Arvonta: Voita Deltaco Gaming pelitarvikkeita (hiiri, näppäimistö, headset)

io-techin ja Deltacon talviarvonnassa palkintoina on päivitys tietokoneen pelivarusteisiin.

Kaupallinen yhteistyö: Arvomme osallistuneiden io-techin käyttäjien kesken Deltaco Gamingin uuden aloittelijoille suunnatun hiiren, näppäimistön, hiirimaton ja headsetin sisältävän pelitarvikesarjan sekä kolme kappaletta pelihiiriä.

Deltaco on Pohjoismaissa toimiva johtava IT-tuotteiden jakelija ja toimittaja ja Deltaco Gaming on yrityksen uusi ja edullinen pelituotemerkki.

Osallistu arvontaan vastaamalla kommentteihin uutisen kommenttilomakkeella tai TechBBS-foorumin kautta, mikä tuote Deltaco Gamingin tuotevalikoimasta vaikuttaa mielenkiintoisimmalta ja oletko aikeissa päivittää omia pelitarvikkeita vuoden 2018 aikana.

Osallistumisaika päättyy 9. helmikuuta klo 23:59. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti profiilista löytyvään sähköpostiosoitteeseen ja yksityisviestillä. Jos arvonnan voittajaa ei tavoiteta kahden viikon kuluessa, arvonta suoritetaan uudelleen.

Onnea arvontaan ja Deltaco Gamingin tuotteet löydät mm. Jimm’sin valikoimista.

Microsoft esitteli yksityisyydensuojaa parantavia ominaisuuksia Windows 10:een

Microsoft tuo Windows 10:een muun muassa uuden Diagnostic Data Viewer -sovelluksen, jolla käyttäjä voi selata ja hallita laitteesta tallennettua diagnostiikkadataa.

Microsoftin Windows 10 -käyttöjärjestelmää on kritisoitu usein vahvoinkin sanankääntein sen suhteesta käyttäjän yksityisyyteen. Nyt yhtiö on esitellyt merkittävän uuden ominaisuuden, joka antaa käyttäjälle paitsi kuvan siitä, mitä kaikkea tietoa käyttöjärjestelmä kerää, myös mahdollisuuden hallita sitä entistä paremmin.

Windows Diagnostic Data Viewer on ohjelma, joka kerää yhteen paikkaan kaiken diagnostiikkadatan, mitä Windowsia käyttävä laite on käyttäjästä kerännyt. Ohjelman avulla käyttäjä voi paitsi selata Windowsin keräämiä tietoja, myös hallita niitä. Ohjelman luvataan näyttävän kaiken pilveen kerätyn datan siitä laitteesta, johon ohjelma asennetaan.

Windows Diagnostic Data Viewer on nyt Windows Insider -käyttäjien testattavana ja se tulee saataville Windows 10:n seuraavan merkittävän päivityksen myötä. Ilmeisesti ohjelmaa ei kuitenkaan tulla asentamaan oletuksena, vaan se tulee itse asentaa Windows Storesta.

Lisäksi Microsoft kertoo päivittäneensä Privacy Dashboardin uudella Activity History -sivulla. Activity History antaa käyttäjälle helpon pääsyn tarkastelemaan kaikkea tietoa, jota käyttäjän Microsoft-tiliin on liitetty. Käyttäjä voi lisäksi hallita Privacy Dashboardin kautta Windowsin yksityisyysasetuksia. Privacy Dashboardiin ollaan lisäksi tuomassa lähitulevaisuudessa muun muassa mahdollisuus yksittäisten tietojen poistoon.

Lähde: Microsoft

Vivo X20 Plus UD:ssä on markkinoiden ensimmäinen näytön alle sijoitettu sormenjälkitunnistin

24.1.2018 - 20:09 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (8)

Vivon uutuuspuhelin tunnistaa näytön päälle asetetun sormen OLED-näyttöpaneelin läpi.

Vivo on julkistanut odotetusti X20 Plus UD -älypuhelimensa, jonka prototyyppiä se esitteli CES-messuilla kuun alussa. Kyseessä on markkinoiden ensimmäinen älypuhelin, joka on varustettu näytön alle sijoitetulla sormenjälkitunnistimella. Tunnistintekniikka on Synapticsin käsialaa. Vastaavien toteutusten voi odottaa yleistyvän myös muiden valmistajien high-end-puhelimissa tämän vuoden aikana.

