Uusi artikkeli: Testissä Sony Xperia XZ1 Compact

31.10.2017 - 14:38 / Pekko Lainiala Mobiili Kommentit (22)

io-tech testasi Sonyn pienikokoisen Xperia XZ1 Compact -älypuhelimen.

io-techin lokakuun viimeisessä mobiililaiteartikkelissa tutustutaan Sonyn elokuun lopussa julkaisemaan Xperia XZ1 Compact -älypuhelimeen, joka on markkinoiden pienimpiä high-end-luokan Android-puhelimia. Laitteen keskeisimpiin ominaisuuksiin lukeutuu 4,6-tuumainen HD-näyttö, Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, 19 megapikselin Motion Eye -kamera sekä 2700 mAh akku.

Artikkelissa käydään parin viikon testijakson pohjalta läpi laitteen fyysiset ja tekniset ominaisuudet, kamera, ohjelmisto, suorituskyky sekä akunkesto.

Lue artikkeli: Testissä Sony Xperia XZ1 Compact

Arvonta: Voita Kingstonin 240 gigatavun KC1000 M.2 SSD

io-techin ja Kingstonin marraskuun arvonnassa palkintona on 240 gigatavun KC1000 NVMe PCIe M.2 SSD.

Arvomme osallistuneiden io-techin käyttäjien kesken Kingstonin uuden tehokäyttäjille ja raskaampaan työkäyttöön suunnatun 240 gigatavun KC1000-mallisen M.2 SSD:n, jonka hintataso Suomessa on alkaen noin 150 euroa:

Viiden vuoden takuulla varustettu KC1000 on Kingstonin ensimmäinen NVMe-tuella varustettu PCI Express -väyläinen M.2 SSD ja se on saatavilla 240, 480 ja 960 gigatavun kokoisena. Malliston perättäinen lukunopeus on 2700 Mt/s ja kirjoitusnopeus mallista riippuen 900 tai 1600 Mt/s.

Osallistu arvontaan vastaamalla kommentteihin uutisen kommenttilomakkeella tai TechBBS-foorumin kautta, mitä ominaisuutta arvostat eniten uutta SSD-asemaa ostaessa?

 • Hyvä suorituskyky
 • Runsas kapasiteetti
 • Edullinen hinta
 • Pitkä takuu
 • Luotettavuus

Osallistumisaika päättyy 14. marraskuuta klo 23:59. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti profiilista löytyvään sähköpostiosoitteeseen ja yksityisviestillä. Jos arvonnan voittajaa ei tavoiteta kahden viikon kuluessa, arvonta suoritetaan uudelleen.

Onnea arvontaan ja KC1000 M.2 SSD:n löydät mm. Verkkokauppa.comin valikoimista.

HMD Global julkisti edullisen Nokia 2 -älypuhelimen

31.10.2017 - 09:47 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (19)

HMD Global esitteli uuden edullisimman mallivaihtoehdon Nokia-älypuhelinperheeseen. Nokia 2 ei kuitenkaan tällä tietoa tule myyntiin Suomessa.

HMD Global on esitellyt tänään Intiassa uuden lähtötason Nokia 2 -älypuhelimen. Laitteen runko on koneistettu 6000-sarjan alumiinista ja takakuori on polykarbonaattimuovia. Rakenne on suojattu tippuvalta vedeltä ja pölyltä IP52-standardin mukaisesti. Viisituumaisen LTPS LCD -näytön tarkkuus on 720 x 1280 pikseliä ja sen kerrotaan olevan 15 % energiatehokkaampi kuin muut vastaavat näytöt.

Nokia 2:n sisältä löytyy Qualcommin Snapdragon 212 -järjestelmäpiiri, gigatavu RAM-muistia ja kahdeksan gigatavua tallennustilaa. Kahdeksan megapikselin takakamera on automaattitarkenteinen. Laitteen suuren 4100 mAh akun luvataan takaavan kahden päivän akunkeston. Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on lähes kustomoimaton Android 7.1.1 Nougat ja ohjelmistopuolelta löytyy myös Google Assistant -avustaja. Nokia 2:n kerrotaan myös olevan valmis Oreo-päivitystä varten.

