Tutustutaan tarkemmin, mikä tekee älyvalaistuksesta ”älykästä” ja miten voit ohjata, synkronoida tai pääset alkuun valaistuksesi kanssa.

Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Philips Huen kanssa.

Tässä artikkelissa kerrotaan miten lampuille puhutaan ja valot synkronoidaan pelien ja musiikin tahtiin. Lisäksi näet miten älyvalaistusta ohjataan ja automatisoidaan.

Älyvalaistusoppaan ensimmäisessä osassa tutustuttiin siihen, miten älyvalaistuksen käytön kanssa pääsee alkuun ja miten se vaikuttaa ihmisiin. Tässä toisessa ja viimeisessä osassa tutustutaan tarkemmin siihen, mikä tekee älyvalaistuksesta älykästä ja miten voi ohjata, synkronoida tai päästä alkuun valaistuksen yksinkertaisen automaation kanssa.

Lyhyesti:

  • Ääniavustajat – Puhu lampuille
  • Anturit – Liikeanturit valittujen alueiden kätevään hallintaan
  • Synkronointi – Intensiivisempi pelien, musiikin ja videoiden tarjoama elämys valojen avulla
  • Automaatio – Lamppujen ohjelmoiminen reagoimaan eri tilanteisiin

Jokaisella on omat tarpeensa ja yhdelle sopiva ratkaisu voi olla piinaa toiselle. Yksi älyvalaistuksen suurimmista eduista on mahdollisuus ohjata valaistusta omien tarpeiden mukaan. Se tekee arjesta sujuvampaa ja säästää energiaa.

 

Valaistuksen ohjaaminen puheella

Yksi valaistuksen ”älykkyystekijöistä” on kyky hallita valaistusta eri ääniavustajien, kuten esim. Google Homen, Amazon Alexan tai Sirin kautta annetuilla komennoilla. Nämä kaikki ovat ääniavustajia, joita voidaan käyttää matkapuhelimella tai taulutietokoneella. Viime aikoina on lisäksi julkaistu juuri tarkoitukseen sopivia tuotteita, kuten esimerkiksi Google Home Mini- ja Amazon Echo Dot -älykaiuttimet.

 

Toimii suoraan ilman asennuksia

Philips Hue sopii yhteen useimpien ääniavustajien kanssa ja sitä voidaan ohjata mm. Google Assistantilla, Amazon Alexalla, Apple Homekitillä sekä Microsoft Cortanalla.

Ääniavustaja voidaan liittää helposti Philips Hue -järjestelmään niin, että lamppujen ohjaaminen onnistuu puheella.

 

Miten pääsee alkuun?

Puheohjaukseen on saatavilla siis monia eri järjestelmiä. Esimerkiksi Googlen ekosysteemissä pääsee alkuun seuraavasti:

Avaa Google Home -sovellus > Lisää > Määritä laite.

Noudata sitten puhelimen antamia ohjeita järjestelmän yhdistämiseksi.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä siitä, millä käskyillä voi ohjata Google Assistant -avustajaa englanniksi älyvalaistuksen ohjaamiseksi: (Huom! Google Assistant ei toistaiseksi toimi suomeksi)

  • ”Turn on/off the lights” – valot päälle/pois
  • ”Dim the lights in the bedroom” – makuuhuoneen valojen himmennys
  • ”Brighten the living room lights” – olohuoneen valojen kirkastaminen
  • ”Are the lights on in the kitchen?” – tarkistaa, ovatko keittiön valot päällä
  • ”Make the kitchen blue” – keittiön valojen vaihtaminen siniseksi
  • ”Turn the desk lamp purple” – pöytälampun sytyttäminen purppuranväriseksi
  • ”Change the lights to green” – valaistuksen vaihtaminen vihreäksi
  • ”Turn the living room orange” – olohuoneen valojen kytkeminen oranssiksi

Käyttäjä voi luonnollisesti viitata myös muihin huoneisiin ja lamppuihin, kuin mitä yllä on mainittu. Kaikki riippuu siitä, miten eri huoneet ja lamput nimetään järjestelmään.

