Uusi artikkeli: Testissä HP Pavilion 15 -pelikannettava (15-dk0009no)

Testissä reilun 1000 euron hintainen HP:n Pavilion 15 -pelikannettava varustettuna 15,6-tuumaisella näytöllä, Core i5-9300H -prosessorilla ja GeForce GTX 1660 Ti -näytönohjaimella.

Saimme HP:lta testattavaksi reilun 1000 euron hintaisen Pavilion 15 -pelikannettavan, joka on varustettu Intelin neliytimisellä Core i5-9300H -prosessorilla sekä NVIDIAn GeForce GTX 1660 Ti -näytönohjaimella. 15,6-tuumainen IPS-näyttö tukee Full HD -resoluutiota ja 144 hertsin virkistystaajuutta.

Otimme selvää houkuttelevan hintaisen pelikannettavan vahvuuksista ja heikkouksista io-techin läppäritesteistä tutuilla metodeilla ja vertailukohtina testeissä olivat aiemmin viime ja tänä vuonna testatut kannettavat.

Lue artikkeli: Testissä HP Pavilion 15 -pelikannettava (15-dk0009no)

Omnivisionilta uusi 64 megapikselin kamerasensori 8K-videokuvaustuella

21.2.2020 - 20:05 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (9)

Uutuussensori tukee korkean resoluution videokuvausta sekä uutta tarkennustekniikkaa.

Omnivision on esitellyt uuden mobiililaitteisiin suunnatun OV64C-kamerasensorin, jonka ominaisuuksiin kuuluu uusi 2x2ML-PDAF-tarkennustekniikka sekä 8K-videokuvaustuki.

Sensorin koko on 1/1,7″, eli sama kuin kilpailevissa Samsung ISOCELL GW1- ja Sony IMX 686 -sensoreissa. 64 megapikselin resoluutiolla (9248 x 6944) tämä tarkoittaa 0,8 mikrometrin pikselikokoa. Kilpailevien ratkaisujen tapaan OV64C on Quad Bayer -tyyppinen, eli neljä vierekkäistä fotodiodia käyttää samanväristä suodatinta, minkä myötä sensori pystyy tuottamaan 16 megapikselin kuvia 1,6 mikrometrin tehollisella pikselikoolla. Sensori mahdollistaa sisäänrakennetun uudelleenmosaikointialgoritmin avulla 64 megapikselin kuvien ottamisen sekä kaksinkertaisen zoomauksen 16 megapikselin tarkkuudella.

OV64C kykenee valmistajan mukaan täyden resoluution kuvaamiseen 15 kuvan sekuntivauhdilla, 8K-videokuvaukseen 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella sekä 4K-videokuvaukseen 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Sensorin kerrotaan myös käyttävän kakkostyypin 2×2-mikrolinssi-vaiheentunnistustarkennusta, jossa neljän diodin ryppäillä on oma yhteinen valoa ohjaava mikrolinssi. Sony esitteli hiljattain vastaavaa ratkaisua omille kuvasensoreilleen. Tekniikan kehutaan parantavan tarkennuksen toimintaa etenkin hämärässä.

Omnivisionin mukaan uutuussensori on saatavilla välittömästi.

Lähde: Omnivision

iFixit purki tänään myyntiin tulleen Samsung Galaxy Z Flipin osiin

21.2.2020 - 19:42 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (1)

Lisäksi puhelimen uudistettu saranarakenne joutui pölytestin kohteeksi.

Laadukkaista purkuartikkeleistaan tunnettu iFixit-sivusto on iskenyt työkalunsa tuoreen Samsung Galaxy Z Flip -älypuhelimeen sisuksiin. Samsungin uuden taittuvanäyttöisen mallin myynti alkoi Suomessa tänään. iFixitin artikkelissa on mukana myös röntgenkuvat laitteesta sekä pölytesti, jolla testataan pienhiukkasten pääsyä saranamekanismiin purppuranvärisen testijauheen avulla.

Z Flipin avaaminen alkaa lämmittämällä lasisten takakuorien liimausten lämmittämisellä, jonka jälkeen avautuu pääsy puhelimen sisälle. Puhelimen rakenne ei ole IP-suojattu, mutta sisällä piirilevy vaikuttaisi olevan suojattu nanopinnoitteen avulla. Pääpiirilevy on pakattu kahteen tasoon, minkä avulla sen tilankäyttö on maksimoitu. Yläosassa sijaitseva pienempi akku on kapasiteetiltaan 3,59 Wh ja alaosassa sijaitseva suurempi akku puolestaan 9,15 Wh.

