AMD:n seuraavan sukupolven Vega-näytönohjain väitetyissä testivuodoissa

CompuBench-tuloksissa esiintyy vanha tuttu 687F:C1, kun SiSoft Sandran tietokantaan on ilmestynyt tuloksia 687F:C3-mallilla.

AMD:n tulevasta Vega-arkkitehtuurista ja siihen perustuvasta Vega 10 -grafiikkapiiristä tiedetään jo paljon, vaikka näytönohjaimet julkaistaan virallisesti vasta vuoden toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa. Viimeksi yhtiö varmisti näytönohjaimen saapuvan markkinoille Radeon RX Vega -nimellä.

AMD on antanut tähän asti luvan julkaista tiettyjä suorituskykytietoja yhtiön demotilaisuuksissa pyörineistä peleistä, mutta tarkkoja testituloksia ei ole vielä tiedossa. Nyt VideoCardz on löytänyt Vegaan viittaavia testituloksia sekä CompuBenchin että SiSoft Sandran tietokannoista. Testitulosten aitoutta on toistaiseksi mahdotonta varmistaa, mutta ne ovat varsin hyvin linjassa yleisten odotusten ja oletusten kanssa.

CompuBenchin tietokannasta löytyvät testitulokset on ajettu AMD 687F:C1 -mallilla, eli AMD:n demokoneista tutulla Vega 10 -versiolla. Piirissä on 64 NCU- eli Next-Generation Compute Unit -yksikköä, mikä tarkottaisi vanhempien CU-yksiköiden rakenteella yhteensä 4096 stream prosessoria. CompuBenchin OpenCL-tulokset sijoittuvat useimmissa testeistä NVIDIAn GeForce GTX 1080- ja GTX 1080 Ti -näytönohjainten välimaastoon. Tuloksia tulkitessa tulee ottaa huomioon ajureiden mahdollinen keskeneräisyys, sillä esimerkiksi tuetuista OpenCL-laajennoksista puuttuu lukuisia aiempien Radeon-mallien tukemia laajennoksia.

CompuBench raportoi 687F:C1:lle kaksi vaihtoehtoista maksimikellotaajuutta: 1000 ja 1200 MHz. Kumpikaan edellä mainituista kellotaajuuksista ei riitä laskentakäyttöön tarkoitetun Radeon Instinct Mi25:n luvatulle 25 TFLOPSin FP16-suorituskyvylle, joka vaatisi 1526 MHz:n kellotaajuuden. Engineering Sample -versioiden kellotaajuudet eivät kuitenkaan vastaa aina lopullisia tuotteita ja esimerkiksi useissa Polaris 10 -vuodoissa sen grafiikkapiiri toimi 800 MHz:n kellotaajuudella, kun lopullisessa versiossa peruskellotaajuus oli 1120 ja Boost-kellotaajuus 1266 MHz.

SiSoft Sandran tuloksissa esiintyy toinen Vega 10 -malli, 687F:C3. Testiohjelma varmistaa ainakin näennäisesti uusien NCU-yksiköiden pitävän edelleen sisällään 64 stream-prosesssoria, jolloin 64 NCU:lla piirissä olisi 4096 stream-prosessoria. Tulkintavirheet ovat kuitenkin mahdollisia kunnes testiohjelmaan lisätään virallinen tuki Vega-arkkitehtuurille. Sandran mukaan grafiikkapiirin kellotaajuus olisi 344 MHz myös testien aikana, mikä viittaa väärään tunnistukseen tai mahdollisiin 2D-kellotaajuuksiin. Testiohjelma tunnistaa varmuudella väärin ainakin L2-välimuistin määrän, jota on sen mielestä vain 16 kilotavua. Muistiväylä on 687F:C3-mallissa 687F:C1:n mukaisesti 2048-bittinen ja sen jatkeena on kummassakin 8 Gt HBM2-muistia.

Päivitys io-techin GeForce GTX 1080 Ti -artikkeliin

Äärimmäisen tiukasta alkuperäisestä aikataulusta johtuen päivitimme tänään lisää testejä, tietoa ja kuvia alkuperäiseen artikkeliin.

