Google julkaisi odotetut Pixel 2- ja Pixel 2 XL -älypuhelimet

4.10.2017 - 20:02 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (16)

Google julkaisi San Franciscossa kokonaisen uuden sukupolven nimeään kantavia laitteita, mukaanlukien uudet Pixel-puhelimet

Google julkaisi odotusten mukaisesti uudet Pixel 2- ja Pixel 2 XL -älypuhelimet. Varsinainen julkaisutilaisuus pidettiin San Franciscossa, mutta tilaisuus on katsottavissa myös livestreamina YouTuben kautta.

Pixel 2 on varustettu 5,2-tuumaisella 1920×1080-resoluution OLED-paneelilla ja se tulee saataville kolmessa värivaihtoehdossa: Kinda Blue, Just Black ja Clearly White. Pixel 2 XL rakentuu puolestaan 6-tuumaisen 2880×1440-resoluution P-OLED-näytön ympärille ja tulee saataville Just Black- ja Black & White -väreissä.

Aiemmat huhut pätevät uusiin Pixel-malleihin käytännössä täysin. Mukana on HTC U11 -puhelimesta tutut paineen tunnistavat reunat, Pixel 2 muistuttaa enemmän perinteistä muotoilua, kun Pixel 2 XL:ssä on liki koko etupuolen hyödyntävä näyttö. Myös stereokaiuttimet ovat mukana kuten suurin osa viimeisistä vuodoista lupasikin.

Kuvat: GSMArena

Pixel 2- ja Pixel 2 XL -puhelimet kätkevät alumiinirunkonsa sisään tämän hetken huippurautaa, eli Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiirin, jonka parina on 4 Gt muistia ja 64 tai 128 Gt tallennustilaa. Monen pettymykseksi 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei ole mahdutettu mukaan. Puhelimet ovat IP67-suojattuja vedeltä ja pölyltä. Sormenjälkilukija on sijoitettu puhelimen taakse ja sen kehutaan olevan markkinoiden nopein.

Googlen mukaan uusien Pixel-puhelinten kamera nettoaa DXOMark-testissä tuloksekseen 98 pistettä, mikä on korkein miltään älypuhelimelta tähän asti. Puhelinten optisella ja elektronisella kuvanvakaimella varustetun takakameran tarkkuus on 12 megapikseliä ja sen rinnalla on Googlen kehittämä uusi Pixel Visual Core -kuvaprosessori. Kilpailijoiden puhelimet rakentavat kuviin vakuuttavia syvyysefektejä kahden kamerasensorin avulla, mutta Googlen ratkaisussa kaikki 12 megapikseliä ottavat kuvasta sekä vasemman että oikean kuvakulman, jonka avulla se kykenee tekemään saman yhdellä sensorilla.

Googlen uudet Pixel-puhelimet saapuvat aluksi Australiaan, Kanadaan, Saksaan, Intiaan, Isoon-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Pixel 2 on hinnoiteltu 649 dollariin ja XL-malli 849 dollariin peruskonfiguraatioissaan. 128 Gt:n tallennustilalla varustetut mallit kustantavat 100 dollaria enemmän kuin perusversiot. Puhelinten ennakkotilaukset alkavat välittömästi.

Google @ YouTube

 

Google julkaisi Pixelbook-kannettavan ChromeOS-käyttöjärjestelmällä

Pixelbook on odotettu premium-luokan päivitys Googlen Chromebook-valikoimaan

Google on julkaissut San Franciscossa pitämässään tilaisuudessa uuden Pixelbook-kannettavan. Odotettu uutuus perustuu edelleen ChromeOS-käyttöjärjestelmään, mutta lupaa tuoda niiden keskuuteen uutta premium-tuntua.

Google kehuu uutta Pixelbook-kannettavaansa 4-in-1-laitteeksi, kiitos sen 360-asteen saranamekanismin tuomien mahdollisuuksien. 12,3-tuumaisella kosketusnäytöllä varustettu kannettava painaa yhden kilon ja on tasan sentin paksu.

Kannettavan sisään on valittu Intelin Core i5- ja i7 -prosessorit, joiden pariksi voi valita parhaimmillaan 16 gigatavua muistia ja 512 Gt tallennustilaa. Kannettavan ChromeOS-kannettava on varustettu ensimmäistä kertaa Google Assistant -virtuaaliavustajalla, se tukee Google Play -ohjelmistokauppaa ja se osaa esimerkiksi lainata verkkoyhteyden automaattisesti Pixel-puhelimilta.