Galaxy Foldin tapaan näyttöjä reunustaa muovilista, joka on irrotettava ennen kuin itse näyttöpaneeliin pääse käsiksi. Näyttöpaneeli on kiinni pääosin ylä- ja alareunastaan ja irtoaa liu’uttamalla kevyen lämmittämisen jälkeen. Irrottaessa täytyy kuitenkin varoa olla repimättä näytön kerroksia irti toisistaan. Näytön pinnassa on muovikalvo ja sen alla ohut lasikerros. Näytön taustalla on tukea antavat ohuet metallilevyt sekä sauman kohdalla taipuisa metalliverkko.

Kun näyttö on saatu pois tieltä, voidaan todeta kuinka suuri määrä purppuranväristä testijauhetta on päässyt saranoihin asti – saranat ovat täynnä jauhetta, joka viittaa siihen, että käytön myötä saranan sisään saattaa päästä kertymään tomua ja muita pieniä hiukkasia. Saranan reunoilla sijaitsevat pölyn pääsyä estävät kuidut näyttävät sen sijaan jopa yllättävän puhtailta, joten pöly on päässyt sisään myös muita reittejä pitkin. Saranamekanismi näyttää kiehtovan monimutkaiselta, sisältäen jousia, rattaita ja niveliä.

Kokonaisuudessaan iFixit arvioi Z Flipin olevan rakenteeltaan ja korjattavuudeltaan hieman yksinkertaisempi kuin viikko sitten purettu Motorola Razr. Korjattavuusarvosanaksi laite saa 2/10 ja plussaa tulee Phillips-ruuvien käytöstä sekä modulaarisista komponenteista. Miinusta ropisee liimatuista kuorista, akkujen vaihtamisen hankaluudesta sekä saranarakenteen puutteellisesta suojauksesta.

iFixitin ohella myös mm. PBKreviews– ja JerryRigEverything-kanavat ovat julkaisseet omat purkuvideonsa Galaxy Z Flipistä. PBKreviews tutki lisäksi keskustelua herättänyttä näyttöpaneelin rakennetta omalla erillisellä videollaan.

Lähde: iFixit

Video: Esittelyssä Samsungin Galaxy Z Flip

21.2.2020 - 17:48 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (4)

Saimme Samsungilta kokeiltavaksi uuden 1550 euron hintaisen taittuvanäyttöisen Galaxy Z Flip -puhelimen.

Samsung esitteli reilu viikko sitten uuden taittuvanäyttöisen Galaxy Z Flip -puhelimen, joka saapuu Suomessa myyntiin tänään 1550 euron hintaan. Galaxy Z Flip on yhtiön toinen taittuvanäyttöinen puhelin ja sen ideana on taittua pienempään tilaan. Puhelin on suunnattu erityisesti naisille ja miksei myös muille uusimmasta tekniikasta kiinnostuneille käyttäjille.

Videolla käydään läpi Galaxy Z Flipin avainominaisuudet ja tutustutaan taittuvan näytön toimintaan. Samsung lupaa saranan kestävän 200 000 taittokertaa, joka tarkoittaa reilua viittä vuotta, jos puhelin avataan 100 kertaa päivässä. Kokeilemme avata ja sulkea puhelimen omin käsin yli 1000 kertaa, joka vastaa 10 päivän käyttöä.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videosta ja tilaa io-techin YouTube-kanava, kiitos!

Katso video Youtubessa

Video: Testissä Ikean Järvfjället-toimistotuoli

Testaamme videolla yhden Ikean kalleimmista toimistotuoleista ja vertaamme sitä markkinoilla myytäviin pelituoleihin.

Ostimme Ikeasta 249 euron hintaisen Järvfjället-toimistotuolin, joka löytyy myös yhtiön pelituolit-tuotekategoriasta. Tuolissa on käytetty aitoa nahkaa, se on varustettu ristiselän tuella ja niskatuella ja sillä on 10 vuoden takuu.

Videolla käydään läpi tuolin myyntipakkauksen sisältö ja kasausprosessi, ominaisuudet ja rakenne, säätömahdollisuudet sekä käyttökokemukset. Tuoli on rakenteeltaan laadukas, jämäkkä ja jopa turhankin ryhdikäs. Käsinojat ovat turhan pienet, eivätkä ne ole pehmustettu tai säädettävät. Ikean toimistotuolin fiilis ja toiminnallisuudet markkinoilla myytäviin pelituoleihin tulevat selvästi esille.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videosta ja tilaa io-techin YouTube-kanava, kiitos!

