AMD valmistelee 16-ytimistä tehoprosessoria – Ryzen 9?

13.5.2017 - 11:56 / Sampsa Kurri Tietotekniikka Kommentit (33)

Kevään aikana liikkuneet huhut AMD:n tehoprosessoreista ovat tarkentumassa. 16-ytimisestä Engineering Sample -testiprosessorista on nyt tehty ensimmäinen havainto.

Videocardz-sivusto julkaisi listan tuoreista AMD:n Engineering Sample -prosessoreiden koodeista, joista osa löytyy myös SiSoft Sandra -testiohjelman tulostietokannasta.

Mielenkiintoisin havainto on 2D3101A8UGAF4_36/31_N-koodillinen testiprosessori, josta voidaa tulkita, että kyseessä 2. sukupolven testiprosessori ja piisirun B-stepping, ytimiä on käytössä 16 kappaletta ja se toimii 3,1 GHz:n perustaajuudella ja 3,6 GHz:n Turbo-taajuudella.

16-ytimiset ja SMT-ominaisuudella 32 säiettä tukevat prosessorit on testattu AMD:n Whitehaven-alustalla, joka viittaa yrityksen omaan X399-piirisarjaan perustuvaan referenssiemolevyyn. Prosessorin koodinimi tai myyntiin saapuvien prosessoreiden viralliset mallinimet eivät vielä ole tiedossa.

32-ytiminen Naples ja LGA SP3 -kanta

Teknisesti uudet tehoprosessorit tullaan toteuttamaan MCM-konfiguraatiossa (Multi-chip module) eli istuttamalla kaksi 8-ytimistä samalle LGA SP3r2 -kantaiselle hartsialustalle. Käytössä on siis yhteensä neljä CPU-kompleksia eli CCX:ää, joista voidaan muokata 12- ja 10-ytimiset mallit kytkemällä ytimiä pois käytöstä. AMD:n tulevissa Naples-koodinimellisissa 32-ytimisissä palvelinprosessoreissa on yhdistetty neljä 8-ytimistä piisirua LGA SP3 -kantaan.

Koska Intel on julkaisemassa 6-, 8-, 10- ja 12-ytimiset Skylake-X-koodinimelliset tehoprosessorinsa Core i9 -sarjan malleina, olisi AMD:n vastaaville tehoprosessoreille looginen nimi Ryzen 9.

Julkaisuaikataulusta ei ole toistaiseksi tiedossa, mutta näyttäisi siltä, että AMD tulee kilpailemaan Intelin uuden Skylake-X-koodinimellisen 12-ytimisen Core i9-7920X -tehoprosessorin kanssa 16-ytimellä.

Lähde: Videocardz

Intelin uudet Skylake-X-tehoprosessorit nimetään Core i9 -sarjaksi

13.5.2017 - 10:29 / Sampsa Kurri Tietotekniikka Kommentit (85)

Intel julkaisee kesäkuussa uudet Kaby Lake-X- ja Skylake-X-koodinimelliset tehoprosessorit ja X299-piirisarjan.

Myyntiin on tulossa yhteensä kuusi mallia, joista kaksi on neliytimisiä Kaby Lake-X-prosessoreita, jotka nimetään Core i7 -sarjan malleiksi ja neljä muuta ovat Skylake-X-koodinimellisiä 6-, 8-, 10- ja 12-ytimisiä Core i9 -sarjan malleja.

Kaby Lake-X-prosessoreissa on käytössä sama piisiru kuin nykyisissä kuluttajaluokan Kaby Lake -koodinimellisissä LGA 1151 -kantaisissa 7. sukupolven Core -prosessoreissa, mutta grafiikkaohjain on poistettu käytöstä ja piisirut on istutettu uudelle LGA 2066 -kantaiselle hartsialustalle. Käytössä on siis kaksikanavainen muistiohjain, 16 PCI Express -linjaa ja prosessoreiden TDP-arvo on 112 wattia.

Skylake-X-prosessoreissa on käytössä 12-ytiminen piisiru, josta on kytketty ytimiä, L3-välimuistia ja PCI Express -linjoja pois käytöstä eri malleihin. Core i9 -sarjan malleiksi nimettävissä prosessoreissa on käytössä nelikanavainen DDR4-muistiohjain ja niiden TDP-arvo on jopa 160 wattia.

