AMD:n Zen 2 -arkkitehtuurin prosessorin koodinimi on Pinnacle Ridge?

Saksalainen PC Gameshardware -sivusto uutisoi lähteisiinsä perustuen seuraavan sukupolven Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvan prosessorin koodinimestä.

Sivuston mukaan se on nähnyt AMD:n roadmapin, jonka mukaan Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvan Ryzen-työprosessorin koodinimi olisi Pinnacle Ridge ja se julkaistaisiin vuoden 2017 lopulla.

Lähde on kuulemma erittäin luotettava ja kyseessä voi olla esimerkiksi joku emolevyvalmistajista, mutta roadmap ei välttämättä ollut enää aikataulullisesti ajantasalla. Koska Ryzen julkaistiin lopulta vasta maaliskuun alussa, Zen 2:n tullaan todennäköisemmin lanseeraamaan markkinoille vasta ensi vuoden puolella 2018.

Juuri julkaistuissa Ryzen 7 -sarjan prosessoreissa on käytössä 8-ytiminen ja yhteensä 20 megatavun välimuistilla varustettu Summit Ridge -koodinimellinen piisiru, joka rakentuu kahdesta CPU-kompleksista ja 4,8 miljardista transistorista.

Summit Ridge ja Pinnacle Ridge ovat molemmat harjanteita, jolla viitataa vuoren tai vuorijonon pitkänomaiseen selkäosaan rinteineen. 370 metriä korkea jäinen Summit Ridge sijaitsee Etelämantereella Antarktiksen niemimaalla ja 4074 metriä korkea Pinnacle Ridge puolestaan Yhdysvalloissa Wyomingin osavaltiossa.

AMD on itse kertonut suunnitelmistaan, että juuri julkaistu Zen X86-arkkitehtuuri tulee saamaan lähivuosina ainakin kaksi päivitystä, jotka se on nimennyt Zen 2:ksi ja Zen 3:ksi. Aikaisemmin arkkitehtuuripäivitystä kutsuttiin nimellä Zen+.

Toistaiseksi tiedossa ei ole tarkempia yksityiskohtia, mitä Zen 2 -päivitys tulee sisältämään, mutta AMD on sitoutunut parantamaan IPC- eli Instructions Per Clock -suorituskykyään entisestään. Zen 3:n kohdalla vuorossa saattaa olla myös siirtyminen pienempään valmistusprosessiin.

”In new product development, you always learn a lot and we have our list of things that we are adding to Zen2 and Zen3 to get even more performance going forward” -Lisa Su

Toimitusjohtaja Lisa Su kertoi viime viikolla Redditin AMA-kyselynsä yhteydessä, että Zen 2:n parissa työskentelee iso tiimi ja heillä on olemasa lista asioista, jotka lisätään Zen 2- ja 3-arkkitehtuureihin paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi.

 

Ensimmäisen sukupolven Ryzen-prosessorit on julkaistu 1000-sarjan malleina ja AMD:n oman nimeämiskäytännön mukaan seuraavan sukupolven Zen 2 -prosessorit tullaan todennäköisesti julkaisemaan 2000-sarjana ja lippulaivanmallin nimen voidaan olettaa olevan Ryzen 7 2800X.

Lähde: PCGH.de

NVIDIA julkaisi uudet DirectX 12 -suorituskykyä parantavat GeForce 378.78 -ajurit

DirectX 12 -optimointien lisäksi ajurit tuovat mukanaan tuen GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimelle ja Game Ready -leiman Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlandsille.

NVIDIA on julkaissut näytönohjaimilleen uudet GeForce 378.78 -ajurit. Ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat GeForce 400 -sarjaa ja sitä uudempia näytönohjaimia.

GeForce 378.78 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki yhtiön uudelle GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimelle, Game Ready -leima Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlandsille ja DirectX 12 -suorituskykyä parantavat optimoinnit. Ajureissa on lisäksi uudet SLI -profiilit Deus Ex: Mankind Divided-, Titanfall 2- ja Tom Clancy’s The Division -peleille sekä uusi 3D Vision -profiili Ghost Recon: Wildlandsille (Good).

Io-tech on ehtinyt jo ajaa ensimmäiset testit uusilla ajureilla GeForce GTX 1080 Ti -artikkelimme yhteydessä. Voit tutustua ajureiden tiedossa oleviin ja korjattuihin bugeihin niiden julkaisutiedotteesta.

