io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat uusista OnePlus 8- ja 8 Pro -älypuhelimista.

OnePlussan julkaisusykli on vakiintunut viime vuosien aikana puolivuotiseksi ja samalla vuoden ensimmäisten mallien julkaisuajankohta on aikaistunut vuosi vuodelta. Toissavuonna julkaisu sijoittui toukokuun puoliväliin, tänä vuonna uuden OnePlus 8 -malliston julkaisu tapahtui kuukautta aiemmin jo huhtikuun puolivälissä.

Tämänvuotinen mallisto koostuu kahdesta eri mallista ja yhteensä neljästä eri muistivaihtoehdosta. OnePlus 8 Pro -huippumallien hinnat alkavat 899 eurosta ja OnePlus 8 -perusmallin 699 eurosta. Aiempien mallisukupolvien tapaan teemana on jälleen nopeus ja sujuva käyttökokemus. Molemmat mallit ovat nyt aina 5G-versioita – erillisiä 4G-malleja ei ole tarjolla.

Saimme OnePlus 8 -mallit käsiimme muutamaa päivää ennen varsinaista julkaisua ja kirjoitimme lyhyet ensituntumat laitteista ennen varsinaisen käyttötestijakson alkamista. Täysimittaiset testiartikkelit molemmista OnePlus 8 -malleista on luettavissa io-techistä noin 2 viikon kuluttua.

Ensituntumat on katsottavissa myös liikkuvan kuvan muodossa alle upotetusta videosta tai io-techin YouTube-kanavalta.

 

OnePlus 8 Pro

Viime vuoden tapaan OnePlus 8 -malliston keihäänkärki on Pro-malli, jota yritys kutsuu ”ultra premium” -puhelimeksi. Käytännössä se on tarkoitettu kilpailijaksi suurten valmistajien huippumalleille, kuten Galaxy S20 -mallistolle, Huawei P40 -malleille sekä iPhone 11 Pro -malleille.

Ensivaikutelmaltaan 8 Pro mukailee varsin paljon viime vuoden edeltäjämalleja. Käsituntuma on selvästi solakampi kuin edeltäjämallissa, joka on seurausta kasvaneesta näytön kuvasuhteesta. 8 Pro on havaittavasti kapeampi, mutta pidempi kuin edeltäjänsä – käsiteltävyys on mennyt parempaan suuntaan. Laitteen ääriviivat ovat aavistuksen terävämmät ja kulmien kaarevuussäde on jyrkempi. Laaduntuntu on hyvä – laite on erittäin tukeva. Monien odottamana ominaisuutena Pro on vihdoin varustettu virallisella IP68-suojauksella.

Uutena muotoiluyksityiskohtana puhelimen yläpäädyssä on pieni ura. Alapäädyn asettelu on tuttu viime vuoden malleista.

OnePlus 8 Pron AMOLED-näyttö on kasvanut noin kymmenystuumalla ja samalla myös kuvasuhde on kasvanut hieman. Näytön tarkkuus on pysynyt samalla tasolla (QHD), mutta ruudunpäivitysnopeutta on nostettu 120 hertsiin ja se on käytössä myös näytön maksimitarkkuudella. Näytön maksimikirkkaudeksi kerrotaan erittäin korkea 1300 nitiä. Näyttö kaartuu aiempaa enemmän pitkiltä sivuiltaan, joka ei ole välttämättä kaikkien mieleen.

120 hertsin näyttö tuntuu käytössä todella responsiiviselta ja sulavalta. Tarkkasilmäinen voi myös havaita eron esimerkiksi edeltäjämallin tai OnePlus 8:n 90 hertsin näyttöön, vaikka hyppäys onkin pienempi kuin 60:stä 90:een.

Etukamera on nyt sijoitettuna näytön vasemmassa ylänurkassa sijaitsevaan reikään, joten yläpäädystä nousevasta kameramekanismista on voitu luopua. Syitä oli OnePlussan mukaan useita – valmistuskustannukset, puhelimen sisältä vapautunut tila, vesisuojauksen mahdollistaminen sekä kasvojentunnistuksen nopeutuminen.

OnePlus 8 Pron takakuoren viimeistelystä on tehty entistäkin mattapintaisempi ja joissain tilanteissa se tuntuu jopa hieman alumiinilta. Toteutus on tyylikäs ja merensininen testikappaleemme heijasteli eri sinisen sävyjä valaistuksesta riippuen. Pinta ei ole täysin immuuni sormenjäljille ja muille tahroille. Yleisesti ottaen reunoille kaartuva takakuori tuntuu mukavalta kädessä.