Pixelbookin tueksi Google julkaisi myös Pixelbook Pen -styluksen. Stylukselle luvataan 10 millisekunnin latenssia, 60-asteen kallistuskulmia ja yli 2000 tasoa paineentunnistusta.

Google Pixelbook saapuu myyntiin edullisimmillaan 999 dollarin verottomaan suositushintaan 31. lokakuuta. Saataville tulee yhteensä kolme eri konfiguraatiota, mutta kalliimpien konfiguraatioiden hintaa ei paljastettu lähetyksessä. Pixelbook Pen -stylus maksaa verottomana 99 dollaria extraa.

Google @ YouTube

Intelin huomenna myyntiin saapuvia Coffee Lake -prosessoreita vaivaa saatavuusongelma

Suomessa kauppojen hyllyiltä ei todennäköisesti tule huomenna löytymään Intelin uusia 6-ytimisiä K-sarjan Coffee Lake -prosessoreita.

io-techin selvityksen ja tietojen mukaan Suomeen ei todennäköisesti tulla saamaan saatavuusongelmien takia 6-ytimisiä Core i5-8600K- ja Core i7-8700K -malleja ajoissa, jotta ne olisivat huomenna jälleenmyyjien varastoissa ja kuluttajille toimitettavissa tai kaupasta ostettavissa.

Kriittisimmät saatavuusongelmat koskevat koko Pohjoismaita ja ainakin Ruotsissa tilanne on vastaava. Muuallakin Euroopassa ja esimerkiksi Saksassa saatavuus tulee olemaan rajoitettua ja myyntiin odotetaan uutuusprosessoreita jotain satoja kappaleita.

Edullisinta neliytimistä Core i3-8350K -mallia saattaa löytyä huomenna ostettavaksi hyllystä.

Saatavuusongelmien taustalla lienee Intel päätös aikaistaa suunnitelmiaan ja tuoda Coffee Lake -koodinimelliset 8. sukupolven Core -prosessorit myyntiin jo tämän vuoden puolella. 7. sukupolven Kaby Lake -koodinimelliset Core-prosessorit julkaistiin vasta 9 kuukautta sitten ja alkuperäisen aikataulun mukaan Coffee Lakeen piti siirtyä vasta ensi vuonna. Mahdollisia syitä Coffee Laken kiirehtimiseen ovat ongelmat uudessa 10 nanometrin tuotantoprosessissa sekä AMD:n keväällä julkaisemat Ryzen-prosessorit, jotka toivat 6- ja 8-ytimiset prosessorit työpöydälle kilpailukykyiseen hintaan.

Futuremarkin 3DMark Time Spy päivitetään Extreme-versioksi

3DMark on Futuremarkin kehittämä suorituskykytestien perhe, jonka muista testeistä on julkaistu Extreme-versiot jo aiemmin.

Kotimainen testiohjelmistojen veteraani, nykyisin UL-konserniin kuuluva Futuremark on ilmoittanut päivittävänsä 3DMark Time Spy -testin ajan vaatimusten mukaiseksi Extreme-versioksi. Time Spy on 3DMark-testiperheen DirectX 12 -suorituskykyä mittaava osa.

3DMark Time Spy Extreme on suunnattu lähinnä huippupelikoneiden testaamiseen. Testi pyörii 4K UHD -resoluutiolla, mutta ei vaadi sitä tukevan näytön käyttöä. Ainoa perusversiosta poikkeava vaatimus on vähintään 4 gigatavun muistilla varustettu näytönohjain.

Kenties mielenkiintoisempi päivitys tapahtui Time Spyn prosessoritesteihin. Futuremarkin mukaan yhtiö on suunnitellut koko prosessoritestin uudelleen, jotta se osaa hyödyntää kahdeksaa tai useampaa prosessoriydintä kunnolla. Uutta on myös tuki tuoreimmille käskykantalaajennoksille, kuten AVX2:lle. Futuremarkin mukaan Time Spy Extremen prosessoritesti on kolme kertaa raskaampi kuin Time Spyn prosessoritesti.

3DMark Time Spy Extreme -päivitys julkaistaan 11. lokakuuta.

Lähde: Futuremark

MSI valmistautuu 8. sukupolven Core-prosessoreihin kymmenellä Z370-emolevyllä

MSI:n valikoiman lippulaiva Z370 Godlike Gaming tuo mukanaan emolevyille harvinaista herkkua olevan Hi-Res Audio -tuen.

