Intel julkaisi yhdessä Kaby Lake -koodinimellisten 7. sukupolven Core -prosessoreiden kanssa uuden Z270-piirisarjan. Tutustumme piirilevyn uusiin ominaisuuksiin ja kolmeen Z270-emolevyyn Asukselta ja MSI:ltä.

Tutustumme tässä artikkelissa Intelin uuden Z270-piirisarjan uusiin ominaisuuksiin sekä kolmeen Z270-emolevyyn Asukselta ja MSI:ltä.

Intel julkaisi uusien Kaby Lake -koodinimellisten 7. sukupolven Core-prosessoreidensa yhteydessä myös uudet Intel 200 -sarjan piirisarjat, jotka tukevat LGA 1151 -kantaisia Skylake- ja Kaby Lake -prosessoreita. Vaikka Z270 julkaistiin Kaby Lake -prosessoreiden yhteydessä, myös edellisen sukupolven Z170-piirisarjaan perustuvat emolevyt tukevat uusia Kaby Lake -prosessoreita UEFI BIOS -päivityksellä.

Käytännössä erot Z170- ja Z270-piirisarjojen kesken ovat lähes olemattomat. Ainoa isompi uudistus on tuki Intelin Optane -tekniikalle ja tarkemmin ottaen emolevyn M.2 SSD -liittimeen asennettavalle Optane Memory -välimuistille. Intelin mukaan välimuisti tekee järjestelmästä ja sovelluksista entistä nopeammin reagoivia ja latausaikojen pitäisi lyhentyä.

Optane-tuotteet käyttävät Intelin ja Micronin kehittämää 3D XPoint -muistitekniikkaa, joka yhdistää NAND- ja DRAM-muistityyppien edut eli hyvän DRAM-piirien hyvän suorituskyvyn, kestävyyden, edullisuuden sekä NAND-piirien tietojen haihtumattomuuden (Non-Volatile), kun tietokoneen virrat kytketään pois päältä.

Tekniikka esiteltiin virallisesti vuonna 2015 ja Optanen piti alun perin saapua markkinoille jo viime vuonna, mutta muistitekniikan kehityksessä ja tuotannossa on kuitenkin kohdattu ongelmia ja viivästyksiä. Vaikka Kaby Lake -prosessorit ja Z270-piirisarja tukevat ensimmäisenä alustana Optane-tekniikkaa, ei Optane Memory -välimuistia kuitenkaan löydy tällä hetkellä kauppojen hyllyiltä ostettavaksi.

Intel on kertonut, että DDR4-liittimiin asennettava Optane-keskusmuisti saapuu markkinoille aikaisintaan vasta ensi vuonna sitä tukevien palvelinprosessoreiden kanssa ja Optane SSD -asemien julkaisun odotetaan tapahtuvan myöhemmin tänä vuonna. Ensimmäisenä markkinoille odotetaan 375 gigatavun P4800X-sarjan Optane SSD -asemaa, jonka lukunopeudeksi huhutaan 2400 Mt/s ja kirjoitusnopeudeksi 2000 Mt/s.

Kaby Lake -prosessoreissa virallinen DDR4-nopeustuki on noussut Skylaken 2133 MHz:stä 2400 MHz:iin ja piirisarjasta lähtevien PCI Express 3.0 -linjojen lukumäärä on kasvanut 20:stä 24:ään verrattuna Z170-piirisarjaan.

Muut Intel 200 -sarjan piirisarjat ovat H270, Q270, Q250 ja B250, jotka ovat edullisempia ja ominaisuuksiltaan karsitumpia kuin Z270. Piirisarjoista puuttuu ylikellotustuki ja Q270-. Q250- ja B250-piirisarjat ovat ensisijaisesti tarkoitettu bisneskäyttöön.

Asuksen Z270-emolevymallit

Asuksen emolevyt on jaettu neljään eri mallistoon, jotka ovat ROG Maximus IX, Strix, TUF ja Prime.