Suorituskykyisin malli on 12-ytiminen ja Hyper-Threading-ominaisuuden myötä 24 säiettä tukeva Core i9-7920X, jossa on käytössä 16,5 megatavun L3-välimuisti ja 44 PCI Express -linjaa. Lippulaivanmallin kellotaajuuksia ei ole vielä paljastettu, mutta 10-ytiminen Core i9-7900X -malli toimii 3,3 GHz:n perustaajuudella ja maksimissaan 4,3 GHz:n Turbo 2.0 -taajuudella ja 4,5 GHz:n Turbo 3.0 -taajuudella.

Intelin uusien tehoprosessoreiden hinnoittelusta ei ole vielä tietoa, mutta oletettavasti ainakin 12- ja 10-ytimiset mallit tulevat edelleen maksamaan jotain 1000-2000 euron välimaastosta. Nähtäväksi jää, onko AMD:n 8-ytimisten Ryzen 7 -prosessoreiden aggressivinen hinnoittelu pakottanut Intelin laskemaan esimerkiksi 8-ytimisen Core i9-7820X -mallin hinnan selvästi alle 1000 euroon. Tähän asti Intelin 8-ytimiset tehoprosessorit on hinnoiteltu 999-1089 dollariin eli Suomessa reiluun 1000 euroon.

 

Kolmivaiheinen julkaisu kesäkuussa

LGA 2066 -kantaisille prosessoreille tullaan julkaisemaan uusi X299-piirisarja ja emolevyvalmistajat tulevat esittelemään mallejaan 30. toukokuuta Taiwanissa järjestettävillä Computex-messuilla.

The new ultimate motherboard is coming… Featuring an unholy amount of groundbreaking features to set new standards, can you guess what model it is? Stay tuned for more! #MSI #TrueGaming

Julkaissut MSI Gaming 8. toukokuuta 2017

MSI on ehtinyt jo kiusoittelemaan uudella X299-emolevyllään Facebookissa.

Virallisesti Intel tulee julkaisemaan uudet prosessorinsa 12. kesäkuuta E3-messujen yhteydessä järjestettävässä PC Gaming Show -tapahtumassa, jolloin päättyy myös median salassapitovelvollisuus testitulosten osalta. Myyntiin uudet prosessorit ja emolevyt saapuvat 26. kesäkuuta.

Intel tulevista tehoprosessoreista ja X299-emolevyistä voi keskustella TechBBS-foorumille perustetussa viestiketjussa.

Lähde: Anandtech Forums

HP:n kannettavien Conexant-ääniajureista löytyi keylogger

12.5.2017 - 19:22 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (9)

Keylogger on ohjelma, joka tallentaa kaikki näppäinpainallukset ja mahdollistaa siten esimerkiksi salasanojen onkimisen. HP:n tapauksessa keylogger löytyy Conexantin yhtiölle kustomoimien ajureiden osasta.

Suuret tietokonevalmistajat joutuvat aika ajoin enemmän tai vähemmän suurten kohujen kohteeksi erinäisten tietoturvaongelmien vuoksi. Tällä kertaa vuorossa on HP, jonka kannettavista on löytynyt esiasennettu keylogger-ohjelma. Keylogger on ohjelma, joka tallentaa kaikki tietokoneen näppäinpainallukset ja mahdollistaa siten esimerkiksi salasanojen onkimisen.

HP:n kannettavista löytyvän keylogger-ohjelman takaa löytyy muun muassa äänipiirejä valmistava Conexant. Tarkemmin kyse on sen HP:lle kustomoitujen äänipiirin ajureiden MicTray.exe- / MicTray64.exe-ohjelmasta, jonka tarkoitus on seurata tiettyjä näppäinyhdistelmiä ja pikanäppäimiä ainakin mikrofonin toimintaan liittyen.

Tuntemattomasta syystä pelkän näppäinyhdistelmien tarkkailun sijasta MicTray tallentaa kaikki näppäinpainallukset salaamattomina lokitiedostoon. Todennäköisin selitys toiminnalle on jokin testikäyttöön tarkoitettu ominaisuus ajureiden kehityksen yhteydessä, mutta sen päätyminen osaksi käyttäjille tarkoitettuja ajureita on selittämätön erehdys.

