Otimme tuoreeltaan ensituntumat uudesta Honor 10 -älypuhelimesta.

Houkuttelevasti hinnoitellut Honor-mallit käytännössä aloittivat Huawein voittokulun Suomessa muutama vuosi sitten ja etenkin huippusuosituksi noussut Honor 7 oli avain menestykseen. Sitä seuranneet mallit eivät ole olleet aivan yhtä suuria menestystuotteita ja etenkin viimeisin Honor 9 –malli ei tarjonnut erityisen houkuttelevia uudistuksia edeltäjäänsä sekä kasvaneeseen hintaansa nähden.

Honor-malliston seuraavan huippumallin julkistusta aikaistettiin tänä vuonna selvästi, sillä Huawei esitteli Honor 10 –mallin jo huhtikuun puolivälissä Kiinassa. Euroopan julkaisu tapahtui vajaata kuukautta myöhemmin – 15. toukokuuta Lontoossa. io-tech matkasi paikanpäälle seuraamaan uutuuden julkistusta ja otti samalla ensituntumat laitteesta.

 

Honor 10

Honor 10:n muotoilu ja käsituntuma vievät ajatukset jonnekin uusien Huawei P20 –mallien ja Honor 9:n välimaastoon, joka on varsin loogista, sillä teknisesti uutuus on hyvin lähellä maaliskuun lopulla julkaistua parisen sataa euroa arvokkaampaa Huawei P20 –mallia.

Honor 10:tä mainostetaan kahdella keskeisellä ominaisuudella – kameran tekoälyllä sekä massasta erottuvalla muotoilulla ja värimaailmalla. Jälkimmäinen pistää nopeasti silmään tavallista pirteämmän Aurora-heijastusefektillä varustettujen värivaihtoehtojen tapauksessa, joten oli hieman harmi, että testikappaleemme oli väriltään tavanomaisen musta.

Kooltaan Honor 10 on nykymittapuulla varsin kohtuullisen kokoinen puhelin, joka istuu kouraan mukavasti ja on käytettävissä melko huoletta myös yhdellä kädellä. Puhelimen kehys on metallia ja etu- sekä takakuori lasia. IP-suojausta ei valitettavasti ole. P20-mallistoon nähden Honor 10:n kyljet ovat hieman ohuemmat, joka antaa puhelimesta kädessä hieman solakamman vaikutelman. Vaikka näyttö on kasvanut sekä halkaisijaltaan että pinta-alaltaan selvästi edeltäjämalliin nähden, ei pituus ole kasvanut kuin 2,6 mm. Huomio kiinnittyy myös painoon (153 g), joka on tämän kokoluokan puhelimelle melko maltillinen.

Honor 10:n IPS-näyttö on 5,84-tuumainen ja kuvasuhteeltaan 19:9 (2280 x 1080 pikseliä). Sen kulmissa on melko loivat pyöristykset ja näyttö ulottuu hyvin lähelle puhelimen ylänurkkia, kiitos näytön yläreunaan muotoillun ”loven”. Edeltäjämalliin nähden näytön läpimitta on kasvanut noin 0,7 tuumaa ja pinta-ala yli 16 %. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on kasvanut lähes 10 prosenttiyksikköä edeltäjästä.

Näytön yläreunan lovi on kooltaan ja muodoltaan käytännössä identtinen P20 Lite –mallin kanssa, joten on hyvin mahdollista, että laitteissa käytetään samaa näyttöä. Loveen on sijoitettu, kuuloke, etukamera, sensorit ja merkkivalo. Etukameran tarkkuus on korkea 24 megapikseliä, joka on tuttu P20-malleista. Tuettuna on myös P20-malleista tutut kasvojen valaistusefektit. Halutessaan näytön yläreunan loven voi piilottaa näkyvistä mustan reunuksen avulla, joka toimii IPS-näyttöpaneelista huolimatta kohtalaisen hyvin.

Näytön alapuolella sijaitseva sormenjälkitunnistin on asennettu lasin alle ja se hyödyntää ultraäänitekniikkaa, jolloin tunnistus ei häiriinny esimerkiksi märistä sormista. Ensikokeilujen perusteella tunnistin ei kuitenkaan reagoi yhtä nopeasti, kuin Huawein aiemmin käyttämät tunnistimet. Lisäksi tunnistimen kohta on hieman hankala havaita, koska sitä ei ole mitenkään tunnistettavissa sormella lasin pinnasta.