NVIDIA lähetti io-techin testilaboratorioon GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition -näytönohjaimen vain 24 tuntia ennen julkaisua. Painoimme kuitenkin testien ja artikkelin kanssa töitä läpi yön, jotta artikkeli oli valmis julkaisun yhteydessä ja luettavissa maailmanlaajuisesti eturintamassa samaan aikaan ulkomaalaisten testien kanssa.

Lue artikkeli: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition (GP102)

 

Ehdimme vasta tänään korkkaamaan näytönohjaimen ja ottamaan kuvat jäähdytysratkaisusta ja piirilevystä, GP102-grafiikkapiiristä, 11 Gbps:n GDDR5X-muistipiiristä ja virransyötöstä. Io-techin testinäytönohjaimessa oli käytössä grafiikkapiirin GP102-350-K1-A1-versio, joka on valmistettu vuoden 2017 viikolla 2 eli tammikuun puolivälissä. GDDR5X-muistit ovat Micronin valmistamat ja 11 gigatavun muistimäärä on saatu toteutettua 352-bittisellä muistiväylällä jättämällä piirilevyltä yksi muistipiiri pois.

Virransyöttöä ohjataan uPI Semiconductorin uP9511-ohjainpiirillä (8 Phase Buck Controller) ja jokainen grafiikkapiirin vaihe rakentuu kahdesta Fairchild Semiconductorin DG52BV-MOSFET-transistorista Texas Instrumentsin 53603A-draiverilla, R22-kelasta ja kahdesta 330 μF tantaalikondensaattorista. NVIDIAn mukaan virransyöttö kykenee syöttämään grafiikkapiirille 250 ampeeria virtaa.

Testeihin päivitettiin suorituskyvyn skaalautuminen Battlefield 1 -pelillä eri resoluutoilla GeForce GTX 1080 Ti:llä ja 1080:llä.

Lisäksi ajoimme Blenderillä suositut BMW Benchmark CUDA-testit GeForce GTX 1080 Ti:n ja 1080:n kesken:

 

Yhteenvetoon päivitimme kaksi uutta kaaviota, joista ensimmäisessä verrataan GeForce GTX 1080 Ti:n suorituskykyä suhteessa GeForce GTX 1080:een ja toisessa suorituskykyisimpien GeForce 10 -sarjan näytönohjainten suorituskykyä suhteessa hintaan (€/FPS).

Päivitetyt testit lisätään io-techin näytönohjainten testirutiiniin ja tullaan näkemään myös tulevissa artikkeleissa.

Seuraavaksi odotamme testilabraan näytönohjainvalmistajien omiin piirilevysuunnitelmiin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvia tehdasylikellotettuja GeForce GTX 1080 Ti -malleja, jotka tullaan testaamaan aikatauluista riippuen maalis-huhtikuussa.

Kerro kommenteissa, mitä mieltä olet uusista testeistä ja yhteenvetokaavioista sekä ehdota mahdollisia parannuksia ja lisäyksiä tuleviin artikkeleihin. Kiitos!

Samsung aloitti Galaxy S6 -mallien Nougat-päivitykset Euroopassa

Käyttäjiltä tulleiden raporttien mukaan Samsung on aloittanut Android 7.0 Nougat -päivityksen syöttämisen pari vuotta sitten julkaistuille Galaxy S6 -älypuhelimilleen.

Päivitysten kerrotaan alkaneen ainakin Vodafonen asiakkaille Italiassa, Hollannissa, Irlannissa, Iso-Britanniassa ja Romaniassa sekä Swisscomin asiakkaille Sveitsissä. Lisäksi saapuneista OTA-päivityksistä on raportoitu myös Bulgariassa, Itävallassa, Unkarissa, Kyproksella, Kreikassa, Kroatiassa ja Turkissa.

Päivitys koskee sekä Galaxy S6- että Galaxy S6 edge -malleja. Galaxy S6 edgen päivityksen versiokoodin kerrotaan olevan G925FXXU5EQBG. Päivityksen koko on noin 1,3-1,4 gigatavua ja siihen sisältyy Androidin helmikuun tietoturvapäivitykset.