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Uusi artikkeli: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition (GP102)

io-techin testissä on huomenna myyntiin saapuva NVIDIAn uusi GeForce-lippulaivanäytönohjain.

Esittelemme artikkelissa ensimmäisenä myyntiin saapuvan NVIDIAn omaan suunnitteluun perustuvan 850 euron hintaisen Founders Edition -mallin ominaisuudet ja testaamme suorituskyvyn 4k Ultra HD- eli 3840×2160-resoluutioilla. Perinteisen keskimääräisen ruudunpäivitysnopeuden rinnalla tutkimme suorituskykyä myös 99. persentiilin näkökulmasta.

Testeissä vertailukohtina ovat mukana NVIDIAn Titan X-, GeForce GTX 1080- ja 980 Ti -näytönohjaimet sekä AMD:n leiristä Radeon R9 Fury X. Mukana on lisäksi tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Näytönohjainvalmistajien omiin piirilevysuunnitelmiin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvat tehdasylikellotetut mallit saapuvat myyntiin maalis-huhtikuussa ja hintataso on alkaen 850 eurosta ylöspäin.

Lue artikkeli: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition (GP102)

Logitechiltä uusi mekaaninen G Pro -näppäimistö tenkeyless-kokoluokkaan

Logitech on laajentanut pelituotemallistoaan uudella mekaanisella G Pro -näppäimistöllä, joka on suunnattu erityisesti vakavissaan pelaamiseen suhtautuville käyttäjille.

Logitechin mukaan uutuusnäppis on suunniteltu yhdessä ammattipelaajien kanssa ja se on suunnattu peliammattilaisiksi tai sellaisiksi pyrkiville käyttäjille. Näppäimistö on ammattipelaajien mieltymysten mukaisesti tenkeyless-mallinen, eli siitä puuttuu oikean reunan numeronäppäimistö. Suomalaisten rivikäyttäjien kannalta huomionarvoista on, että sen näppäimet noudattavat amerikkalaista asettelua, eikä G Pron painikkeissa ei ole merkintöjä skandinaavisille merkeille.

G Prossa käytetään Omronin valmistamia mekaanisia Romer-G-näppäinkytkimiä, jotka ovat tuttuja Logitechin aiemmista näppäimistömalleista. Klikkaamattomien tuntopisteellä varustettujen kytkimien rekisteröintipiste sijaitsee 1,5 mm:n painallussyvyydessä, joka tekee niistä tavallisia mekaanisia kytkimiä sopivammat pelikäyttöön. Painallusvoimakkuus on 45 grammaa ja kestoiäksi luvataan 70 miljoonaa painallusta.

Logitech mainostaa keskittyneensä G Pron suunnittelussa erityisesti signaalinkäsittelyn nopeuteen, eli siihen aikaan, joka kuluu näppäinkytkimen painalluksen rekisteröitymisen muuttamiseksi tietokoneelle USB-liitännän kautta lähteväksi signaaliksi. Logitechin mukaan G Pron signaalinkäsittely toimii 10 ms nopeammin kuin kilpailijoissa, mutta ei anna tarkempaa dataa väitteen tueksi.

G Pron näppäimistä löytyy RGB-valaistus, jonka peliprofiilit voi tallentaa näppäimistön sisäisen muistiin. Tästä on hyötyä erityisesti tapahtumissa, joissa pelikoneisiin asennettavat ohjelmistot on kielletty. Ammattipelaajat matkustavat usein, joten G Pron 1,8-metrisestä suojapunoksella päällystetystä USB-kaapelista on tehty irrotettava. Se kytkeytyy näppäimistön takareunaan micro-USB-liittimellä, jonka reunoilla on liitintä suojaavat tukipiikit.

Logitech G Pro -näppäimistö tulee Suomessa myyntiin maaliskuun aikana. Sen verollinen suositushinta on 169 euroa.

Lähde: lehdistötiedote, Logitechin tuotesivu

AMD julkaisee 6- ja 4-ytimiset Ryzen 5 -prosessorit huhti-kesäkuussa

AMD kertoi viime viikolla Ryzen 7 -sarjan prosessoreiden virallisen julkaisun yhteydessä lanseeraavansa 6- ja 4-ytimiset Ryzen 5 -prosessorit Q2/2017.