Teknisesti uutuus perustuu viime lokakuussa julkaistuun X20 Plus -malliin. Suuri 6,43-tuumainen 18:9-kuvasuhteen näyttö perustuu OLED-paneeliin sormenjälkitunnistimen toiminnan mahdollistamiseksi. Laitteen sisuksista löytyy mm. Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri, 128 Gt tallennustilaa, kahden 12 megapikselin sensorin takakamera f1.8-objektiivein sekä 3905 mAh akku.

Vivo X20 Plus UD tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 165,2 x 80 x 7,35 mm
 • Paino: 183 grammaa
 • 6,43″ OLED-näyttö, 1080 x 2160 pikseliä, 18:9
 • Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri (8 x 2,2 GHz Kryo 260, Adreno 512 GPU, X12 LTE-modeemi)
 • 4 Gt RAM-muistia
 • 128 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka
 • LTE-yhteydet, VoLTE, Dual SIM
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
 • 2 x 12 megapikselin takakamera, f1.8
 • 5 megapikselin etukamera, f2.0
 • ES9318 DAC
 • 3905 mAh akku
 • Android 7.1.1 Nougat + FunTouch OS 3.2

Vivo X20 Plus UD:n myynti alkaa Kiinassa helmikuun 1. päivä 3598 yuanin, eli noin 455 euron suositushintaan. Saatavuudesta Kiinan ulkopuolella ei ole toistaiseksi tietoa.

Lähde: Vivo

Intel julkaisi uudet 760p-sarjan SSD-asemat

Intelin 760p-sarjan SSD-asemat on suunnattu NVMe-markkinoiden edullisempaan päähän kilpailukykyistä suorituskykyä unohtamatta.

Intel on rummuttanut viime vuosina kovaa lähinnä 3D XPoint -muisteihin perustuvia SSD-asemiaan. Siitä riippumatta yhtiöllä on kuitenkin vankka kokemus ja valikoima perinteisiä Flash-muisteihin perustuvia SSD-asemia, joihin lukeutuu myös nyt julkaistu Intel SSD 760p.

Intel SSD 760p tulee saataville aluksi 128, 256 ja 512 gigatavun kapasiteeteissa, mutta myöhemmin kuluvan vuosineljänneksen aikana on luvassa myös yhden ja kahden teratavun mallit. 760p-mallit ovat saatavilla vain M.2-liittimeen ja ne tukevat NVMe-protokollaa. M.2-kortit ovat yksipuoleisia teratavuun saakka, mutta kahden teratavun mallissa on muistipiirejä jouduttu lisäämään piirilevyn molemmin puolin, mikä luonnollisesti tekee riittävän jäähdytyksen hoitamisesta normaalia haastavampaa.

Intelin uudet SSD-asemat perustuvat yhtiön omiin 64-kerroksisiin 256 gigabitin TLC 3D NAND -muistipiireihin ja kustomoituun Silicon Motion SM2262 -ohjainpiiriin. Intel ei valitettavasti paljasta paljonko tai minkä tyyppistä välimuistia 760p-sarjan SSD-asemissa käytetään, mutta piirilevyllä on nähtävissä kaksi Micronin valmistamaa DRAM-muistipiiriä.

Nyt julkaistujen 128, 256 ja 512 Gt:n mallien osalta Intel lupaa asemien sarjaluku- ja kirjoitusnopeuksiksi luvataan mallista riippuen 1640 – 3230 Mt/s ja 650 – 1625 Mt/s. Satunnaisluku- ja kirjoitusnopeudet ovat puolestaan 105 000 – 340 000 ja 160 000 – 275 000 IOPSia. SSD-asemien kirjoituskestävyydeksi yhtiö lupaa noin 0,3 DWPD (Drive Writes Per Day), mikä muodostuu 72 teratavun kirjoituskestävyydestä per 128 Gt Flash-muistia viiden vuoden takuulla.