Android Nougat -päivitys tuo Galaxy S6 -malleihin merkittäviä ohjelmistotason uudistuksia. Kokonaisuuteen kuuluu mm. uusi Samsung Experience -käyttöliittymä, Samsung Cloud -pilvitallennustila, uudistetut ilmoitus- ja asetusvalikot, monipuolisemmat sovellusten hallintaominaisuudet sekä tietysti Android 7.0 -versioon itseensä sisältyvät uudistukset.

Nougat-päivityksen jakelu Galaxy S6 -puhelimille ei ole tiettävästi vielä alkanut Suomessa tai Pohjoismaissa. Tiedustelimme päivityksen aikataulua Samsungilta, mutta emme saaneet vielä asiaan vastausta.

Galaxy S6 alkaa olla malli-ikänsä loppupuolella, mutta kiitos houkuttelevan hinnoittelun, se on tehnyt viime aikoina pienimuotoisen uuden tulemisen. Edullisimmillaan laitetta on saanut tarjouksessa noin 300 euroon ja tällä hetkellä Hinta.fi-hintavertailu näyttää hinnaksi edullisimmillaan noin 325 euroa.

Lähde: SamMobile (1)(2)(3)
Kuvankaappaukset: SamMobile/Vincent

AMD:n Zen 2 -arkkitehtuurin prosessorin koodinimi on Pinnacle Ridge?

Saksalainen PC Gameshardware -sivusto uutisoi lähteisiinsä perustuen seuraavan sukupolven Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvan prosessorin koodinimestä.

Sivuston mukaan se on nähnyt AMD:n roadmapin, jonka mukaan Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvan Ryzen-työprosessorin koodinimi olisi Pinnacle Ridge ja se julkaistaisiin vuoden 2017 lopulla.

Lähde on kuulemma erittäin luotettava ja kyseessä voi olla esimerkiksi joku emolevyvalmistajista, mutta roadmap ei välttämättä ollut enää aikataulullisesti ajantasalla. Koska Ryzen julkaistiin lopulta vasta maaliskuun alussa, Zen 2:n tullaan todennäköisemmin lanseeraamaan markkinoille vasta ensi vuoden puolella 2018.

Juuri julkaistuissa Ryzen 7 -sarjan prosessoreissa on käytössä 8-ytiminen ja yhteensä 20 megatavun välimuistilla varustettu Summit Ridge -koodinimellinen piisiru, joka rakentuu kahdesta CPU-kompleksista ja 4,8 miljardista transistorista.

Summit Ridge ja Pinnacle Ridge ovat molemmat harjanteita, jolla viitataa vuoren tai vuorijonon pitkänomaiseen selkäosaan rinteineen. 370 metriä korkea jäinen Summit Ridge sijaitsee Etelämantereella Antarktiksen niemimaalla ja 4074 metriä korkea Pinnacle Ridge puolestaan Yhdysvalloissa Wyomingin osavaltiossa.

AMD on itse kertonut suunnitelmistaan, että juuri julkaistu Zen X86-arkkitehtuuri tulee saamaan lähivuosina ainakin kaksi päivitystä, jotka se on nimennyt Zen 2:ksi ja Zen 3:ksi. Aikaisemmin arkkitehtuuripäivitystä kutsuttiin nimellä Zen+.

Toistaiseksi tiedossa ei ole tarkempia yksityiskohtia, mitä Zen 2 -päivitys tulee sisältämään, mutta AMD on sitoutunut parantamaan IPC- eli Instructions Per Clock -suorituskykyään entisestään. Zen 3:n kohdalla vuorossa saattaa olla myös siirtyminen pienempään valmistusprosessiin.

”In new product development, you always learn a lot and we have our list of things that we are adding to Zen2 and Zen3 to get even more performance going forward” -Lisa Su

Toimitusjohtaja Lisa Su kertoi viime viikolla Redditin AMA-kyselynsä yhteydessä, että Zen 2:n parissa työskentelee iso tiimi ja heillä on olemasa lista asioista, jotka lisätään Zen 2- ja 3-arkkitehtuureihin paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi.

