Uusi artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S9 ja S9+

io-tech testasi Samsungin uudet Galaxy S9 -huippumallit.

Samsung aloitti uusien Galaxy S9 -malliensa myynnin perjantaina (16. maaliskuuta) ja tarjoilemme tuoreeltaan testiartikkelin uutuuksia koskien. 899 euron hintainen Galaxy S9 ja 999 euron hintainen Galaxy S9+ ovat varustettu Super AMOLED -näytöllä, uudella Exynos 9810 -järjestelmäpiirillä, vaihdettavalla aukkosuhteella varustetulla kameralla sekä Dolby Atmos -yhteensopivilla stereokaiuttimilla. Plus-malli eroaa sisarestaan suuremman näytön, akun ja RAM-muistimäärän sekä kaksoistakakameran osalta.

Galaxy S9:n testijakso on päättynyt, mutta Galaxy S9+ saapui toimitukseen vasta tällä viikolla, joten sen testijakso on vasta käynnissä, joten plus-malliin liittyviä yksityiskohtia päivitetään artikkeliin lähipäivien aikana ja niistä ilmoitetaan erikseen artikkelin kommenttiketjussa.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S9 ja S9+

Intel lupaa rautatasolla Spectre- ja Meltdown-korjatut prosessorit markkinoille vielä tänä vuonna

Intelin ensimmäiset rautakorjatut prosessorit ovat päivitettyjä 8. sukupolven Core-prosessoreita ja seuraavan sukupolven Xeon Scalable -prosessoreita.

Alkuvuodesta maailmaa kohahduttaneet Spectre- ja Meltdown-haavoittuvuudet ovat alkaneet valua pikku hiljaa pois uutisvirrasta, vaikka päivityksiä odotellaan edelleen useille alustoille. Intel on nyt julkaissut mikrokoodipäivitykset kaikille 5 vuoden sisään julkaistuille prosessoreilleen.

Intel ei kuitenkaan jää kyseisten haavoittuvuuksien osalta lepäämään laakereillaan, vaan rautatason korjaukset ovat tulossa etenkin kuluttajapuolelle aiemmin kuin kenties kukaan uskalsi kuvitella.

Yhtiön toimitusjohtajan Brian Krzanichin mukaan rautakorjauksia Spectren kakkosvariantille ja Meltdownille sisältävät 8. sukupolven Core-prosessorit saapuvat markkinoille kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Palvelinpuolella rautatason korjaukset ovat puolestaan tulossa markkinoille seuraavan sukupolven Cascade Lake -koodinimellisten Xeon Scalable -prosessoreiden mukana. Spectren ykkösvariantin korjaukset tulevat myös näiden päivitysten jälkeen olemaan ohjelmistopohjaisia.

Lähde: Intel

Useat verkkokaupat lipsauttivat Ryzen 5 2600X:n ja Ryzen 7 2700X:n myyntiin ennen aikojaan

Ryzen 2000 -sarjan ensimmäiset julki lipsahtaneet myyntihinnat ovat kaupasta riippuen MSRP:n tasoa tai vain vähän sen yli

AMD valmistelee parhaillaan toisen sukupolven Ryzen-prosessoreiden julkaisua. Ryzen 2000 -sarja perustuu nykyisten Ryzen-prosessoreiden ensimmäisen sukupolven Zen-arkkitehtuuriin, mutta odotettavissa on mm. päivitetty muistiohjain nopeammalla DDR4-tuella sekä muita pieniä optimointeja, sekä tietenkin uusi 12 nanometrin valmistusprosessi.

Nyt Saksan Amazon on lipsauttanut tulevan Ryzen 5 2600X -prosessorin myyntiin. Prosessori vedettiin luonnollisesti nopeasti pois listoilta, mutta 3DCenter-sivuston keskustelualueiden käyttäjä chaospanda ehti napata myyntilistauksesta kuvankaappauksen.

Kuvankaappauksen mukaan Ryzen 5 2600X:n peruskellotaajuus on 3,6 GHz ja maksimi Turbo-kellotaajuus 4,25 GHz. Uudet Precision Boost 2- ja Precision Boost Overdrive -teknologiat mahdollistavat korkeat Boost-kellotaajuudet aiempaa useammilla ytimillä ja jälkimmäinen teknologioista vaatii tuekseen uuden 400-sarjan piirisarjan.

