io-techin otti tuoreeltaan ensituntumat uudesta Nokia 8 -älypuhelimesta.

Suomalainen HMD Global Oy esitteli helmikuun lopulla MWC-messujen yhteydessä kolme Android-pohjaista uuden sukupolven Nokia-älypuhelinta (3, 5 & 6), joista kaikki sijoittuivat edullisemman pään hintaluokkiin. Tästä syystä moni kuluttaja jäikin malttamattomana odottamaan, mitä yrityksellä on tarjota high-end-markkinoille.

Odotus tuli päätökseen tänään, kun HMD Global esitteli Lontoossa järjestämässään kutsutilaisuudessa uuden Nokia 8 –älypuhelimen, joka edustaa yrityksen näkemystä edistyneestä puhelimesta. io-tech oli paikan päällä seuraamassa julkaisua ja pääsi ottamaan vaitiolovelvollisuuden alaiset ensituntumat laitteesta jo aiemmin samana päivänä.

Tutustumme tässä ensituntumat-artikkelissa laitteesta saamiimme ensivaikutelmiin sekä huomioihin. Nokia 8:aa syvällisemmin tarkasteleva varsinainen testiartikkeli on luvassa alkusyksyn aikana, kunhan saamme testikappaleen käsiimme ja ehdimme tutustumaan siihen riittävän syvällisesti käytännön testijakson puitteissa.

Ensitapaamisella Nokia 8:n ulkomuoto ei yllätä – siinä on selvästi sukunäköä muiden nykyisten Nokia-älypuhelinten kanssa ja erityisesti se muistuttaa Nokia 5 –mallia. Kun muotoja tunnustelee ja tarkastelee lähemmin, voi kuitenkin huomata niiden olevan toteutettu hienostuneemmin ja yksityiskohtaisemmin kuin malliston edullisemmissa malleissa. Muotoilu ei ole ehkä suuresti tunteita herättävää, vaan sen sijaan varsin hillittyä.

Rakenteeltaan Nokia 8 ei myöskään jätä juuri toivomisen varaa – alumiininen unibody-kuori on erittäin hyvin viimeistelty ja tukevan tuntuinen, eikä se elä lainkaan väänneltäessä. Reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 5 –näyttö yhdistyy lähes saumattomasti suoraan alumiinikuoren reunaan.

Yhdestä palasta koneistetun alumiinitakakuoren muoto ohenee reunoja kohden ja pyöristetyt kyljet viistoutuvat takakuoren suuntaan. Takakuoresta ei löydy lähes lainkaan tasaista pintaa, vaan muodot ovat kaarevia joka suuntaan. Puhelin ohenee pitkillä sivuilla vain 4,6 mm:n paksuiseksi, jolla on havaittava vaikutus käsituntumaan. Laite tuntuu kädessä sirolta, mutta pyöristysten ansiosta silti myös mukavalta.

Kuivissa käsissä hiekkapuhallettu alumiinipinta on luonnollisesti liukkaan puoleinen. Myöhemmin myyntiin tulevat kiiltäväpintaiseksi viimeistellyt kuparinvärinen ja sininen vaihtoehto ovat etenkin kosteissa tai rasvaisissa näpeissä huomattavasti pitävämmän tuntuiset. Haittapuolena niissä tulee esiin herkkyys sormenjäljille.

Puhelimen ylä- ja alapäädyissä huomiota herättävät elementit ovat suurehkot muoviset antennialueet, jotka ovat koneistettu saumattomasti osaksi alumiinikuorta. Valmistajan mukaan niiden sijoitus on tarkoituksella laitteen päädyissä, jotta käyttäjä ei peittäisi niitä kädellään ja heikentäisi antennien signaalia. Muovialueilla ei ole juurikaan käytännön merkitystä, mutta käsintuntumaltaan ne heikentävät hieman laitteen laatuvaikutelmaa. Kiiltäväpintaisissa malleissa antennialueet ovat hieman paremmin naamioitu muun kuoren väriin.

Nokia 8:n 5,3-tuumainen näyttö asettuu kokonsa puolesta pahimpien kilpailijoiden välimaastoon. IPS LCD –paneelin tarkkuus on 1440 x 2560 pikseliä ja sen kirkkaudeksi luvataan jopa 700 nitsiä. Näytön kuvanlaatu vaikutti ensikokeilujen perusteella hyvältä, mutta niiden pohjalta on liian aikaista tehdä syväluotaavampia arvioita.

Näytön ylä- ja alapuolelle on jätetty reiluhkon kokoinen kaistale, jossa alapuoliskossa sijaitsevat valaistus kapasitiiviset navigointipainikkeet sekä sormenjälkitunnistimen sisältävä kotinäppäin. Alapäädystä löytyvä USB Type-C –liitäntä tukee USB 3.1 –tiedonsiirtonopeutta sekä Quick Charge 3.0 –pikalatausta.

Näytön yläpuolella sijaitseva etukamera on varsin mielenkiintoinen tapaus, sillä se käyttää samaa 13 megapikselin kuvasensoria kuin takakamera. Etukamerassa on lisäksi vaiheentunnistukseen perustuva automaattitarkennus ja melko valovoimainen f2.0-laajakulmaobjektiivi. Etukamera kuvaa myös 4K-videota.