Kalleimmat ROG Maximus IX -emolevyt ovat suunnattu ensisijaisesti ylikellottajille ja parhaan mahdollisen suorituskyvyn saavuttamiseen. Strix-emolevyt ovat suunnattu pelaajille ja personalisointiin RGB-valaistuksellaan. 5 vuoden takuulla varustetut TUF-emolevyt ovat suunnattu kestävään 24/7-käyttöön. Prime-sarjaa mainostetaan muun muassa arktisen valkoisella ulkonäöllä, mutta myös kevyempään ylikellottamiseen.

Asus on toistaiseksi julkaissut markkinoille 20 kappaletta Z270-piirisarjaan perustuvia emolevyjä, joiden hintataso on 140 ja 750 euron välimaastossa.

 

MSI:n Z270-emolevymallit

MSI:n emolevyt on jaettu kolmeen eri mallistoon, jotka ovat Enthusiast-, Performance- ja Arsenal Gaming.

Kalleimmat Enthusiast-emolevyt ovat varustettu runsaimmilla ominaisuuksilla ja suunnattu ylikellottajille ja tarjoamaan parhaan mahdollisen pelikokemuksen. Performance-emolevyt keskittyvät pelisuorituskykyyn ja personalisointiin RGB-valaistuksellaan. Arsenal-emolevyt ovat suunnattu edullisempaan hintaluokkaan ja niitä mainostetaan samalla kestävään pelikäyttöön.

MSI on toistaiseksi julkaissut markkinoille 11 kappaletta Z270-piirisarjaan perustuvia emolevyjä, joiden hintataso on 130 ja 370 euron välimaastossa.

 

Asus ROG Maximus IX Formula

Asus ROG Maximus IX Formula saapuu tutussa puna-mustan värisessä mutta uuden ulkonäön saaneessa laatikossa. Laatikon takapuolella on tiivistetysti emolevyn tekniset tiedot sekä pääominaisuudet esiteltynä. Ohjekirjan lisäksi myyntipakkauksen mukana saapuu ROG-tarroja, lasinalunen, ajuri-DVD, kuusi SATA-kaapelia, RGB-kaapeli, SLI HB -silta, Wi-Fi-antenni, Q-Connector-koteloliitin, prosessorin asennustyökalu ja pystyyn asennettavan M.2 SSD:n alumiininen tuki- ja kiinnityslevy.

Maximus IX Formula on 400 euron hinnallaan Asuksen 2. kallein Z270-emolevy ja saatavilla heti. Ainoastaan absurdi 750 euron hintainen ja nestejäähdytykseen suunnattu Extreme-malli on Formulaa kalliimpi.

 

Emolevy on väritykseltään sekoitus mustaa ja harmaata. Ensimmäinen huomio emolevyssä kiinnittyy sen painoon, joka on 1635 grammaa. Tavallisesti emolevyt painavat vajaan kilon verran.

Ulkoisesti Formulassa huomiota herättää lähes koko piirilevyn peittävä ABS-muovista valmistettu ROG Armor -suoja, jonka tarkoituksena on estää näytönohjaimien tuottaman lämmön vaikutus emolevyn toimintaan. Lisäksi takapuolella on koko emolevyn kokoinen metallilevy, jonka tarkoitus on estää taipuminen.

ROG Armor suojan takia LGA 1151 -prosessorikannan ja sen ympäristössä on hieman ahdasta varsinkin kasatussa kokoopanossa. Erityisen hankala on päästä käsiksi prosessorijäähdytyksen tuuletinliittimiin.

Emolevy tukee ylikellottamalla virallisesti DDR4-4133-nopeutta. DDR4-muistiliittimien viereen on sijoitettu debug-ledit sekä virta- ja reset-näppäimet. 24-pinnisen ATX-virtaliittimen viereen on sijoitettu ledit ilmaisemaan kokoonpanon käynnistysvaiheita sekä uuden tyyppinen liitin kotelon etupaneelin USB 3.1 -porteille.