Katso video Youtubessa

Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (8/2020)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 21. helmikuuta normaaliin aikaan noin klo 15 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkakatsaus lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tälläkin viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet viimeisen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Nettikauppa lipsautti julki Intelin 10. sukupolven Core-prosessoreiden hintoja

Mikäli nettiin eksyneet hinnat pitävät paikkansa, ei Intel ole lähdössä kilpailemaan hinnalla vaan pitää uusissa prosessoreissaan nykyistä vastaavan hintatason.

Intelin odotetaan julkaisevan Comet Lake-S- eli 10. sukupolven Core-työpöytäprosessorit huhtikuun alussa tai viimeistään toukokuussa. Nyt nettiin on eksyneet ensimmäiset hintatiedot tulevista prosessoreista.

Tuttu Twitter-vuotaja momomo_us on twiitannut kuvan tuntemattoman slovakialaisen verkkokaupan sivulta, jossa on listattuna useita eri 10. sukupolven Core -prosessoria ja uusia Celeron- ja Pentium-prosesssoreita hintoineen. Toistaiseksi on mahdotonta varmistaa, ovatko hinnat todellisia, mutta ne ovat hyvin lähellä nykyisiä vastaavan luokan prosessoreita.

Kaupan listauksen mukaan Core i5-10600 maksaisi verottomana 232,88 euroa, i5-10500 210,60 euroa, i5-10400 189,45 euroa ja i5-10400F 161,60 euroa. Core i3-10320 on hinnoiteltu verottomana 169,40 euroon, i3-10300 158,26 euroon ja i3-10100 127,08 euroon. Pentium G6600:n hinnaksi kerrotaan 97 euroa, G6500:n 85,87 euroa, G6400:n 66,94 euroa ja Celeron G5920 56,15 euroon ja G5900 44,72 euroon. Kaikkien mallien hinnat ovat prosessoreiden myyntipaketoiduille versioille.

Mikäli sama trendi jatkuu lopullisissa myyntihinnoissa, ei markkinoille ole luvassa ainakaan merkittävää hintakilpailua Intelin uusien prosessoreiden toimesta.

Lähde: momomo_us @ Twitter

Diavuoto paljasti Intelin 10. sukupolven Core-sarjan F-mallit ilman grafiikkaohjainta

Intelin 10. sukupolvessa tullaan näkemään ainakin kolme kerroinlukotonta ja kolme kerroinlukollista F-sarjan mallia, joissa integroitu grafiikkaohjain on kytketty pois käytöstä.

Intel laajensi nykyisten 9. sukupolven Core-työpöytäprosessoreidensa valikoimaa uusilla F-malleilla, joissa integroitu grafiikkaohjain on kytketty pois käytöstä. Nyt tuore vuoto varmistaa F-sarjan pysyvän mukana myös tulevassa sukupolvessa.

Aina silloin tällöin isoista vuodoistaan pinnalle nouseva latinalaisessa Amerikassa vaikuttava Informática Cero on iskenyt jälleen. Tällä kertaa sivusto on saanut käsiinsä Intelin 10. sukupolven Core-työpöytäprosessoreiden GT0- eli F-sarjan tiedot listaavan dian ja julkaissut sen kaiken kansan nähtäville.

Dian mukaan F-sarjan prosessoreita on luvassa ainakin kuusi kappaletta, mutta koska dia ei ole kokonainen ei lisämalleja voida tässä vaiheessa sulkea pois. Nykyisessä sukupolvessa F-sarja pitää sisällään myös yhden Core i3 -mallin. Kerroinlukolliset mallit tulevat olemaan dian mukaan Core i5-10400F, i7-10700F ja i9-10900F, kun kerroinlukottomat ovat i5-10600KF, i7-10700KF ja i9-10900KF. Löydät prosessoreiden kellotaajuudet ja muut oleellisimmat tiedot uutiskuvasta.

Lähde: Informática Cero

Fractal Design julkisti uudet Define 7- ja Define 7 XL -kotelot Define R -sarjan seuraajiksi

Fractal Design päivitti pitkäikäisimmän kotelomallistonsa seitsemänteen sukupolveen.

Fractal Design on esitellyt tänään uudet Define 7 -sarjan kotelot seuraajiksi aiemmilla Define R -sarjan malleille. Uutuusmallisto koostuu kahdesta mallista, joista miditornikokoinen Define 7 on seuraaja pari vuotta sitten julkaistulle Define R6 -mallille ja Define 7 XL puolestaan seuraaja peräti seitsemän vuoden ikään ehtineelle Define XL R2 -mallille. Fractalin mukaan uutuusmallit tarjoavat täysin uuden rungon sekä joukon uusia ominaisuuksia pysyen samalla uskollisena Define-sarjan perinnölle.