Jos tietoturvaongelmasta haluaa löytää jotain positiivista, MicTrayn luoma lokitiedosto ylikirjoitetaan jokaisella tietokoneen käynnistyskerralla ja sen sisältämien tietojen hyödyntäminen vaatii jonkinlaisen pääsyn koneeseen joko fyysisesti tai verkon välityksellä.

Keyloggerin Conexantin ajureista löysi sveitsiläinen tietoturvayhtiö Modzero. Modzeron mukaan keylogger on ollut osana esiasennettuja sekä HP:n sivuilta ladattavia Conexantin ääniajureita jo pitkään ja ne on allekirjoitettu yhtiön toimesta jouluna 2015. On mahdollista, että vastaava haitake löytyy myös muille valmistajille kustomoiduista Conexantin ääniajureista, mutta sitä ei ole vielä kyetty varmistamaan.

Päivitys:

HP on julkaissut päivityksen, joka poistaa keyloggerin ja sen luoman lokitiedoston, kertoo ZDNet.

Uusi artikkeli: Testissä Kaby Lake + GeForce GTX 10 -peliläppärit (Asus, HP & Lenovo)

12.5.2017 - 17:18 / Sampsa Kurri Tietotekniikka Kommentit (25)

Io-techin testiin saapui kevään uudet pelikannettavat Kaby Lake -prosessorilla ja GeForce GTX 10 -sarjan näytönohjaimella Asukselta, HP:lta ja Lenovolta.

Mukana ovat Asuksen ROG G701VIK-, HP:n Omen 17- ja Lenovon Legion Y720 -pelikannettavat, joiden hintahaarukka Suomessa on 1700 eurosta 3300 euroon. Kaikki kannettavat on varustettu Full HD -resoluution näytöllä ja niiden sisuksista löytyy Intelin Kaby Lake -koodinimellinen neliytiminen Core i7 -mobiiliprosessori sekä NVIDIAn GeForce GTX 10 -sarjan näytönohjain.

Artikkelissa esitellään kaikkien kolmen pelikannettavan ominaisuudet sekä testataan suorituskykyä prosessori- ja 3D-testeissä. Mukana on lisäksi tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset.

Lue artikkeli: Testissä Kaby Lake + GeForce GTX 10 -peliläppärit (Asus, HP & Lenovo)

Fractal Design esitteli uudet Celsius-sarjan valmisnestecoolerit prosessorijäähdytykseen

11.5.2017 - 13:56 / Juha Kokkonen Tietotekniikka Kommentit (9)

Fractal Design esitteli uuden Celsius-nestecoolerimalliston, joka koostuu 240 ja 360 mm:n jäähdyttimiin perustuvista malleista.

Fractal Design on päivittänyt nestejäähdytystuotteidensa mallistoa uudella Celsius-sarjalla, johon kuuluu ainakin aluksi kaksi tuotetta: Celsius S24 ja S36. Uudet esitäytetyt ja käyttövalmiit järjestelmät ovat suunniteltu tarjoamaan parasta mahdollista jäähdytystehoa minimaalisella äänentuotolla.

Celsius-malleista pienempi S24 on varustettu 240 mm jäähdyttimellä ja S36 vastaavasti 360 mm jäähdyttimellä. Toisin kuin Kelvin-sarjan malleissa, jäähdyttimien materiaali on alumiinia. S24:ssä jäähdyttimen paksuudeksi kerrotaan 31 ja S36:ssa 30 mm. Muilta osin komponentit ovat molemmissa malleissa identtisiä.

400 mm pitkät suojapunoksella päälystetyt kumiletkut ovat kiinteästi asennettuna blokkiyksikköön, mutta standardimallisilla kierrettävillä G 1/4″ -liittimillä kiinni jäähdyttimen päässä, joten käyttäjä voi halutessaan liittää kiertoon lisäkomponentteja, kuten näytönohjainblokin.