Intelin 760p-sarjan SSD-asemat on suunnattu valloittamaan NVMe-markkinoiden edullisempaa päätyä, mutta aivan halvimpaan luokkaan se ei tule mahtumaan. 128 Gt:n malli on hinnoiteltu verottomana 72,99 dollariin, 256 Gt:n malli 108,99 dollariin ja 512 Gt:n malli 198,99 dollariin. Intelin uutuuksien suorituskykyyn voi tutustua AnandTechin artikkelissa.

Lähde: Intel

Uusi artikkeli: Testissä Huawei Mate 10 Lite

24.1.2018 - 17:06 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (9)

io-tech testasi Huawein keskihintaisen Mate 10 Lite -älypuhelimen.

io-techin tammikuun viidennessä artikkelissa tutustutaan Huawein keskihintaluokkaan sijoittuvaan Mate 10 Lite -älypuhelimeen, joka on varustettu 18:9-kuvasuhteen näytöllä sekä etu- ja takapuolen kaksoiskameroilla.

Samaan aihepiiriin liittyen testasimme kalliimman Mate 10 Pro -mallin viime marraskuun lopulla.

Lue artikkeli: Testissä Huawei Mate 10 Lite

Samsung julkisti uudet 860 PRO- ja 860 EVO SSD-asemat

Uudet asemat tarjoavat parannuksia kaikilla osa-alueilla: suorituskyvyssä, luotettavuudessa, yhteensopivuudessa ja kapasiteetissa.

Samsung on julkistanut odotetusti uudet kuluttaja-asiakkaille tarkoitetut 860 PRO ja 860 EVO SSD-asemansa, jotka korvaavat yli kolme vuotta markkinoilla olleet 850-mallit. Radikaaleja muutoksia ei ole tapahtunut, vaan uudistukset perustuvat lähinnä SSD-levyissä käytetyn tekniikan luonnollisiin kehitysaskeleisiin.

Uusissa 860-sarjan SSD-asemissa käytetään 256 ja 512 gigabitin 64-kerroksisia 3D V-NAND -muistipiirejä ja Samsung ilmoittaa suorituskyvyksi 560 Mt/s perättäislukunopeuden sekä 530 Mt/s perättäiskirjoitusnopeuden. Asemista löytyy lisäksi enimmillään neljä gigatavua LPDDR4 RAM-välimuistia ja yrityksen uusi MJX-ohjainpiiri.

EVO- ja PRO-mallien välisenä erona on PROn kaksinkertainen kirjoituskestävyys sekä flash-muistipiirien tyyppi. PRO-malleissa käytetään MLC-piirejä (multi level cell) ja EVO-malleissa TLC-piirejä (triple level cell).

860 PRO -mallit tulevat saataville perinteisessä 2,5 tuuman formaatissa SATA 6 Gbps -liitännällä varustettuna. Kapasiteettivaihtoehtoja ovat 256 ja 512 Gt sekä 1, 2 ja 4 Tt. 860 EVO -mallit tulevat 2,5 tuuman mallin ohella saataville myös M.2- sekä mSATA-formaateissa. Kapasiteettivaihtoehdot ovat samat kuin PRO-mallissa, joskin pienimmät vaihtoehdot kirjataan 250 ja 500 gigatavuisiksi.

EVO-malliston suositushinnat alkavat Suomessa 111,90 eurosta ja PRO-malliston vastaavasti 156,99 eurosta. Kaikissa malleissa on viiden vuoden takuu. io-techin testiartikkeli aiheesta on luvassa keskiviikkona 24. tammikuuta.

Lähde: Samsung, Anandtech

Intel uskoo löytäneensä syyn satunnaisiin uudelleenkäynnistymisiin Spectre- ja Meltdown-päivitysten jälkeen

Intel aikoo tuoda vakautta arvostavien saataville prosessoreidensa edelliset mikrokoodiversiot, kunnes uudelleenkäynnistysongelmat on korjattu lopullisesti. Edellinen mikrokoodiversio tosin poistaa samalla suojan Spectren toiselta variantilta.