Tuttuun tapaan Define 7 -mallit ovat äänenvaimennettuja etu-, katto- ja kylkipaneeleistaan. Koteloista tulee saataville metalli- ja lasikylkiset versiot ja lasikylkeä on tarjolla kolmena eri tummuusvaihtoehtona. Etupaneeli on jälleen metallipintainen, magneettikiinnitteinen ja kätisyydeltään vaihdettavissa. Uusi kattopaneeliratkaisu on nyt kokonaan irrotettavissa, jonka myötä kokoonpanon asentaminen on entistä helpompaa. Kattoon voi valita joko umpinaisen äänenvaimennetun paneelin tai avonaisen suodatetun ilmanvaihtopaneelin. Etupaneelissa on tarjolla kaksi USB-A 2.0-, kaksi USB-A 3.0- sekä yksi USB Type-C 3.1 Gen2 -liitäntä.

Molempien Define 7 -mallien sisällä on tarjolla sekä nestejäähdytyskäyttöön suunnattu avoin asettelu että enemmän tallennusasemapaikkoja tarjoava edestä koteloitu vaihtoehto, joiden väliltä käyttäjä voi vapaasti valita. Sisällä hyödynnetään myös uusia multi-bracket-kiinnikkeitä, joita voidaan käyttää muuttamaan käyttämätön tuuletinpaikka tallennusaseman tai pumpun kiinnityspaikaksi. Kaapelinhallintaan on tarjolla 30 mm tilaa sekä velcro-tarranauhat. Koteloissa on myös integroituna Nexus+ 2 -tuuletinhubi kolmelle PWM-tuulettimelle sekä kuudelle tavalliselle tuulettimelle.

Define 7 ulkomitat ja paino ovat kasvaneet hieman edeltäjämallista. Kotelon sisälle mahtuvat jopa E-ATX-kokoiset emolevyt, 14 kpl tallennusasemia (vaatii lisävarusteiset kelkat) sekä yhdeksän 120 tai 140 mm tuuletinta. Etupaneeliin sopii jopa 360 mm, kattoon jopa 420 ja pohjalle jopa 280 mm jäähdyttimet.

Define 7 XL on täystornikokoinen toteutus samasta aiheesta – se on perusmallia viitisen senttiä syvempi ja noin yhdeksän senttiä korkeampi. Edeltäjään nähden syvyys on kasvanut nelisen senttiä ja leveys sentillä. Komponenttiyhteensopivuus on parantunut ja monipuolistunut huomattavasti. Define 7:ään verrattuna XL tarjoaa tilaa suuremmille emolevyille sekä suuremmalle määrälle tallennusasemia (18 kpl) ja tuulettimia (11 kpl). XL:n etu- ja kattopaneeliin on mahdollista asentaa jopa 480 mm jäähdyttimet.

Define 7:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 547 x 240 x 475mm (S x L x K)
 • Paino: 13,5 kg
 • Materiaali: Teräs, muovi, alumiini, lasi
 • Yhteensopivat emolevyt: E-ATX (285 mm), ATX, micro-ATX, mini-ITX
 • 5,25 tuuman asemapaikat: 1 kpl ulkoinen
 • 2,5/3,5 tuuman levypaikat: 6 + 1 kpl (14 kpl lisävarusteilla)
 • 2,5 tuuman levypaikat 2 + 1 kpl (4 kpl lisävarusteilla)
 • Laajennuskorttipaikat: 7 + 2 kpl
 • Lisäkorttien maksimipituus: 315-491 mm
 • ATX-virtalähteen maksimipituus: 250 mm (levykehikon kanssa)
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 185 mm
 • Tuuletinpaikat:  3 x 120/140 mm edessä, 1 x 120/140 mm takana, 3 x 120/140 mm katossa, 2 x 120/140 mm pohjassa
 • Tuulettimet: 3 x 140 mm Dynamic X2 GP14
 • Jäähdytinyhteensopivuus: 120 mm takana; 240 tai 280 mm pohjassa; 240, 280 tai 360 mm edessä; 240, 280, 360 tai 420 mm katossa

