Uusi artikkeli: Ylikellotustesti ilmalla: Ryzen 7 1800X & 1700X

Testasimme 8-ytimisten Ryzen 7 -sarjan 1700X- ja 1800X-mallien ylikellotuspotentiaalin, kun prosessoreita jäähdytettiin Noctuan NH-D15-coolerilla.

Testit suoritettiin kokoonpano asennettuna NZXT:n S340-kotelon sisuksiin ja kylkipaneeli oli testien ajan kiinni. Alustana testeissä oli käytössä Asuksen X370-piirisarjaan perustuva ROG Crosshair VI Hero -emolevy ja 16 gigatavua Corsairin DDR4-muistia.

Haimme molemmilla prosessoreilla erikseen korkeimman kellotaajuuden ilmajäähdytyksellä HandBrake-ohjelmalla noin 10 minuutin 4k-videon H.264-enkoodauksella sekä liukulukulaskentaa nopeuttavia Advanced Vector Extensions 2- eli AVX2-käskyjä käyttävällä Prime95-testillä. Lisäksi mukana on testit ja suorituskykymittaukset eri DDR4-muistinopeuksilla.

Lue artikkeli: Ylikellotustesti ilmalla: Ryzen 7 1800X & 1700X

Ensituntumat: Sony Xperia XZ Premium & Xperia XZs

io-techin ensituntumat Sonyn maanantaina julkaisemista Xperia XZ Premium- ja Xperia XZs –älypuhelimista.

Sony esitteli maanantaiaamuna järjestämässään tilaisuudessa yhteensä neljä uutta puhelinmallia – Xperia XZ Premiumin, Xperia XZs:n, Xperia XA1:n ja Xperia XA1 Ultran. Uutuuksista kaksi ensimmäistä sijoittuu high-end-luokkaan ja kaksi jälkimmäistä keskihintaluokkaan. Laitteet olivat näytillä Sonyn messuosastolla varsin rajatusti, joten pääsimme tutustumaan niihin vain hyvin pinnallisesti.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Xperia XZ Premium

Xperia XZ Premium –huippumallia (kuten ei muitakaan uutuuksia) ei ollut vapaasti käpälöitävänä Sonyn osastolla, vaan ne kaikki olivat kiinni esittelyständeissä, joihin koskeminen oli kielletty. Saimme kuitenkin hetkeksi Sonyn pohjoismaiden edustajalta kätösiimme molemmat värivaihtoehdot XZ Premiumista. Valitettavasti kyseisiä yksilöitä ei kuitenkaan ollut mahdollista kytkeä päälle, joten tyydyimme tutkailemaan niitä ainoastaan ulkoisesti.

Fyysisesti uusi Xperia XZ Premium noudattaa Sonyn tuttua tyyliä, vaikka muotokieleen onkin tehty jälleen pieniä päivityksiä. Kokonaisuus on kuitenkin tyylikkään ja arvokkaan näköinen sekä tuntuinen. Teknisesti Sony on tehnyt uudesta lippulaivastaan erittäin kovan paketin, sillä mukana on 4K-näyttö, Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri sekä Sonyn uusin kamerasensori.

Emme valitettavasti päässeet tutkimaan 4K-näytön kuvanlaatua puhelimen ollessa omissa kätösissämme, mutta Sonyn edustajan mukaan HDR-materiaalia tukeva 5,5 –tuumainen näyttö toimii 4K-tarkkuudella ainoastaan video- ja kuvamateriaalia toistettaessa ja muuten resoluutio laskee Full HD –tasolle virrankulutuksen pienentämiseksi. Tiedustelimme myös 4K-tarkkuuden hyödyntämisestä VR-käytössä, jonka kerrottiin olevan mahdollista, mutta ei ainakaan toistaiseksi tarjolla.

Xperia XZ Premiumin rakenne koostuu metallirungosta sekä Gorilla Glass 5 –lasista valmistetusta etu- ja takakuoresta, joista kumpikin kaartuu pitkiltä sivuiltaan hieman kylkien suuntaan. Päädyt ovat tasaista alumiinia. Koko komeus on varustettu IP65/68-luokan suojauksella vettä ja pölyä vastaan. Molemmat värivaihtoehdot (Luminous Chrome ja Deepsea Black) ovat kiiltäväpintaisia, jonka varjopuolena on suorastaan tolkuton herkkyys sormenjäljille. Pinnat eivät tuntuneet pysyvän hetkeäkään puhtaana.

XZ Premiumin yksi keskeisimmistä ominaisuuksista on uusi 19 megapikselin Motion Eye –kamera, joka perustuu Sonyn helmikuun alussa julkaisemaan uuteen DRAM-muistikerroksella varustettuun kamerasensoriin. Sen parina on 25 mm polttovälillinen laajakulmaobjektiivi f2.0-aukkosuhteella.