Celsius-mallien blokkiyksiköissä käytetään Asetekin viidennen sukupolven kuparikylmälevytekniikkaa. Blokin sisältämä pumppu on keraamisesti laakeroitu ja sen pyörimisnopeusalue on 1950 – 3150 kierrosta minuutissa sekä melutaso 20 dBA täydellä nopeudella. Valmistaja kertoo käyttäneensä blokkiyksikössä laadukkaita äänenvaimennusmateriaaleja, joiden avulla pumpun käyntiäänestä on saatu entistä hiljaisempi.

Celsius-coolereiden mukana toimitetaan Fractal Designin Dynamic X2 -sarjan 120 mm PWM-tuulettimet, joiden kierrosalue on 500-2000 RPM (maks: 32,2 dBA, 87,6 CFM). Sekä tuulettimien että pumpun nopeuden voi valita joko lämpötilaohjatun automaattitilan tai käyttäjän PWM-ohjauksen väliltä. Tuulettimien PWM-hubi on sijoitettu jäähdyttimen letkuliitäntöjen väliin.

Celsius-sarjan coolerit ovat yhteensopivia kaikkien nykyaikaisten AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa. Fractal Design lupaa Celsius-sarjan coolereilleen viiden vuoden takuun (jos järjestelmää laajennetaan, takuu koskee vain yksittäiskomponentteja). Celsius S24:n suositushinta on 124,99 euroa ja S36:n 134,99 euroa.

Lähde: Fractal Design (1)(2)

NVIDIA esitteli Tesla V100 -kiihdyttimen

10.5.2017 - 20:34 / Sampsa Kurri Tietotekniikka Kommentit (24)

NVIDIAn toimitusjohtaja Jensen Huang esitteli GTC-konfrenssin keynote-esityksessä Tesla V100 -kiihdyttimen suorituskykyiseen laskentaan.

Käytössä on Volta-arkkitehtuuriin perustuva GV100-grafiikkapiiri, joka rakentuu 21,1 miljardista transistorista ja sen pinta-ala on 815 neliömillimetriä. Grafiikkapiiri valmistetaan TSMC:n 12 nanometrin FFN-prosessilla, joka on kustomoitu NVIDIAlle ja piisiru on niin iso kuin valmistuksessa käytettävä fotolitografia tällä hetkellä mahdollistaa.

Tesla V100:n grafiikkapiiri toimii 1455 MHz:n Boost-taajuudella ja siitä on kytketty pois käytöstä neljä SM-yksikköä eli käytössä on 5120 CUDA-ydintä ja 320 tekstuuriyksikköä. Grafiikkapiirin rinnalla on 16 gigatavua Samsungin valmistamaa HBM2-muistia, joka tarjoaa muistiväylän kaistanleveydeksi  900 gigatavua / sekunnissa. Todellisuudessa GV100-grafiikkapiirissä on 84 SM-yksikköä ja erikseen 5376 FP32-ydintä ja 5376 INT32-ydintä, 2688 FP64-ydintä, 672 Tensor-ydintä ja 336 tekstuuriyksikköä.

Uutta V100:n SM-yksiköissä ovat Tensor-ytimet. Tensor-ytimet ovat koneoppimiselle pyhitettyjä yksiköitä, jotka ovat erikoistuneet tensoreiden laskentaan. Käytännössä kukin Tensor-ydin suorittaa ”D = A x B + C” -laskutoimituksia 4 x 4 -matriiseilla ja kykenee yhteensä 64 FMA-operaatioon ((Fused Multiply-Add) FP16-kertolasku, FP32-akkumulaatio) kellojaksossa. NVIDIAn mukaan erikoistuneet yksiköt mahdollistavat peräti 12-kertaisen suorituskyvyn viime sukupolven P100:n nähden opetus- ja päättelytehtävissä (FP32) tai kuusinkertaisen suorituskyvyn syväoppimisessa (FP16).

FP32-suorituskyvyksi kerrottiin 15 TeraFLOPSia ja FP64-suorituskyvyksi 7,5 TeraFLOPSia.