Define 7 XL:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 604 x 240 x 566 mm (S x L x K)
 • Paino: 16,5 kg
 • Materiaali: Teräs, muovi, alumiini, lasi
 • Yhteensopivat emolevyt: EE-ATX, SSI-CEB, SSI-EEB, E-ATX, ATX, micro-ATX, mini-ITX
 • 5,25 tuuman asemapaikat: 2 kpl ulkoinen
 • 2,5/3,5 tuuman levypaikat: 6 + 2 kpl (18 kpl lisävarusteilla)
 • 2,5 tuuman levypaikat 2 + 2 kpl (5 kpl lisävarusteilla)
 • Laajennuskorttipaikat: 9 + 3 kpl
 • Lisäkorttien maksimipituus: 359-549 mm
 • ATX-virtalähteen maksimipituus: 250 mm (levykehikon kanssa)
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 185 mm
 • Tuuletinpaikat:  4 x 120 tai 3 x 140 mm edessä, 1 x 120/140 mm takana, 4 x 120 mm tai 3 x 140 mm katossa, 2 x 120/140 mm pohjassa
 • Tuulettimet: 3 x 140 mm Dynamic X2 GP14
 • Jäähdytinyhteensopivuus: 120 mm takana; 240 tai 280 mm pohjassa; 240, 280, 360, 420 tai 480 mm edessä ja katossa

Define 7:n hinnat alkavat metallikylkisen version 164,99 eurosta – lasikylkinen versio maksaa 10 euroa enemmän. Värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen, musta-valkoinen ja harmaa eri asteisesti tummennetulla lasikyljellä. Define 7 XL:n metallikylkinen versio maksaa 209,99 euroa ja lasikylkinen samoin 10 euroa lisää. Värivaihtoehtona on ainoastaan musta.

Lähde: Fractal Design

Sonyltä uusi edullisen hintaluokan Xperia L4 -älypuhelin 21:9-kuvasuhteen näytöllä

20.2.2020 - 15:32 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (9)

Nyt myös Sonyn edullisin Xperia L -mallisto käyttää erittäin laajakuvaista 21:9-näyttöä.

Sony on esitellyt tänään uuden Xperia L4 -älypuhelimen, joka asemoituu yrityksen malliston edullisimpaan päähän. Muovikuorisessa L4:ssä käytetään saman 21:9-kuvasuhteen näyttöä kuin yrityksen kalliimmissakin malleissa. 6,2-tuumaiseen LCD-paneeliin perustuvan näytön tarkkuus on 720 x 1680 pikseliä.

Järjestelmäpiiriksi on valittu (valitettavasti) sama kohta kahden vuoden ikäinen Mediatek Helio P22 -järjestelmäpiiri kuin edeltäjämallissa ja muistia on perustasoiset 3 & 64 Gt. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu kylkeen ja varustukseen kuuluu myös 3,5 mm:n ääniliitäntä sekä NFC. Takakuoren ylänurkassa on kolmoiskamera, joka tarjoaa 13 megapikselin pääkameran, 5 megapikselin ultralaajakulmakameran sekä syvyystietokameran. Akun kapasiteetti on kasvanut hieman 3580 mAh:iin ja se tukee nyt USB PD -pikalatausta Type-C-liitännän kautta. Käyttöjärjestelmänä on edelleen vanha Android 9 Pie ja Sony on lisännyt siihen muutamia omia lisätoimintojaan, kuten Side Sense -valikon.

Sony Xperia L4 tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 159 x 71 x 8,7mm
 • Paino: 178 grammaa
 • 6,2″ LCD-näyttö, 21:9-kuvasuhde, 720 x 1680 pikseliä
 • MediaTek Helio P22 -järjestelmäpiiri (8 × 2 GHz Cortex-A53-ydintä, 650 MHz IMG PowerVR GE8320 GPU)
 • 3 Gt RAM-muistia
 • 64 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka (jopa 512 Gt)
 • LTE Cat.6 -yhteydet, Dual SIM
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0, GPS, Glonass, NFC
 • Kolmoistakakamera:
  • 13 megapikselin laajakulmakamera, 1/3″ sensori, f2.0, automaattitarkennus, 26 mm kinovastaava
  • 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1/5″ sensori, f2.2, 17 mm kinovastaava
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, 1/5″ sensori, f2.4
  • LED-salama
 • 8 megapikselin etukamera, 1/4″ sensori, f2.0, 78 asteen kuvakulma
 • 3,5 mm ääniliitäntä, sormenjälkitunnistin
 • 3580 mAh akku, USB Type-C 2.0, USB PD -pikalataustuki
 • Android 9 Pie

Xperia L4 tulee saataville valituilla markkinoilla kevään aikana mustana ja sinisenä. Suomessa puhelin tulee saataville huhtikuun lopulla 199 euron suositushintaan. Hinta on sama kuin vuoden takaisella edeltäjämallilla.

Lähde: Lehdistötiedote, tuotesivut