Takakuoren alla piilottelevan akun kapasiteettia on kasvatettu runsaalla 400 mAh:lla 4510 mAh lukemaan. Lisäksi Pro-malli tukee vihdoin pitkään toivottua langatonta latausta ja vieläpä korkealla 30 watin latausteholla. Akun luvataan täyttyvän langattomasti tyhjästä 50 %:iin puolessa tunnissa, mutta nopeaan suoritukseen tarvitaan yrityksen oma 69 euron hintainen langaton pikalaturi. Tavallinen langaton Qi-lataus onnistuu 10 watin teholla ja tuettuna on myös käänteinen langaton lataus. Langallinen lataus tapahtuu edeltäjämallin tavoin 30 watin teholla.

Piiripuolella molemmat OnePlus 8 -mallit tarjoavat pitkälti identtisen toteutuksen muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Järjestelmäpiiriksi on valittu Qualcommin uusimman sukupolven Snapdragon 865, joka on tämän hetken suorituskykyisin vaihtoehto Android-markkinoilla. Sen parina on erillinen Snapdragon X55 -modeemi, joka tuo puhelimiin myös 5G-yhteydet (Sub 6 GHz, SA & NSA). LTE-verkkoihin yhteys on tarjolla Cat.18/13-nopeudella (1200/150 Mbit/s). Viime vuoden malleihin nähden parannusta ovat myös WiFi 6- ja Bluetooth 5.1 -tuet.

Muistivariantteja on tarjolla molemmista malleista kaksi. Edullisemmassa vaihtoehdossa on 8 Gt LPDDR5 RAM-muistia ja 128 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa. 100 euron lisäinvestoinnilla RAM-muistin määrä nousee 12 gigatavuun ja tallennustila tuplaantuu. Muistikorttipaikkaa ei ole, joten korttikelkkaan on mahdollista sovittaa vain kaksi nano-SIM-korttia.

OnePlus 8 Pron kamerapuolelle on tehty mielenkiintoisia uudistuksia. Takakamerakehyksen koko on kasvanut ja kameroita on nyt neljä (yksi sijaitsee kehyksen ulkopuolella).

Pääkameran tarkkuus on edelleen 48 megapikseliä, mutta se perustuu nyt selvästi aiempaa suurempaan 1/1,4-tuumaiseen IMX689-sensoriin, jossa on 1,12 mikrometrin pikselit (edeltäjämallissa 0,8 mikrometriä). Parina on f1.78-aukkosuhteen optisesti vakautettu laajakulmaobjektiivi.

Ultralaajakulmakameran resoluutiota on sen sijaan nostettu pääkameran tapaan 48 megapikseliin, mutta se käyttää viime vuoden mallien pääkamerasta tuttua ja hyväksi todettua IMX586-sensoria 0,8 mikrometrin pikselikoolla. Sensorin parina on f2.2-aukkosuhteen 120 asteen objektiivi automaattitarkennuksella.

Telekamera perustuu edeltäjämallin tapaan kahdeksan megapikselin sensoriin 1 mikrometrin pikselikoolla ja sen parina on optisesti vakautettu normaali/teleobjektiivi f2.44-aukkosuhteella. Valmistajan mukaan kamera tarjoaa kolminkertaisen hybridizoomin, mutta ei ilmoita kameran todellista polttoväliä.

Neljäntenä kamerakehyksen ulkopuolella sijaitsee viiden megapikselin värisuodatinkamera, jonka toiminta jäi ensituntumien perusteella vielä hieman epäselväksi.

Nopeiden ensituntumien perusteella OnePlus on tehnyt kamerasovellukseen muutamia onnistuneita pieniä viilauksia. Asetusvalikkoon pääsee nyt suoraan kuvaustilasta ja myös kameran tarkkuuden voi valita suoraan kuvaustilan pikapainikkeesta ilman tarvetta sukeltaa asetusten syövereihin. Tästä voisivat muutkin valmistajat ottaa mallia.

Muutama kameralla otettu esimerkkikuva:

 

OnePlus 8

OnePlus 8:n yhdennäköisyys OnePlus 8 Pron kanssa on huomattavasti suurempi, kuin mitä viime syksyn 7T-mallien välillä nähtiin. Eroa löytyy lähinnä ulkomitoista ja takaa kamerakehyksen koosta. Edeltäjämalli 7T:stä erottaminen on hieman helpompaa – edessä laitteet erottuvat toisestaan etukameran sijoituksen osalta ja takaa täysin erinäköisestä kamerakyhmystä. Laitteet ovat suunnilleen saman pituisia, mutta 8 on havaittavasti kapeampi ja se tuntuu kädessä solakammalta ja helpommalta käsitellä. 8:n ääriviivojen muotoilu on myös Pron tapaan hieman teräväkulmaisempaa. OnePlus 8:ssa ei ole IP-sertifiointia, mutta OnePlussan edustajan mukaan rakenteen toteutus on vastaava kuin Prossa, joten pieniä roiskeita ei tarvitse lähtökohtaisesti säikähtää.

