HWiNFOn päivitys paljasti Whiskey Lake -alustan ja muita uutuuksia

HWiNFOn tuorein päivitys lisäsi myös tuen AMD:n Pinnacle Ridge -prosessoreille ja 400-sarjan piirisarjoille ja auttoi löytämään uutta tietoa Intelin Ice Lakesta.

Tietokoneen osista ja niiden toiminnasta tietoa antavat sovellukset ovat osoittautuneet kerta toisensa jälkeen hyviksi lähteiksi vielä julkaisemattoman raudan osalta. Tällä kertaa tietolähteenä on HWiNFO, jonka viimeisin päivitys paljasti muun muassa uuden Intelin arkkitehtuurin.

HWiNFOn uusin versio kertoo muun muassa parantavansa ohjelmasta jo ennakkoon löytynyttä alustavaa tukea Intelin Ice Lake -arkkitehtuurille. Lisäksi muutoslistauksesta löytyy alustava tuki entuudestaan huomaamatta jääneelle Whiskey Lake -alustalle, sekä AMD:n 400-sarjan piirisarjoille ja Pinnacle Ridge -prosessoreille.

Tom’s Hardware on lisäksi huomannut, että Intel on päivittänyt Ice Lakelle pyhitetyn sivun tuotekatalogissaan. Aiemmin Ice Laken on oletettu olevan esimerkiksi työpöytäversio Cannonlakesta, mutta Intelin päivitetyt verkkosivut paljastavat, että markkinoille aiotaan tuoda ensimmäisinä mobiilikäyttöön suunnatut U- ja Y-sarjojen prosessorit. Intelin koodinimilistauksesta löytyy kuitenkin myös tulevat H- ja S-sarjojen Ice Laket, eli pelkästä mobiiliprosessorista ei ole kyse. Saman koodinimilistauksen Whiskey Lake on  toistaiseksi tarkemmin määrittelemätön ”Client Notebook Platform”, samaan tapaan kuten esimerkiksi tuleva Tiger Lake.

AMD:n 400-sarjan piirisarja on ehtinyt ilmestyä jo PCI SIG:n listauksiinkin ja piirisarjoista tiedetään tällä hetkellä vain, että ne kuuluvat 300-sarjan tavoin Promontory-perheeseen ja että piirisarjan PCI Express 2.0 -väylät on päivitetty 3.0-väyliksi. Pinnacle Ridge on puolestaan koodinimi AMD:n tuleville toisen sukupolven Ryzen-prosessoreille. Prosessorit perustuvat edelleen ensimmäisen sukupolven Zen-arkkitehtuuriin, mutta uutta on ainakin 12LP:ksi päivittynyt valmistusprosessi.

Lähteet: Tom’s Hardware, HWiNFO, Intel (1), (2)

Piparkakkutalokisan äänestys käynnissä

io-techin järjestämässä piparkakkutalokilpailussa äänestetään nyt voittajaa.

Kilpailuun osallistui yhteensä 23 TechBBS-foorumin käyttäjää ATK-aiheisilla piparkakkutaloilla, jotka ovat toinen toistaan mielikuvituksellisempia taideteoksia.

Äänestysaika on 31.12. klo 23:59 asti ja voit antaa äänen kolmelle mielestäsi hienoimmalle talolle.

Äänestä vuoden 2017 hienointa piparkakkutaloa

Opera 50 tekee lopun verkkosivustojen luvattomasta kryptovaluutan louhinnasta

Useat verkkosivustot louhivat kryptovaluuttoja vierailijan prosessorilla kysymättä lupia koneen käyttäjältä.

Yhä useampi verkkosivu on jäänyt viime aikoina ”kiinni” kryptovaluuttojen louhinnasta sivustolla vierailevien prosessoreilla. Pahimmissa tapauksissa valuuttaa louhitaan senkin jälkeen, kun vierailu itse sivustolla on jo päättynyt ja selain suljettu.

