io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat uudesta OnePlus 5 -älypuhelimesta.

Vaikka kiinalainen OnePlus ei olekaan markkinaosuuksien puolesta merkittävä haastaja Applen ja Samsungin kaltaisille matkapuhelinjäteille, on se onnistunut keräämään muutaman viime vuoden ajan merkittävää kiinnostusta älypuhelinjulkaisuillaan.

OnePlussan valttikorttina on ollut laitteen ominaisuuksiin nähden suorastaan huippuhalpa hinta. Suomalaiset ovat olleet siltä osin etuoikeutettuja, että OnePlussan puhelimet ovat olleet saatavilla Elisan kautta jo runsaan vuoden ajan, kun muu maailma on joutunut edelleen tilaamaan OnePlussansa netistä valmistajan verkkokaupasta.

OnePlus esitteli uuden neljännen sukupolven huippumallinsa kesäkuun 20. päivä ja io-tech oli mukana seuraamassa julkaisua Helsingissä järjestetyssä kutsutilaisuudessa. Otimme tuoreeltaan ensituntumat OnePlus 5:stä.

Varsinainen testiartikkeli on luvassa io-techissä heinäkuun alkupuoliskolla, kunhan olemme ehtineet testaaman laitetta huolellisesti käytännön olosuhteissa.

OnePlus 5:n ulkoinen ensivaikutelma on hieman hämmentävä. Etenkin kulmien muodot ovat pyöristyneet jonkin verran edeltäjämallista, mutta etukuoren yleisilme on varsin samankaltainen OnePlus 3:n kanssa. Näyttölasi on reunoilta kevyesti pyöristetty ja sitä kiertää kapea muovilista. Kokonaisvaikutelma on hillityn tyylikäs.

OnePlus 5:n takakuori on edeltäjämallin tapaan alumiinia ja se on saanut mattapintaisen viimeistelyn, joka on edullisemmassa versiossa tummanharmaa ja kalliimmassa versiossa musta. Takakuori on sivusuunnassa valtaosin tasainen, mutta kaartuu jyrkentyvästi reunoja kohti. Kaari päättyy kulmaan, joka tuo mukavaa otetta käsituntumaan.

Takakuoren yhdennäköisyys iPhone 7 Plussan kanssa menee jo hieman överiksi. Kokemattomampi ei pysty erottamaan laitteita toisistaan muun kuin logon avulla. Yritys tuli kahden ensimmäisen sukupolven mallinsa kanssa tutuksi persoonalliseta ja pitävästä ”sandstone”-takakuoresta, joten on harmi, että muotoilussa on luovuttu persoonallisesta otteesta kokonaan. Pari päivää sitten julkaistu prototyyppikuva paljastaa, että persoonallisempiakin vaihtoehtoja olisi ollut tarjolla.

Onneksi käsituntuman osalta laite ei tunnu iPhonelta, sillä kyljet on muotoiltu suipommin ja niihin on koneistettu myös terävähkö kulma. Kädessä OnePlus 5 tuntuu kuin mikä tahansa usemman satasen kalliimpi high-end-puhelin – laadukkaalta ja tukevarakenteiselta. Edeltäjämalli OnePlus 3T:hen nähden uutuus tuntuu selvästi ohuemmalta ja sulavammalta, joka antaa vaikutelman todellista enemmän pienentyneestä koosta. Aiempaa pyöristetympien muotojen ansiosta käsituntuma on entistä lempeämpi, mutta toisaalta puhelin tuntuu kädessä ehkäpä hieman liukkaammalta.

OnePlus on pitänyt viitosen näyttökoon tutussa 5,5-tuumassa ja myös näytön tarkkuus on pidetty 1080 x 1920 pikselissä, vaikka huhut aavistelivatkin kasvanutta QHD-tarkkuutta. Näyttöpaneeli perustuu edelleen AMOLED-tekniikkaan ja se tukee DCI-P3-väriavaruutta. OnePlussan Juha Rytkösen mukaan näyttötarkkuuden kasvattamiselle ei nähty todellista tarvetta, eikä myöskään käyttäjiltä tullut juurikaan painostusta sen suhteen. OnePlus on kiinnittänyt edeltäjämallin saaman kritiikin myötä erityishuomiota näytön kalibrointiin ja asetuksista löytyykin vaihtoehdot sRGB- ja DCI-P3-tiloille sekä käyttäjän itse mukautettavalle vaihtoehdolle.