Kameran poikkeuksellisin erikoisominaisuus on mahdollista tallentaa hidastettua videokuvaa 720p tarkkuudella ja huimalla 960 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Hidastetun hetken voi aktivoida joko kesken videokuvauksen tai vaihtoehtoisesti kuvata yksittäisenä videopätkänä, jonka pituudeksi muodostuu vajaa kuusi sekuntia.

Lisäksi kameran Predictive Capture –ominaisuus bufferoi kuvia sekunnin etukäteen, jonka ansiosta käyttäjä voi nopeasti tulleissa tilanteissa valita parhaan neljästä otetusta kuvasta.

 

Xperia XZs

Edullisempi ja pienemmällä 5,2-tuumaisella näytöllä varustettu Xperia XZs oli näytillä valitettavasti vain vitriineissä sekä kameraominaisuuksia esitelleen Sonyn edustajan käsissä. Käytännössä kyse on hyvin pitkälti viime syksynä esitellyn Xperia XZ –huippumallin päivitetystä versiosta.

Xperia XZ Premiumiin nähden pienemmän näyttönsä ja alhaisemman näyttötarkkuutensa ohella (Full HD) XZs:n tekniset ominaisuudet ovat hieman karsitummat myös mm. Snapdragon 820 –järjestelmäpiirin, hitaampaan eMMC-tekniikkaan perustuvan 32 Gt:n tallennustilan sekä runsaat 300 mAh pienemmän akun muodossa.

Vaikka emme päässeet pyörittelemään XZs:ää kädessä, tiedämme puhelimen rakenteesta sen verran, että runko (kyljet) on muovia, näytön suoja Gorilla Glass –lasia ja takakuori metallia. Muotoilu on samantyyppistä kuin kalliimmassa XZ Premiumissa, eli päädyt ovat tasaiset ja kyljet kaartuvat ”reunojen ympäri”. Siinä missä XZ Premiumin värivaihtoehdot olivat kiiltäviä, on XZs:n tapauksessa tilanne päinvastainen, sillä kaikki kolme värivaihtoehtoa ovat mattapintaisia. Kalliimman sisarensa tavoin myös XZs on IP65/68-suojattu vedeltä ja pölyltä.

Ehkäpä merkittävin uudistus viime syyskuussa julkistettuun Xperia XZ –malliin nähden on uusi 19 megapikselin Motion Eye –kamera, joka on sama kuin XZ Premium –mallissa. Se tukee täysin samoja ominaisuuksia, kuin XZ Premium.

 

Xperia XA1 ja XA1 Ultra

Valitettavasti myöskään uusi keskihintaluokan XA1-malli ei ollut Sonyn osastolla vapaasti näpelöitävässä, vaan ne olivat näytillä ainoastaan kuvanmukaisissa telineissä, joissa laitteisiin koskeminen oli erikseen kielletty.

Yleisen pällistelyn pohjalta todettakoon kuitenkin, että XA1:n viisituumaisen 720p-näytön pitkien sivujen reunat näyttivät vakuuttavan kapeilta, joka tekee puhelimesta kokoluokassaan varsin pienikokoisen (erityisesti leveyssuunnassa). XA1:n järjestelmäpiirinä toimii MediaTekin Helio P20 ja 23 megapikselin takakamera (1/2,3”, f2.0, 24 mm) on puhelimen hintaluokka huomioiden varsin järeää rautaa.

XA1:n ohella Sony julkisti myös Ultra-version, jossa on suuri kuuden tuuman näyttö sekä parempi 16 megapikselin etukamera salamalla. Ultra-versio ei kuitenkaan ole näillä näkymin tulossa Suomen markkinoille.

 

Lippulaivamalli Xperia XZ Premium tulee kauppoihin näillä näkymin kesäkuussa 799 euron suositushintaan. Xperia XZs julkaistaan Pohjoismaissa huhtikuussa rajoitettuna eränä valituissa jälleenmyyntikanavissa 599 euron suositushintaan. Xperia XA1 saapuu myös huhtikuussa ja sen suositushinta on 299 euroa. Xperia XA1 Ultra ei puolestaan tule lainkaan myyntiin Suomessa.

[/read]

Xiaomi julkaisi ensimmäisen oman järjestelmäpiirinsä Surge S1:n

3.3.2017 - 15:04 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (2)

Yhteistyössä Leadcoren kanssa suunniteltu Surge S1 tunnettiin aiemmin koodinimellä Pinecone.

Puhelinvalmistajat ovat viime vuosina aloittaneet kehittämään omia järjestelmäpiirejään tyypillisesti käytettyjen Qualcommin ja MediaTekin piirien rinnalle. Tällä hetkellä omia järjestelmäpiirejään kehittää ja käyttää neljä yritystä: Apple, Huawei ja Samsung sekä uutena tulokkaana Xiaomi. Myös LG ehti kehittää ja julkaista oman järjestelmäpiirinsä, mutta ilmeisesti yritys totesi sen kannattamattomaksi sillä vuonna 2014 esitellylle Nuclun-järjestelmäpiirille ei ole kuulunut jatkoa.

