io-tech otti ensituntumat Huawein uudesta Mate 10 -älypuhelinmallistosta.

Huaweilla on ollut tapana jakaa tuotejulkistuksiaan melko tasaisesti pitkin vuotta ja aina syksyisin on ollut perinteisesti suurinäyttöisten Mate-mallien vuoro. Viime vuonna Mate 9 –mallistolla oli hyvä sauma realisoida takaisinkutsutun Note7:n markkinoille synnyttämä aukko, mutta se ei kuitenkaan onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla kyseisessä tempussa.

Tämän vuoden lippulaivamalleissa trendinä on selvästi aiempaa kapeammat näytön reunat ja kyseiseen saumaan iskee myös Huawei uuden sukupolven Mate 10 –malleillaan. Mate 10 –mallisto julkaistiin 16. lokauuta Huawein Münchenissä järjestämässä kansainvälisessä tilaisuudessa, jota myös io-tech matkusti seuraamaan paikanpäälle. Mallisto koostuu neljästä puhelimesta: Mate 10:stä, Mate 10 Prosta, Mate 10 Porsche Designista sekä Mate 10 Litestä.

Tutustumme tässä ensituntumat-artikkelissa uusista Mate 10 –malleista julkaisutilaisuudessa ottamiimme lyhyisiin ensituntumiin. Ainakin Mate 10 Pro testataan io-techissä kattavammin vielä myöhemmin loppuvuoden aikana.

 

Mate 10 Pro

Uuden Mate 10 –malliston Suomessa kauppoihin tuleva huippumalli on Mate 10 Pro, johon Huawei on pakannut parasta osaamistaan. Ulkoisesti Mate 10 Pro on muuttunut riittävästi, jotta se on varsin helppo erottaa edeltäjästään Mate 9 Prosta. Näyttö on puoli tuumaa aiempaa suurempi, näytön reunat eivät ole enää pyöristetyt ja takakuori on alumiinin sijaan lasia. Muutoksista huolimatta myös osa sukunäöstä on säilynyt.

Mate 10 Pron runko on alumiinia ja etu- sekä takakuori Gorilla Glass –suojalasia. Takakuori on muotoiltu kaikilta reunoiltaan kaareutuvaksi 700 asteen lämpötilassa. Näyttölasin reunat ovat kevyesti pyöristetyt. Lasipinnat saumautuvat suoraan metallirunkoon, sillä niiden välissä ei ole minkäänlaista muovista kehystä. Mate 10 Pron tapauksessa Huawei on paikannut mallistoaan riivanneen puutteen tekemällä laitteesta IP67-suojatun vettä ja pölyä vastaan.

Kädessä Mate 10 Pro tuntuu laadukkaalta ja arvokkaalta, mutta ei ehkä kuitenkaan aivan yhtä erityislaatuiselta, kuin muutamat sykähdyttävimmät kilpailijansa. Huawei mainostaa puhelimen muotoilun olevan symmetristä, joka ei kuitenkaan aivan sataprosenttisesti pidä paikkaansa. Esimerkiksi näytön ylä- ja alareuna eivät ole täsmälleen saman levyiset. Metallikehyksen muotoilussa on sopiva yhdistelmä kaarevuutta ja kulmikkuutta, jonka myötä ote tuntuu sekä pitävältä että mukavalta. Pyöristetty takakuoren lasi tuo vielä oman osansa mukavuuteen. Rakenteeltaan laite on erittäin tukevan tuntuinen, eikä elä tai pidä mitään ääniä väänneltäessä.

Mate 10 Pron näyttö on läpimitaltaan 6,0 tuumaa, mutta modernin 18:9 kuvasuhteen myötä pinta-alaltaan hieman sisarmalliaan pienempi. Näyttö perustuu OLED-paneeliin ja sen tarkkuus on 1080 x 2160 pikseliä, eli hieman ”venytetty” Full HD. Ensituntumien perusteella tarkkuus on riittävä tämän kokoluokan näyttöön. Myös Pron näyttö on HDR10-hyväksytty.

Näytön pienien ylä- ja alareunan ansiosta se peittää lähes 81 % puhelimen pinta-alasta, jonka myötä vaikutelma on varsin näyttävä. Kooltaan Mate 10 Pro on kuusituumaiseksi puhelimeksi erittäin helposti käsiteltävä, sillä sen ulkomitat ovat lähes samat kuin esimerkiksi 5,5-tuumaisessa OnePlus 5:ssä. 6,2-tuumaiseen Galaxy S8 Plussaan verrattuna Mate on hieman leveämpi, mutta selvästi lyhyempi.

