki erillisnäppäimistölle.

Apple esitteli uuden seitsemännen sukupolven iPadinsa hetki sitten Kaliforniassa järjestetyssä Special Event -tapahtumassaan. Uusi iPad korvaa keväällä 2018 julkaistun kuudennen sukupolven iPadin. Uutuus tukee sekä Apple Pencil -kosketuskynää että Smart Keyboard -näppäimistöä.

Ulkoiset uudistukset ovat melko maltillisia ja suurimpana muutoksena näytön koko on kasvanut puolella tuumalla 10,2 tuumaan. Takakuori on valmistettu 100 % kierrätetystä alumiinista. Sisältä löytyy muutaman sukupolven vanha Apple A10 Fusion -järjestelmäpiiri sekä 32,4 Wh akku, jolla luvataan kymmenen tuntia käyttöaikaa yhdellä latauksella. Käytössä on uusi taulutietokoneille mukautettu iPad OS -mobiilikäyttöjärjestelmä ja kaupan päälle tulee vuoden ilmainen Apple TV+ -striimauspalvelutilaus.

iPad 7th gen tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat ja paino: 250,6 x 174,1 x 7,5 mm, 483 grammaa (Cellular 493 g)
 • Näyttö: 10,2″, 2160 x 1620 pikseliä, LED-valaistu IPS-näyttö, 500 nitin kirkkaus
 • Järjestelmäpiiri: Apple A10 Fusion
 • Tallennustila: 32 tai 128 Gt
 • Etukamera: 1,2 megapikseliä, f/2.2, 720p-videokuvaus
 • Takakamera: 8 megapikseliä, f/2.4, 1080p-videokuvaus
 • Yhteydet:
  • WiFi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, Digitaalinen kompassi
  • WiFi + LTE: Kuin yllä, lisäksi Cat.16 LTE (1 Gbit/s latausnopeus, Nano SIM, eSIM, GPS, Glonass
 • Stereokaiuttimet, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • tuki 1. sukupolven Apple Pencil -styluksille ja Smart Keyboardille
 • 32,4 Wh litiumpolymeeriakku, lightning-liitäntä, joka 10 tunnin toiminta-aika
 • iPad OS

Seitsemännen sukupolven iPad on tilattavissa välittömästi Applen verkkokaupasta ja sen toimitukset alkavat 30. syyskuuta. Laitteen lähtöhinta Suomessa on 399 euroa 32 gigatavun WiFi-versiona. 128 Gt:n tallennustila maksaa satasen lisää ja LTE-yhteys vielä 140 euroa ekstraa. 128 Gt:n Cellular-malli kustantaa siis 639 euroa. Värivaihtoehtoja ovat tähtiharmaa, hopea ja kulta.

Lähde: Apple

Apple julkaisi odotetusti uudet iPhonet: iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max

Applen uudet puhelimet palaavat perinteiseen numerointiin. Perusmalli on varustettu ennakkovuotojen mukaisesti kaksoistakakameralla, kun Pro- ja Pro Max -malleissa on kolmoiskamera.

Apple on julkaissut parhaillaan käynnissä olevassa Special Event -tapahtumassaan uuden sukupolven iPhonet. Huhujen mukaisesti Apple siirtyy takaisin perinteiseen numerointiin ja nyt vuorossa on iPhone 11 -sukupolvi.

iPhone 11 -sukupolveen kuuluu kolme mallia: perusmalli iPhone 11, joukon pienikokoisin iPhone 11 Pro sekä joukon suurin iPhone 11 Pro Max. Kaikkien mallien rakenne on IP68-suojattu – perusmallissa runko on alumiinia ja etu- ja takakuori lasia. Pro-malleissa runko on terästä ja takakuori työstetty yhdestä lasinpalasta, jonka pinta on tehty mataksi PVD-käsittelyllä (Physical Vapor Deposition). Merkittävimpiä perusmallin ja Pro-mallien välisiä eroja ovat näyttöjen tarkkuus, takakameraratkaisut sekä akkujen koot.

