Vuoto: Google aikoo julkaista Pixelbook-kannettavan 4. lokakuuta

20.9.2017 - 23:28 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (7)

Vuodon mukaan myös taulutietokoneeksi taipuvan Pixelbookin ohella Google julkaisisi myös miniversion Home-mediakeskuksestaan.

Google tulee julkaisemaan toisen sukupolven Pixel-älypuhelimensa 4. lokakuuta. Tuoreiden vuotojen mukaan samassa tapahtumassa tullaan julkaisemaan myös uusi kannettava Pixelbook-tietokone ja miniversio yhtiön Home-mediakeskuksesta.

Droidlifen saamien tietojen mukaan uusi kannettava tullaan tuntemaan nimellä Google Pixelbook. Tarkemmat tiedot kannettavan teknisistä ominaisuuksista ovat vielä hämärän peitossa, mutta ainoaksi värivaihtoehdoksi kerrotaan tässä vaiheessa hopea ja tallennustilaa tulee olemaan tarjolla 128, 256 tai 512 gigatavua mallista riippuen. Kannettava on ilmeisesti varustettu 360 asteen saranalla, joka mahdollistaisi sen käytön taulutietokonetilassa.

Droidlifen tietojen mukaan Google tulee hinnoittelemaan Pixelbookin 128 Gt:n version 1199 dollariin, 256 Gt:n version 1399 dollariin ja 512 Gt:n version 1749 dollariin.

Lähde: Droidlife

AMD päivittää Ryzenin ja Vegan GlobalFoundriesin uudelle 12 nanometrin prosessille

20.9.2017 - 22:52 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (44)

GlobalFoundriesin uusi 12 nanometrin valmistusprosessi saattaa olla AMD:n aiemmin mainostama 14nm+-prosessi.

GlobalFoundries on esitellyt uuden 12 nanometrin FinFET-valmistusprosessin, joka otetaan käyttöön ensi vuonna. Uuden 12LP:ksi (Leading-Performance) ristityn prosessin julkaisu tuli niin sanotusti puun takaa, sillä virallisissa roadmapeissa yhtiön 14 nanometrin prosessia piti seurata 7 nanometrin prosessi.

Samassa yhteydessä saatiin uutisia myös AMD:n tulevista piireistä. Yhtiön johtoon kuuluva Mark Papermaster kertoi paikan päällä, että AMD tulee siirtämään sekä Ryzenit että Vegat uudelle prosessille ensi vuonna. Valitettavasti Papermaster ei tarkentanut tarkoittiko hän nykyisten piirien pienentämistä uudella prosessilla vai päivitettyjä versioita arkkitehtuureista. AMD:n diat vihjaavat kuitenkin, etteivät uudella prosessilla valmistettavat Ryzenit tule perustumaan varsinaiseen Zen 2 -arkkitehtuuriin.

AMD:n ilmoitus saattoi antaa samalla selityksen kysymyksiä herättäneelle 14nm+-prosessille, joka on esiintynyt muun muassa yhtiön Zen-arkkitehtuuridioissa. 14nm+-prosessia ei ole mainittu GlobalFoundriesin roadmapeissa, mutta nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että uusi 12 nanometrin prosessi olisi juurikin AMD:n aiemmin mainostama 14nm+.

Looginen selitys 14nm+-nimelle olisi, että TSMC:n tapaan GlobalFoundries on yksinkertaisesti vaihtanut päivitetyn prosessinsa nimen markkinatilanteen vuoksi vähän pienempään. Prosessien nimelliset nanometrikoot eivät kuvaa prosessien todellisia viivanleveyksiä, vaan nimellisesti vastaavat prosessit saattavat tuottaa hyvinkin erikokoisia transistoreja. GlobalFoundriesin uusi prosessi otetaan käyttöön heti ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mutta aluksi kyse on riskituotannosta, mikä rajoittanee saatavuutta.

Lähteet: GlobalFoundries, Tom’s Hardware, Patric Moorehead @ Twitter

Google ostamassa HTC:n matkapuhelinliiketoiminnan – yrityskaupasta tiedotetaan huomenna?

20.9.2017 - 16:02 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (30)

Tuoreimpien tietojen pohjalta HTC ja Google tiedottavat keskinäisestä yrityskaupasta huomenna.