Virransyötön CrossChill EK II -jäähdytykseen on integroitu mahdollisuus liittää se G1/4″-kierteisillä letkulähdöillä custom-loop-nestekiertoon. Asuksen omissa mittauksissa virransyötön MOSFET-transistorit olivat toimineet nestejäähdytyksellä 23 astetta viileämpänä kuin ilmalla.

Lähes käsittämättömänä ratkaisuna yli 400 euron hintaiselta ylikellottamiseen suunnatulta emolevyltä on jätetty pois jännitteiden mittauspisteet.

Emolevyllä on kolme PCI-Express 3.0 x16 -liitintä sekä kolme PCIe x1 -liitintä. Ainoastaan ylin x16-liitin tukee täyttä x16-nopeutta ja kahden näytönohjaimen SLI- ja Crossfire-konfiguraatioissa harmaat liittimet toimivat 8x-nopeudella. Alin PCI Express x16 -liitin toimii vakiona 2x-nopeudella ja sen kaista on jaettu alimman PCIe x1 -liittimen kanssa.

Formulasta löytyy piirilevystä erotettu ääniosio ja ROG SupremeFX -ääniratkaisu käyttää 8-kanavaista S1220A-äänikoodekkia (120 dB SNR stereotoisto & 113 dB SNR äänityssisääntulo). RJ-45-verkkoliitintä ohjataan Intelin I219V-piirillä ja langattomista yhteyksistä tuettuna ovat Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz, MU-MIMO) ja Bluetooth V4.1.

Emolevyn oikeasta alanurkasta löytyy liitin kotelon etupaneelin USB 3.0 -porteille, kuusi SATA 6 Gb/s -liitintä ja T_Sensor-liitin mukana toimitettavalle ulkoiselle lämpötila-anturille. Molemmat M.2-liittimet on sijoitettu emolevyn oikeaan alakulmaan. Toinen M.2-liittimistä on sijoitettu piirisarja jäähdytyssiilin päältä irrotettavan muovisuojan alle ja toinen emolevyn alareunaan 90 asteen kulmaan.

Alareunasta löytyy joukko liittimiä ja pinnejä muun muassa nestejäähdytyksen virtauksen seuraamiseen, Aura RGB -valaistukselle ja ROG OC-paneelille.

I/O-suojus on integroitu kiinteästi emolevyyn ja liittimien joukosta löytyy BIOSin nollausnappi, USB BIOS Flashback -nappio BIOSin päivittämiseen USB-tikulta ilman prosessoria ja muita komponentteja, Wi-Fi-antennin liitännät, DisplayPort- ja HDMI-näyttöliittimet, neljä USB 2.0- ja neljä USB 3.0 -porttia, RJ-45-verkkoliitin, Type-A- ja Type-C-malliset USB 3.1 -liittimet sekä optinen S/PDIF-liitin ja viisi kullattua 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

 

Tuulettimien hallinta

Asuksen ROG Maximus IX Formula on varustettu yhteensä kahdeksalla tuuletinliittimellä, jotka kaikki ovat PWM-ohjattuja. CPU_FAN- ja CPU_OPT- sekä W_PUMP+- ja H_AMP-liittimiä ohjataan jaetusti. Jälkimmäisenä mainittujen liittimien kanssa voidaan käyttää maksimissaan 36 watin ja kolmen ampeerin laitteita.

Tuulettimien ohjaaminen onnistuu UEFI Biosista ja Windowsista AI Suite 3 -ohjelmalla käsin. Valittavissa on tuulettimelle PWM- tai DC-tila sekä valmiita profiileita eri käyttötarkoituksiin. Vaihtoehtoisesti tuulettimen kierrosnopeuden suhteen prosessorin lämpötilaan voi säätää graafisen käyrän avulla.