 

Ensimmäisen sukupolven Ryzen-prosessorit on julkaistu 1000-sarjan malleina ja AMD:n oman nimeämiskäytännön mukaan seuraavan sukupolven Zen 2 -prosessorit tullaan todennäköisesti julkaisemaan 2000-sarjana ja lippulaivanmallin nimen voidaan olettaa olevan Ryzen 7 2800X.

Lähde: PCGH.de

NVIDIA julkaisi uudet DirectX 12 -suorituskykyä parantavat GeForce 378.78 -ajurit

DirectX 12 -optimointien lisäksi ajurit tuovat mukanaan tuen GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimelle ja Game Ready -leiman Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlandsille.

NVIDIA on julkaissut näytönohjaimilleen uudet GeForce 378.78 -ajurit. Ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat GeForce 400 -sarjaa ja sitä uudempia näytönohjaimia.

GeForce 378.78 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki yhtiön uudelle GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimelle, Game Ready -leima Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlandsille ja DirectX 12 -suorituskykyä parantavat optimoinnit. Ajureissa on lisäksi uudet SLI -profiilit Deus Ex: Mankind Divided-, Titanfall 2- ja Tom Clancy’s The Division -peleille sekä uusi 3D Vision -profiili Ghost Recon: Wildlandsille (Good).

Io-tech on ehtinyt jo ajaa ensimmäiset testit uusilla ajureilla GeForce GTX 1080 Ti -artikkelimme yhteydessä. Voit tutustua ajureiden tiedossa oleviin ja korjattuihin bugeihin niiden julkaisutiedotteesta.

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Uusi artikkeli: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition (GP102)

io-techin testissä on huomenna myyntiin saapuva NVIDIAn uusi GeForce-lippulaivanäytönohjain.

Esittelemme artikkelissa ensimmäisenä myyntiin saapuvan NVIDIAn omaan suunnitteluun perustuvan 850 euron hintaisen Founders Edition -mallin ominaisuudet ja testaamme suorituskyvyn 4k Ultra HD- eli 3840×2160-resoluutioilla. Perinteisen keskimääräisen ruudunpäivitysnopeuden rinnalla tutkimme suorituskykyä myös 99. persentiilin näkökulmasta.

Testeissä vertailukohtina ovat mukana NVIDIAn Titan X-, GeForce GTX 1080- ja 980 Ti -näytönohjaimet sekä AMD:n leiristä Radeon R9 Fury X. Mukana on lisäksi tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Näytönohjainvalmistajien omiin piirilevysuunnitelmiin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvat tehdasylikellotetut mallit saapuvat myyntiin maalis-huhtikuussa ja hintataso on alkaen 850 eurosta ylöspäin.

Lue artikkeli: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition (GP102)

Logitechiltä uusi mekaaninen G Pro -näppäimistö tenkeyless-kokoluokkaan

Logitech on laajentanut pelituotemallistoaan uudella mekaanisella G Pro -näppäimistöllä, joka on suunnattu erityisesti vakavissaan pelaamiseen suhtautuville käyttäjille.

Logitechin mukaan uutuusnäppis on suunniteltu yhdessä ammattipelaajien kanssa ja se on suunnattu peliammattilaisiksi tai sellaisiksi pyrkiville käyttäjille. Näppäimistö on ammattipelaajien mieltymysten mukaisesti tenkeyless-mallinen, eli siitä puuttuu oikean reunan numeronäppäimistö. Suomalaisten rivikäyttäjien kannalta huomionarvoista on, että sen näppäimet noudattavat amerikkalaista asettelua, eikä G Pron painikkeissa ei ole merkintöjä skandinaavisille merkeille.

G Prossa käytetään Omronin valmistamia mekaanisia Romer-G-näppäinkytkimiä, jotka ovat tuttuja Logitechin aiemmista näppäimistömalleista. Klikkaamattomien tuntopisteellä varustettujen kytkimien rekisteröintipiste sijaitsee 1,5 mm:n painallussyvyydessä, joka tekee niistä tavallisia mekaanisia kytkimiä sopivammat pelikäyttöön. Painallusvoimakkuus on 45 grammaa ja kestoiäksi luvataan 70 miljoonaa painallusta.