Puheet HTC:n ja Googlen välisestä yrityskaupasta saattavat saada virallisen päätöksen huomenna, mikäli tänään ilmenneet seikat johtavat arveltuun lopputulokseen. HTC keskeytti kaupankäynnin osakkeellaan Taiwanin pörssissä tänään kello 13:25 Suomen aikaa. Kaupankäynnin kerrotaan vapautuvan jälleen huomenna, mutta ennen sitä on todennäköisesti luvassa merkittävä tiedote. Tietovuotaja Evan Blass kertoi hetki sitten Twitterissä saaneensa käsiinsä HTC:n sisäisen dokumentin, jossa työntekijät kutsutaan huomenna järjestettävään tiedotustilaisuuteen.

Tämä kaikki viittaa vahvasti siihen, että HTC:n ja Googlen välinen yrityskauppa on allekirjoitettu. Blassin tietolähteen mukaan kauppa tulisi sisältämään vain HTC:n mobiililaiteliiketoiminnan, jonka myötä Vive VR -yksikkö ja HTC:n brändi jäisivät kaupan ulkopuolelle. Tämä olisi loogista ja tukisi osaa aiemmista huhuista, sillä Vive on ollut potentiaalisin osa HTC:n liiketoimintaa. Googlen sen sijaan on spekuloitu himoitsevan erityisesti taiwanilaisen HTC:n pitkään syöksykierteessä ollutta matkapuhelinosaamista saadakseen valmistus-,  suunnittelu- ja jakelukanavatietotaitoa oman laiteyksikkönsä tueksi.

HTC ja Google ovat lisäksi toimineet jo useampaan otteeseen yhteistyössä Googlen brändin alla myytyihin mobiililaitteisiin liittyen, joten HTC:n resurssit ja toimintatavat ovat todennäköisesti tulleet Googlelle jo vuosien mittaan tutuiksi.

Lähteet: Evleaks, Android Central

Googlen Pixel 2 -puhelimien värivaihtoehdot kuvavuodon kohteena

20.9.2017 - 12:09 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (5)

Googlen tulevien Pixel 2 -älypuhelimien värivaihtoehdot esillä kuvavuodossa.

Google on ilmoittanut julkaisevansa uudet toisen sukupolven Pixel-älypuhelimensa 4. lokakuuta ja niistä onkin jo vuotanut jonkin verran tietoja etenkin speksien osalta. Nyt Droid Life -sivusto on saanut käsiinsä virallisen oloisia renderöityjä kuvia Pixel 2- ja Pixel 2 XL -mallien värivaihtoehdoista.

Kuvissa Pixel 2 -mallit näkyvät vain takapuolelta, jossa on havaittavissa runsaasti yhteneväisyyksiä viimevuotisten mallien kanssa. Takakuori on edelleen metallia ja yläosaa koristaa noin neljäsosan peittävä lasipinta. Kamera on nyt aiempaa suurempi ja sormenjälkitunnistin ei sijaitse enää lasiosan keskellä.

Pienempi ja edullisempi Pixel 2 esiintyy kuvissa hauskasti nimetyissä Kinda Blue, Clearly White ja Just Black -väreissä. Suurempi ja arvokkaampi Pixel 2 XL:n värivaihtoehdot ovat kuvissa Just Black ja Black & White.

Droid Lifen lähteen mukaan Pixel 2:n hinta tulee olemaan 64 gigatavun muistilla 649 dollaria ja 128 Gt muistilla 749 dollaria. Pixel 2 XL:n hinnaksi puolestaan kerrotaan 849 dollaria 64 Gt:n muistilla ja 949 dollaria 128 Gt muistilla. Toistaiseksi ei ole tietoa nähdäänkö Pixel 2 -puhelimia Suomen markkinoilla.

Lähde: Droid Life (1)(2)

EVGA julkaisi Epower V -virransyöttömoduulin ylikellottajille

19.9.2017 - 21:33 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (21)

EVGA:n Epower-virransyöttömoduulit on suunniteltu ottamaan kaikki irti käytettävistä komponenteista ilman niiden oman virransyötön rajoitteita.