Opera on kertonut blogissaan, että yhtiön selaimen 50. versio tulee sisältämään teknologian, joka estää verkkosivustojen luvattoman louhintaoperaation käyttäjän koneella. Yhtiön blogin mukaan esto perustuu selaimen päivitettyyn, sisäänrakennettuun mainosblokkeriin. Yhtiö ei kerro tarkemmin miten esto on toteutettu, vaan tyytyy vain toteamaan sen perustuvan päivitettyihin mainosblokkaussääntöihin.

Opera 50 on saatavilla tällä hetkellä beetaversioksi laskettavana Release Candidate -versiona. Opera 50 RC perustuu Chromiumin versioon 63.0.3239.84.

Lähde: Opera Blogs

Video paljastaa lisätietoja Intelin ja AMD:n MCM-prosessorista

MCM-prosessori yhdistää samalle alustalle Intelin Core-prosessorin ja AMD:n Radeon Vega -grafiikkaohjaimen.

Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi sen omaan prosessoriin ja AMD:n grafiikkapiiriin perustuvaa MCM-prosessoria (Multi-Chip Module). MCM-prosessori tullaan julkaisemaan osaksi 8. sukupolven Core-sarjaa.

Thaimaalainen vloggaaja Tum Apisak on julkaissut videon, joka paljastaa uutta tietoa tulevasta Core i7-8709G -nimellä tunnistuvasta MCM-prosessorista. Futuremarkin 3DMark-testiohjelmien SystemInfo-työkalun kautta saatujen tietojen mukaan 4-ytimisen ja kahdeksaa säiettä HyperThreading-teknologian avulla tukevan prosessorin perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 3,1 ja 3,9 GHz. Prosessori perustuu Kaby Lake -arkkitehtuuriin.

Grafiikkapiiri on saman tietolähteen mukaan toistaiseksi nimeltään AMD Radeon Vega M Graphics. Grafiikkapiirin kellotaajuus on 1,19 GHz ja sen rinnalta 1024-bittisen muistiväylän jatkeena on 4 Gt 800 MHz:n HBM2-muistia. Valitettavasti työkalu ei paljasta esimerkiksi Compute Unit -yksiköiden määrää.

Lähde: TechPowerUp

AMD julkaisi avoimen lähdekoodin Vulkan-ajurin Linux-käyttöjärjestelmille

Avoimen lähdekoodin Vulkan-ajuri on tarkoitettu käytettäväksi sekä suljettujen että avointen kuluttaja- ja ammattilaisajureiden kanssa.

AMD kertoi Radeon Software Adrenalin Edition -ajureiden julkaisun yhteydessä tuovansa Linux-puolelle avoimeen lähdekoodiin perustuvan Vulkan-ajurin. Nyt lupaus on täytetty, sillä ajurin ensimmäinen versio on julkaistu GitHubissa.

AMD:n mukaan sen avoimeen lähdekoodiin perustuva ajuri tukee virallisesti kaikkia GCN-arkkitehtuureihin perustuvia Radeon-, FirePro Workstation Wx000-, Radeon Pro WWX x100- ja Radeon Pro 400/500 -näytönohjaimia. Ajuria voidaan hyödyntää osana sekä kuluttaja- että ammattilaiskäyttöön suunnattuja ajureita. Virallisesti ajuri tukee 64-bittisiä Ubuntu 16.04.3- ja RedHat 7.4 -distroja.

Vaikka Vega-sarja on tuettu, ei ajureiden LLPC  (LLVM-Based Pipeline Compiler) tue vielä geometria- ja tesselaatiovarjostimia normaalisti kyseisen sarjan näytönohjaimilla. Lisäksi APU-piirien grafiikkaohjainten tuki on vielä vaiheessa. Kummatkin rajoitukset pyritään korjaamaan tulevissa  versioissa mahdollisimman pian.

Ajurin ensimmäinen versio tukee Vulkan-rajapinnan 1.0-versiota 30 laajennoksen kera ja Radeon GPUProfiler -ohjelmaa. Tuettuina ovat myös Radeon GPUProfiler -ohjelma sekä mid-command buffer preemption -ominaisuus ja SR-IOV-virtualisointituki. Tuleviin versioihin luvataan tässä vaiheessa tuki Vulkanin uusille versioille, rautapohjaisten suorituskykylaskureiden tuki RenderDocille, LLPC:n optimointi kääntöaikojen optimoimiseksi ja GPU-rajoitteisen suorituskyvyn parantamiseksi sekä erilaiset suorituskykyoptimoinnit prosessorirajoitteisiin tilanteisiin.