Nvidia Shield TV on esimerkki laitteesta, jossa on Google Assistant -tuki.

Tiesitkö, että… Elektroniikkaa varustetaan yhä enemmän puheohjauksella. Ei siis pelkästään puhelimia, taulutietokoneita tai tarkoitukseen suunniteltuja ääniohjattavia laitteita. Monet televisiot, kotiteatterivastaanottimet ja kannettavat kaiuttimet on varustettu erilaisilla ääniavustajilla, joiden avulla voi hallita kotia äänikomennoilla.

 

Unohda napit ja säästä energiaa

Älyvalaistukseen voidaan yhdistää erilaisia antureita, joilla lamppuja ohjataan. Liiketunnistimet ovat yleisimpiä älykotijärjestelmien antureita ja helppo tapa ottaa seuraava askel kohti älykästä valaistusta.

Liiketunnistimia kannattaa käyttää alueilla, joilla ei oleskella usein. Perinteiset liiketunnistimet sytyttävät ja sammuttavat valoja. Älykkäiden kotiekosysteemien anturit ohjaavat myös sitä, miten, milloin ja kuinka kauan liiketunnistin pysyy aktiivisena ja sovittavat sen tarkasti elämisen mukaan.

Liiketunnistimia voidaan käyttää monella eri tavalla – vain mielikuvitus on rajana. Esimerkkinä turvallisuusominaisuudesta liiketunnistin sytyttää valitut lamput tietyllä alueella varkaiden tai eläinten pelottamiseksi tai sammuttaa koko talon valot, jos joku menee nukkumaan.

Seuraavassa on kaksi käyttökelpoista vinkkiä siitä, miten liikeantureita voidaan käyttää arjen helpottamiseksi.

 

Käyttövinkkejä talon sisällä: Liikeanturia kannattaa käyttää valaistusvoimakkuuden muuttamiseen kylpyhuoneessa. Päivällä lamppu voidaan sytyttää täydellä teholla ja yöksi se voidaan asettaa esimerkiksi 20 % teholle. Valonvoimakkuus on miellyttävämpi, eikä valo häikäise yöllä vessassa käydessä.

Käyttövinkkejä talon ulkopuolella: Ulkona sijaitseva liikeanturi auttaa lisäämään valonvoimakkuutta esim. ulko-oven ympäristössä. Se toivottaa tervetulleeksi ja helpottaa avaimen tien löytämistä lukkoon. Näin voi säästää energiaa ja päätää ulkovalaistuksen valonvoimakkuuden.

 

Älylaitteita sisä- ja ulkokäyttöön

Philips Hue Motion Sensor on täysin langaton IP42-luokiteltu (roiskesuojattu) liikeanturi, joka on helppo kiinnittää haluttuun paikkaan tai asentaa mukana tulevalla magneettikiinnityksellä.

Ulkokäyttöön ja vaativampiin olosuhteisiin on saatavilla myös langaton Hue Outdoor Sensor, joka IP54-luokituksensa (vedenkestävä) ansiosta kestää kovempia sääolosuhteita ja tunnistaa liikkeet ulkona. Se on helppo asentaa mukana tulevalla kiinnikkeellä. Molemmat Philips Huen liikeanturit ovat paristokäyttöisiä ja paristot tarjoavat toiminta-ajaksi noin kaksi vuotta.

 

Synkronoi valot pelien, videoiden tai äänen kanssa

Valon ja musiikin yhdistämisessä on jotain erityistä – se vie elämyksen aivan uudelle tasolle. Elämys on intensiivisempi ja älyvalaistuksella valot voidaan synkronoida kodin eri medialaitteiden kanssa.