EVGA on kosinut ylikellottajia jo pitkään Vince ”Kingpin” Lucion kanssa yhteistyössä suunnitelluilla näytönohjaimilla ja kovemman luokan ylikellotukseen suunnitelluilla virransyöttömoduuleillaan. Nyt yhtiö on julkaissut uuden sukupolven Epower V -virransyöttömoduulin, jonka luvataan tuovan ylikellottajan haltuun viimeisetkin rippeet käytettävien komponenttien potentiaalista.

EVGA Epower V on erillinen virransyöttömoduuli, joka on varustettu 12+2-vaihesella virransyötöllä. Se mahdollistaa esimerkiksi näytönohjainten oman virransyötön ja jänniterajoitusten ohittamisen. Moduulista löytyy kolme 6-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä virransyöttöä varten.

Esimerkiksi näytönohjainten grafiikkapiirin jännitealueeksi luvataan 600 – 2000 mV ja muisteille 600 – 2300 mV. Grafiikkapiirille voidaan syöttää 600 ja muisteille 80 ampeerin virtaa, mutta tarvittaessa laitteisto venyy hetkellisesti grafiikkapiirin osalta 620 ampeeriin 1,85 voltin jännitteellä ja muistien osalta 90 ampeeriin 1,9 voltin jännitteellä. Jännitteitä voidaan hallita reaaliajassa ohjelmistopohjaisesti moduulin USB Type C -liitäntään kytketyn tietokoneen kautta tai vaihtoehtoisesti suoraan moduulista löytyvien painikkeiden avulla. Jännitteiden seuranta onnistuu niin ikään ohjelmistopohjaisesti tai suoraan moduulista löytyvien LED-näyttöjen avulla.

Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi Epower V:stä löytyy DIP-kytkimet VDROOP:n hallintaan, valittujen jännitteiden pakottamiseen sekä jännitteiden offsetin säätöön. Yleismittari voidaan kytkeä virransyöttömoduuliin helposti ProbeIT-liittimellä ja lisätuuletusta kaipaaville on tarjolla kaksi 3-pinnistä 12 voltin tuuletinliitäntää.

EVGA Epower V on saatavilla yhtiön omasta verkkokaupasta 250 euron hintaan.

Lähde: EVGA

Applen iOS 11 julkaistiin virallisesti ladattavaksi

19.9.2017 - 20:38 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (6)

Applen uusi iOS 11 parantaa muun muassa iPadien moniajoa ja esittelee Tiedostot-tiedostoselaimen helpottamaan käyttäjien arkea.

Apple esitteli iOS 11 -käyttöjärjestelmän alun perin keväällä yhdessä uusien iPad Pro -taulutietokoneiden kera. Nyt käyttöjärjestelmä on tullut vihdoin myös saataville ja io-tech loi pikaisen katsauksen sen merkittävimpiin uudistuksiin.

Applen näkemyksen mukaan iOS 11 keskittyy eniten iPad-taulutietokoneisiin, vaikka myös iPhonet saavat merkittäviä uusia päivityksiä. Yhtiö nostaa ensimmäisenä uutena ominaisuutena esiin Tiedostot-sovelluksen, eli tiedostoselaimen. Sovelluksen kautta löytyvät kaikki käyttäjän tiedostot iOS-laitteista, iCloud Drive -pilvipalvelusta ja kolmansien osapuolten pilvipalveluista. Saman luokan mullistavana ominaisuutena Apple nostaa esiin vedä ja pudota -toiminnon, eli tiedoston siirtämisen sovelluksesta toiseen.

iPadeille on tuotu uusi Dock-pikakuvakepalkki, joka toimii paitsi työpöydällä myös sovellusten ollessa käynnissä. Dockiin kiinnitetyt sovellukset ovat kustomoitavissa, jonka lisäksi se näyttää tällä hetkellä auki olevat sovellukset paitsi iPadista itsestään, myös iPhonesta ja Macista. Moniajoa on puolestaan uudistettu siten, että yhden sovelluksen ollessa käynnissä voit avata toisen suoraan Dockista joko Slide Over- tai Split View -moniajotilaan.