Kuten uutisoimme aiemmin, Xiaomi on kehittänyt Pinecone-koodinimellä tunnetun järjestelmäpiirinsä yhteistyössä kiinalaisen Leadcoren kanssa. Nyt järjestelmäpiiri on julkaistu ja sille on saatu myös lopullinen englanninkielinen nimi: Surge S1.

Xiaomin Surge S1 on varsin konservatiivinen järjestelmäpiiri. Sen sisältä löytyy neljä 2,2 GHz:n ja neljä 1,4 GHz:n ARM Cortex-A53 -prosessoriydintä ja saman yrityksen Mali-T860-grafiikkaohjain. Lisäksi järjestelmäpiiriin on mahdutettu 32-bittinen DSP, kaksi 14-bittistä ISP-yksikköä sekä VoLTE-standardia tukeva modeemi.

Suorituskyvyn osalta Surge S1:n merkittävimmät kilpailijat ovat Qualcommin Snapdragon 625 ja MediaTekin Helio P20. Xiaomin omien testien mukaan AnTuTussa Surge S1 saa tuloksekseen 64 817 pistettä, mikä ylittää sekä Snapdragon 625:n 60 948 pisteen että Helio P20:n 64 143 pisteen tulokset. Geekbenchin moniydintestissä Surge S1 saa 3399 pistettä, mikä riittää peittoamaan Snapdragon 625:n 2824 pistettä, mutta ei Helio P20:n 3872 pisteen tulosta.

Ensimmäinen Surge S1 -järjestelmäpiiriä käyttävä puhelin on 5,15-tuumaisella Full HD -näytöllä varustettu Xiaom Mi 5c. Järjestelmäpiirin tukena on 3 Gt muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Puhelimen takakamera on varustettu 12 megapikselin kennolla, jonka pikselikoko on 1,25 µm. Puhelimesta kerrotaan tarkempia yksityiskohtia MIUI-sivustolla.

Lähteet: GizmoChina, AndroidPolice

Ensituntumat: Moto G5 ja Moto G5 Plus

io-tech tutustui Lenovon uusiin Moto G5- ja Moto G5 Plus -älypuhelimiin MWC-messuilla. Tässä on ensituntumamme kyseisistä laitteista.

Lenovo esitteli MWC-messujen ennakkotilaisuudessa sunnuntai-iltapäivällä uudet alemman keskihintaluokan Moto G5 –älypuhelimensa. Mallisto koostuu kahdesta vaihtoehdosta – Moto G5:stä ja Moto G5 Plussasta. Kyse on Moto G4- ja Moto G4 Plus –mallien seuraajista. Uutuudet eivät olleet säilyneet julkaisuun asti salaisuutena, sillä niistä oli jo ehtinyt vuotamaan mm. viralliset promomateriaalit.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Moto G5

Ensimmäiset edullisemmasta Moto G5 –mallista mieleen tulevat havainnot ovat ”kevyt, mutta ulkomitoiltaan pulska”. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista ja muotoilu on mennyt tyylikkäämpään suuntaan hieman kolhoilta näyttäneisiin G4-malleihin nähden. Puhelimen rakenne tuntuu kädessä tukevalta. Full HD –näyttö vaikutti messuolosuhteissa varsin hyvältä.

Monien mielestä varmasti positiivisena suuntauksena Lenovo on puristanut uusien Moto G5 –mallien näyttökokoa vaihteeksi pienempään suuntaan. Moto G5:n tapauksessa pudotusta on tapahtunut täydet puoli tuumaa. Ulkomitoiltaan Moto G5 ei kuitenkaan ole viisituumaisella näytöllä varustetuksi laitteeksi erityisen pienikokoinen. Leveät näytön reunat pitävät huolen siitä, että laite on leveämpi kuin monet muut saman näyttökokoluokan laitteet. Painoa on maltilliset 145 grammaa.

Sormenjälkitunnistin ei ole enää pelkän Plus-mallin etuoikeus, vaan se löytyy myös Moto G5:stä. Se on sijoitettu näytön alapuolelle Moto G4 Plussan tapaan, mutta toteutus on viimevuotista hienostuneempi. Tunnistin on aiempaa leveämpi ja se sijaitsee pienessä kuopassa, jonka reunat ovat miellyttävästi pyöristetyt. Tunnistinta on mahdollista käyttää myös pyyhkäisykomentojen syöttämiseen, mutta se ei toimi kotinäppäimenä, vaan navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön puolella.

Näyttölasin (Gorilla Glass 3) reunoja kiertää kiiltävä koristelista, joka ei ole metallia. Laitteen kylkien muotoilu istuu varsin hyvin käteen ja oikeaan kylkeen sijoitetuista painikkeista virta-/lukituspainike on uritettu tunnistamisen helpottamiseksi. Näytön yläpuolella sijaitseva viiden megapikselin etukamera on sama, jota käytetään myös Plus-mallissa.