Hexus on puolestaan löytänyt Ryzen 5 2600X:n myynnistä TigerDirectistä ja Ryzen 7 2700X:n PC-Canada-, DirectDial- ja Prinfor-verkkokaupoista. Ryzen 7 2700X:n maksimi Boost-kellotaajuus on 4,35 GHz ja sen peruskellotaajuuden tiedetään aiempien vuotojen perusteella olevan 3,7 GHz.

Ryzen 5 2600X on hinnoiteltu Saksan Amazonissa 248,93 euroa, PC-Canada-sivustolla 314,99 Kanadan dollariin ja TigerDirectissä 274,99 Yhdysvaltain dollariin. TigerDirectin hinta on vuodetuissa dioissa kerrottuun 249 dollarin MSRP-hintaan nähden hieman koholla, mutta Saksan Amazonin hinta on hyvin lähellä MSRP-hintaa ottaen huomioon Saksan verotuksen. PC-Canadan hinta on poikkeuksellisesti jopa hieman alle MSRP-hinnan.

Ryzen 7 2700X:n hinta PC-Canada-verkkokaupassa on 484,99 Kanadan dollaria, DirectDialissa 511 Kanadan dollaria ja Prinforissa 384,08 euroa. PC-Canadan hinta on käytännössä tasan vuodettu MSRP, eli 369 Yhdysvaltain dollaria, kun DirectDial menee TigerDirectin 2600X-hinnoittelun tapaan hieman yli suositellusta. Prinforin 384,08 euron hinta kääntyy Portugalin verotuksen mukaan verottomana noin 384 dollariin, eli 15 dollaria yli suositushinnan.

Amazonin myynti-ilmoituksen mukaan prosessoreiden toimitus aloitettaisiin 19. huhtikuuta, mikä sopii yhteen huhuttujen emolevyjulkaisujen kanssa.

LIVE: io-techin viikon tekniikkakatsaus videopodcast

Keskustelemme uudessa suorana lähetettävässä videopodcastissa tietotekniikka- ja mobiilimaailman mielenkiintoisimmista tapahtumista.

Käymme io-techin toimituksen kesken läpi ajankohtaiset IT-alan asiat ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta sekä kurkistamme, mitä alalla ja sivustolla on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

Viikon tekniikkakatsaus lähetetään suorana live-stream-lähetyksenä perjantaina 16.3. klo 15 Twitchissä ja video upotetaan myös tähän uutiseen io-techin etusivulle sekä TechBBS-foorumille kommenttiketjuun. Jälkikäteen lähetys julkaistaan lisäksi io-techin Youtube-kanavalla.

Kyseessä on konseptin ensimmäinen lähetys ja aiomme aktiivisesti kehittää konseptia palautteen pohjalta.

Seuraa Twitchissä ja tilaa io-techin Youtube-kanava.

Jimm’s PC-Store on myyty saksalaiselle Caseking-verkkokaupalle

Saksaan myydyn Jimm’s PC-Storen brändi ja henkilökunta tulevat pysymään ennallaan myös kauppojen jälkeen.

Io-techin yhteistyökumppaninakin toimiva Jimm’s PC-Store Oy on Suomen suosituimpia tietotekniikan alan verkkokauppoja. Jimm’s PC-Store oli aiemmin Lounea Oy:n ja Antti Järvisen yhteisomistuksessa. Saksalainen Caseking on puolestaan koko Euroopan skaalalla merkittävä saman alan verkkokauppa, joka on levittänyt osaamistaan myös mm. eSportsin pariin.

Saksalaisen Casekingin ostama Jimm’s PC-Store Oy perustettiin vuonna 2001 ja se työllistää 42 henkilöä. Yhtiöllä on verkkokaupan lisäksi noutopalveluliike Turussa. Caseking on puolestaan levittänyt haaransa läpi Euroopan Saksan lisäksi Benelux-maihin, Portugaliin, Ranskaan, Ruotsiin ja Unkariin, jonka lisäksi Isossa-Britanniassa toimiva Overclockers UK on yhtiön kumppaniyritys. Yhteensä Caseking ja Overclockers UK työllistävät yli 230 työntekijää. Caseking työllistää myös monille io-techin lukijoille tutun huippuylikellottaja Roman ’der8auer’ Hartungin ja tarjoaa yksinoikeudella der8auerin brändillä myytäviä, valmiiksi korkattuja prosessoreita vakioita paremmin lämmönlevittäjin.