Ryzen 5 -sarjan prosessorit julkaistaan alle 300 dollarin hintaluokkaan, jossa myydään kaksi kertaa enemmän prosessoreita kuin Ryzen 7 -sarjan hintatasolla. AMD:n mukaan Ryzen 5 on suorituskyvyllään hintahäirikkö nykymarkkinoilla ja suunnattu ensisijaisesti pelaajille ja sisällöntuottajille.

Suorituskykyisin Ryzen 5 -sarjan malli tulee olemaan 6-ytiminen 1600X, joka on varustettu SMT-tuella ja kykenee käsittelemään 12 säiettä. 1600X:n perustaajuus on 3,6 GHz ja Boost-taajuus 4,0 GHz. AMD:n mukaan se kilpailee ensisijaisesti Intelin neliytimisen Kaby Lake -sukupolven Core i5-7600K -prosessorin kanssa, jonka hinta Suomessa on alkaen 270 euroa.

AMD:n omissa testeissä Ryzen 5 1600X voittaa Core i5-7600K:n Cinebench R15:n kaikkien säikeiden testissä 69 %:n erolla johtuen kahdesta lisäytimestä ja päälle SMT-tuesta.

Edullisempi Ryzen 5 -sarjan malli on neliytiminen 1500X-malli, jonka perustaajuus on 3,5 GHz ja Boost-taajuus 3,7 GHz.

Tämän vuoden toisella puoliskolla eli heinä-joulukuussa AMD suunnittelee julkaisevansa Ryzen 3 -sarjan prosessorit, jotka ovat oletettavasti neliytimisiä, mutta ilman SMT-ominaisuutta.

GeForce GTX 1080 -näytönohjaimien hinta laski Suomessa noin 100 euroa

NVIDIA ilmoitti viime viikolla laskevansa GeForce GTX 1080 -mallin hintaa. Nyt hinnanalennukset ovat saapuneet myös Suomeen.

Yrityksen toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang esitteli GDC 2017 -pelikehittäjätapahtuman yhteydessä uuden GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen, mutta ilmoitti samalla, että 9 kuukautta sitten julkaistun GeForce GTX 1080 Founders Editionin veroton suositushinta Yhdysvalloissa laskee 100 dollarilla 499 dollariin.

Kun 499 dollaria käännetään nykykurssilla suoraan euroiksi ja lisätään Suomen 24% ALV, saadaan hinnaksi 586,50 euroa. Hinta.fi-hintavertailun mukaan Suomen halvin GeForce GTX 1080 -malli maksaa tällä hetkellä ilman toimituskuluja 586,90 euroa. Saksassa GeForce GTX 1080:n hinta on saatu painettua edullisimmillaan jopa alle 500 euroon.

Tiedustelimme asiaa muutamalta suomalaiselta jälleenmyyjältä, jotka vahvistivat, että tällä viikolla GeForce GTX 1080 -mallien hintaa on tiputettu Suomessa noin 100 eurolla. Joidenkin kalliimpien valmistajien omiin piirilevysuunnitelmiin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvien mallien hinta on tippunut jopa yli 100 eurolla.

Esimerkiksi Asuksen ROG STRIX-GTX1080-A8G-GAMING -mallin hinta laski tasan 100 euroa, MSI:n GeForce GTX 1080 Gaming X 8G -mallin hinta 90 euroa ja Gigabyten GeForce GTX 1080 G1 Gaming -mallin hinta noin 50 euroa.

Muiden GeForce 10 -sarjan näytönohjaimien kohdalla NVIDIA ei ilmoittanut ainakaan tässä vaiheessa erikseen alentavansa hintaa.

Lähde: Hinta.fi

Samsungin Galaxy XCover 4 saapuu myyntiin 13. huhtikuuta

Kovaan käyttöön suunnatun XCover-sarjan uutuusmallin suositushinta on Suomessa 299 euroa

Samsung esitteli rajumpaan käyttöön soveltuvan Galaxy XCover 4 -puhelimensa alun perin viikko sitten. Nyt puhelimesta on vihdoin saatu oleelliset tiedot myös suomalaisesta näkökulmasta: Puhelin saapuu myyntiin 13. huhtikuuta ja sen suositushinta on 299 euroa.