Moto G5:n takakuori on muuttunut edeltäjämalliin nähden selvästi tyylikkäämmäksi ja sulavalinjaisemmaksi. Valmistaja mainostaa puhelimen kuorirakenteen olevan alumiinia, mutta hieman erikoisen käsituntuman toteamisen jälkeen Lenovon edustajalta kysyttyäni selvisi, että ainoastaan takakuoren keskiosa on metallia ja reunat puolestaan muovia. Parannusta edeltäjämalliin nähden on joka tapauksessa tapahtunut ainakin laatuvaikutelman suhteen. Puhelin on edelleen roiskevesisuojattu nanopinnoitteella.

Myös takakameran toteutus on huomattavasti tyylikkäämpi kuin viime vuoden malleissa. Sitä ympäröi kiiltävä viiste sekä kuoren tasalla oleva pyöreä lasikehys, joka on muotona tuttu kalliimmista Moto Z –sarjan malleista. Takakameran tarkkuus on 13 megapikseliä ja se käyttää vaiheentunnistukseen pohjautuvaa tarkennusta. Objektiivin aukkosuhde on kohtalaisen valovoimainen f2.0.

 

Moto G5 Plus

Moto G5 Plus on muotoilultaan hyvin samankaltainen edullisemman Moto G5:n kanssa, mutta eroja löytyy sekä laitteen koosta että yksityiskohdista. Myös Plus-mallin näytön koko on pudonnut – joskin hieman sisarmallia vähemmän – edeltäjän 5,5 tuumasta 5,2 tuumaan. Tämän myötä ulkomitat ovat pienentyneet joka suuntaan 2-3 millillä. Siitä huolimatta kyse ei ole tässä näyttökokoluokassa kovinkaan pienestä laitteesta, vaan esimerkiksi näytön reunoissa olisi selvästi varaa kaventamiselle.

Moto G5 Plussan käsituntuma on melko samankaltainen edullisemman sisarmallin kanssa. Laite tuntuu tukevalta ja laatuvaikutelmassa ei ole valittamista, mutta hieman pulska kokonaisolemus kielii kyseessä olevan alempien hintaluokkien puhelin. Myös Plussassa on roiskevedeltä suojaava nanopinnoite.

Plus-mallia koskevat myös samat edellä tekemämme huomiot mm. näytön kehyksiin, etukameraan ja sormenjälkitunnistimeen liittyen. Kuvissa on näkyvissä myös Googlen Pixel-puhelimista tuttu ylöspäin pyyhkäisemällä avautuva sovellusvalikko, joka kuuluu virallisesti Android 7.1.1:n varustukseen, mutta jonka Lenovo oli jo toteuttanut Moto G5 –mallien lähes vakioon Android 7.0 –versioon.

Moto G5 Plussan takakuori näyttää hyvin samalta kuin edullisemmassa sisarmallissa – paria yksityiskohtaa lukuun ottamatta. Plussan takakameran kehys on kohollaan takakuoresta ja takakuoren ulkoreunoja kiertää kiiltävä koristereuna.

Valmistaja itse puhuu metallirakenteesta sekä koneistetuista koristereunoista, mutta käsituntuman perusteella reunat tuntuivat muovisilta aivan kuten Moto G5:ssäkin, eikä kiiltävä reunus myöskään näyttänyt koneistetulta. Kysyimme asiaa myös Lenovon edustajalta ja hän sanoi vain keskiosan olevan metallia. Tutustumme asiaan vielä tarkemmin, kunhan Moto G5 Plus saapuu jossain vaiheessa kevättä io-techin testiin.

Moto G5 Plussan kamera perustuu mielenkiintoiseen tekniikkaan. Kyseessä on 12 megapikselin Sony IMX260 -sensori, jota käytetään myös Samsungin Galaxy S7 –malleissa. Siinä käytetään selvästi tavanomaista suurempaa 1,4 mikrometrin pikselikokoa ja objektiivin aukkosuhde on erittäin valovoimainen f1.7. Lisäksi sensori tukee ns. Dual Autofocus Pixels –tarkennusta, jossa on tarkennukseen käytettäviä vaiheentunnistusdiodeja on jokaisen kuvapikselin yhteydessä. Kamera tukee myös 4K-videon tallennusta, joka ei ole vielä kovinkaan yleistä alle 300 euron puhelimissa.

 

Moto G5 -älypuhelimen suositushinta on 199 euroa ja se tulee Suomessa myyntiin 13. maaliskuuta. Moto G5 Plus -älypuhelimen suositushinta on puolestaan 299 euroa ja se tulee myyntiin myöhemmin keväällä. Pyrimme testaamaan puhelimet io-techissä mahdollisuuksien puitteissa.

[/read]

Ensituntumat: LG G6 -älypuhelin & LG Watch Sport- ja Style-älykellot

io-techin ensituntumat LG:n uudesta G6-älypuhelimesta sekä Watch Sport- ja Watch Style –älykelloista.