Lähde: GitHub / AMDVLK

Osallistu Cooler Masterin & Jimm’sin käyttäjäkyselyyn

Koteloaiheisiin kysymyksiin vastanneiden kesken arvotaan Cooler Master -tuotteita.

Cooler Master on kiinnostunut kuulemaan suomalaisten tehokäyttäjien ja io-techin lukijoiden mielipiteitä liittyen PC-koteloihin ja trendeihin. Yhteistyössä Jimm’sin kanssa toteutettavassa kyselyssä aiheet käsittelevät muun muassa kotelon kokoa, ominaisuuksia ja RGB-valaistusta.

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan 250 € ja 500 € arvosta omavalintaisia Cooler Master -tuotteita. Vastausaikaa on 2.1.2018 klo 12 asti, arvonnan voittajat julkistetaan Jimm’sin TechBBS-viestiketjussa ja heihin otetaan foorumilla yhteyttä henkilökohtaisesti yksityisviestillä.

Osallistu kyselyyn

Onnea arvontaan!

OnePlus 5 sai jouluksi Android Oreoon perustuvan OxygenOS 5.0 -päivityksen

25.12.2017 - 14:10 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (7)

Android Oreo on nyt saatavilla OnePlus 5 -puhelimiin.

OnePlus on julkaissut ”joululahjana” OnePlus 5 -käyttäjille OxygenOS 5.0 -päivityksen. Marraskuun lopulla yritys päivitti vanhemmat OnePlus 3- ja 3T -puhelimet samaiseen OxygenOS:n 5.0-versioon. Samalla käyttöjärjestelmä päivittyy odotettuun Android 8.0 Oreo -versioon ja päivityspakettiin sisältyy myös Androidin joulukuun tietoturvapäivitykset.

Android Oreo ja OxygenOS-käyttöliittymän uusi 5.0-versio tuovat mukanaan mm. uudistetun kamerakäyttöliittymän, kaunistusefektin Portrait-kuvaustilaan, Places-välilehden galleriasovellukseen, Notification dots -ilmoitustäplät, Autofill-ominaisuuden, optimointeja Shelf-näkymään, kuvien latausmahdollisuuden Shot on OnePlus -palveluun, historiatoiminnon laskimeen, hälytyskalenteri-toiminnon kelloon, rinnakkaissovellukset-ominaisuuden, uuden pika-asetusten ja Lift-up-näytön ulkoasun ja uuden Adaptive-tilan näytön asetuksiin.

OnePlus aloitti päivityksen syöttämisen perjantaina ja se saapuu puhelimiin vaiheittain muutaman päivän kuluessa. Päivityksen koko on runsaat 1,5 gigatavua, joten WiFi-yhteyden käyttö on suositeltavaa. Koska kyseessä on Androidin suurempi versiopäivitys, kannattaa varmuuskopiointia ja puhelimen nollausta harkita mahdollisten ongelmien ilmetessä.

Lähde: OnePlus

Hyvää joulua!

io-tech toivottaa lukijoilleen hyvää ja rauhallista joulua!

Takana on kiireinen, mutta sitäkin antoisampi io-techin ensimmäinen vuosi. Paljon on ehtinyt tapahtua vuoden aikana, mutta nyt on aika rauhottua hetkeksi viettämään joulua. Välipäivinä julkaisemme vielä testin Applen iPhone X:stä ja runsaasti suosiota keränneeseen Bitcoin-teemaan uuden videon.

Joulukuun aikana TechBBS-foorumiyhteisössä on kerätty rahaa Pelastusarmeijan joulupatakeräykseen, josta saatavat varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina vähäosaisille perheille ja muille Suomen vähävaraisille ihmisille. TechBBS:n nettipataan on kerätty jo yli 10 000 € potti, joka on samalla kirkkaasti suurin eri yhteisöiden keräämistä poteista, vaikka kyseessä ei varsinaisesti olekaan kilpailu.