Galaxy Xcover 4 -puhelin rakentuu 5-tuumaisen 720p-resoluutioisen näytön ympärille. Uutena ominaisuutena näyttö tukee Glove Mode -tilaa, eli käyttöä hanskat kädessä. Pölyltä ja vedeltä IP68-luokituksen mukaisesti suojatun puhelimen runko kestää luonnollisesti kovempaakin kuritusta ja se on MIL-STD-810G-sertifioitu lämpötilojen, iskunkestävyyden, tärinän, UV-säteilyn ja suolavesihöyryn osalta.

Puhelimen sisältä löytyy neliytiminen järjestelmäpiiri, joka on io-techin Samsungilta saaman vahvistuksen mukaan yrityksen viime elokuussa julkaisema budjettiluokan Exynos 7570. 14 nm FinFET-prosessilla valmistettava piiri rakentuu  joka rakentuu neljästä 1,4 GHz:n Cortex-A53-prosessoriytimestä, Mali-T720 GPU:sta sekä Cat.4-nopeusluokan LTE-modeemista. Järjestelmäpiirin tukena on 2 Gt muistia ja 16 Gt tallennustilaa, jota voidaan laajentaa maksimissaan 256 Gt:n microSD-kortilla.

Xcover-sarjan perinteiden mukaisesti puhelimen etupuolelta löytyy fyysiset koti-, paluu- ja moniajo-panikkeet. Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi puhelimen sivulta löytyy kustomoitavissa oleva painike halutun ohjelman tai toiminnon pikakäynnistykseen. Puhelimen takakamera on varustettu 13 megapikselin ja etukamera 5 megapikselin sensorilla.

Iloisena yllätyksenä ja nykytrendeistä poiketen Galaxy XCover 4:n takakansi on avattavissa, jonka myötä akun vaihto onnistuu helposti ja vaivattomasti. Akun kapasiteetti on 2800 mAh. Puhelimen strategiset mitat ovat 145,9 x 73,1 x 9,7 mm ja 172 grammaa. Samsung on valinnut XCover 4:n käyttöjärjestelmäksi ajanmukaisen Android 7.0 Nougat’n.

Thermaltakelta massiivinen kolmiosainen Core P7 TG -avokotelo

Taiwanilainen Thermaltake on esitellyt erikoisen ja kooltaan suorastaan massiivisen Core P7 TG avokotelon. Kotelo on kolmiosainen ja osien asemointia toisiinsa nähden on mahdollista muuttaa saranoidun rakenteen avulla.

Core P7 TG perustuu Core P5 TG -malliin, jonka molempiin päihin on lisätty säädettävät lisäosat. P5-mallista tutun keskiosan molempiin päätyihin on lisätty jatkokappaleet, jotka ovat kännettävissä 180 astetta saranoiden varassa. Lisäkappaleet voidan näin ollen kääntää joko päärungon suojaksi, 90 asteen kulmaan sen taustapuolelle tai suoraan päärungon jatkoksi, jolloin koko komeuden pituudeksi tulee hurjat 1,35 metriä. Koko komeus painaa 25,5 kg.

Kotelon päärunko mahdollistaa E-ATX-emolevyn asentamisen vaaka- tai pystyasentoon. Kotelo on rakenteeltaan puoliavonainen, eli emolevyä suojaamassa on viisi millimetriä paksu karkaistu lasilevy. 2,5 ja 3,5 tuuman levyille löytyy paikkoja jopa kahdeksan kappaletta ja niiden sijoitusvaihtoehtoja löytyy useita. Riser-kaapelin ja erillisen asennuskehikon avulla näytönohjain on mahdollista kääntää emolevyn pinnan suuntaiseksi.

Kotelon päärungossa on paikat jopa kolmelle 140 mm tai neljälle 120 mm tuulettimelle. Samat paikat löytyvät myös molemmista kääntyvistä jatkokappaleista. Nestejäähdytyskomponenttien, kuten pumppujen, säiliöiden sekä 420 ja 480 mm jäähdyttimien asentamiseksi on useita eri vaihtoehtoja.

Samalla Thermaltake avasi myös TT Premium -verkkokauppansa Euroopan markkinoille. Core P7 TG:n suositushinta on 299,99 dollaria.

Lähde: TTPremium, Thermaltake (1)(2)

Cooler Masterilta huippukomponenteista valmistettu tuhannen euron MasterWatt Maker 1200 MIJ -virtalähde

Cooler Master on esitellyt virtalähdemallistoonsa uuden huippumallin, joka kantaa nimeä MasterWatt Maker 1200 MIJ. MIJ-lyhenne tulee sanoista Made In Japan.