 

Virransyötön komponentit

ROG Maximus IX Formulassa on yhteensä 12-vaiheinen virransyöttö, josta 8 vaihetta on pyhitetty prosessorille, kaksi vaihetta prosessoriin integroidulle grafiikkaohjaimelle ja kaksi vaihetta DDR4-muisteille. Digi+-brändättyä virransyöttöä ohjataan ASP1400-ohjainpiirillä ja käytössä on Texas Instrumentsin NextFET-malliset MOSFET-transistorit ja hienorakeisella metalliseoksella täytetyt kelat (MicroFine Alloy Chokes).

 

UEFI BIOS

Asuksen UEFI BIOS Utilityn käyttöliittymästä Advanced-tilassa Extreme Tweaker -valikon alta löytyvät erittäin kattavat prosessorin, muistien, väylätaajuuksien, käyttöjännitteiden ja virransyötön säädöt.

 

Emolevyn hallintaohjelma: AI Suite 3

Asuksen AI Suite 3 -ohjelmalla onnistuu prosessorin ylikellottaminen Windowsista käsin. Säädettävissä on prosessorin kerroin, väylätaajuus ja käyttöjännitteet. Lisäksi ohjelmalla pystyy säätämään tuulettimia ja tarkkailemaan lämpötiloja ja jännitteitä. Digi+-asetuksista on mahdollista säätää myös virransyötön parametreja. Muistikellotaajuuden ja asetusten säätäminen ei ohjelmalla onnistu, vaan se täytyy hoitaa BIOSista käsin.

Asus Strix Z270F Gaming

Asus Strix Z270F Gamingin laatikko on musta ja siihen on kirjailtu Strix-teksti RGB-valaistuna. Laatikon takapuolella on tiivistetysti emolevyn tekniset tiedot sekä pääominaisuudet esiteltynä. Ohjekirjan lisäksi myyntipakkauksen mukana saapuu Strix-tarroja, lasinalunen, ajuri-DVD, neljä SATA-kaapelia, RGB-kaapeli, prosessorin asennustyökalu, kaapelitarroja ja I/O-liittimien suojus.

Strix Z270F Gaming on testijoukon edullisin emolevy noin 200 euron hinnallaan ja sen saatavuus Suomesta on hyvä.

Emolevy on väritykseltään musta ja piirilevyn pintaan on printattu valkoisia raitoja. Virransyötön komponenteilla ja Z270-piirisarjalla on alumiiniset jäähdytyslevyt, kaikki liittimet ovat mustia ja kokonaisuudessaan emolevyn yleisilme on tyylikkään hillitty.

 

LGA 1151 -prosessorikannan ympärillä on kohtalaisesti tilaa. Toinen M.2-liitin on sijoitettu prosessorikannan ja ylimmän PCI Express x16 -liittimen väliin.

Emolevy tukee ylikellottamalla virallisesti DDR4-3866-nopeutta. DDR4-muistiliittimien ja 24-pinnisen ATX-virtaliittimen ympäristössä on yllättävän väljää, eikä emolevyltä löydy lainkaan esimerkiksi virta- ja reset-nappeja, debug-ledejä, boottiledejä tai jännitteiden mittauspisteitä.

Emolevyllä on kolme PCI-Express 3.0 x16 -liitintä sekä neljä PCIe x1 -liitintä. Ainoastaan ylin x16-liitin tukee täyttä x16-nopeutta ja kahden näytönohjaimen SLI- ja Crossfire-konfiguraatioissa harmaat liittimet toimivat 8x-nopeudella. Alin PCI Express x16 -liitin toimii maksimissaan 4x-nopeudella.

Strix Z270F Gaming käyttää samaa ROG SupremeFX -ääniratkaisua eli 8-kanavaista S1220A-äänikoodekkia (120 dB SNR stereotoisto & 113 dB SNR äänityssisääntulo) kuin Formula ja ääniosio on eristetty muusta piirilevystä. RJ-45-verkkoliitintä ohjataan Intelin I219V-piirillä.