LG esitteli uuden G6-älypuhelimensa viime sunnuntaina MWC-messujen ennakkotilaisuudessa ja kävimme ottamassa siitä ensituntumat yrityksen osastolla messujen alettua. Samalla tutustuimme myös helmikuun 8. päivä julkistettuihin Watch Sport- ja Watch Style –älykelloihin.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

LG G6

G5 oli viime vuonna LG:lle melkoinen pettymys ja yritys lähtee nyt paikkaamaan asemiaan täysin uudistetulla G6-mallilla. G6:n tekninen toteutus ei tullut kovinkaan suurena yllätyksenä, sillä siitä pitivät huolen useat vuodot sekä valmistajan omat anteliaat paljastukset.

Ottaessani G6:n käteen ensimmäistä kertaa kiinnitin huomioni kahteen asiaan – näyttävään suurikokoiseen näyttöön sekä puhelimen keveyteen. Vaikka näytön koko on kasvanut edeltäjämalliin 0,4 tuumalla, on G6 puoli milliä lyhyempi ja vain kohtuulliset kaksi milliä leveämpi. Painoa puhelimella on 163 grammaa, mutta se tuntuu jostain syystä kevyemmältä. Ehkäpä ulkoreunoja hipova näyttö aiheuttaa jonkinlaisen hämäävän illuusion.

G6:n näyttävin ulkonäöllinen elementti on ehdottomasti ulkomittoihin nähden suuri 5,7-tuumainen näyttö, jonka kuvasuhde on poikkeuksellisen leveä 18:9 (eli 2:1). Kuten vuoden 2017 nouseva trendi vaikuttaisi olevan, G6:n näyttö on kulmista pyöristetty ja se ulottuu poikkeuksellisen lähelle puhelimen ylä- ja alapäätyä. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde onkin erittäin hyvä lähes 79 %. Pientä kavennettavaa löytyisi kuitenkin edelleen pitkien sivujen reunojen leveydestä.

Toisin kuin useimmissa nykypäivän puhelimissa, G6:n näyttöä suojaavassa Gorilla Glass 3 –lasissa ei ole pyöristettyjä reunoja, joka korostaa hieman metallisen rungon reunojen kulmikkuutta. Messuympäristössä katsellessa näytön kuva vaikutti erittäin kirkkaalta ja värikylläiseltä.

Edeltäjämallin tapaan myös G6:n runkomateriaali on alumiiniseosta, mutta toteutustapa on hieman muuttunut. Nyt alumiinia löytyy enää kehyksestä ja se on anodisoitu maalaamisen sijaan. Kehyksen molempia reunoja kiertää kiiltävä viiste. USB Type-C-liitäntä löytyy puhelimen alapäädystä ja perinteinen 3,5 mm ääniliitäntä yläpäädystä.

Rakenteellisesti G6 tuntui ensituntumien perusteella tukevalta ja laadukkaalta. Se jätti yhden parhaimmista vaikutelmista käsituntuman suhteen kaikista messuilla kokeilemistani uutuuspuhelimista. LG on luopunut G5:ssä käytetyistä modulaarisista lisäosista, mutta on sen sijaan tehnyt G6:sta veden- ja pölynkestävän IP68-standardin mukaisesti.

G6:n takakuoren materiaali on vaihtunut metallista reunoiltaan kaarevaksi muotoilluksi 3D Gorilla Glass 5 -lasiksi. Muutokselle löytyy varmasti sekä kannattajia että vastustajia. Pudotuskestävyyttä se ei ainakaan paranna ja mustan Aston Black –värivaihtoehdon totesimme olevan todellinen sormenjälkimagneetti, joka ei pysynyt puhtaana hetkeäkään. Sinertävää metallikuviota imitoinut Ice Platinum sekä kulta-valkoinen White Platinum vaikuttivat olevan sormenjälkien suhteen armollisempia. Käyttömukavuuden kannalta reunoiltaan pyöristetty lasi tuntui kädessä miellyttävältä.

Takakuoren alle integroitu 3300 mAh akku on kasvanut mukavat 500 mAh edeltäjämallista. Lasinen takakuori mahdollistaa langattoman latauksen, mutta tiettävästi se löytyy jostain kumman syystä vain Yhdysvaltain markkinoilla myytävästä versiosta.

Takakuoren yläosassa sijaitseva kamera on lasikuoren tasalla ja se muistuttaa tyyliltään hieman aiempien G5- ja V20 –mallien kameraa. LG on tehnyt kaksoiskameraratkaisuun muutoksia, sillä nyt molemmat kuvasensorit ovat identtisiä 13 megapikselin versioita. Toinen niistä on varustettu 71 asteen f1.8 OIS-objektiivilla ja toinen erittäin laajalla 125 asteen f2.4 objektiivilla.

Kameran alapuolella sijaitsevan sormenjälkitunnistimen yhteydessä on myös virta-/lukituspainike.