Alkuvuoden polttavimmat puheenaiheet tietoturvan saralla ovat olleet Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuudet, niiden korjaukset ja niistä aiheutuneet komplikaatiot. Etenkin Intelillä on ollut ongelmia päivitystensä kanssa, sillä ne ovat aiheuttaneet paitsi suorituskykyhävikkiä, myös uusia suoraan käyttäjille näkyviä ongelmia.

Kotikäyttäjien kannalta Intelin päivitysten vaikutus suorituskykyyn on käytännössä olematon tai lähes olematon. Päivitysten myötä syntyneet satunnaiset uudelleenkäynnistymiset ovat kuitenkin ongelma, joka näkyy helposti kotikäyttäjänkin arjessa. Intelin mukaan ongelman piti alun perin koskea vain Haswell- ja Broadwell-arkkitehtuureja, mutta sittemmin yhtiö on päivittänyt lausuntoaan koskemaan kaikkia Core-arkkitehtuureita Sandy Bridgestä lähtien.

Intelin tuoreimman lausunnon mukaan yhtiön insinöörit uskovat nyt löytäneensä perimmäisen syyn Haswell- ja Broadwell-arkkitehtuurien uudelleenkäynnistymisongelmaan ja edistyneensä jo huomattavasti sen korjaamisessa. Yhtiö ei kuitenkaan kerro, onko myös muiden Core-arkkitehtuureiden uudelleenkäynnistysongelmat kiinni samasta seikasta tai miten niiden korjaus edistyy.

Lopullista korjausta odotellessa Intel suosittelee, että OEM-valmistajat ja muut yhtiön tuotteita käyttävät palveluntarjoajat lopettavat nykyisten päivitysten jakelun ehkäistäkseen uudelleenkäynnistysongelman leviämistä. Lisäksi Intel toivoo kumppaniensa keskittyvän Haswell- ja Broadwell-prosessoreiden tulevan päivityksen esiversioiden testaamiseen, jotta lopullinen versio saataisiin jakoon mahdollisimman nopeasti.

Lisäksi Intel pyrkii tarjoamaan käyttäjille, joille järjestelmän vakaus on ensisijainen seikka, mahdollisuutta palata käyttämään edellistä versiota prosessorin mikrokoodista siihen saakka, kunnes lopullinen ja ongelmaton mikrokoodiversio on valmis. Mikäli edellinen mikrokoodiversio tuodaan saataville, se tulee asentaa BIOS-päivityksen muodossa. Edelliseen mikrokoodiversioon paluu ei vaikuta Spectren ensimmäisen variantin tai Meltdownin korjauksiin, mutta poistaa suojauksen Spectren kakkosvariantilta.

Lähde: Intel

NVIDIA ohjeistaa myymään näytönohjaimet pelaajille, ei louhijoille

NVIDIA on antanut Euroopassa jälleenmyyjille ohjeistuksen, että GeForce-näytönohjaimet pitäisi myydä ensisijaisesti pelaajille eikä virtuaalivaluuttojen louhijoille.

Saksalainen Computerbase-sivusto raportoi NVIDIAn antaneen ainakin tietyille eurooppalaisille jälleenmyyjille ohjeistuksen, joilla pyritään rajoittamaan näytönohjainten päätymistä pelaajien sijaan virtuaalivaluuttojen louhijoille. Saksalaiset jälleenmyyjät, kuten Caseking, Mindfactory ja Alternate, ovat rajoittaneet nyt saman mallin tilausmäärän kahteen näytönohjaimeen per tilaus.

For NVIDIA, gamers come first. All activities related to our GeForce product line are targeted at our main audience. To ensure that GeForce gamers continue to have good GeForce graphics card availability in the current situation, we recommend that our trading partners make the appropriate arrangements to meet gamers’ needs as usual.

NVIDIA kuitenkin painottaa, että ohjeistus ei missään nimessä ole käsky tai sitä olisi pakollista noudattaa sillä hintakartellit ja hintasuositukset ovat laissa kielletty ja EU:ssa niistä on rangaistuksena massiiviset sakot.

Saksalaiset jälleenmyyjät ovat raportoineet saavansa erityisesti Itä-Euroopan maista jopa satojen näytönohjaimien kertatilauksia. io-techin tietojen mukaan myös Suomesta ollaan halukkaita ostamaan suuria määriä näytönohjaimia kerralla johtuen siitä, että täällä saatavuus on parempi tai sitä ylipäätään on toisin kuin Venäjällä.