Mate 10 Pron näytön yläpuolinen kaistale on vain 8,4 mm ja alapuolinen vain 9,2 mm korkeita. Näytön alapuolelle on mahtunut ainoastaan Huawein logo ja navigointipainikkeet ovat sijoitettuna softapohjaisina näytön alaosaan. Alapäädyssä sijaitseva USB Type-C –liitäntä toimii myös kuulokeliitäntänä, sillä laitteesta ei löydy erillistä 3,5 mm ääniliitäntää. Mukana toimitetaan USB Type-C –adapteri tavallisille kuulokkeille. Displayport-kaapelilla Mate 10 Pro on mahdollista kytkeä ulkoiseen näyttölaitteeseen, jolloin käyttöjärjestelmää voi käyttää sille optimoidussa työpöytätilassa hieman Samsung Dexin tapaan.

Kapeassa näytön yläpuolisessa kaistaleessa sijaitsee puhelimen kahdeksan megapikselin etukamera. Yläpääty on hyvin tyhjä paria antenniraitaa sekä infrapunalähettimen ”silmää” lukuun ottamatta. Vasemman kyljen yläosassa sijaitseva korttikelkka pitää sisällään kaksi nano-SIM-korttipaikkaa, mutta muistikortti ei ole tuettuna Mate 10:n tapaan.

Mate 10 Pron lasinen takakuori on ehkä edeltäjämallia näyttävämpi, mutta samalla lasi on myös alumiinikuorta herkempi rikkoontumaan. Totesimme sen myös keräävän varsin hanakasti sormenjälkiä. Hiemankin kosteissa tai rasvaisissa sormissa lasipinta on alumiinia selvästi pitävämpi. Huawei on toteuttanut takakuoren väritykseen yläosan poikittaisraidan, joka näkyy vaihtelevasti hieman valaistuksesta riippuen. Allekirjoittaneen mielestä idea on hyvä ja tuo ulkonäköön hieman lisää luonnetta. Sormenjälkitunnistin sijaitsee Prossa takakuoren yläosassa ja se on sijoitettu Huawein mukaan niin, ettei sormi eksy helposti kameralinssejä suttaamaan.

Mate 10 Pron ”pellin alla” sijaitsee uunituore 10 nanometrin prosessilla valmistettava Kirin 970 –järjestelmäpiiri, jonka erikoisuuksiin kuuluvat tekoälytoimintoja tukeva NPU-prosessori sekä maailman nopein Cat.18-nopeusluokan LTE-modeemi. RAM-muistia on varmasti riittävä kuusi gigatavua ja tallennustilaa 128 Gt.

Sisäisen akun kapasiteetti on mukavat 4000 mAh ja sen luvataan kestävän raskaassa käytössä yli vuorokauden sekä normaalikäytössä pari vuorokautta. Akku tukee myös tehokasta pikalatausta mukana toimitettavalla 22,5-wattisella laturilla. Langattoman latauksen jättäminen pois varustuksesta on Huaweilta hyvin erikoinen päätös.

Mate 10 Pron takakamerassa on hieman uutta, mutta pääosin vanhaa. Kaksoiskamera sijaitsee nyt omissa hieman kohollaan olevissa pyöreissä kehyksissä, joiden toiselle puolelle on sijoitettu kaksois-LED-salama ja toiselle lasertarkennuksen sensori. Kameran 12 megapikselin värisensori ja 20 megapikselin mustavalkosensori ovat tuttuja mm. P10-malleista, mutta niiden parina olevat erittäin valovoimaiset f1.6-aukkosuhteen Summilux-H-objektiivit ovat Leica-yhteistyön uusia hedelmiä. Edelleenkin vain objektiiveista toinen on varustettu optisella kuvanvakaimella

Kamerasovelluksessa on hyödynnetty järjestelmäpiirin tekoälyominaisuuksia mm. kuvauskohteiden tunnistamisessa ja nopeiden ensituntumien perusteella tunnistus toimi varsin hyvin. Kamera tunnistaa 13 ennalta määritettyä kuvauskohdetyyppiä ja kertoo tunnistetusta kohteesta etsimen oikean alanurkan pienellä kuvakkeella. Tunnistuksen myötä kamera kytkee päälle kyseiselle kohteelle optimoidun kuvaustilan.

Kokonaisuudessaan Mate 10 Pro on ensituntumien pohjalta varsin pätevä, mutta silti lopulta melko yllätyksetön uutuus Huawein malliston huipulle. Siinä käytetty kapeareunainen 18:9 kuvasuhteen näyttö olisi ollut mukava nähdä jo P10-malleissa. Miinusta ropisee ainakin 3,5 mm ääniliitännän, langattoman latauksen ja muistikorttipaikan puuttumisesta. Positiivista sen sijaan on, että 799 euron suositushinta on laskenut viidellä kympillä edeltäjämallin suosituksesta.

Mate 10 Pro tulee Suomessa myyntiin 27. marraskuuta harmaan, mokan ja sinisen värisenä.