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 143,5 x 71,3 x 9,30 mm
 • Alumiininen runko, 2.5D Gorilla Glass 3 -näyttölasi, polykarbonaattitakakuori, IP52-suojaus
 • 5,0″ LTPS LCD -näyttö, 720 x 1280 pikseliä
 • Snapdragon 212 -järjestelmäpiiri (4 x Cortex-A7, Adreno 304 GPU, X5 LTE-modeemi)
 • 1 Gt LPPDDR3 RAM-muistia
 • 8 Gt tallennustilaa, micro-SD-muistikorttipaikka
 • Cat.4 LTE-yhteydet (150/50 Mbit/s), Dual SIM
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, FM-radio, A-GPS, Glonass, BDS
 • 8 Mpix takakamera, automaattitarkennus, LED-salama
 • 5 megapikselin etukamera, kiinteä tarkennus
 • 4100 mAh akku, micro-USB
 • Android 7.1.1 Nougat

Nokia 2 tulee saataville maailmanlaajuisesti 99 euron arvioituun keskihintaan. Värivaihtoehtoja on kolme – tina-musta, tina-valkoinen sekä kupari-musta. HMD Globalin Pohjoismaiden myyntijohtaja Ossi Korpelan mukaan Nokia 2 -mallia ei kuitenkaan tällä hetkellä ole suunnitelmissa tuoda Suomen markkinoille, sillä Nokia 3 täyttää markkinoidemme tarpeet edullisen mallivaihtoehdon osalta.

Lähde:, Nokia, Facebook

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 388.13 -ajurit

NVIDIAn uudet ajurit on varustettu Game Ready -leimoilla uusimmille huippupeleille ja virallisella tuella GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimille.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 388.13 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat GeForce 400 -sarjaa ja sitä uudempia yhtiön näytönohjaimia.

GeForce 388.13 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat virallinen tuki uusille GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimille sekä Game Ready -leimat Call of Duty: WWII-, Wolfenstein II: The New Colossus- ja Need for Speed Payback -peleille. Ajureissa ei ole uusia 3D Vision- tai SLI-profiileita.

Tuttuun tapaan ajurit korjaavat jälleen joukon tiedossa olleita ongelmia ja niissä on myös joukko jo tunnistettuja bugeja. Voit tutustua niihin tarkemmin ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Kerro kommenteissa, sopivatko näytönohjainvalmistajien ajurijulkaisut etusivun uutisiksi, vai pitäisikö niistä kirjoittaa vain lyhyesti TechBBS-keskustelufoorumin puolella?

Intel lupaa 10 nanometrin piirien toimitusten alkavan tänä vuonna, todellinen saatavuus H2/18

Intelin 10 nanometrin prosessoreiden julkaisun piti tapahtua alun perin jo yli vuosi sitten, mutta lukuisten vastoinkäymisten vuoksi Cannonlakea joudutaan odottamaan edelleen.

Intel on kompuroinut viime vuodet uuden 10 nanometrin valmistusprosessin ongelmien parissa. Nyt valo alkaa kuitenkin pilkottaa jo tunnelin päässä, sillä yhtiön toimitusjohtaja Brian Krzanich varmisti yhtiön kykenevän toimittamaan ensimmäiset 10 nm:n prosessorinsa vielä tämän vuoden puolella.

Alun perin 10 nanometrin prosessilla tuotettujen piirien oli tarkoitus saapua markkinoille jo viime vuoden puolivälin tienoilla, mutta sen sijasta yhtiö joutui luopumaan tick-tock-julkaisusyklistään. Tick-tock-syklin mukaisesti 10 nm:n prosessilla valmistettujen prosessoreiden olisi pitänyt saapua markkinoille jo Skylaken jälkeen, mutta sen sijasta yhtiö on julkaissut paranneltuun Skylake-arkkitehtuuriin perustuvat, edelleen 14 nanometrin prosessilla valmistettavat Kaby Lake- ja Coffee Lake -arkkitehtuurit.

Intelin osavuosikatsauksessa puhunut Krzanich varmisti CES-messuilla alkuvuodesta tehdyn lupauksensa pitävän edelleen, eli yhtiö tulee toimittamaan ensimmäiset 10 nanometrin piirinsä vihdoin tämän vuoden lopulla. Krzanich kuitenkin varoitti, että määrät tulevat olemaan erittäin pieniä ja todellinen saatavuus sekä itse prosessoreiden että niihin perustuvien tietokoneiden osalta osuu vasta ensi vuoden jälkimmäiselle puoliskolle. Vaikka Krzanich ei sitä erikseen eritellyt, on ensimmäinen 10 nanometrin piiri ainakin yhtiön roadmappien mukaan kauan valmisteilla ollut Cannonlake, joka perustuu paranneltuun Skylake-arkkitehtuuriin.