Muiden valmistajien tapaan myös MSI on ehtinyt jo esittelemään tällä viikolla virallisesti myyntiin saapuvat Z370-emolevyt 8. sukupolven Core-prosessoreille. Yhtiön valikoima kattaa yhteensä kymmenen erilaista mallia ilman selkeää jakoa eri kategorioihin, mutta esimerkiksi Gaming on saatu mukaan tehostesanana yli puoleen mallistosta.

MSI:n Z370-emolevyvalikoiman lippulaivamalli on mahtipontisesti nimetty Z370 Godlike Gaming. Emolevy on varustettu muun muassa 18-vaiheisella virransyötöllä,  yhteensä neljällä PCI Express x16 -kokoisella liitännällä, joista luultavasti yksi on liitetty piirisarjaan prosessorin sijasta, sekä tietenkin kaiken kattavalla RGB-valaistuksella ja teräsvahvistetuilla muisti- ja PCI Express -liittimillä. Yhtiö on panostanut extraa USB- ja verkkopuolelle, sillä emolevyltä löytyy kaksi ASMedian erillistä USB-ohjainta ja peräti kolme Killerin E2500-verkko-ohjainta sekä saman yrityksen 1535-ohjain langattomille yhteyksille.

Ainakin allekirjoittanut kyseenalaistaa MSI:n logiikan emolevyn suunnittelussa, sillä kolmen verkkoliittimen tai emolevyn pinneistä yhteensä 11 USB-liittimen hyödyntäminen kuulostaa täysin uskomattomalta skenaariolta. Verkkoliittimiä voi käyttää Killer xTendin avulla verkkoyhteyksien jakamiseen eteenpäin, mutta useimmilla saman homman hoitaa joka tapauksessa reititin. Emolevyltä löytyy silti myös yksi vähän erikoisempi, mahdollisesti oikeasti hyödyllinen ominaisuus, eli tuki Hi-Res Audiolle. 32-bit / 384 kHz -tuki on toteutettu ESS:n DAC-piirillä, kahdella Realtekin audiopiirillä ja Nahimic 2+ -ohjelmistolla.

Huikentelevan ja ominaisuuksia pursuvan Godlike Gaming -mallin alapuolelta löytyvät Gaming M5-, Gaming Pro Carbon AC-, Gaming Pro Carbon-, Tomahawk-, Krait Gaming-, Gaming Plus-, SLI Plus-, PC Pro- ja Z370-A Pro -emolevyt. Mallien ominaisuudet ovat tyypillisesti suoraan sidottuja hintaan niin hyvässä kuin pahassa ja edullisempaan päähän mentäessä emolevyjen ominaisuudet karsiutuvat pikkuhiljaa perustasolle asti.

Päivitys: Emolevymalleja on luvassa yhteensä kolmetoista, joista kolmea ei ole vielä listattu yhtiön sivuilla.

Lähde: MSI (1), (2)

Asus selkeytti emolevyvalikoimaansa, luvassa silti 14 Z370-emolevyä

Asus jakaa emolevynsä jatkossa vain neljään sarjaan, joista kukin on tarkoitettu tietylle asiakasryhmälle

Intelin 8. sukupolven Core-prosessorit ja Z370-emolevyt tulevat virallisesti myyntiin tällä viikolla. Asus näki uuden emolevysarjan julkaisun olevan samalla sopiva väli yksinkertaistaa yhtiön emolevyvalikoimaa.

Asuksen uudessa järjestelmässä emolevyt jaetaan neljään kategoriaan: Prime, TUF, ROG Strix ja ROG. Prime-emolevyt on suunnattu lähinnä toimisto- ja ammattikäyttöön, TUF-emolevyt ensikertalaisille ja edullisiin pelikoneisiin, ROG Strix pelikoneisiin ja ROG huippumyllyihin. Yksinkertaistettu tuotesegmentointi ei aina tarkoita kuitenkaan pientä valikoimaa, sillä Asus on esitellyt yhteensä neljätoista Z370-piirisarjaan perustuvaa emolevymallia.

Ylimpään ROG-sarjaan tarjolla on tässä vaiheessa Maximus X Formula, Apex, Hero ja Hero (WiFi AC). E-ATX-kokoisen huippumalli Maximus X Formulan kaikki tiedot eivät ole vielä julki, mutta askelta kevyempi Apex tarjoaa pelaajille muun muassa neljä PCI Express x16 -kokoista liitäntää (kolme prosessorilta, yksi piirisarjalta), ROG DIMM.2 -paikan M.2-SSD-asemille sekä Realtekin S21220A -koodekkiin perustuvan ROG SupremeFX -ääniratkaisun.