Lehdistötiedotteen mukaan sekä Jimm’sin henkilökunta että brändi tulevat pysymään myös kauppojen jälkeen ennallaan. Voit lukea alta löytyvistä lainauksista Lounea Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Viitasen, Jimm’sin toimitusjohtaja Antti Järvisen sekä Casekingin perustaneen ja edelleen sen toimitusjohtajana toimivan Toni Sonnin kommentit kaupoista.

”Olemme erittäin tyytyväisiä tähän ratkaisuun, jolla Jimm´s PC-Storen liiketoiminta siirtyy osaksi johtavaa eurooppalaista PC-komponenttien ja pelialan konsernia. Jimm´sin toiminta on viime vuosina ollut vahvassa kasvussa ja yritys on saavuttanut merkittävän jalansijan PC-komponenttien ja pelaamisen verkkokauppana Suomessa. Tehdyllä ratkaisulla pystytään turvaamaan Jimm´sin kehitys myös tulevaisuudessa kilpailun kiristyessä ja kansainvälisten verkkokauppojen rantautuessa Suomen markkinoille”, sanoo Lounea Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen.

”Olen ollut mukana Jimm’s PC-Storessa jo 15 vuotta ja olen erittäin tyytyväinen löytäessämme omistajayhteistyökumppanin yritykselle. Olen myös sitoutunut jatkamaan yrityksessä, koska tavatessani Casekingin johtoa jo ensimmäisiä kertoja, oli selvää, että yritykset ovat täydellisiä toisilleen niin historiansa kuin tuotevalikoimansakin osalta. Casekingillä asiakaskokemus on erittäin tärkeässä roolissa aivan kuten Jimm’silläkin ja he ovat ylläpitäneet sitä laajentuessaan uusille markkina-alueille. Casekingin avulla Jimm’s jatkaa ja kehittää edelleen vahvaa asemaansa pelaajien ja e-urheilijoiden keskuudessa”, sanoo yhtiön toimitusjohtajana jatkava Antti Järvinen.

”Jimm´s PC-Storen hankinta tuo Casekingille markkinajohtajuuden Suomessa ja vahvistaa asemaamme kasvavilla Pohjoismaiden markkinoilla. Casekingin tuotevalikoima avaa Jimm´sille uusia kasvumahdollisuuksia. Odotamme innolla yhteistyön aloittamista koko Jimm´sin tiimin kanssa”, sanoo Casekingin perustaja ja toimitusjohtaja Toni Sonn.

Logitechilta G513-näppäimistö uusilla mekaanisilla Romer-G Linear -näppäinkytkimillä

Logitech tarjoaa uutta G513-näppäimistöään myös uusilla tuntopisteettömillä Romer-G Linear -näppäinkytkimillä.

Logitech on laajentanut mekaanisten näppäimistöjensä valikoimaa uudella G513-mallilla, joka on paranneltu versio viime vuonna esitellystä G413-mallista. Uutuusnäppäimistö tarjoaa uuden LightSync-valaistustuen sekä uudet Romer-G Linear -näppäinkytkimet.

Uudet Romer-G Linear -kytkimet ovat nimensä mukaisesti lineaariset, eli niistä ei löydy lainkaan tuntopistettä (esimerkiksi punaisten Cherry MX -kytkimien tapaan). Lineaarinen kytkintyyppi on ollut monien pelaajien toiveissa ja nyt julkaistu uusi malli vaatii 45 gramman painallusvoiman ja kytkeytyy 1,5 mm painallussyvyydessä. Näppäimistö on saatavilla myös useamman vuoden markkinoilla olleilla tuntopisteellisillä Romer-G-kytkimillä, jotka ovat nyt saaneet Tactile-lisänimen.

G513:n kuoret ovat valmistettu 5052-alumiiniseoksesta ja varustukseen kuuluvat myös keinonahkapintainen memoryfoam-rannetuki sekä USB-läpivienti. Näppäimistön RGB-valaistuksen Lightsync-tuki mahdollistaa pelitapahtumien ja -äänien synkronoimisen näppäimistön ja muiden pelilaitteiden (tällä hetkellä tuettuina G560-kaiuttimet ja G502-hiiri) valaistuksen kanssa.