OnePlus 5:n alapäätyyn on sijoitettu kaikki laitteen keskeiset liitännät. USB-liitäntä on Type-C-mallia, mutta tukee harmillisesti vain 2.0-siirtonopeutta. Sen vierestä löytyy sentään edelleen perinteinen 3,5 mm ääniliitäntä. Toiseen reunaan sijoitettu kaiutin on mono-mallia. Näytön alapuolelle sijoitettu sormejälkitunnistin toimii samalla kotinäppäimenä ja on toteutukseltaan hyvin samankaltainen edeltäjämallin kanssa.

Rautapuolelle OnePlus 5:een on pakattu tuttuun tapaan parasta mahdollista, eli Qualcommin uusin Snapdragon 835 –huippupiiri, malliversiosta riipuen 6 tai 8 gigatavua RAM-muistia sekä 64 tai 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa. Valitettavasti muistikorttipaikka puutuu edelleen ominaisuuslistalta.

OnePlus 5:n sisäinen akku on kapasiteetiltaan 3300 mAh, eli 100 mAh vähemmän kuin OnePlus 3T:ssä. Siitä huolimatta yritys lupaa akunkeston parantuneen 20 %:lla. Laite tukee edelleen huippunopeaa Dash Charge –pikalatausta, jonka etuna on laturiin sijoitettu elektroniikka sekä muuttumattomana pysyvä latausnopeus, vaikka puhelin olisi käytössä.

OnePlus mainitsee viitosen yhdeksi keskeisimmistä ominaisuuksista uuden kaksoiskameran, joka on sijoitettu vähän turhankin tutun oloisesti takakuoren ylänurkkaan. Toinen kameroista käyttää Sonyn 16 megapikselin IMX398-kuvakennoa ja sen parina on valovoimainen f1.7 laajakulmaobjektiivi. Toinen kameroista käyttää Sonyn 20 megapikselin IMX350-kennoa ja sen parina on häviöttömän 2x zoomin mahdollistava f2.6 teleobjektiivi.

Kamera tukee myös 4K-videokuvausta, jonka yhteydessä on käytössä elektroninen kuvanvakautus.

Laitteen etukamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä (Sony IMX371) ja sen kiinteästi tarkennettu objektiivi on aukkosuhteeltaan f2.0.

Ensikokeilujen perusteella OnePlus 5:n kamerasovellus on helppokäyttöinen ja toimii sujuvasti. Ulkoasu on hieman uudistunut OnePlus 3T:n kamerasovellukseen nähden. Vaihto takakameroiden välillä tapahtuu nopeasti ja näppärästi omasta painikkeesta ja näin käytöön saa välittömästi 2x-zoomauksen. Zoomaaminen onnistuu myös 0,1x:n portain kuvaa kahdella sormella nipistämällä. Testasimme myös kaksoiskameraa hyödyntävää syvyystehoste-tilaa, joka vaikutti muutaman testikuvan perusteella tekevän varsin hyvää jälkeä.

 

Ensituntumien yhteenveto

Ensituntumien perusteella OnePlus 5 vaikuttaa erittäin lupaavalta puhelimelta. Valmistajan tekemät muotoiluvalinnat ovat pieni pettymys, mutta ne eivät loppuviimeksi heikennä itse puhelinta, vaan lähinnä tekevät pienen lommon OnePlussan imagoon. Kilpailijoihin nähden hinta on edelleen erittäin kilpailukykyinen, vaikka sitä onkin nostettu edeltäjämalleihin nähden. Kuitenkin vasta tarkempien käyttökokemusten sekä kameran kuvanlaadun ja akunkeston tarkemman analysoinnin jälkeen osaamme antaa lopullisen arvion siitä, kuinka lähelle täydellisyyttä OnePlus on uutuudellaan päässyt.

OnePlus 5:n lähtöhinta on 499 euroa (6 & 64 Gt) ja huippuversiosta (8 & 128 Gt) on pulitettava 559 euroa. Laitteen myynti alkaa Suomessa kesäkuun 27. päivä.

This site uses XenWord.
;