ROG Strix -sarjaan Asus on saanut sijoitettua kuusi erilaista emolevymallia, kun TUF- ja Prime-sarjoissa erilaisia malleja on kaksi kussakin. Huomattavaa on, että ITX- ja mATX-malleja löytyy vain ROG Strix -sarjasta, vaikka niitä olisi voinut odottaa etenkin toimistokäyttöön suunnatulta Prime-sarjalta.

Lähteet: Asus, TechPowerUp

Pressikuvavuoto paljastaa Googlen Pixel 2 -älypuhelimet nyt myös etupuolelta

Googlen huomena julkaistavat Pixel 2 -älypuhelimet esittäytyvät Evan Blassin julkaisemissa kuvissa nyt myös etupuolelta.

Google julkistaa uudet toisen sukupolven Pixel-älypuhelimensa huomenna, mutta kovinkaan paljon ei ole enää jäänyt arvailujen varaan, sillä nyt laitteiden etupuolen ulkonäkökin on vihdoin tiedossa. Pressikuvien vuotolähteenä toimii kukas muukaan, kuin alalla meritoitunut Evan Blass. Värivaihtoehdoista ja takakuoren muotoilusta uutisoimme jo pari viikkoa sitten.

Laitteiden etupuolen ulkonäössä huomio kohdistuu ensisijaisesti kahteen seikkaan – näytön reunoihin sekä uudistuneeseen Pixel Launcher -kotinäkymään. Pienemmässä Pixel 2 -mallissa näytön ylä- ja alareunukset ovat silmiinpistävän korkeat, mutta lähes yhtä paljon kummastusta aiheuttavat Pixel 2 XL:n näytön pitkät sivut, joiden reunukset ovat ainakin kuvassa odotettua leveämmät. Pixel Launcher -kotinäkymässä merkittävin uudistus liittyy Google-hakupalkkiin, joka on siirretty näytön alaosaan heti navigointipainikkeiden yläpuolelle.

HTC:n valmistama Pixel 2 on uutuuksista pienempi ja edullisempi. Blassin tietojen mukaan siitä löytyy viisituumainen Full HD -näyttö. LG:n valmistama Pixel 2 XL käyttää puolestaan 18:9-kuvasuhteen QHD+-näyttöä. Muilta ominaisuuksiltaan puhelimet ovat varsin yhtenevät, sillä molemmista löytyy Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, neljä gigtavua RAM-muistia, 64 tai 128 Gt tallennustilaa, 12 megapikselin takakamera, stereokaiuttimet sekä Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmä.

Huhujen mukaan Pixel 2:n hinta tulee olemaan 64 gigatavun muistilla 649 dollaria ja 128 Gt muistilla 749 dollaria. Pixel 2 XL:n hinnaksi puolestaan kerrotaan 849 dollaria 64 Gt:n muistilla ja 949 dollaria 128 Gt muistilla. Pixel 2:n myynnin kerrotaan alkavan lokakuun 19. päivä ja Pixel 2 XL:n marraskuun 15. päivä. Toistaiseksi ei ole tietoa nähdäänkö Pixel 2 -puhelimia Suomen markkinoilla.

Lähde: Twitter/Evan Blass, Venturebeat

HMD Globalin Shannon Mead: Myös Android P -päivitys luvassa kaikille nykyisille malleille

HMD Globalin Shannon Meadin mukaan nykyiset Nokia-älypuhelimet tulevat aikanaan saamaan myös Android P -päivityksen.

HMD Global on jo ilmoittanut tuovansa Android Oreo -päivityksen kaikille älypuhelimilleen vielä loppuvuoden aikana, mikä on hyvä uutinen erityisesti edullisimpien mallin houkuttelevuuden kannalta. Nyt luvassa on kuitenkin lisää hyviä uutisia Nokia-käyttäjille, mikäli HMD Globalin aluejohtaja Shannon Meadin sanoja on uskominen.

HMD Global järjesti viime viikon lopulla Filippiineillä julkaisutilaisuuden, missä se lanseerasi mallistonsa paikallisille markkinoille. Tilaisuuden alkupuolella ääneen päästetty Mead paljasti hieman yllättäen, että jo luvattujen Android 8.0 Oreo -päivitysten ohella kaikki nykyisen malliston älypuhelimet tulevat saamaan myös tulevan Android P -käyttöjärjestelmäpäivityksen.