Pro- ja Pro Max -puhelimet käyttävät OLED-näyttöjä, kun perusmallissa on LCD-näyttö. Pro-mallien Super Retina XDR OLED-näytöt kykenevät auringonvalossa 800 nitsin kirkkauteen ja HDR-sisältöä toistaessa peräti 1200 nitsin pistemäiseen kirkkauteen. Lisäksi näyttöjen energiatehokkuuden kehutaan parantuneen 15 %.

Kaikki iPhone 11 -mallit ovat saaneet edeltäjiin nähden lisäyksenä uuden ultralaajakulmakameran takapuolelle. 12 megapikselin kamera on varustettu 120 asteen kuvakulman tarjoavalla f2.4-objektiivilla. Maininnan arvoisena seikkana Pro-mallien telekameran objektiivi on päivittynyt puhelinmarkkinoiden valovoimaisimmalla f2.0-aukkosuhteella. Videokuvaus onnistuu parhaimmillaan 4K 50 FPS HDR -laadulla.

iOS:n kamerasovellusta on päivitetty mahdollistamaan saumaton vaihtaminen eri takakameroiden välillä. Lisäksi sovellus näyttää nyt etsimen ulkopuolelle näkyvän alueen laajakulmakameraa käytettäessä. Etukamera osaa puolestaan nyt kuvata 4K60-videota sekä hidastettua videota helpottamaan dramaattisten selfievideoiden ja -kuvien nappaamista. Pro-mallit tulevat puolestaan saamaan ohjelmistopäivityksen jälkeen Deep Fusion -ominaisuuden, joka käyttää järjestelmäpiirin neuroverkkokiihdytintä kuvan parantamiseen.

Uudessa A13 Bionic -järjestelmäpiirissä on panostettu ennen kaikkea koneoppimiseen optimoimalla prosessoriytimet, grafiikkaohjain ja neuroverkkokiihdytin koneoppimiseen paremmin sopiviksi. Esimerkiksi prosessorin yhteyteen on lisätty nyt kuusi uutta koneoppimiskiihdytintä, jotka suorittavat nopeasti matriisilaskuja. Prosessorissa on kaksi tehokasta ydintä, joille luvataan 20 % aiempaa parempaa suorituskykyä 30 % pienemmällä tehonkulutuksella, sekä neljä energiatehokasta ydintä, joiden kerrotaan niin ikään olevan 20 % aiempaa nopeampia ja kuluttavan peräti 40 % aiempaa vähemmän virtaa. Grafiikkaohjain on neliytiminen ja energiatehokkaiden ydinten tapaan 20 % aiempaa nopeampi 40 % pienemmällä tehonkulutuksella. Neuroverkkokiihdyttimen kerrotaan olevaan 8-ytiminen, 20 % aiempaa nopeampi ja kuluttavan 15 % vähemmän tehoa.

Kaikkien mallien akkukapasiteetit ja akunkesto ovat parantuneet viime vuoden malleista ja lisäksi pakkauksen mukana toimitetaan vihdoin pikalatauksen mahdollistava 18 watin laturi, jolla akun saa tyhjästä puolilleen puolessa tunnissa. Myös Face ID -kasvojentunnistusta on parannettu ja se toimii nyt entistä nopeammin, laajemmalla kuvakulmalla sekä esimerkiksi puhelimen ollessa pöydällä. Yhteyspuolella on tarjolla nyt myös uusimman sukupolven WiFi 6 sekä gigabitin LTE.