SXM2-kokoluokan kiihdyttimessä piirilevyllä on BGA-koteloitu interposer-alusta, jonka päällä on GV100-grafiikkapiiri ja HBM2-muistit. Grafiikkapiirin molemmilla puolin on virransyöttö. Tesla V100 on yhteydessä muihin grafiikkapiireihin NVLink 2-väylän kautta, joka mahdollistaa teoriassa maksimissaan 300 Gt/s tiedonsiirtonopeuden. Maximum Performance -tilassa kiihdyttimen TDP-arvo on 300 wattia.

Tesla V100:n tutkimus- ja kehitysbudjetiksi kerrottiin 3 miljardia dollaria. Kiihdyttimet ovat käytössä muun muassa 149 000 dollarin hintaisessa neuroverkkojen käsittelyyn tarkoitetussa DGX-1V-supertietokoneessa, joka on varustettu kahdeksalla Tesla V100:lla.

Lähde: NVIDIA

SK Hynix esitteli GDDR6-muistipiirejä GTC-konferenssissa

10.5.2017 - 13:31 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (30)

GDDR6-muistit lähes kaksinkertaistavat nopeuden GDDR5-muisteihin nähden ja ne tulevat saataville ensi vuoden alkupuolella.

Vaikka Micron ja Samsung ovat aiemmin puhuneet paljon tulevista GDDR6-muisteista, oli SK Hynix ensimmäinen valmiita muistipiirejä esitellyt valmistaja. Viime kuussa julkaistussa lehdistötiedotteessa yhtiö kertoi ajoittaneensa GDDR6-muistipiirien saatavuuden nimeämättömän näytönohjainvalmistajan aikatauluihin sopivasti ensi vuoden alkuun.

Nyt edellä mainituksi nimeämättömäksi näytönohjainvalmistajaksi on käytännössä varmistunut NVIDIA, sillä SK Hynix esitteli GDDR6-muistiteknologiaa ja itse muistipiirejä NVIDIAn GPU Technology Conference -tapahtumassa. Yhtiön edustajat eivät kuitenkaan suostuneet vielä varmistamaan HardwareLuxx-sivustolle NVIDIAn olevan lehdistötiedotteen nimetön valmistaja tai edes yksi muisteja tulevaisuudessa käyttävistä yhteistyökumppaneista.

GDDR6-muistit tulevat saataville aluksi 8 gigabitin kapasiteetilla, mutta myöhemmin on luvassa myös 16 Gb:n piirejä. 8 Gb:n muistipiireillä muistikapasiteetti on esimerkiksi 128-bittisellä muistiväylällä on minimissään 4 gigatavua, 256-bittisellä 8 Gt ja niin edelleen. Muistinopeudet ovat puolestaan tässä vaiheessa maksimissaan 16 Gbps, mikä tarkoittaa esimerkiksi 256-bittisellä muistiväylällä 512 Gt/s:n ((16 Gbps/pin * 32 pin * 8 kpl) / 8 = 512 Gt/s) muistikaistaa.

Suomalainen Haikara-älykello saavutti joukkorahoitustavoitteensa reilusti alle vuorokaudessa

10.5.2017 - 12:59 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (34)

Suomalaisen Haikara-älykellon joukkorahoituskampanja saavutti tavoitteensa vuorokaudessa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, toimitusten pitäisi alkaa vuoden lopussa.

Suomalainen Haikara-älykello on saavuttanut joukkorahoituskampanjansa tavoitteen selvästi alle vuorokaudessa. Eilen iltapäivällä alkaneen Indiegogo-rahoituskampanjan minimitavoite on 75 000 dollaria ja kampanja-ajaksi määritelty kuukausi. Samalla yritys on ilmoittanut kampanjasivuillaan myös uusia tarkempia tietoja laitteestaan.

Haikara-kellon runko on valmistettu messinkiseoksesta ja se on tarjolla neljällä eri viimeistelyllä – mattamustana, kiillotettuna teräksenvärinä, kullanvärisenä sekä ruusukullanvärisenä. Lisäksi saatavilla on kristallein koristeltu erikoismalli. IP68-suojatun runko-osan kerrotaan olevan alle 10 mm paksu ja halkaisijaltaan 44 mm. Kellon nahkahihna on standardinmukaista 22 mm leveää kokoa ja se on käyttäjän vaihdettavissa. Haikara tarjoaa myös useita erilaisia hihnoja 59 euron hintaan (Indiegogo-kampanjan yhteydessä 39 €).