 

Mate 10 Porsche Design

Mitä tehdä, jos taskun pohjalla kuumottaa ylimääräiset 600 euroa, josta pitäisi päästä mahdollisimman vaivattomasti eroon? Huawei tarjoaa tähän ratkaisuksi Mate 10 Prosta muokattua Porsche Design –versiota, joka ei (onneksi) tule myyntiin Suomessa. Sen hintalapussa seisoo nimittäin lähes 1400 euroa ja rahoille saatavaa vastinetta on hankala hahmottaa.

Julkaisun yhteydessä lavalla hehkutettiin Porsche Design –mallin uniikkia muotoilua ja henkeä, mutta rehellisesti sanottuna kyseessä vaikuttaisi olevan vain simppeleillä yksityiskohdilla tuunattu ja hurjalla riistohinnalla varustettu Mate 10 Pro, joka vetoaa ilmeisesti varakkaisiin ostajiin.

Mitä 600 euron lisäpanostuksella sitten saa? Porsche Design –logon puhelimen etupuolelle, Porsche Design –logolla varustetun pystyraidan takakuoreen, keraamia muistuttavaksi viimeistellyn takakuoren, pari Porsche-henkistä käyttöliittymäteemaa, 256 Gt:n tallennustilan sekä hieman hulppeammat oheistarvikkeet sisältävän tuotepakkauksen.

1400 euron hintaan olisi ollut mukava nähdä edes eksoottisempia materiaaleja, kuten titaaninen runko ja safiirista tai keraamista valmistettu takakuori. Nykyisellään Mate 10 Porsche Design ei todellakaan vakuuttanut allekirjoittanutta.

 

Mate 10

Mate 10 on edullisempi tänään julkistetuista kahdesta lippulaivamallista ja todettakoon nyt heti kärkeen, että sitä ei tulla tällä tietoa näkemään Suomen markkinoilla. Ulkomailla laitteen suositushinta on 699 euroa, eli se on satasen Pro-versiota edullisempi.

Muotoilultaan Mate 10 on hyvin lähellä Pro-versiota ja ne erottaa toisistaan lähinnä mittasuhteiden sekä sormenjälkitunnistimen sijainnin osalta. Näytön erilaisesta kuvasuhteesta johtuen Mate 10 on sisarmalliaan muutaman millimetrin lyhyempi ja leveämpi. Edeltäjämalli Mate 9:ään nähden ulkomitat ovat pienentyneet selvästi, vaikka näyttökoko on pysynyt samana.

Mate 10:n näyttö on kooltaan 5,9-tuumainen ja kuvasuhteeltaan perinteiset 16:9. IPS LCD RGBW –paneeli on tarkkuudeltaan 1440 x 2560 pikseliä, eli Mate 10 –malliston tarkin (499 PPI). Värintoiston suhteen näytön kerrotaan täyttävän HDR10-standardin vaatimukset ja yltävän yli 700 nitsin kirkkauteen. Kapeiden reunojen ansiosta näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on erinomainen 81,6 %.

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on vain 10,6 mm leveä, mutta siitä huolimatta siihen on sovitettu Mate 10:ssä sormenjälkitunnistin. Navigointipainikkeet sijaitsevat kuvaruutunäppäiminä näytön alareunassa. Näytön yläpuoleisessa kaistaleessa on kahdeksan megapikselin etukamera ja puhelimen yläpäädystä löytyy myös perinteinen 3,5 mm ääniliitäntä.

Merkittävin ulkoinen muutos edeltäjämalliin nähden on tapahtunut kuorimateriaaleissa. Mate 10:n takakuori on nyt lasia, kun vielä viime vuonna se oli valmistettu alumiinista. Ainakaan pudotuskestävyyden kannalta lasikuori ei ole parempi vaihtoehto ja ainakin kokeilemamme mustan värivaihtoehdon tapauksessa lasikuori oli myös äärettömän herkkä tahriintumaan sormenjäljistä. Lisäksi on erikoista, että Huawei ei ole toteuttanut Mate 10 –malleihin langatonta latausta, vaikka lasikuori sen mahdollistaisi.

Fyysiseltä toteutukseltaan Mate 10:n rakenne tuntuu laadukkaalta ja tukevalta. Rakenne on suojattu roiskevedeltä ja pölyltä IP53-standardin mukaisesti. 3D-muotoiltu takakuoren lasi yhdessä hieman pyöristettyjen kylkien kanssa takaa sen, että puhelin istahtaa varsin mukavan tuntuisesti kouraan. Toki 5,9-tuumainen laite on suurikokoinen, mutta kannattaa silti huomioida, että esimerkiksi iPhone 8 Plus on sekä pidempi että leveämpi kuin Mate 10.