iPhone 11 -sukupolven tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat ja paino:
  • iPhone 11: 150,9 x 75,7 x 8,3 mm, 194 grammaa
  • iPhone 11 Pro: 144 x 71,4 x 8,1 mm, 188 grammaa
  • iPhone 11 Pro Max: 158 x 77,8 x 8,1 mm, 226 grammaa
 • Näyttö:
  • iPhone 11: 6,1” Liquid Retina LCD, 1792×828 (326 PPI)
  • iPhone 11 Pro: 5,8” Super Retina XDR OLED, 2436×1125 (458 PPI)
  • iPhone 11 Pro Max: 6,5” Super Retina XDR OLED, 2688×1242 (458 PPI)
 • Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiri
 • 64, 256 tai 512 Gt tallennustilaa
 • Takakamera:
  • iPhone 11: 12 MP laajakulma (26 mm f/1.8, OIS) ja 12 MP ultralaajakulma (13 mm f/2.4, 120°)
  • iPhone 11 Pro / Pro Max: 12 MP laajakulma (26 mm f/1.8, OIS), 12 MP ultralaajakulma (13 mm f/2.4) ja 12 MP kauko-objektiivi (52 mm f/2.0, OIS)
 • Etukamera: TrueDepth 12 MP, f/2.2, käytetään kasvojen tunnistukseen
 • Lataus: 18 W pikalataus, Qi-standardin mukainen pikalataus, Lightning-liitäntä
 • Muuta: IP68-suojaus vettä ja pölyä vastaan, NFC, Wi-Fi 6, Dolby Atmos -tilaääni

Uudet iPhone-mallit tulevat saatavilla 20. syyskuuta ja ne ovat ennakkotilattavissa 13. syyskuuta kello 15.00 alkaen. Perusmallin iPhone 11 tulee saataville valkoisena, mustana, vihreänä, keltaisena, violettina ja (Product)Red-punaisena. Se on hinnoiteltu edullisimmillaan 829 euroon. Pro- ja Pro Max -mallit tulevat saataville tähtiharmaan, hopean, keskiyönvihreän ja kullan väreissä ja ne on hinnoiteltu alkaen 1179 ja 1279 euroa.

Apple iPhone -tuotesivut

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 436.30 -ajurit näytönohjaimilleen

Uudet GeForce-ajurit tuovat mukanaan Game Ready -leimat Gears 5:lle, Borderlands 3:lle sekä Call of Duty: Modern Warfaren avoimelle beetaversiolle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 436.30 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön mobiilinäytönohjaimia Maxwell- ja työpöytänäytönohjaimia Kepler-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 436.30 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat Game Ready -leimat Call of Duty: Modern Warfaren avoimelle beetaversiolle, Gears 5:lle ja Borderlands 3:lle. Lisäksi ajurit lisäävät jälleen uusia tuettuja näyttöjä G-Sync Compatible -listalle. Kyse ei ole kuitenkaan vielä LG:n OLED-televisioille tuen lisäävistä ajureista. Ajureissa on mukana myös uusi tai päivitetty SLI-profiili Close to the Sun -pelille.

Tuttuun tapaan ajurit korjaavat edellisten julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa korjattujen bugien listalta löytyvät muun muassa Fortnite- ja Counter-Strike: Global Offensive -peleissä esiintyneet nykimiset Ultra Low Latency -tilan kanssa, World of Warcraftin kuvan vilkunta hahmonvalinnassa sekä Forza Motorsport 6- ja 7 -pelien kaatuilu. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi The Division II:n kaatuilu DirectX 12 -tilassa, Fifa 19:n kaatuilu työpöydälle sekä se, ettei G-Sync mene välttämättä automaattisesti päälle uusilla G-Sync Compatible -näytöillä. Voit tutustua kaikkiin muutoksiin ajureiden julkaisutiedotteesta (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

LIVE: io-techin ”kisastudio” seuraa Applen iPhone-julkaisua klo 20 alkaen

io-techin suorana lähetettävässä kisastudiossa seurataan Applen tänään järjestämää julkaisutilaisuutta, jossa julkaistaan uudet iPhone-puhelimet.

Applen Special Event -julkaisutilaisuus alkaa tänään tiistaina klo 20 Suomen aikaan ja luvassa on muun muassa uusien iPhone-mallien paljastus.