Emolevyn oikeasta alanurkasta löytyy liitin kuusi SATA 6 Gb/s -liitintä ja toinen M.2-liitin. Alareunaan on sijoitettu kotelon USB 2.0- ja 3.0-porttien liitännät.

I/O- liittimien joukosta löytyy Type-A- ja Type-C-malliset USB 3.1 -liittimet, DVI-I-, DisplayPort- ja HDMI-näyttöliittimet, PS/2-liitin, neljä USB 3.0 -porttia, RJ-45-verkkoliitin sekä optinen S/PDIF-liitin ja viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

RGB-valaistus on sijoitettu I/O-liittimet peittävään suojamuoviin, jonka läpi valo loistaa ja valaisee Strix-tekstin.

 

Tuulettimien hallinta

Asuksen Strix Z270F Gaming on varustettu yhteensä kuudella tuuletinliittimellä, jotka kaikki ovat PWM-ohjattuja. CPU_FAN-liitin tukee maksimissaan 12 watin tuuletinta ja yhden ampeerin virtaa. Jos käytössä on esimerkiksi AIO-nestekierto, pumpulle löytyy oma AIO_PUMP-liitin ja jäähdyttimen tuulettimelle suositellaan CPU_FAN-liitintä. Tuulettimia voi ohjata samoin kuin ROG Maximus IX Formulalla eli UEFI Biosista ja Windowsista AI Suite 3 -ohjelmalla käsin.

 

Virransyötön komponentit

Virransyöttö on yhteensä 11-vaiheinen, josta 8 vaihetta on pyhitetty prosessorille, kaksi vaihetta prosessoriin integroidulle grafiikkaohjaimelle ja yksi vaihe DDR4-muisteille. Digi+-brändättyä virransyöttöä ohjataan samalla ASP1400-ohjainpiirillä kuin Formulaa, mutta käytössä On-Semiconductorin NTMFS4C09N- ja NTMFS4C06B-MOSFET-transistorit eikä kelojen laatua markkinoida mitenkään erikseen.

 

UEFI BIOS

Asuksen UEFI BIOS Utilityn käyttöliittymästä Advanced-tilassa prosessorin, muistien, väylätaajuuksien, käyttöjännitteiden ja virransyötön säädöt löytyvät Formulan Extreme Tweaker -valikon sijaan AI Tweaker -valikon alta. Eri säätömahdollisuuksia on tarjolla jonkin verran rajatummin kuin Formula-mallissa, mutta käytännössä kaikki normaaliin ja ylikellotuskäyttöön tarvittavat säädöt ovat tarjolla.

MSI Z270 Gaming M5

MSI Z270 Gaming M5 saapuu punaisen värisessä laatikossa, jonka takapuolella on tiivistetysti emolevyn tekniset tiedot sekä pääominaisuudet esiteltynä. Ohjekirjan lisäksi myyntipakkauksen mukana saapuu pika-asennusopas, ajuri-DVD, neljä SATA-kaapelia, RGB-kaapeli, SLI-silta, I/O-liittimien suojus ja kaapelitarroja.

Suomessa MSI:n Z270 Gaming M5 -emolevyn hintataso Suomessa on alkaen noin 230 eurosta ja sen saatavuus on hyvä. Emolevy on noin 30 euroa kalliimpi kuin tässä artikkelissa esiteltävä Asuksen Strix Z270F Gaming -malli ja Asukselta löytyy samaan 230 euron hintaluokkaan Z270G Gaming -malli.

Emolevy on väritykseltään kokonaan musta liittimiä myöden. Virransyötön komponenteilla ja Z270-piirisarjalla on alumiiniset jäähdytyslevyt, kaksi PCI Express x16 -liitintä ja kaikki DDR4-muistiliitintä ovat vahvistettu alumiinikehyksellä ja kokonaisuudessaan emolevyn yleisilme on Asuksen Strixin tavoin tyylikkään hillitty.