Lähde: Computerbase

AMD:n Ryzen-työpöytäprosessorit Vega-grafiikkaohjaimella julkaistaan 12. helmikuuta (Raven Ridge)

AMD:n Raven Ridge -arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen-prosessorit toimivat nykyisillä emolevyillä kunhan niille julkaistaan asianmukaiset BIOS-päivitykset.

AMD antoi CES 2018 -messuilla ensimaistiaiset tulevista Raven Ridgen työpöytäversioista, eli Ryzen-prosessoreista integroidulla Vega-grafiikkaohjaimella. Nyt yhtiö on paljastanut tulevien prosessoreiden tarkemmat tekniset ominaisuudet ja julkaisupäivän.

Ryzen 5 2400G on neliytiminen prosessori, joka kykenee SMT-teknologian avulla suorittamaan samanaikaisesti kahdeksaa säiettä. Prosessoriydinten peruskellotaajuus on 3,6 ja Boost-kellotaajuus 3,9 GHz. Prosessorin grafiikkaohjaimena toimii Vega 11, jossa on nimensä mukaisesti 11 Compute Unit -yksikköä, jotka toimivat parhaimmillaan 1,25 GHz:n kellotaajuudella.

Ryzen 3 2200G on niin ikään neliytiminen prosessori, mutta se ei tue SMT-teknologiaa eli suoritettavien säikeiden määrä jää neljään. Sen prosessoriydinten perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 3,5 ja 3,7 GHz. Grafiikkaohjaimena toimii kahdeksalla CU-yksiköllä varustettu Vega 8, jonka maksimikellotaajuus on 1,1 GHz.

Kumpikin Raven Ridge -arkkitehtuuriin perustuvista prosessoreista sisältää päivitetyn kaksikanavaisen muistiohjaimen, joka tukee aiempia Ryzen-malleja korkeampaa DDR4-2933-nopeutta. Muiden Ryzeneiden tapaan uudet prosessorit ovat kerroinlukitsemattomia.

Prosessoreiden TDP-arvo on vakiona 65 wattia, mutta se voidaan OEM-valmistajan toimesta konfiguroida 45 – 65 watin välimaastoon. Prosessoreiden mukana toimitetaan AMD:n Wraith Stealth -prosessoricooleri.

Uudet Ryzen-prosessorit toimivat nykyisillä 300-sarjan emolevyillä, mikäli emolevyvalmistaja julkaisee sitä tukevan BIOS-päivityksen ja on varustanut emon tarvittavilla näyttöulostuloilla. Suoraan paketista otettaessa tuki Raven Ridge -arkkitehtuurin Ryzen-prosessoreille löytyy vasta myöhemmin julkaistavista 400-sarjan piirisarjoista.

Prosessorit julkaistaan virallisesti 12. päivä helmikuuta.

Lähde: AMD, Ryzen 3 2200G, Ryzen 5 2400G

Uusi artikkeli: Testissä Ryzen Threadripper -cooleri Arctic Freezer 33 TR

io-techin pikaisessa testissä Arcticin Freezer 33 TR -cooleri Ryzen Threadripperille.

Testasimme io-techissä viime syksynä Noctuan NH-U-sarjan Ryzen Threadripper -coolerit, jotka on Suomessa hinnoiteltu 70-80 euroon. Nyt vuorossa on katsaus markkinoiden edullisimpaan Threadripper-cooleriin, joka on saksalaisen Arcticin käsialaa.

Tutustumme artikkelissa pikaisesti coolerin ominaisuuksiin ja asennusprosessiin sekä ajamme lämpötila- ja melumittaukset 16-ytimisellä Ryzen Threadripper 1950X -prosessorilla vakiona ja 3,8 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotettuna.

Vertailukohtana testeissä on mukana Noctuan vastaavan kokoinen ja noin 30 euroa kalliimpi NH-U12S-cooleri.

Lue artikkeli: Testissä Ryzen Threadripper -cooleri Arctic Freezer 33 TR