Seuraamme julkaisua kisastudiossa, joka lähetetään suorana live-streamina samanaikaisesti Twitchissä ja Youtubessa. io-techin streami alkaa klo 19:45. Lähetyksessä ovat äänessä parivaljakkko Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Applen oma livelähetys Youtubessa: Linkki

Upotamme striimiin myös Applen omaa live-videota tapahtumasta, mutta lähetys ei jää välttämättä jälkikatseltavaksi Youtubesta, sillä se tullaan todennäköisesti poistamaan palvelusta tekijänoikeusrikkomuksena.

Ennen julkaisutilaisuuden alkua keskustelemme odotuksista uusien iPhone-mallien suhteen. Applen tilaisuuden aikana kommentoimme reaaliaikaisesti tapahtuman antia ja katsojat voivat osallistua keskusteluun Twitchin ja Youtuben chatin välityksellä.

io-techin Live-lähetykset:

Bloomberg: Foxconn rikkoo Kiinan työlakeja valmistaakseen Applelle riittävästi uusia iPhoneja

China Labour Watch raportoi työntekijöiden oloista Foxconnin Zhengzhoun tehtaalla.

Voittoa tavoittelemattoman China Labor Watchin (CLW) tutkimusten mukaan Foxconn rikkoo Zhengzhoun tuotantolaitoksellaan useita Kiinan työlakeja pyrkiessään täyttämään Applen tuotantovaatimukset tänään julkaistaville uuden sukupolven iPhone-malleille. Asiasta uutisoi talous- ja tekniikkajulkaisu Bloomberg.

CLW:n raportin mukaan 50 % Foxconnin työvoimasta on tällä hetkellä väliaikaisia työntekijöitä, vaikka lain mukaan osuus saisi olla maksimissaan 10 %. Väliaikaisilla työntekijöillä ei ole samoja etuja kuin vakituisilla, kuten sairauslomia tai lomarahoja. Lisäksi Foxconnin väitetään kieltäytyneen tuotantobonusten maksamisesta, järjestäneen pakollisia palkattomia kokouksia yöaikaan, pakottaneen työntekijöitä ylitöihin (jopa yli 100 h kuukaudessa) ja joukossa olleen myös opiskelijoita, joiden osalta vallitsee ylityökielto. Lisäksi käytössä on ollut myös eroamiskielto korkeimpien tuotantopiikkien aikaan.

Apple kommentoi tutkineensa asiaa ja toteaa mm. osa-aikaisten liian suuren määrän pitävän paikkaansa. Useimmat CLW:n raportin havainnoista ovat kuitenkin Applen mukaan virheellisiä. Apple kertoo tekevänsä yhteistyötä Foxconnin kanssa ongelman ratkaisemiseksi, mutta toteaa samalla merkittävien työaikamuutosten vaikuttavan uusien iPhone-mallien lanseeraukseen. Foxconnin mukaan ylitöitä tehneet ovat olleet vapaaehtoisia ja lakia on noudatettu.

Apple on jäänyt aiemminkin kiinni sopimusvalmistajien huonoista työoloista. Esimerkiksi vuonna 2017 yritys jäi kiinni ylitöiden teettämisestä opiskelijoilla iPhone X:n kokoonpanolinjoilla. Myös Foxconn on ollut useaan otteeseen otsikoissa työntekijöiden huonoihin olosuhteisiin liittyen. Apple julkaisee vuosittain julkisia raportteja alihankkijoidensa työoloihin liittyen.

Lähde: Bloomberg

Otsikkokuva: Apple

NVIDIA ja LG tuovat G-Sync Compatible -tuen E9- ja C9-sarjojen televisioihin

Aiemmin vaihtelevaa virkistystaajuutta on tuettu vain Samsungin televisioissa FreeSync over HDMI -tuen muodossa. LG:n televisioihin tuotava G-Sync Compatible -tuki on ilmeisesti osa valmistautumista HDMI 2.1:n viralliseen VRR-tukeen.