Muita iOS 11:n uudistuksia ovat mm. uudet käyttötavat Apple Pencil -stylukselle, tuki lisätyn todellisuuden sovelluksille, kustomoitava Ohjauskeskus, lukitusnäytön paremmat ilmoitukset ja erikoismerkkien tuominen suoraan näppäimistön vakionäkymään pyyhkäisyeleiden taakse. Näppäimistön voi myös keskittää kätevästi yhdellä kädellä käytettäväksi iPhoneilla.

Applen iOS 11 tukee iPhone 5s:ää ja sitä uudempia iPhone-malleja, 5. sukupolven iPadia, iPad mini 2:sta, iPad Prota ja niitä uudempia iPadeja sekä 6. sukupolven iPod touchia. Käyttöjärjestelmä on saatavilla tuetuille laitteille nyt. Voit tutustua tarkemmin sen uusiin ominaisuuksiin Applen sivuilla.

Motorola julkaisee sittenkin Oreo-päivityksen Moto G4 Plus -älypuhelimelleen

19.9.2017 - 13:04 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (19)

Moto G4 Plus saa sittenkin Oreo-päivityksensä.

Motorola julkisti toissapäivänä Android Oreo -päivityksen saavien älypuhelimiensa listan ja herätti samalla närää jättämällä Moto G4 -mallit pois päivitysten piiristä. Kyseessä oli erityisen tyly temppu Moto G4 Plus -mallien omistajia kohtaan, sillä Motorola oli luvannut aiemmin markkinointimateriaaleissaan ja nettisivuillaan päivittävänsä puhelimen Android O -versioon. Yritys meni asiassa jopa niin pitkälle, että se poisti jälkikäteen Android O -maininnat sähköisistä materiaaleistaan.

Ilmeisesti käyttäjien ja median negatiivisesta reaktiosta johtuen Motorola näyttäisi nyt kuitenkin kääntäneen takkinsa asian suhteen, sillä yritys on kommentoinut Android Police -sivustolle tarjoavansa sittenkin Oreo-päivityksen Moto G4 Plussalle. Motorolan mukaan markkinointimateriaaleihin on eksynyt erheellisesti väärää tietoa, eikä Moto G4 Plussan ollut alun alkaenkaan tarkoitus saada Oreo-päivitystä. Motorolan yleinen linjaus on, että Moto G -mallit saavat elinkaarensa aikana yhden merkittävän käyttöjärjestelmäpäivityksen.

Motorolan mukaan on kuitenkin tärkeää pitää kiinni lupauksistaan, jonka myötä se tulee julkaisemaan Android Oreo -päivityksen Moto G4 Plussalle. Muut Moto G4 -mallit eivät kuitenkaan tule päivitystä saamaan, sillä yritys ei ole sellaista niille missään vaiheessa luvannut. Moto G4 Plussan Oreo-päivityksen saapumisessa saattaa kuitenkin kestää tovi, sillä Motorola on sovitettava se ”ylimääräisenä” päivitysaikatauluunsa.

Lähteet: Android Police, Reddit

Testi varmisti: Kaby Lake ja Coffee Lake vaativat eri emolevyt

18.9.2017 - 21:42 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (51)

Intelin tulevat Coffee Lake -prosessorit sopivat samaan prosessorikantaan kuin Skylaket ja Kaby Laketkin, mutta vaativat tuekseen uuden Z370-emolevyn.

Intel julkaisee lokakuussa uudet maksimissaan 6-ytimiset Coffee Lake -prosessorit ja niitä tukevan Z370-piirisarjan. Uudet prosessorit käyttävät edelleen LGA1151-kantaa, mutta ne eivät ole yhteensopivia aiempien, samaa kantaa käyttävien Z170- ja Z270-emolevyjen kanssa.

