io-techin kokeiltavaksi saapui Asuksen pelaajille suunnattuun ROG-tuoteperheeseen keväällä lanseeratut mekaaninen näppäimistö, hiiri ja headset.

Testiimme saapui kevään aikana Asukselta yhtiön uusimmat pelivälineet eli ROG Strix Flare -näppäimistö, Fusion 500 -headset ja Gladius II Origin -hiiri. Pelitarvikkeet tulivat Suomessa myyntiin helmi-maaliskuussa ja ne kuuluvat Asuksen pelaajille suunnattuun Republic of Gamers- eli ROG-mallistoon.

Testasimme pelivälineitä käytännössä Playerunknown’s Battleground -pelissä MrSys0pin Twitch-kanavalla.

 

Asus ROG Strix Flare -näppäimistö

Asus ROG Strix Flare on täysikokoinen ja suunnittelultaan hieman hillitympi kuin io-techissä vuosi sitten testattu ROG Claymore, jossa näppäinhatut ikään kuin ”kelluvat” näppäimistön päällä ja rungon reunukset ovat lähes minimaaliset. ROG Strix Flaren hinta Suomessa on  alkaen noin 150 euroa eli se on parikymppiä edullisempi kuin erillisellä numpadilla varustettu ROG Claymore.

ROG Strix Flaren runko on muovia, ulkomitat ovat 454 x 155 x 31 mm ja se painaa johdon kanssa 1256 grammaa. Muovirungoksi rakenne ja laatu tuntuvat ihan hyvältä, mutta yhtä tukeva se ei ole kuin alumiinirunkoiset näppäimistöt.

Testikappale oli varustettu mekaanisilla Cherry MX RGB –näppäinkytkimillä. Teoriassa saatavilla on kaikki neljä yleisintä Cherry MX –kytkintyyppiä (punainen, sininen, musta, ruskea), mutta Suomessa myynnissä on pääosin vain punaisella kytkintyypillä varustettua versiota. Testikappaleestammekin löytyneet punaiset kytkimet ovat lineaarisia, tuntopisteettömiä ja klikkaamattomia ja niiden aktivoitumisvoimakkuus on 45 cn (grammaa). Kytkeytymissyvyys on 2,0 mm ja pohjaussyvyys 4,0 mm.

Yläreunasta löytyy erilliset multimedianäppäimet ja isokokoinen rulla äänenvoimakkuuden säätöön. Näppäimistön takaa löytyy yksi USB 2.0 –läpivientiliitäntä, jonka vuoksi kaapelin toisesta päästä löytyy kaksi USB-liitintä riittävän virransaannin takaamiseksi.

Myyntipakkauksen mukana toimitetaan kumilla päällystetty, mutta ei kuitenkaan pehmustettu rannetuki, joka napsahtaa kiinni näppäimistön alareunaan. Vakiona näppäimistöön on asennettu ROG-logolla varustettu pleksipala, joka hohtaa valaistuna. Mukana tulee myös tyhjä pleksipala, johon voi kaivertaa oman logon.

Näppäimistön asetuksia pystyy säätämään Armoury II -ohjelmalla, josta voi valita muun muassa valaistusefektit, tallentaa eri profiileita sekä konfiguroida napit ja makrot.

 

ROG Strix Flare on hillityn tyylikäs muovirunkoinen näppäimistö, joka on RGB-valaistu ja kustomoitavissa kaiverrettavalla pleksipalasella. Mitään pelaamiseen liittyviä erikoisominaisuuksia tai hienouksia näppäimistöstä ei löydy, mutta ohjelmistopuolella riittää säädettävää vähintään perustarpeisiin.

 

Asus ROG Gladius II Origin

Asukselta on saatavilla kolme Gladius-sarjan pelihiirtä, jotka ovat Gladius ja Gladius II sekä uusin Gladius II Origin -malli. Edullisin on 55 euron hintainen Gladius, josta ei löydy RGB-valaistusta, sensorin tarkkuus on 6400 DPI, Omronin kytkimet on speksattu 20 miljoonalle klikkaukselle eikä siitä löydy erillistä DPI-kytkintä.

Hieman kalliimmat noin 70 euron hintaiset Gladius II ja Gladius II Origin ovat varustettu 12000 DPI:n sensorilla, RGB-valaistuksella ja Omronin 50M-kytkimillä. Origin-mallista puuttuu Gladius II:n vasemmasta kyljestä löytyvä DPI-kytkin, jota pohjassa pitämällä saa käyttöön alhaisemman tai korkeamman DPI-arvon.

Gladius II Origin on langallinen pelihiiri ja kaapeli on mahdollista irrottaa hiirestä. Myyntipakkauksen mukana toimitetaan kaksimetrisen punotun kaapelin rinnalle metrin mittainen kuminen kaapeli, jotta hiiren voi ottaa mukaan esimerkiksi kannettavan tietokoneen kaveriksi ilman, että kaapeli täytyy irrottaa pöytäkoneesta.