Logitech mainostaa keskittyneensä G Pron suunnittelussa erityisesti signaalinkäsittelyn nopeuteen, eli siihen aikaan, joka kuluu näppäinkytkimen painalluksen rekisteröitymisen muuttamiseksi tietokoneelle USB-liitännän kautta lähteväksi signaaliksi. Logitechin mukaan G Pron signaalinkäsittely toimii 10 ms nopeammin kuin kilpailijoissa, mutta ei anna tarkempaa dataa väitteen tueksi.

G Pron näppäimistä löytyy RGB-valaistus, jonka peliprofiilit voi tallentaa näppäimistön sisäisen muistiin. Tästä on hyötyä erityisesti tapahtumissa, joissa pelikoneisiin asennettavat ohjelmistot on kielletty. Ammattipelaajat matkustavat usein, joten G Pron 1,8-metrisestä suojapunoksella päällystetystä USB-kaapelista on tehty irrotettava. Se kytkeytyy näppäimistön takareunaan micro-USB-liittimellä, jonka reunoilla on liitintä suojaavat tukipiikit.

Logitech G Pro -näppäimistö tulee Suomessa myyntiin maaliskuun aikana. Sen verollinen suositushinta on 169 euroa.

Lähde: lehdistötiedote, Logitechin tuotesivu

AMD julkaisee 6- ja 4-ytimiset Ryzen 5 -prosessorit huhti-kesäkuussa

AMD kertoi viime viikolla Ryzen 7 -sarjan prosessoreiden virallisen julkaisun yhteydessä lanseeraavansa 6- ja 4-ytimiset Ryzen 5 -prosessorit Q2/2017.

Ryzen 5 -sarjan prosessorit julkaistaan alle 300 dollarin hintaluokkaan, jossa myydään kaksi kertaa enemmän prosessoreita kuin Ryzen 7 -sarjan hintatasolla. AMD:n mukaan Ryzen 5 on suorituskyvyllään hintahäirikkö nykymarkkinoilla ja suunnattu ensisijaisesti pelaajille ja sisällöntuottajille.

Suorituskykyisin Ryzen 5 -sarjan malli tulee olemaan 6-ytiminen 1600X, joka on varustettu SMT-tuella ja kykenee käsittelemään 12 säiettä. 1600X:n perustaajuus on 3,6 GHz ja Boost-taajuus 4,0 GHz. AMD:n mukaan se kilpailee ensisijaisesti Intelin neliytimisen Kaby Lake -sukupolven Core i5-7600K -prosessorin kanssa, jonka hinta Suomessa on alkaen 270 euroa.

AMD:n omissa testeissä Ryzen 5 1600X voittaa Core i5-7600K:n Cinebench R15:n kaikkien säikeiden testissä 69 %:n erolla johtuen kahdesta lisäytimestä ja päälle SMT-tuesta.

Edullisempi Ryzen 5 -sarjan malli on neliytiminen 1500X-malli, jonka perustaajuus on 3,5 GHz ja Boost-taajuus 3,7 GHz.

Tämän vuoden toisella puoliskolla eli heinä-joulukuussa AMD suunnittelee julkaisevansa Ryzen 3 -sarjan prosessorit, jotka ovat oletettavasti neliytimisiä, mutta ilman SMT-ominaisuutta.

GeForce GTX 1080 -näytönohjaimien hinta laski Suomessa noin 100 euroa

NVIDIA ilmoitti viime viikolla laskevansa GeForce GTX 1080 -mallin hintaa. Nyt hinnanalennukset ovat saapuneet myös Suomeen.

Yrityksen toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang esitteli GDC 2017 -pelikehittäjätapahtuman yhteydessä uuden GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen, mutta ilmoitti samalla, että 9 kuukautta sitten julkaistun GeForce GTX 1080 Founders Editionin veroton suositushinta Yhdysvalloissa laskee 100 dollarilla 499 dollariin.