Lähde: Seeking Alpha

Elisa tarjoaa gigabitin mobiiliverkkoyhteyden Tampereen ydinkeskustassa

30.10.2017 - 15:33 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (57)

Elisa tarjoaa mahdollisuuden gigabitin mobiiliverkkoyhteyden käyttöön Tampereella ja Helsingissä.

Elisa on tiedottanut tänään avaavansa mahdollisuuden käyttää gigabitin mobiililaajakaistayhteyttä Helsingissä ja Tampereella. Gigabitin teoreettisen maksimilatausnopeuden tarjoava verkko on tarjolla aluksi Tampereen ydinkeskustassa sekä Helsingin Elisa Kulma -myymälän ympäristössä. Tampereen gigabitin verkko on osa laajempaa uudistamishanketta, jossa Elisa rakentaa Tampereelle ja sen ympäristöön 5G-valmiudet tarjoavaa verkkoa.

Tampereen keskustan kasvaneen maksimilatausnopeuden ohella Elisa kertoo tukiasemien uuden lisäkapasiteetin tarjoavan lisänopeutta ja -kapasiteettia myös muille verkon käyttäjille. Gigabitin latausnopeudet ovat jo teknisesti mahdollisia useimpien valmistajien lippulaivapuhelimilla, mutta käytännössä kaikissa laitteissa sitä ei ole vielä kytketty ohjelmistotasolla toimintaan.

Elisa ei ole ensimmäinen kotimainen operaattori, joka avaa gigabitin latausnopeuksiin venyvän mobiiliyhteyden kuluttajien avoimeen käyttöön. DNA ilmoitti jo kesäkuun lopulla ottavansa julkiseen testikäyttöön Siuntion Karubyssä. DNA hyödyntää gigabitin verkossaan Ericssonin tekniikkaa, 1800, 2100 ja 2600 MHz taajuusalueita sekä 256QAM-modulaatiota ja 4x4MIMO-tekniikkaa. Telia puolestaan aikoo julkaista 5G-verkon Helsingissä ensi vuoden aikana.

Lähde: Elisa

AMD julkaisi Radeon Software 17.10.3 -ajurit pikavauhtia edellisten perään

AMD:n uudet ajurit julkaistiin korjaamaan satunnaiset kaatumiset uusimmissa huippupeleissä.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.10.3 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia GCN -arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia.

Pikaisesti 17.10.2 -ajureiden perään julkaistut Radeon Software 17.10.3 -ajurit tuovat mukanaan vain kaksi kipeästi kaivattua korjausta. Ajurit korjaavat satunnaiset kaatumiset Radeon RX Vega -sarjan näytönohjaimilla uusissa Wolfenstein II: The New Colossus- ja Destiny 2 -huippupeleissä. Ajureissa on tuttuun tapaan myös tiedossa olevia ongelmia, joihin voit tutustua niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Kerro kommenteissa, sopivatko näytönohjainvalmistajien ajurijulkaisut etusivun uutisiksi, vai pitäisikö niistä kirjoittaa vain lyhyesti TechBBS-keskustelufoorumin puolella?

Intel julkaisi ensimmäiset varsinaiset Optane SSD -asemat kuluttajille

Intelin Optane-muistit on tarkoitettu täyttämään hitaiden Flash-muistien ja nopeiden DRAM-muistien väliin jäävää suorituskyky- ja hintakuilua.

Intelin yhdessä Micronin kanssa kehittämä 3D XPoint -muisti esiteltiin alun perin jo kesällä 2015, mutta markkinoille Optane-nimellä markkinoitavia asemia on saatu odotella pitkään. Tähän mennessä kuluttajien saatavilla oli vain Optane-välimuistiasemia pienin kapasiteetein, mutta nyt Intel on julkaissut ensimmäisen kuluttajakäyttöön tarkoitetun varsinaisen Optane SSD -aseman.

Intel Optane SSD 900P on aluksi saatavilla kolmena eri versiona: 480 Gt:n PCIe-lisäkorttina ja 280 Gt:n PCIe-lisäkorttina sekä U.2-asemana. Versiosta riippumatta asemat tukevat PCI Express 3.0 x4 -nopeutta ja NVMe-protokollaa.