LGA 1151 -prosessorikannan ympärillä on kohtalaisesti tilaa ja Asuksen Strixin tavoin toinen M.2-liitin on sijoitettu prosessorikannan ja ylimmän PCI Express x16 -liittimen väliin.

Emolevy tukee ylikellottamalla virallisesti DDR4-3800-nopeutta. DDR4-muistiliittimien vierestä löytyy BIOS Flashback+ -nappi, jonka avulla BIOSin saa tarvittaessa päivitettyä USB-muistitikulta pelkän virtalähteen avulla ilman prosessoria ja muita komponentteja. 24-pinnisen ATX-virtaliittimen vieressä on neljä EZ Debug -lediä, jotka näyttävät käynnistyksen yhteydessä eri vaiheet. Emolevyltä ei löydy virta- ja reset-nappeja tai jännitteiden mittauspisteitä.

Emolevyllä on kolme PCI-Express 3.0 x16 -liitintä sekä kolme PCIe x1 -liitintä. Ainoastaan ylin x16-liitin tukee täyttä x16-nopeutta ja kahden näytönohjaimen SLI- ja Crossfire-konfiguraatioissa metallilla vahvistetut liittimet toimivat 8x-nopeudella. Alin PCI Express x16 -liitin toimii maksimissaan 4x-nopeudella.

Z270 Gaming M5 käyttää Realtekin 8-kanavaista ALC1220-äänikoodekkia. Ääniosio on eristetty muusta piirilevystä ja vasemman ja oikean kanavan äänisignaalit kulkevat eri piirilevykerroksissa. Ääniratkaisussa käytetään Chemi-Conin erityisesti audiokäyttöön suunnattuja kondensaattoreita. RJ-45-verkkoliitintä ohjataan Killerin E2500 -piirillä, jolle ei tule ajureita Windowsin mukana, vaan ne täytyy asentaa erikseen.

Emolevyn oikeasta alanurkasta löytyy kaksi erillistä liitintä kotelon etupaneelin USB 3.1-porteille ja oma liitin 2.0-porteille. Lisäksi tarjolla on kuusi SATA 6 Gb/s -liitintä ja toinen M.2-liitin metallisella M.2 Shield -suojalla. Suojan pitäisi jäähdyttää M.2 SSD:tä, mutta joidenkin testien mukaan se saattaa myös nostaa lämpötilaa.

Debug-ledit näyttävät käyttöjärjestelmän latauduttua reaaliaikaisesti prosessorin lämpötilaa.

I/O- liittimien joukosta löytyy PS/2-liitin, kaksi USB 2.0 -porttia, BIOSin nollausnappi, USB 2.0/BIOS Flashback+ -portti, DisplayPort- ja HDMI-näyttöliittimet, Type-A- ja Type-C-malliset USB 3.1 -liittimet, kaksi USB 3.0 -porttia, RJ-45-verkkoliitin sekä optinen S/PDIF-liitin ja viisi kullattua 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

RGB-valaistus on sijoitettu Z270-piirisarjan jäähdytysiiliin, jonka uumenista valo loistaa ja valaisee emolevyn oikeaa alanurkkaa.

 

Tuulettimien hallinta

MSI:n Z270 Gaming M5 on varustettu yhteensä kuudella tuuletinliittimellä, joista kaksi on PWM- ja neljä DC-ohjattuja. PWM-ohjattuja ovat LGA 1151 -kannan läheisyydestä löytyvät CPU- ja PUMP_FAN-tuuletinliittimet. Kaikki loput SYS_FAN-liittimet ovat DC-ohjattuja.

BIOSin Fan Control -valikosta ja Windowsista käsin Command Center -ohjelmalla on mahdollista säätää Smart Fan Modessa haluttu tuulettimen kierrosnopeuden suhde prosessorin lämpötilaan ja Manual-tilassa asetetaan yksi kiinteä arvo.