On sitten tarkoituksena vetää ässä hihasta kotibileissä tai saada intensiivisempi kokemus pelinurkkaan, älyvalaistus vahvistaa tunnelmaa.

 

Pelien tunnelmankohottaja

Philips Hue Playn ja Hue Syncin avulla valaistus on helppo synkronoida musiikin, pelin tai videon kanssa. Philips Hue -puhelinsovelluksessa luodaan Entertainment-alue ja määritetään, mihin yhteensopivat Hue-yksiköt on sijoitettu huoneessa.

Hue Sync -tietokoneohjelmalla synkronoidaan kohteet, joita halutaan vahvistaa valolla, sekä asetetaan intensiteetti. Hue Sync on saatavilla sekä PC:lle että Macille.

Tiesitkö, että… Mm. Razer, joka valmistaa näppäimistöjä, hiiriä ja kuulokkeita, tukee Philips Huen valosynkronointia. Näin myös tietokoneen oheislaitteet voidaan synkronoida älyvalaistuksen kanssa, jolloin ne tuovat lisäulottuvuutta valoefekteille.

 

Löydä älyratkaisut automaation avulla

Kotiautomaation määrä lisääntyy ja älykodin käytön voi aloittaa luonnollisesti ja tehokkaasti älyvalaistuksesta. Tällöin voi ohjelmoida helposti, mitä tietyt lamput tekevät tiettyjen ehtojen tai tilanteiden mukaan.

 

Mitä automaatio tarkoittaa?

Älykodin automaatiolla tarkoitetaan joko keskitettyä hallintaa tai useita tapahtumia, jotka on asetettu ennalta määritettyjen kriteerien mukaan.

Nykyään saatavilla on erilaisia järjestelmiä ja koontikeskuksia, joiden avulla on helppo päästä alkuun kotiautomaation käytössä. Jotkut ovat edistyneempiä kuin toiset ja periaatteessa niiden käytössä on rajattomia mahdollisuuksia, jos käyttäjältä löytyy taitoa koodata järjestelmäänsä. Jos kyseessä on vasta aloitteleva käyttäjä, saatavilla on helppokäyttöisiä, mutta kuitenkin tehokkaita mobiilisovelluksia, joilla pääsee pitkälle kotiautomaation käytössä.

Esimerkkinä on IFTTT-sovellus (If This, Then That), joka toimii monissa eri valmistajien järjestelmissä ja siinä on helppokäyttöinen käyttöliittymä, jonka avulla on helppo määrittää, miten ja milloin haluaa valojen toimivan tietyssä tilanteessa.

Vinkki: IFTTT-sovellusta voi käyttää kertomaan valaistuksen välityksellä saapuneesta sähköpostista, tai asettaa valo kertomaan, onko ulkolämpötila alle vai yli nollan, jolloin esimerkiksi punainen väri tarkoittaa plussa-asteita ja sininen miinusta.

 

Monta juttukaveria

Philips Hue on yksi pisimpään markkinoilla olleista älyvalaistusratkaisuista ja sillä on monia yhteistyökumppaneita, joilla on Philips Huen kanssa yhteensopivia laitteita. IFTTT:n kaltaisen järjestelmän kautta valaistuksen automatisointi on helppoa.

Tässä artikkelissa käytetään Philips Huen tuotteita esimerkkeinä älyvalaistusratkaisuista. Jos haluat tietoja jostakin tietystä tuotteesta, voit lukea lisää tästä:

Tässä kaksiosaisessa oppaassa kerroimme, miten pääsee alkuun älyvalaistuksen kanssa, miten älyvalaistus vaikuttaa käyttäjään ja lisäksi tarjosimme vinkkejä älyvalaistuksen käytöstä, jotta arki olisi sujuvampaa ja hauskempaa.

Onko älyvalaistus jo käytössäsi vai haluaisitko tietää lisää? Jaa vinkkejä, kokemuksiasi ja ajatuksiasi kommenteissa.

This site uses XenWord.
;