Kun 499 dollaria käännetään nykykurssilla suoraan euroiksi ja lisätään Suomen 24% ALV, saadaan hinnaksi 586,50 euroa. Hinta.fi-hintavertailun mukaan Suomen halvin GeForce GTX 1080 -malli maksaa tällä hetkellä ilman toimituskuluja 586,90 euroa. Saksassa GeForce GTX 1080:n hinta on saatu painettua edullisimmillaan jopa alle 500 euroon.

Tiedustelimme asiaa muutamalta suomalaiselta jälleenmyyjältä, jotka vahvistivat, että tällä viikolla GeForce GTX 1080 -mallien hintaa on tiputettu Suomessa noin 100 eurolla. Joidenkin kalliimpien valmistajien omiin piirilevysuunnitelmiin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvien mallien hinta on tippunut jopa yli 100 eurolla.

Esimerkiksi Asuksen ROG STRIX-GTX1080-A8G-GAMING -mallin hinta laski tasan 100 euroa, MSI:n GeForce GTX 1080 Gaming X 8G -mallin hinta 90 euroa ja Gigabyten GeForce GTX 1080 G1 Gaming -mallin hinta noin 50 euroa.

Muiden GeForce 10 -sarjan näytönohjaimien kohdalla NVIDIA ei ilmoittanut ainakaan tässä vaiheessa erikseen alentavansa hintaa.

Lähde: Hinta.fi

Samsungin Galaxy XCover 4 saapuu myyntiin 13. huhtikuuta

Kovaan käyttöön suunnatun XCover-sarjan uutuusmallin suositushinta on Suomessa 299 euroa

Samsung esitteli rajumpaan käyttöön soveltuvan Galaxy XCover 4 -puhelimensa alun perin viikko sitten. Nyt puhelimesta on vihdoin saatu oleelliset tiedot myös suomalaisesta näkökulmasta: Puhelin saapuu myyntiin 13. huhtikuuta ja sen suositushinta on 299 euroa.

Galaxy Xcover 4 -puhelin rakentuu 5-tuumaisen 720p-resoluutioisen näytön ympärille. Uutena ominaisuutena näyttö tukee Glove Mode -tilaa, eli käyttöä hanskat kädessä. Pölyltä ja vedeltä IP68-luokituksen mukaisesti suojatun puhelimen runko kestää luonnollisesti kovempaakin kuritusta ja se on MIL-STD-810G-sertifioitu lämpötilojen, iskunkestävyyden, tärinän, UV-säteilyn ja suolavesihöyryn osalta.

Puhelimen sisältä löytyy neliytiminen järjestelmäpiiri, joka on io-techin Samsungilta saaman vahvistuksen mukaan yrityksen viime elokuussa julkaisema budjettiluokan Exynos 7570. 14 nm FinFET-prosessilla valmistettava piiri rakentuu  joka rakentuu neljästä 1,4 GHz:n Cortex-A53-prosessoriytimestä, Mali-T720 GPU:sta sekä Cat.4-nopeusluokan LTE-modeemista. Järjestelmäpiirin tukena on 2 Gt muistia ja 16 Gt tallennustilaa, jota voidaan laajentaa maksimissaan 256 Gt:n microSD-kortilla.

Xcover-sarjan perinteiden mukaisesti puhelimen etupuolelta löytyy fyysiset koti-, paluu- ja moniajo-panikkeet. Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi puhelimen sivulta löytyy kustomoitavissa oleva painike halutun ohjelman tai toiminnon pikakäynnistykseen. Puhelimen takakamera on varustettu 13 megapikselin ja etukamera 5 megapikselin sensorilla.

Iloisena yllätyksenä ja nykytrendeistä poiketen Galaxy XCover 4:n takakansi on avattavissa, jonka myötä akun vaihto onnistuu helposti ja vaivattomasti. Akun kapasiteetti on 2800 mAh. Puhelimen strategiset mitat ovat 145,9 x 73,1 x 9,7 mm ja 172 grammaa. Samsung on valinnut XCover 4:n käyttöjärjestelmäksi ajanmukaisen Android 7.0 Nougat’n.