 

LG Watch Sport & Watch Style

Android Wear 2.0:n lanseerauksen yhteydessä helmikuun alussa Google ja LG esittelivät yhdessä myös markkinoiden ensimmäiset uuteen käyttöjärjestelmään pohjautuvat älykellot. Ne eivät ole toistaiseksi saatavilla Suomessa ja LG esitteli niitä sopivasti osastollaan, joten otimme myös Watch Sportista ja Watch Stylestä nopeat ensituntumat

Teräskuorinen ja 14,2 mm paksu Watch Sport on melkoinen möhkäle, mutta se näyttää luonnossa paremmalta kuin valmistajan tuotekuvissa. Kello on modernin jykevä ja on kädessä laadukkaan tuntuinen. Laite kestää myös vettä ja pölyä, sillä siinä on IP68-luokan suojaukset.

LG Watch Sportin pyöreä P-OLED-näyttö on yksi älykellomarkkinoiden kookkaimmista – 1,38 tuumaa. Myös sen tarkkuus on erittäin korkea 480 pikseliä halkaisijalla, joka tuotti myös käytännössä erittäin terävän ja hyvännäköisen kuvan.

Kellon kokonaisvaikutelmaa parantavana yksityiskohtana oikeaan kylkeen on sijoitettu kookas metallinen nuppipainike sekä kaksi tavallista painiketta, joiden toiminnot ovat käyttäjän kustomoitavissa. Nuppipainiketta voi sekä kiertää että painaa ja kiertämällä näytti onnistuvan näppärästi ainakin listojen selaaminen.

Watch Sportin TPU-muovista valmistettu ranneke on valitettavasti kiinteää mallia, sillä LG on sijoittanut osan kellon toiminnoista (kuten antenneja) rannekkeen sisään. Kellon takakuori on muovia ja sen keskellä on optisen pulssimittauksen sensori. Pyöreän takakuoren reunoilla on nähtävissä kolme pyöreää syvennystä, joiden avulla kuori on mahdollista irrottaa mukana tulevan työkalun avulla ja näin päästä käsiksi kuoren alla sijaitsevaan nano-SIM-korttipaikkaan.

Edullisempi LG Watch Style on kellokaksikon sirompi ja pelkistetympi vaihtoehto. Sen muotoilu on pyöristetympää ja kevyempää, jonka perusteella se vaikutti sopivan selvästi paremmin naisille. Myös Watch Stylen kuoret ovat etupuolelta terästä ja rakenne on vedenkestävä (IP67). Ehkäpä osittain keveydestä johtuen Style ei tuntunut näpeissä aivan yhtä laadukkaalta kuin sisarmallinsa. Kellon näyttö on 1,2-tuumainen ja samalla sen tarkkuus on hieman alhaisempi kuin Sportissa. Siitä huolimatta näytön kuvassa ei ollut valittamista.

Toisin kuin Sportissa, Stylen ranneke on vaihdettavaa mallia. Se on standardikokoinen (18 mm) ja varustettu kätevällä pikalukitusmekanismilla. Kokeilemassamme värivaihtoehdossa hihna oli vaaleaa nahkaa ja soljet kullanväriset kellon rungon tavoin.

Siinä missä Watch Sport on varustettu lähes kaikilla herkuilla, on Style varsin pelkistetty tapaus. Sen huomaa mm. muovisesta takakuoresta, jossa ei ole lainkaan pulssimittaria. Stylestä puuttuu myös mm. NFC ja GPS  sekä siinä on pienempi akku ja vähemmän RAM-muistia.

 

LG G6:n myynti alkaa Koreassa maaliskuun 10. päivä noin 750 euron suositushintaan. Euroopassa myynnin arvellaan alkavan huhtikuussa, mutta tarkkaa ajankohtaa ja hinnoittelua ei ole vielä vahvistettu. LG Watch Sport ja Style ovat jo myynnissä Yhdysvalloissa 249 ja 349 dollarin suositushintaan, mutta Suomen saatavuudesta tai hinnoista ei ole vielä tarkempaa tietoa.

[/read]

Asus ja MSI antoivat ensimaistiaiset tulevista GeForce GTX 1080 Ti -malleistaan

Valmistajien omat mallit tulevat myyntiin maaliskuun lopulla, kun Founders Edition -mallit saapuvat markkinoille jo 10. päivä.

NVIDIA esitteli aiemmin tällä viikolla GDC-messujen yhteydessä pitämässään GeForce Gaming Celebration -tilaisuudessa uuden GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen. NVIDIAn oman Founders Edition -mallin ennakkomyynti alkoi tänään ja virallisesti myynti aloitetaan reilun viikon kuluttua 10. maaliskuuta.

Vaikka NVIDIAn Founders Edition on toistaiseksi ainut ennakkotilattavissa oleva malli, on Asus ehtinyt lisäämään tulevat mallinsa jo verkkosivuilleen. Yhtiöltä on luvassa referenssimallin lisäksi Turbo- ja ROG Strix -mallit.