Netissä on liikkunut aiemmin jo useita mainintoja epäyhteensopivuudesta eri LGA1151-prosessoreiden ja -emolevyjen kanssa, mutta nyt asiasta on saatu vihdoin myös testi. Hollantilainen Hardware.info testasi Z270- ja Z370-piirisarjoihin perustuvia emolevyjä sekä Kaby Lake- että Coffee Lake -prosessoreilla odotetuin tuloksin: Coffee Lake toimii vain Z370-piirisarjalla ja Kaby Lake pyörähtää käyntiin vain Z270-piirisarjalla. Kaby Lake toimii myös Z170-piirisarjalla, mutta sitä sukupolvea edustavaa emolevyä ei ollut testissä mukana.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiasta tietämätön kuluttaja voi kävellä kauppaan ja ostaa sieltä LGA1151-kantaisen prosessorin ja samalla kannalla varustetun emolevyn ilman että ne ovat keskenään yhteensopivia. Coffee Lake -prosessoreiden myyntipakkauksissa mainitaan vaatimus 300-sarjan piirisarjasta, joten sen suhteen kyse ei ole harhaanjohtamisesta vai muusta vastaavasta, mutta mikäli Z370-emolevyissä ei seiso kissan kokoisin kirjaimin, etteivät ne tue Skylake- ja Kaby Lake -prosessoreita, voi kuluttaja mennä helpolla vikaan. On edelleen mahdollista, että emolevyvalmistajat julkaisevat tuleville Z370-emolevyilleen yhteensopivuusongelmat kiertävät BIOS-versiot, mutta kaiken tähän mennessä julki tulleen mukaan sitä odotellessa ei kannata pidättää henkeä.

Ainakin allekirjoittaneen on vaikea ymmärtää, miksi Intel pitäytyi LGA1151-kannassa Coffee Lake -prosessoreiden kanssa, eikä esimerkiksi julkaissut uutta LGA1151 v2 -kantaa tai LGA1152-kantaa, joka estäisi kuluttajia erehtymästä yhteensopivuuden suhteen.

Lähde: Hardware.info

Samsungin julkaisema päivitys sallii vihdoin Bixby-näppäimen poiskytkemisen

18.9.2017 - 15:41 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (12)

Bixby-näppäin on vihdoin kytkettävissä osittain pois käytöstä Galaxy S8- ja Note8-puhelimissa.

Samsung lanseerasi viime keväänä Galaxy S8 -huippumalliensa yhteydessä Bixby-virtuaaliavustajan sekä sen käynnistämiseen tarkoitetun oman näppäimen. Bixby-näppäin onnistui keräämään paljon negatiivista palautetta, sillä käyttäjälle ei tarjottu mahdollisuutta sen poiskytkemiseen tai uudelleenohjelmointiin. Monissa maissa Bixbyn hyödyllisyys on ollut toistaiseksi kyseenalaista, sillä kyseinen ominaisuus tukee puheohjauksen osalta vain koreaa ja englantia.

Nyt Samsung on vihdoin julkaissut Bixby-sovellukseen päivityksen, jonka myötä käyttäjä voi valita asetuksista Bixby-näppäimen toimintatilan. Toisin sanoen käyttäjä voi nyt ohjelmoida näppäimen niin, ettei se reagoi lainkaan lyhyeen painallukseen. Pitkästä painalluksesta käynnistyy kuitenkin edelleen Bixby Voice -ominaisuus. Lisäksi käyttäjälle ei tarjota edelleenkään mahdollisuutta ohjelmoida näppäimeen jotain muuta pikavalintatoimintoa.

io-tech asensi Bixby-päivityksen onnistuneesti sekä Galaxy S8+ että Note8-puhelimille, jonka myötä sovellus tarjosi Bixby Home -näkymässä mahdollisuutta kytkeä näppäin pois käytöstä asetusvalikkoa kaivelematta.

Uusi artikkeli: Testissä Asus ZenFone Zoom S

17.9.2017 - 16:16 / Pekko Lainiala Mobiili Kommentit (16)

io-tech testasi Asuksen ZenFone Zoom S -kamerapuhelimen erityisesti kameraan ja akunkestoon keskittyen.

io-techin syksyn toisessa älypuhelinartikkelissa tutustutaan Asuksen kesäkuussa Suomen markkinoille lanseeraamaan ZenFone Zoom S -kamerapuhelimeen, josta otimme ensituntumat kesäkuussa. 599 euron suositushintaisen laitteen myyntivaltteja ovat optisella zoomilla varustettu kaksoiskamera sekä suurikokoinen 5000 mAh akku.

Artikkelin pääasiallinen tarkoitus on ottaa selvää ZenFone Zoom S:n kaksoiskameran kuvanlaadusta sekä 5000 mAh:n akun ja Snapdragon 625 -järjestelmäpiirin yhdistelmän tuottamasta akunkestosta.

Lue artikkeli: Testissä Asus ZenFone Zoom S