Valmistajan mukaan uutuus on valmistettu lähes yksinomaan saksalaisista ja japanilaisista komponenteista. Sen mainostetaan olevan viimeinen virtalähde, jonka vaativan tietokoneharrastajan tarvitsee ostaa. Virtalähteen suunnittelun kerrotaan vieneen 40 insinööriltä kaksi vuotta ja 165 000 miestyötuntia. Sopimusvalmistajana on toiminut japanilainen Murata, joka valmistaa elektroniikkaa mm. autoteollisuuden, robotiikan, datakeskusten ja avaruustutkimuksen tarpeisiin.

Yli 20 komponenttia – mukaan lukien erikoismallinen planaarimuuntaja – on suunniteltu Muratan toimesta pelkästään MasterWatt Maker 1200 MIJ:tä varten, koska yleisiltä komponenttimarkkinoilta ei Cooler Masterin mukaan löytynyt käyttötarkoitukseen sopivia. Myös virtalähteen piirisuunnittelun ja sisäasettelun kerrotaan olevan täysin uniikkia virtalähdemarkkinoilla.

MasterWatt Maker 1200 MIJ on 80Plus Titanium -sertifioitu, eli se saavuttaa yli 94 % hyötysuhteen. Jäähdytys toimii passiivisena aina 600 watin tehorajaan, eli 50 % rasitusasteeseena asti, jonka jälkeen 135 mm:n Silencio FP -tuulettimen kierrosnopeus säätyy noin 1500-2500 RPM:n välillä. Virtalähde on modulaarinen ja varustettu erikoismallisilla kaapeliliitännöillä. 224 mm:n pitkällä koteloinnilla varustettuna kyse on poikkeuksellisen suurikokoisesta virtalähteestä.

Cooler Master MasterWatt 1200 MIJ:n suositushinta Pohjoismaissa on 999 euroa. Se tulee saataville maaliskuun aikana. Valmistaja tarjoaa virtalähteelle 10 vuoden siirrettävän takuun.

Lähde: lehdistötiedote, CoolerMasterin tuotesivu

HTC:n U Ultra- ja U Play -älypuhelimet saapuivat Suomessa kauppoihin

HTC:n tammikuun puolivälissä julkaisemat U-sarjan älypuhelimet ovat saapuneet myyntiin Suomessa.

Vuoden alussa julkaistuista malleista U Ultra sijoittuu high-end-luokkaan ja U Play ylempään keskihintaluokkaan. Toisin kuin useimmissa HTC:n aiemmissa ylempien hintaluokkien älypuhelimissa, uusissa U-sarjalaisissa takakuori on kaarevareunaiseksi muotoiltua läpivärjättyä lasia. Molemmissa uutuuspuhelimissa on koneoppimista hyödyntävä Sense Companion -avustajatoiminto, jonka avulla puhelin opettelee käyttäjän toimintamalleja ja pyrkii antamaan niiden perusteella ennakoivia neuvoja.

U Ultra on 5,7-tuumainen ja varustettu Snapdragon 821 -järjestelmäpiirillä, 12 megapikselin UltraPixel 2 -kameralla, 3000 mAh akulla sekä 160 x 1040 pikselin lisänäytöllä. U Play on puolestaan 5,2-tuumaisella näytöllä varustettu ja se sisältää lisäksi MediaTek Helio P10 -järjestelmäpiirin, 16 megapikselin kameran sekä 2500 mAh akun. Molempien puhelimien myyntipakkauksen sisältöön kuuluu perusjuttujen lisäksi läpinäkyvän suojakuoren, mikrokuituliinan ja USonic-USB Type-C-kuulokkeet sisältävä tarvikepaketti.

HTC U Ultraa löytyy ainakin Gigantin, Elisan ja Verkkokaupan varastoista. U Playn saatavuus näyttäisi olevan toistaiseksi hieman rajatumpaa, mutta sitä näyttäisi löytyvän ainakin Gigantin ja HTC:n oman verkkokaupan varastoista. HTC:n omassa verkkokaupassa U Ultran hinta on 799 euroa ja U Playn 449 euroa. Suomalaisilla jälleenmyyjillä hinnat ovat tällä hetkellä edullisimmillaan noin 780 ja 490 euroa.