Maininnan arvoinen edullisemmista Nokia-älypuhelimista puuttuva ominaisuus on myöskin vilkaisunäyttö, joka näyttää kellonajan ja saapuneet ilmoitukset myös näytön ollessa sammutettuna. Ominaisuuden saa halutessaan poistettua käytöstä näytön asetuksista.

Nokia 8:n sisälle valmistaja on valinnut markkinoiden suorituskykyisimpiin järjestelmäpiireihin lukeutuvan Snapdragon 835:n. Piirin jäähdytys on toteutettu lämpöputkiratkaisulla, jonka kehutaan levittävän lämmön koko takakuoren alueelle. RAM-muistia on nykypäivän high-end-luokassa eräänlaiseksi minimimääräksi laskettava neljä gigatavua ja UFS 2.1 -tallennustilaa 64 Gt, jota voi halutessaan laajentaa muistikortilla. LTE-yhteydet toimivat Cat.9-nopeusluokassa (450/50 Mbit/s).

Laitteen sisään integroitu akku on kapasiteetiltaan 3090 mAh ja se tukee Qualcommin Quick Charge 3.0 –pikalataustekniikkaa vakiolaturin 18 watin latausteholla. HMD Globalin Ossi Korpelan mukaan yritys halusi varmistua, ettei akku vanhene ennen aikojaan valittua pikalataustekniikkaa käytettäessä.

Laitteen takakuoresta löytyy muista Nokia-älypuhelimista tutun muotoinen pitkulainen 0,4 mm korkea kamerakehys, jonka keskellä komeilee menneistä ajoista sekä myös uudelleen hiljattain julkaistusta yhteistyöstä muistuttava Zeiss-logo.

Kehyksen yläpuoliskoon on sijoitettu kaksi 13 megapikselin kameraa, joista toinen käyttää värillistä ja toinen mustavalkoista kuvasensoria (pikselikoko 1,12 um). Molemmissa kameroissa on f2.0-aukkosuhteen laajakulmaobjektiivi, mutta vain värisensorin yhteydessä on optinen kuvanvakain.

Kamerakehyksen alapuoliskoon on sijoitettu kaksisävyinen LED-salama sekä lasertarkennuksen sensori. Lisäksi kamera hyödyntää tarkennuksessa myös vaiheentunnistusta (PDAF).

Otimme kameralla muutaman esimerkkikuvan, jotka voi klikata (avaa kuva, klikkaa oikealla ”avaa kuva uuteen välilehteen”) alkuperäiseen kokoonsa yllä olevasta galleriasta. Emme kuitenkaan lähde vielä tässä vaiheessa analysoimaan tarkemmin kameran kuvanlaatua muutaman yksittäisen otoksen ja mahdollisesti epävirallisella ohjelmistolla varustetun laitteen perusteella.

Kamerasovelluksen perusilme on pysynyt samana edullisempien Nokia-älypuhelinmallien kanssa, mutta siihen on tuotu muutamia lisäominaisuuksia. Positiivisena puolena sovellus on edelleen melko yksinkertaisen näköinen, mutta miinuksena säätömahdollisuudet vaikuttaisivat olevan useimpia kilpailijoita suppeammat. Manuaalisäädöt löytyvät kuvaustilavalikosta, mutta kaikki olennaisimmat asetukset, eli suljinajan, tarkennuksen ja herkkyyden manuaalisäädöt sekä RAW-kuvaus puuttuvat repertuaarista.

Käytettävää kameraa valittaessa käyttäjä voi valita etu- tai takakameran ohella myös molemmat, jota HMD Global kutsuu bothieksi. Yrityksen mukaan ajatuksena on tuoda kuvaan käyttäjän itsensä ohella myös ympäristössä tapahtuva tilanne. Bothieta voi hyödyntää sekä valo- että videokuvauksessa ja videota voi striimata livenä kamerasovelluksesta suoraan YouTubeen tai Facebookiin.

Kameran videokuvauksen erikoisuuksiin kuuluu myös 360 asteen OZO Audio –tilaäänen tallennus, joka tapahtuu puhelimen kolmen mikrofonin avulla. Tekniikka on lainattu Nokian ammattilaistason OZO-VR-kamerasta.

io-techin ottamien ensituntumien perusteella Nokia 8 vaikuttaa HMD Globalilta varsin lupaavalta avaukselta high-end-markkinoiden puolelle. Laadukkaan tuntuisessa ja teknisesti kilpailukykyisessä laitteessa vaikuttaisi olevan myös muutamia pieniä puutteita, jotka erittäin kilpailukykyinen hinnoittelu tulee kuitenkin paikkaamaan todennäköisesti erittäin hyvin. Suomen markkinoilla Nokia 8:n pahimpia kilpailijoita ei ole kovin vaikea etsiä – ne tulevat olemaan 499–559 euron hintainen OnePlus 5 sekä 499 euron hintainen Honor 9.

Nokia 8:n keskimääräiseksi globaaliksi kuluttajahinnaksi on ilmoitettu 599 euroa ja laitteen luvataan tulevan myyntiin lähiaikoina. HMD Global ilmoittaa laitteen Suomen hinnoittelusta ja saatavuudesta erikseen Helsingissä järjestettävässä maakohtaisessa pressitilaisuudessa.

This site uses XenWord.
;