Mate 10:n sisällä on Pro-mallista tuttu HiSilicon Kirin 970 –järjestelmäpiiri, jonka yritys esitteli IFA-messuilla syyskuun taitteessa. RAM-muistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa 64 Gt, joka on laajennettavissa muistikortilla. Akun kapasiteetti on 4000 mAh, eli sama kuin Pro-versiossa. Myös takakamera on identtinen Mate 10 Pron kanssa.

Joillekin käyttäjille Mate 10 saattaisi olla Prota mieluisampi vaihtoehto, mutta kokonaisuutena lienee parempi, ettei Huawei vyörytä koko mallistoaan Suomen markkinoille.

 

Mate 10 Lite

Mate 10 Lite on uuden Mate-malliston edullisin vaihtoehto ja se on käytännössä sama laite syyskuussa Kiinassa julkaistun Maimang 6 –mallin kanssa. Joillain markkina-alueilla laite tunnetaan myös muutamalla muulla mallinimellä.

Muodoiltaan Mate 10 Lite ei herätä suurempia tunteita suuntaan eikä toiseen, eikä se myöskään ole ”yleistaustansa” vuoksi ole erityisen tiiviisti sukunäköinen kalliimpien Mate 10 –mallien kanssa. Kyseessä on kuitenkin fiksun näköinen ja asiallisesti tehdyn tuntuinen luuri, joka ei elä tai pidä ääniä kuoria väännellessä.

Mate 10 Liten yksi keskeisimpiä ominaisuuksia on 18:9-kuvasuhteen 5,9-tuumainen IPS LCD –näyttö, joka on ensimmäisiä lajissaan tämän hintaluokan puhelimissa läntisillä markkinoilla. Näyttö perustuu IPS LCD –paneeliin, joka on tarkkuudeltaan 1080 x 2160 pikseliä. Se peittää mukavan osan puhelimen etupuolesta tarjoten etenkin keskihintaluokassa hyvin näytön ja ulkomittojen välisen suhteen. Kuvanlaadusta ei esittelytilan olosuhteissa osannut tehdä vielä tarkempia johtopäätöksiä, mutta kuva näytti varsin hyvälle.

Näytön yläpuolelle jäävässä varsin kapeassa kaistaleessa sijaitsee kaksi etukameraa, joista toisen tarkkuus on 13 megapikseliä ja toisen kaksi megapikseliä. Kaksoiskameraratkaisun avulla etukameralla voi luoda selfie-kuviin mm. syvyysterävyysefektejä.

Mate 10 Liten hintaluokka huomioiden on hieman pettymys, että laitteen alapäädyssä on edelleen micro-USB 2.0 –liitäntä Type-C:n sijaan. Kuulokeliitäntä on sentään säilytetty ja se löytyy myös puhelimen alapäädystä.

Mate 10 Liten takakuori on mattapintaista alumiinia ja sen ylä- sekä alareunaa rajaa muoviset antenniraidat. Kuori on kaikilta reunoiltaan sulavan pyöristetty ja eroaa sekä muotoilultaan että materiaaliltaan muista Mate 10 –malleista.

Takakuoren alla piileksii Kirin 659 –järjestelmäpiiri, neljä gigatavua RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Akkukapasiteetiksi ilmoitetaan 3340 mAh, joka on siis selvästi pienempi kuin kalliimmissa sisarmalleissaan.

Sormenjälkitunnistimelle on löydetty paikka takakuoren yläosasta kaksoiskameran alapuolelta. Kaksoiskameran kehys on hieman kohollaan takakuoresta ja LED-salama on sijoitettu keskelle yläosan antenniraitaa. Takakamera perustuu 16 ja 2 megapikselin kamerasensoreihin ja kaksoiskameran perimmäinen idea on sama kuin etupuolella – syvyysterävyysefektin luominen.

Ensituntumien perusteella Mate 10 Lite ei vaikuttanut lainkaan hassummalta puhelimelta, mutta sen 399 euron suositushinta saattaa olla hieman liikaa ominaisuuksiin nähden (modernista 18:9 näytöstä huolimatta).

Mate 10 Lite tulee Suomessa saataville 6. marraskuuta mustan, sinisen ja samppanjan värisenä.

 

Yhteenveto

Yhteenvetona Huawein Mate 10 –julkaisutilaisuus ei tarjonnut juurikaan yllätyksiä, sillä lähes kaikki keskeisimmät tiedot uutuusmalleista olivat vuotaneet nettiin jo etukäteen. Uuden malliston yksi keskeisistä teemoista on näytön kapeat reunat, jotka tulevat Suomessa saataville marraskuun aikana Mate 10 Pron ja Liten myötä 18:9-kuvasuhteella. Kohta alkava käyttötestimme tulee näyttämään, onko Mate 10 Prosta markkinoiden tämänhetkisten kunkkumallien kukistajaksi.

This site uses XenWord.
;