Honor 10:n takalasiin on toteutettu 15-kerroksinen nanopinnoite, joka näkyy pystysuuntaisina heijastusefekteinä katselukulman ja valon suunnan mukaan vaihdellen. Vastaava heijastusteema on löytynyt myös Honor 8- ja Honor  9 –malleista. Honor 10:een tarjolla olevia uusia erikoisvärejä ovat Phantom Blue ja Phantom Green, joista kumpikin tarjoaa vaihtuvan väriefektin laitteen sivusuunnassa. Esimerkiksi kuvassa näkyvä Phantom Blue –väri näyttää monissa olosuhteissa lähinnä siniseltä ja vasta sopiva valaistus saa purppuranväriset yksityiskohdat näkyviin. Testilaitteemme Midnight Black –väri on huomattavasti hillitympi ja se toistaa lähinnä mustan ja harmaan eri sävyjä.

Rautapuolella Honor 10 mukailee pitkälti Huawei P20 –mallia. Järjestelmäpiirinä toimii viime syksynä julkaistu Kirin 970, joka on parasta mitä Huawein tallista tällä hetkellä löytyy. Sen parina on neljä gigatavua RAM-muistia sekä versiosta riippuen 64 tai 128 gigatavua tallennustilaa. Muistikorttipaikkaa laitteesta ei löydy.

Myös sisäänrakennettu akku on kapasiteetiltaan samat 3400 mAh ja se on mahdollista ladata 22,5-wattisen SuperCharge-pikalatauksen avulla. Valmistajan mukaan lataaminen tyhjästä 50 %:iin onnistuu 25 minuutissa.

Maininnan arvoisena yksityiskohtana Honor 10:n alapäädyssä on 3,5 mm:n ääniliitäntä, jota monet jäivät P20-malleissa kaipaamaan. USB Type-C –liitäntä tukee vain 2.0-tiedonsiirtonopeutta, joka on tässä hintaluokassa varsin yleistä.

Honor 10:n takakamera on uudistunut edeltäjämalliin nähden, eikä se myöskään perustu samaan rautaan P20:n kameran kanssa. Hieman koholleen takakuoren vasempaan ylänurkkaan sijoitettu kaksoiskamera käyttää 24 ja 16 megapikselin kuvasensoreita, joista ensin mainittu on mustavalkoinen ja jälkimmäinen Dual Pixel –vaiheentunnistustarkennusta tukeva värisensori. Aukkosuhteeksi ilmoitetaan melko valovoimainen f1.8, mutta jää hieman epäselväksi koskeeko se vain värikameraa. Kamera tukee myös 2x hybridizoomausta sekä 4K 30 FPS –videokuvausta. P20-mallien 960 FPS –superhidastusvideo ei ole tuettuna.

Honor 10:n kamerasta mainostetaan erityisesti tekoälyominaisuuksia, joita valmistaja kutsuu AI-kamera-nimellä. Käytännössä kyse on pitkälti samoista ominaisuuksista, joita on nähty samaa Kirin 970 –järjestelmäpiiriä käyttävissä P20, P20 Pro ja Mate 10 Pro –malleissa.

Honor 10:n kameran tekoälyominaisuus hyödyntää järjestelmäpiirin NPU-laskentayksikköä ja valmistajan mukaan kamera kykenee tunnistamaan yli 500 erilaista kuvausskenaariota 22 eri kategoriasta. Järjestelmä pystyy myös määrittämään kuvauskohteen rajat muusta ympäristöstä sekä tunnistamaan useampia kohteita samasta kuvasta. Tällaisia kohteita voivat olla mm. kuvassa näkyvä ihminen, metsä, vesi ja taivas. AI-kuvaustoiminnon saa näppärästi päälle ja pois kuvausnäkymän reunan pikapainikkeesta. Tekoälyä hyödynnetään myös mm. syvyysterävyysefektin toteutuksessa sekä kasvojen valaistusefekteissä.

 

Yhteenveto

Honor 9 jäi viime vuonna hieman mitäänsanomattomaksi julkaisuksi, mutta Honor 10:n kanssa tilanne vaikuttaisi olevan valoisampi ja hintakin on ilahduttavasti pudonnut edeltäjämalliin nähden. Honor 10 vaikuttaisi ensituntumien perusteella olevan oiva lisä kutkuttavasti kasvavaan ylemmän keskiluokan markkinaan. Samalla se onnistuu tekemään Huawei P20:n hankinnan järkiperustelun varsin hankalaksi.

Honor 10:n myynti alkaa Suomessa 24. toukokuuta 449 euron lähtöhintaan (4 & 64 Gt). 128 Gt tallennustilalla varustetusta versiosta pyydetään 50 euroa lisää. Ennakkotilaukset alkavat välittömästi lanseerauksen jälkeen 15. toukokuuta. Testaamme Honor 10:n io-techissä touko-kesäkuun aikana.

This site uses XenWord.
;