GeForce GTX 1080 Ti Strix on varustettu odotetusti Asuksen DirectCU III -jäähdyttimellä, ja siitä löytyy NVIDIAn referenssimallista poiketen DVI-liitin. GTX 1080 Ti Turbo -mallissa on puolestaan tarkemmin nimeämätön radiaalituulettimella varustettu jäähdytin, ja näyttöulostuloina yksi DL-DVI-D-, kaksi HDMI- ja kaksi DP-liitintä. Valitettavasti verkkosivuilla ei paljasteta vielä esimerkiksi näytönohjainten kellotaajuuksia.

Myös MSI on ehtinyt jo julkaisemaan yhden kiusoittelukuvan tulevasta mallistostaan. TechPowerUpin käsiinsä saamassa mainoksessa näkyy yhtiön Twin Frozr VI -jäähdyttimellä ja omaan suunnitteluun perustuvalla piirilevyllä varustettu GeForce GTX 1080 Ti Gaming X. Kuva ei paljasta näytönohjaimen muita yksityiskohtia tai sen näyttöliittimiä, eikä yhtiö ole lisännyt sitä tai muita tulevia GeForce GTX 1080 Ti -mallejaan verkkosivuilleen.

Raspberry Pi Zeron rinnalle julkaistiin W-versio WiFi- ja Bluetooth-tuella

Langattomilla yhteyksillä varustetun Raspberry Pi Zero W:n veroton suositushinta on 10 dollaria, kun perus-Zeron saa omakseen jo 5 dollarilla.

Vuonna 2012 julkaistun Raspberry Pin voidaan katsoa aloittaneen luottokortin kokoisten minitietokoneiden vallankumouksen. Sittemmin minitietokoneesta on julkaistu lukuisia eri versioita, jotka ovat tarjonneet esimerkiksi parempaa suorituskykyä, edullisempaa hintaa tai pienempää kokoa.

Pienin Raspberry Pi -tietokoneista on Raspberry Pi Zero, joka on samalla malliston halvin vain 5 dollarin verottomalla suositushinnallaan. Julkaisunsa jälkeen Zeroa on päivitetty kerran lisäämällä siihen liitin kameramoduulia varten.

Nyt Raspberry Pi Zero saa rinnalleen uuden, yhtä pienen sisaruksen. Uusi Raspberry Pi Zero W vastaa kaikin puolin Zeron uusinta versiota kameraliittimineen, mutta siihen on lisäksi lisätty Raspberry Pi 3 Model B:stä tuttu Cypressin CYW43438 -piiri, joka tuo tietokoneelle WiFi 802.11n- ja Bluetooth 4.0 -tuet.

Raspberry Pi Zero W:n piirilevyltä löytyy edellä mainitun CYW43438-piirin lisäksi Broadcomin yhdellä 1 GHz:n ARM1176JZF-S-ytimellä varustettu BCM2835-järjestelmäpiiri ja 512 megatavua muistia. MicroUSB-liittimiä on kaksi, joista toinen on pyhitetty virtaliittimeksi, microSD-kortinlukijoita yksi ja kuvan Zero W:stä saa ulos Mini-HDMI-liittimen avulla. Lisäksi piirilevyllä on paikat 40:lle HAT-yhteensopivalle (Hardware Attached on Top) liitäntäpinnille, komposiittivideopinneille ja reset-kytkimen pinneille.

Raspberry Pi Zero W:n uusi langattomia yhteyksiä tarjoileva piiri ei tule ilmaiseksi, ja minitietokoneen suositushinta onkin Zeron 5 dollarin sijasta 10 dollaria. Raspberry Pi Zero pysyy myynnissä entiseen hintaansa W-mallin rinnalla.

Uusi artikkeli: AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)

io-techin testissä AMD:n uuteen Zen-arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 71800X- ja 1700X-työpöytäprosessorit.

Tutustumme artikkelissa Ryzen 7 -sarjan suorituskykyisimpiin X-malleihin ja niiden ominaisuuksiin. Kattavissa suorituskykytesteissä vertailukohtina ovat AMD:n edellisen sukupolven FX-8370-prosessori sekä Intelin leiristä Core i7-6900K-, 6800K- ja 7700K-mallit. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset.

Lisäksi io-tech julkaisee vielä erilliset artikkelit AMD:n Zen-arkkitehtuurista, jossa mukana clock-to-clock-suorituskykytestit sekä Ryzen 7 -prosessoreiden ylikellottamiseen keskittyvän testin.

Lue artikkeli: AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)

Päivitys klo 20:00: Artikkeli on nyt päivitetty tekstien osalta ja valmis.

Suomalaiset ylikellottivat LN2-jäähdytetyllä Ryzen 7 -prosessorilla uudet Cinebench-maailmanennätykset

AMD esitteli San Franciscossa järjestetyn Ryzen Tech Day -tapahtuman yhteydessä Ryzen 7 1800X -prosessorin ylikellottamista -196-asteisella nestemäisellä typellä.

io-tech @ San Francisco: AMD luotti suomalais-ruotsalaiseen osaamiseen ylikellottamisen saralla esitellessään uutta Ryzen 7 -prosessoria kansainväliselle medialle.