G-Sync- ja FreeSync-teknologiat ovat olleet PC-näyttöjen ilona jo pidempään, mutta televisiopuolella on ollut hiljaisempaa. Tähän mennessä vain Samsung on tukenut televisioissaan AMD:n FreeSync-teknologiaa HDMI-liitännän välityksellä, mutta nyt tilanteeseen on tulossa muutos.

NVIDIA on ilmoittanut verkkosivuillaan yhdistäneensä voimat LG:n kanssa ja tuovansa sen myötä G-Sync Compatible -tuen yhtiön televisioihin. Tarkemmin tuki on rajattu LG:n E9- ja C9-sarjan OLED-televisioihin. Tuki otetaan käyttöön myöhemmin tänä vuonna julkaistavilla firmware-päivityksillä televisioille sekä ajuripäivityksellä näytönohjaimille. HDMI 2.0 -liitännän rajoitusten vuoksi teknologia toimii toistaiseksi HDR-väriavaruudessa korkeintaan FullHD- ja SDR-väriavaruudessa korkeintaan 1440p-resoluutiolla 120 hertsin virkistystaajuudella. Tuki on lisäksi rajoitettu Turing- eli GeForce RTX 20- ja GTX 16 -sarjan näytönohjaimille.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun NVIDIA mahdollistaa omilla näytönohjaimillaan vaihtelevan virkistystaajuuden HDMI-liitäntää pitkin. Koska LG:n televisioissa ei ole G-Sync-moduulia, kyse on G-Sync Compatible -tason tuesta. Oletettavasti teknologia perustuu HDMI 2.1:n myötä tulevaan viralliseen HDMI:n VRR-tukeen (Variable Refresh Rate), sillä yhtiö kertoo käyttäjien voivan pakottaa tuen päälle ajureista kaikilla VRR:ää tukevilla televisioilla. Tällöin teknologian toimivuus voi kuitenkin vaihdella, kuten PC-puolella tukemattomissa FreeSync-/Adaptive-sync-näytöissä. NVIDIA aikoo tehdä jatkossa yhteistyötä myös muiden TV-valmistajien kanssa varmistaakseen VRR:n toimivuuden sen näytönohjaimilla myös tulevaisuuden televisioissa.

Lähde: NVIDIA

Matrox siirtyi kokonaisuudessaan perustajajäsen Lorne Trottierin omistukseen

Aikoinaan pelinäytönohjaintenkin markkinoilla kilpaillut Matrox sisältää nykyään kolme erillistä jaostoa: Matrox Graphics, Matrox Imaging ja Matrox Video.

Matrox on nimi, joka on painunut ainakin pelaajien keskuudessa pikkuhiljaa unholaan. Vuonna 1976 perustettu, etenkin 90-luvulla 2D-laadun kuninkaana tunnettu valmistaja pysyi aikansa mukana myös pelinäytönohjainmarkkinoilla, mutta viimeistään Parhelian myötä se ovi suljettiin pysyvästi. Nykyään yhtiö käyttää näytönohjaimissaan AMD:n GCN-grafiikkapiirejä.

Matrox on nykyisin jakautunut kolmeen erilliseen jaostoon: näytönohjaimiin ja videotuotteisiin keskittynyt Matrox Graphics, lääketieteen käyttöön tarkoitettujen kuvantamislaitteisiin ja muuhun kuvantamiseen erikoistunut Matrix Imaging sekä HD- ja SD-videomateriaalien pakkaajiin, kehitystyökaluihin ja kaappauskortteihin erikoistunut Matrox Video.

Nyt Matrox on ilmoittanut sen perustajiin kuuluneen Lorne Trottierin hankkineen omistukseensa 100 yhtiön osakekannasta, mukaan lukien kaikki sen jaostot. Lehdistötiedotteen mukaan uusi askel yhtiön historiassa on osa sen uudistunutta sitoutumista asiakkaisiinsa ja työntekijöihinsä ympäri maailman.

Valitettavasti lehdistötiedote ei kerro, onko omistajamuutosten myötä luvassa merkittäviä uudistuksia yhtiön toimintaan tai esimerkiksi tulevaisuuden tuotekehitykseen.