Haikara-älykellon kerrotaan olevan suunnattu erityisesti tyylitietoisille käyttäjille, joille laaduntuntu ja vain keskeisimmät digitaaliset ominaisuudet ovat tärkeitä. Suomalaisen Korulabin suunnittelema käyttöjärjestelmä on tehty erittäin kevyeksi ja sen kerrotaan tarvitsevan vain 512 kilotavua RAM-muistia. Järjestelmän kerrotaan voivan olevan lepotilassa 98 % ajasta, vaikka kellotaulua päivitetään sekunnin välein. Rautapuolella Haikara-kellosta löytyy halkaisijaltaan 400 pikselin AMOLED-näyttö, Bluetooth 4.2 LE -yhteys, kiihtyvyysanturi sekä 200 mAh akku, jonka luvataan tarjoavan viikon toiminta-ajan normaalissa käytössä.

Haikaran keskeisenä ominaisuutena ovat muotoilija Harri Koskisen suunnittelemat kellotaulut, joiden animointi on toteutettu 50 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Lisää kellotauluja voi ladata yhteyssovelluksen kaupasta. Ohjelmiston mahdollistamat toiminnot ovat tällä tietoa varsin rajatut. Kellon esittelysivun mukaan se kykenee lähinnä vaimentamaan ja paikantamaan puhelimen sekä värisemään, kun puhelimeen saapuu tärkeitä ilmoituksia tai hälytyksiä. Toistaiseksi ei ole tietoa, osaako kello seurata esimerkiksi käyttäjän liikkumista. Yhteysohjelma toimii Android- ja iOS-laitteissa ja päivitykset asentuvat kelloon langattomasti.

Kaupassa Haikara-kellojen myyntihinnan arvioidaan asettuvan 299-499 euron haarukkaan, mutta joukkorahoituskampanjan yhteydessä omansa voi tällä hetkellä tilata edullisimmillaan 199 dollarilla. Haikara-kellon valmistuksen ja toimitusten on tavoitteena alkaa ensi joulukuussa. Tuotesivulla mainitaan ”Made in Finland”, eli kello valmistetaan mitä ilmeisimmin Suomessa.

Lähde: Indiegogo, Haikara

Nokia 3310 saapuu myyntiin toukokuun lopulla 59 eurolla

10.5.2017 - 11:30 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (17)

Legendaarisen 3310:n seuraaja saapuu Suomessa myyntiin kesäksi.

HMD Global Oy on tänään ilmoittanut, että Nokia 3310 -peruspuhelimen myynti alkaa Suomessa 31. toukokuuta. Puhelimen suositushinta tulee olemaan 59 euroa, vaikka helmikuussa keskimääräiseksi maailmanlaajuiseksi vähittäismyyntihinnaksi kerrottiin 49 euroa. Ilmeisesti laitteen saama huomio ja ennakkosuosio on nostanut hintaa 10 eurolla.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan 3310 ei varsinaisesti häikäise ja sen avainominaisuudet ovatkin 22 tunnin puheaika, kuukauden valmiusaika ja Snake-peli. Laitteessa on 2,4-tuumainen näyttö, kahden megapikselin kamera, FM Radio, 16 megatavua tallennustilaa ja MicroSD-korttipaikka. Selkeänä miinuksena voidaan pitää vedenkestävyyden eli IP68-suojauksen puutetta.

Uusi 3310 tulee tarjolle neljässä eri värissä, joita ovat kiiltävät Warm Red ja Yellow (lämmin punainen, keltainen) sekä mattapintaiset Dark Blue ja Grey (tummansininen ja harmaa)

Lähteet: STT, Nokia

 

io-techin ensituntumat

Tutustuimme Nokia 3310:een heti tuoreeltaan jo helmikuussa, kun puhelin julkaistiin Barcelonan MWC-mobiilimessuilla. Lue ensituntumat 3310:stä sekä kesäkuussa myyntiin saapuvista Nokian uusista Android-puhelimista täältä.