AMD:lla työskentelevä Sami ”macci” Mäkinen (kuvassa vasemmalla) ja ylikellottajapiireistä tuttu Petri ”SF3D” Korhonen (oikealla) ylikellottivat yhdessä ruotsalaisen Asuksella emolevyjen R&D-insinöörinä työskentelevän Jon ”elmor” Sandströmin kanssa Ryzen 7 1800X -prosessoria Asuksen Crosshair VI Hero -emolevyllä ja tavoitteena oli saavuttaa uusi maailmanennätys Cinebench-renderöintitesteissä kahdeksan prosessoriytimen kategorioissa.

Illan aikana tiimi onnistui saavuttamaan uudet ME-tulokset Hwbot.org-sivuston listaamissa Cinebench R15- ja R11.5-testeissä. Esimerkiksi Cinebench R15 -testissä aiempi maailmanennätys oli 2445 pistettä, joka oli ajettu nestemäisellä typellä jäähdytetyllä ja 6044 MHz:n kellotaajuudella toimivalla Core i7-5960X -prosessorilla.

Valitettavasti emme saaneet varsinaisia ennätystuloksia kameralle, mutta yllä olevassa kuvassa Ryzen 7 1800X on ylikellotettu 5,2 GHz:n kellotaajuudelle, jolla Cinebench R15:stä irtosi 2363 pisteen tulos. Varsinaisiin ennätyksiin vaadittiin Ryzen 7:llä reilu 5,3 GHz:n kellotaajuus, -190 asteen lämpötila ja noin 1,9 volttia käyttöjännitettä:

Ryzen 7 -prosessorissa ei ole kylmäbugia eli se toimii lähes -200 asteen lämpötilassa. Uutisessa mainitut testisession aikana LN2-jäähdytyksellä saavutetut kellotaajuudet antavat esimakua siitä, mihin Globalfoundriesin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistetun 8-ytimisen Ryzen-piisirun voi olettaa skaalautuvan, kun käytössä on extreme-jäähdytys eli -196-asteinen nestemäinen typpi.

io-tech julkaisee ensi viikolla Ryzen 7 1800X -artikkelin yhteydessä omat ylikellotustulokset ilmajäähdytyksellä eli Noctuan NH-D15 SE-AM4 -coolerilla ja myöhemmin Corsairin H115i All in One -nestekierrolla, kunhan ensin saamme käsiimme kiinnitystarvikkeet AM4-prosessorikannalle.

Samsung Galaxy S8 esiintyy useissa uusissa vuotokuvissa

2.3.2017 - 15:05 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (3)

Samsungin uudet lippulaivamallit julkaistaan virallisesti 29. maaliskuuta.

Sillä välin, kun muut älypuhelinvalmistajat julkaisivat kilpaa uusia mallejaan MWC-messuilla, päätti Samsung paljastaa vain tulevan lippulaivamallinsa julkaisupäivän. Nykypäivänä monilla tuotesalaisuuksilla on kuitenkin tapana paljastua ennen varsinaista julkaisupäivää, ja niin kävi myös Samsungin tulevalle Galaxy S8:lle.

Mobiilimaailman luottovuotaja Evan ’Evleaks’ Blass julkaisi Twitterissä pressirenderöinnin Samsungin tulevasta Galaxy S8 -mallista. Toistaiseksi ei ole tiedossa onko kyseessä perusmalli vai suurikokoisempi S8+-malli. Kuva varmistaa esimerkiksi kotinäppäimen kadonneen puhelimesta ja kaarevin reunoin sekä pyöristetyin kulmin varustetun näytön kattavan nyt likimain koko puhelimen etupuolen. Puhelimen vasemmalta laidalta löytyy uusi painike, jonka huhutaan olevan aktivointipainike Samsungin Bixby AI -virtuaaliassistentille.

BGR-sivusto nostaa panoksia vielä astetta korkeammalle, sillä se on julkaissut useita valokuvia aidosta puhelimesta. BGR:n kuvissa esiintyvä malli on kaksikosta pienempi, eli 5,8-tuumainen Galaxy S8. Kuvat varmistavat myös puhelimen takapuolen olevan varustettu kaarevalla lasipinnalla, minkä väitetään parantavat puhelimesta saatavaa otetta. BGR:n mukaan vasemman puolen uusi painike olisi Bixbyn sijasta virtapainike, ja Bixby-painike olisi puhelimen oikealla laidalla. Kuvista näkyy myös, että huhut 3,5 mm:n kuulokeliittimen katoamisesta olivat vääriä.

Samsung Galaxy S8 -sarja julkaistaan virallisesti kuluvan kuun 29. päivä, ja sen odotetaan saapuvan myyntiin 21. huhtikuuta. Puhelinten teknisiin tietoihin voit tutusta io-techin aiemmasta uutisoinnista.