Lähde: Matrox

Logitech julkaisi tuottavaan työhön suunnatut MX Master 3 -hiiren ja MX Keys -näppäimistön

Logitechin mukaan tuottavaan työhön suunnattu MX-sarja on ”suunniteltu suunnittelijoille ja valmistettu koodareille”.

Suurimman huomion Logitechin uutuustuotteista saavat eittämättä sen G-sarjan pelituotteet, mutta uutta julkaistaan myös itse pääbrändin alla. Nyt yhtiö on julkaissut lippulaivaluokkaan uuden MX Master 3 -hiiren sekä sen kanssa yhdessä käytettäväksi suunnitellun MX Keys -näppäimistön.

MX Master 3 tuo hiirisarjaan uutena ominaisuutena sähkömagneettiin perustuvan rullamekanismin. Yhtiön mukaan MagSpeediksi ristitty rulla on 87 prosenttia tarkempi ja 90 prosenttia nopeampi kuin perinteiset rullamekanismit. Sen rakenne mahdollistaa yhtiön mukaan jopa tuhannen rivin sekuntinopeuden äänettömästi. Rullan toiminnan saa muutettua portaattomaksi tai porrastetuksi napin painalluksella.

Uuden rullan ja sen tilan vaihtopainikkeen lisäksi hiirestä löytyy luonnollisesti oikea ja vasen päänäppäin, perinteisellä mekanismilla toteutetun peukalorullan, eteen- ja taaksepainikkeet peukaloille sekä peukalotukeen sijoitettu elepainike, joka mahdollistaa hiiripohjaiset eleet. MX Master 3 tukee Logitechin Flow-tilaa, mikä mahdollistaa usean koneen hallinnan yhdellä hiirellä ja esimerkiksi helpon tiedostojen siirron koneiden välillä.

MX Master käyttää 4000 DPI:n Darkfield-sensoria, jonka luvataan toimivan käytännössä pinnalla kuin pinnalla. Sisäänrakennetun 500 mAh:n akun luvataan kestävän parhaimmillaan 70 päivää ja USB Type C -liittimen kautta tapahtuvalla pikalatauksella jo minuutin lataus antaa 3 tuntia käyttöaikaa. Hiiren strategiset mitat ovat 51 x 84,3 x 124,9 mm ja 141 grammaa.

MX Keys on täysikokoinen näppäimistö, jonka runko on tuettu yhtenäisellä metallilevyllä, mikä parantaa sen vakautta. Näppäimet itsessään ovat erittäin matalia ja keskeltä koverat ja ne käyttävät yhtiön omiaa PerfectStroke-perhoskytkimiä (kumikupu) 3,2 mm:n liikeradalla. Näppäimet on taustavalaistu valkoisella LED-valaistuksella. Näppäimistöön on lisäksi sijoitettu ympäröivän kirkkauden tunnistus taustavalon automaattiselle säädölle sekä läheisyyssensori valaistuksen automaattiselle päälle / pois -kytkennälle.

Langattomalle MX Keys -näppäimistölle luvataan valaistuksen kera 10 päivän käyttöaikaa ja ilman taustavalaistusta peräti 5 kuukauden käyttöaikaa. Yhtiö ei ilmoita tuotesivuillaan USB Type-C -liittimellä ladattavan näppäimistön akun todellista kapasiteettia. Myös näppäimistö tukee Easy-Switch -näppäimen kautta kolmen laitteen käyttöä samanaikaisesti.

MX Keys:n strategiset mitat ovat 131,63 x 430,2 x 20,5 mm ja 810 grammaa. Siihen on saataville lisäksi 64 x 420 x 8 millimetrin kämmen/rannetuki.