Teknisten ominaisuuksiensa puolesta asemat ovat lähes identtisiä. Intel lupaa asemilleen sarjaluku- ja -kirjoitusnopeuksiksi parhaimmillaan 2500 ja 2000 Mt/s. Satunnaislukunopeudet ovat puolestaan 550 000 IOPSia ja -kirjoitusnopeudet 500 000 IOPSia. Kirjoitus- ja lukulatensseiksi Intel kertoo 10 µs ja kulutukseksi maksimissaan 14 wattia. Asemien merkittävin ero on kirjoituskestävyydessä, joka on 280 Gt:n asemille 5,11 petatavua ja 480 Gt:n asemalle 8,76 petatavua. Keskimääräinen vikaantumisaika on 1,6 miljoonaa tuntia ja takuu kestää viisi vuotta.

Muun muassa AnandTech on ehtinyt jo testaamaan Intelin uutukaisten 280 Gt:n versiota. Odotusten mukaisesti asema voittaa suurimman osan testeistä, mutta kirjoituslatensseissa se jää toistuvasti Samsungin 960 Pro -SSD-levyn jalkoihin, vaikkakin marginaalisesti. Keveämpää käyttöä simuloivissa testeissä uusi Optane SSD -asema oli verrattain heikossa asemassa verrattuna keskiraskaisiin ja raskaisiin testitilanteisiin.

Lähteet: Intel, AnandTech

Uusi artikkeli: Testissä Acer Predator 17 X (GX-792)

io-techin testissä Acerin raskaansarjan Predator 17 X -pelikannettava suorituskykyisillä sisuskaluilla varustettuna.

Testasimme Acerin Predator 17 X -pelikannettavan, joka painaa laturin kanssa yli viisi kiloa. Kyseessä on noin 2750 euron hintainen 17,3-tuumaisella Full HD -resoluution näytöllä varustettu laite, jonka sisuksista löytyy Core i7-7820HK -prosessori ja GeForce GTX 1080 -näytönohjain.

Kolmella tuulettimella ja ylikellotusmahdollisuudella varustettu läppäri piti lämmöt hyvin kurissa ja melutaso oli suorituskykyyn nähden kohtalaisella tasolla.

Tutustumme artikkelissa kannettavan ominaisuuksiin sekä vertaamme suorituskykyä, tehonkulutusta, lämpötiloja ja melutasoa io-techissä aiemmin tänä vuonna testattuihin Asuksen, HP:n, Lenovon ja MSI:n peliläppäreihin.

Mukana on analyysit prosessorin ja grafiikkapiirin kellotaajuuden käyttäytymisestä rasituksessa, 3D-suorituskyky pelkällä akulla, akkukesto 3D-rasituksessa sekä FLIR One -lämpökameralla otettu kuva noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen.

Lue artikkeli: Testissä Acer Predator 17 X (GX-792)

iPhone X on nyt ennakkotilattavissa – toimitusaikojen venymiseen syytä varautua

27.10.2017 - 11:58 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (17)

Applen iPhone X -älypuhelimen ennakkotilaukset alkoivat tänään. Toimitukset saattavat venyä useiden viikkojen päähän.

Applen puhelinmalliston tuoreen lippulaivan iPhone X:n ennakkotilausmahdollisuus on auennut tänään. Laitteen toimitusten on määrä alkaa viikon päästä, eli 3. marraskuuta, mutta suuren kysynnän vuoksi laitteita joutuu todennäköisesti odottamaan pidempään. Applen omat sivut näyttävät tällä hetkellä toimitusajaksi 5-6 viikkoa.

iPhone X on hinnoiteltu 64 Gt:n version osalta 1179 euroon ja 256 Gt:n version osalta 1349 euroon. Applen oman nettikaupan ohella uutuus on ennakkotilattavissa myös kotimaisilta operaattoreilta (DNA, Elisa, Telia) sekä suurimmilta jälleenmyyjiltä (Gigantti, Power, Verkkokauppa.com).

Syyskuun puolivälissä julkaistun laitteen keskeisimpiä teknisiä ominaisuuksia ovat pienireunainen 5,8-tuumainen Super Retina HD -näyttö, A11 Bionic -järjestelmäpiiri, Face ID -kasvojentunnistus, 12 megapikselin kaksoiskamera optisella zoomilla sekä langaton lataus.

Lähteet: Apple, DNA, Gigantti, Elisa, Telia, Power, Verkkokauppa.com