Logitech G513 tulee saataville huhtikuussa 179 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja ovat hopea (vain Tactile-kytkimillä) ja hiilenmusta.

Lähde: Logitech

Raspberry Pi 3 Model B+ julkaistiin Piin päivän kunniaksi

Raspberry Pi 3 Model B:n päivitetty versio tuo mukanaan nopeamman prosessorin, WiFi:n ja langallisen verkkoyhteyden.

Raspberry Pi Foundation on julkaissut Pii-päivän (3.14 yhdysvaltalaisen järjestelmän mukaan) kunniaksi uuden version Raspberry Pi 3 Model B:stä, Model B+:n. Aikataulu sopii myös yhtiön normaaliin julkaisusykliin, jossa päivitetty versio tuotteesta julkaistaan pari vuotta alkuperäisen jälkeen.

Raspberry Pi 3 Model B+:n sydämenä sykkii Broadcomin BCM2837B0-järjestelmäpiiri. Järjestelmäpiiri sisältää neljä 1,4 GHz:n Cortex-A53-prosessoriydintä ja tuplaydinversion VideoCore IV -grafiikkaohjaimesta. Järjestelmäpiirin tukena on gigatavu LPDDR2-muistia ja tallennustilasta on vastuussa microSD-kortinlukija.

Raspberry Pin tuoreimman version verkkoyhteydet on toteutettu 2,4 ja 5 GHz:n WiFi 802.11b/g/n/ac- ja Bluetooth 4.2 -tuen sekä gigabitin Ethernet over USB 2.0 -verkko-ohjaimella (max. nopeus 300 Mbps). Piirilevyn liitinpuolelta löytyy yhteensä neljä USB 2.0 -liitintä, verkkoliitin, täyskokoinen HDMI-liitin, CSI- ja DSI-liittimet Raspberry Pi:n viralliselle kameralle ja kosketusnäytölle, 4-napainen liitin äänen ja komposiittivideon ulostulolle, 40-pinnin GPIO-pinnirivistö sekä 5V/2,5A:n tasavirtaliitin. Myös Power-over-Ethernet on tuettu, mutta se vaatii erillisen PoE HAT -lisäosan.

Raspberry Pi Model 3 B+ on tilattavissa Suomeen virallisesti RaspberryPi.dk-sivustolta 44,18 euron hintaan (+ postikulut 4,70 – 50,36 euroa toimitustavasta riippuen) ja ElectroKit-sivustolta 449 kruunun eli 44,30 euron hintaan (+ mahdolliset postikulut, jotka eivät käyneet suoraan ilmi). Mallin virallinen veroton suositushinta on 35 dollaria.

Lähde: Raspberry Pi

Google ja LG kehittivät 18 megapikselin OLED-paneelin virtuaalilaseihin

Googlen ja LG:n uusi OLED-paneeli on kooltaan 4,3-tuumainen ja sen pikselitiheys on peräti 1443 PPI.

Google ja LG ovat lyöneet hynttyynsä yhteen virtuaalitodellisuuden edistämiseksi. Yhtiöiden yhteistyöprojektina on kehitetty uusi näyttö, joka on suunnattu nimenomaan virtuaalilaseihin.

Googlen ja LG:n kehittämän näytön yksityiskohdat ovat toistaiseksi osittain hämäränpeitossa. Tällä hetkellä näytöstä tiedetään sen verran, että kyseessä on 4,3-tuumainen OLED-paneeli, jonka virkistystaajuus on 120 hertsiä ja jonka kokonaistarkkuus on 18 megapikseliä, jolloin pikselitiheydeksi muodostuu 1443 PPI. Verrokiksi esimerkiksi HTC Vive Pro -virtuaalilasien näyttöjen pikselitiheys on 615 PPI. Lisäksi näytön luvataan tarjoavan erittäin leveän näkökentän. Näytön resoluutioksi on arvioitu noin 5500×3000, mutta kuvasuhteesta riippuen se voi olla myös jotain ihan muuta.