 

Virransyötön komponentit

Virransyöttö on yhteensä 11-vaiheinen, josta 8 vaihetta on pyhitetty prosessorille, kaksi vaihetta prosessoriin integroidulle grafiikkaohjaimelle ja yksi vaihe DDR4-muisteille. Virransyöttöä ohjataan samalla UPI Semiconductor uP9508-ohjainpiirillä ja käytössä on NIKOS PK6328A- ja PK616BA-MOSFET-transistorit ja titaanisisuksella varustetut kelat.

 

UEFI BIOS

MSI Click Bios 2:n käyttöliittymästä Advanced-tilassa OC-valikon alta löytyvät prosessorin, muistien, väylätaajuuksien, käyttöjännitteiden ja virransyötön säädöt.

 

Emolevyn hallintaohjelma: Command Center

MSI:n Command Center -ohjelmalla onnistuu prosessorin ylikellottaminen Windowsista käsin. Säädettävissä on prosessorin kerroin, väylätaajuus ja runsaasti käyttöjännitteitä. Lisäksi ohjelmalla pystyy säätämään tuulettimia ja tarkkailemaan lämpötiloja ja jännitteitä. Muistien asetuksia pystyy säätämään ohjelmalla, mutta niiden käyttöönotto vaatii tietokoneen uudelleenkäynnistyksen. Virransyötön asetuksia ei ohjelmasta löydy, vaan ne täytyy säätää BIOSista käsin.

Yhteenveto

Z270-piirisarja ei tuo mukanaan juurikaan uudistuksia, vaan kyseessä on Inteliltä perinteinen piirisarjapäivitys uuden prosessorisukupolven lanseerauksen yhteydessä.

Kosmeettisia päivityksiä ovat virallinen DDR4-2400-tuki ja muutama PCI Express -linja enemmän, mutta varsinainen uusi ominaisuus on tuki Intel Optane Memory -välimuistille, joka toimii ainoastaan Kaby Lake -prosessoreiden kanssa. Kokoonpanon vasteaikojen nopeuttamiseen tarkoitettua Optane Memory -välimuistia ei kuitenkaan löydy ainakaan vielä kauppojen hyllyiltä.

Uusi Z270-piirisarja on emolevyvalmistajille hyvä tilaisuus uudistaa emolevymallistonsa ominaisuudet ajan tasalle ja vastaamaan paremmin nopeasti vaihtuvia markkinatrendejä. Asus on toistaiseksi julkaissut markkinoille 20 ja MSI puolestaan 11 Z270-emolevyä.

Io-techin kokeiltavana oli Asuksen ylikellottajille suunnatun reilun 400 euron ROG Maximus IX Formulan lisäksi noin 200 euron hintaiset Asuksen Strix Z270F Gaming ja MSI:n Z270 Gaming M5 -emolevyt, joita molempia markkinoidaan nykytrendin mukaisesti muun muassa personoinnin mahdollistavalla RGB-valaistuksella.

Molemmissa emolevyissä huomion arvoinen seikka oli melko vähäinen määrä USB-liittimiä (5 kpl) I/O-liittimien joukossa, mutta toisaalta lisää on tarjolla kotelon etupaneelin USB-liittimien kautta. Lisäksi vähäisen suosion saavuttaneet SATA Express -liittimet näyttäisi olevan karsittu kokonaan pois ja trendinä on tarjota kaksi M.2-liitintä.

Markkinoilla on tarjolla niin monta eri Z270-emolevyä, että kuluttajalla on käytännössä vapaus valita tarvitsemansa ominaisuudet ja toivoa, että budjetti riittää hankintaan. Markkinoiden edullisimmat Z270-emolevyt maksavat 130 euroa ja kalleimmat ylikellottajille suunnatut mallit yli 350 euroa.

This site uses XenWord.
;