Mukana toimitetaan myös hiiren nappeihin Omronin vaihtokytkimet, jotka voi vaihtaa itse paikoilleen avaamalla hiiren pohjasta neljä ruuvia. Vakiona paikoillaan on Japanissa valmistetut D2F-O1F-kytkimet, jotka ovat hieman jämäkämmän ja napsahtavamman tuntuiset. Vaihdokit ovat Kiinassa valmistetut D2FC-F-K-kytkimet, joiden tuntuma on hieman pehmeämpi ja herkempi. Molemmat kytkimet on speksattu 50 miljoonalle klikkaukselle, mutta niiden tuntumassa saattaa olla henkilökohtaisia mieltymyseroja. Itse pidin enemmän herkemmästä D2FC-F-K-kytkimestä.

Hiiri on muotoilultaan kohtalaisen yksinkertainen ja rakenteeltaan melko korkea eli käsi istuu sen päällä hieman kuppimaisesti ja sormet osoittavat viistosti alaspäin. Molemmat napit ovat koverat, jotta sormet osuisivat paremmin paikoilleen. Etu- ja keskisormen välissä on rulla ja sen takana DIP-asetusta vaihtava nappi, vasemmassa kyljessä peukalon ylettyvillä on lisäksi kaksi nappia. Kyljet ovat kumiset ja auttavat saamaan hiirestä pitävämmän otteen. Vasemman kyljen napit ovat riittävän ylhäällä, ettei peukalo osu niihin vahingossa kovin helposti.

Hiiri on RGB-valaistu kolmesta eri kohdasta eli pohjan reunasta, ROG-logosta ja rullasta. Valaistusta pystyy säätämään Armoury II -ohjelmalla, josta voi valita muun muassa valaistusefektit. tallentaa eri profiileita, konfiguroida napit, DPI-arvot, ottaa käyttöön Angle Snapping -ominaisuuden ja kalibroida alustan käytettävän alustan.

ROG Gladius II Origin tarjoaa hyvin rahoille vastinetta ja säädettävää riittää niin rauta- kuin ohjelmistopuolella. Myös RGB-valaistus on kunnossa ja säädettävissä nykypäivän standardien mukaisesti.

 

Asus ROG Strix Fusion 500 -headset

ROG Strix Fusion 500 on USB-liitäntäinen mikrofonilla varustettu headset, joka on Suomessa myynnissä alkaen 140 euron hinnalla. Myyntipakkauksen mukana toimitetaan kankaiset kuulokepehmusteet, jos ne haluaa vaihtaa keinonahkaisten pehmusteiden tilalle oman mieltymyksen mukaisesti.

Virtuaalisella 7.1-äänimaailmalla mainostettava headset on varustettu 50 millimetrin kokoisilla draivereilla, joiden impedanssiksi on kerrottu 32 ohmia ja taajuusalueeksi 20 – 20000 Hz. Korvakupit ovat keskikokoiset ja pään yli kulkevalla pehmustetulla pannalla headsetin saa säädettyä tukevasti päähän niin ettei 360 gramman painoinen headset heilu päätä liikuttaessa. Kuppien kyljet on RGB-valaistu.

Taivuteltava mikrofoni kääntyy esiin vasemman korvakupin reunasta. Mikrofonille ei ole erillistä mykistysnappia, vaan se mykistyy äänimerkin kera, kun se käännetään takaisin paikoilleen kupin sisälle. Mikrofonin taajuusalueeksi ilmoitetaan 50 Hz – 10 kHz ja herkkyydeksi -39 dB.

Kuulokkeiden punottu johto on keskimittainen eli 2 metriä pitkä, se on mahdollista irrottaa ja USB-liitin on kullattu. Johdossa ei ole erillistä hallintayksikköä esimerkiksi äänenvoimakkuudelle, vaan sitä säädetään vasempaan korvakuppiin integroidulla kosketuslevyllä.  Äänenvoimakkuuden säätäminen tapahtuu liu’uttamalla sormea korvakupin pinnalla ylös tai alaspäin, joka on hyvin epäkäytännöllistä ja suorastaan hölmön näköistä. Vasemmalle ja oikealle liu’uttaminen vaihtaa musiikkikappaletta eteen- tai taaksepäin.

Headsetille ei ole Asukselta tarjolla erillistä sovellusta, jolla voisi säätää ääniominaisuuksia. Ladattavissa on ainoastaan mobiilisovellus, jolla voi säätää RGB-valaistusta Bluetoothin välityksellä.

 

Käytännön testeissä headsetin äänenlaatu ja ergonomia olivat hyvät, mutta äänenvoimakkuuden säätö kosketuslevyn kautta oli todella epäkäytännöllistä. Yksinkertaisten säätönappien lisäksi headsetissä jäi kaipaamaan myös hallintaohjelmistoa, jolla voisi hienosäätää äänimaailmaa mieluisammaksi. Tähän tarkoitukseen on toki saatavilla 3. osapuolen sovelluksia.

 

This site uses XenWord.
;