OnePlus 8:n yläpäädystä puuttuu 8 Pron ura – kehys on samaan tapaan mattapintainen, siinä missä edeltäjän kehys oli kiiltävä. Etukamera sijaitsee Pron tapaan nyt näyttöreiässä vasemmassa ylänurkassa.

OnePlus 8:n näyttö on pysynyt keskeisimmiltä ominaisuuksiltaan identtisenä edeltäjämalli 7T:n kanssa. Se on edelleen 6,55-tuumainen, tarkkuudeltaan 1080 x 2400 pikseliä ja tukee 90 hertsin ruudunpäivitysnopeutta. Maksimikirkkauden kerrotaan kuitenkin kasvaneen 1100 nitiin ja näyttö on nyt muotoiltu pitkiltä sivuiltaan aavistuksen kaarevaksi OnePlus 7T Pron tapaan. Kaareva osa ei ole kuitenkaan yhtä suuri kuin 8 Prossa.

Takaa OnePlus 8 muistuttaa hyvin paljon OnePlus 7T Prota – kamerakehys on lähes samankokoinen ja muotoinen ja salama on tismalleen samassa paikassa. Takakuoren mattapintainen viimeistely on identtistä 8 Pron kanssa, eli matampaa kuin edeltäjämallissa. Sormenjälkiä mattapinta ei kuitenkaan pysty edelleenkään täysin eliminoimaan.

Akun kapasiteettia on nostettu 500 mAh:lla 4300 mAh:iin, joka on toivottu parannus jo pelkästään 5G:n lisäyksen vuoksi. Lataustekniikka on pysynyt muuttumattomana, eli tarjolla on myös Pro-mallissa käytössä oleva 30 watin Warp Charge 30T. Langatonta latausta ei perusmallissa sen sijaan ole.

Rautapuolen toteutus on OnePlus 8:ssa lähes identtinen Pro-mallin kanssa järjestelmäpiirin, muistin ja yhteysominaisuuksien osalta. Uudistuksina edeltäjämalliin nähden ovat siis Snapdragon 865, 5G-yhteydet, WiFi 6 -tuki sekä Bluetooth 5.1.

OnePlus 8:n kameratoteutus poikkeaa ratkaisevasti Pro-mallista ja se perustuu pitkälti 7T-edeltäjämalliin. Valitettavasti kameran ominaisuudet ovat menneet osin jopa huonompaan suuntaan edeltäjään nähden, sillä telekamerasta on luovuttu.

Pääkamera käyttää edelleen 48 megapikselin Sony IMX586 -sensoria ja sen kaverina on optisesti vakautettu f1.75-laajakulmaobjektiivi. Ultralaajakulmakamera on edeltäjän tapaan 16 megapikseliä ja sen taltioima kuvakulma on 116 astetta.

Kolmas kamera on vaihdettu 2 megapikselin makrokameraan, joka on ratkaisuna tuttu edullisista 200-300 euron puhelimista, mutta jota ei toivoisi näkevänsä tämän hintaluokan puhelimissa. Saman ominaisuuden olisi voinut toteuttaa ultralaajakulmakameran avulla, kuten Pro-mallissa on tehty, ja lopputuloskin olisi ollut kuvanlaadullisesti parempi.

Muuama kameralla otettu esimerkkikuva:

 

Yhteenveto

Uusi OnePlus 8 -mallisto on ensituntumien perusteella erittäin mielenkiintoinen, mutta samalla jälleen kasvaneiden hintojen myötä myös odotukset ovat kasvaneet.

OnePlus 8 Pro -huippumalli on saanut parannuksia, joita viime vuoden Pro-malleilta jäätiin kaipaamaan ja joita lippulaivamallilta voidaan myös odottaa. IP68-suojaus ja langaton lataus parantavat selvästi 8 Pron kilpailukykyä mm. Samsungin huippumalleihin nähden. Myös 120 hertsin näyttö vaikuttaa upealta ja uudistettu kamera hyvältä ensikokeilujen perusteella. Testijakso näyttää, onko puhelin tasapainoinen myös mm. akunkeston suhteen. Ennakkoon kaikki näyttää erittäin lupaavalta.

OnePlus 8 -perusmallin yksi suurimmista haasteista vaikuttaisi olevan jälleen kerran selvän harppauksen ottanut hinnoittelu. 699 euron hintainen perusversio ei ole enää hinnaltaan erityisen houkutteleva, etenkin kun samalla osaa ominaisuuksista on karsittu. OnePlus aikoo pitää myös viimesyksyisen 7T-mallin valikoimissa (mahdollisesti alennettuun hintaan?), joten etenkin hyvää hinta-laatusuhdetta ja monipuolista kameraa kaipaavalle se saattaa hyvinkin olla parempi vaihtoehto.

Testiartikkelit kummastakin OnePlus 8 -mallista on luvassa parin viikon kuluttua.

 

This site uses XenWord.
;