Lupaus on rohkea, sillä Android P:n julkaisuun on vielä pitkä matka. Sen ensiesittely tapahtuu todennäköisesti Google I/O -tapahtumassa toisella vuosineljänneksellä ja saataville se tulee vuoden 2018 lopulla. Tuolloin alkuvuodesta 2017 esitellyt mallit lähentelevät jo kahden vuoden ikää. HMD Global lupasi jo aikanaan puhelmilleen kahden vuoden päivitystuen, mutta ei tarkentanut mitä se pitää sisällään. Nyt vaikuttaisi siltä, ettei yritys aio mennä sieltä missä aita on matalin.

PÄIVITYS 10.10.2017 klo 12:50: HMD Globalin Pohjoismaiden liiketoimintajohtaja Ossi Korpela kommentoi io-techille yrityksen keskittyvän parhaillaan tuomaan Android Oreon Nokia 8:lle ja sen jälkeen muille Nokia-älypuhelimille nopealla aikataululla. Korpelan mukaan tässä vaiheessa ei ole vielä muuta virallista kerrottavaa päivityksiin liittyen, mutta yritys pyrkii aina tuomaan laitteisiinsa parhaan, puhtaimman ja ajatasalla olevan Androidin.

Lähde: Facebook (videon kohdassa 13:15)

AMD julkaisi NVMe RAID -tuen Ryzen Threadripperille ja X399-alustalle

AMD:n NVMe RAID -päivitys on kaikille käyttäjille ilmainen, eikä AMD pelkää piikitellä Inteliä asiasta.

AMD on julkaissut odotetun NVMe RAID -päivityksen X399-alustalleen eli Ryzen Threadripper -prosessoreille. Julkaisu tapahtui viikon myöhässä aiotusta, mutta AMD varoitteli jo ennakkoon, ettei päivää oltu kirjoitettu vielä kiveen.

AMD:n tuore päivitys mahdollistaa teoriassa seitsemän, mutta käytännössä maksimissaan kuuden NVMe SSD -aseman käytön RAID-pakassa. Asemat ovat yhteydessä suoraan Threadripper-prosessoriin, joka asettaa rajan maksimissaan seitsemään PCI Express -laitteeseen ilman erillisiä adaptereita, näytönohjaimet mukaan lukien. Tuettuina tiloina ovat RAID0, RAID1 ja RAID10. RAID1- ja RAID10-tilat tukevat hotswap-ominaisuutta.

NVMe RAID -tuen asentaminen vaatii AMD:n RAIDXpert2 -paketin asentamisen ja emolevyn BIOSin päivittämisen, jonka lisäksi käyttöjärjestelmän on oltava 64-bittinen Windows 10 Creators Update. NVMe-asemia on luonnollisesti oltava vähintään kaksi. RAID-pakan voi muodostaa valintansa mukaan suoraan BIOSista tai AMD:n hallintatyökalulla Windowsista käsin. Olemassaolevia RAID-pakkoja ei voi siirtää suoraan NVMe RAID -pakoiksi, vaan niiden data on otettava talteen ja RAID-pakka on luotava uudelleen.

AMD:n omien testien mukaan Ryzen Threadripperin NVMe RAID -pakkojen suorituskyky kasvaa ainakin IOMeter-testissä lähes lineaarisesti asemien mukaan. RAID0-tilassa kukin uusi asema nostaa lukusuorituskykyä noin 3 Gt/s ja kirjoitusnopeutta noin 2 Gt/s, kun käytössä on Samsungin 512 Gt:n 960 Pro NVMe SSD -asemia. Esimerkiksi kahdella asemalla luku- ja kirjoitusnopeudet ovat noin 7 ja 4 Gt/s, neljällä asemalla 14 ja 8 Gt/s ja kuudella 21 ja 11,5 Gt/s.

Päivitys on ilmainen, jonka myötä AMD onkin innostunut piikittelemään Inteliä yhtiön X299-alustan maksullisesta NVMe RAID -tuesta.

Lähde: AMD

Uusi artikkeli: Kokeiltua: Huawei Watch 2 -älykello

2.10.2017 - 19:20 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (7)

io-tech kokeili Huawein sporttikäyttöön suunnattua Watch 2 -älykelloa.

io-techin lokakuun artikkelikimara rykäistään käyntiin kokeiltua-tyyppisellä jutulla Huawein 4G-yhteydellä varustetusta Watch 2 -älykellosta. Artikkelissa tutustutaan hieman tiivistetymmässä muodossa Android Wear 2.0 -pohjaisen sporttiälykellon keskeisimpiin ominaisuuksiin ja käyttökokemuksiin.

Lue artikkeli: Kokeiltua: Huawei Watch 2 -älykello