Google ja LG tulevat esittelemään näyttöä ensimmäistä kertaa Display Week 2018 -tapahtumassa 22. toukokuuta. 20 minuuttia kestävän esityksen kuvauksessa kerrotaan, että näyttö hyödyntää valkoisia OLEDeja värifiltterin kera ja n-tyypin LTPS-alustaa (Low-Temperature Polycrystalline Silicon). Ratkaisun kerrotaan mahdollistavan elektronien nopeammat liikkeet tyypillisesti esimerkiksi mobiililaitteissa käytettäviin OLED-paneeleihin nähden. Lisäksi näyttö hyödyntää erikseen sille suunniteltua suuren kaistaleveyden tarjoavaa ohjainpiiriä.

Lähde: OLED-info

Uusien Galaxy S9 -mallien sisuskalut esillä iFixitin ja Jerry Rig Everythingin toimesta

14.3.2018 - 13:11 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (7)

Ulkomaiset sivustot tarjoavat ensimmäiset kurkistuksen Samsungin uusien lippulaivapuhelimien sisuksiin.

Samsungin uudet Galaxy S9 -mallit tulevat kauppoihin tämän viikon lopulla ja ensimmäiset purkuartikkelit ovat ilmestyneet nettiin. Ainakin iFixit ja Jerry Rig Everything tarjoavat jo mielenkiintoisen kurkistuksen Samsungin uusien lippulaivamallien sisuksiin.

Galaxy S9 -mallien avaaminen alkaa lasisen takakuoren kiinnitysliiman lämmittämisellä. Takakuoren alta paljastuva muovinen välirunko peittää alleen akun ja piirilevyt. Viidellätoista ruuvilla kiinnitetty välirunko sisältää antennit, langattoman latauksen käämin sekä alaosan kaiuttimen. Jerry Rig Everythingin videolla huomioidaan korttikelkan läheisyydessä sijaitseva kosteudentunnistustarra. Akun kerrotaan olevan varsin tiukasti liimattuna puhelimen metallirunkoon. Plus-mallissa akun tarkka kapasiteetti on 13,48 Wh, eli täysin sama kuin viimevuotisessa Galaxy S8+ -mallissa. Pienemmässä GS9:ssä akun kapasiteetti on 11,55 Wh – sekin sama kuin edeltäjässä.

Molempien Galaxy S9 -mallien pääpiirilevy sijaitsee pääosin laitteen yläosassa sekä takaa katsottuna vasemmassa reunassa. Järjestelmäpiirin jäähdytyksessä hyödynnetään puhelimen runkoon kiinnitettyä lämpöputkea. Kamera käyttää kahta mekaanista siivekettä objektiivin edessä aukon koon muuttamiseen. Jerry Rig Everythingin videolla aukon toimintaa esitellään selkeästi. Plus-mallin kaksi takakameramodulia ovat erilliset, mutta asennettuna samalle pienelle piirilevylle.

Molemmat Galaxy S9 -mallit saavat iFixitiltä korjattavuusarvosanaksi asteikolla keskitasoa heikommaksi jäävän 4/10 pistettä. Plussaa ropisee erikseen vaihdettavista modulaarisista komponenteista. Kritiikkiä satelee puolestaan turhan hankalaksi tehdystä akun vaihtoprosessista, etu- ja takapuolen liimatusta lasirakenteesta sekä erittäin hankalasta näytön vaihdettavuudesta.

Lähteet: iFixit (1)(2), Jerry Rig Everything

Kuvat: iFixit

Uusi artikkeli: Testissä Samsung 860 PRO

io-techin testissä Samsungin 860 PRO -sarjan 512 gigatavun SSD-asema (2,5″).

Testasimme io-techissä kuluttajille suunnatun 860 EVO -SSD-aseman heti tuoreeltaan tammikuussa, mutta testiimme saapui myös ammattikäyttöön suunnattu hieman suorituskykyisempi ja kalliimpi sekä paremmalla kirjoituskestävyydellä varustettu 860 PRO -malli.

Suorituskykytesteissä on vertailukohtana 860 PROn ja EVOn rinnalla PCI Express -väylää ja NVMe-protokollaa käyttävä ja kaksi kertaa kalliimpi Samsungin 960 PRO -asema.

Lue artikkeli: Testissä Samsung 860 PRO