Osallistu keräykseen: TechBBS:n nettipata

TechBBS-foorumilla on myös edelleen käynnissä vuotuinen piparkakkutalokilpailu, johon voi osallistua omalla ATK-aiheisella teoksellaan keskiviikkoiltaan asti. Kilpailussa on hyviä palkintoja mm. Huaweilta, Kingstonilta ja Jimm’siltä.

Osallistu kilpailuun: TechBBS – Piparkakkutalokisa 2017

io-techin kanssa yhteistyössä toimiva Hinta.fi-hintavertailu listaa uudella Tarjoukset-sivulla joulun ja välipäivien parhaat tekniikkatuotteiden tarjoukset palvelussa mukana olevista verkkokaupoista. Sivulta löytyy kaikki tuotteet, joiden hinta on laskenut viimeisen viikon aikana yli 5 %.

Tuotteet voi järjestää esimerkiksi suosion tai suurimman alennusprosentin mukaan. Lisäksi tarjoustuotteita on mahdollista rajata alennusprosentin, hinnan, tuotekategorian tai valmistajan mukaan.

 

Saksasta lähes kilon kuparinen nesteblokki Threadripperille

Saksalaisen Watercoolin AMD:n Threadripper-prosessoreille suunniteltu kuparinen Heatkiller IV Pro -nesteblokki painaa 900 grammaa.

AMD:n 12- ja 16-ytimisten Ryzen Threadripper -prosessoreiden TDP-arvo on vakiona 180 wattia ja ylikellotettuna lähes 300 wattia. Testasimme io-techissä aiemmin syksyllä Noctuan Threadripper-coolerit, joilla 1950X-prosessorin lämpötila saatiin vakiona pidettyä 55-60 asteessa, mutta 3,8 GHz:iin ylikellotettuna lämpötila nousi 80-90 asteeseen.

Watercoolin varta vasten Threadripperille suunnitellun Heatkiller IV Pro -nesteblokin kokonaan kuparinen versio painaa noin 900 grammaa ja sen kylmälevy peittää kokonaan Threadripperin massiivisen lämmönlevittäjän. Letkulähdöt ovat kooltaan G1/4″ ja ne on sijoitettu 25 mm:n etäisyydelle toisistaan.

Saatavilla on myös kevyempi, mutta kalliimpi 500 gramman versio akryylista valmistetulla kannella. Kuparisen blokin hinta on Watercoolin verkkokaupassa 89,95 € ja akryylikantisen blokin hinta on 99,95 €.

Tammikuussa testissä Arcticin Threadripper-jäähy. Coolerin pohjan koko vs lämmönlevittäjä 🤔

Julkaissut io-tech 21. joulukuuta 2017

Aiheeseen liittyen, testaamme io-techissä tammikuussa Arcticin Freezer 33 TR -coolerin Threadripperille.

Uusi artikkeli: Testissä Asus ROG Maximus X Apex & ASRock Z370 Taichi

22.12.2017 - 14:07 / Sampsa Kurri Kommentit (17)

io-techin testissä Asuksen virittelijöille suunnattu ROG Maximus X Apex ja ASRockin jokapaikan höylä Z370 Taichi.

Otimme lukijapalautteen pohjalta vielä kaksi kiinnostavaa Z370-emolevyä testiin, joista toinen on raskaampaankin ylikellottamiseen suunnattu 350 euron hintainen Asuksen ROG Maximus X Apex ja toinen ominaisuuksiinsa nähden hinta-laatu-suhteeltaan mielenkiintoinen 235 euron hintainen ASRockin Z370 Taichi.

Esittelemme artikkelissa emolevyjen avainominaisuudet, mittaamme käyttöjännitteet ja Core i7-8700K -prosessorin lämpötilan vakiona sekä kokeilemme prosessorin ylikellottamista 4,9 GHz:iin. Lisäksi mukana on molemmilla emolevyillä DDR4-muistien ylikellotustestit yli DDR4-4000-nopeuksille.

Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Maximus X Apex & ASRock Z370 Taichi