AMD:n seuraavan sukupolven Raven Ridge -APU-piiri ensimmäisessä testivuodossa

10.5.2017 - 10:41 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (65)

Raven Ridge on yhtiön ensimmäinen Zen- ja Vega-arkkitehtuureihin perustuva APU-piiri ja se tulee toimimaan samoilla AM4-emolevyillä, kuin nykyiset Ryzen-prosesssorit ja 7. sukupolven APU-piirit.

AMD:n on tiedetty jo pitkään valmistelevan Zen- ja Vega-arkkitehtuureihin perustuvaa Raven Ridge -APU-piiriä. Virallisten aikataulujen mukaan uuden sukupolven APU-piiri tullaan julkaisemaan vuoden jälkimmäisen puoliskon lopulla ja sen työpöytäversio tulee toimimaan samoilla AM4-emolevyillä kuin Ryzen-prosessorit ja 7. sukupolven APU-piirit. AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su varmisti suunnitellun aikataulun Raven Ridgen mobiiliversion osalta yhtiön viimeisimmässä osavuosikatsauksessa.

So we are on track to launch the rest of the Ryzen portfolio in PCs. We’ll launch Ryzen 3 earlier in the second half, and then we will launch Ryzen mobile towards the holiday cycle for the second half. 

Nyt Raven Ridge -APU-piireistä on saatu ensimmäinen konkreettisempi vuoto, kun WCCFTech löysi SiSoft Sandran tietokantaan ilmestyneet AMD Mandolin Raven -kokoonpanolla ajetut tulokset. SiSoft Sandran mukaan testatttu Raven Ridge Engineering Sample sisältää yhden CCX-prosessoriklusterin eli neljä Zen-ydintä, jotka kykenevät suorittamaan SMT-teknologian avulla yhteensä kahdeksaa säiettä, sekä 11 Compute Unit -yksikön grafiikkaohjaimen.

Raven Ridgen ES-version nimeksi tunnistsuu 2M3001C3T4MF2_33/30_N. Koodi on sinänsä ristiriitainen, että sen ensimmäinen M-kirjain viittaisi mobiiliversioon mutta samalla koodissa myöhemmin olevan toisen M-kirjaimen tiedetään Summit Ridge -prosessoreiden ES-koodien perusteella viittaavan AM4-kantaan. Ristiriidat saattavat selittyä esimerkiksi AMD:n omalla testialustalla, jolla testataan mobiilikäytön toimivuus AM4-kannalla eikä juotettavilla BGA-paketoiduilla piireillä. Riippumatta ristiriidoista ja niiden mahdollisesta selityksestä, koodi paljastaa piirin olevan toista Engineering Sample -sukupolvea, prosessoriydinten toimivan 3,0 GHz:n perus- ja 3,3 GHz:n Boost-kellotaajuudella ja TDP-arvon olevan todennäköisesti alle 65 wattia. SiSoftin tunnistamien tietojen mukaan kullakin prosessoriytimellä on käytössään 512 kilotavun L2-välimuisti, jonka lisäksi koko CCX:llä on käytössään yhteinen 4 megatavun L3-välimuisti.

Grafiikkaohjaimen 11 Compute Unit -yksikköä tarkoittaa puolestaan yhteensä 704 stream-prosessoria. SiSoft Sandran mukaan grafiikkaohjain toimii 800 MHz:n kellotaajuudella ja L2-välimuistia olisi 16 kt, mutta välimuistitunnistuksen voidaan turvallisesti todeta olevan virheellinen jo tässä vaiheessa. Raven Ridgen grafiikkaohjain perustuu lähiaikoina julkaistavaan Vega-arkkitehtuuriin, vaikka erojakin tietenkin on. Esimerkiksi muistiohjaimen tukena ei tule olemaan HBM2-muistia, vaan muistiväylä on prosessoriydinten kanssa jaettu. SiSoft Sandran tunnistama DDR3-muisti lienee kuitenkin virheellinen, sillä AM4-kanta tukee vain DDR4-muisteja.

Engineering Sample -tason APU-piirillä ja keskeneräisillä ajureilla ajetuista tuloksista on tässä vaiheessa turhaa tehdä sen tarkempia johtopäätöksiä suorituskyvystä, mutta niiden olemassaolo lupaa hyvää AMD:n aikomalle aikataululle.