MX Master 3 ja MX Keys saapuvat myyntiin tämän kuun aikana. MX Master 3 on hinnoiteltu 129 euroon, MX Keys -näppäimistö 119 euroon ja Plus-mallina rannetuella 129 euroon. Lisäksi ainakin Logitechin omilta verkkosivuilta on valittavissa 238 euron yhteishintaan näppäimistön ja hiiren sisältävä paketti, johon sisällytetään rannetuki kaupanpäällisiksi.

Logitech MX Master 3, MX Keys

Qualcommilta 5G-tekniikkaa tukevia 6- ja 7-sarjan Snapdragon-järjestelmäpiirejä ensi vuonna

5G-tekniikka ei ole ensi vuonna enää vain Snapdragon 8 -sarjan piirien yksinoikeus.

5G-ominaisuuksilla varustetut mobiililaitteet tulevat näillä näkymin yleistymään rajusti markkinoilla ensi vuonna, sillä tarvittavaa tekniikkaa tulee saataville myös edullisempien hintaluokkien laitteisiin. Qualcomm on ilmoittanut IFA:ssa aikovansa tuoda ensi vuonna markkinoille 5G-tuella varustettuja Snapdragon-järjestelmäpiirejä 8-sarjan huippumallien ohella myös edullisempiin 6- ja 7-sarjoihin.

Qualcommin 5G-tuella varustetut piirit tukevat kaikkia maailman markkina-alueita sekä Sub6GHz- sekä mmWave-taajuusalueita. Lisäksi tuettuna on TDD- (Time Division Duplex) ja FDD-kanavointitilat (Frequency Division Duplex) sekä SA- (Standalone) ja NSA-verkot (Non-standalone).

Tulevat 7-sarjan piirit valmistetaan edistyneellä seitsemän nanometrin prosessilla ja niiden kerrotaan olevan kaupallisesti valmiita jo tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä. Samplaus alkoi jo toisella vuosineljänneksellä. Ensimmäisessä Snapdragon 7 -sarjan 5G-piirissä verkko-ominaisuudet tulevat olemaan integroituna. Qualcomm tiedottaa piirin tarkemmista tiedoista myöhemmin tänä vuonna.

6-sarjan 5G-yhteensopivat saapuvat kaupallisesti saataville ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Tiedotteesta on tulkittavissa, että 5G-modeemi ei ole välttämättä integroituna 6-sarjan piireihin, vaan ne ovat lähinnä yhteensopivia 5G-erillismodeemijärjestelmien kanssa.

Qualcommin mukaan jo ainakin 12 valmistajaa ja brändiä, mukaan lukien suomalainen HMD Global, aikoo käyttää Snapdragon 7 -sarjan 5G-piiriä tulevissa laitteissaan. Lisäksi tällä hetkellä on julkaistu tai suunnitteilla kaikkiaan yli 150 yrityksen 5G-tekniikkaa käyttävää tuotetta.

Lähde: Qualcomm

Video: Kävimme katsomassa Encen Major-pelin

Kävimme IFA-messujen yhteydessä Berliinissä katsomassa Mercedes Benz Arenalla suomalaisen Encen puolivälieräpelin Counter Strike: Global Offensiven Major-turnauksessa.

Suomalainen Counter Strike: Global Offensive -joukkue Ence on noussut parin viime vuoden aikana maailman rankingin kärkisijoille ja muun muassa sen myötä kiinnostus elektroniseen urheiluun on viime aikoina kasvanut Suomessa runsaasti.

Counter Striken suurimpiin ja arvostetuimpiin turnauksiin lukeutuva StarLadder Berlin Major 2019 ja sen pudotuspelit pelattiin samaan aikaan Berliinissä IFA-messujen kanssa. Käytimme tilaisuuden hyväksi ja kävimme kurkistamassa, miltä puitteet näyttää ja tuntuu suuressa Major-turnauksessa. Puolivälieräpelissä vastassa oli australialainen Renegades ja Berliinin turnaus oli samalla viimeinen Encen penkitetylle in game leaderille Aleksi ”Aleksib” Virolaiselle , jonka korvaa joukkueessa toinen suomalainen Miikka ”suNny” Kemppi.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa